Review: ASUS ROG Delta S

Headset

80%
Dé gamingheadset voor muziekliefhebbers

In het kort

De ASUS ROG Delta S is een uitgebreide gamingheadset met typerende features. Uitzonderlijk zijn de AI Noise Cancelling voor de microfoon en Quad-DAC van ESS met MQA-renderer. Voor de audiofiele gamer met een passie voor lossless muziek is dit een prijzige, doch dé ultieme headset.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Delta S

Links;

Inleiding

In 2019 wist ik aan de slag te gaan met de ASUS ROG Delta en ROG Delta Core. Dit tweetal wist een zéér degelijke indruk achter laten; dit zowel qua geluids- als opnamekwaliteit. Vandaag mogen we een nieuwe uiting binnen de Delta-reeks verwelkomen, om precies te zijn de ASUS ROG Delta S. Het betreft geen opvolger, maar simpelweg een toevoeging met nieuwe features. Een voorbeeld daarvan is ingebakken AI Noise-Canceling van ASUS op hardwarematig niveau.

Naast dat heeft ASUS besloten om de ROG Delta S te voorzien van de nieuwe ESS 9281 Quad-DAC (digitaal-analoogomzetter) voor een ultieme geluidservaring met lossless muziek. Dat valt wel terug te zien aan de prijs, want de ROG Delta S ligt voor minstens 50,- euro meer in webshops dan de ROG Delta, ofwel voor ongeveer € 210,-. Zijn de nieuwe DAC en AI Noise-Canceling de moeite waard? Laten we dat, zoals gebruikelijk, eens aan de tand voelen.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesASUS ROG Delta S
Product TypeUSB Headset
Usage ScenarioGaming
InterfaceWired
ConnectorUSB 2.0 (Type-C)
Support PlatformPC
Mac
PS4/PS5
Nintendo Switch
Xbox One
Driver MaterialNeodymium magnet
Driver Size50 mm
Headphones Impedance32 Ohm
Headphones Frequency Response20 ~ 40000 Hz
Microphone Pick-up PatternUnidirectional
Microphone Sensitivity-40 dB
Microphone Frequency Response100 ~ 10000 Hz
AI Noise Cancelling MicrophoneYes
Hi-Fi DACESS 9281 Pro
Hi-Fi AmpESS 9281 Pro
ChannelVirtual 7.1
LightingRGB
Aura SyncYes
FoldablilityYes
Weight300 g
Extra ear-cushionYes
ColorBlack
CableUSB-C cable: 1.5 m
USB 2.0 cable: 1 m
AccessoriesDetachable microphone
User guide
ROG Hybrid ear cushion
USB-C to USB 2.0 (Type-A) Adapter
NoteSupport PCs and PS4 via using included USB-C to USB 2.0 adapter
**Support 2018 iPad Pro by USB-C connection (Audio Only)
Master Quality Authenticated

Om te praten over de ROG Delta S is het belangrijk om eerst de olifant in de kamer te bespreken: MQA, ofwel Master Quality Authenticated. De headset bezit namelijk de gloednieuwe ESS 9281 Pro met als speciale feature een MQA-renderer. Inmiddels mag de MQA-codec een veelvoorkomende zijn; in gebruik bij streamingdiensten zoals Tidal. Echter brengt MQA ook een flink debat met zich mee, want niet iedere audiofiel is er een fan van.

Laten we dan eerst even vaststellen waar MQA officieel voor bestemd is: het verkleinen van de bestandsgrootte van lossless muziek zoals FLAC en ALAC. Dat maakt het mogelijk voor services om dergelijke muziek makkelijker te streamen en maakt de downloads van albums kleiner. Oh, en MQA dient de ‘ultieme beluisterervaring’ te zijn, ‘regelrecht uit de studio’. Ofwel, hoe een artiest of producent het bedoeld heeft.

De controversie ligt dan in het zeer kleine kwaliteitsverlies dat MQA toch teweeg brengt voor de kleinere bestandsgrootte. Daarnaast zijn er extra kosten, keiharde DRM en wordt MQA door sommigen gezien als een oneerlijke standaard voor de kleinere maatschappijen. Gelukkig hoef je je daar als gamer en/of gemiddelde muziekliefhebber niet in te mengen.

Wat wel duidelijk mag zijn, is dat MQA-muziek benodigd is om de ESS 9281 Pro volledig te benutten. Is het een must? Wat mij betreft niet, want standaard lossless muziek zoals FLAC en ALAC halen ook voordelen uit de ESS 9281 Pro. Hoe dan ook dient deze Quad-DAC allround een puike geluidservaring te bieden. Daar komen we bij de praktijkervaring natuurlijk op terug.

Een aantal tweaks

Naast de DAC zijn er nog wat andere zaakjes veranderd, waarvan een prettige het gewicht is. Zo weegt de Delta S slechts 300 gram en dat dankzij het nieuwe ontwerp voor de hoofdsteun. Daarnaast mag een nieuw, doch essentieel verkooppunt het ingebakken AI Noise Cancelling (AINC) zijn. In het geheel praat je hier dus over een virtuele 7.1 surroundheadset met AINC, een dikke DAC en de nieuwe ASUS Essence-drivers.

Tot slot is er de compatibiliteit, want de Delta S wordt gemarket voor gebruik met de pc, Mac, mobiele apparaten, Nintendo Switch en PlayStation 4/5. Dat dankzij het gebruik van een USB Type-C-connector, net zoals bij de voorgaande Delta-headsets. Uiteraard wordt er dan weer een kabel met Type-A-uitgang meegeleverd, met als doel verlenging en indien benodigd een stukje compatibiliteit.

Eindnotitie: Vooralsnog heeft de PS5 geen app voor TIDAL om MQA-muziek te streamen. Mocht die app er komen, dan zou je op de console dus mede de MQA-renderer kunnen benutten. Anders blijft dat logischerwijs beperkt tot de pc, Mac en mobiele apparaten. Althans, tenzij je besluit om MQA-muziek direct op de PS5 te plaatsen, maar dat is een projectje an sich.

Showcase

Qua verpakking is de ROG Delta S vrijwel overeenkomstig met de voorgaande uitingen. Dé uitzondering is natuurlijk de toevoeging van een ‘S’ op de voorkant. Oh, en wat informatie die compatibiliteit aangeeft met de PlayStation en certificeringen voor Discord en TeamSpeak. Laatstgenoemden zijn niet van uiterst belang, maar een ‘duimpje’ van die partijen voor een propere werkingen kan geen kwaad.

Bij het openen van de doos krijg je als eerste een welkomst voorgeschoteld van de Republic of Gamers-community. Daaronder treffen we direct de ROG Delta S aan en een voorproefje van ogenschijnlijk stijlvolle oorschelpen. Onderin bevindt zich dan het doosje met de meegeleverde accessoires. De houder waarin de headset is geplaatst, mag overigens verrassend stevig zijn.

Het eerste aspect om naar te kijken, zijn de accessoires. Dit om het geheel nog spannend te houden én vanwege de belangrijke aard van het pakket. Daarin treffen we namelijk de kabel aan die de USB Type-C-kabel verlengt en omzet naar USB Type-A. Daarnaast is er een cruciale toevoeging in de doos voor de zweters onder ons: kunststoffen oorschelpen. Zéér handig voor die hete zomers. Afsluitend zien we het garantieboekje, een handleiding en de afneembare microfoon.

Dan is het ‘eindelijk’ tijd om de headset zelf te onderwerpen aan het netvlies. De eerste indruk – of in mijn geval tweede indruk – is wederom een goede. Met de Delta S zet ASUS het ROG-thema duidelijk voort en dat valt te waarderen. Qua knoppenplaatsing is er weinig gewijzigd, maar het volumewiel en de knop zijn veranderd. I.b.t. tot het volume gaat het om een wiel waar ik geen fan van ben, maar daar kom ik bij de praktijkervaring op terug.

Hoewel de leren oorschelpen voor mij niet zijn weggelegd, kan ik het nieuwe patroontje waarderen. De headset voelt daardoor iets meer ‘premium’ aan dan zijn voorgangers (of anders gezegd, de broertjes). Het patroon is daarbij niet toegepast op de voorkant van de oorschelpen. Op basis van de laatste foto is het onderscheid tussen het Delta-trio dus niet zomaar te vinden.

Waar ASUS dan wél een onderscheid heeft gemaakt, is in de hoofdsteun. Deze is op een nieuwe manier bevestigd aan de headset en is bij de Delta S voorzien van een volledig zwarte kleur. Dit draagt wat mij betreft bij aan het ‘premium’ uiterlijk én het uiteindelijke gevoel van de headset. Onveranderd is het mechanisme om de hoofdsteun te verstellen en het tekstuele logo van Republic of Gamers bovenop.

In de praktijk

Het laatste en belangrijkste aspect om te bespreken, is de praktijkervaring met de ROG Delta S. Op dat gebied zijn er software, comfort en verscheidene andere zaken om te bespreken. Kortom, tijd om een aantal meningen te delen.

Software

Als eerste aan de beurt is de software. Conform de verwachting is de ROG Delta te customizen in ASUS Armoury Crate II. Zelf ben ik geen enorme fan van de software vanwege de lange opstarttijd. Desondanks volstaat het programma in ieder geval voor twee zaken: RGB-aanpassing met Aura Sync en de nodige audio-instellingen. Zo treffen we meer dan voldoende opties aan voor o.a. profielen, kwaliteit, surroundgeluid en diverse effecten.

De belangrijkste zaken, zoals de equalizer en de aanpassing van AI Noise Cancelling, zijn mede te vinden. Op basis van je smaak kan je de equalizer tweaken en voor games desgewenst surround inschakelen. Eerlijk gezegd zou ik tonenversterking, de compressor en spraakhelderheid niet inschakelen. Die features tasten juist de kwaliteit van muziek, terwijl je juist die studio-ervaring zoekt.

Out-of-the-box vind ik de Delta S trouwens beter klinken dan het voorgaande duo. Dat voorspelt goed nieuws voor het gebruik met andere platformen dan de pc, want dat is de enige plek waar je Armoury Crate kan benutten. Nou kan je op andere platformen tevens een equalizer tweaken, maar geen gebruik maken van surround. De AINC is, voor zover ik weet, altijd actief op hardwareniveau, doch enkel in Armoury Crate aan te passen.

Tenslotte moet ik bij de software al even MQA aankaarten. Op de eerste afbeelding is links onderin namelijk een status zichtbaar. Deze zou een MQA-stream of dergelijk bestand moeten oppikken, maar dat wilde bij mij gewoonweg niet lukken. TIDAL heb ik overigens niet geprobeerd, want daar bezit ik geen abonnement voor. Of de feature überhaupt werkt en wat het moet doen, heb ik helaas dus niet kunnen testen.

Comfort en bediening

Het tweede onderwerp betreft het comfort, met als toevoeging de bediening van de headset. Ten opzichte van het voorgaande Delta-duo is er, zoals ik bij de showcase al aangaf, relatief weinig veranderd. Zo is er nog steeds een volumewiel aanwezig, maar deze bezit een andere vorm van bediening. Het is nog steeds analoog, maar in plaats van dat het wiel direct het volume verandert, dien je deze nu naar beneden of boven vast te houden om het volume aan te passen.

Dat is, naar mijn smaak, een verschrikkelijke soort aan volumewiel. Het verlagen van volume duurt met een dergelijk wiel namelijk langer. In plaats van één keiharde draai naar beneden, zoals ik gewend ben met enkele headsets, duurt het bij de ROG Delta S enkele seconden voordat het volume helemaal is verhoogd of verlaagd. Oh, en dan is het feit dat dit wiel het volume in Windows zelf aanpast en niet van de headset zelf. Daar ben ik eveneens geen fan van.

Los van dat voldoet de bediening in ieder geval wel. Zo is het mogelijk om de microfoon te dempen via het volumewiel en de RGB uit te schakelen middels de knop erboven. Oh, daarbij voegt de knop trouwens een nieuwe functie toe: de Soundwave Light-modus. Deze verlicht de headset op basis van de audio die actief is. Persoonlijk zal je het dus niet opvallen, maar in een LAN-omgeving – mocht Covid binnen nu en een decennium voorbij – sowieso wel.

In betrekking tot comfort is de ROG Delta S minder zwaar met 300 gram. Inmiddels ben ik ‘zwaardere’ headsets wel gewend, dus de ROG Delta S voelt inmiddels relatief licht aan. Mede omdat deze ook lichter is dan het Delta-duo uit 2019 . De over-ear-plaatsing is gelukkig nog altijd uitstekend en het bijbehorende comfort dus puik. De hoofdsteun voelt daarnaast robuuster aan dankzij het nieuwe ontwerp. Dat voegt toe aan het ‘premium’ gevoel.

Geluidskwaliteit

Dan komen we uit bij hét segment waar de ROG Delta S de spierballen in volle glorie toont. Dankzij de nieuwe Quad-DAC, de ESS 9281 Pro, is de ROG Delta S de eerste headset met een geïntegreerde MQA-renderer. MQA is, zoals beschreven bij de specificaties, een speciaal muziekalgoritme dat lossless kan worden bewaard in FLAC of ALAC-formaat, doch een stuk compacter als het gaat om bestandsgrootte. Simpel gezegd is de ROG Delta S het leven in geroepen voor de audiofielen onder ons met MQA-muziek.

Zodoende ben ik op pad gegaan (lees: ik heb Firefox opgestart) om muziek te bemachtigen met de MQA-stempel. Een eenvoudige, doch dure oplossing is de streamingdienst TIDAL. Deze heeft voor € 20,- per maand een Hi-Fi-dienst met talloze MQA-nummers. Daarnaast zijn er diverse verkoopsites en andere streamingdiensten waar je terecht kan voor MQA-muziek. De audiocodec is inmiddels vrij solide, maar nog niet door iedereen overgenomen.

Genoeg over diensten en websites geluld; hoe is de ervaring met MQA-muziek dan? Simpel gezegd: fan-tas-tisch. De ROG Delta S acht ik tot nu toe de beste gamingheadset voor het beluisteren van lossless muziek. Zo heb ik als eerste 24K Magic van Bruno Mars gestart en het verschil met mijn gebruikelijke headset – de SteelSeries Arctis 9 – was qua detail en helderheid toch echt te merken. Zodoende heb ik een half uur lang gewoon van muziek zitten genieten, inclusief kippenvel.

Losstaande van de controversie en het debat omtrent MQA valt het niet te ontkennen dat de ESS 9281 Pro een hoorbaar verschil maakt. Schakelend tussen de ROG Delta S en Arctis 9 – en schakelend tussen de non-MQA en MQA-versies van nummers – waren er verschillen te merken in de hoogte van de geluidsvloer en de algehele ervaring. Als fervente muziekliefhebber is de toename aan kippenvel bij de Delta S niet te ontkennen.

Gaming?

Daarmee werd het ook duidelijk voor wie deze headset bestemd is, dus laten we daar over praten. Zo is de ROG Delta S in essentie nog steeds een gamingheadset. Iets met een microfoon, een gaminguiterlijk, virtual surroundopties en een ROG-merk dat zich op de voorgrond zet. Het is daarentegen weer eens ASUS – en dat bedoel ik op de meest positieve wijze mogelijk – die de beste technologie in een product wenst te rammen. Dat is dan wel te merken aan het prijskaartje van meer dan € 200,-.

Zonder dan al in een conclusie te duiken, is diezelfde conclusie wel duidelijk: de ROG Delta S is bestemd voor de gamer die smult naar een uitstekende muziekervaring. Daar wisten de Delta en Delta Core mede op te mikken, maar die sloegen de plank – naar mijn mening – nét niet raak. Bij de Delta S voel ik het dusdanig verschil wél en kan ik beamen dat een aanschaf voor dat doeleinde de moeite waard is.

Toegegeven, als gebruikelijke gamer kan je beter terecht bij goedkopere headsets. Dit niet alleen om financiële redenen, maar met een headset van 100 tot 150 euro heb je vergelijkbare geluidskwaliteit én features die voldoen voor vrijwel alle doeleinden. De Delta S is bestemd voor de bescheiden audiofielen onder ons die het verschil met een dikke Quad-DAC kunnen oppikken. Kortom, houd daar dus rekening mee bij de overweging van een aanschaf.

Microfoon

Tenslotte is er de microfoon van de Delta S. Bij de andere twee uitingen was ik daar vrij tevreden over, mits je bereid bent om te tweaken. Ook bij deze uiting vereiste de microfoon weer eens wat sleutelwerk. Geen probleem, want op basis daarvan is het resultaat een puike. Zo klinkt de microfoon zonder AINC vrij goed, doch een tikkeltje dof. Dat is te verbeteren met wat tweaking en een equalizer, mits je daartoe bereidbent.

Hieronder is in ieder een overzicht van opnames met de microfoons van diverse headsets. De Delta S valt op door geen ruis te bezitten en vrij helder te zijn. Out-of-the-box is de microfoon minder helder dan een Arctis 5, maar in Armoury Crate II (en programma’s zoals OBS) valt dit aan te passen. Met een dergelijke tweak kom je op degelijke kwaliteit uit die in ieder geval het merendeel aan mics op gamingheadsets ontstijgt.

ASUS ROG Delta S (bedraad)
SteelSeries Arctis 9 (draadloos)
SteelSeries Arctis 1 Wireless (draadloos)
SteelSeries Arctis 5 (bedraad)
Cooler Master MH670 (draadloos)

AI Noise Cancelling

Normaal gesproken eindigt het microfoonsegment bij de vergelijk hierboven, maar er is nog één aspect om te bespreken: AI Noise Cancelling (AINC). Die techniek zit hardwarematig ingebakken bij de Delta S, resulterende in een betere kwaliteit onder bepaalde omstandigheden. Zodoende heb ik hieronder enkele audio-opnames, met AINC op laag, midden en hoog, terwijl een 140mm-fan in de buurt op volle toeren blaast.

AINC – laag
AINC – midden
AINC – hoog

Bij de eerdere vergelijkingstest met de andere microfoons stond AINC uitgeschakeld. Na het inschakelen, opnemen met een fan op de achtergrond en terugbeluisteren van de drie settings is een verschil duidelijk merkbaar. Een ruis of iets dergelijks is niet te horen, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Zo vereist een hoge ruisonderdrukking een hogere gevoeligheidsinstelling in je desbetreffende voicechatprogramma.

Mede om die reden, en omdat het reeds goed werkt, adviseer ik het gebruik van de laagste instelling. Zeker als je in de zomer nog weleens een ventilatortje of iets dergelijks hebt draaien. De technologie doet wat het moet doen en komt op hardwarematig niveau ingebakken. Kortom, niet verkeerd.

Conclusie

ASUS, je hebt het wat mij betreft weer eens gedaan. De fabrikant heeft met de ROG Delta S wederom een typerend product neergezet. Namelijk eentje waarin ‘het beste van beste’ samenkomt, ongeacht de kosten. Dat er op het prijskaartje niet is gelet, mag vrij duidelijk zijn. Met een verkoopprijs voorbij de € 210,- bij een gemiddelde online computerboer is de ROG Delta S overduidelijk de duurste uiting van het trio.

Want ja, er is dan nu sprake van een trio, met elk een apart verkooppunt of doel. Zo is de Core een goedkopere, doch kwalitatieve uiting met een 3,5mm-jack. De Delta is de USB-C/A-variant, die indertijd al een flinke Quad-DAC van ESS bezitte en daarmee puike geluidskwaliteit biedt. Het is dan bij de Delta S waar ik ASUS stevig de hand kan schudden. De nieuwe ESS 9281 Pro maakt met MQA-muziek hét ultieme verschil.

Een dusdanig verschil dat ik met merkbaar méér kippenvel lossless muziek zat te beluisteren. Ten opzichte van mijn gebruikelijke Arctis 9, waar ik lovend ben over de drivers, weet de ROG Delta S een duidelijke stap verder te gaan. Als je dus zielsveel van muziek houdt en FLAC/ALAC beluistert/streamt – losstaande van het gesprek omtrent MQA –, dan is de ROG Delta S onmiddellijk een aanrader. Althans, als je mede een gamer bent natuurlijk.

We hebben namelijk nog wel te maken met een gamingheadset en op dat gebied stelt ASUS niet teleur. De AI Noise Cancelling is een toffe bonus voor de microfoon, er is virtueel 7.1 surround voor de liefhebber en het gewicht is verbeterd voor een prettigere ervaring. Oh, en er zit aanpasbare RGB op de oorschelpen – jeej. Kortom, voor gamingdoeleinden een prima oplossing, doch wel een dure als dat enkel je doeleinde is.

Die laatste zin is dan ook waar de ASUS ROG Delta S op te ‘pakken’ is. Voor 100 tot 150 euro, in plaats van 200+ euro, zijn vergelijkbare headsets te verkrijgen. Dat qua geluidskwaliteit voor gebruikelijke doeleinden en al helemaal qua features. Dat neemt niet weg dat ik de Delta S een vette headset vind en voor de juiste doelgroep een aanrader acht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid