Sponsor

Review: ASUS ROG Cetra II

In-ear oordopjes

75%
ANC-oordopjes van puike kwaliteit

In het kort

De ASUS ROG Cetra II is een degelijke opvolger met een paar verbeteringen. Net zoals voorgaande keer krijg je een sluw aan accessoires, puike geluidskwaliteit via Armoury Crate en uitstekende ANC. Kortom, de investering waard.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Cetra II

Links; Navigatie;

Inleiding

Eind 2019 wist Pim zijn oren te versieren met de ROG Cetra van ASUS, met lovende resultaten. Deze in-ear oordopjes hebben sinds kort een opvolger gekregen, dus nu mag ik mijn oren strelen met Active Noise Cancellation (ANC). Die techniek, ook wel ruisonderdrukking genoemd, laat je van audio genieten met verminderde last van omgevingsgeluid. Gebruikelijk zien we dat in koptelefoons toegepast worden, maar het is ook in oordopjes terug te vinden. In dit geval niets minder dan de ASUS ROG Cetra II.

Net zoals voorheen is er sprake van twee versies: de ASUS ROG Cetra II en ASUS ROG Cetra II Core. Eerstgenoemde betreft de versie met USB-C en laatstgenoemde betreft de 3,5mm-versie. Afhankelijk van de platformen waarmee je de oordopjes wil paren, kan je een keuze maken. Welke van de twee je ook kiest, beiden zijn beschikbaar vanaf ongeveer € 80,-. Dat is vrij prijzig voor in-ear oordopjes, doch niet ongewoon voor ANC. Laat de ASUS ROG Cetra II wederom een goede indruk achter? Dat gaan we beluisteren.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesCetra IICetra
ConnectorUSB Type-CUSB Type-C
InterfaceBekabeldBekabeld
Ondersteunde platformenPC
MAC
Android
Nintendo Switch
PC
MAC
Android
Nintendo Switch
Materiaal driversNeodymium-magneetNeodymium-magneet
Grootte drivers9,4 mm10,8 mm
Impedantie hoofdtelefoon32 ohm16 ohm
Frequentierespons hoofdtelefoon20 Hz – 40 kHz20 Hz – 40 kHz
Herkenningspatroon microfoonOmnidirectioneelOmnidirectioneel
Gevoeligheid microfoon-40 ± 3 dB-40 ± 3 dB
Frequentierespons microfoon50 Hz – 10 kHz50 Hz – 10 kHz
AINC (AI Noise Cancelling)NeeNee
ANC (Active Noise Cancelling)JaJa
KanaalStereoStereo
VerlichtingLed met één kleurLed met één kleur
Aura SyncNeeNee
OpvouwbaarheidNeeNee
Gewicht30 g26 g
Draagtas/-doosJaJa
Extra oorkussenNeeNee
KleurZwartZwart
Kabel1,25 m1,25 m
AccessoiresCarry case
Cord clip
Ear fins in 3 varying sizes
Silicon tips in 3 varying sizes
Foam tips (one pair)
Quick Start Guide
Carry case
Cord clip
Ear fins in 3 varying sizes
Silicon tips in 3 varying sizes
Foam tips (one pair)
Quick Start Guide
Kleine verbeteringen

Het eerste om te bespreken, is een vergelijking met de originele Cetra-oordopjes. Ten opzichte daarvan zijn er drie veranderingen om te spotten. Als eerste is er sprake van een hogere impedantie; verbeterd van 16 ohm naar 32 ohm. Daarnaast is het gewicht van 26 gram naar 30 gram getild en tenslotte zijn de drivers iets kleiner. Daarmee lijkt ASUS dan gesleuteld te hebben aan interne componenten en gecompenseerd middels een verkleining van de drivers.

Ondanks de verkleining is de behuizing van de oordopjes groter geworden. In de praktijk moet het echter geen verschil maken, want het punt vanaf de oordopjes oogt exact hetzelfde. Verder zijn er terugkerende features, zoals ledverlichting en de eerder benoemde ANC. Verder zijn de specificaties van de drivers en microfoon hetzelfde gebleven. Gezien het voorgaande succes belooft dat wat goeds voor de geluidskwaliteit van beiden. Laten we vooral doorgaan en de Cetra II uit de doos plukken.

Showcase

De ROG Cetra II komt in een klein, doch niet bescheiden verpakking. Het doosje laat zich van de zijkant openen, voor een verrassend luxueus gevoel. De eerste indruk betreft de ROG Cetra II zelf en, net zoals bij de eerste uiting, een etui met accessoires. Onder de initiële inhoud treffen we de quick start guide en het garantieboekje aan. Ten opzichte van de originele Cetra is er inhoudelijk dus niets veranderd.

In het etui treffen we een aantal belangrijke accessoires aan: de extra vinnen en doppen. Die zijn eveneens een groot verkooppunt, want de ROG Cetra II leunt op customization. Zo krijg je dus drie verschillende doppen en twee verschillende vinnen. Welk formaat oor je ook bezit, het is onwaarschijnlijk dat de oordopjes niet in je oor passen. Daarnaast zien we een clipje voor het bevestigen van de kabel.

Opvolgend komen we uit bij de oordopjes zelf. Hier wordt de kabellengte zichtbaar, alsmede het bedieningskastje halverwege de kabel. Daarover gesproken, die komt met typerende knoppen om bijvoorbeeld volume aan te passen, nummers te skippen en de diverse modi in te schakelen. Waar de behuizingen van de oordopjes van metaal zijn, is het kastje van plastic. Geen euvel, maar wel iets om te benoemen.

Bij het laatste plaatje zien we overigens de aanpasbaarheid van de vinnen en doppen. Deze zijn gemakkelijk te verwijderen, waarna je het juiste formaat kan kiezen voor je oren. In mijn geval kon ik uit de voeten (of oren) met de standaard vinnen en doppen. Een dergelijke customization kan ik zeer waarderen, dus dat levert alvast bonuspunten op. Nou was dat bij de originele Cetra ook het geval, maar dat neemt niet weg dat het tof is.

Tenslotte een blik op de ROG Cetra II in het natuurlijk habitat (lees: kunstplantjes). In deze close-ups komen enkele details duidelijk naar voren, waaronder de microfoons voor de Active Noise Cancellation. Daarnaast moet ik zeggen dat het uiterlijk mij best bevalt. Wel valt het hier goed op dat de behuizing van de oordopjes groter is geworden, al neemt het niet weg van het design. Kortom, een goede indruk.

Software

Het is enkel op de pc dat je terecht kan voor software-ondersteuning, om precies te zijn het welbekende Armoury Crate. Via dat programma kan je terecht om instellingen aan te passen en profielen aan te maken. Dat wil dus zeggen dat op andere apparaten geen softwarematige verbeteringen te gebruiken zijn. Daar ga ik in de praktijk dieper op in, maar ik kan alvast delen dat ze cruciaal zijn. Zo heb ik na mijn eerste ervaring met de Cetra II direct de basversterking, een equalizer en Dolby Atmos for Headphones ingeschakeld.

Laatstgenoemde is logischerwijs optioneel, maar het is een stukje software dat ik graag test met ondersteunde audio-apparatuur. De Cetra II verkoopt zichzelf als dé oordopjes voor gaming, dus Dolby Atmos komt in Warzone, als voorbeeld van een ondersteunde titel, goed uit. Daarnaast verbetert het surround geluid in films, waar de oordopjes mede interessant voor zijn. Op de laptop in de trein ‘Netflixen’ met ANC aan en genieten van puik geluid met surround? Dat is waar de Cetra II een toffe keuze voor oogt.

Afhankelijk van de content die je speelt of bekijkt, kan je in Armoury Crate tevens terecht voor een equalizer, theatergeluid, verhelderde spraak, instellingen voor de microfoon en nog veel meer. Kortom, de typerende zaken die te verwachten vallen. Wat dat betreft heb ik niets te klagen over de opties. Het enige jammere aspect is dat de verbeteringen er buiten de pc om niet zijn.

Verder is het mogelijk om via Armoury Crate de RGB-verlichting aan te passen en zelfs Aura Sync te gebruiken. Het valt te beargumenteren als onnodig, maar hoe vaak kom je nou in-ear oordopjes tegen met verlichting? Precies! Daarnaast kan je bij het laatste tabje terecht voor eventuele firmware-updates. Wie weet brengt dat in de toekomst nog verbeteringen met zich mee.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de ASUS ROG Cetra II naar zaken zoals comfort, geluidskwaliteit en de werking van de Active Noise Cancellation.

Comfort en gebruiksgemak

Zoals ik al aangaf bij de showcase komt de ROG Cetra II met extra vinnen en doppen. Je kan deze dus naar wens aanpassen, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat ze oncomfortabel in en op je oor terechtkomen. In mijn geval kon ik uit de voeten met de standaard set die reeds aanwezig is. Na wat gewenning heb ik de doppen erop gelaten, maar wel vinnen van een maatje kleiner aangebracht. Het is tof om te zien dat ASUS daar (wederom) rekening mee houdt.

Zo moet ik zeggen dat de ROG Cetra II één van de comfortabelste in-ear oordopjes betreft die ik dusver mag genieten. Verder ben ik aangenaam verrast door de stabiele werking van de vinnen. Zelfs met Babymetal’s Headbanger, én uitbundig gezweep van lang haar, vielen de oordopjes niet uit de oren. En ja, dat heb ik daadwerkelijk op wetenschappelijke wijze in de woonkamer getest. Je moet wat overhebben voor je werk, toch?

Opvolgend is er nog de geïntegreerde bediening via het kastje halverwege de kabel. Daarmee kan je het volume verlagen of verhogen en tracks pauzeren, hervatten of skippen. Oh, en je kan natuurlijk schakelen tussen de drie modi: uit, ANC en Ambient Noise Mode. Daar gaan we iets later in dit hoofdstuk dieper op in.

Geluidskwaliteit

Oké, de oordopjes liggen lekker en stevig in het oor, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? Eerlijk gezegd, blijkt dat het lastigste onderdeel te zijn. Zo klinkt de ROG Cetra II uit de doos gegrepen… ietwat teleurstellend. Om precies te zijn, klinkt het geluid dof en ontbreekt het aan bas. Dat overigens niet alleen in vergelijking met overige oordopjes. Op zichzelf staand, voor het prijspunt, had ik er tevens meer van verwacht.

Gelukkig duidde ik bij het hoofdstuk omtrent software de oplossing aan: Armoury Crate. Op de pc is die software beschikbaar en krijg je toegang tot een sluw aan features, waaronder een versterking van lagere tonen en een equalizer. Vooral de eerstgenoemde maakt een wereld van verschil. Daarnaast kan je naar wens de equalizer tweaken om je gewenste geluidsprofiel te vinden. In mijn geval zoch ik versterking in stemmen en algemene helderheid.

Na wat gerommel met de instellingen kwam ik dus tot een punt dat ik tevreden was met de geluidskwaliteit. Maar goed, hoe zit het op andere platformen? De ROG Cetra II mikt niet alleen op gebruik met de pc, maar ook je telefoon. Gelukkig kan je daar veelal terecht voor versterkingen en een equalizer, al dan niet Armoury Crate. Als je dus bereid bent om te tweaken, dan kan je een degelijke verbetering uit de ROG Cetra II persen.

ANC en Ambient Noise Mode

Het grootste verkooppunt van de ROG Cetra II betreft logischerwijs de Active Noise Cancellation. Hoe mag dat bevallen op een paar oordopjes? Op zich niet verkeerd. Het betreft logischerwijs feed-forward ANC, ofwel middels microfoons aan de buitenkant van de oordoppen. Dat brengt een gevoeligheid met zich mee voor wind, maar het betreft wel de betere ANC-variant. Het is een bewuste keuze die je maakt bij de aanschaf van een ANC-product.

Werkt het even effectief als een paar headphones? Dat zal nooit het geval zijn, mede door het gebrek aan PNC (Passive Noise Cancellation). Nou is dat eveneens een bewuste keuze, want bij de ROG Cetra II kies je voor de draagbaarheid en het gemak van in-ear oordopjes. Is het echter de moeite waard om geld te investeren in ANC-oordopjes? Dat hangt volledig van je wensen af, want niet iedereen behoeft headphones.

Zelf kan ik waarderen wat ASUS met de ROG Cetra II biedt. Ik kan me duidelijke scenario’s voorstellen waarin ik liever in-ear oordopjes gebruik. Zo hanteer ik de ROG Cetra II het liefst tijdens een wandeling, terwijl ik in het openbaar vervoer voorkeur geef aan headphones. Logisch, want dan heb je de beste passieve én actieve ruisonderdrukking nodig. Op dat gebied kunnen in-ear oordopjes gewoonweg niet concurreren.

Waar ik bij de ROG Cetra II tevreden over ben, is de Ambient Noise Mode. Deze is vrij helder en gaat goed om met drukke omgevingen. Gelet wel dat de Ambient Noise Mode het volume verlaagt. Het is helaas niet mogelijk om die modus tijdelijk in te schakelen door de knop bijvoorbeeld ingedrukt te houden. In het huidige scenario moet je na het inschakelen weer tweemaal op de knop drukken om terug te keren naar ANC.

Nou is dat verre van een euvel, maar ik zou het ingedrukt houden van de knop voor een tijdelijke inschakeling terug willen zien in een toekomstige uiting. Al met al is de ROG Cetra II gewoon prettig in gebruik en heb ik op dat gebied weinig op te merken.

Conclusie

Zeau, dan komen we aan bij de conclusie. Het is niet verrassend dat de ASUS ROG Cetra II een goede indruk achter heeft gelaten. De originele uiting wist dat reeds te doen, waarbij de opvolger daarop voortborduurt. Jammer genoeg zijn er minder verbeteringen doorgevoerd dan ik had gehoopt. Zo is er nog steeds geen sprake van een gevlochten kabel en hebben de specificaties geen enorme sprong gemaakt. Daarnaast valt de geluidskwaliteit out-of-the-box nog steeds iets tegen.

Gelukkig kan je via Armoury Crate op de pc, of met een equalizer op je telefoon, meer kwaliteit uit de ROG Cetra II persen. Met inschakeling van wat verbeteringen is de geluidskwaliteit wat mij betreft meer dan prima. Mocht je de oordopjes benutten op platformen zonder verbeteringen, tja, dan is de geluidservaring minder goed. Maar oké, ASUS doet de oordopjes duidelijk marketen voor pc en telefoon en daar kan je dus terecht.

Hoewel de oordopjes prijzig zijn, kan ik niet ontkennen dat de accessoires het mede verzachten. Je krijgt een groot aantal extra vinnen en doppen om mee te customizen. Combineer dat met puik werkende ANC, een heldere Ambient Sound Mode en een kwalitatieve microfoon. Het eindresultaat is een paar oordopjes dat veel te bieden heeft voor de juiste doelgroep. Of je daar onderdeel van bent, tja, dat is natuurlijk om te bepalen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid