Review: Asus ROG Aura Terminal
Links: ROG Aura Terminal productpaginaRGB is op het moment niet meer weg te denken in computer wereld. Steeds meer producten krijgen te maken met het kleurrijke goedje. Tijdens Computex zagen we zelfs een 24-pin ATX kabel met RGB-verlichting. Voor sommige is de hype overbodig, waar de ander er niet genoeg van kan krijgen. Zelf vind ik RGB tof, kort en krachtig! Het kleurrijke goedje heeft gevoelsmatig impact op mijn gemoedstoetstand, zeg maar een soort van lichttherapie. Even los van mijn gevoel, esthetisch is RGB best een toffe toevoeging, voor (sommige) hardware is het visueel een waardevolle toevoeging. En dan hebben we sommige producten waarvan je zou kunnen zeggen: is het nou echt nodig? Tja, de hype is real!
Zit je nog met oudere hardware, dan kan het zomaar zijn dat je geen RGB headers hebt op je moederbord. Terwijl je wel een nieuwere CPU-koeler met RGB hebt, RGB fans of iets met RGB… De ROG Aura Terminal moet zijn plaats in dit segment gaan vinden. Tevens kun je met de ROG Aura Terminal verlichting nog verder uitbreiden, het kan dus ook prima als add-on gebruikt worden. Nog leuker is de toevoeging van Halo, een programma van Asus die kleuren op het beeldscherm synchroniseert, iets wat je vroeger enkel op een Philips TV had. De Aura Terminal is een apart kastje dat je in of buiten je computer behuizing kunt plaatsen. Ik denk dat het opvolgende hoofdstuk, de specificaties, wel meer gaat duidelijk maken. De Asus ROG Aura Terminal zou circa 70 euro moeten gaan kosten.
Een overzicht van de specificaties:
De Aura Terminal is een los kastje met vier aansluitingen voor adresseerbare RGB LED-strips. Het is even uitvogelen in welke categorie we de Aura Terminal kunnen plaatsen, eerlijk gezegd heb ik geen idee. Laten we het voor nu maar houden op een accessoire. De toevoeging van Aura in de productnaam vertelt ons dat er synchronisatie mogelijk is met Aura. Je kunt de Aura Terminal opnemen als product binnen de Aura software, zodat aangesloten LED-strips kunnen synchroniseren met je setup. Zo kan de Aura terminal een toevoeging zijn als je geen AURA-headers hebt, maar is het ook een toevoeging als je te weinig RGB headers hebt. Je kunt zoals eerder vermeldt vier adresseerbare RGB LED-strips aansluiten, per aansluiting een LED-strip met maximaal 90 LED’s. Er is ondersteuning voor WS2812B adresseerbare RGB LED-apparaten. Let wel op dat er maximaal 210 LED’s worden ondersteund, je kunt dus niet vier LED-strips aansluiten met ieder 90 LED’s.
Interessanter vind ik de Halo toevoeging. De Aura Terminal is gebundeld met twee ROG adresseerbare RGB-strips, waarvan twee 30 centimeter en één 60 centimeter. Wanneer je de LED-strips op de achterzijde van je monitor bevestigd, kun je met de Halo software de activiteiten op je scherm synchroniseren. Even praktisch: is het wit op het scherm in de linkerbovenhoek, dan lichten de RGB LED’s wit op in de linkerbovenhoek. Als er op dat moment andere kleuren te vinden zijn op de randen van het scherm, dan kleuren de LED’s op in deze specifieke kleur. Het zijn adresseerbare LED’s, om die reden kun je LED’s onafhankelijk benaderen en instellen.
De Aura Terminal komt in een zwart met rood doosje, ROG sferen zijn aanwezig. Het uitpak avontuur is redelijk bescheiden, de Aura Terminal is een kasje wat iets moet doen, voor de rest is het een… zwart rechthoekje? Ik mag de RGB-verlichting op het rechthoekige kastje niet vergeten, dadelijk krijg je die nog even te zien, voor nu de Aura Terminal en accessoires. Je kunt de Aura Terminal zowel buiten de computer als in je computer plaatsen. Asus heeft het ontwerp voorzien van schroefgaten, hiermee kun je de Aura Terminal kwijt in een SSD bracket.
Op de zijkanten vinden we de vier RGB-ingangen, gekenmerkt door header één, twee, drie en vier. De headers zijn op deze manier makkelijker te herleiden in de software, vooral als je gebruik wilt maken van de Halo software. Voeding gaat extern via een 45 Watt power adapter, in de behuizing kun je dit via een DC naar Molex connector verbinden. Wanneer je de Aura Terminal buiten de behuizing wenst te gebruiken, is verbinding met de computer van belang. Zowel voor synchronisatie met overige Asus hardware dat gebruikt maakt van Aura. Volledig standalone is een optie, je kiest dan voor de vier RGB ingangen, zonder dit te synchroniseren met de computer. Voor Halo is het ook een vereiste om verbonden te zijn met de computer, aangezien de Aura Terminal dan aangestuurd moet worden door de software. Niet geheel onbelangrijk is om te vermelden dat Halo alleen werkt met Nvidia kaarten nieuwer dan de GTX 900 series. Ook AMD is van de partij, hier kun je Halo laten samenwerken met AMD kaarten nieuwer dan de R9 series.
Ook vereist Halo een stevigere processor, er komt dus wel wat bij kijken. Bij Intel gaat dit om de 6e generatie of hoger vanaf de Core i5, bij AMD is dit vanaf de eerste generatie Ryzen 5 processoren. Halo vraagt naar mijn mening nog aardige specificaties van je computer om te kunnen draaien. Wanneer je gebruik maakt van de Aura synchronisatie of Halo effecten, dien je de Aura Terminal extern te voeden met de power adapter, of intern met de DC naar Molex connector. Tevens dien je de Micro USB naar USB aansluiting op je moederbord te verbinden voor de communicatie met de software. Dit kan extern met de Micro USB naar USB aansluiting, oftewel rechtstreeks op je moederbord. Wanneer je de Aura Terminal intern gebruikt kan dit met de Micro USB naar USB 2.0 connector (pin-header connector) rechtstreeks op een USB 2.0 header van je moederbord. Je hoeft dus niet van binnenin de behuizing naar buiten te gaan, dit zou namelijk een beetje slordig zijn. Het was voor mij ook even goed inlezen in de handleiding.
Gelukkig bevinden alle kabels zich gewoon in de verpakking als accessoires, bestaande uit een handleiding, de twee 30 centimeter LED-strips, de enkele 60 centimeter LED-strip, de 230V naar DC voeding (voor extern gebruik), een Micro-USB naar USB kabel (voor extern gebruik), een Micro USB naar USB 2.0 header kabel (voor intern gebruik), de extensie kabels om de RGB LED-strips te verbinden op de Aura Terminal, de DC naar Molex connector (voor intern gebruik), twee ROG velcro straps en als laatste de 3M dubbelzijdig tape om de RGB LED-strips op te plakken. Een flinke voorraad aan accessoires!
De Aura Terminal blijft dat rechthoekige kastje met ingangen en bovenop de behuizing het ROG logo. We noemen het voor nu nog steeds een accessoire, categorie en labels… Onderop de Aura Terminal bevinden zich vier schroefgaatjes om de Aura Terminal in een SSD bracket te bevestigen. Kan ik nu nog meer vertellen over de Terminal? Wellicht kan ik een volledig onzin verhaal vertellen, maar in de praktijk testen lijkt mij toch beter. Voor nu geef ik je nog wat foto’s mee, laten we alvast het verlichte ROG logo bewonderen.
In de praktijk gooien we dit maal meerdere onderwerpen samen in één grabbelton. We gaan de setup van de Aura Terminal bespreken, gevolgd door het bevestigen van de meegeleverde RGB LED-strips, daarop volgend bekijken we de Halo software nog even en als eindresultaat heb ik een heuse video met Halo in actie, hoera! Laten we beginnen met de setup. Letterlijk: een “what the hell moment." Ik was in de veronderstelling dat ik het even zou inpluggen, aansluiten, synchroniseren en klaar is onze vriend Kees. Dit was typisch een gevalletje “mijn stofzuiger doet het niet, heeft u de handleiding gelezen?" Oh, wacht eens, ik ben de stekker vergeten in het stopcontact te doen. Pim moest even teruggeroepen worden, even braaf met de handleiding op mijn bureau, lampje erboven en de stappen doornemen.
Omdat ik al de ‘introductie trailer’ had bekeken van Halo, was ik vastbesloten om te kiezen voor Halo. De werkwijze is als volgt: uitvogelen hoe je de Aura Terminal moet aansluiten, de RGB LED-strips prepareren voor gebruik, de software installeren en spelen maar. Het prepareren van de RGB LED-strips gaat samen met de M3 dubbelzijdige tape. Deze plak je op de achterzijde van de RGB LED-strips, waarna je deze plakt op de achterzijde van je monitor. In de verpakking zitten een drietal RGB LED-strips, terwijl er vier RGB ingangen op de Aura Terminal zitten. Het Halo effect kan maximaal van vier RGB LED-strips gebruik maken (links, onder, rechts en boven). Ik heb ervoor gekozen om boven de 60 centimeter LED-strip te plakken en links/rechts de 30 centimeter LED-strips. In de verpakking zit geen vierde extensie kabel voor een extra LED-strip. Om gebruik te maken van Halo moet je per LED-strip gebruik maken van de aparte ingangen, anders zou je de LED-strips kunnen koppelen. Het Halo effect is wat mij betreft erg tof, alleen mis ik met dit Aura Terminal pakket toch een vierde LED-strip en extensie kabel, dit zou het Halo totaalplaatje compleet maken. Even ter beeldvorming:
Met de afgebeelde Asus ROG Swift PG27VQ, een 27-inch monitor, moet je je best doen om de 60 centimeter LED-strip zo te bevestigen dat de connectoren via de zijkanten van het scherm niet zichtbaar zijn. Met Halo is extern gebruik het eenvoudigste, wel is de inspanning voor kabelmanagement een uitdaging. Je hebt namelijk te maken met de power aansluiting, een Micro USB naar USB kabel en drie extensie kabels richting de RGB LED-strips. Je kunt dit netter maken met de meegeleverde velcro straps. Indien je hier de tijd voor neemt, kan het best netjes afgewerkt worden. Wel is het zo dat de Aura Terminal met al zijn verbonden kabeltjes wat rommeliger op bureau ligt, dit oogt minder chique.
De Halo software is niet wonderbaarlijk uitgebreid, maar bevat de functies om zijn werk te doen. Herkenbare ROG stijl, waar het veel weg heeft van de Aura software. Halo maakt gebruik van je resolutie om de kleuren van het scherm te synchroniseren achter je monitor. Je kunt de headers in de software aanpassen, mocht de volgorde niet goed staan. Het kan zomaar zijn dat je de bovenste LED-strip op header 2 hebt aangesloten, dit kun je in de software aanpassen. Je kunt de adresseerbare RGB LED-strips ook per LED instellen. Per header/kanaal kun je aangeven hoeveel LED’s de LED-strip bevat. Je kunt vervolgens per LED instellingen selecteren. Dit is dan ook direct de kracht van adresseerbare LED-strips. Het aspect ratio is belangrijk om goed te functioneren, na deze instellingen is Halo up & running.
Via de software kun je het ROG logo bovenop de Aura Terminal instellen. Hier zijn diverse effecten voor: statisch, ademend, kleurwisselend en uit. Opvallend genoeg is het ROG logo niet ‘FULL RGB’ je kunt namelijk uit 12 kleuren kiezen.
Hoe oogt Halo nu eigenlijk in de praktijk? Ik heb een combinatie video gemaakt van verschillende fragmenten. Na de video ga ik nog wat dieper in op de praktijktest.
Het effect van Halo zie ik al een beleving. Bij sommige video’s komen de effecten beter tot hun recht, dit is afhankelijk van de content. Ook bij games (of je nu zelf speelt of meekijkt via Twitch) is het rondom je scherm lekker actief bezig. Halo weet de kleuren mooi en subtiel te verwerken, een goed voorbeeld daarvan is het deel van de vogeltjes met de vruchten. De Jazz video, ook te zien in de bovenstaande video, komt het beste tot zijn recht. Wanneer is Halo minder interessant? Bij oudere content, waar geen ondersteuning is voor de gevraagde resolutie, met als resultaat zwarte randen rondom de video- content. Hier kan de Halo software weinig aan doen, gezien de leeftijd van sommige content. Een video van mijn geliefde Tina Turner kwam daardoor niet altijd even goed tot zijn recht, terwijl nieuwere content juist goed oogt.
Halo is met zijn adresseerbare RGB-verlichting een stapje verder dan dat het destijds op Philips Ambilight te zien was. Ongetwijfeld zijn nieuwere Tv’s van Philips ook weer een stuk verder met Ambilight, hoeverre het zich tot elkaar verhoudt, dat durf ik niet te zeggen. Wel vermoed ik dat het aardig bij elkaar in de buurt komt. De Halo effecten maken de Aura Terminal net even wat bijzonderder. Enkel Aura had naar mijn mening te summier geweest voor een apparaatje van circa 70 euro. Tevens zijn er DIY mogelijkheden, denk hierbij aan een Raspberry Pi. Wel moet je dan even dieper in de materie, waar het bij de Aura Terminal al volledig voorgeschoteld klaar ligt. Laten we vooral niet de vrij forse computer vereisten vergeten. Aura Terminal is leuk, maar heeft blijkbaar wel wat duidelijk spelregeltjes, wil het überhaupt functioneren. Laten we in de conclusie de ins- en outs nog doornemen.
De Asus ROG Aura Terminal, even iets volledig anders van het Asus front, dat toch veel de laatste tijd bezig is met kleurrijke goedje op diverse hardware. Asus is redelijk vooruitstrevend als het om RGB gaat. Draait het merk door met de Aura-RGB hype? Of is er toch plaats voor een product als de Aura Terminal? Je leest het in deze eindconclusie.
De Aura Terminal boort wat mij betreft een tweetal markten aan: diegene die gebruik willen maken van RGB, maar geen ‘RGB up-to-date’ systeem hebben, wegens het simpele feit dat er destijds nog geen RGB hype was. Met de Aura Terminal kun het stapje RGB LED-strips overslaan, en direct door met het nieuwste van het nieuwste: adresseerbare RGB LED-strips. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je de Aura Terminal naast je PC neerlegt, of toch maar inbouwt met een SSD bracket. Onderin je computer wegmoffelen is ook een optie. Je krijgt voldoende kabeltjes mee om alles buiten of binnen de PC te verbinden. Indien je nog geen ‘RGB up-to-date’ systeem hebt, kies je vermoedelijk om de Aura Terminal in te bouwen, omdat de LED-strips ook in de behuizing komen te hangen.
Waar de Aura Terminal het vooral even net wat anders doet is met de Halo software. Wat mij betreft is dit de reden waarom je de Aura Terminal in huis haalt. Bovenstaande reden zou er één zijn, toch denk ik dat het gros kiest voor de Halo feature. Met Halo kun je kleur activiteiten op het scherm synchroniseren rondom je monitor, redelijk herkenbaar als het Philips Ambilight effect. Via de Halo software kun je de aangebrachte RGB LED-strips rondom je monitor beheren. De effecten van Halo vind ik erg tof, het is totaal even iets anders dan RGB-effecten. Of je nu een game speelt, film kijkt of in Windows bezig bent, de gloed rondom je monitor is gewoon tof.
Als minpunt mis ik een extra RGB LED-strip met extensie kabel om deze op de vierde header/ingang aan te sluiten, waardoor je op één positie van het scherm verlichting mist. In mij geval onderaan het scherm, wat best opvalt tijdens de video. Asus had wat mij betreft een extra RGB LED-strip mogen meeleveren. De minimale systeemeisen voor Halo zijn vrij heftig, lees: minimaal een Nvidia videokaart nieuwer dan de GTX 900 series, of AMD nieuwer dan de R9 series. Ook de processor komt aan bod: bij Intel gaat dit minimaal om de 6e generatie of hoger vanaf de Core i5, bij AMD is dit vanaf de eerste generatie Ryzen 5 processoren. Dit staat duidelijk vermeldt op de Aura Terminal pagina, toch ben ik er bang voor dat veel mensen dit niet zullen lezen.
De Aura Terminal is geen ‘essentieel onderdeel’ om je setup compleet te maken. Het is een accessoire ter RGB verwennerij, om je setup nog wat completer te maken. Het Halo effect is een terechte winnaar van deze set, de reden waarom je de Aura Terminal in huis zult halen. Een verwachte prijs van circa 70 euro is vrij fors, enkel voor wat extra RGB-verlichting, hoe tof ik de Halo effecten ook vindt. Hiermee wil ik niet zeggen dat de Aura Terminal een prut product is, maar als ik zou mogen kiezen, dan zou dit geld toch eerder naar een nieuwe Gaming muis gaan.