Review: ASUS ROG Fusion II 500

Headset

80%
Oprecht puike audio!

In het kort

Qua audio is de ROG Fusion II 500 de beste headset van ASUS dusver. Liefhebbers van stevige muziek en kwalitatieve audio in games kunnen smullen van deze uiting. Helaas laat de unieke microfoonsetup wat te wensen over, waardoor dit niet de ideale keuze is voor voicechat.

  • Eindoordeel
ASUS ROG Fusion II 500 Headset Bedraad Hoofdband Gamen USB Type-C Zwart
€ 269,00

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: ASUS ROG Fusion II 500

Links; Navigatie;

Inleiding

Bij de opvolger van een bestaand product spreken de verbeteringen veelal voor zich. Vaak wordt er geluisterd naar feedback, her en der gesleuteld aan wat zaken en klaar is Kees, toch? Dat mag verre van het geval zijn bij de ROG Fusion II 500, want deze gamingheadset is voorzien van nieuwere drivers, ingebakken chatmix (eindelijk!) en een unieke microfoonsetup zonder externe mic – nota bene met de ruisonderdrukking van ASUS (AI Noise Cancellation). Oh, en dankzij USB én 3,5 mm is er ondersteuning voor veel meer platformen.

Op papier mogen de features van de ROG Fusion II 500 er dus wezen, maar daar staat wel een adviesprijs van € 220,- tegenover. Dat is mede te danken aan de aanwezige ESS 9280 Quad DAC met o.a. ondersteuning voor MQA. Kortom, deze headset is bestemd voor de gamer die mede een puike muziekervaring wenst. Nou wist ASUS mij recentelijk met de Cetra True Wireless te verrassen. Slaat de bliksem een tweede keer in? Laten we dat uitbunding beluisteren én beantwoorden.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsASUS ROG Fusion II 500
InterfaceWired
ConnectorUSB-A
USB-C
3,5 mm
Support PlatformPC
MAC
PlayStation 4
PlayStation 5
Nintendo Switch
Xbox One
Xbox Series X
Xbox Series S
iPad
Driver MaterialNeodynium magnet
Driver Size50 mm
Headphones Impedance32 ohm
Headphones Frequency Response20 Hz – 40.000 Hz
Microphone Pick-up PatternOmnidirectional
Microphone Sensitivity-37 dB
Microphone Frequency Response100 Hz – 10.000 Hz
Hi-Fi DACESS 9280
Hi-Fi AMPESS 9280
ChannelVirtual 7.1
LightingRGB
AuraYes
FoldabilityYes
Weight310 g
Extra ear-cushionYes
ColorBlack
CableUSB-C cable: 1,5 m;
3,5 mm cable: 1,5 m;
AccessoriesUser guide
ROG Hybrid ear cushion
3,5 mm cable
USB-C cable
USB-C to USB-A adapter dongle
NoteSupport PCs, PS4, PS5 via using included USB-C to USB 2.0 adapter
**Support iPad Pro by USB-C connection (Audio Only)
Top-of-the-line?

Met zowel de adviesprijs als specificaties plaatst de ROG Fusion II zich in een duur kamp aan headsets. Omdat het een bedrade uiting betreft, is er een kwalitatieve DAC aanwezig van ESS. Het betreft de ES9280A, het kleinere broertje van de ES9281A. Het primaire verschil ligt in het gebrek aan MQA-ondersteuning bij de 80A, maar dat is allicht geen gemis. In de praktijk halen de meesten hun muziek van YouTube en streamingdiensten zoals Spotify af, waar beiden (nog) geen HiFi-muziek bieden.

Voor de compatibiliteit met verscheidene platformen is het mogelijk om de headset via USB-C, USB-A of 3,5 mm aan te sluiten. Dat maakt deze opvolger een stuk veelzijdiger, al valt er meteen iets op aan de specificaties van de kabels: ze zijn slechts 1,5 meter lang. Daar waar de voorganger een kabel van 2 meter had en die halve meter extra kan in de praktijk fijn zijn.

Over de praktijk gesproken: in dat hoofdstuk doen we dieper ingaan op de nieuwe 50mm-drivers. Overigens is de ROG Fusion II onderdeel van een algehele verbetering die ASUS door wil voeren in haar audioproducten. Dat wist ik bij de recentelijke ROG Cetra True Wireless reeds te ondervinden, dus mijn verwachting voor de headset is logischerwijs hoog – mede vanwege de adviesprijs van € 220,-.

Showcase

We starten het uitpakavontuur met een typerende verpakking van ASUS, waarin we direct de ROG Fusion II 500 aantreffen. Onder de headset zijn er allerlei accessoires te vinden, zoals gewoonlijk. De accessoires bestaan uit een quick start guide, garantiepamflet, stoffen oorschelpkussens, een USB-C naar USB-A-adapter en twee kabels voor aansluiting via USB-C en 3,5 mm. De extra kussens kan ik het meeste waarderen.

Aankomend bij de headset zelf zien een aantal typerende designkeuzes van ASUS. Zo is ‘Republic of Gamers’ zichtbaar bovenop én in de hoofdband en zien we het ROG-beeldmerk op de oren. Afgezien van dat bezit de Fusion een vrij neutral design, met als uitzondering de RGB-verlichting natuurlijk. Want ja, dat zit er ook nog op, al zie ik daar zelf de meerwaarde niet van in (sorry, Esther!), want dat zie je zelf niet.

Verder zien we allerlei knoppen voor bediening, waaronder voor het in- en uitschakelen van de microfoon, het bedienen van het algemene volume, het in- en uitschakelen van 7.1 surround, het schakelen tussen apparaten en het bedienen van chatmix-volume. Kortom, een flinke lijst aan functionaliteit die je via de headset zelf kan aanspreken. Wat betreft aansluitingen zijn er USB-C en 3,5 mm te vinden, zoals eerder besproken.

Tenslotte kunnen we een blik werpen op de microfoonsetup van de Fusion II 500. Het zijn beamforming-microfoons die zich naar voren richten. Daar waar de microfoons ook bestemd zijn voor de hardwarematige AI Noise Cancellation. Dit is een opvallende feature van de Fusion waar we bij de praktijkervaring dieper op ingaan.

Software

Een belangrijk onderdeel van de ROG Fusion II 500 is de software, wat niet geheel verrassend Armoury Crate betreft. Daarin kan je terecht voor allerlei algemene zaken én om je headset naar wens te tweaken. Er is wel een puntje van frustratie dat ik wil aankaarten als het gaat om de initiële setup. Het is namelijk verplicht om de headset/software te updaten voordat je kan beginnen met tweaken, waarna ook nog eens een herstart vereist is. Die laatste kan anno 2022 écht niet meer, maar goed.

Gelukkig maakt Armoury Crate veel goed door uitgebreide geluidsopties te bieden. Zo kan je terecht voor algemeen volume, chatmixvolume, uitvoerkwaliteit, equalizers, basversterking, virtueel surround en meer. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik het virtueel surround van ASUS niet gebruik, noch prefereer. ASUS voegt met haar implementatie een zekere holheid toe aan het geluid die me niet bevalt, waar ik ook opmerk dat de algehele kwaliteit een stapje terugneemt.

Software en chatmix

Al met al ben ik niet ontevreden met Armoury Crate, maar het is niet de uitgebreidste software op de markt. Die kroon is momenteel in bezit van SteelSeries dankzij Sonar, wat we in onze reviews van de Arctis Nova Pro en Pro Wireless hebben bespreken. Gelukkig is er genoeg tijd en ruimte om Armoury Crate verder uit te breiden, waar ASUS voor nu focust op hardwarematige verbeteringen en dat is prima.

Nou is er één software/hardwarematig element waar ik lovend over kan zijn en dat is niets minder dan chatmix. Daarmee krijg je in Windows twee uitvoerapparaten tot je beschikking, zodat je algemene audio en voicechat kan splitsen. Het is fijn om die feature te zien, want het is daarmee ontzettend makkelijk om de audio van je game en voicechat te balanceren. Eigenlijk vind ik dat iedere headsetfabrikant chatmix mag implementeren, althans, boven een bepaald prijspunt – inclusief volumewiel op de headset.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de ASUS ROG Fusion II 500 naar zaken zoals comfort, geluidskwaliteit en de werking van de microfoons.

Comfort

Het is fijn om te zien én te voelen dat de oren van de ROG Fusion II 500 een normale vorm hebben. Zo waren de Delta-headsets gevormd naar een D en dat maakte de effectieve ruimte voor de oren wat kleiner. Daar waar de Fusion een zee aan ruimte biedt voor grote flappen én vrij comfortabel op het hoofd zit. Wel is het schuim in de oorschelpkussens en hoofdband vrij stevig, waar je voor extra gemak de stoffen kussens kan gebruiken. Met de kunstleren kussens is de afsluiting het beste, wat vrij logisch is.

Helaas is er een kritiekpunt aangaande de meegeleverde kabels. Zowel de USB-C-kabel als de 3,5mm-kabel is namelijk slechts anderhalve meter lang. Kortom, ik kan de headset niet achter op de pc aansluiten zonder dat ik met m’n lijf over het bureau hang. Dat valt logischerwijs op te lossen met een langere kabel of USB-hub, maar bij een premium headset verwacht ik gewoon een degelijke kabel. Beter nog, de vorige Fusion had een kabel van twee meter, dus dat hier weer het geval moeten zijn.

Tenslotte komen we aan bij de bediening op de headset. Op de Fusion zelf kan je terecht bij knoppen voor het in- en uitschakelen van de microfoon, het bedienen van het algemene volume, het in- en uitschakelen van 7.1 surround, het schakelen tussen aangesloten apparaten en het bedienen van chatmix-volume. Zoals aangegeven bij de showcase is het dus een flinke lijst aan functionaliteit die je kan aanspreken via de headset zelf.

Nou zou ik graag willen zeggen dat de bediening vlekkeloos werkt, maar dat gaat niet op voor het algemene volumewiel. Zo is het chatmixwiel lekker soepel, waar het volumewiel stroever is en niet lekker ratelt. Beter nog, bij snel scrollen kan het volume op hetzelfde niveau blijven, waar de scrolgevoeligheid ook niet aan te passen valt. Van 40% volume naar 0% volume gaan kost 3-4 geduldige swipes op het wiel, waar ik gewoon wil dat het één lekkere scrollbeweging is om snel het volume te kunnen verlagen.

Geluidskwaliteit

Inmiddels heb ik een aanzienlijk spectrum aan headsets getest, waar de ROG Fusion II 500 zich als premium uiting neerzet. Met de focus vanuit ASUS op betere audio was ik ook enthousiast om te gaan testen én een vergelijking te doen met mijn huidige headset; de SteelSeries Arctis Nova Pro. Dat betreft een peperdure uiting van € 280,- (€ 60,- duurder dan de Fusion) en is momenteel mijn favoriete gamingheadset. Prijsgewijs zou het beestje van ASUS dus aanzienlijk in de buurt kunnen komen.

Met plezier kan ik gelijk bevestigen dat dat ook het geval is. Daarbij klinkt de Fusion II 500 out-of-the-box gebalanceerder dan wat ik voorheen van ASUS heb getest – met als enige uitzondering de Delta S. Daar waar de Fusion duidelijk op hetzelfde niveau ligt qua geluidskwaliteit en dat is niet gek ook, gezien de aanwezige ESS 9280-DAC. Zo is de geluidsvloer laag en is er op hoog volume en/of met basversterking aan geen vervorming van het geluid op te merken.

Naar mijn smaak – en omdat ik de laatste tijd in een hardstyle-bui ben – heb ik de basversterking op ~70% gezet. Dit kan je logischerwijs naar wens tweaken, waar de Fusion II 500 zich gewoon geschikt maakt voor allerlei muziekgenres. Zo klinken mijn typerende testnummers, hetzij van Bruno Mars of Simon & Garfunkel, helemaal naar behoren. Mocht kwalitatieve audio een must zijn voor je, dan is de ROG Fusion II 500 op dát gebied een dikke aanrader én de beste headset van ASUS dusver.

Maar oké, hoe zit tegenover mijn Arctis Nova Pro? Dat vlaggenschip van SteelSeries wint het, maar het verschil in pure geluidskwaliteit is wel héél klein. Pak ik echter de equalizer én spatial audio van SteelSeries erbij, tja, dan weet de Arctis Nova een iets ruimere, vollere ervaring te bieden voor muziek én games. Softwarematig – of met zoiets als Dolby Atmos – kan je extra ‘oempf’ uit de Fusion halen, waar de headset toch echt wel zijn mannetje staat – mede voor de prijs.

Microfoon

Dan komen we aan bij een controversieel onderdeel van de headset en dat betreft de beamforming-microfoons. Laat me vooropstellen dat het idee me aanspreekt om een interne mic te gebruiken i.p.v. een externe. Het is niet zozeer dat ik me stoor aan een externe mic, maar een interne oplossing is eleganter dan een stuk plastic dat aan de onderkant van je visie hangt. Vanuit mijn optiek moet zo’n interne setup dan wel een acceptabele opnamekwaliteit bieden en dat is… hier niet echt gelukt.

Zo heb ik duidelijke reacties gehad op Discord bij het gebruik van de ROG Fusion II, met als favoriet dat ik klonk alsof ik “aan de andere kant van een kamer in een matras opgesloten zat”. Dat had in eerste instantie te maken met de extra ruisonderdrukking van Discord bovenop de hardwarematige AI Noise Cancellation (AI NC) van ASUS. Na het uitschakelen van allerlei features in Discord deed de Fusion beter klinken, maar verre van wat ik zou verwachten van een propere, nota bene bedrade headset.

Zoals altijd zijn hieronder diverse opnames te vinden in vergelijking met andere microfoons. Via Open Broadcaster Studio komt de Fusion II redelijk tot zijn recht, maar in Discord is dat niet het geval – mede vanwege bandbreedte. In een Discord-server met de hoogste bitrate en in Skype klinkt de headset beter, maar in een 1-op-1-gesprek in Discord klinkt de Fusion erg dof en gaat veel detail en warmte in de stem (verder) verloren.

Overigens zijn er drie opnames te beluisteren: de standaardinstelling op maximaal volume, met Perfect Voice in Armoury Crate op 100% en tenslotte met een ventilator die op de achtergrond direct wind op mij blaast. De laatste opname is een puike demonstratie van de AI NC, maar het komt de geluidskwaliteit niet ten goede – al helemaal niet in Discord.

Microfoonvergelijking en overzicht
ASUS ROG Fusion II 500 (bedraad)
ASUS ROG Fusion II 500 (bedraad) – Perfect Voice 100%
ASUS ROG Fusion II 500 (bedraad) – ventilator op achtergrond
ASUS ROG Delta S (bedraad)
Cooler Master MH670 (draadloos)
Cooler Master MH752 (bedraad)
SteelSeries Arctis Prime (bedraad)
SteelSeries Arctis Prime (bedraad, met microfoonkussen)
SteelSeries Arctis 1 Wireless (draadloos)
SteelSeries Arctis 5 (bedraad)
SteelSeries Arctis 7+ (draadloos)
SteelSeries Arctis 9 (draadloos)
SteelSeries Arctis Nova Pro (bedraad)

Conclusie

Met de ROG Fusion II 500 slaat ASUS de plank grotendeels raak. Dat mag ook wel, gezien het een headset betreft van meer dan € 200,-. Voor dat geld verwacht je een premium ervaring, hetzij van design tot aan geluid. Kijkende naar het ontwerp, dan kan ik tevreden zijn met de bouwkwaliteit, het ROG-tintje, het lagere gewicht en daarmee het comfort. Het algemene volumewiel is helaas niet soepel, waar ik ook tegen de korte kabels van 1,5 meter aanstoot. Punten die gewoonweg beter hadden moeten zijn.

Dan komen we aan bij audio, waar ik aangenaam mee ben verrast. Dit is zonder enige twijfel, samen met de Delta S, de beste geluidskwaliteit in een ASUS-headset tot nu toe. Out-of-the-box is de audio gebalanceerd en met basversterking komt er een stevig geluid uit zonder vervorming of kwaliteitsverlies. Echter ben ik nog steeds geen fan van ASUS’ virtueel surround, maar daar zijn gelukkig andere opties voor. Verder is er voldoende te tweaken in Armoury Crate met instellingen om het maximale uit de drivers te halen.

Het uiteindelijke pijnpunt van de headset zit in de interne microfoon. Er is geen externe mic aanwezig, wat voor een schoner uiterlijk zorgt. Daarnaast zit er hardmatige AI Noise Cancellation van ASUS ingebakken, waardoor je zelfs in drukke omgevingen verstaanbaar moet blijven. Een interessant concept, maar de opnamekwaliteit is ondermaats voor een bedrade, premium headset. Daar waar je óók ruisonderdrukking (en dergelijke) in voicechatprogramma’s moet uitschakelen om conflicten te voorkomen.

Uiteindelijk kan ik de Fusion aanbevelen voor degenen die een ROG-headset behoeven met een fantastische geluidskwaliteit en de microfoon laten voor wat het is. Daarbij is te genieten van ASUS’ eerste implementatie van chatmix – een feature die op premium headsets echt niet meer mag ontbreken. Bovendien is er een fysiek volumewiel om de chatmix mee te bedienen en die werkt naar behoren. Kortom, er zijn goede redenen om de ROG Fusion II 500 te overwegen.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid