Review: ASUS ROG Ally
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- Prestaties - gaming, temperaturen en geluidsproductie
- In de praktijk - ervaring, software en batterij
- Conclusie
De ASUS ROG Ally stond na zijn aankondiging hoog op mijn verlanglijst. Goed om te weten, is dat ik persoonlijk nog geen ervaring heb met dit kaliber aan handhelds (los van de Nintendo Switch). De Steam Deck van Valve had ik vooraf aan lancering opstaan als pre-order, maar deze wist ik niet te verzilveren binnen de drie dragen van betaling gedurende mijn vakantie.
Terug naar de ROG Ally, deze komt in twee smaken: een variant met een Ryzen Z1 Extreme-apu en een variant met de Ryzen Z1-apu. In deze review bespreek ik de ROG Ally met een Z1 Extreme-apu. De ROG Ally met de Ryzen Z1-apu is op het moment van schrijven nog niet op de markt.
De ROG Ally met Ryzen Z1-apu heeft acht Zen 4-cores met zestien threads. De basiskloksnelheid ligt op 3,3 GHz met een boost tot 5,1 GHz. De geïntegreerde GPU - het gaat hier immers om een APU (CPU+GPU) gecombineerd, is gebaseerd op de RDNA 3-architectuur en beschikt over twaalf kernen met een totaal van 678 streamprocessors. Verdere specificaties deel ik in het opvolgende hoofdstuk. Bij lancering heeft de ROG Ally een adviesprijs van € 799,00,-.
Een overzicht van de specificaties:
Intern en extern
De ROG Ally met Ryzen Z1-apu komt met 16GB aan LPDDR5 6400MHz-werkgeheugen en een PCIe 4.0 512 GB M.2 SSD (2230-vormfactor). Geheugenuitbreiding is mogelijk dankzij de MicroSD-kaartlezer. Deze is maximaal uitbreidbaar met een 2TB MicroSD UHS-I en/of UHS-II kaart. Snelheden hiervan liggen wel lager dan de interne M.2 SSD. Het is ook mogelijk om de interne M.2 SSD te upgraden met een 1 of 2TB-variant. Uiteraard geldt hier wederom: een 2230-vormfactor.
Het aanwezige 7″ beeldscherm heeft een resolutie van 1920×1080 (1080p) met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz, met de feature van VRR (variable refresh rate). Met deze variabele vernieuwingsfrequentie past het scherm zich automatisch aan, afhankelijk van de in-game prestaties. Dit is een interessante toevoeging voor een langere batterijduur.
Software en opslag
De configuratie, ofwel specificaties van de ROG Ally zijn zeer potent voor een handheld. Op vrijwel alle fronten - op papier - verslaat de ROG Ally de Steam Deck. Tussen deze twee mobiele handhelds zit nog een groot verschil. De ROG Ally draait namelijk standaard Windows 11, waar de Steam Deck een speciale variant van Arch Linux draait (SteamOS version 3). Verder doe ik geen directe vergelijking maken met de Steam Deck, aangezien ik deze niet getest heb.
Voor de M.2 SSD-upgrade kan je gebruik maken van ASUS Cloud Recovery. Hiermee ben je snel weer ‘up & running’ met je eerdere Windows-installatie, maar nu met meer opslaggeheugen. Intern bevindt zich verder een 40Wh-batterij, waar ik gedurende deze review meer over vertel als het om praktijkvoorbeelden gaat. Hier speelt de gevraagde wattage, ofwel de gekozen bedieningsmodus (stil, prestaties en turbo) een grote rol.
Windows 11 is het fundament van deze handheld, al speelt Armoury Crate SE een grote rol in de bediening van de ROG Ally. Dit is de ASUS-software c.q. UI voor het wijzigen van instellingen, configuraties, snelkoppelingen, software-updates en firmware-upgrades. Verderop in de review duik ik in op de software.
De ROG Ally komt in een nette verpakking. De inhoud bestaat uit een kartonnen stand, de handheld, de poweradapter en diverse boekjes.
De ROG Ally is compacter en lichter dan de Steam Deck met 608 gram. De compactere vormgeving heeft deels te maken met het weglaten van de touchpads als zijnde invoer. Je doet alles op de ROG Ally met de twee analoge joysticks, de directional pad (D-pad) of rechtstreeks op het scherm met de touch-bediening. Tevens heeft de ROG Ally een linker- en rechter bumper en trigger. Aan de achterzijde van het ontwerp zitten nog eens twee M-knoppen; deze zijn net als de overige knoppen te configureren.
Op de bovenrand bevinden zich de aan- en uitknop, twee LED-indicators voor activiteit en opladen, de volumeknop, de USB Type-C-aansluiting, de XGm-aansluiting voor verbinding met een externe GPU, de MicroSD-sleuf en een 3,5mm-aansluiting.
Aan de voorzijde zien we de x/y/a/b-knoppen in combinatie met twee luidsprekers voor stereogeluid. Er bevinden zich rondom het scherm nog vier kleinere knoppen voor snelle toegang. De twee knoppen aan de rechterzijde van het scherm is de menuknop met daaronder de ROG Amoury Crate knop. Je start met deze knop direct de Armoury Crate SE-software op. Aan de linkerzijde bevindt zich de weergave knop voor o.a. screenshots (momenten) met daaronder de Command Center knop. Met deze knop wissel je eenvoudig tussen de bedieningsmodi (powerprofiel), bedrijfsmodus (knoppenindeling), gameprofielen, het toetsenbord oproepen, een realtime monitor (OSD), een FPS-begrenzer, het bureaublad tonen, AMD RSR in- en uitschakelen, wisselen tussen een 720p en 1080p-resolutie en een screenshot maken.
Op de bovenrand zitten twee ventilatiesleuven verwerkt voor de uitlaat van warme lucht. De twee aanwezige fans duwen hier de lucht uit. Achter op de ROG Ally zitten twee ventilatiesleuven, waarvan één in vorm van het ROG-logo. Deze geven de heatsink extra lucht.
Gaming
Laat ik van start gaan met het hoofdonderwerp van de ROG Ally: gaming. De eerste game die ik heb aangeraakt en gekocht op deze gloednieuwe handheld is Diablo IV. Het is belangrijk om te weten dat je kan wisselen tussen bedieningsmodi (stil, prestaties en turbo). Dit kan ieder moment middels de Command Center Knop aan de linkerzijde van het scherm. De stille modus vraagt 10 watt vermogen, de prestaties modus vraagt 15 watt en de turbomodus vraagt 25 watt. De helderheid van het scherm past zich automatisch aan op basis van het powerprofiel. Je kan deze instellingen zelf wijzigen binnen de Armoury Crate SE-software. Wanneer de ROG Ally aangesloten is, bereikt de turbomodus maximaal 30 watt. Onder deze omstandigheden levert de ROG Ally zijn beste prestaties. Er is ook nog een handmatige modus beschikbaar in de Armoury Crate SE-software die 35 watt bereikt. Voor deze review heb ik vooral gekeken naar de standaardmodi.
Diablo IV
Diablo IV is zonder tweaks direct bij een eerste kennismaking goed speelbaar onder 1080p/120Hz. Dit is zonder enige tweaks in de instellingen. Met AMD FidelityFX Super Resolution ingeschakeld op kwaliteit in turbomodus (30 watt), ofwel aangesloten op het netstroom haal ik op de low quality preset gemiddeld 53 - 64 FPS, uiteraard met kleine dips tijdens drukke momenten. De medium quality preset verlangt aanzienlijk meer en pakt gemiddeld 42 - 54 FPS. Met de high quality preset verlangt de game te veel. Hoewel we hier gewoon ook een steady 43 FPS zien (stilstaand) in de geteste dungeon; dipt deze in gedurende combat naar 22 FPS en soms lager. Veelal schommelt de game dan tussen de 22 - 30 FPS. Ik heb persoonlijk gekozen voor de medium quality preset - hier is de balans tussen visueel en prestaties prima te noemen. Het is heerlijk om onderuit op de bank Diablo IV te ervaren in de vorm van een handheld speelervaring.
Rust
Rust is speelbaar op de ROG Ally. Onder de medium instellingen wist ik gemiddeld 100 - 116 FPS uit de game te persen. Nu moet je het naar mijn mening niet gekker maken op zaken zoals field of view, hier moet je ergens wat bescheiden blijven. Ook verlangt de game enorm veel micro-management, wat voor mij persoonlijk beter aanvoelt met een muis en toetsenbord. Uiteraard is dit ook mogelijk op de ROG Ally middels Bluetooth. Voor de fanatiekeling: er is nog een losse ROG Ally Gaming Charger Dock beschikbaar voor een meerprijs van € 69,99,- Met deze adapter is direct connectiviteit mogelijk middels HDMI 2.0 (4K/60 Hz en 1080p/120 Hz) en USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps). Tegelijkertijd is de ROG Ally verbonden met de netstroom voor optimale prestaties.
Call of Duty: Modern Warfare II
Onder 1080p/120Hz met de aanbevolen grafische instellingen en FSR 2.1 ingeschakeld behaalde ik een gemiddelde van 75 tot 90 FPS op de map Shipment. Wederom heb ik deze game gespeeld met de turbomodus (30 watt). Zodra ik overschakelde naar de prestaties modus behaalde ik een gemiddelde van 40 tot 50 FPS.
Temperaturen
De aanwezige Ryzen Z1 Extreme-apu bereikt onder de turbomodus van 30 watt een temperatuur van 95 graden Celsius. Dit is de turbomodus wanneer aangesloten op de netstroom. De turbomodus zonder aangesloten te zijn op netstroom betreft 25 watt en schommelt tussen de 85 tot 90 graden Celsius. Vooral wanneer aangesloten is de bovenzijde van het scherm ter hoogte van de twee ventilatiesleuven (fan uitlaten) redelijk warm. Gemiddeld zit dit rond de 40 - 48 graden Celsius. Gelukkig heb je hier ter hoogte van de knoppen en de achterzijde van de ROG Ally weinig last van.
Nu is er geen reden tot paniek. De Ryzen Z1 Extreme-apu is ontworpen om deze bedrijfstemperatuur te bereiken. De maximale temperatuur die je zal ervaren is 95 graden Celsius, waar de apu zelf ontworpen is om temperaturen tot 105 graden Celsius te behappen. Nu zal je de ROG Ally niet boven de 95 graden Celsius zien komen, aangezien dit het kantelpunt is aan temperatuur om te throttlen. Lang verhaal kort: de Ryzen Z1 Extreme-apu is ontworpen om zijn werk op deze manier te kunnen verzetten.
We zien onder de prestaties en stille modus doorgaans lagere temperaturen. De gemiddelde bedrijfstemperatuur in Windows 11 ligt tussen de 40 - 50 graden Celsius. Gaming met de prestaties modus laat doorgaans temperaturen van 65 - 70 graden Celsius zien. Dit is gebaseerd op de standaard powerprofielen met bijhorende fan-profielen.
Geluidsproductie
De ROG Ally maakt gebruik van twee ventilatoren - ASUS noemt de configuratie ook wel Zero Gravity-koeling. Via de ventilatiesleuven aan de achterzijde trekt deze frisse lucht aan en duwt warme lucht omhoog via de twee ventilatiesleuven aan de bovenzijde als zijnde uitlaat. De eerder besproken bedieningsmodi bepaalt het powerprofiel en de wattage daarvan. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de turbo modus onder 30 watt de hoogste geluidsproductie oplevert.
Ervaring
In het opvolgende hoofdstuk bespreek ik de Armoury Crate SE-software die voor een groot deel de ervaring bepaald met de ROG Ally. Op de achtergrond draait Windows 11, waar ik persoonlijk in de basis niet super veel mee kan, iets wat ik ook nog aanhaal in het opvolgende hoofdstuk. Ik zie de voordelen ervan in dock modus, maar hier heb ik te maken met een handheld die ik dan ook in handheld modus wil gebruiken. Klinkt logisch toch? Windows 11 is voor mij het fundament, meer dan dat ook niet, terwijl het fundament juist heel belangrijk is… toch? Het gebruik van bijvoorbeeld Google Chrome als browser is dan ook vaak enkel om iets te verifiëren voor een game-launcher. Het bezoeken van onze mooie techgaming.nl website of een bezoek aan YouTube zit er eigenlijk vrijwel niet bij. Hier heb ik een iPad voor op de bank liggen die dit eenvoudiger en sneller doet. Ook de besturing middels de joysticks in Windows 11 levert geen geweldige gebruikerservaring op. Hier kan ik mij goed vinden in de keuze voor twee touchpads als invoer op de Steam Deck.
Het 1080p/120Hz op de ROG Ally oogt prachtig. Het is dan wel geen OLED-scherm zoals op mijn Nintendo Switch, nochtans zijn de kleuren goed te noemen en ogen games scherp aan. De optie om te wisselen tussen 1080p en 720p is een mooie toevoeging; hoewel ik wel van mening ben dat ik op de ROG Ally enkel onder 1080p wil gamen. Ik zou dan eerder mijn FPS-tweaken middels in-game instellingen, zodat de game beter speelbaar is.
De “couch session game ervaring" levert de ROG Ally maar al te goed. Normaliter zit ik boven opgesloten achter mijn krachtige desktop. Terwijl ik dit schrijf klinkt het net als een straf; dit is niet de realiteit. Toch is het met een relatief druk werk leven een heerlijke toevoeging om specifieke games te spelen vanaf de zitbank. Dit doe ik dan vooral in de late uurtjes, of wanneer vrouwlief beneden op de bank zit. Doorgaans blijkt dit toch beter te zijn voor mijn relatie. De ROG Ally heeft dus naast een portie gaming ook een positieve invloed op je relatie, lol.
Algeheel gebruik van de ROG Ally voelt in combinatie met de Armoury Crate SE-software compleet aan. Windows 11 ebt wat naar de achtergrond. Het spelen met de verschillende bedieningsmodi (powerprofielen) is leuk, echter kom ik er gewoon vaak achter dat de turbomodus de manier is van gamen op de ROG Ally. De prestaties modus is leuk wanneer de game minder grafische kracht verlangt, anders dan dat is de turbomodus de uitkomst. Wel is het zo dat de turbomodus veel vraagt van de batterij, wat te batterijduur in handheld modus zonder netstroom niet ten goede komt. Hierover meer in het vervolg van dit hoofdstuk.
Software - Armoury Crate SE
Wanneer er hier op het kantoor de Armoury Crate software te spraken komt, is er een duidelijke liefdes-haatverhouding merkbaar. Ik heb persoonlijk aardig wat ASUS/ROG hardware getest en kan beamen dat de software verbeterd is, al is het om stabiliteit.
De Armoury Crate SE-software is speciaal ontwikkeld voor de ROG Ally. Met Windows 11 als basis, waarvan je ten alle tijden gebruikt maakt op de achtergrond, kan ik stellen dat ik er relatief weinig mee te maken heb. Ik vind een Windows 11 ervaring niet geweldig op een handheld zoals deze. Dit heeft weinig te maken met de ROG Ally. Het heeft meer te maken met het gebruikersgemak dat ik ervaar in desktopmodus - hetzij achter mijn computer of met de ROG Ally in dock modus. Een besturingssysteem zoals Windows 11 voelt gewoon superieur op een groter scherm in combinatie met een muis en toetsenbord.
Armoury Crate SE is een waardevolle toevoeging aan de totaalervaring. Standaard start deze op wanneer je jezelf aanmeldt bij Windows. Dit is naar eigen zeggenschap te wijzigen, maar persoonlijk vind ik het wel fijn. Het eerste scherm dat je krijgt te zien is de spelbibliotheek. Deze kan je persoonlijk indelen met games en game-launcher, voorbeelden: Battle.net en Steam. Primair moet de ROG Ally mij een “couch session game ervaring" bieden, dit gevoel is voor mij primair van belang. Met de spelbibliotheek onder je vingers bevindt je jezelf snel in-game; heerlijk. Houd er wel rekening mee dat de game-launcher zich opent, dus je krijgt tussendoor nog even de specifieke game-launcher op het netvlies, waarna de game verder opstart.
De vervolgpagina in de Armoury Crate SE-software betreffen de instellingen. Ik laat fysieke foto’s zien om een beter idee te krijgen dan een screenshot. In de instellingen kan je spelen met zaken zoals de bedieningsmodus (powerprofielen), de RGB-verlichting rondom de joysticks, audio en Command Center instellingen, ofwel de knop aan de linkerzijde van het scherm voor snelle toegang. Belangrijk hier is dat je ook profielen kan aanmaken voor keymapping. Je kan op deze wijze een persoonlijke touch geven aan jouw manier van comfortabel gamen.
Het laatste scherm is de inhoud. Hier kan je de mediagalerij bekijken, het systeem zelf, de diverse spelplatforms, ondersteuning, het updatecentrum en diverse zaken rondom promoties vanuit het ROG Elite programma. Voornamelijk ben je hier te vinden voor systeeminstellingen en updates.
Command Center is iets wat ik tussendoor vaak gebruik. Nu wissel ik zo nu en dan tussen de bedieningsmodus, vooral wanneer ik gewoon in Windows ben. Op dat moment verlang je minder kracht en wil je besparen op batterij en de geluidsproductie van de twee aanwezige fans terugdringen. Standaard hebben de powerprofielen een relatie tussen wattage en fan snelheid; in prestatie modus en stille modus is de ROG Ally aanzienlijk stiller en koeler, echter lever je wel in op prestaties.
Batterij
De levensduur van de batterij is niet om over naar huis te schrijven, dit is dan ook direct één van de minpunten van de ROG Ally. Het gaat hier om een handheld waarmee je de bewegingsvrijheid hebt van binnen op de bank, naar buiten en mee in het vliegtuig richting je volgende vakantiebestemming. Op 1080p/120Hz levert de ROG Ally in turbomodus een teleurstellende batterijduur van nipt meer dan één uur. Het thema handheld en daarmee mobiel zijn is op dat moment tegenstrijdig. Kijk ik puur naar de productcategorisering, dan valt de ROG Ally op dit front tegen, iets om dan ook zeker rekening mee te houden.
Er is ook geen discussie of dit nog aan een specifieke game ligt; met iedere titel onder 1080p/120Hz met de turbomodus ingeschakeld (30 watt) is het nipt meer dan één uur. Nu is het afhankelijk van de gametitel wel mogelijk om de beste verhouding te zoeken voor bijvoorbeeld de prestatie modus. Dan gebruikt de ROG Ally de helft van zijn vermogen, waarmee nét meer dan twee uren gamen wel tot de mogelijkheid toebehoort. Dan nog; in verhouding met mijn Nintendo Switch OLED die makkelijk drie uur haalt, komt de ROG Ally hier te kort.
De ROG Ally is zonder twijfel een heerlijke handheld met krachtige hardware. De Ryzen Z1 Extreme-apu weet serieus werk te verzetten in zijn turbomodus van 30 watt. Voldoende voor een positieve beoordeling? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik voorop stellen dat ik gecharmeerd ben van de ROG Ally. Het is een knappe handheld met potente hardware. Moderne gametitels onder 1080p/120 Hz ogen smakelijk op het kleurrijke doch heldere scherm. Het scherm duwt details goed op de voorgrond en is aangenaam scherp. Het wisselen tussen 1080p en 720p “on the fly" werkt eenvoudig middels de Command Center-knop direct links naast het scherm. Onder de Command Center-knop zitten verfijnde opties, waarmee je veel functionaliteiten van de ROG Ally goed kan benutten.
Moderne titels zoals Diablo IV spelen moeiteloos onder de turbomodus, die 25 of 30 watt vermogen levert - op basis van batterij of netstroom respectievelijk. Je speelt dan onder medium instellingen richting de 60 FPS. De overige bedieningsmodi, ofwel powerinstellingen zijn prestaties en de stille modus. De stille modus heb ik relatief weinig gebruikt; daar waar de prestatiemodus een prima alternatief is voor minder veeleisende games op grafisch gebied. Toch is de turbomodus bij alle moderne titels onvermijdelijk om degelijk prestaties te realiseren.
Nadeel van de turbomodus is dat deze batterij slurpt. De ROG Ally valt bij mij heel duidelijk in de productcategorisering handheld met de nadruk op mobiel. Met nipt wat meer dan één uur op de turbomodus van 25 watt zonder netstroom is voor een handheld redelijk teleurstellend. Het leeuwendeel van de tijd was mijn ROG Ally aangesloten op de netstroom, al heb ik ook vaak genoeg zonder gespeeld. Wanneer je nét lekker in de game zit en aan het grinden bent in Diablo IV krijg je al snel een melding dat de batterij bijna leeg is, wat ik persoonlijk een tikkeltje irritant vond.
Overige aspecten waaronder de Armoury Crate SE-software, gebruik en ervaringen worden uitgebreid besproken in deze review. De ROG Ally heeft mij persoonlijk geweldige ‘couch-session game-ervaringen’ opgeleverd - voldoende voor een persoonlijke favoriet award. Ik ben enthousiast, maar tegelijkertijd kritisch als het om de categorie van dit product gaat: handheld. De kracht van de ROG Ally vraagt veel vermogen - daar waar de batterij tekort komt, wat afdoet aan de algehele beleving.