Review: ASUS ROG Delta S Wireless

Headset review

90%
Multifunctioneel wireless!

In het kort

Met de ROG Delta S Wireless levert ASUS een puike draadloze headset af voor de liefhebber van goed geluid. De opnamekwaliteit is wel een minpuntje, maar daartegenover staat wel weer een dikke batterijduur.

  • Eindoordeel
ASUS ROG Delta S Wireless Hoofdtelefoons Draadloos Hoofdband Gamen Bluetooth Zwart
€ 239,00

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: ASUS ROG Delta S Wireless

Links; Navigatie;

Inleiding

Nadat Jonah en Pim eerder al de ASUS ROG Delta S en de ASUS ROG Delta S Animate onder handen hebben genomen, is er nu een lid van de Delta S-familie op mijn bureau gesmeten. Het betreft de draadloze variant, ofwel de ASUS ROG Delta S Wireless.

Op een aantal punten verschilt deze headset van de rest van de Delta S-familie. Zo heeft deze geen ingebouwde DAC in de USB-aansluiting, niet in het minst omdat deze uiteraard niet aanwezig is. Daarnaast beschikt deze headset ook niet over een losse microfoon. In de headset is in beide oorschelpen een speciale AI Beamforming-microfoon ingebouwd. Deze microfoons beschikken over AI Noise Cancelation (AI NC).

De headset is via Bluetooth 5.0 en 2,4 GHz te gebruiken. Hierdoor is de headset compatibel met een flink scala aan apparaten – eigenlijk ontbreekt alleen Xbox in dit rijtje. Bij release had de ASUS ROG Delta S Wireless een adviesprijs van $ 300,-. Op het moment van schrijven is de Delta S Wireless verkrijgbaar vanaf ongeveer € 200,-.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

ASUS ROG Delta S Wireless
Specificaties
TypeWireless Headset
GebruiksscenarioGaming
InterfaceDraadloos
ConnectieBluetooth, 2,4GHz
PlatformPC, MAC, PS4,PlayStation® 5, Nintendo Switch, Android, Bluetooth device
Materiaal DriverNeodymium Magneet
Grootte Driver50mm
Impedantie32 Ohm
Frequentie bereik20 ~ 20.000 Hz
Herkenningspatroon MicrofoonBi-Directioneel
Gevoeligheid Microfoon-37 dB
Frequentierespons Microfoon100 ~ 10000Hz
AI ruisonderdrukking MicrofoonJa
Actieve Noise CancellingNee
Batterij1800 mAh
OpvouwbaarJa
AccessoiresUser guide, ROG Hybrid oorkussens, USB-C naar USB 2.0 adapter
Gewicht318gr
Beamforming microfoons

Zoals in de inleiding besproken, verschilt de Delta S Wireless op meerdere punten van zijn broertjes; de Delta S en de Delta S Animate. Meest opvallende verschil is op het eerste gezicht het ontbreken van een microfoon. De Delta S Wireless is namelijk uitgerust met de splinternieuwe AI Beamforming-microfoons van ASUS. Deze zijn ingebouwd in de oorschelpen en zijn alleen zichtbaar als hele kleine gaatjes onderaan de oorschelpen. Deze microfoons zijn ook uitgerust met AI NC. Deze technologie filtert geluiden weg van randapparatuur zoals je toetsenbord en muis, maar ook van diverse omgevingsgeluiden. Hiervoor gebruikt de hardware een deep-learning database, waardoor constant nieuwe soorten omgevingsgeluid kunnen worden geëlimineerd.

Ander belangrijk punt is het ontbreken van de DAC die bij de andere Delta’s wel aanwezig is. Dit heeft te maken met het ontbreken van een kabel om de DAC in te integreren. Via de ASUS Armoury Crate-software is het uiteraard wel mogelijk om het nodige te tweaken aan het geluid dat de Delta S Wireless voort brengt – hier gaan we in het hoofdstuk software uiteraard dieper op in.

Showcase

De ROG Delta S Wireless komt binnen in een karakteristieke ASUS ROG-doos; zwart met rode accenten. De doos is zeer solide en is getooid met full-color foto’s en uitgebreide informatie over de verschillende features van deze headset.

Als we de doos openen komen we als eerste een schuimen vel tegen. Hieronder vinden stevige kartonnen plaat die ons welkom heet in de elite ROG community, onderop deze plaat zit wederom schuim.

Als we deze plaat oplichten krijgen een eerste look van de Delta S Wireless. De headset zit in een voorgevormde inlay. De koptelefoon is dus super beschermd tijdens het vervoer naar de verkooppunten en naar de gebruiker toe.

Als we vervolgens de hele inhoud van de doos uitstallen zien we dat de koptelefoon zelf niet het enige is dat deze doos huisveste. Naast de Delta S Wireless bevat de doos een quick start guide en een warranty card. Voor het opladen is een USB-C naar USB kabel meegeleverd, ook een USB-C naar USB adapter voor de dongel ontbreekt niet. Als laatste zijn twee zachte stoffen oorkussens meegeleverd die in plaats van de kunstleren oorschelpen geplaatst kunnen worden.

Het eerste dat opvalt aan deze headset is het redelijk simpele en rustige design. De zwarte headset met witte accenten heeft een mooi design zonder heel erg ‘in your face’ te zijn. Het ontbreken van RGB en een externe microfoon helpt ook erg mee hierin.

De koptelefoon oogt en voelt heel solide aan. Het draai mechanisme van de oorschelpen voelt ook stevig aan, je hoeft niet bang te zijn dat ze af zullen breken als deze bijvoorbeeld een keer klem komt te zitten in een tas of iets dergelijks. De oorschelpen kunnen net iets meer dan 90° draaien.

Standaard zijn op Delta S Wireless de kunstleren oorkussens aanwezig. Standaard krijg je echter ook de stoffen oorkussens meegeleverd. De oorkussens zijn vrij gemakkelijk om te vervangen.

De hoofdband van de Delta S Wireless is bekleed met kunstleer net als de oorkussens. Bovenin de hoofdband is Republic Of Gamers in het kunstleer gedrukt. Deze bekleding loopt helemaal rondom de hoofdband. Ook de witte beugels van de oorschelpen zijn hier weer mooi zichtbaar.

Als laatste kijken we hier naar de besturing knoppen van de Delta S Wireless. Deze vinden we onderop de rechter oorschelp. We vinden van voor naar achter de schakelaar voor de verbinding van de headset. Met deze knop kan de headset op de 2.4Ghz stand, de Bluetooth-stand of uit worden gezet. Achter deze schakelaar vinden we de functie knop, afhankelijk van hoe lang de knop word ingedrukt heeft deze verschillende functies. Als laatste zit hier een volumeschakelaar, hiermee kan per stap van twee het systeem volume worden aangepast.

Aan de voorzijde van dit rijtje vinden we ook nog de poort voor het opladen van de headset, dit betreft een USB-C aansluiting. Op de linker oorschelp vinden we de USB-C dongel, deze zit met een magneet in de headset.

Software

Voor de Delta S Wireless gebruiken we natuurlijk de Armoury Crate software van ASUS. Dit zeer uitgebreide programma biedt naast de instellingen voor de headset zelf ook opties voor het synchroniseren van RGB settings over alle, compatibel, aangesloten devices en hardware. Ook is het mogelijk om games te starten uit de spelbibliotheek van Armoury Crate, deze detecteert automatisch welke games er geïnstalleerd zijn op de pc, ongeacht vanuit welke launcher deze gestart worden.

Als we nu puur naar de opties voor het instellen van deze headset dan hebben de keuze uit drie tabbladen. Op het eerste tabblad kunnen we alle instelling die met geluid te maken hebben instellen. Zo zijn er opties voor soorten geluidsoptimalisatie. Denk hierbij aan opties om te optimaliseren voor onder andere gaming, muziek en films. Daarnaast kunnen echo effecten ingesteld worden om verschillende soorten omgevingen te simuleren. Ook is er uiteraard een equalizer die zowel op pre-sets in te stellen valt als helemaal zelf te tweaken is.

Een functie die voor deze headset wel ontbreekt in Armoury Crate is de chatmix. Deze was bijvoorbeeld wel beschikbaar voor de ASUS ROG Fusion II 500. Ik had deze functie graag ook gezien voor deze headset.

In de praktijk

Comfort

De ASUS ROG Delta S Wireless is mijn eerste ervaring met een headset met een afwijkende oorschelpvorm. De D-vorm van deze headset past echter prima om je oren heen, zelf met mijn flaporen. De uiteindelijk ruimte voor je oren is wel degelijk kleiner dan bij ronde oorschelpen. Wat vooral te merken is in langere sessies, de headset wordt dan sneller warm dan een headset met ‘gewone’ oorschelpen. Ook merk ik dat de onderzijde van het rechte gedeelte van de headset iets in je wang drukt als je de headset half op hebt. Hiermee bedoel ik met één oorschelp op je oor en de andere naast je oor, als je bijvoorbeeld met iemand aan het praten bent of omgevingsgeluid wil kunnen horen. De oorkussens zijn echter wel zo zacht dat dit geen probleem is en niet vervelend is, echter wel merkbaar.

Om op het omgevingsgeluid terug te komen, de passieve noise cancelling van de Delta S Wireless is vrij goed. Niet al het geluid wordt gedempt maar demping is ruim voldoende om geen last meer van je omgeving te hebben. Overigens dempen de kunstleren oorschelpen wel iets beter dan de stoffen oorschelpen maar het verschil is niet heel groot. Qua comfort zijn de kunstleren- en de stoffen oorschelpen vergelijkbaar, de stoffen variant wordt wel minder snel warm op je hoofd maar dat ligt ook in de lijn van verwachting.

De besturing van de Delta S Wireless, die zich onder de linker oorschelp bevindt is gemakkelijk bedienbaar tijdens gebruik. Ik ben zelf meer fan van een volumewiel dan van een volume knop maar op zich werkt de knop prima in gebruik. Ook het muten van de microfoons door deze knop in te drukken werkt prima. De functieknop heeft verschillende functies afhankelijk van hoe vaak de knop wordt ingedrukt. Bij één enkele druk wordt muziek gepauzeerd of weer gestart. Bij twee maal drukken ga je naar het volgende nummer, met drie drukken weer terug. Als de knop zeven seconden word ingedrukt verbreekt de headset de Bluetooth-verbinding met het huidige apparaat en is weer detecteerbaar. Deze functies heb ik getest op zowel een PC als een mobiel device.

Geluidskwaliteit

Gezien dit de eerste echte high-end koptelefoon is die ik ter review heb was ik erg benieuwd naar de geluidskwaliteit van dit beestje. Mijn beste vergelijkingsmateriaal in deze is de Razer Kraken V3 Hypersense die ik zelf al ruim een half jaar in gebruik heb. Dit betreft wel een headset die ongeveer €70,- goedkoper is. De draadloze versie van deze headset is echter wel vergelijkbaar in prijs met de Delta S Wireless.

Mijn eerste indruk was out-of-the-box meteen al heel goed. De Delta S Wireless heeft naar mijn mening een mooier en voller geluid dan de Kraken V3. Daarna ben ik de Armoury Crate software aan het tweaken geslagen om de geluidsbeleving nog meer naar mijn wens aan te passen. Gezien mijn persoonlijke voorkeur voor zware metalen is dat ook de instelling voor de equalizer die mij het meest is bevallen, al was de rock-instelling zeker een goede tweede keus. Ik ben geen enorme audiofiel dus zelf aan de slag met het zelf instellen van de equalizer is meestal niet aan mij besteed. Een instelling die ik wel heb gewijzigd is de Echo, dit vind ik persoonlijk afdoen aan de kwaliteit van het geluid en niet veel toevoegen aan de beleving.

Deze kwalitatief hoge audio zorgt ervoor, zeker in combinatie met de brede connectiviteit, dat deze headset ook uitermate geschikt is voor de gamer die ook muziekliefhebber is. Het scheelt dan weer een extra headset aanschaffen om onderweg te gebruiken voor muziek.

Opnamekwaliteit

Dan gaan we nu kijken naar de opnamekwaliteit van de ingebouwde microfoons van de Delta S Wireless. Design technisch is dit natuurlijk een zeer interessante keuze omdat het een, naar mijn mening meestal lelijk, aanhangsel aan je headset. Deze headset beschikt over niet één maar twee microfoons, deze beamforming microfoons maken gebruik van de AI Noise Cancellation (AI NC) technologie van ASUS.

In de praktijk werkt de AI NC best heel prima. Ook als ik buiten aan het bellen was en er reden auto’s langs was dit niet te horen aan de andere kant van de lijn. Zelfs toen mijn drie weken oude dochter bij mij op schoot zat te huilen werd dit niet opgepikt door de microfoon. Als ik begon met praten pikte de microfoon dit wel weer meteen op.

Ik heb een opname gemaakt met de Delta S Wireless om deze te kunnen vergelijken met andere headsets. Ik heb hiervoor de opnames van de Delta S en de Delta S Animate gebruikt

ASUS ROG Delta S (bedraad)
ASUS ROG Delta S Animate
ASUS ROG Delta S Wireless
Draadloze verbinding en batterijduur

De verbinding van de Delta S kan op twee manieren, met een 2.4GHz- of een Bluetooth 5.0 verbinding. De 2.4Ghz verbinding werkt met de meegeleverde USB-C dongel. Met de knop onderop de linker oorschelp kan geschakeld worden tussen de verschillende verbindingen. Thuis gebruik ik de 2.4GHz verbinding, omdat mijn moederbord niet over een Bluetooth-verbinding beschikt. Onderweg gebruik ik de Bluetooth-connectie met mijn telefoon.

De Bluetooth-verbinding heb ik buiten getest door te bellen en dan mijn telefoon achter te laten en weg te lopen. Hierbij bleef zowel geluid als mijn stem prima overkomen tot ruim boven de 50 meter. Dit is meer afstand dan iemand logischerwijs ooit nodig zal hebben. Deze verbindingsmethode werkt dus uitermate prima.

Ook de 2.4GHz verbinding heb ik op deze manier getest, de ontvanger heb ik in een laptop gestopt en deze buiten op de grond gezet. Ook nu ben ik weg gelopen maar dan tijdens een Discord call. Vanaf een meter of 20 afstand begint de overdracht van mijn stem te haperen maar zelfs op 35 meter valt deze nog niet helemaal weg. De geluidsoverdracht naar mij toe is op die afstand nog steeds prima. Let er wel op dat je de dongel in de voorzijde van je PC inplugt, thuis had ik deze eerst achterin en toen was mijn maximale rang voor stemoverdracht maar enkele meters.

Ik ben enorm positief verast door de batterijduur van de Delta S Wireless. Ik heb de headset vanuit de doos meteen in gebruik genomen en gebruik deze nu ruim een week. Ik heb dan wel niet veel tijd gehad om op mijn pc bezig te zijn maar heb de headset wel aardig wat uren voor muziek gebruikt. Het batterijpercentage is nu nog 70%, waar deze uit de doos rond de 90% startte. Mijn eerste keer opladen zal dus nog wel even op zich laten wachten.

Conclusie

Met de ROG Delta S Wireless levert ASUS een puike draadloze headset af die out-of-the-box al een prima ervaring geeft. Dit is gezien het prijspunt van rond de €200,- ook geen hele grote verassing. Op bijna alle punten biedt deze headset ook de premium ervaring die bij dit prijspunt hoort. Grootste minpunten in mijn optiek zijn de opnamekwaliteit en het ontbreken van de chat-mix. Op alle andere vlakken scoort deze headset echter wel bakken met punten.

De geluidskwaliteit van deze headset is zelfs zo uit de doos al super dik in orde en is met de software tot een nog hoger niveau te tillen. De standaard opties voor de equalizer bieden voor de meeste gebruikers een simpele en prima optie om de geluidservaring naar wens aan te passen.

Ook de bouwkwaliteit is zeer dik in orde, de ROG Delta S Wireless is een sturdy headset met een premium uiterlijk. De cleane look van de zwarte headset met het witte accent op de beugels rond de oorschelpen zorgt voor een rustige uitstraling die ervoor zorgt dat je deze headset prima voor zowel casual als zakelijke doeleinden kan gebruiken.

Batterijduur is een punt waarop deze headset met gemak de maximale punten binnen sleept. Hoeveel uur de accu meegaat heb ik nog niet eens kunnen ontdekken tijdens de tijd dat ik de headset in gebruik heb, ik ben nog niet eens op de helft van het batterijniveau. Ook de verbindingsafstand is zeer goed te noemen met ruim 20 meter voor de 2.4 GHz verbinding en ruim 50 meter voor de Bluetooth-verbinding.

Het enige echt grote minpunt van de headset is de opnamekwaliteit. Deze is echt minder dan met een externe microfoon. Het ontbreken van een externe microfoon zorgt natuurlijk wel voor een groot deel voor het cleane uiterlijk van deze headset. Als het voor jou echter belangrijk is om een hele goede stemoverdracht te hebben met je headset dan zijn er beter opties beschikbaar dan deze Delta S Wireless.

Voor mij persoonlijk is dit echter geen issue en omdat de geluidskwaliteit van deze headset gewoon ronduit super is ben ik zeer tevreden met de ROG Delta S Wireless. Ik zal deze headset nog lang en met zeer veel plezier gaan gebruiken, zowel voor het gamen als onderweg!

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid