Sponsor

Review: ASUS ROG Delta & ROG Delta Core

Headset

85%
Kwalitatieve headsets met een typerend ROG-tintje

In het kort

Met de ROG Delta en ROG Delta Core zet ASUS twee interessante headsets op de markt. Laatstgenoemde is de betaalbare, kwalitatieve optie voor de gamers met een degelijk budget. Waar de aandacht écht naartoe mag, is naar mijn mening de ROG Delta. Een prijzig beestje, maar met een geluidskwaliteit in games die ik nog niet eerder mee heb mogen maken.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Delta & ROG Delta Core

Links;

Inleiding

De laatste intrede van ASUS in de wereld van gaming headsets betrof de ROG Strix Fusion 700. In dat geval een stereo headset, die geleverd wordt zonder software of een optie voor virtueel surround. Daar heeft de fabrikant inmiddels verandering in gebracht met de ROG Delta. Als opkomende audiofiel mocht ik aan de slag hiermee, én de goedkopere Delta Core zonder surround, en dat heeft een bijzondere ervaring opgeleverd. Naast het feit dat deze headsets softwarematige surround ondersteunen, komt de ROG Delta namelijk met Quad DAC. Dat dient in de praktijk kristalhelder geluid op te leveren.

Zodoende bezit de ASUS ROG Delta een flink prijskaartje; ongeveer 180,- euro ten tijde van deze review. Gelukkig is de ROG Delta Core dan weer te verkrijgen voor ruwweg 90,- euro. Het verschil tussen de broers is de Quad DAC natuurlijk en het type aansluiting. Zo is de ROG Delta voorzien van USB-C en de ROG Delta Core van een 3,5 mm jack. De grote vraag is natuurlijk hoe deze headsets in de praktijk weten te presteren. Maakt Quad DAC nou werkelijk een verschil? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

ModelROG DeltaROG Delta Core
ConnectorUSB-C (1,5 m)
USB 2.0 (1,0 m)
3.5mm cable (1,5 m)
splitter cable (1,0 m)
PlatformPC
MAC
Mobile device
PlayStation 4
Nintendo Switch
PC
MAC
Mobile device
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
ESS ES9218 Quad DACYesNo
Driver (diameter)50 mm50 mm
Driver (material)Neodymium magnetNeodymium magnet
Impedance32 Ohm32 Ohm
Frequency Response20 ~ 40000 Hz20 ~ 40000 Hz
Airtight chamberYesYes
Next-gen ASUS Essence driversYesYes
RGB lightingYesNo
MicrophoneAnalog
Uni-directional
Analog
Uni-directional
Microphone indicatorYesNo
Ergonomic D-shaped ear cushionsYesYes
Instant controlVolume adjustment, mic mute, RGB on/offVolume adjustment, mic mute
AccessoriesDetachable microphone
User guide
ROG Hybrid ear cushion
USB-C to USB 2.0 (Type-A) adapter
Detachable microphone
User guide
ROG Hybrid ear cushion
3.5mm audio/mic splitter cable
Quad DAC

Kijkende naar de specificaties wordt het duidelijk dat de Delta en Delta Core broers zijn van elkander. De onderscheiding ligt in dit geval voornamelijk bij Quad DAC. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Simpel gezegd, de afkorting “DAC” betekent digital-to-analog converter. In audio-apparatuur heeft dit onderdeel als taak om een digitaal bestand, zoals een mp3’tje, om te zetten in een analoog signaal dat afgespeeld kan worden via speakers of bijvoorbeeld de drivers in een headset.

In het geval van de ASUS ROG Delta is er een chipset aanwezig van ESS Technologies; de ES9218. Zéér technisch bekeken is dit component geschikt voor uitvoer tot 32-bit 394 kHz en DSD512-sampling. Realistisch bekeken zal je als consument geen optimaal gebruik kunnen maken van zulke standaarden. Het merendeel aan muziek van tegenwoordig is 16-bit 44.1 KHz. Enkel de audiofielen onder ons dompelen zichzelf onder in .wav of .flac-bestanden van 24-bit.

Wanneer het Quad DAC betreft, dan is het een bijzondere variant van een DAC. Er is dan niet sprake van één converter, maar in dat geval zelfs vier. Elke DAC neemt het bronsignaal in handen en vermindert achtergrondgeluid/ruis. Het uitgevoerde signaal wordt door elke DAC als het ware opgeteld om het bronsignaal te versterken. Omdat deze versterking op analoog niveau wordt uitgevoerd, en niet digitaal, heeft dat een positief effect op ruis of andere, storende geluiden.

Kort gezegd betekent dit dat je het volume omhoog kan schroeven zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Waar gewoonlijke headsets ruis, krakende geluiden of andere problemen kunnen vertonen, vooral in het goedkoopste segment, moet een headset met Quad DAC kwalitatief overeind blijven staan. Mocht je dus een overweging maken om de Delta aan te schaffen, dan weet je dus exact wat je te wachten staat. Wijkt je interesse uit naar de goedkopere Delta Core, dan is van er al die poespas geen sprake.

Showcase

Hieronder treffen we de beestjes aan in het typerende zwart/rode kleurenschema van ASUS. Aan de linkerzijde bevindt zich de ROG Delta Core en aan de rechterzijde de ROG Delta. De eerste indruk bij het uitpakken is een positieve, want beide headsets zijn stevig verpakt. De leren afwerking van de hoofdsteun en de oorschelpkussens, op beide headsets nota bene, stralen een luxueus gevoel uit. Op het eerste gezicht is er, op visueel gebied althans, dan ook weinig onderscheid te maken.

De uitgebreide blik wordt in dit geval geworpen op de Delta Core-uiting, die hieronder aan het boomstammetje rust. Ondanks het relatief neutrale uiterlijk, worden de kenmerken van ASUS al gauw zichtbaar. Dit niet alleen aan de hand van het logo, maar ook aan de plaatsing van een naampje en de keuze voor het lettertype. Qua bouwkwaliteit maken beide headsets een daverende indruk. Dit is geen apparatuur dat na één val op de grond het begeeft.

Wat ik persoonlijk kan waarderen, is dat deze headsets een neutraler design hebben dan dat ik gewend ben van ASUS. Zelfs de implementatie van RGB in de Delta-versie is dusdanig bescheiden dat het neutrale uiterlijk behouden blijft. Indien gewenst kan de verlichting uitgeschakeld worden met een druk op de knop op de linkeroorschelp. Dat is echter alleen het geval bij de Delta, want de Delta Core heeft geen RGB. In plaats daarvan zien we dan een knop om de microfoon uit te schakelen.

Wat opvalt aan het design van de oorschelpen is dat het D-vormige varianten betreffen. Deze zijn niet voor alle oren geschikt, maar dankzij de toevoeging van stoffen oorschelpen, bij beide headsets overigens, kan je het comfort aanpassen naar wens. Zéér handig, want leren oorschelpen ventileren minder goed, wat in de zomer natuurlijk minder prettig is. Verder heb ik, vanuit een visueel standpunt, niets aan te merken op de ergonomie.

Als laatste nog een korte blik op de accessoires. In dit geval van de Delta, die dus geleverd wordt met het nodige papierwerk, de genoemde, stoffen kussens voor de oorschelpen en een kabel die de USB-C-aansluiting omtovert naar Type-A en met een meter verlengt. Bij de Delta Core zien we dezelfde spullen meegeleverd; alleen dan een splitter voor 3,5 mm audio in plaats van de USB-omzetter.

Software

Waar de Delta Core géén software-ondersteuning heeft, bezit de Delta dat wel. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van ASUS ROG Armoury II. Deze software voldoet uitstekend aan de eisen die ik persoonlijk stel voor audioconfiguratie. Zo zien we de opties voor virtueel surround, reverb en meer tevoorschijn komen. Tevens zien we een equalizer en een tweetal instellingen voor de microfoon. Oh, en dan zijn er de talloze profielen die ASUS meelevert in de software. Indien gewenst zijn er zelf natuurlijk ook nog profielen te maken. Al met al niet verkeerd te noemen.

Geluidskwaliteit

Realistisch bekeken zal je van al die profielen weinig gebruik maken. Verder zijn opties zoals Reverb, Voice Clarity en Bass Boost wel geinig, maar kunnen audio al gauw verdraaien tot het punt dat het niet langer natuurlijk klinkt. Bij de allereerste configuratie adviseer ik dan ook om een nieuw profiel aan te maken en alle features in eerste instantie uit te schakelen. Het is belangrijk om te beginnen met een baseline.

Daarna is de eerste stap een simpele, doch belangrijke; het tweaken van de equalizer. Zonder aanpassing daarvan klinken headsets veelal dof, waarbij dit ook het geval is voor de Delta en Delta Core. Hierbij moet ik wel zeggen dat de headsets niet verkeerd of inaccuraat klinken “out of the box”. In vergelijking met mijn eigen headset, die ik de nodige uren heb zitten tweaken, is het verschil echter wel te merken.

Het is om die reden dat ik de ervaring met geluidskwaliteit al in dit hoofdstuk beschrijf. In mijn geval stem ik de audio altijd eerst af voor een optimale ervaring met muziek en stemmen. Hoe zuiverder de muziek klinkt, des te beter de ervaring in games is met audio. Althans, dat is de ervaring die ik veelal opdoe. Zodoende stemde ik de equalizer af voor beide headsets voor een betere balans tussen de hoge en lage tonen. Met als doeleinde én resultaat een zuivere bas en heldere stemmen.

Vervolgens heb ik Virtual Surround ingeschakeld, wat bij de Delta voor een “ruimer” klinkend geluid deed zorgen. De muziekliefhebbers die een aanschaf van de Delta doen overwegen, raad ik dus aan om enkel de equalizer en surround te gebruiken. Mocht je nou dol zijn op wat extra bas in je elektronische muziek, dan is de Bass Boost-optie allicht fijn. Zelf vind ik het op de hogere instellingen wegnemen van de ervaring, maar dat is enkel mijn mening. Over meningen gesproken, laten we eens kijken naar de praktijkervaring met beide headsets.

In de praktijk

Aan het einde van de dag, zowel letterlijk als figuurlijk, is er één factor het allerbelangrijkst. Valt er met de headsets comfortabel en goed te gamen? Het korte antwoord op die vraag betreft een volmondig “ja”. Er is eventueel wat gewenning als het gaat om het bovengemiddelde gewicht van beide headsets. Na een lange sessie achter de computer voelde het afdoen van de headset(s) aan als een verademing. Oh, en voor de ijdeltuiten onder ons; met een dergelijke gewicht blijft er een deuk in je haar achter.

Grappen terzijde, beide headsets bieden plezante audio en degelijk comfort. Zoals ik reeds aangaf bij de showcase zijn de leren oorschelpkussens minder prettig als het gaat om ventilatie. Tijdens warme, zweterige zomerdagen kan ik het gebruik daarvan dus niet aanraden. Als voordeel brengen ze dan weer wel betere geluidsisolatie met zich mee, terwijl de stoffen kussens meer comfort bieden. Probeer desnoods een balans te treffen tussen het gebruik van de kussens. Ze zijn wat dat betreft makkelijk verwisselbaar.

Microfoon

Het volgende, belangrijke aspect is de microfoon van beide uitingen. Kwalitatief gezien is er een duidelijk, maar niet onredelijk verschil te merken. De goedkopere Delta Core, na inschakeling van ruisonderdrukking in Windows, klinkt absoluut niet verkeerd. Het valt echter wel op dat de bas in zwaardere stemmen zich minder goed vertaalt, waarbij stemmen ook doffer en “verder weg” klinken. Voor algemene voicechat, zeker binnen het prijspunt, voldoet de microfoon prima.

Kijkende, of eigenlijk luisterende, naar de microfoon van de Delta, tja, dan praten we over kwaliteit. Deze klinkt zuiverder en brengt de bas in een stem uitstekend naar voren. De microfoon is nota bene verrassend gevoelig. Ik raad dan ook aan het niveau af te stemmen in je Windows-instellingen. Het enige, bescheiden minpunt betreft een lichtelijke schelheid in de stem, met name bij de Delta. Door het microfoonniveau te verlagen, kan je dit “probleem” gedeeltelijk verminderen.

Virtual Surround en games

Uiteindelijk komen we aan bij het onderdeel waar specifiek de Delta voor bedoeld is; een optimale surround ervaring in games. Op dat gebied, en in het geheel, overtreft die variant alle gaming headsets die ik tot nu toe heb ervaren. Naast het feit dat de audio kristalhelder is, merk ik meer detail op. Daarnaast zelfs minder ruis of andere verstoringen die je op hogere volumes of bij bepaalde geluiden zou ervaren. Simpel gezegd kan ik niet genoeg benadrukken dat de Delta fan-tas-tische audio biedt.

Als we het specifiek hebben over virtual surround, dan is het één van de betere uitingen op de markt. Normaal gesproken maak ik gebruik van Dolby Atmos, maar dat is bij de Delta niet benodigd en daarnaast geen verstandige optie. Dolby Atmos limiteert namelijk de uitvoer van geluid tot 16 bits 48000 Hz, wat het hele nut van de Delta ondermijnt. De headset is nou juist bedoeld om de kwaliteit van 24 bits audio in games, én muziek in de vorm van flac-bestanden, volledig te benutten.

Waar ik het gebruik van Dolby Atmos dan weer wel aanraad, is bij de goedkopere Delta Core. Deze komt, zoals eerder aangeduid, zonder software-ondersteuning via ROG Armoury II. Op die manier ben je overgelaten aan, bijvoorbeeld althans, Dolby Atmos. Zonder het gebruik daarvan is de audiokwaliteit alsnog goed. Zeker na wat tweaking van de equalizer in de Windows-instellingen. Binnen hun respectievelijke prijspunten weten de Delta en Delta Core dus goede en zelfs uitzonderlijke prestaties neer te zetten.

Conclusie

Met de ROG Delta en ROG Delta Core zet ASUS twee toppertjes van headsets neer. Laatstgenoemde is de betaalbare optie die voor de prijs uitstekend geluid biedt en op vrijwel alle platformen gebruikt kan worden. Die flexibiliteit kan ik zeker waarderen. Daarnaast is er de nieuwe koning van de fabrikant en dat mag de ROG Delta zijn. Op het gebied van gaming is dit één van de beste uitingen die ik in recente jaren heb getest. In games ervaar ik meer detail in omgevingsgeluid en voel ik me snel ondergedompeld in de wereld. Dit natuurlijk dankzij de kwaliteit die Quad DAC biedt en tijdens het schakelen tussen de twee headsets was het verschil zeker te merken.

Wat ik daarentegen ook merkte, was een ietwat mindere ervaring op het gebied van muziek. Zelfs na het tweaken kon ik geen instelling vinden die het “ruimtelijke” gevoel van mijn gewoonlijke headset deed evenaren. Dat is dus een belangrijke overweging bij de aanschaf van een gaming headset, maar het neemt bij de Delta niet weg van de algehele ervaring. Als je dus meer waarde hecht aan muziek, dan is een gaming headset allicht niet de beste keuze. Gelukkig geeft mij dat geen reden om de Delta en Delta Core niet aan te raden, want tegenover dat bescheiden minpunt staat alsnog kwalitatieve en betaalbare audio respectievelijk.

Kortom, als je een variant zoekt voor uitstekende geluidskwaliteit in games en goede communicatie, dan zit je toch echt wel snor met de Delta óf de goedkopere Delta Core. Houd alleen rekening met het D-vormige design van de oorschelpen en het feit dat deze van leer zijn gemaakt. Niet alle oren, of de gamers waarin ze bevestigd zijn, zullen de headsets ervaren als comfortabel. Gelukkig helpen de meegeleverde stoffen kussens hierbij. Al met al ben ik zeer tevreden over wat ASUS heeft neergezet en ik verheug me op haar toekomstige uitingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid