Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: AOC GH401
Links; Navigatie;De AOC GH401 is alweer het tweede stukje AOC-randapparatuur dat we hier reviewen. Het betreft een koptelefoon uit de nieuwe gaminglijn van AOC, welke afgelopen november is gelanceerd. Naast de GH401 zijn er de GH300 en de GH200, waar de GH300 wezenlijk de USB-versie van GH401 is en de GH200 betreft de 3,5mm-versie. Daarnaast biedt de GH300 de optie voor virtueel 7.1 surround.
De GH401 is de draadloze variant in deze lijn aan koptelefoons. Zo vindt de verbinding plaats via de meegeleverde 2,4GHz-dongel, al is er ook een 3,5mm-aansluiting. Opladen geschiedt dan middels de meegeleverde USB-kabel. De adviesprijs van de GH401 is € 79,-. Hiermee is de headset niet de goedkoopste aanwinst en in deze review gaan we kijken of je voor deze prijs veel of weinig koptelefoon krijgt.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Platforms | PC, Playstation, Xbox and Mobile |
---|---|
Wireless connection | 2.4 GHz |
Wireless Range | 20m |
Drivers | 50 mm |
Microfone Type | Detachable |
Microfone Pattern | Unidirectional |
Microfone Sensitivity | -38 dB |
Microfone Mute Toggle | On Earcup |
Battery Life | 17 hours |
Dimensions | |
Lenght | 195 mm |
Width | 100 mm |
Height | 160 mm |
Weight | 345 gr |
Voor de adviesprijs is de GH401 in ieder geval de meest luxueuze versie binnen de koptelefoonlijn van AOC. Zo is de koptelefoon uitgerust met 50mm-drivers, een afneembare, unidirectionele microfoon en een robuuste USB-C-aansluiting voor het opladen.
De draadloze verbinding van deze headset werkt via een 2,4GHz-verbinding. Meegeleverd is een dongel die voor de ontvangst zorgt. Via die verbindingsmethode kan je de headset kwijt op de pc en PlayStation. De GH401 heeft geen optie voor Bluetooth, maar kan wel met een 3,5mm-audiojack verbonden worden. Door deze optie is de headset ook geschikt voor gebruik met een Xbox of een mobiele telefoon. Opladen gebeurt met behulp van de meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel.
De besturing van deze headset bevindt zich op de linkeroorschelp. Hier zitten in totaal drie knoppen en twee ingangen. De aanwezige knoppen zijn een aan/uitknop, een muteknop voor de microfoon en een draaiknop voor het instellen van het volume. De aanwezige ingangen zijn de 3,5mm-audio-ingang en de USB-C-ingang.
Laten we zoals gebruikelijk beginnen met de doos waarin deze headset binnen is gekomen. Ook op de doos van deze AOC-headset komt het rode thema van de AOC-gaminglijn weer naar voren. Op de doos prijken een foto en de naam van de headset en wat details over de headset.
Als we de doos openen zien we de headset in een plastic verpakking. Na wat uitpakken kunnen we een overzicht maken van de inhoud van de doos. De volledige inhoud bestaat uit de headset; de 2.4 GHz dongel; een 3,5 mm kabel; een usb naar usb-c kabel en een quick start guide.
Laten we dan naar de GH401 zelf gaan kijken. Wat direct de aandacht trekt, zijn de knalrode stalen stelbanden aan de zijkanten van de headset. Deze passen mooi bij het rode thema van de AOC-gaminglijn. Rood is ook de detailkleur die terug blijft komen; we zien dit ook in de kabels naar de oorschelpen en de stiksels van de hoofdband.
De hoofdband is uitgevoerd in kunstleer en bovenop deze hoofdband prijkt het AOC-beeldmerk. Ook de oorschelpen zijn uitgevoerd in kunstleer. De buitenzijde van de oorschelpen is bekleed met een stukje stalen mesh, wat voor bescherming van de drivers moet zorgen.
Aan de onderzijde van de oorschelpen vinden we de besturingselementen van deze headset. Deze bevinden zich op de rechteroorschelp. Van achter naar voor vinden we hier: het volumewiel, de muteknop voor de microfoon, de 3,5mm-jackaansluiting, de USB-C-poort en de aan/uitknop. Het design met alle besturingsknoppen aan één kant zorgt ervoor dat je altijd een hand vrij hebt.
Helaas is het niet mogelijk om de bijbehorende software te bespreken, omdat onze sample van de GH401 daarin niet gedetecteerd wordt (zowel draadloos als bedraad). Er zijn pogingen gedaan met meerdere versies van de software, dus mogelijk is er sprake van een fabrieksfout.
In de praktijk kijken we naar hoe de GH401 in de praktijk is bevallen. Voor deze headset kijken we naar drie categorieën: het draagcomfort, de geluids- en opnamekwaliteit, de batterijduur en draadloze verbinding.
Draagcomfort
De GH401 is een headset die je vrij prima langere tijd kan dragen. De headset is met 345 gram aan de zwaardere kant, maar door de zachte vulling in de hoofdband voelt dit niet zo. De vulling van de hoofdband bestaat, net zoals de oorschelpen, uit memory foam. Deze foam behoudt goed zijn vorm, ook na lang dragen.
In de oorschelpen zorgt deze foam ervoor dat de headset niet tegen je hoofd aandrukt en daardoor prettig aanvoelt, ook voor een brildrager. De kunstleren bekleding van de oorschelpen heeft een prettige feel die na een lange sessie wel iets zweterig aan kan voelen. Voor kunstleren oorschelpen valt dit echter nog erg mee; dit doordat ze vrij los tegen je hoofd aanzitten.
De stalen kern van de hoofdband zorgt ervoor dat de koptelefoon een stevige basis heeft. De stalen sliders aan de zijkanten zijn goed in te stellen en blijven ook goed op hun plaats. Ook met opzetten en afzetten verschuiven deze niet en blijft je pasvorm dus goed. Alleen bij grote hoofdbewegingen verschuift de koptelefoon op je hoofd; het is geen headset om even flink mee te gaan headbangen.
Geluids- en opnamekwaliteit
De geluidskwaliteit van de AOC GH401 is redelijk. Deze koptelefoon heeft geen bijzonder geluid, maar voldoet zeker voor de casual gamer. Stemgeluid wordt prima weergegeven en ook gamegeluid komt door zonder dat er een brij aan audio ontstaat. Ook muziek luisteren is zeker mogelijk met deze headset. De geluidskwaliteit is meer dan voldoende om van muziek te genieten zonder wat van de nuances van de muziek te missen.
De opnamekwaliteit is verder prima in orde. Stemgeluid komt helder over en je bent met de GH401 goed verstaanbaar. De stugheid van de microfoon kan hierin wel een nadeel zijn, want deze is geneigd terug te gaan naar zijn originele stand. Hierdoor blijft de microfoon niet goed in positie voor/bij je mond. Over de tijd heen is dit probleem verminderd, omdat de microfoon iets soepeler is geworden.
Batterijduur en draadloze verbinding
De draadloze verbinding van de GH401 is over het algemeen prima. Na opstarten wil de koptelefoon echter niet altijd meteen verbinden met de dongel, maar dit is altijd op te lossen door de dongel uit de pc te halen en opnieuw in te steken.
Verder betreft de batterijduur volgens AOC zo’n zeventien uur. In de praktijk haalt de koptelefoon dit ook prima. Deze batterijduur is wel aardig in lijn met draadloze koptelefoons in dezelfde prijsklasse.
Een laatste, doch verrassende constatering is dat de GH401 niet gebruikt kan worden tijdens het opladen. Zodra de kabel wordt aangesloten, schakelt de koptelfoon uit. Dat is vrijwel niet acceptabel, want als de batterij tijdens een gamingsessie leeg is, kan je gedag zeggen tegen je audio totdat de batterij weer een tikkeltje opgeladen is.
Dan zijn we weer aangekomen bij het slot van deze review, ofwel de conclusie. Alles in acht genomen, ben ik wisselend tevreden over de AOC GH401. Op enkele gebieden presteert deze zeker naar behoren, maar op ander vlakken laat de GH401 wat aardige steken vallen.
De geluidskwaliteit is, voor de prijscategorie van deze koptelefoon, redelijk goed in orde. Het is geen high-end koptelefoon, maar er zijn zeker slechtere alternatieven. Ook de opnamekwaliteit is prima in orde, dus daar heb ik geen aanmerkingen op. De bouwkwaliteit van de koptelefoon is ook prima in orde, waar de afwerking netjes is en de constructie rigide doch comfortabel. De stalen armen aan de oorschelpen geven de koptelefoon een stoere look.
De batterijduur is niet bijzonder, maar ook niet slechter dan vergelijkbare headsets. Het feit dat de koptelfoon niet op kan laden tijdens gebruik, is echter wel een groot gebrek. Ik heb zelf meermalen gehad dat ik voor een gamesessie of een meeting een andere koptelefoon moest pakken, omdat deze leeg raakte en niet opgeladen kon worden tijdens het gebruiken.
Al deze punten in acht genomen, is de adviesprijs van € 79,- aan de hoge kant voor wat je werkelijk krijgt. Als je echter een heel ecosysteem van AOC op wil zetten, of een diehard AOC-fan bent, kan je deze headset overwegen. Voor de hardcore gamer zou ik deze headset echter niet aanraden; het is dan beter om iets dieper in de buidel te tasten en een wat meer high-end headset aan te schaffen.