Sponsor

Review: Ajax KeyPad Plus en Ajax Tag

Beveiligingssysteem

90%
Puike toevoegingen aan het ecosysteem!

In het kort

De Ajax KeyPad Plus biedt ondersteuning voor de nieuwe Tag en Pass. Daarmee kunnen gebruikers met fysieke accessoires gebruikmaken van het beveiligingssysteem en dat is een welkome functionaliteit, die nota bene naar behoren werkt.

  • Eindoordeel

Review: Ajax KeyPad Plus en Ajax Tag

Zie ook; Geteste producten; Navigatie;

Inleiding

Afgelopen mei wist Ajax nieuwe apparatuur te onthullen, waaronder het onderwerp van deze review: de KeyPad Plus. Dat ging gepaard met twee overige zaken: de Tag en Pass. Dat duo is te gebruiken met de KeyPad Plus om gebruik te maken van een Ajax-alarmsysteem zonder gebruik te maken van een code, account of de Ajax-app. Kortom, handig om het uit- en inschakelen van het systeem te automatiseren en versimpelen voor geautoriseerde gebruikers.

Om het te benadrukken: het gebruik van de Tag en Pass is enkel mogelijk met de nieuwe KeyPad Plus. Mocht je de normale KeyPad bezitten, dan is een aanschaf van het nieuwe model vereist. Als je een Ajax-alarmsysteem overweegt, dan oogt het handig om meteen de Plus-versie aan te schaffen. Zeker gezien de verkoopprijs van € 190,- slechts vier tientjes boven het originele model ligt. Laten we in de praktijk eens kijken of de KeyPad Plus de moeite waard is.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

Ajax KeyPad Plus
SpecificatiesAjax KeyPad Plus
Soort bediendeelCapacitief bediendeel met aanraakfuncties
InstallatieEnkel binnen
CompatibiliteitHub Plus, Hub 2, Hub 2 Plus, ReX met OS Malevich 2.11 en nieuwer
Persoonlijke toegangscodesJa
Bescherming tegen toegangscode gokkenJa
Geheime codeJa
Contactloos toegangDESFire® EV1, EV2
ISO14443-А (13,56MHz)
VoedingBatterijen: 4 lithium AA (FR6)
Spanning 1,5 V
Levensduur van de batterij: tot 4,5 jaar
TemperatuursensorBeschikbaar
Jeweller–radiotechnologieCommunicatiebereik met een centrale eenheid — tot 1700 m
Communicatie in twee richtingen tussen apparaten
Werkfrequenties — 868,0–868,6 MHz5
Zelfsturend RF-outputvermogen — tot 20 MW
Blokversleuteling met dynamische sleutel
Pingperiode — 12–300 s
Anti–sabotageVerificatie
Detectie van jamming
Alarm bij sabotage
TemperatuurbereikVan –10°C tot +40°C
VochtigheidsgraadTot 75%
Afmetingen165 × 113 × 20 mm
Gewicht267 g
CertificeringEN 50131, conform de vereisten van de technische voorschriften voor radioapparatuur
Garantie24 maanden
Volledige setKeyPad Plus
Montagepaneel voor SmartBracket
4 AA-batterijen (voorgeïnstalleerd)
Installatiekit
Gebruikershandleiding

Mocht je reeds bekend zijn met de Ajax KeyPad, dan zal deze Plus-uiting niet verrassen. In beide gevallen betreft het een bedienpaneel met een vijftiental knoppen, waarmee je het systeem in/uit kan schakelen of alarm kan slaan (mede naar een meldkamer). Waar de KeyPad Plus het eerste verschil maakt, is in de ondersteunde hubs. Zo is de originele Ajax Hub niet langer compatibel en worden ocBridge Plus- en uartBridge-integratiemodules niet ondersteund.

Wat je voor het inleveren van die compatibiliteit terugkrijgt, is het gebruik van de Ajax Tag en Ajax Pass. Daarmee kan je contactloos (en zonder een aparte gebruiker te hoeven maken) het systeem in- en uit laten schakelen door gebruikers. Bij het verlies van een pas of tag valt de functionaliteit daarvan via de app uit te schakelen – een belangrijke feature. Over gebruikers gesproken: de Hub Plus, Hub 2 en Hub 2 Plus ondersteunen 99, 50 en 200 gebruikers respectievelijk.

Eveneens belangrijk voor de beveiliging is het gebruik van DESFire EV1/EV2 in overeenstemming met de ISO/IEC 14443-standaard (type A). Daarnaast voldoet de KeyPad Plus aan de EN 50131-standaard voor alarmsystemen. Kort gezegd is er bescherming tegen sabotage, verkeerde invoering van wachtwoorden en signaalblokkering. Gelet wel dat de KeyPad Plus niet geschikt is voor buiteninstallatie, maar dat spreekt verder voor zich.

Showcase

We starten het uitpakproces met de KeyPad Plus. Hoewel deze in een zwarte doos is gearriveerd, betreft het de witte variant. Zoals inmiddels te verwachten, zien we montagemateriaal en een handleiding bijgeleverd. Op eerste gezicht lijkt de Plus-variant visueel niet te verschillen van het originele model. Bij nadere inspectie zien we de toevoeging van een aantal ‘Wi-Fi’-symbolen op de voorkant. Of het daadwerkelijk benodigd is om exact dáár de nieuwe Ajax Tag of Pass langs te swipen, is nog niet duidelijk. Dat gaan we straks dus bekijken bij de praktijkervaring.

Opvolgend is de Ajax Tag aan de beurt, die je o.a. aan een sleutelhanger kan bevestigen. Voor het geld krijg je een drietal geleverd, evenals bij de Pass. De eerste indruk is een compacte en dat is niet verrassend natuurlijk. Het design is een fraaie, al verwacht ik wel dat er langzamerhand vuiltjes/stof in de groeven en het Ajax-logo terecht kunnen komen. Dat hangt af van waar je je sleutelbos bewaart natuurlijk.

Installatie

In mijn oorspronkelijke review van het Ajax-alarmsysteem heb ik de initiële setup met de app besproken en uitleg gegeven omtrent de professionele installatie-optie. Laatstgenoemde is logischerwijs bestemd voor bedrijven onder ons, maar voor de villa-eigenaren onder ons kan het eveneens handig zijn. Daarnaast is een professionele installateur bekend met optimale plaatsingen, signaalsterkte, gebruikers en/of groepen die ingedeeld moeten worden, de aanbreng van anti-inbraakmiddelen en meer.

Mocht je, in dit geval bijvoorbeeld, reeds een Ajax Hub draaiende hebben, dan is het gewoonweg een kwestie van apparaten toevoegen middels de qr-codes aan de achterzijde/onder de achtercover. Dat valt te doen in de app door bij Apparaten te drukken op “+ Apparaat toevoegen”, het type te kiezen (in dit geval apparaat) en vervolgens een naam, apparaat ID (mede middels de qr-code) en optioneel een ruimte aan te geven. Vervolgens wordt gevraagd het apparaat in te schakelen en wederom mag Kees klaar zijn. De setup blijft gewoonweg simpel en intuïtief.

Montage

Hier werpen we even een blik op de binnenkant van de KeyPad Plus en hoe je het appraat kan monteren. Zo zien we bij het verwijderen van de klep bovenin de aan- en uitknop. Verder kan je terecht bij vier schroefgaten om de klep op een muur te monteren, al is het ook gewoon mogelijk om de meegeleverde plakkers te gebruiken. Binnen een veilige omgeving kan je gerust de dubbelzijdige plakkers gebruiken en op basis van eigen ervaring heb ik geen problemen ervaren met het loslaten over de tijd heen.

Binnen een kantoor- of professionele omgeving is het logischerwijs handig om meegeleverde schroeven en pluggen te gebruiken. Na de montage kan je onderop terecht met een kleiner schroefje om de KeyPad Plus aan de klep vast te bevestigen. Op dat moment is de KeyPad Plus niet zomaar meer af te nemen. Waar ik bij voorgaande artikelen de mogelijkheid tot professionele installatie aankaartte, is het duidelijk dat de KeyPad Plus wederom een fluitje van een cent is om te plaatsen.

In de praktijk

In dit hoofdstuk kijken we vooral naar de werking van de gloednieuwe Ajax Tag en bijbehorende software-instellingen. In mijn originele review deelde ik reeds mijn ervaringen met de KeyPad en die zijn nog steeds relevant voor het Plus-model. De vraag die we willen beantwoorden, is een simpele: is de aanschaf van het Plus-model het waard voor het gebruik van de Tag of Pass? Laten we dat bespreken!

Software en Tag koppelen

Als eerste aan bod zijn de software-instellingen en hoe we de Tag kunnen koppelen. Voor de KeyPad Plus zelf zien we dezelfde instellingen terugkeren als voorheen, met de mogelijkheid om de functies aan te passen van de drie toetsen onderin. Daarnaast kan je terecht voor typerende instellingen, gerelateerd aan toegangsopties (waaronder de Tag), codes, verlichting en meer.

Om je Tag of Pass te koppelen, moet je bij de instellingen het gebruik ervan toestaan. Vervolgens wordt gevraagd om de Tag als apparaat toe te voegen, net zoals bij andere apparatuur. Opvolgend zijn er diverse instructies om te volgen en hoort de Tag vrij snel gekoppeld te zijn. Bij het koppelen kan je direct de toegangsrechten instellen voor de specifieke Tag en desgewenst een gebruiker met bestaande rechten toewijzen. Al met al een simpel proces, waarna de Tag moet functioneren naar behoren.

Praktijkervaring

Met de koppeling achter de rug kunnen we kijken naar het daadwerkelijke gebruik. In dit geval heb ik “Versimpeld inschakelen moduswijziging” geactiveerd, zodat de Tag functioneert zonder verificatie. Dat wil zeggen dat je in- en uitschakeling niet hoeft te verifiëren met een druk op de toets op de KeyPad. Vervolgens heb ik de Ajax Tag herhaaldelijk gebruikt om het systeem in- en uit te schakelen en te verifiëren of dit werkt naar behoren.

Om in ‘the nitty gritty’ te duiken: de pas werkt, zoals verwacht, door deze op of in de buurt van de ‘Wi-Fi’-symbolen te plaatsen bovenin. Een swipe is niet nodig, want door een seconde tegen de KeyPad aan te tikken, werkt de Tag naar behoren. Daarbij heb ik de kant met het Ajax-symbool naar de KeyPad toegewezen, zoals je deze zou gebruiken als de Tag aan een sleutelbos bevestigd is. Het vereiste een tikkeltje gewenning, maar het alarm werd keurig in- en uitgschakeld.

Nou heeft Ajax de Pass niet toegestuurd, maar ik kan me voorstellen dat deze vergelijkbaar functioneert. Het voordeel daarvan is dat die natuurlijk in een pasjeshouder terecht kan. Mocht je meer duurzaamheid behoeven, dan biedt Ajax sinds kort ook de metalen Tag. Zoals de naam al hint, is dat een robuustere, metalen versie. Die is echter wel ongeveer 50% duurder per stuk dan de normale Tag, dus houd daar rekening bij de overweging van een aanschaf.

Conclusie

Het Plus-model van de Ajax KeyPad voegt functionaliteit en ondersteuning toe voor de nieuwe Ajax Tag en Ajax Pass. Laatstgenoemden zijn welkome toevoegingen aan het ecosysteem van Ajax, want toegang met fysieke accessoires heeft zo zijn voordelen. Naast het gemak kan je ook exacter controleren wie toegang heeft gehad en krijgt tot het systeem. Voor de meerprijs van ongeveer 50,- euro is de Plus-variant dan ook zeker te overwegen.

Nou dien je bij de aanschaf wel rekening te houden met de kosten van de Tag en Pass. Zo kost een drietal van elk ongeveer € 30,- en voor de metalen Tag ben je € 12,50 per stuk kwijt. Als kleine ondernemer is dat voor een aantal medewerkers gerust te doen, maar mocht je 50-100 stuks nodig hebben (en back-ups behoeven), dan lopen de kosten logischerwijs in de honderden euro’s op. Uiteindelijk is dat nog steeds een goedkopere oplossing dan vele alternatieven op de markt.

Wat uiteindelijk ook belangrijk mag zijn, is niets minder dan de werking. Gelukkig geldt wederom dat de apparatuur van Ajax naar behoren werkt en voorzien is van keurmerken, voor zowel de KeyPad Plus als Tag én Pass. De conclusie is zodoende een simpele: als de functionaliteit je aanspreekt, dan is de KeyPad Plus een puike toevoeging aan je huidige of toekomstige Ajax-beveiligingssysteem. Voor de nodige doeleinden en/of bedrijven is de investering zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid