Sponsor

Review: Ajax MotionProtect Outdoor & StreetSiren

Beveiligingssysteem

90%
Puike beveiliging buitenshuis met IP5X-certificering

In het kort

Ajax biedt voor draadloze beveiliging buitenshuis de MotionProtect Outdoor en StreetSiren. Twee pittig geprijsde, doch waardige opties met wederom een keurmerk én IP55 en IP54-certificering respectievelijk. Kortom, bestand tegen moeder natuur én in de praktijk betrouwbaar.

  • Eindoordeel

Review: Ajax MotionProtect Outdoor & StreetSiren

Links; Geteste producten; Navigatie;

Inleiding

Vorig jaar mocht ik aan de slag met het alarmsysteem van Ajax. Met de prijs en bijbehorende features was duidelijk dat het bedrijf zich mikte op (o.a.) de prosumer. Denk hierbij aan het niveau 2 keurmerk voor draadloze alarmsystemen, abonnementsloos gebruik en uitgebreid ecosysteem. Over dat ecosysteem gesproken: daar kijken we vandaag iets uitgebreider naar. In de oorspronkelijke review nam ik een kijkje op het alarmsysteem, het algemene gebruik daarvan en een aantal essentiële componenten. Echter mochten er wat producten ontbreken, dus Ajax is zo vriendelijk geweest om nog een aantal op te sturen.

Zodoende kijken we in deze review naar twee draadloze apparaten voor gebruik buitenshuis: de MotionProtect Outdoor en StreetSiren. Daarnaast heeft Ajax de CombiProtect, DoorProtect Plus en MotionProtect Curtain toegestuurd, die bestemd zijn voor binnenshuis. Voor meer informatie omtrent het laatstgenoemde drietal kan je terecht bij de desbetreffende review. In deze review komt het eerdergenoemde tweetal aan bod, ofwel de MotionProtect Outdoor en StreetSiren.

De Outdoor-aanduiding maakt logischerwijs duidelijk waar het apparaatje voor bestemd is. Ten opzichte van de versie binnenshuis bezit de MotionProtect Outdoor wat meer trucjes voor detectie én bescherming. Logischerwijs is dit apparaatje dan te paren met de Ajax StreetSiren; te beschouwen als een versie van de normale sirene met extra spierballen én bescherming. Logischerwijs bezitten de MotionProtect Outdoor en StreetSiren dan een IP54 en IP55-certificering én keurmerken

Als het gaat om de adviesprijzen, dan betreft het momenteel 286 en 162 euro respectievelijk. Dat zijn flinke bedragen, maar niet onterecht voor apparaten die meer dienen te weerstaan dan een sensor binnenshuis. Wil je aan de buitenzijde van je woning, kantoor of midden- en kleinbedrijf een draadloze beveiligingslaag opstellen, dan zouden de MotionProtect Outdoor en StreetSiren een interessante keuze of toevoeging kunnen zijn. Tot hoeverre dat het geval is, gaan we nader onderzoeken.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesAjax MotionProtect Outdoor
ClassificatieElektro-optische beveiligingsdetector met radiokanalen
Type detectorDraadloos
InstallatiemethodeBuiten/binnen
CompatibiliteitWerkt enkel met Hub, Hub Plus, Hub 2, Hub 2 plus en ReX
Detectie-elementTwee PIR-sensoren
De reactietijd van het alarmsignaal0,15 s
Afstand van de bewegingsdetectieInstelbaar, tot 3 – 15 m
DetectiehoekenHorizontaal — 90°
GevoeligheidAanpasbaar, 3 niveaus
Aanbevolen installatiehoogte0,8 – 1,3 m
Immuniteit tegen huisdierenGewicht — niet relevant
Hoogte — tot 80 cm
VoedingVoeding: 2 x CR123A-batterij
Voedingsspanning: 3 V
Levensduur van de batterij — tot 5 jaar
Elektriciteitstoevoer: 5 – 28 V DC
Jeweller-radiotechnologieCommunicatiebereik met een centrale eenheid — tot 1700 m in een open ruimte
Communicatie in twee richtingen tussen apparaten
Werkfrequenties — 868,0 – 868,6 MHz
Zelfsturend RF-outputvermogen — tot 20 mW
Encryptiebeveiliging op basis van een AES-algoritme
TemperatuursensorBeschikbaar
TemperatuurbereikVan -25°С tot +60°С
Toelaatbare luchtvochtigheidTot 95%
VeiligheidsklasseIP55
Anti-sabotageAnti-maskeerfunctie graad 3
Beveiliging tegen fraude
Waarschuwing bij jamming
Bestand tegen manipulatie
Instellen en testen op afstand+
Afmetingen183 × 70 × 65 mm
Gewicht322 g
GarantieVervanging en herstelling tot 24 maanden na de verkoopdatum. De garantie dekt de batterijen niet.
Volledige setMotionProtect Outdoor bewegingsdetector
Montagepaneel voor SmartBracket
Twee CR123A-batterijen (voorgeïnstalleerd)
Installatiekit
Gebruikershandleiding

Als eerste werpen we hierboven een blik op de specificaties van de MotionProtect Outdoor. Deze is het makkelijkst te vergelijken met de traditionele MotionProtect die ik heb besproken in mijn initiële Ajax-review. Toch zijn er duidelijke veranderingen te bespeuren, want de Outdoor-versie moet bestemd zijn tegen moeder natuur. Zodoende is er een IP55-certificering aanwezig, waardoor de MotionProtect Outdoor spuitwaterdicht is, naast dat deze stofdicht is. Gelet wel dat er dus geen complete waterdichtheid is, maar dat is te verhelpen met het optionele kapje, ofwel de Hood for MotionProtect Outdoor.

Kijkende naar de detectiemethode, dan is de Outdoor-uiting voorzien van twee infraroodsensoren. Dat is een extra sensor t.o.v. de uiting voor binnenshuis. Daar is een verdraaid goede reden voor, want anders zou de MotionProtect Outdoor frequent vals alarm slaan. Zo kunnen beide sensoren individueel detecteren en als één van de twee sensoren iets opmerkt, voert de andere sensor een ‘sanity check’ uit. Als beide sensoren een vergelijkbaar signaal verkrijgen, slaat de MotionProtect Outdoor alarm. Een gemiddelde hond of een bewegende plant dient dus niet te resulteren in een alarm, maar een voorbij wandelend persoon wél.

Opvallend aan de overige specificaties is een anti-maskeerfunctie (graad 3), ofwel een keurmerk. Voor de bedrijven en serieuze huiseigenaren een aantrekkelijke optie dus. Verder zijn er zaakjes zoals de toelaatbare luchtvochtigheid tot 95%, een temperatuurbereik van -25°С tot +60°С en instelbare bewegingsdetectie van 3 tot 15 meter met een hoek van 90 graden. Met een detectie tot 15 meter is er dus voldoende detectie voor een oprit naar de garage of in een grote tuin.

SpecificatiesAjax StreetSiren
ClassificatieVeiligheidssirene met licht en geluid en radiokanaal
Type detectorDraadloos
InstallatiemethodeBuiten/binnen
CompatibiliteitWerkt enkel met Hub, Hub Plus, Hub 2, Hub 2 plus en ReX
Type meldingGeluid/licht
GeluidsvolumeniveauInstelbaar, 85 – 113 dB op een afstand van 1 m
AlarmduurInstelbaar, 3 – 180 s
Indicatie van aan-/uit-status
De reactietijd van het alarmsignaal0,15 s
VoedingBatterij: Vier CR123A-batterijen
Voedingsspanning: 3 V
Levensduur van de batterij – tot 5 jaar
Elektriciteitstoevoer: DC 12 V±20%
Jeweller-radiotechnologieCommunicatiebereik met een centrale eenheid — tot 1500 m in een open ruimte
Communicatie in twee richtingen tussen apparaten
Werkfrequenties — 868,0 – 868,6 MHz
Zelfsturend RF-outputvermogen — tot 25 mW
Encryptiebeveiliging op basis van een AES-algoritme
TemperatuursensorBeschikbaar
TemperatuurbereikVan -25°С tot +50°С
Toelaatbare luchtvochtigheidTot 95%
VeiligheidsklasseIP54
Anti-sabotageBeveiliging tegen fraude
Waarschuwing bij jamming
Bestand tegen manipulatie
Instellen en testen op afstand+
Afmetingen200 × 200 × 51 mm
Gewicht528 g
CertificeringGraad 2, CE
GarantieVervanging en reparatie binnen 24 maanden na aankoop. De batterijen vallen niet onder garantie.
Volledige setStreetSiren sirene
Montagepaneel voor SmartBracket
4 CR123A-batterijen (voorgeïnstalleerd)
Installatieset
Gebruikershandleiding

Als tweede is de specificatielijst van de Ajax StreetSiren aan de beurt. Voor buitenplaatsing is dit logischerwijs dé sirene om in huis, uh… buitenshuis te nemen. Met een IP54-certificering is de StreetSiren eveneens stofdicht en weet deze een plensbui te weerstaan. Kortom, geschikt om hier en daar een buitje te weerstaan, maar niet volledig waterdicht. Voor zowel de MotionProtect Outdoor als de StreetSiren is een (gedeeltelijk) beschutte installatie dus optimaal, maar niet verplicht. Binnen dezelfde verwachting valt de aanwezigheid van het niveau 2-keurmerk voor draadloze systemen, net zoals bij andere Ajax-apparaten.

Naast een resistentie tegen moeder natuur is een aanschaf van de StreetSiren mede voor de luidere sirene. Bij de editie binnenshuis, ofwel de HomeSiren is een volume tot 105 dB in te stellen. Bij de StreetSiren is dit verhoogd tot 113 dB. Kortom, iets gevaarlijker voor de oren en het hart, doch volkomen logisch. Naast het luider alarm moeten slaan in een buitenomgeving is het prettig om het alarm door ramen/muren heen te kunnen horen, áls je binnen geen HomeSiren aanwezig hebt. Het doel en gebruik van de StreetSiren mag in ieder geval duidelijk zijn, dus laten we maar eens kijken naar het uitpakproces.

Showcase

Van links naar rechts, op een rij, zien we hieronder de StreetSiren, Hood voor Ajax Outdoor en MotionProtect Outdoor. Van het trio pakken we eerst de twee laatstgenoemden uit. Naast de apparaten heeft Ajax dus ook het optionele kapje voor de MotionProtect Outdoor geleverd.

Bij het openen van het desbetreffende duo word je begroet door een lipje, waarmee je de inhoud gemakkelijk uit de doos kan trekken. Bij de MotionProtect Outdoor krijg je een drietal tie-wraps geleverd, een informatiepamflet (met een qr-code voor de handleiding) en een zakje met schroeven en pluggen.

Opvolgend is de Hood voor Ajax Outdoor aan de beurt, die enkel geleverd wordt met eveneens een informatiepamflet. Logischerwijs is het kapje vormgegeven om gemakkelijk aan de bovenzijde van de MotionProtect Outdoor te schuiven. Voor een soliede bevestiging is de dubbelzijdige plakker te gebruiken aan de binnenkant van de Hood.

Als laatste is er de StreetSiren, die direct een heftige indruk achterlaat. Ten opzichte van de HomeSiren is het beest meer dan twee keer zo breed en hoog. Waarschijnlijk een gevolg van de IP54-certificering én de verhoging van het maximale volume. Verder keert de informatiepamflet terug en verstopt achter de cover aan de achterzijde bevinden zich de schroeven en pluggen. Daar gaan we bij het volgende hoofdstuk dieper op in.

Installatie

In mijn oorspronkelijke review van het Ajax-alarmsysteem heb ik de initiële setup met de app besproken en uitleg gegeven omtrent de professionele installatie-optie. Laatstgenoemde is logischerwijs bestemd voor bedrijven onder ons, maar voor de villa-eigenaren onder ons kan het eveneens handig zijn. Daarnaast is een professionele installateur bekend met optimale plaatsingen, signaalsterkte, gebruikers en/of groepen die ingedeeld moeten worden, de aanbreng van anti-inbraakmiddelen en meer.

Mocht je, in dit geval bijvoorbeeld, reeds een Ajax Hub draaiende hebben, dan is het gewoonweg een kwestie van apparaten toevoegen middels de qr-codes aan de achterzijde/onder de achtercover. Dat valt te doen in de app door bij Apparaten te drukken op “+ Apparaat toevoegen”, het type te kiezen (in dit geval apparaat) en vervolgens een naam, apparaat ID (mede middels de qr-code) en optioneel een ruimte aan te geven. Vervolgens wordt gevraagd het apparaat in te schakelen en wederom mag Kees klaar zijn. De setup blijft gewoonweg simpel en intuïtief.

Montage

Bij de typerende apparaten, voor gebruik binnenshuis, levert Ajax veelal schroeven met pluggen én dubbelzijdige plakkers. Laatstgenoemde krijg je bij de MotionProtect Outdoor en StreetSiren logischerwijs niet aangeleverd, want plakkers zijn verre van geschikt voor montage buitenshuis. Met een gewicht van 538 gram voor de StreetSiren zijn schroeven vrijwel verplicht, mede om veiligheidsredenen.

Hieronder is als eerste een kort overzicht van hoe de MotionProtect Outdoor gemonteerd kan worden. Een toffe eigenschap van het apparaat, dankzij de zogeheten SmartBracket, is de mogelijkheid om deze plat of met een hoek van 45 graden op de muur te monteren. Dat maakt het mogelijk om vanuit een hoek, zonder overige materialen, een dekking van 90 graden te benutten.

Na montage kan je de achtercover aan de onderzijde ervan vastschroeven om te voorkomen dat de detector zomaar van de muur verwijderd wordt. Belangrijk om te melden, is dat de detectie-afstand enkel fysiek in te stellen is met de schakelaar aan de achterkant en niet in de app. Alvorens je de achtercover (SmartBracket) aan de MotionProtect Outdoor vastschroeft, is het dus van belang om de correcte detectie-afstand te kiezen. Daarvoor kan je de handleiding raadplegen.

De StreetSiren kan, niet geheel verrassend, enkel plat gemonteerd worden aan de muur met een tweetal schroeven. Verder is het mogelijk om het apparaat op netvoeding aan te sluiten. De sirenes gaan het allersnelst door de batterijen heen, dus netvoeding levert op de lange termijn voordelen op. Hieronder een foto van de achtercover, de aansluiting voor netvoeding en het algehele ontwerp.

In de praktijk

Bij de praktijkervaring kijken we naar de effectieve werking van de producten, of de detectie werkt naar behoren en of de meldingen daarvan correct worden doorgegeven. Afhankelijk van de detectiemethode van het apparaat is een passende test uitgevoerd. De resultaten daarvan, samen met een algemene indruk van de apparaten, is wat we hieronder bespreken.

Ajax MotionProtect Outdoor

Zoals ik al aangaf bij de specificaties werkt de MotionProtect Outdoor met twee sensoren. Het nut daarvan is dat de ene sensor een controle uitvoert van een detectie door de andere sensor. Als beide sensoren ruwweg hetzelfde signaal, ofwel dezelfde verandering oppikken, wordt een melding doorgevoerd. De afstand en gevoeligheid zijn beiden in te stellen, met de eerstgenoemde tot 15 meter en laatstgenoemde in drie stappen.

Afhankelijk van de dingen in bereik van de sensor wil je de gevoeligheid aanpassen, zodat bewegende planten/bosjes en dergelijke niet zomaar resulteren in een melding. Dergelijk groen heb ik niet op mijn dakterras staan, dus ik heb de maximale gevoeligheid ingesteld om te testen. Na de plaatsing van de MotionProtect Outdoor ben ik simpelweg rondjes gaan lopen en heb ik mijn hand voor de sensoren geplaatst. Het resultaat was een snelle en betrouwbare detectie. Kortom, het apparaat werkt naar behoren.

Ajax StreetSiren

In het geval van de StreetSiren valt er logischerwijs niet heel veel te testen. Er is gewoonweg één vraag die opduikt en beantwoord moet worden: werkt de sirene naar behoren? Laten we stellen dat de halve straat tevens een antwoord heeft verkregen. De sprong van 105 naar 113 dB (binnen één meter afstand) maakt een overduidelijk verschil. Op 113 dB gaat het volume verder voorbij de gevaarlijke grens, wat ongetwijfeld meewerkt aan het afschrikken van inbrekers.

In de app zijn de instellingen aan te passen voor het alarm, waaronder het genoemde volume en de duratie. Zo betreft de minimale duratie drie seconden en maximale duratie drie minuten. Als het gaat om de beveiliging van de sirene zelf, dan mag dat tevens in orde zijn. Bij pogingen om de sirene te verplaatsen komt er tevens een instelbare melding door en gaat het alarm af.

Conclusie

Tijd voor een conclusie en voor de MotionProtect Outdoor en StreetSiren mag dat een simpele, doch duidelijke zijn. Voor buitenbeveiliging zijn dit dé opties die Ajax biedt en in feite zijn het varianten van apparaten die (mij) reeds bekend zijn: de MotionProtect en HomeSiren. Ten opzichte van dat tweetal krijg je met de MotionProtect Outdoor en StreetSiren, respectievelijk, een extra sensor en een hoger volume. Oh, en een resistentie tegen water en stof met IP5X-certificeringen.

Kortom, de beestjes zijn gemaakt om grotendeels tegen moeder natuur op te kunnen en een betrouwbare werking te bieden. Weet Ajax in dat laatste punt te slagen? Jazeker, zonder enige twijfel. De detectie-afstand en gevoeligheid werken naar behoren en de instellingen zijn naar wens te tweaken. Daarbovenop biedt de StreetSiren een optionele aansluiting op netvoeding, kortom, daar heb je na de installatie geen omkijken meer naar.

Tot slot vind ik de vraagprijzen, respectievelijk 286,- en 162,- euro voor de MotionProtect Outdoor en StreetSiren, niet ongewoon. Al helemaal niet als het gaat om draadloze apparaten, met daarbovenop ook nog eens keurmerken. Het is duidelijk waar Ajax zich op mikt en met het tweetal in deze review slaagt het berijf er wederom in om kwalitatieve uitingen neer te zetten.

Voor beveilig buitenshuis biedt Ajax ook nog bedrade flitsers of anders de StreetSiren DoubleDeck met ingebouwde LED-verlichting, dus er zijn genoeg opties voor de liefhebber of professionele omgevingen. Verder blijft Ajax haar apparaten en hubs voorzien van updates en ontbreekt het nog steeds aan addertjes onder het gras. Kortom, ook de MotionProtect Outdoor en StreetSiren krijgen weer een stempel van goedkeuring.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid