Review: ASUS ROG Gladius II Wireless
Deze review betreft de bespreking van twee producten.
Links;Draadloos en opladen, een combinatie van de ASUS ROG Gladius II Wireless en de ASUS ROG Balteus QI. Het gaat hier dan wel om QI-opladen, zoals de naam al doet vermoeden, oftewel het draadloos opladen van je telefoon op je muismat.
De Gladius II Wireless gaat eigenlijk verder waar de voormalige Gladius II het heeft achtergelaten. Deze versie was nog bekabeld, waar de Gladius II voor zowel bekabeld als volledig Wireless gaat. De Balteus QI is een nieuwkomer. De hard pad muismat laadt niet de Gladius II op, maar is bestemd voor je smart phone. Tijdens mijn testperiode zal ik persoonlijk gaan ondervinden of mijn iPhone 8 een vaste positie krijgt op de muismat, of dat ik toch bekabeld opladen verkies.
Verdere specificaties over beide producten zijn bestemd voor het volgende hoofdstuk. De ASUS ROG Gladius II Wireless kost circa 110 euro. De ASUS ROG Balteus Qi gaat voor 120 euro over de toonbank, wat zeker niet bescheiden is voor een muismat.
Een overzicht van de ASUS ROG Gladius II Wireless specificaties:
De specificaties van de Gladius II Wireless zij niet zoveel zeggend. Eerder had ik de Gladius II in handen, hier was ik vooral te spreken over het de verwisselbare OMRON-switches op de L en R-knop. De Gladius II Wireless is een doorontwikkelde versie van de Gladius II, maar dan wel draadloos. Onder de spreekwoordelijk motorkap komen we een PixArt PMW3389 optische sensor tegen. Deze heeft een maximale DPI van 16.000, wat fors en in veel opzichten redelijk nutteloos. Dit geldt overigens voor iedere muis met een absurd hoog DPI-level.
Zelf ben ik blij om te zien dat de Gladius II Wireless ook van het verwisselbare OMRON socket idee gebruik maakt. ASUS levert twee OMRON switches mee, op deze wijze kun je alvast kennis maken met het verwisselen. OMRON switches zijn via diverse websites beschikbaar voor een kleine prijs. AliExpress is hier een goed voorbeeld van.
Een overzicht van de ASUS ROG Balteus Qi specificaties:De ROG Balteus Qi is een zogenoemde hard pad muismat. Het betreft een hard oppervlak. De Balteus Qi is vooral lang in verhouding dan dat deze breed is, de maten zijn als volgt: 370 mm (Lang) X 320 mm (Breed) x 7,9 mm (Hoog). Lengte van de muismat is bepalend voor ruimte aan de onderzijde van de muismat voor je muis, terwijl de Qi-actie zich bevindt in de rechter bovenhoek. Qi is bestemd voor het draadloos opladen van je telefoon. Door de lengtemaat zou je in theorie minder snel in de knel moeten raken met je telefoon terwijl deze draadloos oplaad. RGB omringt de randen van de muismat. Het ROG logo op de linker onder hoek is ook voorzien van RGB. Zowel de Gladius II Wireless en Balteus Qi zijn te vinden in het Armoury II softwarepakket van ASUS.
Gepresenteerd op ROGiaanse stijl; rood met zwart. Voor zowel de muis als muismat is de verpakking ruim voldoende. Op de voorzijde een productafbeelding met op de overige zijdes verdere features en specificaties. We gaan van start met de Gladius II Wireless. In de verpakking komen we de muis tegen, een Micro USB kabel naar USB, een handleiding, een ROG-embleem, een opbergtasje en de draadloze dongle.
In de verpakking zitten nog twee extra OMRON-switches, dit zijn de D2F-01F ORMON-switches. Het grote verschil tussen de D2FC-F-K en D2F-01F zit hem in de herkomst. De D2FC-F-K is een Chinese switch, de D2F-01F een Japanse switch. De D2F-01F hebben in vergelijking met de D2FC-F-K maar een klik rating van 10 miljoen, aanzienlijk minder. Het grote verschil zit hem vooral in het zwaartepunt- het actuatiepunt van de switches.
De Gladius II Wireless is bijna gelijk aan de originele Gladius II, enkel dat deze draadloos is en een knop minder heeft. Op de zijkant zitten de voor- en achterwaarts knoppen, de zogenoemde sniper knop is niet vertegenwoordigd op de Gladius II Wireless. De sniper knop verlaagd tijdelijk het DPI-level wanneer deze is ingedrukt. Zelf was ik niet zo enthousiast over de sniper knop op de originele Gladius II. Ik zal deze dan ook niet missen op de Gladius II Wireless.
De vorm van de Gladius II Wireless voelt natuurlijk aan. De volledige palm-grip is comfortabel, vooral dankzij de flinke rubberen pads. Dit maakt de muis comfortabel voor diverse grips, denkende aan de palm, fingertip en claw grip.
Op de onderzijde vinden we vier teflon voertjes, samen met vier rubberen dopjes. De rubberen dopjes bedekken een viertal kruiskopschroeven om de Gladius II te demonteren. De vier schroeven waren eenvoudig te verwijderen, eenmaal geopend zien we het PCB van de Gladius II. Op de voorzijde van het PCB zitten de D2FC-F-K switches in de modulaire modules. Deze verwijder je eenvoudig met een trekbeweging, waarna je de D2F-01F switches kunt plaatsen. Het demonteren, omwisselen en monteren is hooguit 2 minuten werk. Als laatste zien we aan de onderzijde nog een knopje ter bevestiging van de kabel. Zodra je een Micro USB kabel aansluit zit deze vast, door het knopje te verschuiven laat de kabel los van de Gladius II.
De Balteus Qi komt net als de Gladius II Wireless in een verpakking met een glimmertje. Features en specificaties sieren de verpakking. Binnenin zit de muismat, een USB naar Micro USB-kabel, een ROG-embleem samen met een handleiding.
De Balteus Qi is 370 mm (Lang) X 320 mm (Breed) x 7,9 mm (Hoog), wat het een vrij lange muismat maakt. Zoals eerder opgemerkt heeft dit met de draadloze ‘Qi’ feature te maken, zodat je aan de bovenzijde draadloos je telefoon kunt opladen. De Qi-zone bevindt zich in de rechter bovenhoek. Vanaf de muismat lopen twee USB-kabel, één voor de voeding van de USB-aansluiting op de muismat zelf en de ander voor de aanwezige RGB-verlichting. Voor het Qi opladen is de losse USB naar Micro-USB kabel meegeleverd, deze is vereist om gebruik te kunnen maken van het draadloos opladen. Dit deel van de muismat vertaald zich het beste al een hub voor connectiviteit.
Op het hub zit een LED-indicator ter aanduiding van het draadloos opladen. Deze licht enkel op wanneer de telefoon aan het opladen is, met een blauwe kleur. De Balteus Qi is een hard pad oppervlak. De naam maakt het waarschijnlijk al duidelijk: een harde ondergrond. Het oppervlak is naar mijn inzien groot genoeg voor een low-sense gamer. Enkel als je ‘echt grote’ vegen maakt, is een bredere muismat gewenst. Ik vermoed dat een muismat van microvezels dan ook wat fijner is.
De onderkant van de muismat is één en al rubber. Deze ligt stevig op mijn bureau. Tevens heeft ASUS hier nog wat Republic of Gamers liefde op verwerkt, hoewel de meeste gebruikers er niet naar zullen kijken. RGB-verlichting is vertegenwoordigd rondom de randen van de muismat en op het ROG logo. Je krijgt in het opvolgende hoofdstuk nog een korte impressie hiervan.
De Gladius II Wireless en ROG Balteus QI maken gebruik van ROG Armoury II. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je bijvoorbeeld de ROG Strix Flare (een toetsenbord), dan kun je makkelijk wisselen tussen beide apparaten in dezelfde software. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde LED-verlichting te weergeven. Aanvullend heb je nog de AURA-software van ASUS. Hiermee regel je het volledige ‘ecosysteem’ aan ASUS hardware, inclusief moederborden, videokaarten en randapparatuur. Je kunt in de AURA software alles in één simpele handeling afstemmen, deze software staat los van de ROG Armoury II software.
In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende bindings. Je kunt dit geheel naar eigen smaak instellen. Aanvullend heb je drie profielen die je ook naar je eigen hand kan zetten.
De performance tab staat centraal om de optische sensor en knoppen verder te finetunen. Op het moment kun je twee DPI-levels instellen per profiel, voor sommige is dit wellicht te weinig. We zien bijvoorbeeld ook muizen die beschikken tot 4-5 DPI-levels on-the-fly. Hier laat de Gladius II net te weinig zien, vergeet niet dat je de sniper knop ook nog tijdelijk het DPI-level kan verlagen (of verhogen). Opties als angle snapping, acceleratie en knoppensnelheid ontbreken ook niet.
Voor de individuele verlichting vinden we een aparte pagina. Op het moment zijn er 6 LED-effecten, hopelijk breidt ASUS dit in de toekomst nog uit, gezien de potentie van de twee individuele LED-zones. Wave is in mijn ogen het tofste, vooral in combinatie met volledige RGB (regenboog), dit geeft een mooi effect op de ondergrond. Als aanvullende opties het gezamenlijk synchroniseren van de LED-effecten van ASUS randapparatuur, werkt prima! Het instellen van macro’s ontbreekt ook niet. Dit valt goed te combineren met een toetsenbord, zodat je gecombineerde commando’s kunt uitvoeren. Opties zoals loop, één keer klikken en vertragingen zijn ook in te stellen.
In de software kun je statistieken bijhouden tijdens bepaalde sessies. Het is heel simpel: druk op de record knop en stop knop. Jammer is dat statistieken verdwijnen en niet terug te vinden zijn. Als je gebruik wilt maken van deze functie moet je deze iedere keer aanzetten, een beetje onhandig. Hopelijk breidt ASUS dit in de toekomst nog uit. Als laatste het scherm om te kijken of er nog updates beschikbaar zijn. Je krijgt in de software ook automatische meldingen als er nieuwe software of firmware beschikbaar is.
De Balteus QI maakt onderdeel uit van de software als het om verlichting en effecten gaat. Er zijn diverse effecten beschikbaar. In mij geval synchroniseer ik alle verlichting in AURA. Armoury II oogt wat volwassener ten opzichte van de eerdere Armoury software. Ondanks deze bevinding zijn veel features en opties gelijk gebleven.
We sluiten dit hoofdstuk af met nog wat RGB-liefde. Samen in actie! De Gladius II Wireless en Balteus Qi, bestaat ware liefde dus écht?
Sensor De PixArt PMW3389 optische sensor, één van de verbeteringen van de Gladius II Wireless ten opzichte van zijn Gladius voorgangers. Maakt deze sensor het verschil? En dat draadloos? Als het om latentietijd gaat, stelt de Gladius II niet teleur. De muis heeft draadloze connectiviteit via 2,4 GHz en Bleutooth. De muis en zijn sensor is pittig, net als kort haar, snel en responsive…
De PMW3360 is een optische sensor die er bijvoorbeeld ook mag zijn. De PMW3389 is marginaal nauwkeuriger, echter is dit in de praktijk te verwaarlozen. Wel is het zo dat je de PMW3389 sneller tegenkomt in meer ‘high-end’ muizen. De PMW3389 sensor is niet een directe opvolger van de PMW3360, deze informatie is te vinden op de Pixart website. Grootste (en kleinste) verschillen tussen de PMW3360 en PMW3389 is dat de sensor net wat nauwkeuriger is, met stappen van 50 DPI in te stellen is en erg responsief is. Wel is dit redelijk lastig te ondervinden in de praktijk. Met toch wel wat ‘muisjes’ ervaring, voelt zo’n PMW3389 enorm responsief aan. De muis voelt in mijn optiek nog nét wat beter bedraad aan. Latentietijd is bedraad 0, terwijl deze draadloos rond de 1 ms zit. Grootste verschillen tussen bedraad en draadloos zijn wederom te verwaarlozen op dit niveau.
Comfort De originele Gladius II weegt 110 gram. De Gladius II Wireless is 15 gram zwaarder en komt op een totaal van 125 gram. De 800 mAh batterij is hier verantwoordelijk voor. Batterijduur op de 2,4 GHz draadloze modus is circa 34 uur zonder verlichting en 22 uur met verlichting. Dit is mijn eigen ervaring naar circa 1 maand testen. Zelf heb ik een korte tijdperiode gebruik gemaakt van de Bluetooth verbinding. Deze komt de batterijduur ten goede, echter lever je wel in als het om latentietijd gaat. Via de 2,4 GHz verbinding is de muis merkbaar sneller, iets wat je toch van een gaming muis verlangt, toch?Batterijduur is wat mij betreft dit in orde, vooral met de combinatie van de PMW3389 sensor, is het voor een ‘sensor liefhebber’ een genot. Opladen duurt circa 3 uur voor een volle batterijlading. Wanneer de batterij bijna leeg is, knippert de muis in het rood met zijn verlichting, persoonlijk vind ik dit irritant. Ik had liever gezien dat Armoury II een melding zou maken vanuit het tray-icoon. Gelukkig kun je dit wel via de Armoury II software uitschakelen. De muis is vergelijkbaar aan de Gladius II, enkel op de niet aanwezig sniper knop. Comfortabel in de hand met een acceptabele pasvorm. Claw grip ligt wederom lekker in de hand. De rubberen pads maken het vast klauwen plezieriger, waarin je vingers lekker mogen wegzakken. De verwisselbare OMRON switches blijven geweldig.
Op de mat Hoe bevalt zo’n PMW3389 optische sensor op de Balteus Qi hard pad? Iets wat men misschien snel onderschat is de comfort van een hard pad. De Balteus Qi heeft mij tot zover niet teleurgesteld. Op een lagere DPI (low-sense), lees: 800 DPI heeft microvezel, oftewel een zachte muismat mijn voorkeur. Rond de 1200 DPI komt de hard pad mij goed uit. Dit is dan ook de meest gebruikte instelling voor mij in Windows en tijdens het gamen. Met een lager DPI-level is mijn til-verplaatsen-herplaats combinatie fijner op een zachtere ondergrond. Op deze wijze komt mijn muis gewoon net wat lekkerder neer.
De Balteus QI is als het om bouwkwaliteit gaat top, hier kan ik weinig op aanmerken. Mooi en gelijkmatig. De RGB-verlichting is voor het niveau muismat super. De diverse zones en bijhorende Armoury II software maken dit nog net wat leuker. De Qi-toevoeging is met mijn iPhone 8 een handige toevoeging. Zelf ben ik niet overtuigd om de muismat enkel voor deze functie aan te schaffen. Gezien het feit dat de Gladius II Wireless en Balteus Qi bijna een gelijktijdige release hebben, had de combinatie van draadloos opladen voor Gladius II Wireless nog mooier geweest. ASUS had dan mogelijk ook toekomstige draadloze muizen aan het lijstje van de Balteus Qi kunnen toevoegen. Vermoedelijk had de productnaam dan ook anders geweest. Wel kan ik mij beter vinden in de positie van een Qi draadloos oplaadpunt op een muismat, dan dat sommige fabrikanten dit bovenop een behuizing doen. Bij de muismat ligt je telefoon beter voor het grijpen, simpel!
De toevoeging van een USB-poort kan handig zijn, vooral de combinatie met een draadloze dongle. Het voorkomt weer een kabel over je bureau. Desalniettemin blijft het een forse prijs voor een muismat. Op veel vakjes streept de Balteus Qi zijn functies en bouwkwaliteit ruim voldoende- tot goed aan, enkel de prijs is slikken.
Twee producten die op veel aspecten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn: muis en muismat. Valt dat ook te zeggen voor de combinatie Gladius II Wireless en Balteus Qi? Je leest het in deze eindconclusie.
De Gladius II Wireless is een draadloze gaming muis, met als optie bedraad gamen. Latentietijd is bedraad nog nét wat beter. Je moet anderzijds verdomd je best doen om de verschillen te kunnen opmerken. Draadloos is deze muis namelijk fel en snel, kortom: klaar voor draadloos gamen zonder beperkingen. De PMW3389 is nog net wat heiliger dan overige PixArt sensoren. Uiterst accuraat, responsive en om die reden betrouwbaar. Tuning van de sensor gaat prima via de meegeleverde Armoury II software.
De combinatie met de Balteus Qi gaat doorgaans goed. Low-sense gaming bevalt mij wat minder op de Balteus Qi, dan heb ik het over onder de 1000 DPI. Veel gebruikte instelling is hier 1200 DPI, wat letterlijk voor minder nasleep zorgt. Bij low-sense gaat het om til-verplaatsen-herplaats. Een zachte ondergrond bevalt mij dan wat beter. De toevoeging van het draadloos opladen, beter bekend als Qi is geen verkeerde toevoeging. Voor jezelf moet je goed nagaan of deze toevoeging waardevol genoeg is om te investeren, gezien het feit dat de muismat circa 120 euro kost. Overige aspecten van de Balteus Qi zijn allemaal op orde: bouwkwaliteit, de uitgebreide RGB-verlichting, de USB Hub en de deftige gelijkmatige ondergrond zijn allemaal tiptop. Valt Qi dan ook nog in je straatje: GG.
De Gladius II Wireless zal rond de 110 euro kosten, wat net als de Balteus Qi een vrij forse investering is. Wel ben ik van mening dat de muis met zijn technische aspecten volledig bij de tijd is. Draadloos via 2.4 GHz en Bluetooth, een PixArt PMW3389 optische sensor, verwisselbare OMRON switches, een lange batterijduur en RGB-verlichting. Latentietijd is draadloos episch. De Gladius II Wireless bewijst dat draadloos gamen plezierig is, ook wanneer het wat competitiever mag.
Als Republic of Gamers producten had de functie draadloos opladen voor de muis in mijn optiek nog mooier geweest. Wel is het zo dat de Qi positie op een muismat voor de hand ligt. Eerder zagen we Qi opties op behuizingen, wat zeker niet verkeerd is, maar niet zo toegankelijk als op je muismat. Wellicht dat er in de toekomst nog een muismat volgt met draadloos opladen uit het ASUS/ROG kamp.
De Gladius II Wireless is op alle fronten goed vertegenwoordigd in de draadloze gaming markt van 2019. Met een prijs van 110 euro is de muis niet goedkoop, maar komt de muis naar mij inzien wel overeen met de belofte als het om features en specificaties gaat. De Gladius II Wireless zal je niet teleurstellen. De Balteus Qi doet precies hetzelfde, maar is naar mijn mening te fors aan de prijs. Draadloos opladen ‘Qi’ is niet voor iedereen. Implementatie van draadloos opladen tussen muis en muismat had mooier geweest.