Review: ASUS ROG Chakram X

Gamingmuis

80%
AimPoint-beest!

In het kort

De ASUS ROG Chakram X ondergaat vooral verbeteringen ten opzichte van de originele Chakram. De ROG AimPoint-sensor is een high-end beest dat de pracht van sensortechniek maar al te goed benadrukt.

  • Eindoordeel
ASUS ROG Chakram X Rechtshandig RF draadloze+Bluetooth+USB Type-A Optisch 36000 DPI muis
€ 209,00

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: ASUS ROG Chakram X

Links; Navigatie;

Inleiding

In december 2019 had ik de ASUS ROG Chakram in handen, een high-end gamingmuis uit het ROG-kamp met joystick-techniek. De tweede Chakram-generatie is inmiddels sinds mei 2022 op de markt en gaat door het leven als de ASUS ROG Chakram X. In deze review maak je kennis met de Chakram X en worden de vernieuwingen aan de hand van de originele Chakram inzichtelijk gemaakt.

De ASUS ROG Chakram X is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

SpecificationsASUS ROG Chakram X
InterfaceUSB 2.0
RF 2.4 GHz
Bluetooth 5.2
SensorROG AimPoint
Resolutie100 ~ 36,000 DPI
Max. acceleratie50 G
RF 2.4G report rate1,000 Hz
Draadloos opladenQi wireless charging supported (compatible with ROG Balteus Qi)
SnelladenYes
Type L/R-schakelaarROG Micro-Switches 70M (spare micro-switches bundled)
Knop11 programmable buttons (not including scroll wheel up/down, digital joystick mode)
AURA SyncYes
BatterijtypeRechargeable Polymer Lithium Ion Battery
BatterijduurUp to 150 Hrs
VormRechtshandig
Stijl greepPolsgrip
Vingertopgrip
Type gameMOBA
MMO
Kabel2 m ROG Paracord Cable
BesturingssysteemWindows® 10
Afmetingen132.7 x 76.6 x 42.8 mm
Gewicht zonder kabel127 g
Kleurtranslucent black and silver
Inhoud1 x ROG Chakram X Mouse
2 x ROG 3-pin Micro-Switches (installed in mouse)
2 x Spare Micro-Switches
1 x Wireless Receiver
1 x 2 m Paracord Cable (Type-A male to Type-C male)
1 x USB RF Extender Adaptor with mousepad clip (Type-A female to Type-C Female)
1 x Carry Pouch
1 x long Joystick (installed on mouse)
1 x Short Joystick
1 x Joystick Cover
1 x Switch Remover
1 x Customizable Logo Badge
1 Sheet x ROG Logo Stickers
1 x Quick Start Guide
1 x Warranty Booklet
AimPoint

De optische sensor ondergaat een serieuze upgrade in de Chakram X. De zogenoemde ROG AimPoint-sensor is instelbaar van 100 tot maximaal 36.000 DPI. De Chakram X claimt daarmee de DPI-kroon. Niet eerder hadden we een gamingmuis met zo’n hoog DPI-niveau op kantoor. Op het moment van schrijven zijn er geen muizen op de markt die een hoger DPI-niveau hebben. De vraag is natuurlijk wel: “wie heeft er 36.000 DPI nodig?” De Chakram X is gewoon “ballsy” als het om DPI-spierballen gaat.

Overigens is de ROG AimPoint-sensor in samenwerking met PixArt “in-house” ontwikkeld. Vermoedelijk gaat het hier om een gemodificeerde PixArt PMW 3366 of PMW 3395. De optische sensor registreert muisbewegingen tot 650 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50 G. De pollingsnelheid ligt op maximaal 8000 Hz. Belangrijk is om hier onderscheid te maken tussen draadloos en bekabeld. Bekabeld ligt de pollingsnelheid op 8000 Hz, waar dit bij draadloos gebruik ligt op 1000 Hz.

De Chakram X maakt gebruik van tri-mode-connectiviteit middels 2,4 GHz, Bluetooth en bekabeld. De gamingmuis maakt gebruik van Bluetooth 5.2, wat een verbetering is ten opzichte van zijn voorganger. Net als zijn voorganger heeft de Chakram X een joystick; deze detecteert rondom 256 stappen (analoge modus) en kan ook ingesteld worden op vier assen (digitale modus). De joystick is wederom afneembaar, zodat je kan wisselen tussen een kortere of langere joystick.

Tevens maakt de Chakram X wederom gebruik van Qi-opladen (draadloos) en krijgt de gamingmuis ter hoogte van de duimknoppen twee extra knoppen. De muis is nipt zwaarder met 127 gram versus zijn voorganger met 121,6 gram.

Showcase

De Chakram X komt in een ruime verpakking met luxe afwerking. In de verpakking komen we diverse accessoires tegen, bestaande uit de gebruikershandleiding, een ROG-stickervel, een etui om de Chakram X veilig in op te bergen, een USB Type-A naar USB Type-C-kabel voor bekabeld gebruik, een USB Type-A naar USB Type-C-adapter en een transparante embleemhouder voor het weergeven van een eigen logo. Aanvullend zit er nog OMRON-switches (microschakelaars), een ROG-pincet voor het uitwisselen van de OMRON-switches en diverse opzetstukjes voor de joystick in de verpakking.

De vorm van de muis komt het beste tot zijn recht met de palmgrip, waar een klauw- en vingertopgrip onnatuurlijk aanvoelen (ondanks dat die tweede wordt benoemd). Een klauwgrip voelt al snel vermoeiend aan, mede door het formaat en het gewicht van de muis. De Chakram X is hier niet voor gebouwd. Met zijn lange L en R-knoppen voelt een palm-grip direct comfortabel aan. Op de linkerzijde heb je een rustgebied voor je duim; hiermee is de joystick goed toegankelijk.

De Chakram X is uitgerust met een USB Type-C-aansluiting. De muis is binnen 15 minuten op te laden voor circa 12 uur aan gameplezier. Wel is dit sterk afhankelijk van de muisinstellingen. Opladen middels USB Type-C gaat snel.

De joystick bevindt zich aan de linkerzijde van de Chakram X. ASUS levert drie mogelijkheden mee: een korte joystick, een lange joystick en een afdekplaatje wanneer je de joystick niet wenst te gebruiken. Het verwisselen van joysticks gaat eenvouding. Met een simpele trekbeweging ontkoppel je een joystick. Bij het plaatsen let je op de uitsparing in de joystick wat overeenkomt met het bevestigingspunt op de Chakram zelf. Als je deze goed met elkaar uitlijnt, is het eenvoudig monteren en demonteren. Overigens zien we hier een verbetering ten opzichte van de originele Chakram; de Chakram X grijpt de opzetstukjes voor de joystick beter aan.

Aan de onderzijde bevinden zich nog een drietal knoppen: de DPI-knop, een pair-knop voor het koppelen met de 2,4 GHz en/of Bluetooth-verbinding. Gecentreerd op de onderzijde zit de modi-knop voor de 2,4 GHz en Bluetooth-modus – dit is een schuifknop. Wanneer gepositioneerd in het midden schakel je de muis volledig uit.

De Chakram X is volledig toolless te demonteren. De palm rest (achterzijde/bolling) van de muis kun je optillen achter het scrollwiel. Deze zit met een magneet op het frame vast. Idem dito voor de L en R-knoppen. Demontage van de Chakram X is eenvoudig en brengt ons bij het verwisselen van het ROG logo (embleem) en de microschakelaars (switches). Het embleem kun je aanpassen met een eigen logo. ASUS levert hier een transparante embleemhouder voor mee, deze was eerder zichtbaar aan het begin van dit hoofdstuk. Zo kan je de Chakram X modificeren naar eigen wens.

De Push-Fit II technologie blijft geniaal. Je verwisselt eenvoudig microschakelaars (switches) met de meegeleverde ROG-pincet. Push-Fit II biedt ondersteuning voor zowel 3 als 5-pins, waar de originele Chakram nog gebruikmaakte van Push-Fit I met enkel ondersteuning voor 3-pins microschakelaars. De meegeleverde ROG Micro Switches (microschakelaars) hebben een levensduur van 70 miljoen klikken. Het kleurschema van deze switches is natuurlijk ROG-rood.

De Chakram X maakt gebruik van ROG Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde LED-verlichting te weergeven middels AURA.

In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende keybindings. Je kunt dit geheel naar eigen wens instellen. Aanvullend heb je vijf profielen om te wisselen. Bij de Chakram X maakt de joystick onderdeel uit van de buttons (keybindings). Er valt vrij weinig te veranderen; enkel dat je de joystick kan instellen op de analoge en digitale modus. Bij analoog (360 graden/256 stappen) is het mogelijk om te wisselen tussen verticale en horizontale bediening. Bij de digitale modus (vier assen) kun je per as een keybinding instellen, dit varieert van muis- en toetsenbordfuncties, macro’s, software en multimedia opties. De joystick zal dus vooral met zijn analoge modus inzetbaar zijn via specifieke game instellingen, oftewel de control opties.

De prestaties pagina stelt de ROG AimPoint optische sensor centraal. Hier kan je spelen met het DPI-niveau, de x en y-gevoeligheid, de pollingsnelheid en hoekuitlijning. De pollingsnelheid gaat op de screenshot tot 1000 Hz, gezien het feit dat ik de Chakram X draadloos gebruik. Wanneer bekabeld aangesloten loopt deze op tot 8000 Hz.

Voor de individuele verlichting vinden we een aparte pagina. Op het moment van schrijven zijn er 9 LED-effecten. Wave is in mijn ogen het tofste, vooral in combinatie met volledige RGB (regenboog), dit geeft een mooi effect op de ondergrond. Nog een feature bestaat uit het gezamenlijk synchroniseren van de LED-effecten van ASUS/ROG-randapparatuur wat overigens goed werkt.

Afsluitend de power instellingen voor slaapmodus en een batterij indicator middels de LED-verlichting.

Comfort

Als het om vormgeving gaat, wijkt de Chakram X minimaal van de originele Chakram. Ter hoogte van de duimknoppen zijn twee extra knoppen toegevoegd voor meer drukcombinaties onder de duim. Hiermee valt de Chakram X mogelijk beter in het MMO-straatje, al zou mij dan toch in dit segment de ASUS ROG Spatha X beter doen aanspreken.

De Chakram X is een gamingmuis die het beste met een palmgrip te gebruiken is. Met een gewicht van 127 gram is het zeker geen lichtgewicht. Deze muis is dan ook naar mijn mening minder geschikt voor FPS-gaming, iets wat ik al concludeerde bij de originele Chakram. Op de linkerzijde blijft het rustgebied voor de duim van kracht op de Chakram X, een detail dat ik bij de originele Chakram al kon waarderen. De voor- en achter knoppen zijn hiermee goed toegankelijk; hoewel deze flink kleiner zijn geworden door de twee extra knoppen. Het onderscheid is goed te maken onder de duim, al is het vrij ver reiken naar de back-knop die ook kleiner geworden is door de twee extra knoppen.

Het rustgebied dat beter bekend staat als het duimrustgebied is een prima opstapje voor controle van de aanwezige joystick. De joystick is goed geadopteerd in Windows, in mij geval Windows 11. Met de digitale modus, die werkt conform vier assen, kan je op webpagina’s scrollen en voor- en achteruitspoelen in video’s. Er zijn talloze mogelijkheden waarmee je kan experimenteren middels de ROG Armoury Crate-software.

De Chakram X wordt niet herkend als controller in Steam. Je kan dus niet standaard instellingen één-op-één overnemen, kortom, hier ontbreekt een stukje gemak. Het is mogelijk om middels de ROG Armoury Crate-software verder te tweaken, al verlangt dit experimenteel gedrag van de gebruiker. Je zal dan ook ondervinden dat niet altijd alles naar wens werkt. Naar mijn optiek is de joystick niet zozeer een gimmick; je kan spelenderwijs best wel een eind komen. Nochtans is de joystick een essentieel onderdeel van de Chakram X, een reden waarom je deze gamingmuis mogelijk overweegt. Betere ondersteuning zou daarmee wenselijk zijn.

Zelf heb ik ervaren dat het vervangen van de WASD-toetsen om te lopen geen combinatie is. Ik heb een tijd zitten experimenteren in Rust. Lopen met de joystick en tegelijkertijd aimen is lastig. Dit heeft een zeer hoge learning curve en zal niet het gewenste resultaat opleveren. Je oefent automatisch een lichte druk uit op de joystick, waardoor je de muis lichtjes beweegt, wat je aim kan beïnvloeden. Het gooien van granaten is leuk – hier kun je geheel op joystick wijze een ‘swing’ aan geven, zodat je met een mooi boogje de granaat tot ontploffing laat komen. In een game zoals Risk of Rain 2 is het lopen met de joystick wat aangenamer. Eindstand is wel dat ik bewegingen liever toevertrouw aan de WASD-toetsen. Wel kan ik mij voorstellen dat de joystick bij simulator-games (flight) wel een toegevoegde waarde is voor het besturen van een vliegtuig.

Sensor

De Chakram X is een draadloze gamingmuis en om die specifieke reden wil je de muis draadloos gebruiken, althans, dat zegt mijn onderbuikgevoel. Belangrijk detail is dat de pollingsnelheid draadloos op 1000 Hz ligt; enkel bij bekabeld gebruik ligt deze op 8000 Hz. Een detail dat noemenswaardig is om goed en eerlijk over geïnformeerd te zijn.

De aanwezige optische sensor is instelbaar van 100 tot maximaal 36.000 DPI en dit kan in stappen van 50 DPI. De optische sensor registreert muisbewegingen tot 650 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50G. Op papier zijn dit monsterlijke prestaties, vooral in combinatie met de pollingsnelheid van 8000 Hz.

Uiteraard heb ik de Chakram X ook bekabeld gebruikt. Ik heb de Chakram X getest naast mijn ASUS ROG Keris, een gamingmuis met een pollingsnelheid van 1000 Hz. Het verschil dat ik al eerder concludeerde in de review van de Razer Viper 8KHz blijft van toepassing: op monitoren met een hogere vernieuwingsfrequentie levert het een winst op. Vanaf 144 Hz is dit merkbaar als het om soepelheid (bewegingen) van de cursor gaat. Dit vertaalt zich overigens ook naar in-game momenten. Van 144 Hz naar 165 Hz voelt het stapsgewijs nog soepeler. Speel je onder een hogere/vanaf 144Hz vernieuwingsfrequentie? Dan is een hogere pollingsnelheid interessant. Nochtans kan ik ook prima uit de voeten met 1000 Hz, iets wat ik graag combineer met het draadloze karakter van de Chakram X.

Dan nog de ROG AimPoint sensor centraal. Zoals al vaker in deze review vermeld, gaat het hier om een high-end optische sensor met indrukwekkende specificaties. Het maximale DPI-niveau van 36.000 is extreem. Met een dubbele 1440p-setup vliegt de cursor onder 36.000 DPI in een andere dimensie – al met de kleinste beweging (noot van hoofdredactie: volgens mij beland je op het scherm van je buurman met zo’n DPI). Zelfs onder een resolutie van 4k of 8k is dit nog teveel van het goede. Tracking is draadloos zeer consistent; het is gewoon een deftige optische sensor. Diverse langeafstandsschoten in Rust met een simpele pijl en boog voelen fijn aan.

Batterijduur

Net als in mijn originele Chakram-review heb ik de Chakram X getest met de RGB-verlichting ingeschakeld. Uit de originele Chakram wist ik circa 35 uur te persen, uiteraard met zaken ingeschakeld zoals batterijbesparing middels de slaapmodus. Daarmee schakelt de gamingmuis zichzelf uit na een x-aantal minuten, afhankelijk van de verkozen instellingen in de ROG Armoury Crate-software. De Chakram X duwt dit naar circa 54 uur, wat een verbetering is van 19 uur ten opzichte van zijn voorganger.

De ASUS ROG Chakram X is het AimPoint-beest van ASUS met een hoogwaardige optische sensor. Weet de Chakram X doen te verassen met zijn complete featureset? Je leest het in deze eindconclusie.

Laten we vooropstellen dat de adviesprijs van € 169,99 veel geld is voor een muis. De Chakram X brengt weinig “grootste” featureset veranderingen teweeg wat in lijn ligt met mijn verwachtingen. Zie de Chakram X vooral als refresh van de originele Chakram. Als ik vergelijk maak tussen de twee zijn er op dit front duidelijke verbeteringen.

Voorbeelden van deze verbeteringen zijn o.a. de ROG AimPoint optische sensor, een pollingsnelheid van 8.000 Hz bij bekabeld gebruik, betere ROG-switches en een verbeterde batterijduur. Hiermee steekt de Chakram X met kop en schouders boven zijn voorganger. Het is dan ook een muis die meer en langer draadloos plezier levert dankzij de verbeterde batterijduur.

De joystick-functie van de muis zie ik nog steeds niet zozeer als gimmick; het kan voor sommige toepassingen en games interessant zijn. Dit verlangt wel finetuning en tweak-gedrag middels de ROG Armoury Crate-software. Standaard biedt Steam geen controller-ondersteuning, wat spijtig is, omdat dit de Chakram X naar een hoger niveau zou tillen. De joystick-functie krijgt van mij dan ook minder waardering dan op de originele Chakram simpelweg om het feit dat er weinig veranderd is.

Ballsy is misschien wel het sleutelwoord van deze review. De Chakram X is een solide upgrade op basale eigenschappen die er toe doen. Hoge ogen gooien doet de gamingmuis vooral met zijn ROG AimPoint-sensor… wat een beest! Hier kan ik oprecht van genieten. Die gaat vervolgens ook nog samen met een verbeterde levensduur van de batterij wat een terechte aanvulling is op de basale eigenschappen. De Chakram X scoort dan wel niet zo goed als de originele Chakram, toch krijgt de gamingmuis een award met zich mee; hier speelt de ROG AimPoint-sensor een zeer grote rol. Tevens kan ik de joystick-functie waarderen, iets wat mij persoonlijk aanspreekt.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid