Review: ASUS ROG Falchion RX Low Profile
Links; Navigatie;Inmiddels heb ik de ASUS ROG Falchion reeks aan mechanische toetsenborden al goed onder mijn vingers gehad. In januari 2021 had ik de eerste ROG Falchion ter review met draadloze connectiviteit. Bij lancering was dit in nog tamelijk uniek, gezien het feit dat er toen nog relatief weinig draadloze mechanische toetsenborden beschikbaar waren op de markt.
In maart 2023 maakte mijn vingers kennis met de ROG Falchion Ace, een bekabelde variant gepaard met ROG zijn eigen ROG NX switches. Nu in maart 2024 maak ik kennis met een nieuwe Falchion; de ASUS ROG Falchion RX Low Profile. Zoals de naam al doet vermoeden betreft dit een mechanisch low-profile toetsenbord, ofwel met een laag profiel. Met deze introductie is de Falchion reeks compacter dan ooit.
De ASUS ROG Falchion RX Low Profile is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Op het moment is de EAN-code nog zoek; bijgaand een directe link naar de Megekko-webshoppagina.
Het mag duidelijk zijn dat de ROG Falchion RX Low Profile zeer compact is. Het toetsenbord komt met de volgende afmetingen: 306 (L) x 110 (B) x 26,5 mm (H) en weegt 595 gram zonder kabel. Het toetsenbord komt standaard in een witte kleursamenstelling, die ik persoonlijk goed kan waarderen.
De ROG Falchion RX Low Profile maakt gebruikt van ASUS zijn ROG RX low-profile optische switches. Deze switches zijn uiteraard gebaseerd op de reguliere RX optische switches van ASUS. Het ontwerp heeft een vierkante steel met een holte voor de RGB-verlichting.
De reguliere ROG RX switch komt in twee smaken: rood en blauw. Waarvan de rode switch een en algemene actuatiekracht van 45g heeft met een totale actuatiekracht van 55g tot op de bodem. Het actuatiepunt ligt op 1,5mm. De blauwe switch heeft een algemene actuatiekracht van 60g met een totale actuatiekracht van 65g tot op de bodem. Ook hier zien we een actuatiepunt van 1,5mm.
Bij de ROG RX low-profile switches zien we wat verschillen. De rode switch heeft een algemene actuatiekracht van 45g met een totale actuatiekracht van 55g tot op de bodem. Waar het actuatiepunt met 1mm lager ligt. De blauwe switch heeft een algemene actuatiekracht van 60g met een totale actuatiekracht van 65g tot op de bodem. Deze krijgt een actuatiepunt van 1,5mm, kortom: de reguliere blauwe ROG RX switch en ROG RX low-profile switch zijn identiek.
In de opvolgende hoofdstukken ga ik dieper in op de features, praktijktesten en conclusie.
De ROG Falchion RX Low Profile komt in een degelijke verpakking. De accessoires bestaan uit een USB Type-C naar USB Type-A kabel, een USB-extender, een toetsenbordcover en diverse boekjes in combinatie met een ROG-sticker.
De ROG Falchion RX Low Profile betreft een 65%-vormfactor toetsenbord in een 60%-vormfactor omhulsel. Dat wil zeggen dat er op de lay-out pijltoetsen aanwezig zijn, iets wat gebruikelijk is voor een 65% lay-out, maar niet voor een 60% lay-out, kortom: we zien hier een hybride aanpak.
Boven de bovenste rij aan toetsen op de lay-out is een RGB-verlichtingsstrook te vinden. Deze neemt tamelijk weinig ruimte in en behoudt de compactheid van de ROG Falchion RX Low Profile. Eenmaal ingeschakeld moet ik zeggen dat deze toevoeging het toetsenbord wat extra flair geeft; niet verkeerd.
Door zijn compactheid zitten toetsen dicht op elkaar; wat de algehele leercurve verhoogt. Voornamelijk functietoets (FN-toets) combinaties is soms even zoeken. Gezien de keycaps relatief vlak zijn, zal je hier in het beginsel zeker even aan moeten wennen.
Het ontwerp gaat voor robuust doch compact. Het geheel zit verwerkt in een prima framewerk. De ROG Falchion RX Low Profile ondersteund ASUS zijn Omni-connectiviteit, waarmee je middels één USB-dongle meerdere ASUS-apparaten kan aansluiten. Dit voorkomt meerdere USB-dongles, waarmee je simpelweg meer USB-poorten overhoudt op je PC. Tevens bied de ROG Falchion RX Low Profile ondersteuning voor drie verbindingsmodi, waaronder 2,4GHz, Bluetooth en bekabeld middels USB-C.
De besproken USB-dongle met Omni-connectiviteit zit ook op de positie van de schakelaar netjes verborgen in de behuizing. De ROG Falchion RX Low Profile ondersteunt standaard Windows, maar ook macOS. Je kan tussen de indeling voor het toetsenbord wisselen met de Windows- en macOS-schakelaar. Ook te vinden op de achterzijde.
De touch-bediening die we eerder zagen op de Falchion-toetsenborden keert terug op de ROG Falchion RX Low Profile. Het kan een aangename toevoeging zijn, hoewel ik deze in de praktijk relatief weinig gebruik. De positionering van de touch-bediening is verplaatst op de ROG Falchion RX Low Profile naar de achterzijde, waar deze op de voorgaande Falchion-toetsenborden aan de linkerzijde zat. Het is het gebrek aan ruimte dat deze op de ROG Falchion RX Low Profile aan de achterzijde zit, dat maakt ook dat deze minder toegankelijk is, dus minder gebruiksvriendelijk.
De ROG Falchion RX Low Profile maakt gebruik van de ROG RX low-profile switches. Deze zijn compacter dan ooit. De aanwezige keycaps zijn vervaardigd van ABS en voorzien van een UV-coating voor zoninstraling (UV) en daarmee verkleuring te voorkomen. Verder zitten er twee siliconen lagen verwerkt in de ROG Falchion RX Low Profile om zogenoemde ‘pinging’ en geluid te absorberen.
Wanneer ingeschakeld komt de RGB-verlichtingsstrook tot leven. Je kan deze uiteraard beheren middels ASUS zijn Armoury Crate-software. Ook is dit te beheren middels de functietoets (FN-toets) en de daarvoor bestemde toetsen met een secundaire functie op het toetsenbord.
De ROG Falchion RX Low Profile maakt gebruik van de Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde RGB-verlichting te weergeven middels AURA.
In de galerij van dit hoofdstuk kan je de software-afbeeldingen uitvergroten door er op te klikken. De eerste pagina bestaat uit keymapping. Op deze pagina kan je functionaliteiten van toetsen wijzigen van een standaardwerking naar bijvoorbeeld een muisfunctie, macro of multimediatoets. De verlichtingspagina bevat basiseffecten, een kleuren mengpaneel, de helderheid en snelheid van de aanwezige RGB-verlichting.
De touch-bediening van het toetsenbord heeft een eigen menu en deze werkt vergelijkbaar aan keymapping. De touch-bediening werkt hoe de naam al doet vermoeden: middels aanraking. Standaard staat de ROG Falchion RX Low Profile ingesteld op volumebediening. De touch-bediening reageert op druk op drie secties: boven, midden en onder. Tevens reageert de touch-bediening op een veeg omhoog en omlaag (swipe). De laatste pagina bestaat uit firmware informatie en updates hiervoor.
ROG RX low-profile switch en leercurve
De ROG Falchion RX Low Profile maakt gebruik van ASUS zijn ROG RX low-profile switches. Het ontvangen reviewmodel maakt gebruik de rode variant. Het karakter is lineair en heeft een actuatiepunt van 1mm samen met een actuatiekracht van 45g.
De leercurve ligt naar mijn inziens hoger dan dat van een regulier mechanisch toetsenbord. Terwijl ik de vorige zin teruglees krijg ik een lach op mijn gezicht, gezien het werkelijk (fysiek) lager is. Het lagere profiel in combinatie met de plattere keycaps zorgen voor deze hogere leercurve. Combineer je dit met het compacte profiel, dan kan het af en toe wel eens zoeken zijn onder de vingers. Naarmate je meer tijd spendeert met de ROG Falchion RX Low Profile zal deze leercurve afnemen.
De ROG RX low-profile switches leveren een vergelijkbare ervaring als de reguliere ROG RX switches: stabiel zonder wiebelend-gedrag. De ROG RX switch; dit geldt voor de reguliere als low-profile variant zijn volledig in-house ontwikkeld door ASUS. De steel is opgebouwd als vierkant, waardoor er een solide drukverdeling over de hoeken ontstaat. In het midden staat de RGB-led (driver) centraal voor een betere lichtspreiding. Tevens maakt de switch gebruik van een X-Stabilizer voor verdere stabiliteit. In onze guide “De ROG RX Switch van ASUS" leer je meer over de RX switch.
Gebruik en batterijduur
Gebruik van de ROG Falchion RX Low Profile is in de praktijk doorgaans aangenaam; houd hier wel rekening met de besproken leercurve. De combinatie van een compact doch responsief toetsenbord, mede dankzij de samenstelling van de ROG RX low-profile switch die goed aanvoelt, maakt het toetsenbord een mooi geheel. De aanwezige touch-bediening, die ten opzichte van zijn voorgangers van links naar de achterzijde verhuisd is, voelt naar mijn mening wat twijfelachtig aan. Ik had deze persoonlijk liever aan de linkerzijde gezien, maar mede door de compactheid van dit toetsenbord was dit naar allerwaarschijnlijkheid geen optie.
De batterijduur zou tot 400 uur moeten oplopen, dan wel zonder de RGB-verlichting ingeschakeld en waarschijnlijk middels de Bluetooth-connectiviteit als zuinigere draadloze verbinding. Ik heb dit nog niet kunnen testen in de praktijk, gezien het feit dat ik de RGB-verlichting ingeschakeld heb staan. Tot zoverre heb ik circa 45 uur gewerkt met het toetsenbord middels de 2,4GHz verbinding met 100% helderheid van de RGB-verlichting. De batterij zit nu nog op 50% capaciteit. Uit ervaring weet ik dat de ROG-toetsenborden op het gebied van batterijduur een goede belofte leveren. Redactielid Wieger heeft ook een positieve ervaring met zijn ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless als het om batterijduur gaat.
De ROG Falchion RX Low Profile is de derde “Falchion-creatie" van ASUS; nu in een low-profile jasje. Weet ASUS met dit compacte toetsenbord te overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik vooropstellen dat ASUS het met de ROG Falchion RX Low Profile anders aanpakt dan de twee voorgaande modellen. Met de lancering van de ROG Falchion RX Low Profile introduceert ASUS zijn ROG RX low-profile switch. Deze is gebaseerd op de reguliere ROG RX switch, maar dan in een laag profiel. Kenmerken en features van de ROG RX rode low-profile switch zijn vergelijkbaar aan dat van de reguliere ROG RX rode switch. Het is deftig om te zien dat ASUS een vergelijkbaar resultaat levert in een compactere behuizing.
Verdere features zoals de Tri-mode connectiviteit voor de 2,4GHz, Bluetooth en een bekabelde werking zijn aangenaam. De toevoeging van Omni-connectiviteit, zodat je met één USB-dongle meerdere ASUS-apparaten kan aansluiten mag er ook zijn. Laat ik de macOS-schakelaar zeker niet vergeten, om te wisselen tussen een Windows en macOS toetsenbordindeling.
Verder is de ROG Falchion RX Low Profile degelijk opgebouwd met twee siliconen lagen en UV-bestendige ABS keycaps. De ABS keycaps hadden naar mijn mening wel vervaardigd mogen zijn van PBT in deze prijsklasse, hoewel het toetsenbord voor zijn verschijning al best veel biedt voor het geld. De ROG Falchion RX Low Profile is zeker niet goedkoop te noemen, maar voor het geld tezamen met de features naar mijn mening niet te duur. Wellicht is low-profile wat meer niche; ASUS heeft deze vorm van niche goed uitgewerkt om het goed toegankelijk te maken.