Review: ASUS ROG Falchion
Links:De Asus ROG Falchion is van klein kaliber, om exact te zijn 65 procent. Het toetsenbord behoort daarmee toe tot de kleinere vormfactor-toetsenborden onder tenkeyless (TKL). De meest bekende vormfactor is 60 procent gevolgd door 75 procent. Met de Falchion kiest ROG de middenweg en betrekt daarbij nog de pijltoetsen, die we ook terugvinden op 75 procent, maar niet meer op 60 procent.
Fysieke toetsen die uitgespaard blijven omwille ruimtebesparing worden gecompenseerd met de FN-toets. Een toets die we vandaag de dag veel tegenkomen op zowel tenkeyless als full size-toetsenborden. Echter is het voor een 60 procent bedoeld voor de combinatie van de F1 tot en met F12-toetsen. De reguliere 1 tot en met 12 numerieke-toetsen zijn gefuseerd met de F1 tot en met F12-toetsen om deze compactheid te realiseren. Hetzelfde lot is bestemd voor de Falchion; ook hier zien we een combinatie van deze toetsen.
Zo zijn er nog meer toetsen die wegens ruimtebesparing een andere indeling hebben - meer hierover in de review. De Falchion is niet enkel een mechanisch Cherry MX toetsenbord, want het is ook nog eens een toetsenbord dat zowel bedraad als draadloos kan worden gebruikt. RGB-verlichting mag niet ontbreken, evenals een intuïtief foefje in de vorm van touch-bediening. De Asus ROG Falchion kost op het moment van schrijven circa € 169,90.
Een overzicht van de specificaties:
De Falchion komt in twee smaken Cherry MX: rood en blauw. Cherry MX rood is geliefde als lineaire gamer-switch, waar Cherry MX blauw menig clicky-liefhebber verleidt. Beide kleuren zien we vaak vertegenwoordigd op gamingtoetsenborden. Het reviewmodel is uitgerust met Cherry MX red-switches. Mooie toevoeging op de switches zijn de standaard meegeleverde keycaps: PBT-doubleshots. Bekend en geliefd om stevigheid en het niet vervagen c.q. verkleuren van de keycaps zelf en zijn font.
De Falchion heeft een USB Type-C-aansluiting voor bekabeld gebruik. Secundaire functie is het opladen van het toetsenbord. Asus claimt een batterijduur van 450 uur bij een volle lading. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het gebruik. Met de RGB-verlichting ingeschakeld ligt de batterijduur op een volle lading aanzienlijk lager - desalniettemin is 450 uur een indrukwekkend getal. De Falchion weegt 520 gram en kent de volgende afmetingen: 305 x 101 x 38,5 mm. Totaal telt de Falchion met zijn 65 procent 68 toetsen. Belangrijkste specificaties zijn tot zoverre besproken; meer mooie details volgen in de opvolgende hoofdstukken.
De Falchion arriveert in een compacte verpakking, iets wat de inhoud maar al te goed omschrijft. Accessoires bestaan uit diverse boekjes, een USB Type-C (toetsenbord) naar USB Type-A (computer), een USB Type-C naar USB Type-A-adapter en een cover-frame voor het toetsenbord.
De Falchion komt standaard met het cover-frame rondom de behuizing uit de verpakking. Het cover-frame kan zowel rondom (onder) en op de Falchion gebruikt worden. Met het frame rondom de onderzijde van de Falchion is het toetsenbord lichtjes verhoogd. Op het toetsenbord bescherm je de toetsen, wat op het bureau een zogenoemde “clean look" geeft. Het voorkomt stofopbouw, hoewel gebruik veelal vaker zorgt dat het toetsenbord vuil wordt, denkende aan kruimels, huidschilfers en roos. Wellicht klinkt dit vies, maar het is de realiteit. Voor vervoer is het cover-frame een deftige oplossing. Compactheid en draadloos gebruik maken de Falchion een geweldige kandidaat voor onderweg.
De Falchion heeft een lay-out van 65 procent, dus functie- en cijfertoetsen worden gecombineerd. De pijltjestoetsen en langere Shift-toets aan de linkzijde dragen bij aan het “gamingprofiel" van dit toetsenbord. De Cherry MX-toetsen rusten op een aluminium bovenplaat. De onderzijde van het toetsenbord bestaat uit een kunststofbehuizing. Aan de linkerzijde van het toetsenbord is de touch-bediening te vinden, die overigens ook te gebruiken is in combinatie met het cover-frame.
Standaard heeft de Falchion PBT-keycaps en de bedrukking is doubleshot. In dit prijssegment mag je wel wat verwachten; het feit dat Asus heeft gekozen voor PBT siert. De duurzaamheid i.c.m. doubleshot-bedrukking is deftig. De mediatoetsen zijn te vinden op de eerste rij aan schrijftoetsen, officieel bekend als de schrijfmachinetoetsen. Op de A, S, D, F, G en H-toetsen bevinden zich de profielen. In combinatie met de FN-toetsen kan je on-the-fly wisselen tussen vijf profielen. De H-toets is het standaardprofiel dat ingesteld is vanuit de fabriek door Asus.
De Cherry MX red-toetsen zijn vanaf een zijaanzicht goed zichtbaar door de transparante switch-behuizingen. Op de rand van het toetsenbord is aan de achterzijde een aan- en uitknop te vinden voor draadloos gebruik. Hier is ook een USB Type-C aansluiting te vinden samen met de 2.4 GHz dongle voor draadloos gebruik. De USB Type-C aansluiting is voor bekabeld gebruikt en laadt gelijktijdig de batterij op. Het verwerken van de 2.4 GHz dongle vind ik een nette oplossing. Deze houdt zichzelf vast met een magneetje in de behuizing.
De touch-bediening siert aan de linkerzijde van het toetsenbord. Met de RGB-verlichting ingeschakeld is er subtiel een RGB-lichtstreep zichtbaar. Dat maakt het vinden van de touch-bediening visueel eenvoudiger. Ontwerp van de Falchion vanaf de voor- tot achterzijde is verzorgd. Hetzelfde geldt voor het cover-frame; deze is aan de binnenzijde bedekt met rubber.
Als 65 procent-toetsenbord oogt de Falchion degelijk. Het toetsenbord is qua bouwkwaliteit stevig, doch elegant. De randen rondom de keycaps zijn minimaal, wat het toetsenbord compact doet ogen. In werkelijkheid is de Falchion ook compact.
De Falchion is opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ROG via Armoury Crate. Indien je in het bezit bent van meerdere apparaten en hardware van ROG komt alles hier samen. In veel opzichten heb ik ervaren dat dit plezierig werkt, vooral voor software en firmware-updates. Ook brengt dit een beperking met zich mee, want niet alle hardware en/of randapparatuur is altijd even stabiel - vooral met nieuwere hardware komt dit nog wel eens voor. Dit kan het totaalbeheer lastiger maken, wegens stabiliteitsproblemen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat Armoury Crate veel stabieler is geworden dan dat het voorheen was.
De eerste pagina waar de ROG Falchion mee opstart, is de keymapping-pagina. De naam zegt het al: het toewijzen van een functie voor specifieke toetsen. Opties hiervoor zijn ingevoerde teksten, muisfuncties, macro’s, media, en snelkoppelingen. Je kan een knop ook volledig uitschakelen, mocht de Windows-Lock toets onvoldoende zijn. Gemodificeerde knoppen worden in de lay-out rood geaccentueerd
De touch-bediening van het toetsenbord heeft een eigen menu en deze werkt vergelijkbaar aan keymapping. De touch-bediening werkt hoe de naam al doet vermoeden: middels aanraking. Standaard staat de Falchion ingesteld op volumebediening. De touch-bediening reageert op druk op drie secties: boven, midden en onder. Tevens reageert de touch-bediening op een veeg omhoog en omlaag (swipe).
De vervolgpagina bestaat uit het RGB-circus van dit toetsenbord. De verlichtingseffecten ogen zeer degelijk en met Aura Creator kan je aangepaste verlichtingseffecten maken. In Armoury Crate geldt het zo dat alle aangesloten ROG-apparatuur gebruik kan maken van de aangemaakte ROG Creator-verlichtingseffecten. Per apparaat is het mogelijk om verlichtingseffecten te gebruiken, al vind ik het persoonlijk mooier om één thema te hebben, want dit gaat eenvoudig met de ‘Aura Sync All’-knop in de software.
De laatste twee menu’s bestaan uit batterijpercentage en de firmwareversie. Batterijpercentage is zichtbaar in stappen van 10, 20, 30 procent en zo verder. Het toetsenbord kan een verlichtingsmelding weergeven wanneer het batterijpercentage onder de 50 procent komt. De melding is in het rood. Bij inactiviteit bespaart het toetsenbord door de verlichting uit te schakelen.
Met zijn 65 procent-lay-out c.q. vormfactor verlangt de Falchion een leercurve. De leercurve van het combineren van de F-toetsen met de FN-toets vraagt vooral gewenning. In een game zoals Dota 2, waar je de koerier voor voorwerpen met F2 aanstuurt, is de combinatie van F2 + FN in het begin lastig. Ik ervaarde dit ook als mech-veteraan.
De Cherry MX red-switches zijn de basis van deze ramplank. Samen met de PBT-keycaps voelen deze aangenaam aan. Ik ben minder enthousiast over de toegepaste stabilisatoren, o.a. te vinden onder grotere toetsen. Dit is een combinatie van kunststof met metalen stabilisatore, dus geen Cherry MX profiel. Bij het verwijderen van grotere toetsen trek je soms de kunststof delen uit de aluminium bovenplaat, dus deze moet je dan voorzichtig terugplaatsen. Het voelt fragiel aan en dat is voor een toetsenbord in dit prijssegment minder wenselijk. Dit benoem ik dan ook als minpunt.
Waar ik wel enthousiast over ben is de batterijduur. Asus claimt een batterijduur van 450 uur, dan wel met de meest energiebesparende factoren: geen RGB-verlichting en een zeer strenge slaapmodus van een minuut. Ik vind het mooie van dit toetsenbord juist de draadloze werking, mechanisch met RGB-verlichting ingeschakeld. Dat maakt dit toetsenbord anno 2020 - 2021 zo sexy. Hier kan ik oprecht van genieten. Ik denk dat ik de Falchion om de anderhalve week oplaad. Gemiddeld gebruik ik het toetsenbord per week 35 uur, als het niet meer is. Op een volle batterij is het zeker mogelijk om 50 uur te behalen; wat mij betreft een prestatie!
Nu komen 60 procent-toetsenborden in regel vaker voor. Dat maakt de Falchion met 65 procent redelijk uniek, want er zijn er niet heel veel. De pijltjestoetsen doen veel goed en maken het een kleine ramplank voor gaming. Gedurende een periode van twee maanden ben ik dit toetsenbord steeds beter gaan waarderen. Een praktisch aspect is het even optillen en verplaatsen. Het voelt een beetje aan als een draadloze muis op de muismat; optillen en door. De ruimtebesparing levert eventueel meer ruimte op voor een muismat en algemeen muisgebruik. Bij mij ligt het toetsenbord tijdens het gamen een klein beetje schuin. Ik vind dit vanuit mijn pols fijn voor een snelle reactietijd op de WASD-toetsen, evenals de harmonie tussen toetsenbord en muis. Ik gebruik het in een compacte verstandsverhouding; het klinkt bijna als een relatie.
De RGB-verlichting oogt zeer degelijk. Deze is fel genoeg en spreidt mooi onder en rondom de toetsen. De touch-bediening is wat mij betreft voor media erg fijn. Ik vind volumebediening en het afspelen en pauzeren een prima keus voor deze touch-bediening. Nu is er meer mogelijk, maar in de basis vind ik dit toch wel heel erg fijn bij Spotify en Discord. Aandachtspunt is wel dat ik deze aanraak wanneer ik het toetsenbord verplaats, iets wat ik redelijk vaak doe.
De 2.4 GHz-verbinding is prima. Ik heb geen vertragingen opgemerkt of latentieproblemen. Ook met het wisselen tussen mijn Main PC en Test Bench is het een fractie van inpluggen en doorgaan. Standaard zit de USB-dongle op het front I/O van mijn behuizing, dit maakt wisselen tussen de twee computers eenvoudig. In slaapmodi is de Falchion bij een enkele aanraking weer direct paraat, wederom; zonder vertraging. Gebruik van de 2.4 GHz-verbinding gaat gewoon erg goed. Het meegeleverde cover-frame is wat mij betreft vooral praktisch voor onderweg. Het biedt voldoende bescherming en kan gecombineerd worden tot één geheel, wat voor onderweg wederom erg handig kan zijn.
De Asus ROG Falchion is een 65 procent-toetsenbord gericht op gamers. De combinatie van mechanisch, draadloos samen met RGB-verlichting maken het toetsenbord nu nog redelijk uniek. Hoe dat bevalt in de praktijk lees je hieronder.
De Asus ROG Falchion is mijn eerste draadloze mechanische toetsenbord. Persoonlijk vind ik het een geweldige ervaring; mechanische toetsen onder mijn vingertjes en dat volledig draadloos; heerlijk! De Cherry MX rood switches rammelen lineair weg onder mijn vingers, vooral wanneer de gaming-modi geactiveerd is. Ik heb de laatste tijd genoten van de game Hades, een mechanisch feest is dankzij de snelle toetsaanslagen is gegarandeerd.
Maar goed, de Cherry MX red-switch levert zijn belofte prima af. Het is en blijft een betrouwbare gamer-switch. Samen met de PBT-keycaps voelt het vertrouwd aan. Waar ik minder over te spreken ben, zijn de toegepaste stabilisatoren. Dit zijn niet de reguliere Cherry MX-stabilisatoren, omwille ruimtebesparing op een 65 procent-lay-out. Enigszins begrijpelijk, maar dat ontneemt nog niet het feit dat de aangebrachte stabilisatoren fragiel aanvoelen. Deze ervaring speelt vooral op bij het loshalen (verwijderen) van de keycaps. Voor een toetsenbord in dit prijssegment vind ik dit ergens jammer.
Functionaliteiten en mogelijkheden via de Armoury Crate-software voldoen. Keymapping is eenvoudig voor zowel de reguliere toetsen als de touch-bediening. De touch-bediening is in mijn ogen geen gimmick - het is een functionele toevoeging. Het afspelen van media middels touch vind ik erg fijn. Het batterijpercentage is te volgen in de software, al heb ik hier vrij weinig naar gekeken. De batterijduur tikt met de RGB-verlichting ingeschakeld gemiddeld 50 uur aan, wat ik een prestatie vind. De RGB-verlichting oogt degelijk en gaat goed overweg met de uitgebreide Aura-opties in de software.
Mocht je nooit een kleiner toetsenbord hebben gehad dan tenkeyless, dan is zo’n 65 procent toetsenbord in het begin een uitdaging. Naarmate ik deze uitdaging aanging, voelde het stap-voor-stap vertrouwd aan. Iedereen die het toetsenbord ziet heeft een soortgelijke reactie: “Wat een klein ding! Kan je daarop typen?" Oefening baart kunst; de Falchion ligt bij mij heerlijk onder de vingers. Zelfs het werken met tekstdocumenten gaat mij goed af. Voor programma’s zoals Excel verlang ik vooralsnog een groter toetsenbord.
De adviesprijs van € 169,90 is niet mals. Wel krijg je er een 65 procent, draadloos, mechanisch toetsenbord voor terug dat tot in de puntjes verzorgd is. Er zijn relatief weinig 65 procent-toetsenborden te vinden op de markt. Tevens doopt Asus de Falchion in een prima “gamingprofiel" met voldoende mogelijkheden. De Falchion mag dan wel klein zijn, in zijn doen en laten doet het toetsenbord misschien wel meer dan willekeurige grotere toetsenborden op de markt. Klein maar fijn.