Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: AMD Ryzen 5 5600X
Links:Met de Zen 3-generatie, ofwel AMD Ryzen 5000-serie voor desktop, lanceert AMD een nieuw tijdperk aan krachtige kernen. Eerder wist AMD al te verassen met de Zen 1, Zen+ en Zen 2-architecturen, iets waar ik ook deelgenoot van mocht zijn. In de praktijk ondervond ik met voorgaande Zen-generaties het succes, waar zowel voor- als nadelen waren, omdat Intel vooralsnog koning was als om het om single-core prestaties ging. Daarmee had Intel in de meeste games een voorsprong mee, afhankelijk van de game en optimalisaties.
Met de Zen 3-generatie hebben we te maken met een nieuwe architectuur. Een architectuur die aanzienlijk verbeterde single-core prestaties met zich mee zou moeten brengen, evenals een hogere overklokpotentie. In mijn reviewhanden heb ik de AMD Ryzen 5 5600X, een zeskoppig monster met twaalf threads. De processor heeft een standaard kloksnelheid van 3,7 GHz met een boost van 4,6 GHz die weggelegd is voor een enkele kern.
Op het moment van schrijven kost de AMD Ryzen 5 5600X circa 349,- euro. De prijs ligt wat hoger voor deze processor, mede door schaarste op de markt. Normaliter zou de adviesprijs rond de 300,- tot 320,- euro zijn.
Een overzicht van de specificaties:
In de basis heeft de Zen 3-generatie hogere instructies per klok (IPC). Ten opzichte van de Zen 2-generatie zou dit gemiddeld een verbetering moeten zijn van 19 procent. De Zen 3-generatie maakt net als de Zen 2-generatie gebruik van kerncomplexmatrijzen, beter bekend als CCD’s. Per CCD kon de Zen-2 generatie twee groepen van single-core-complexen (CCX’s) huisvesten, bestaande uit vier CPU-kernen met een gedeelde 16 MB L3-cache. Een single-core-complex staat beter bekend als CCX.
Met de komst van de Zen 3-architectuur maakt AMD in de basis wederom gebruik van twee CCD’s. Echter maakt deze generatie een enorme stap, gezien het feit dat een CCX nu bestaat uit acht CPU-kernen, in plaats van twee groepen van ieder vier CPU-kernen. Dit noemt AMD het verenigd complex dat acht CPU-kernen en 32 MB L3-cache samenbrengt in één groep. In theorie zorgt dit voor lagere latentie, omdat core-naar-core en core-naar-cache veel sneller is in één groep. Hiermee profiteert de Zen 3-generatie van een minimale communicatietijd, wat snelheid aanzienlijk bevordert.
De Zen 3-generatie vertoont nog veel kenmerken van de Zen 2-generatie. AMD heeft de bouwstenen vereenvoudigd, waardoor deze dichter op elkaar liggen - dat zorgt voor de prestatiewinst. Energie-efficiënte speelt eveneens een belangrijke rol. De nieuwe Zen 3-generatie maakt wederom gebruik van het 7 nanometer productieprocedé van TSMC met wat ontwerpverbeteringen. Het thermische ontwerpvermogen (TDP) blijft daarmee gelijk aan de voorgaande generatie. Kortom: Zen 3 levert prestatieverbeteringen voor een gelijkwaardig thermisch ontwerp.
Hoe zit het dan met de AMD Ryzen 5 5600X, dit is namelijk een processor met zes kernen om twaalf threads. De 5600X heeft één CCD waar twee CCX’s op uitgeschakeld zijn. Het thermische ontwerpvermogen (TDP) ligt op 65 watt. De processor heeft een maximale temperatuur van 95 graden Celsius. Wanneer deze bereikt wordt, schakelt het systeem zich automatisch uit ter beveiliging. Uiteraard is het zaak in deze review om de processor op zijn staart te trappen. Een all-core overklok is iets wat zeker niet mag ontbreken.
De AMD Ryzen 5000-serie nemen wederom plaats op processorvoet AM4. De meeste actuele chipset voor deze generatie zijn de 500-serie aan moederborden. Sommige fabrikanten stellen voor 400-serie moederborden BIOS-updates beschikbaar, die de AMD Ryzen 5000-series compatibel maken.
Het uitpakavontuur met een processor is redelijk beperkt. De AMD Ryzen 5 5600X komt in een herkenbare Ryzen-verpakking; Zen 3 mag direct duidelijk zijn. In de verpakking zit een instructieleaflet, een AMD Ryzen-sticker en de processor.
Ryzen voorop met herkenbare pinnetjes achterop. Ik ben eerlijk: deze fotosessies brengen enige spanning met zich mee.
In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk vind je relevante informatie van de gebruikte instellingen, gevolgd door diverse synthetische benchmarks. Na de reeks aan benchmark tabellen volgt een nabespreking van de resultaten. Er is gebruik gemaakt van eerdere stock-resultaten afkomstig uit eigen review(s) en testen. Ik heb Intel Core i5 10600K (Comet Lake) verwerkt ter vergelijking. Dit is net als de AMD Ryzen 5 5600X een processor met zes CPU-kernen om twaalf threads. De Intel Core i5 10600K is in het tweede kwartaal van 2020 vrijgegeven. De AMD Ryzen 5 5600X is wat nieuwer; deze is in het vierde kwartaal van 2020 vrijgegeven. Beide processors worden in stock en overgeklokt getest. Alle benchmarks zijn gecombineerd met een GTX 1080 Ti.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]
[/list] AMD Ryzen 5 5600X kloksnelheden: [list]
[/list] Intel Core i5 10600K kloksnelheden: [list]
[/list] Cinebench 20
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark - Fire Strike 1.1 - Ultra
Time Spy - Extreme
Tussen de AMD Ryzen 5 5600X en Intel Core i5 10600K zit circa 5 á 6 maanden leeftijdsverschil. De 10600K is de “oudere" van de twee. De verbeteringen van deze Zen 3-generatie zijn fors. De IPC-verbeteringen mede door het samenvoegen van acht CPU-kernen op één CCX is waanzinnig. Niet te vergeten dat twee CPU-kernen op de AMD Ryzen 5 5600X zijn uitgeschakeld.
De Intel Core i5 10600K heeft het zwaar. In vrijwel alle resultaten is de AMD Ryzen 5 5600X consistent sneller. Met sneller bedoel ik dan ook écht sneller; zowel in single- als multi-core prestaties. Cinebench 20 is daar een mooi bewijs van. De 5600X scoort met een overklok van 4,7 GHz op alle kernen 900 á 1000 punten meer dan een overgeklokte 10600K op 5 GHz. Wederom zien we hier de kracht van een betere architectuur. Het feit dat de 10600K op 5 GHz draait, brengt weinig teweeg; centraal staat de Zen 3-architectuur.
Single-core prestaties zijn om te kwijlen. Hier wint AMD voor het eerst grondgebied van Intel. De 5600X wint met veel overtuiging van de 10600K. Op 4,7 GHz vliegt de processor over de 600 punten met een eindscore van 607 punten; episch. Dit maakt de 5600X als processor in het middensegment van de nieuwe reeks een zéér capabele gaming-CPU. Het vervaagt deels de grenzen tussen high-end- en middensegment, omdat de 5600X prestaties levert waar ook een veeleisende gamers al goed mee uit de voeten kunnen.
Doe ik een vergelijking met mijn Intel Core i9 10900K, een processor die bijna het dubbele kost van de AMD Ryzen 5 5600X, dan zijn de verschillen klein te noemen. Het prijsverschil is groots, de verschillen in FPS zijn klein. Doordat de single-core prestaties van deze processor zo buitengewoon zijn; weet de processor een schot voor open doel te nemen. Het gaat gewoon mee, of beter gezegd; het streeft in sommige gevallen voorbij.
Wat dan wel weer interessant kan zijn, is de Intel Core i7 10700K. Deze processor doet relatief hetzelfde in multi-core prestaties als de AMD Ryzen 5 5600X. Echter zien we ook hier dat de single-core prestatie van de 5600X de 10700K aan voorbij gaan. Op het moment is het een lastige situatie voor Intel. Wellicht kan het gat kleiner of gelijk gemaakt worden in begin 2021 met Rocket Lake. Als ik mijn gevoel laat spreken, vermoed ik dat we nog even moeten wachten op Alder Lake eind 2021.
De AMD Ryzen 5 5600X is een eenvoudige en krachtige overklokker. Met een core voltage van 1,3 V draait de processor op 4,7 GHz stabiel - hier was overigens weinig inspanning voor nodig. Temperaturen zijn in combinatie met de Deepcool Assassin III zeer acceptabel, al is dit wel een CPU-koeler van groots formaat. Hij doet zijn werk en stelt zeker niet teleur. Onder load tikte de processor maximaal 69 graden Celsius aan met de overklok van 4,7 GHz.
Qua prestaties in-game zijn de voordelen niet groots. Het gaat hier om een summiere 2 - 3 FPS t.o.v. van de AMD Ryzen 5 5600X stock. Wel scoort de processor overtuigend in multi-core prestaties. Mocht je een 5800X willen vermijden, omwille budget, dan is dit een mooie oplossing. Een tandje minder op 4,6 GHz is ook goed te doen. Met een voltage van 1,2 - 1,25 V zit je wat lager, wat voor een 24/7 build mogelijk interessanter is. Qua prestaties verschilt het nipt, want dit gaat over scores in de tientallen. Qua temperaturen ga je er al snel 4 - 5 graden Celsius op vooruit; een slok op de borrel!
De AMD Ryzen 5 5600X is officieel gezien nu de instapper van de nieuwe AMD Ryzen 5000-serie aan processoren. De AMD Zen 3-generatie heeft mij doen verassen, al was ik hier al een beetje van op de hoogte. Bij deze mijn eindconclusie.
De processor komt in één ding niet te kort: CPU-kracht. Voor een zeskoppige processor (CPU-kernen) om twaalf threads heb je relatief veel ruimte. Met ruimte kijk ik ook vooral naar games. De processor gaat goed mee, mede door zijn single-core prestaties. Het feit dat de processor in games beter scoort dan de 10600K is niet zo vreemd. Het feit dat de processor gelijkwaardig scoort aan mijn 10900K is andere koek. De AMD Ryzen 5 5600X doet dit voor de helft van de prijs; STEROIDS.
AMD levert met de 5600X een zeer capabele CPU af, die zich eenvoudig laat overklokken. Met een core-voltage van 1,3 V ging de processor eenvoudig en stabiel naar 4,7 GHz. Voor gaming wellicht niet super relevant, de 2 tot 3 extra FPS kan mij niet zo bekoren. Voor de ruwe kracht, kan dit zomaar de kloof tussen de aanschaf van een 5800X of 5600X kleiner maken. Uiteraard offer je hier mogelijk wel wat op als het om levensduur gaat. Ook is wat extra warmteproductie iets om rekening mee te houden, hoewel dit met een stevige CPU-koeler of AIO meer dan prima gaat.
Op de korte termijn maakt de 5600X veel waar voor je geld. Het is nog even wachten wat het lagere 5000-series segment gaat doen, op het moment is dat koffiedik kijken. Wel is de processor als goedkoopste AMD Ryzen 5000-series interessant voor je volgende game-bak. Het levert en evenaart een Intel Core i9 10900K gaming-wise. Uiteraard is dit wel sterk afhankelijk van de game-titel.
Ik kan nog meer woorden toewijzen aan deze review; het mag duidelijk zijn. Intel heeft een inhaalslag te maken en AMD bewijst met de Zen 3-generatie iets moois in handen te hebben, ongeacht welke processor je uit deze serie aanschaft. Dit is overigens geen kritiek op Intel, het is meer een kritische noot. De AMD Ryzen 5 5600X kent weinig concurrentie in deze prijsklasse. Prijs- en prestaties zijn van hoog niveau, wat deze processor het overwegen waard maakt.