Review: Ajax LifeQuality
Links; Navigatie;Het is alweer even geleden dat een product van Ajax Systems aan bod is gekomen. Sindsdien heeft het Oekraïense bedrijf haar selectie aan producten meermalig uitgebreid. Niet alleen met nieuwe beveiligingsapparatuur, maar ook met producten die onder de noemer ‘smart living’ kunnen vallen. Het voorbeeld dat vandaag centraal staat, betreft de Ajax LifeQuality, een slimme luchtsensor die zaken zoals koolstofdioxide, luchtvochtigheid en temperatuur kan meten. Handig voor degenen die reeds een Ajax-setup met minstens een Hub 2 bezitten en die informatie behoeven.
Nou betreft het wel een sensor met een pittige prijs. Afhankelijk van waar je shopt, valt de Ajax LifeQuality rond de 350 tot 400 euro. Daarmee krijg je wel de typerende voordelen van Ajax, zoals draadloos gebruik op lange afstand en een beloofde batterijduur van een aantal jaar. Combineer dat met uitgebreide instellingen, tracking, notificaties en zelfs scenario’s. Is deze sensor de moeite waard om toe te voegen aan je Ajax-setup? Dat gaan we uitgebreid behandelen!
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Twee sensoren
Voor de metingen van temperatuur en luchtvochtigheid wordt gebruikgemaakt van de Sensirion SHT40. Deze sensor belooft een nauwkeurigheid van ±1,8 % voor de meting van luchtvochtigheid binnen 25-75% en een nauwkeurigheid van 0,2 °C voor het meten van temperatuur binnen 0-75 °C. In het geheel kan de luchtvochtigheid gemeten worden van 0-100 % en de werktemperatuur van de sensor betreft -40-125 °C. De responstijden voor de metingen mogen twee en vier seconden respectievelijk zijn. Tenslotte vindt er fabriekskalibratie plaats voor de luchtvochtigheidsmeting.
Ertegenover staat de Sensair Sunrise, welke de meting van koolstofdioxide (CO₂) uitvoert. Dit betreft een optische infraroodsensor met een focus op een zuinige werking - ideaal voor zoiets als de Ajax LifeQuality. Het standaard meetbereik betreft 400-5.000 ppm (parts per million), met een beloofde nauwkeurigheid van ±30 ppm of ±3% van de meting (binnen een gestandaardiseerde omgeving). De metingstijd van de sensor dient zestien seconden te zijn. Voor beide sensoren geldt overigens een minimale levensduur van vijftien jaar, wat prettig is in de praktijk.
Draadloze aard
Net zoals bij vele andere Ajax-producten is de LifeQuality volledig draadloos van aard. De sensor communiceert via een beveiligde, gepatenteerde verbinding en is voorzien van bescherming tegen spoofing, maakt een melding bij verbindingsverlies en maakt de ingebouwde versnellingsmeter het mogelijk om te melden wanneer de sensor wordt verplaatst (of valt). Tenslotte resteert een IP50-certificering voor basale stofbescherming en moet het apparaatje tot drie jaar lang meegaan met twee CR123A-batterijen.
Mocht je meer willen weten over de LifeQuality, dan kan je de zéér uitgebreide specificaties bekijken op de website van Ajax.
De Ajax LifeQuality wordt geleverd in een piepklein doosje, met op de verpakking een plaatje van de sensor op ware grootte. Binnenin treffen we als eerste de sensor zelf en een informatieboekje aan met een qr-code die linkt naar de online handleiding. Tenslotte zien we nog de bijgeleverde schroeven, pluggen en 3M-stickers. In het geval van een lichtgewicht apparaatje zoals deze is het gebruik van de stickers geen slechte keuze.
Kijkende naar de LifeQuality-sensor zelf, dan zien we een typerend, minimalistisch design voor Ajax. Aan de achterzijde zien we op de draaibare cover een stickertje met algemene gegevens. Verwijderen we de cover, dan krijgen we toegang tot de powerknop en de qr-code om de sensor te koppelen in de Ajax-app. Een duidelijk, herkenbaar proces voor alle Ajax-producten die we over de jaren heen getest hebben.
Metingen en tracking
Het belangrijkste element (én verkooppunt) van de LifeQuality is het gebruik van de Ajax-app. Na het koppelen kan je direct terecht voor metingen van de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂-waarde. In het apparatenoverzicht van de app zijn de waardes reeds te zien; je hoeft de LifeQuality dus niet te selecteren. Mocht je de sensor toch selecteren, dan kom je terecht bij een overzicht van de metingen en informatie zoals signaalsterkte, batterijlading en meer. Daarover nog gesproken: vanaf het moment van koppeling worden de metingen opgeslagen.
Bij het selecteren van Temperatuur, Relatieve luchtvochtigheid of CO₂-niveau in de lijst word je naar het trackingoverzicht gebracht. Standaard staat het overzicht op de afgelopen dag, maar je kan ook het overzicht zien van het afgelopen uur, de afgelopen week, de afgelopen maand en zelfs het afgelopen jaar. Om de tracking te bekijken van andere metingen hoef je niet terug te gaan naar het voorgaande overzicht. In plaats daarvan kan je bovenin het gewenste tabje selecteren om snel te schakelen tussen de drie. Daarbij wordt het gekozen tijdsbestek onthouden.
In betrekking tot het tijdsbestek is het mogelijk om bij het afgelopen uur zelfs de waarde per minuut in te zien. Als je de verticale lijn even vasthoudt, kan je deze gemakkelijk naar links en rechts slepen om de exacte minuut te selecteren. In het geval van de andere vier tijdsperiodes kan je de minimale en maximale temperatuur bekijken, hetzij van een uur, dag of maand. Enkel een inzage per week doet hier ontbreken, al kan je dat gauw genoeg zelf berekenen natuurlijk.
Als laatste biedt Ajax een beschrijving bij elke meting. Daarin wordt uitgelegd wat doorgaans ideale waardes zijn en wat de impact kan zijn op de gezondheid bij hoge of lage waardes. In het geval van de Relatieve luchtvochtigheid en het CO₂-niveau worden zelfs tips gegeven hoe je die op gewenste niveaus kan krijgen en behouden. Dusver ben ik al onder de indruk van de gedetailleerde aard van de tracking en informatie die beschikbaar wordt gesteld.
Instellingen
Wanneer je in het overzicht van de LifeQuality het tandwiel selecteert, krijg je toegang de instellingen van de sensor. Hier kan je de naam van het apparaat invoeren, alsmede (opnieuw) de ruimte selecteren waarin het apparaat zich begeeft. Daaronder zijn de instellingen specifiek voor de luchtmonitor te vinden en kan je het bereik instellen van de Temperatuur, Relatieve luchtvochtigheid en het CO₂-niveau.
Wanneer gemeten waardes buiten het ingestelde bereik vallen, kan je meldingen ontvangen hiervan. De gevoeligheid hiervan, of ‘Acceptabele fluctuatie’, is tevens in te stellen of desgewenst uit te schakelen. Daarnaast kan je ook de led van de LifeQuality instellen om groen, geel, rood of paars weer te geven bij bepaalde metingen. Hiervoor valt één parameter te selecteren en kan de led ingesteld worden om ook te knipperen bij abnormale waarden.
De laatste paar instellingen bestaan uit een optionele CO₂-sensorkalibratie, de mogelijkheid om de gemeten gegevens te wissen en scenario’s in te stellen als er ondersteunde apparaten zijn aangesloten. Oh, en je kan natuurlijk terecht voor algemene apparaatinstellingen, aangaande zaken zoals signaalsterkte en deactivering. Het enige dat ogenschijnlijk doet ontbreken, is een export van de gemeten gegevens. Dat zou handig kunnen zijn voor bepaalde gebruikers.
In de praktijk kijken we bij de Ajax LifeQuality naar het gebruik op ons kantoor, de metingen die gedaan worden en hoe de werking bevalt.
Een simpel gebruiksscenario
In het geval van ons nederig kantoortje is er geen uitgebreid scenario om te testen. Wij hebben nou eenmaal geen luchtbevochtigers of airconditioning die automatisch in te schakelen zijn. Uiteraard heb ik toch nog een scenario ingesteld om te testen; in dit geval met de Ajax Socket. Zo had ik tijdelijk een inschakeling van de Socket ingesteld bij daling van de temperatuur onder de 20 °C. Dat wilde ik initieel voor elkaar boksen door de LifeQuality voor onze mobiele airco te plaatsen, maar de diepvriezer was uiteindelijk de leukere keuze.
Binnen enkele minuten meldde de app dat de temperatuur en vochtigheid onder de norm waren gekomen. Hierbij schoot het groene lampje van de Ajax Socket aan, kortom, een aangesloten apparaat had tot leven gesprongen. Dit heb ik uiteindelijk meerdere malen getest en elke keer wist ik netjes een melding te ontvangen. Het is prettig om te zien dat het scenario betrouwbaar werkt, al is het verre van een vervanging voor een brandmelder of dergelijke apparatuur. Het fungeert als een initiële melding waarop actie ondernomen kan worden, hetzij handmatig en/of automatisch.
Hieronder een voorbeeld van de meldingen die je ontvangt bij detectie van waardes buiten de gewenste bereiken.
Al met al ben ik zéér te spreken over de Ajax LifeQuality. Het betreft een veelzijdige, kwalitatieve luchtsensor met uitgebreide integratiemogelijkheden. Laatstgenoemde is waar een groot gedeelte van de kosten in zit en doet de gemiddelde prijs van ~375 euro verklaren. Uiteraard kan je veel goedkoper terecht voor aparte metingen van CO₂, temperatuur en luchtvochtigheid. Dat is echter niet het punt, want de LifeQuality-sensor biedt effectief veel meer dan alleen een ‘metertje’ te zijn voor die desbetreffende waarden.
De LifeQuality is een sensor die een duidelijke rol vervult in een ecosysteem aan Ajax-apparatuur met daarop aangesloten systemen. Denk maar aan het combineren met de Ajax WallSwitch en Socket voor automatisch beheer van aangesloten airconditioners, ventilatie, verwarming en/of luchtbevochtigers. Zodoende kan je allerlei scenario’s creëren in de Ajax-app, instellingen naar wens aanpassen, tracking configureren en meldingen krijgen. Kortom, dit is een luchtsensor voor professionele, serieuze doeleinden, die je in je huidige Ajax-setup kan integreren.
Daarbij spreekt het voor zich dat de LifeQuality zich enkel interessant maakt voor een bestaand Ajax-systeem. Hoewel de integratie daarin goed is, met het nodige installatie- en gebruiksgemak, kan je het niet combineren met andere smart home-apparatuur. Maar ja, daar zijn weer andere oplossingen voor. Bij Ajax kies je tevens bewust voor een abonnementsloze werking, beveiligde verbindingen en veel meer. Kortom, een puike toevoeging aan het ecosysteem van het bedrijf, gefocust op specifieke, doelgerichte gebruikers.