Sponsor

Review: ASUS ROG Claymore II

Toetsenbord

90%
ROG op zijn best

In het kort

De ASUS ROG Claymore II is een opvolger die op alle fronten verbeteringen met zich meebrengt. De ROG RX Optical Mechanical switches zijn een perfecte toevoeging aan het complete herontwerp van de originele Claymore. De toevoeging van een draadloze 2,4GHz-verbinding is bovendien erg welkom.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Claymore II

Links; Navigatie;
Inleiding

De ASUS ROG Claymore II is de 2e generatie van de ROG Claymore, met daarin een groot aantal verbeteringen ten opzichte van de voorganger. En het eerste toetsenbord voor mij met de ASUS ROG Mechanical Optical Switches; in het geval van dit exemplaar de red switches.

Daarnaast is de Claymore II ook draadloos te gebruiken via 2.4 GHz en daarbij behoudt het toetsenbord zijn Aura Sync-functionaliteiten. De mogelijkheid om de numpad van het toetsenbord te verplaatsen van (standaard) rechts naar links kan voor gamers een pluspunt zijn . Je maakt de knoppen op je numpad immers bereikbaar voor de linker hand, terwijl de rechterhand op de muis blijft liggen.

De Claymore II heeft een adviesprijs van € 279,-, wat best fors oogt, maar daar krijg je wel aardig wat voor terug. In deze review gaan we de waarde eens nader beoordelen.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

SpecificationsASUS ROG Claymore II
ConnectivityWired USB 2.0 Type-C / RF 2.4GHz
Key SwitchesROG RX Optical Mechanical Switches (Red & Blue)
Layout100%, 104 (US) keys
Keyboard BacklightingPer-key RGB LEDs, RGB battery indicators with Logo
Anti-GhostingN-Key Rollover
Polling Rate1000Hz
Macro KeysAll keys programmable (except Fn, Shift)
Macro RecordingOn-the-fly recording support
Battery TypeLi-Ion Battery
Cable TypeBraided fiber, Type-C to Type-C
Cable Length1.8m
Support OSWindows 10
Onboard Memory5 customizable profiles & 1 default profile
Basic HotkeysProfile Switch:
SoftwareArmoury Crate
Media KeysPlay/Pause
Stop
Backward
Forward
Volume Up
Volume Down
Mute/Unmute
Dimensions
Product462 X 155 X 39 mm
Color box540 x 190 x 84 mm
Carton562 x 459 x 230 mm
Weight
ProductApprox. 1156g (without cable)
Color boxApprox. 2207g

Dit is het eerste mechanische toetsenbord dat ik gebruik zonder Cherry MX switches. Het was voor mij dus een verrassing om te zien hoe goed deze switches werken. Ze dienen ook minder lawaai te maken dan de Cherry MX Brown switches in de vooramlige ASUS ROG Claymore. Met de Claymore II schakelt ASUS dus over naar haar eigen ROG RX Optical Mechanical Switches.

Nog een groot verschil met de Cherry MX switches is dat deze optisch zijn. Ze gebruiken licht voor het triggeren van de toetaanslagen, waardoor er minimale vertraging is tussen het indrukken van de toets en versturen van het signaal.

De ROG RX Optical Mechanical switches zijn er in twee varianten: Blue en Red. Echter bezitten beiden hetzelfde structurele design. In tegenstelling tot Cherry MX switches is er geen midden-ping (het plusje), maar is de binnenkant van de switch leeg en heeft elke keycap vier pinnen in elke hoek. Dit zorgt ervoor dat bij het indrukken van de toetsen er geen wiebelig gevoel is. Hierdoor voelen de toetsaanslagen erg stabiel en consistent.

In het midden van de switch zit de LED voor de RGB-verlichting; hierdoor is de kwaliteit van de verlichting stukken beter dan bij de eerste Claymore. Bij de voorgaande uiting deed het licht vaak ondermaats ogen, omdat de LED om de middelste pin heen moest schijnen.

Type ROG RX Optical Mechanical switches

De ROG RX Blue switch heeft een actuatiepunt van 1.5 mm, waardoor je erg snelle input kan leveren. Daarbij is initieel een kracht van 30 gf (gram-force) nodig, waarna het actuatiepunt (het registreren van de toets door windows) op 65 gf ligt. Tenslotte is er nog eens 60 gf nodig om de toets ingedrukt te houden. Dit zorgt voor een aangename, stevige ‘klik’-beleving, maar ook voor een vrijwel onmiddellijke respons.

De ROG RX Red switches (aanwezig in het model in deze review) hebben ook een actuatiepunt van 1.5mm, maar in tegenstelling tot de Blue switches hebben de Red switches minder kracht nodig om initieel te bewegen: namelijk 40 gf. Daarna is 45 gf nodig en tenslotte 55 gf voor het ingedrukt houden van de knop. Daarbij is het bereik van de Red switches lineair; het bouwt op van 40gf tot 55gf. Bij de Blue switches verloopt de kracht daarentegen niet lineair, maar neemt na het actuatiepunt af met 5 gf.

De ROG RX Red switches betreffen de eerste switches die ontwikkeld zijn door ASUS zelf. Het nodige onderzoek, testwerk en fine-tuning heeft geresulteerd in de zojuist besproken switches. Ik moet alvast delen dat ik ze heerlijk vind typen. Doordat er maar 45 gf nodig is tot de actuatie van de toetsen kan je snel en vloeiend typen, zonder afgeleid te worden door de ‘klik’, zoals deze wel bij de Blue switches aanwezig is.

Vergelijking Switches
 ROG RX Red Optical Mechanical SwitchROG RX Blue Optical Mechanical SwitchTraditional Linear Mechanical Switch ATraditional Linear Mechanical Switch B
Actuation MethodInfrared actuationInfrared actuationMetal contact pointMetal contact point
Initial Force40 gf30 gf30 gf30 gf
Actuation Force45 gf65 gf45 gf45 gf
Total Force55 gf60 gf55 gf70 gf
Actuation Point1,5 mm1,5 mm2 mm1,2 mm
Total Travel4 mm4 mm4 mm3.4 mm
StabilizerHollow square stem with four corner latches and X-stabilizerHollow square stem with four corner latches and X-stabilizerN/AN/A

Showcase

De ASUS ROG Claymore II komt met een USB Type-C-kabel en daarbij twee verloopjes van USB Type-C naar USB Type-A voor extra aansluitmogelijkheden. Oh, en voor het eventueel aansluiten van de draadloze dongle van USB-A in naar USB-C uit. Hiermee kan je het toetsenbord in alle situaties gebruiken. Fast charging van het toetsenbord werkt logischerwijs alleen middels aangesloten via USB-C en niet via USB-A.

Het is ook erg fijn dat ASUS geluisterd heeft naar de feedback van de community. Nu wordt er standaard een polssteun meegeleverd, die ook nog eens magnetisch vastklikt aan het toetsenbord. Dat was bij het eerste model van de Claymore een groot gemis. Er was wel een polssteun te verkrijgen, maar die lag los (zonder magnetische aansluiting) voor het toetsenbord, wat vaak problemen opleverde zodra het toetsenbord verplaatst werd.

Het design is een doorontwikkeling van het oude model. De case van het toetsenbord is plastic, maar de frontplate is van aluminium. Dat resulteert in extra stevigheid en geeft het geborstelde aluminium een ‘stylish’ uiterlijk.

Wat de Claymore-toetsenborden bijzonder maakt, en terugkeert als feature bij de Claymore II, is dat het gedeelte met de numerieke toetsen afneembaar is. Deze schuift vanaf de bovenkant vast en los én is aan de linker- of rechterzijde te bevestigen. Het numpad-blok schuift/klikt stevig vast aan het toetsenbord, tot het punt dat je het toetsenbord of numpad-blok op kan pakken zonder dat het andere deel er vanaf valt. Dit was bij de oude Claymore niet het geval en menig keer viel het numpad-blok bij het oppakken van het toetsenbord.

Omdat je de vrijheid hebt om het numerieke gedeelte links of rechts te plaatsen, krijg je veel meer flexibiliteit in hoe je het toetsenbord gebruikt. Tijdens het gamen kan ik me voorstellen dat het fijn is de extra knoppen naast je linker hand te hebben, zodat je die kan gebruiken terwijl je je hand niet van de muis afhaalt. Op die manier gamen is wel even wennen, omdat je voor je gevoel je hand op de verkeerde plaats op de polssteun rust, maar na een paar uur/dagen is de gewenning daar.

De RGB-verlichting is met de komst van de ROG RX switch ook flink verbeterd. De verlichting is veel duidelijker te zien door de uitsparing van de toets heen, maar ook als uitstraling onder de keycap uit. De keycaps voelen ook lekker aan en in combinatie met de ROG RX switches is het typen op dit toetsenbord heel erg fijn.

Zoals je ziet, zijn de keycaps stabiel gemonteerd op de ROG RX switches en doordat de LED in het midden zit, is de key ook erg netjes egaal verlicht.

Qua formaat is de Claymore II ook wat groter dan de eerste Claymore. Het verschil zit hem vooral in de ruimte om de toetsen heen. Aan de bovenkant is wat meer ruimte genomen voor o.a. het log en de batterijstatus. Daardoor oogt het geheel wat meer als een volledig toetsenbord. De eerste Claymore leek daarin meer op een 100%-versie van een 80%-toetsenbord, waarin vaak alleen de toetsen er zijn en daaromheen niet veel meer.

Tevens vind ik de positionering van de letters en cijfers op de nieuwe Claymore II een verbetering. Doordat deze zich in het midden van de toetsen bevinden, lichten deze beter op. Ik heb ook het gevoel dat deze groter zijn geworden. Nu had ik mijn keycaps van de eerste Claymore vervangen met HyperX PBT-keycaps, dus dat is nu niet echt te vergelijken. Maar door de verbetering van de switches en de LED-positie is dat minpunt verholpen.

De software voor het instellen van de ASUS ROG Claymore II, is natuurlijk ASUS’ Armoury Crate. Toegegeven, met deze software heb ik een haat/liefdeverhouding. Als het werkt, is het super, maar af en toe moet ik de pc herstarten om alles te kunnen doen binnen Armoury Crate.

Bijna alle toetsen van het toetsenbord zijn te programmeren, op Fn en Shift na. Dat zorgt ervoor dat je flexibiliteit hebt met het inzetten van functionaliteit via bepaalde toetsen. Dit kan van alles zijn, van een toetsaanslag, een toetscombinatie en een muisfunctie tot aan het openen van programma’s of snelkoppelingen.

Het toetsenbord kan je via de Armoury Crate-software koppelen aan de rest van de pc via Aura Sync, hierdoor zal het toetsenbord synchroon lopen met bijvoorbeeld het moederbord of de GPU, als deze ook Aura Sync ondersteunen.

De ASUS ROG Claymore II heeft een batterijcapaciteit van 4000mAh – dat is best fors. Daarmee zou, samen met het energie-efficiënte design, to wel 47 uur aan non-stop gamen mogelijk moeten zijn. Dat dan met RGB-verlichting ingesteld op 100% helderheid. Stel je de helderheid in op 50%, dan kan je tot 61 uur non-stop gamen. Als alle verlichting uit is, kan je tot 144 uur non-stop gamen.

In de software kan je aangeven bij welk percentage je een waarschuwing wil ontvangen. Tevens kan je de tijd voordat het toetsenbord in stand-by gaat, instellen in nooit, 1, 2, 3, 5 of 10 minuten. Daarnaast kan je instellen wat het toetsenbord moet doen in de Energiebespaarmodus: LED uitschakelen of de helderheid verlagen.

Bij het in gebruik nemen van het toetsenbord viel mij meteen op hoe stil deze switches eigenlijk zijn. Ze maken natuurlijk nog steeds meer geluid als een membraamplank, maar het geluid is een stuk doffer en zachter dan bij de Cherry MX Brown switches.

Het actuatiepunt van 1,5 mm is wel even wennen. Je hoeft de toets eigenlijk niet heel ver in te drukken om een toetsaanslag te registreren. Dat zorgt ervoor dat je snel kan typen en dat je weinig oponthoud ervaart tijdens het vlot typen van lange teksten.

Zowel draadloos als bedraad

Het toetsenbord heeft zowel draadloos als bedraad een reactietijd van 1 ms en een polling rate van 1000 Hz. Kortom, in beide modi uiterst geschikt om mee te gamen. De 2,4GHz-dongle kan je magnetisch opbergen in het toetsenbord als deze niet gebruikt wordt, waardoor je hem altijd bij de hand hebt. Daarnaast kan je, als het toetsenbord via USB aangesloten is, een ander USB-apparaat aansluiten op het toetsenbord en via USB passthrough voeden. Hiervoor moet het toetsenbord aangesloten worden op een USB-C of USB 3.0-poort. Het toetsenbord kan dan maximaal 500 mA/0,5 A doorzetten. Apparaten die meer stroom nodig hebben, zullen mogelijk niet werken via de USB passthrough.

Opladen

Als het toetsenbord aangesloten is op een USB-C-poort kan je snel opladen middels fast charging. Binnen een half uur is de batterij opgeladen tot het punt dat er er achttien uur gegamed kan worden zonder verlichting . Anders wordt het tot maximaal acht uur mét verlichting. Het volledig van 0% naar 100% opladen gebeurt via een normale USB-poort in ongeveer 6 uur en 47 minuten. Via snelladen duurt dat ongeveer 3 uur en 23 minuten.

Verbruik tijdens gamen

Ik heb wat testen gedaan om te kijken of het verbruik met gamen ongeveer gelijk is aan wat ASUS zelf claimt. Maar een volledig beeld kan ik hier nog niet over gegeven. Na publicatie van deze review zal ik het toetsenbord blijven gebruiken. Zodra ik een duidelijker beeld heb over het daadwerkelijke batterijverbruik zal ik dit toevoegen aan de review.

Ik heb een gamesessie van vier uur gedaan. Na afloop was het batterijniveau 90%, wat overeenkomst met minstens 40 uur aan non-stop gamen, met volledige helderheid en Aura Sync aan. Maar zoals ik al aangaf, is dat vooralsnog een schatting.

Dan het belangrijkste deel van de review: de conclusie. Wat vind ik van de ASUS ROG Claymore II en hoe volstaat deze ten opzichte van zijn voorganger, de Claymore?

Als eerste was ik blij verrast met de ASUS ROG RX switches. Dit is het eerste toetsenbord dat ik in mijn handen heb gehad met deze switches en ik vind ze echt heerlijk typen. De keystroke is nog wel een beetje wennen, maar over het algemeen typt het toetsenbord heerlijk weg. Ik heb deze review zonder moeite op de Claymore II getypt.

Verbeteringen op zijn voorganger

De verfijningen ten opzichte van de eerste Claymore zijn erg goed te noemen. Het feit dat de polssteun voortaan inbegrepen is, magnetisch werkt en daardoor vastklikt aan de Claymore II, tja, dat zijn mooie verbeteringen. Daarnaast is de polssteun nu ook groot genoeg om het hele toetsenbord te omvatten.

De Claymore II is nu ook draadloos, wat heerlijk is als je van een schone setup houdt. Je hebt immers een draad minder liggen op je bureau. Met een batterijduur van 40+ uur (voor non-stop actie) kan je ook prima vele uurtjes gamen voordat je het toetsenbord weer moet opladen. En zelfs dat gaat razend snel, want na een half uur (met fast charging) kan je minstens acht uur weer vooruit.

Het kunnen verplaatsen van het numpad-blok naar de linkerzijde is wederom een groot pluspunt, want hierdoor kan je altijd bij de numerieke toetsen zonder je handen van de muis te halen. Daarnaast kunnen die toetsen aan de linkerkant fungeren als extra macro’s. Vanaf de wasd-toetsen kan je gemakkelijk een hand naar links verplaatsen voor het gebruik daarvan. Denk maar aan MMO’s, waar je zoveel skills/actions hebt dat je meer knoppen nodig behoeft. Het is uitermate handig om links de numerieke toetsen te hebben, in plaats van aan de rechterzijde.

Daartegenover staat wel dat de Clyamore II een prijzig toetsenbord is. Daar krijg je dan wel een ROG-plank voor terug met verbeterde RGB-verlichting (incl. Aura Sync), een afneembaar numpad, draadloos via 2,4 GHz en een USB-C-aansluiting. Oh, en de ROG RX Optical Mechanical switches natuurlijk, verkrijgbaar in rood en blauw.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid