Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Apple AirPods Max
Links; Navigatie;Om met deur en al in huis te vallen: vanaf de allereerste iPhone ben ik al een Apple-fanboy. Dat betekent dat ik bijna elk model van de iPhone in handen heb gehad, waar ik het niet kon laten om de Apple AirPods Pro bij release aan te schaffen. Ik heb de normale AirPods nooit gehad, omdat deze niet lekker zitten in mijn oren.
Bij de komst van de Apple AirPods Max heb ik eerst nog een tijd de AirPods Pro gebruikt, omdat ik de Max-uiting wel erg duur vond. Zo zat ik op mijn werk vaak met de AirPods Pro in mijn oren, maar dat hield ik niet al te lang vol, omdat mijn oren dan pijn gingen doen. En als iemand met vaak last van mijn oren - ik je zal de details besparen - zocht ik eigenlijk naar een goede headset met ANC (active noise cancellation).
Zodoende viel mijn oog toch nog op de AirPods Max. Dusver had ik er goede verhalen over gehoord, waar ik ze toch terug mag sturen als het niks blijkt - kortom, ik heb de gok gewaagd. In deze review bespreek ik of dat het waard is geweest of niet. Afhankelijk van de kleur is de AirPods Max te verkrijgen vanaf € 450,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Apple AirPods Max |
---|---|
Modelnummer | MGYL3ZM/A |
Gewicht | 383,8g |
Afmeting | 168.6 x 83.4 x 187.3 mm |
Kleur | Blauw, ook verkrijgbaar in: Zilver, Grijs, Roze en Groen |
Geluidsweergave | Stereo |
Hi-res audio | Ja |
Actieve Noise Cancelling | Ja |
Kwaliteit Noise Cancelling | Topklasse |
Bluetooth | 5.0 |
Multipoint pairing | Ja (koppelen aan meerdere apparaten) |
Spraak assistent | Siri |
Type stroomvoorziening | Accu |
Gemiddelde accuduur | 20 uur |
Type klankkast | Gesloten |
AirPods line-up
Met de AirPods Max heeft Apple een derde eigen draadloze headset. Dat begon in december van 2016 met de Apple AirPods, de draadloze versie van hun eigen bedrade headset. Deze versie maakte nog gebruik van Bluetooth 4.0, woog 4 gram per stuk en had een batterijduur van vijf uur. In maart 2019 kwam de 2e generatie AirPods; deze maakte gebruik van Bluetooth 5.0 en kreeg als eerste headset de Apple H1-chip. In oktober 2019 werd dat opgevolgd door de de AirPods Pro, waarbij H1-chip is doorontwikkeld om Active Noise Cancellation (ANC) te bieden.
De AirPods Pro veranderde ook van design, omdat het echte in-ear dopjes werden. Deze AirPods maakte gebruik van Bluetooth 5.0 en wogen 5,4 gram per stuk. Een stukje zwaarder dan de originele AirPods, maar dat kwam voornamelijk door de bouw van de headset, inclusief grotere batterij. Dit was nodig, omdat de headset meer stroom gebruikte door de ANC. De batterijduur van deze headset was net zoals de AirPods vijf uur.
Nu is er dus de laatste telg in de line-up van Apple, de AirPods Max, welke in verhouding tot zijn kleinere broertjes een volwaardige over-the-ear-headset betreft. De headset is ook een stuk groter, namelijk 168,6 x 83,4 x 187,3 mm.
‘Smart’ case
De headset zit in een zogeheten ‘smart’ case, maar erg slim is de case eigenlijk niet. Er zit een magneet in het midden waar de oorschelpen tegenaan komen, waardoor de headset in diepe slaap (deep sleep mode) gaat. Deze modus zou de batterij moeten sparen wanneer deze niet gebruikt wordt. Als je de headset een lange tijd in de case laat zitten, gaat de headset in de extreme low power-modus, waardoor de headset helemaal uit gaat en ook niet gevonden kan worden door Find My Network van Apple.
Dat is meteen wel een aandachtspunt, omdat Find My Network juist handig is als je je spullen kwijt bent. Nu is het best lastig om zo’n grote headset kwijt te raken, maar je zal altijd zien dat sommige mensen dit toch voor elkaar kunnen krijgen.
Daarnaast is op te merken dat de case niet alles van de headset beschermt. Het zit vooral in het aluminium gedeelte van de oorschelpen, waar de rest van de headset niet wordt beschermd. Voor opslag in een rugtas of iets dergelijks zou ik toch kijken naar een extra case om zo je headset netjes te bewaren.
H1-chip
De AirPods Max heeft in elke oorschelp een Apple H1-chip, welke ook aanwezig is in de 2e generatie AirPods en AirPods Pro. Dit is Apple’s eigen geluidsprocessor voor headsets. De H1-chip zorgt voor handsvrije ‘Hé Siri’ en Bluetooth 5.0-ondersteuning. Daarnaast is deze chip extra zuinig voor het gebruik in headsets en zorgt de H1 chip er ook voor dat de batterij langer mee zou moeten gaan; deze is immers ontworpen speciaal voor de headsets van Apple.
Dan komt het pakketje binnen en dan maak je de bruine doos open om daar dan uiteindelijke de welbekende huisstijl aan verpakking van Apple te mogen aanschouwen.
Heel voorzichtig haal je dan het plastic jasje van de doos (satisfying moment), om deze daarna voorzichtig open te schuiven.
En daar ligt hij dan: de Apple AirPods Max in het blauw, met zijn blauwe hoesje - gekscherend de ‘BH’ genoemd. Dat komt door de vorm en de manier waarop de headset op zijn plaats gehouden wordt.
Het eerste gevoel dat bij het uit de doos halen van de AirPods Max is dat ze best zwaar zijn. Bij de eerste keer in de handen nemen, dacht ik: ‘Hoe kan je hier meerdere uren mee op je hoofd blijven zitten, deze zijn toch veel te zwaar?’. In verhouding tot de AirPods Pro is de Max natuurlijk ook best zwaar, wat niet raar is met een body van aluminium en een hoofdband van verchroomd staal.
Bij het opzetten valt de zorg over het gewicht grotendeels weg, want hij zit niet strak of zwaar op het hoofd. Gelet wel dat ik een vrij breed hoofd op mijn schouders heb, dus zelfs voor mensen zoals ik zit de headset prima. Heb je een kleiner hoofd, dan kan het natuurlijk zijn dat de headset in verhouding veel zwaarder aanvoelt. Hoe dan ook voelt de constructie degelijk en robuust aan, wat je ook wel mag verwachten van Apple en van een headset binnen deze prijsklasse.
De Apple AirPods Max zijn natuurlijk primair ontworpen voor het Apple-ecosysteem, dus koppelen prima en moeiteloos met iPhones, iPods, iPads, MacBooks en zelfs Apple Watches. Bij het gebruik van koppelingen met Apple-apparaten is het zelfs mogelijk om de headset automatisch het apparaat te laten kiezen waar je op dat moment ook actief mee bezig bent (muziek luisteren, video kijken of bellen). Dit heet Handoff en gebruikt Apple voor meer dingen, zoals de Apple Pen en andere AirPods.
Non-Apple-apparaten
Koppel je met een ander apparaat, zoals bijvoorbeeld een Android-telefoon, tablet of een Windows-pc, dan werkt de headset wel, maar de geluidskwaliteit is merkbaar slechter. Vooral op de pc, waar Windows 11 nog niet de juiste codec gebruikt voor het versturen van het geluid naar de headset. Handoff werkt dan ook niet.
De dag nadat ik de headset binnen kreeg, heb ik deze meteen meegenomen naar mijn werk, de vuurdoop geven om de headset meerdere uren op te zetten en zo lekker te kunnen focussen op het werk zonder al te veel afleiding.
Comfort
Een dergelijk gebruik is natuurlijk meteen een uitdaging voor het comfort van de headset .Zeker omdat deze in verhouding tot in-ear headsets zwaar is. Bij het opzetten van de headset staat standaard de geluidsmodes ingesteld op Active Noise Cancellation (ANC). Zodoende viel het direct stil en kon ik mijn collega’s niet meer horen.
Wel moet ik opmerken dat ik niet volledige stilte deed ervaren, want er kwam een soort druk op mijn oren. Dit is het gevolg van de ANC zonder dat er geluid afgespeeld wordt. Dat effect wordt door verschillende personen ook anders opgemerkt, iets wat collega Jonah in zijn reviews van ANC-headsets vaker heeft opgemerkt. Het heeft te maken met de tegenwerking van externe geluiden, waar muziek aanzetten een eenvoudige oplossing is.
De eerste ochtend zat ik meteen vier uur lang met de AirPods Max op te werken en had ik eigenlijk niet door dat ik een headset op had. Het gewicht speelt bijna geen rol en het is heerlijk om niet afgeleid te worden door geluiden om je heen.
De oorkussens zijn verwisselbaar en zitten met magneten vast op de headset. De kussens zijn gemaakt van een zachte geweven stof en zijn zacht gevoerd. Hierdoor worden deze niet dusdanig warm op je hoofd. Wel sluit je je oren af van de buitenlucht, waardoor het inherent warmer wordt, maar zeker niet zo warm als met leren oorschelpkussens. Daarbij moeten ANC-headsets dicht en/of strak op het oor zitten, waar stoffen kussens prettig bij zijn.
Er zitten sensoren in beide oorschelpen, waardoor de headset weet of deze opgezet is of dat deze ergens los op tafel ligt. Deze functionaliteit wordt gebruikt om muziek te stoppen als je je headset afdoet. Doe je binnen een korte tijd je headset weer op, dan speelt de muziek automatisch verder. Is het langer dan ongeveer 30 seconden tot een minuut, dan moet je de muziek zelf weer starten door op de Digital Crown te drukken.
Bediening
Dan is er de bediening van de headset, die wederom zeer intuïtief is. Zeker als je Apple-producten gewend bent. Op de headset zitten twee knoppen, waarvan de eerste de sound mode-knop betreft. Met die knop zet je de headset in de ANC-modus of transparantiemodus.
Met de andere knop kan je naar het volgende of vorige nummer gaan, muziek pauzeren en volume regelen. Dat gebeurt via de zogeheten Digital Crown-knop, zoals deze ook op de Apple Watch zit (alleen iets groter). Het volume kan je heel precies afstellen met deze draaiknop en je kan er Siri mee activeren of telefoongesprekken opnemen.
Geluidskwaliteit
Opvolgend is de geluidskwaliteit aan de beurt en die vind ik uitmuntend! Het geluid is helder en voelt vol aan. Nu ben ik geen audiofiel, zoals een ander tweetal binnen de redactie, dus ik kan niet in dusdanig detail onderbouwen hoe kwalitatief het geluid is. Maar ja, vergeleken met de AirPods Pro of mijn ASUS ROG Core (die ik voor podcasts gebruik), dan is het echt een wereld van verschil. Kortom, dat zit snor.
ANC & Transparency Mode
Verder werken de Active Noise Cancellation en Transparency Mode volledig naar behoren. Met ANC an hoor je echt bijna niks meer van de buitenwereld, zeker niet als je ook muziek luistert. Met de transparantie aan hoor je de muziek prima, maar wordt het geluid van buiten versterkt. Daardoor krijg je bijna het idee dat je geen headset meer op hebt. Je kan op die manier prima communiceren met een collega of voorbijgaand verkeer prima horen aankomen, mocht je de headset in het openbaar gebruiken.
Mocht je de headset in het verkeer willen gebruiken, dan dien je de headset op zijn minst in de transparantiemodus te zetten, want met ANC aan is het veel te gevaarlijk. Dat is een waarschuwing die geldt voor alle ANC-headsets.
Spatial audio
Spacial audio is, zoals Apple zelf zegt: “ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking". Als je de Max op hebt met het kijken naar films of series met surround geluid, dan hoor je de audio precies waar het vandaan komt (links, rechts voor of achter). Doordat de headset via gyroscopen je hoofdbeweging meet, kan je tijdens het kijken van gewone video bijvoorbeeld het geluid van je iPad laten afkomen. Als je dus je hoofd wegdraait naar rechts, dan hoor je de video alleen nog maar in je linkeroor. ‘Precies’ op de plek waar de iPad zich bevind.
Handoff tussen Apple-apparaten
Handoff is in mijn ogen een uitstekende aanvulling op deze headset. Stel, je bent aan het werk op je MacBook en je wordt gebeld op je telefoon. Je headset stopt de muziek op de MacBook en switcht dan naar je telefoon om daar op te kunnen nemen. Na je gesprek kan je gewoon weer verder op je MacBook met muziek luisteren. Het is een handige feature voor eigenaren van meerdere Apple-apparaten, ofwel liefhebbers van het Apple-ecosysteem.
Batterijduur
De batterijduur is volgens Apple 20 uur bij het beluisteren van muziek. De eerste drie dagen heb ik zonder opladen muziek geluisterd, met gebruik tussendoor van ANC en de Transparency Mode. Dat is driemaal zo lang als dat ik mijn AirPods Pro kon gebruiken. Opladen gaat gewoon netjes met de lightning-kabel (standaard krijg je een USB-C => Lichtning kabel meegeleverd).
Een belangrijke opmerking is dat er wederom geen oplaadblokje bij zit. Ik vind het jammer dat dit onder het mom van milieu weggelaten wordt; ik zie het als een verkapte prijsverhoging.
Microfoon
De microfoon doet het, zoals je mag verwachten, prima. Het is geen hoogwaardige studiomicrofoon, maar hij voldoet prima voor het (video)bellen of aanroepen van Siri. De microfoon pakt bijna geen achtergrondgeluid op. Hieronder kan je luisteren hoe het geluid klinkt, opgenomen met de AirPods Max op mijn iPhone 13 Pro.
Dan komen we aan bij de conclusie van deze review. Is de Apple AirPods Max zijn geld waard? Daarvoor moeten we het eerst hebben over de prijs, want die is nogal verschillend als je kijkt bij verschillende partijen. Van € 450,- bij een gemiddelde webshop, mede afhankelijk van de gewenste kleur, tot aan € 629,- euro voor alle kleuren bij Apple zelf.
Vind ik de headset het waard voor 630,- euro? Nee, eerlijk gezegd niet, want dat is écht een hoop geld. Is de headset het waard voor ongeveer € 450,- euro? Ja, in verhouding tot de AirPods Pro (de eerste Apple-headset met ANC) tot een zekere hoogte wel. Je krijgt bij de Max-versie 20 uur aan batterijduur, een headset die prima zit, puik geluid en je kan er ook nog eens mee bellen.
De Spatial Audio is voor mij, los van films en series met surround, een gimmick. Ik zie mezelf dit nog niet echt gebruiken, maar het is wel gaaf dat de technologie het toelaat. Of het voor jou een doorslaggevende factor is, moet je natuurlijk persoonlijk bepalen.