Review: ASUS ROG Falchion Ace HFX
Links; Navigatie;In deze review neem ik wederom een toetsenbord onder handen en niet zomaar één. Vandaag nemen we de nieuwe ASUS ROG Falchion Ace HFX onder de loep. Dit toetsenbord is uitgerust met ASUS ROG’s nieuwe HFX magnetische switches. Deze switches hebben een volledig instelbaar actuatiepunt. Daarnaast biedt dit bordje nog een heel scala aan andere features die in deze review allemaal aan bod zullen komen.
De Falchion Ace HFX is een 65% toetsenbord, dit betekent dat er geen num-pad en F-toetsen aanwezig zijn, lekker compact dus. Aan de achterzijde van het bord zijn een aantal knoppen geplaatst waarmee een veelheid aan functies kan worden ingesteld. Met de eerste knop kan gewisseld worden tussen verschillende instellingen en het touch-panel kan dan gebruikt worden om die instelling aan te passen. Deze laatste functie hebben we ook op de ‘gewone’ Falchion Ace gezien in de vorm van een touchpaneel voor mediacontrole.
Op het moment van schrijven is de ASUS ROG Falchion Ace HFX nog maar zeer beperkt leverbaar in Nederland. De adviesprijs vanuit ASUS is €219,99. De huidige webshops die het toetsenbord reeds verkopen, zitten boven deze prijs, dus nog even wachten met de aanschaf kan aardig wat schelen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
ASUS ROG Falchion Ace HFX | |
---|---|
Verbindingen | USB-C naar USB-A |
Polling rate | 8000Hz |
Switch type | ROG HFX Magnetic Switch |
Actuatiekracht | 40gr |
Maximale travel distance | 4,0mm |
Pre travel | Volledig instelbaar |
Keycap materiaal | PBT double shot |
Multimedia keys | through FN-key |
Extra features | - Rapid trigger toggle switch - Speed Tap Mode - Multifunction button - Interactive touch panel |
Inhoud verpakking | 1 x ROG Falchion Ace HFX 1 x Keyboard cover 1 x ROG keycap puller 1 x USB cable 1 x ROG sticker 1 x Ctrl keycap 1 x Quick start guide 1 x Garantie boekje |
Afmetingen | |
Lengte | 315mm |
Breedte | 115mm |
Hoogte | 35mm |
Gewicht | 643gr zonder kabel |
De features die dit bord biedt zijn zeer uitgebreid. Naast het instelbare actuatiepunt beschikt dit bord over een Rapid Trigger feature; hiermee is iedere keer dat je de toets aanraakt een toetsaanslag. De toets hoeft dan dus niet terug naar een resetpunt, zoals bij klassieke switches wel moet. Voor deze feature is zelfs een dedicated switch aanwezig aan de voorzijde van het bord, zodat er snel gewisseld kan worden tussen wel en niet geactiveerd.
Daarnaast is er de speedtap-modus. Hierbij wordt de laatste toetsaanslag altijd gebruikt als actie. Als je dus in je game bijvoorbeeld naar links aan het lopen bent met de a-toets en je ziet een vijand en wil weg naar rechts, kun je meteen de d-toets indrukken zonder de a-toets eerst los te hoeven laten. Deze nieuwe toetsaanslag wordt dan direct gebruikt als input. Gecombineerd met de pollingrate van maar liefst 8000 Hz maakt dit een toetsenbord voor bliksemsnelle game-acties. Ten opzichte van de gebruikelijke registratiesnelheid van 1 milliseconde is de snelheid waarmee de Falchion Ace HFX je toetsaanslag registreert slecht 0,125 milliseconde. Bijna tien keer zo snel dus.
Als laatste is er de multifunctieknop en het touchpaneel. Hiermee kan onder andere het volume, de verlichtingsintensiteit en de actuatiehoogte worden ingesteld. Daarnaast kunnen in de software custom commands worden toegewezen aan deze knoppen.
Zoals gebruikelijk beginnen we de showcase met de verpakking. Dit is de klassieke ASUS ROG-verpakking in het zwart met rode accenten. Hierop vinden we afbeeldingen van de Falchion Ace HFX en een overzicht van de features van dit toetsenbord. Als we de doos openen, vinden we hierin een matzwarte doos met het ASUS-logo hierop. Maken we deze ook open, dan vinden we een stoffen hoes met hierin de ASUS ROG Falchion Ace HFX.
Laten we eerst de overige dingen die we in de doos nemen even aan een inspectie onderwerpen. Naast het, nu nog ingepakte, toetsenbord vinden we in de doos een deksel voor op het toetsenbord, een keycap-puller, een USB-C naar USB-A-kabel en de gebruikelijke boekjes en stickers.
De deksel heeft aan de binnenzijde een heel gaaf patroon met hierin de naam en leuzen van ASUS ROG. Als we de deksel op het, nu uitgepakte, toetsenbord plaatsen zien we dat ook de bovenkant voorzien is van de nodige aankleding. De deksel zelf is stevig en zal het toetsenbord een stuk stofvrijer houden als deze gebruikt wordt als het bord niet wordt gebruikt. Kleine noot is dat de deksel niet vastklikt en dus niet geschikt is om het toetsenbord te vervoeren.
Dan is het nu eindelijk tijd om de ASUS ROG Falchion Ace HFX nader te bekijken. Wat natuurlijk meteen opvalt, is het heerlijk compacte design van dit toetsenbord. Aan de bovenzijde is wel extra ruimte, maar deze hangt samen met de veelheid aan opties die we straks aan de achterzijde gaan aantreffen.
Ondanks het minimalistische design van de bovenzijde van deze plank straalt deze toch een zekere luxe uit. Hierin speelt de premium look van de PBT-keycaps zeker een rol, net als het stijlvolle beeldmerk van ASUS ROG aan de bovenzijde.
Om nog even de bovenzijde te blijven aanschouwen, werpen we een blik op de voorzijde van de keycaps. Hier zien we de standaard voorgeprogrammeerde secundaire functies van de toetsen weergegeven. Deze zijn te gebruiken met de FN-toets.
Ook bekijken we de switches en stabilisatoren van dit toetsenbord. Waar de originele Falchion nog een ingewikkelde stabilisator had die moeilijk opnieuw te monteren was. Heeft de Falchion Ace HFX, net als de ‘gewone’ Falchion Ace, veel betere stabilisatoren in de vorm van sleuven waar een clip, die op de keycap van de spatiebalk zit, in klikt. De ROG HFX-switch is qua uiterlijk vergelijkbaar met de NX- en RX-series. Met als verschil dat bij deze switch de basis niet doorzichtig is. Voor de stem is wel hetzelfde boxdesign gebruikt. Dit design is geschikt voor alle Cherry-style keycaps. De RGB vinden we aan de ovenzijde van de switch.
In het zijaanzicht zien we goed het profiel van de keycaps dat moet zorgen voor een natuurlijke en ergonomisch verantwoorde gebruikservaring. In de opvolgende foto’s zien we het bord eerst plat, dan op de lage pootjes en in de laatste foto met de hoge pootjes uitgeklapt. Het hoogteverschil is, zeker voor een klein bordje als de Falchion Ace HFX, significant.
De onderzijde van de Falchion Ace HFX kenmerkt zich door de brede antislippads en de eveneens brede pootjes. Deze zullen dit bord vast en zeker zeer stabiel maken. Dit zullen we natuurlijk bespreken in het praktijkgedeelte.
Dan is het tijd om de achterkant van de ASUS ROG Falchion Ace HFX onder de loep te nemen en hier is genoeg te zien.
Links op de foto, dus recht tijdens gebruik, vinden we de Rapid Trigger toggle. Hiermee kan de Rapid Trigger-functie aan en uit worden gezet. Daarnaast zien we de eerste USB-C-ingang. Als we dan een stukje doorschuiven, zien we in het midden de schakelaar om te wisselen tussen beide USB-C-ingangen.
Aan de rechterkant van het bord zien we het touchpaneel en in de hoek de multifunctionele knop om te wisselen tussen de verschillende opties voor het touchpaneel. Hiertussen vinden we nog de tweede USB-C-poort.
Tot slot kijken we naar de symbolen die we, als het toetsenbord is ingeschakeld, bovenaan kunnen vinden. Door op de multifunctieknop te drukken is te wisselen tussen de verschillende instellingen die we kunnen veranderen met het touchpaneel aan de achterzijde. Op de foto’s zie je de vijf symbolen die dit zijn. Op de laatste foto is te zien dat rechts bovenaan het toetsenbord RT komt te staan als de Rapid triggerfunctie wordt geactiveerd.
De software die te gebruiken is met de ASUS ROG Falchion Ace HFX is het welbekende Armoury Crate. Ik zal hier de opties voor dit toetsenbord behandelen en niet de hele feature set die dit programma biedt, naast de instelmogelijkheden voor de Falchion Ace HFX.
In de software zijn een vijftal schermen beschikbaar waarin de instellingen voor de ROG Falchion Ace zich bevinden. In het eerste scherm kunnen de toetsinstellingen worden gewijzigd. De opties die voor iedere toets kunnen worden ingesteld zijn zeer uitgebreid. In de foto zie je een deel van de opties voor de spatiebalk.
Het tweede scherm staat in teken van het actuatiepunt en de instelling voor de Rapid Trigger-functie. De hoogte van het actuatiepunt kan ook op het toetsenbord zelf worden aangepast met het touchpaneel en de multifunctie-knop. Voor Rapid Trigger kan ook het actuatiepunt worden ingesteld; standaard staat dit op 0,2 mm.
De touchbalk is op het derde scherm aan de beurt. In dit scherm kunnen de vijf voorgeprogrammeerde functies worden gewijzigd. Hierbij kan naar links vegen, naar rechts vegen en dubbel tappen worden ingesteld. Persoonlijk ben ik erg tevreden met de voorgeprogrammeerde opties en heb ik deze niet gewijzigd.
In het vierde scherm is de RGB-verlichting aan de beurt. Hierin zijn tien basiseffecten in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om met de Aura Creator een hele eigen lichtbeleving te creëren.
Switches en type-ervaring
In de Falchion Ace HFX vinden we, niet verrassend, de nieuwe HFX-switches van ROG. Het unieke aan deze switches is dat ze magnetisch zijn en hierdoor volledig instelbaar. Het actuatiepunt kan dus helemaal naar wens worden ingesteld en zelfs tijdens gebruik veranderd worden door de multifunctieknop en het touchpaneel te gebruiken.
Ik heb hier zowel tijdens het typen als tijdens het gamen mee zitten spelen om zo mijn ideale setting te vinden. Juist omdat deze hoogte zo makkelijk tijdens het gebruiken in te stellen is, kun je hier makkelijk mee experimenteren. Doordat de verlichting aan de bovenkant laat zien waar in de range je ongeveer zit, kun je ook goed zien wat je mogelijkheden zijn hierin.
Persoonlijk vind ik het prettig om ongeveer op een derde van de range van dit bord te zitten. De totale range waarbinnen je het actuatiepunt kunt instellen is 0,1 mm tot 4,0 mm. Mijn persoonlijke voorkeur zit dus rond de 1,5 mm. Dit is iets minder diep dan de meeste andere switches zijn, die zitten namelijk meestal op 1,8 mm.
Comfort en gebruiksgemak
De ASUS ROG Falchion Ace HFX is een 65% toetsenbord. Als je gewend bent aan een full-size toetsenbord of een tkl-plank, dan is 60% een heel overstap. Houd er dan rekening mee dat je echt een tijdje nodig hebt om hier aan te wennen.
Zelf heb ik al geruime tijd een 65% toetsenbord gebruikt en ik vind het heerlijk. Het compacte formaat zorgt ervoor dat je enorm veel ruimte overhoudt op je bureau. Super als je net als mij altijd veel te veel zooi op je bureau hebt liggen. Ik ben zelf zo gewend dat ik altijd vergeet dat een num-pad bestaat als ik een groter toetsenbord gebruik en mezelf erop betrap dan nog steeds de cijfers bovenaan mijn bord te gebruiken.
De Falchion Ace HFX heeft een heerlijk profiel waarvan de toetsen van de onderste rij mooi vlak uitkomen als je de hoogste stand van de pootjes gebruikt. Dit is ook mijn persoonlijke voorkeur. Ik merk in deze setting dat de vorm van de keycaps heel prettig is en er een natuurlijke overgang is tussen de verschillende rijen toetsen.
De mogelijkheid om een veelvoud aan instellingen te wijzigen met behulp van het touchpad en bijbehorende knop is erg prettig. Hierdoor heb je veel functionaliteit zonder extra toetsen nodig te hebben.
Extra features
Dit toetsenbord heeft naast de eerder genoemde features een aantal extra features. Als eerste de Rapid Trigger-functie, deze functie zorgt ervoor dat je bliksemsnel een nieuwe toetsaanslag maakt. Omdat de switches magnetisch zijn, is de returntijd nagenoeg niet bestaand. Als je de toets vervolgens weer 0,2 mm indrukt, wordt er al een nieuwe toetsaanslag geregistreerd. Deze functie werkt geweldig in games waar snelheid heel belangrijk is. Standaard is deze functie ook alleen voor de WASD-toetsen, maar in de software kan dit ook voor de andere toetsen worden ingesteld.
Een andere functie die dit toetsenbord heeft, is de Speed Tap-mode. Deze functie zorgt ervoor dat je een toets in kan drukken terwijl je een andere nog indrukt en dat de nieuwe toetsaanslag dan geregistreerd wordt en dus wordt uitgevoerd. Hierdoor kun je in bijvoorbeeld shooters snel van richting veranderen zonder dat je eerst de andere toets hoeft los te laten. Ideaal als je een hoek omrent in de nieuwe Call of Duty en je ziet een trip-mine liggen en wil snel terugduiken achter de muur. Je kunt dan meteen opzij drukken en dan reageert je karakter meteen, omdat de andere toets die je mogelijk nog ingedrukt hebt wordt overruled door je nieuwe toetsaanslag. Hierbij helpt natuurlijk de 8000 Hz pollingrate die zorgt voor een razendsnelle registratie van deze toetsaanslag.
We zijn aangeland bij het einde van deze review, de conclusie.
De nieuwe HFZ-switches zijn de basis van dit 65% toetsenbord en deze presteren heel goed. Deze magnetische switches reageren razendsnel en hebben nagenoeg geen returntijd. Hierdoor kun je bliksemsnelle toetsaanslagen maken, zeker in combinatie met de Speed Tap-mode en de Rapid Trigger-mode. Ideaal voor snelle games zoals shooters en racegames.
Het 65% karakter van het bord is een bewuste keuze, je levert wat functionaliteit in tegenover een heerlijk compact design. In principe kun je met de FN-toets alle functionaliteiten van een full-size toetsenbord benutten, maar wel met een extra stap. Persoonlijk vind ik kleine toetsenborden heerlijk en de trade-off in functionaliteit meer dan de moeite waard. Ook het touchpaneel is een prettige toevoeging die veel functionaliteit toevoegt. Vooral de mediaopties gebruik ik heel veel.
Samengevat is de ASUS ROG Falchion Ace HFX een zeer compact toetsenbord dat door high tech features uitblinkt in functionaliteit. Een prachtig toetsenbord met een heerlijke magnetische switch!