Sponsor

Review: AOC GM500 & GK500

Gamingmuis en toetsenbord

75%
Prima instapmodellen

In het kort

De GM500 en de GK500 zijn mooie instapmodellen voor de beginnende gamer. Met prijzen die de bank niet breken en genoeg features om aan ieders basisbehoeften te voldoen.

  • Eindoordeel

Review: AOC GK500 & GM500

Links; Navigatie;

Inleiding

Deze keer heb ik weer twee stukjes AOC-randapparatuur op mijn bureau gekregen. Het gaat om de GM500 en de GK500, waar de GM500 het broertje is van de eerder door mij gereviewde GM530. Dan is er de GK500, het toetsenbord uit dezelfde serie.

De GK500 is een bedrade gamingmuis uitgerust met een PAW3325-sensor. Deze sensor plaatst de muis in het instapsegment qua gamingmuizen. Wat wel opvallend is aan deze muis is het feit dat deze true-ambidextrous is; zelfs de zijknoppen zijn aan beide kanten uitgevoerd. Dit is een grote plus voor linkshandige gamers die verder een erg uitgedund arsenaal aan randapparatuur kunnen gebruiken. Dit knaagdier is op het moment van schrijven alleen via Amazon.com verkrijgbaar met een prijs van € 23,74. Voor dit geld kan de muis bijna niet tegenvallen, maar ik zal er in de conclusie uiteraard nog iets zinnigs over proberen te zeggen.

De GK500 is een bedraad mechanisch toetsenbord. De switches in dit beestje zijn de mij nog onbekende Outemu Red switches. Deze zouden vergelijkbaar moeten zijn met Cherry MX Red switches. Of dat het geval is, gaan we ondervinden. Het toetsenbord is uiteraard uitgerust met per-key RGB en wordt geleverd met een polssteun. Ook de GK500 is op het moment van schrijven alleen leverbaar via Amazon.com; bij Bol.com is deze al enige tijd niet leverbaar. De prijs op Amazon is op dit moment € 49,99. Ook geen enorme prijs voor een full size toetsenbord met Cherry achtige switches. Of je voor deze prijs iets degelijks krijgt, gaan we in de praktijk ondervinden.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

Specificaties - AOC GM500
AOC GM500
SensorPAW3325
Max Resolutie5000
Acceleratie20G
Tracking Speed100 IPS
Report Rate1000 Hz
ConnectionWired
Number of Buttons8
Switch Life Cycle50 Million Clicks
Cable TypeBraided
RGB1 zone
Dimensions
Lenght127mm
Width74mm
Height40mm
Weight145 gr

Specificaties - AOC GK500
AOC GK500
SwitchesOetemu Red
Switch Life Cycle50 Million Clicks
Keycap TypeABS
Wrist SupportYes
Wrist Support MaterialPlastic
Media-KeysNot dedicated
ConnectionWired
Cable TypeBraided
Polling Rate1000 Hz
Gaming ModusYes
Number of Buttons8
Materiaal BasisplaatAluminium
RGBProgrammable
with Software
Dimensions
Lenght433mm
Width192mm
Height56mm
Weight1378 gr

De GM500 is een instapmodel qua gamingmuis. De PAW3325-sensor zit in het ondersegment van de sensormarkt. Zowel de maximale resolutie, de tracking speed als de acceleratie zijn beneden het gemiddelde voor moderne gamingmuizen. De eerder gereviewde GM530, wat ook een budgetmuisje is, heeft al een PMW3389. Met die sensor haal je wel een DPI van 16K en liggen de tracking speed plus de acceleratie een heel stuk hoger. De enige feature van de GM500 die echt opvalt, is de toevoeging van de twee zijknoppen aan de rechterzijde. Hiermee is de muis volledig geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen. Dit is een zeldzame feature in muizen.

De GK500 is ook een budgetmodel. Ook deze blinkt niet uit in de features, maar bevat wel alles wat een gamingtoetsenbord nodig heeft. De Outemu switches zijn volgens de specificaties gelijkwaardig aan Cherry MX switches. Of dit in de praktijk ook zo is, zal blijken. Het toetsenbord beschikt over een gamingfunctie die bepaalde toetsen uitschakelt. De mediatoetsen zijn niet dedicated, maar te gebruiken met de Fn-toets.

Showcase

De muis en het toetsenbord komen binnen in rood met zwarte dozen. Op beide dozen prijkt een full-color afbeelding van het product dat er in zit. De dozen zelf zijn van niet al te stevig karton, wat bij het uitpakken al resulteerde in een gescheurde doos van de GK500. Het toetsenbord zelf is wel goed beschermd in de doos.

Laten we als eerste de muis uitpakken. In de doos vinden we de muis zelf, de quick setup quide en het garantiebewijs. Op de eerste foto zien we ook mooi de gevlochten kabel en de vergulde USB-ansluiting. Ook is de DPI-switchknop bovenop de muis hier goed te bewonderen.

Als we dan verder gaan naar de zijaanzichten zien we dat deze eigenlijk identiek zijn, omdat de muis aan beide zijden de twee zijknoppen heeft. Ook de ergonomische vorm van de muis met de bolle ‘buik’ is hier mooi te aanschouwen. Aan deze vorm is goed te zien dat deze muis gericht is op het gebruik met een palmgreep.

In het vooraanzicht is ook de ambidextrous insteek van deze muis te herkennen. Beide muisknoppen zijn identiek van vorm en er zit geen zijwaartse ergonomische vorm in de muis. Het scrollwiel is hier ook te aanschouwen; persoonlijk vind ik deze erg grof uitgevoerd en niet mooi om te zien. Het scrollwiel is aan beide zijkanten doorzichtig voor de RGB-verlichting. In het achteraanzicht is de andere helft van de RGB-verlichting zichtbaar in de strip onderaan de muis. Achterop de muis prijkt ook het AOC-logo dat eveneens licht geeft.

We vervolgen deze showcase met de GK500. Als we de doos openen, zien we het toetsenbord in doorzichtig plastic verpakt in de doos liggen. Naast het toetsenbord vinden we bovenin de quick setup guide en het garantiebewijs. Als we het toetsenbord uit de doos halen, vinden we daaronder de polssteun. Het toetsenbord zelf oogt op het eerste gezicht al heel strak. De aluminium onderplaat is maar net ruimer dan de toetsen, wat zorgt voor een strak en minimalistisch uiterlijk. Ook de onderzijde van het toetsenbord oogt heel strak, Simpele doch prima gripvoetjes en pootjes van een prima formaat. De onderste helft van deze voetjes is van rubber, wat zorgt voor extra grip op je bureau.

Als we het toetsenbord vanaf de zijkant aanschouwen, zien we mooi de lichte golf die in de keys van de GK500 zitten. Ook zien we mooi de lijn van toetsenbord, met pootjes uitgeklapt, doorlopen in de polssteun. De indeling van het toetsenbord is standaard voor een full-size toetsenbord. Op het bovenaanzicht is ook mooi te zien hoe minimaal de onderplaat van dit plankje is. Op de Fn-toetsen bovenaan zijn de extra functies zichtbaar in wit; eerst de verschillende gamemodi en vervolgens de mediafuncties.

Meegeleverd met deze plank zijn vier extra toetsen voor de WASD-keys. Deze zilverkleurige keys geven het toetsenbord net even dat extra beetje uitstraling. Met de bijgeleverde keycap puller zijn de keycaps makkelijk te verwijderen. We kunnen dan ook even een nadere blik werpen op de Outemu Red switches. De stem is de standaard kruisvorm en verder zijn de switches uiteraard doorzichtig voor het doorlaten van de verlichting. Als afsluiter van deze showcase nog een foto van deze ramplank met de zilverkleurige keycaps erop.

Software

De software waarmee AOC-apparatuur gepersonaliseerd kan worden, is G-Menu. In het hoofdscherm kan geselecteerd worden welk product ingesteld moet worden. Laten we eerst naar de GM500 kijken, waar voor deze muis vier schermen met opties beschikbaar zijn. In deze schermen kunnen alle voor de hand liggende opties worden ingesteld. Afwijkende optie is de mogelijkheid om de muisinstelling om te draaien voor linkshandigen. De linkermuisknoppen worden dan de rechterknoppen en andersom.

De opties voor het toetsenbord zijn ook wat we mogen verwachten. Zo kunnen onder andere de opties voor de gamemodi kunnen worden ingesteld en de snelheid van herhaling van toetsaanslagen. Tot slot kan in het laatste scherm de verlichting van het toetsenbord en de muis gesynchroniseerd worden.

In de software lijkt wel een kleine bug te zitten. Als de pc wordt opgestart, gaat de verlichting in eerste instantie op de ingestelde stand aan, maar schakelt dan vrij snel naar de standaardinstelling over. De software moet dan geopend worden en in de software moet het toetsenbord geselecteerd worden; hierna springt de verlichting weer op de juiste stand.

In de praktijk

Sensor

In de GM500 zit een PMW3325, een budgetsensor die geen indrukwekkende specificaties bezit. De resolutie, ofwel DPI, is maximaal 5000. Ook de tracking speed en acceleratie zijn laag te noemen met maximaal 100 IPS (inches per second) en 20 G aan acceleratie. De sensor bevindt zich midden onder de muis. Ik heb uiteraard weer wat testrondes gedaan met de Mouse Accuracy-tool. De resultaten daarvan vind je hieronder; links met een DPI van 1600 en rechts met een DPI van 2000.

Wat me tijdens het testen erg opviel, is de acceleratie. Bij snelle bewegingen merk je met deze sensor dat je snel je doel voorbij schiet. Dit komt je accuracy in games natuurlijk niet ten goede. Ondanks dit minpuntje kon ik met deze muis toch nog acceptabele scores halen, zeker met een DPI-instelling van 2000.

Switches en keycaps

De Oetemu Red Switches in de GK500 zijn mij redelijk goed bevallen. De actuatiekracht is vergelijkbaar met andere switches in deze categorie en ligt op 46 g. Het actuatiepunt ligt wel relatief wat dieper op 2,1 mm. De totale travel distance is 4 mm. Door het dieper actuatiepunt typ je vanzelf al iets sneller en wat harder, waardoor je vaak de gehele travel distance gebruikt. Hierdoor is je typervaring wat ruwer dan bij switches met een minder diep actuatiepunt.

Ook is dit toetsenbord vrij lawaaiig tijdens het typen en gamen. De toetsen maken veel geluid en af en toe hoor je de veertjes echt terugspringen met een hoog pingetje. Vooral de spatiebalk en andere grote toetsen hebben hier last van. Dit zou natuurlijk op te lossen zijn met dempertjes onder de toetse, maar de standaard ervaring is dus niet heel stil.

De keycaps zelf zijn wel prettig in gebruik. De vorm van de toetsen en de lijn van het gehele toetsenbord helpen je aan een comfortabele typervaring. Wel worden de toetsen erg snel vies, omdat het ABS-keycaps betreffen. Dit geldt overigens ook voor de muistoetsen op de GM500, want deze zijn ook van ABS-plastic en resulteren al snel in vettige afdrukken die achtergelaten worden.

Comfort

Laten we beginnen met de muis, de GM500. Deze is mij over het algemeen goed bevallen. Ik moest hiervoor wel enkele knopinstellingen veranderen; standaard was één van de knoppen aan de linkerkant van de muis ingesteld om de homepagina van de browser te openen. Dit was vrij vervelend tijdens het gamen, omdat deze functie door je game heen werkt en je ineens naar een leeg browserscherm zit te staren in plaats van naar je gamescherm. Afgezien hiervan was de muis comfortabel en fijn in gebruik. Wel was te merken dat deze muis een wat mindere sensor heeft, maar zolang je geen shooters speelt, is dit geen heel groot probleem. De toevoeging van de extra knoppen aan de rechterkant van de muis is mij wel goed bevallen. Met wat oefening zijn deze ook voor een rechtshandige prima te gebruiken en dan heeft de muis ineens twee extra programmeerbare knoppen.

Ook de GK500 is goed bevallen; mede tijdens langere gamesessies is het toetsenbord prettig in gebruik. De keycaps zijn wel wat aan de gladde kant, maar dat is inherent aan ABS-plastic. De stabiliteit van het toetsenbord is prima, waar de voetjes en anti-slip pads onder het bord en de polssteun prima hun werk doen. Ze houden het toetsenbord goed op zijn plaats tijdens het typen en gamen.

Wel mis ik de dedicated mediatoetsen en dan hoofdzakelijk een volumewiel. Het aanspreken van mediafuncties met de Fn-toets werkt redelijk, maar heeft niet mijn voorkeur. Wat ik wel een klein nadeel aan dit toetsenbord vind, is de felheid van de lampjes voor de verschillende lock-functies. Deze zijn aanzienlijk feller dan de RGB-verlichting van het toetsenbord en leidt behoorlijk af.

Conclusie

Zoals ook in de review van de GM530 aangekaart, is AOC nog redelijk nieuw in het speelveld van de randapparatuur. Weet deze set van toetsenbord en muis mij net zo te verassen als de GM530? Je leest het in deze conclusie.

Allereerst wil ik mijn genoegen uiten over het ontwerp van deze producten. Zowel de muis als het toetsenbord is redelijk minimalistisch qua design, zonder in te leveren op het coole uiterlijk. Vooral de GK500 blinkt hierin uit met het superstrakke design met aluminium bodemplaat. Mooi in het oog springend detail betreft de meegeleverde zilveren keycaps voor de WASD-toetsen. Ook de functionaliteit van dit bord laat weinig te wensen over. Hierin mis ik eigenlijk alleen de dedicated mediatoetsen.

Dit wil niet zeggen dat dit plankje zonder minpunten is. De toetsaanslagen van deze combinatie van keycaps en switches is erg lawaaiig; hier heb ik mijzelf tijdens het gamen en typen wel vaak wat aan geërgerd. Mogelijk kunnen nieuwe keycaps met demping hier verandering in brengen. Ook de felheid van de lock-lampjes, rechts bovenin het bord, is soms wat vervelend, vooral met een late gamesessie in een wat donkerdere kamer. Als laatste minpuntje wil ik toch de bug in de software noemen; het niet automatisch op laten starten van de software kan hier mogelijk uitkomst in bieden. Beter zou het zijn als dit vanuit AOC zelf wordt opgelost door de software te updaten en deze bug eruit te halen.

De GM500 is mij ook redelijk goed bevallen in de praktijk. Het betreft een comfortabel muisje dat in basis doet wat het moet doen. Pluspunten van deze muis zijn de mogelijkheid om de muis zowel links- als rechtshandig te gebruiken en de kleuren van de verlichting. Deze zijn wat meer pastelachtig dan die van het toetsenbord. Hierdoor matchen ze wat mooier met de Cooler Master-verlichting in mijn pc zelf. Echter heeft deze muis ook wel wat minpuntjes, waarvan de belangrijkste de ingebakken PMW3325-sensor is. Deze sensor is echt een dinosaurus vergeleken met de gangbare sensors die nu op de markt zijn. Voor een hele kleine meerprijs had hier een grote winst op behaald kunnen worden. Tweede minpuntje is het scrolwiel, want deze is grof uitgevoerd en doet af aan het verder strakke design van deze muis.

Ondanks deze minpunten ben ik toch wel te spreken over deze producten en dan vooral ook vanwege de prijs. Met prijzen ongeveer van € 24,- voor de muis en € 50,- voor het toetsenbord zijn dit prachtige instapmodellen voor de beginnende gamer. Zeker de GK500 biedt voor deze prijs een mooi platform om te beginnen met gamen op een mechanisch toetsenbord. Wel is het dan aan te raden om te investeren in andere keycaps met enige vorm van demping eronder voor de geluidsproductie, tenzij je het natuurlijk heerlijk vindt dat je toetsenbord klinkt als een typmachine.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid