Review: ASUS ROG Gladius III + Gladius III Wireless
Links; Navigatie;Daar zit ik dan, aan de voorronde van een gloednieuwe review met een bekende productnaam: de ROG Gladius. Eerder kwam de originele ROG Gladius in 2014 uit, waarna de Gladius II volgde in 2017. Inmiddels bijna halverwege 2021 is het tijd voor, jawel, de Gladius III.
De ROG Gladius III komt bij lancering in twee smaken: een bedrade en draadloze versie. Bij de ROG Gladius II zat er een aanzienlijke tijdsperiode tussen de bedrade versie in 2017 en de draadloze versie in 2019. Met de steeds grotere vraag naar draadloze gamingmuizen pakt ROG beide Gladius(sen) direct aan; dual wield!
De bedrade en draadloze Gladius III verschillen niet zoveel van elkaar. In de basis hebben de gamingmuizen dezelfde sensor, knoppen en switches. Het grootste verschil zit hem in het gewicht, waar de draadloze Gladius III 10 gram zwaarder is met 89 gram, dan de bedrade Gladius III met 79 gram. Hier is de interne batterij van de draadloze Gladius III verantwoordelijk voor. Wat er nog meer valt te vertellen over deze gamingmuizen lees je in de opvolgende hoofdstukken. De ROG Gladius III heeft een adviesprijs van € 90,-. De ROG Gladius III Wireless is nét wat duurder met een adviesprijs van € 109,-.
Een overzicht van de specificaties:
Op papier valt direct het maximale DPI-niveau op van beide gamingmuizen; maar liefst 26.000 DPI. Standaard heeft de optische sensor een DPI-niveau van 19.000, waar met wat extra tuning een totale 26.000 DPI uit is geperst. De optische sensor is afkomstig van PixArt. Met wat deskresearch, testen en verder onderzoeken blijkt dit de PixArt PMW-3370 te zijn. Het onderscheid tussen PMW en PAW-sensoren blijft mij een mysterie. De één benoemt het een opsplitsing tussen twee designteams, waar de ander refereert naar PMW als bedrade muizen en PAW voor draadloze muizen. Het verschil zou hem in tweaks en optimalisaties moeten zitten aangaande de batterijduur.
Ik beschouw de Gladius III en Gladius III wireless alszijnde PMW-3370-gamingmuizen. Beide muizen hebben met deze optische sensor een instelbare lift-off-distance (LOD) van 1 tot 2 mm in de Armoury Crate-software van ASUS. Met de Gladius III-gamingmuizen introduceert ASUS wederom het Push-Fit Switch Socket II-systeem. Met het vernieuwde systeem introduceert ASUS compatibiliteit voor zowel traditionele 3-pins-microschakelaars als vernieuwde 5-pins-Omron optische microschakelaars. Waar de eerdere versie van het Push-Fit Switch Socket-systeem enkel 3-pin microschakelaars ondersteunde.
In het hoofdstuk omtrent de praktijk vertel ik je meer aangaande de optische sensor en mijn ervaringen. Nog wat laatste details voor de specificaties: ja, deze muis heeft RGB-verlichting. Deze siert op de achterzijde, het scrollwiel en op de linkerzijde van het ontwerp. De muis zou geschikt zijn voor een palm-, klauw- én vingertopgreep.
Beide gamingmuizen komen in een degelijke verpakking. De Gladius III wireless heeft wat meer accessoires, bestaande uit een handleiding, een losse USB Type-C naar USB Type-A-kabel, een USB Type-C naar USB Type-A-adapter, een stickervel, twee Omron-microschakelaars inclusief ROG-pincet en een viertal extra teflon-voetjes. De bedrade Gladius III komt zonder losse kabel en adapter; verder is de inhoud van deze verpakking gelijk aan dat van de Gladius III wireless.
Laten we doorgaan met beide gamingmuizen. Qua vorm doet de Gladius III redelijk eer aan de Gladius II - geen immense verschillen. ASUS heeft gekozen om de rubberen afwerking op de zijkanten weg te laten - deze maakt plaats voor kunststof. De zijkant is bedekt met twee aanwezige duimknoppen die goed van formaat zijn. Onderscheid is met de inkeping op de tast duidelijk voelbaar. Hier zijn diverse ROG-tekens (codetaal) gestanst op de behuizing zelf. Wanneer ingeschakeld, gloeit dit op met RGB-verlichting.
De Gladius III heeft een relatief simpele vorm die aangenaam in de hand ligt. Het weerspiegelt de vorm van een klassieke muis met voldoende ondersteuning. De bolling aan de achterzijde is comfortabel voor een palmgreep, maar verleent zich ook prima voor een klauwgreep. De vingertopgreep is mogelijk, maar minder succesvol bij deze muis als je het mij vraagt. Je vingers zitten namelijk te veel op de rand van de behuizing en L en R-knop. Net als de ROG Keris maakt de Gladius III gebruik van een breed scrollwiel; deze is soepel met een gemiddelde weerstand. De DPI-knop schuilt achter het scrollwiel en is naar wens ook in functies te wijzigen middels de Armoury Crate-software van ASUS.
Onderop siert een viertal teflonvoetjes. Rondom de optische sensor is er ook teflon aangebracht, zodat deze nauwkeurig en waterpas is met de overige teflonvoetjes. Op de Gladius III wireless zit hier een gecombineerde knop voor 2.4 GHz en Bluetooth-connectiviteit, evenals een extra pair-knop voor het koppelen met Bluetooth. Op beide Gladius III-gamingmuizen zit hier ook nog een profielknop, zodat je eenvoudig kan wisselen tussen profielen op het opgeslagen geheugen van de muis.
Onderop de muis zit een tweetal rubberen dopjes die toegang geven tot de binnenkant van de muis. Wel dien je twee kruiskopschroeven te verwijderen om toegang te krijgen. Met de PCB (printplaat) bloot is het direct duidelijk dat de zijknoppen (duimknoppen) gebruikmaken van Kailh-microschakelaars. Deze microschakelaars zijn de afgelopen twee jaar in opkomst naar de welbekende Omron-microschakelaars. Op de L en R-knopen zit een ROG-microschakelaar met een klikratio van 70 miljoen kliks; heftig! Je kan de microschakelaars makkelijk verwisselen met de meegeleverde pincet.
Het Push-Fit Switch Socket II-systeem valt direct op. Er is nu ruimte voor optische Omron-microschakelaars die gebruik maken van een 5-pins-aansluiting. De bestaande 3-pins-microschakelaars worden ook nog ondersteund.
De ROG Gladius III en Gladius III wireless zijn opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ROG via Armoury Crate. Indien je in het bezit bent van meer ROG-hardware komt alles hier samen. In veel opzichten heb ik ervaren dat dit plezierig werkt, vooral voor software en firmware-updates. Helaas brengt dit ook een beperking met zich mee, want niet alle hardware en/of randapparatuur is altijd even stabiel - vooral met nieuwere hardware komt dit weleens voor. Dit kan het totaalbeheer lastiger maken, wegens stabiliteitsproblemen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat Armoury Crate veel stabieler is geworden dan dat het voorheen was.
In het knoppenscherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende keybindings. Je kan dit geheel naar eigen smaak instellen. Vier van de vijf knoppen aan de bovenzijde zijn te wijzigen in functie. Deze functies bestaan o.a. uit het opstarten van een programma, een snelkoppeling, macro’s en mediaknoppen.
Op de prestatiepagina is het mogelijk om vier DPI-niveaus te beheren, oplopend tot maximaal 26.000 DPI. Het uitschakelen van DPI-niveaus (profielen) is jammer genoeg niet mogelijk, zodat je het kan beperken tot één of twee DPI-niveaus. De pollingsnelheid is instelbaar tot 1.000.
De verlichtingspagina bestaat uit het RGB-circus van deze muis. De verlichtingseffecten ogen zeer degelijk en met Aura Creator kan je aangepaste verlichtingseffecten maken. In Armoury Crate geldt het zo dat alle aangesloten ROG-apparatuur gebruik kan maken van de aangemaakte ROG Creator-verlichtingseffecten. Per apparaat is het mogelijk om verlichtingseffecten te gebruiken, al vind ik het persoonlijk mooier om één thema te hebben, want dit gaat eenvoudig met de ‘Aura Sync All’-knop in de software.
De LOD-instellingen zijn te vinden op een aparte kalibratiepagina. Bij de ROG Keris gamingmuis, die eerder in 2021 uitkwam, zagen we hier enkel een LOD-instelling. ASUS heeft dit verder uitgebreid met kalibratie van haar eigen muismatten en een handmatige kalibratie. De laatste twee menu’s bestaan uit batterijpercentage en de firmwareversie. Batterijpercentage is zichtbaar in stappen van 10, 20, 30 procent en zo verder. De muis kan een verlichtingsmelding weergeven wanneer het batterijpercentage onder de 50 procent komt. De melding is dan in het rood. Bij inactiviteit bespaart de muis batterij door de verlichting uit te schakelen. Vanzelfsprekend ontbreekt de voeding (batterijpagina) bij de bedrade Gladius III.
ComfortBelangrijk is om in kennis te zijn dat ASUS de Gladius III en Gladius III niet promoot als zogenoemde lichtgewicht gamingmuizen. De Gladius III weegt 79 gram inclusief kabel, waar de Gladius III wireless 89 gram weegt. Kortom, voor de categorie lichtgewicht zijn deze gamingmuizen simpelweg te zwaar. De Gladius III is uitgerust met een vast ROG-paracord, een licht textiele mantel rondom de kabel/het draad. Dit type aan kabels zien we voor 99 procent op lichtgewicht gamingmuizen. Ook de Gladius III wireless heeft een ROG-paracord met USB Type-C naar USB Type-A-kabel meegeleverd gekregen in de verpakking. Qua comfort en algehele beleving geeft de kabel weinig tot geen frictie. Ik kan stellen dat dit de lichtste kabel is die ik in zoverre heb mogen ervaren. Normaliter enthousiasmeer je mij niet met dit type kabels, want mijn voorkeur is een stevige, gevlochten kabel. Het nadeel van deze zachte en zeer lichte kabel is frommel. De Gladius III met vaste kabel oogt eveneens erg verfrommeld. Naarmate tijd neemt dit af, maar het blijft voor het oog minder aantrekkelijk.
Veelal verkiest mijn hand automatisch een klauwgreep. Met de Gladius III in handen betrap ik mij tussendoor soms wel eens op een palmgreep. De vorm van de muis biedt hiervoor een juiste ondersteuning. Voor een palmgreep doen de zijkanten van de muis mij er minder toe. De meeste ondersteuning haal ik immers uit het rusten van mijn volledige hand op de muis. Bij een klauwgreep mis ik de rubberen textuur op de zijkanten, want deze zijn nu van kunststof. Het motief geeft enige grip, maar doet zich niet vergelijken aan het rubber dan voorheen wel op de Gladius I en II zat.
Het Push-Fit Switch Socket II-systeem maakt 5-pins-Omron optische microschakelaars nu ook mogelijk. Mocht je een fanaat zijn van microschakelaars en het testen hiervan, dan is de Gladius III de betere keuze dan de ROG Keris. Ik ben nog steeds dolenthousiast over de ROG Keris, want het was dusver mijn daily driver. Toch ben ik stiekem de ROG Gladius III wireless aan het overwegen. Het enige wat mij nog tegenhoudt, is het gewichtsverschil tussen de twee, waar de Gladius III wireless 89 gram weegt en de eveneens draadloze ROG Keris 79 gram. Dit verschil valt op, iets wat ook te weerleggen is tussen de ROG Gladius III en ROG Gladius III wireless. Doet draadloos gamen niet veel voor je? Dan zou ik voor het prijs- en gewichtsverschil de Gladius III zonder enige twijfel verkiezen.
SensorDe getuned versie van de PixArt PMW-3370 misstaat de Gladius III en Gladius III wireless niet. Nu ben ik wel wat sceptisch over het tuning-gedeelte op deze muis, want is 26.000 DPI echt relevant? Wat mij betreft niet. Het standaard DPI-niveau van deze PMW-3370 is met 19.000 DPI al hoog te noemen en de extra tuning voegt wat mij betreft weinig toe aan de totaal ervaring. Het klinkt wellicht lekker op papier, maar verwacht hier geen consequente verbeteringen.
Wel is de PMW-3370 een engel van een optische sensor. Eerder deed ik deze vergelijken aan de vertrouwde PixArt PMW-3389, met nipt wat kleine verschillen. De muis is instelbaar met stappen van 50 DPI, maar hier is wel wat kritiek benodigd: het is met de aanwezige DPI-schuifbalken in de Armoury Crate-software lastig om het DPI-niveau op stappen van 50 in te stellen. Het is niet mogelijk om het DPI-niveau (level) te selecteren en deze numeriek aan te vullen middels je toetsenbord.
Beide Gladius III-gamingmuizen hebben een LOD van 1 tot 2 mm en een trackingsnelheid van 400 inches per seconde (IPS). De error ratio (foutmarge) van 0,5 procent ligt lager ten opzichte van zijn voorganger, de PAW3389 met een ratio van 1 procent. Op 100 procent is dit 99,5 om 99 procent al enorm laag. Op papier is dit mooi, maar in de praktijk heb ik de PMW-3389 nooit kunnen betrappen op fouten.
Persoonlijk voelt de bedrade Gladius III met 79 gram mij wat beter aan dan de draadloze Gladius III van 89 gram. De vorm, de veelvoorkomende palm-greep en zijn 79 gram voelen gewoon goed. Overigens ben ik geen gamer/muisgebruiker die zich enorm zorgen maakt over het gewicht van een gamingmuis. Ik kan goed onderscheid maken en kan voor een diversiteit aan situaties andere muizen verkiezen - zelfs fors boven de 100 gram. Snelle acties in de game Hades voelde supermals aan met de Gladius III in handen. De vrijwel niet-bestaande frictie maakt de bedrade Gladius III bijna draadloos aanvoelen. Games als DOTA 2 en Titanfall 2 kwamen deze belofte ook na. Bij Hades is het vooral button-mashing met enige zelfbeheersing en goed verstand.
Eerder had ik het kort over de PMW-3389. Inherent is er weinig verschil tussen de PMW-3370 en PMW-3389. Op papier oogt het wat beter voor de PMW-3370, maar in de praktijk is het verschil summier. De PMW-3370 is lekker recent en zou ik om die simpele reden eerder overwegen als ik tussen de twee zou mogen kiezen. Wederom moet je in de praktijk verdomd je best doen om het onderscheid te voelen, want deze is vrijwel niet bestaand.
BatterijduurDe ROG Gladius III wireless maakt gebruik van een tri-mode-connectiviteit: bekabeld, 2.4 GHz en Bluetooth. Met de Bluetooth-verbinding kan je tot drie hosts opslaan en de verlichtingseffecten van de muis geven aan met welke host de muis verbonden is. ASUS geeft de kleuren rood, paars en blauw mee. Het is aan jezelf als gebruiker om de kleur in combinatie met de host te herinneren.
Batterijduur verschilt fors ten opzichte van de eerder besproken ROG Keris. In de ROG Keris zit een zuinigere optische sensor, de PixArt PAW-3335. Waar de Gladius III all-out gaat met een high-end PixArt PMW-3370 met extra tuning. Batterijduur onder 2,4 GHz met de RGB-verlichting ingeschakeld is gemiddeld 30 uur. De ROG Keris haalde circa 52 uur met de RGB-verlichting ingeschakeld. Nu ontbreekt er wel een extra RGB LED-zone op de Keris versus de Gladius III. Met de RGB-verlichting uitgeschakeld pers je ongeveer 53 tot 55 uur uit de Gladius III wireless. Ook hier wint de ROG Keris het met 78 uur. Het gaat hier niet om het benoem van een winnaar; het gaat hier om de verschillen. Mocht je gecharmeerd zijn van de ROG Keris of Gladius III wireless, dan kunnen deze bevindingen zomaar doorslaggevend zijn voor je keuze.
En zo ben ik weer aangekomen bij de conclusie van twee gamingmuizen van het rode kamp van ROG. De ROG Gladius III en de Gladius III wireless; smaakt het naar meer Gladius in de toekomst? Of is het zwaard inmiddels bot? Je leest het in deze conclusie.
Van de twee zwaarden is de bedrade Gladius III mijn favoriet. Deze zit met een adviesprijs van € 90,- euro beter aan de, tja, prijs, dan de € 109,- kostende Gladius III wireless. Waarom ben ik zo overtuigd hiervan? Je krijgt met beide gamingmuizen al het moois onder de spreekwoordelijke motorkap; een tuned PixArt PMW-3370, het ROG Push-Fit Switch Socket II-systeem, de RGB-verlichting en de ROG-microschakelaars met een levensduur van 70 miljoen kliks. De meegeleverde ROG-paracordkabel is op de Gladius III bijna niet-bestaand, ofwel niet voelbaar bij gebruik. Ik kreeg soms bijna het idee dat ik de Gladius III wireless in handen had. Toch zat er een subtiel verschil in wat mij het eenvoudig deed onderscheiden: het gewicht. Met 79 gram is de bedrade Gladius III lichter dan de draadloze Gladius III met 89 gram en dat voel je.
De combinatie van een lagere adviesprijs, het vrijwel draadloos doen aanvoelen en het lichtere gewicht maken de bedrade Gladius III mijn favoriet. De Gladius III wireless is een prima muis met alle nodige high-end functies, al zal ik mijn ROG Keris hiervoor niet opofferen. Hier mag dan wel een lager gesegmenteerde optische sensor inzitten als het om prestaties gaat, maar deze gaat efficiënter om met energiebesparing, wat de batterijduur ten goede komt.
Dat ASUS met de Gladius III-reeks twee mooie high-end muizen neerzet, mag gewoon duidelijk zijn. De beesten presteren. De ROG Armoury-software gaat goed samen, hoewel ik hier nog wel wat verbeteringen zou willen zien. Het DPI-niveau is enkel met de schuifbalken instelbaar. Het zou fijner zijn als dit numeriek middels het toetsenbord kan met een gewenste waarde. Ondanks dat ik enthousiast ben over de ROG-paracord kabel, gezien het feit dat deze vederlicht is, frommelt deze ook meer op. Esthetisch oogt dit minder chique.
De prijs om beide Gladius III gamingmuizen te ‘dual wielden’ is misschien wat te gek. Overigens voldoet gewoon één Gladius III prima om het hoofd van je tegenstander te doen laten vliegen. Beide gamingmuizen zijn doorgaans wat duurder, al zijn er mooie features aanwezig die door ASUS goed doorontwikkeld zijn. Je krijgt voor het geld een deftige muis met high-end prestaties, iets waar de Gladius in zijn bedrade en draadloze vorm garant voor staan. De bedrade-versie is hier favoriet omwille prijs en combinatie palm-greep met gewicht.