Review: ASUS ROG Keris Wireless AimPoint

Gamingmuis

90%
Heerlijke refresh

In het kort

De ASUS ROG Keris Wireless AimPoint is een heerlijke refresh van de originele Keris. Verbeterde optische prestaties en een nog betere batterijduur maken de gamingmuis award-waardig.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Keris Wireless AimPoint

Links; Navigatie;

Inleiding

In 2021 had ik de originele ASUS ROG Keris Wireless ter review, welke de “het is alles waar je hart naar verlangt”-award ontving. Kortom, de muis viel indertijd goed in de smaak. Die smaakmakers bestaan o.a. uit het ROG push-fit switch socket-ontwerp, de PBT-afwerking op de linker- en rechtermuisknop en zijn betrouwbare batterijduur.

Met de nieuwe Keris Wireless AimPoint zijn er diverse upgrades, iets wat de originele Chakram ook overkwam t.o.v. de Chakram X. Een cruciale upgrade die de Keris Wireless AimPoint doorstaat is de nieuwe optische AimPoint sensor van ASUS. Ook is de gamingmuis voorzien van ASUS zijn vernieuwde ROG push-fit switch II socket-ontwerp tezamen met een verbeterde batterijduur. Meer informatie deel ik graag met je in het opvolgende hoofdstuk.

De ASUS ROG Keris Wireless AimPoint heeft een adviesprijs van € 129,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De ROG AimPoint optische sensor is het vertrekpunt van de nieuwe Keris Wireless AimPoint. Deze is instelbaar van 100 tot maximaal 36.000 DPI – net als de recent besproken ASUS ROG Chakram X. Daarmee claimt de Keris Wireless AimPoint nu een gedeelde plaats als het om de DPI-kroon gaat.

Overigens is de ROG AimPoint-sensor in samenwerking met PixArt “in-house” ontwikkeld. Vermoedelijk gaat het hier om een gemodificeerde PixArt PMW 3366 of PMW 3395. De optische sensor registreert muisbewegingen tot 650 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50 G. De pollingsnelheid ligt op maximaal 1000 Hz.

Net als de Chakram X heeft ook de Keris Wireless AimPoint de welbekende tri-mode-connectiviteit middels 2,4 GHz, Bluetooth en een bekabelde verbinding. Met 75 gram is de Keris AimPoint een klein beetje lichter geworden ten opzichte van de originele Keris met 79 gram. De PBT-afwerking op de linker- en rechtermuisknop keren wederom terug – gelukkig! Laten we het AimPoint-beest nader bekijken.

Showcase

De Keris Wireless AimPoint komt in een in een opvallende verpakking voor het ROG-kamp. Normaliter is karton in het zwart behandeld bij ROG, dit keer is er gekozen voor basaal karton. Mogelijk heeft dit te maken met wat duurzaamheidskwesties – nooit een verkeerde keuze. Inhoud bestaat uit de Keris Wireless AimPoint, een handleiding, een ROG-stickervel, extra teflon voetjes voor onder op de muis, griptape, een USB Type-C naar USB Type-A adapter, een USB Type-C naar USB Type-A kabel en een tweetal Omron-microschakelaars

De Keris Wireless AimPoint zet in op het bestaande ontwerp. Een van links naar rechts wijkend ontwerp naarmate je naar de voorzijde gaat. De PBT-afwerking op de linker- en rechtermuisknop zijn wat mij betreft goddelijk, hoewel het aanbrengen van de meegeleverde griptape ook zeker niet verkeerd is. De Keris Wireless AimPoint telt totaal zeven knoppen, waarvan vijf boven op de muis, bestaande uit twee duimknoppen, de linker- en rechtermuisknop (L/R) en het scrollwiel. De DPI en koppelknop voor de draadloze verbinding bevinden zich onder op de muis. Aanvullend is er nog een schuifknop voor het eindsignaal; hier kan je kiezen tussen uit 2,4 GHz en Bluetooth.

Links loopt het ontwerp lichtjes naar binnen gebogen wat naarmate richting de linkermuisknop weer verdwijnt. Hetzelfde geldt voor de rechterzijde; lichtelijk gebogen in de vorm van een buitenwaartse kromming, waarna deze recht trekt ter hoogte van de rechtermuisknop.

Aan de voorzijde siert de USB Type-C aansluiting. De Keris Wireless AimPoint heeft een fors scrollwiel die wanneer ingeschakeld RGB-verlichting doorlaat. Het ROG-logo op het handpalmgedeelte laat ook RGB-verlichting door. Op de zijkanten siert een gladde afwerking samen met matte afwerking voor grip. De matte afwerking is niet vergelijkbaar aan dat van de PBT-afwerking op de linker- en rechtermuisknop; deze is ruwer (grovere korrels).

De PFTE-voetjes (teflon) zijn circa 0,6 mm in dikte. De onderzijde heeft een uitsparing voor de USB-dongle. Verder zijn er nog twee rubberen dopjes te vinden met daaronder een schroef. Met het verwijderen van de twee schroeven is het mogelijk om de Keris Wireless AimPoint te demonteren.

Standaard is de Keris Wireless AimPoint uitgerust met de ROG-microschakelaars. Deze hebben een verwachte levensduur- klikratio van 70 miljoen kliks. Vermoedelijk is dit een Kailh-microschakelaar (switch) met een ROG-sausje. Overigens zijn de duimknoppen Kailh-microschakelaars. De twee meegeleverde losse microschakelaars zijn van Omron, dit betreffen de D2F-01F microschakelaars. Verwisselen van de microschakelaars is kinderspel: plug (pull), plaats en play. Ook hier zien we een mooie upgrade met nu ondersteuning voor 5-pin microschakelaars.

Opvallend detail is het weglaten van de verwijderebare duimknoppen, iets wat wel mogelijk wat op de oude Keris, maar niet op de nieuwe Keris Wireless AimPoint. Met de meegeleverde griptape kan je inzetten op extra grip – met een ander uiterlijk.

De Keris Wireless AimPoint maakt gebruik van ROG Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde LED-verlichting te weergeven middels AURA.

In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende keybindings. Je kunt dit geheel naar eigen wens instellen. Aanvullend heb je vijf profielen om te wisselen, waardoor je effectief gebruik kan maken van meerdere keybindings – of dit in Windows of een game is; jij bepaald het speelveld.

De prestaties pagina stelt de ROG AimPoint optische sensor centraal. Hier kan je spelen met het DPI-niveau, de x en y-gevoeligheid, de pollingsnelheid en hoekuitlijning. De pollingsnelheid staat standaard op 1000 Hz, maar is ook hier te tweaken naar lager. Mocht je deze lager afstellen, dan adviseer ik gewoon gebruik te maken van de Bluetooth-verbinding.

Voor de individuele verlichting vinden we een aparte pagina. Op het moment van schrijven zijn er 9 LED-effecten. Wave is in mijn ogen het tofste, vooral in combinatie met volledige RGB (regenboog), dit geeft een mooi effect op de ondergrond. Nog een feature bestaat uit het gezamenlijk synchroniseren van de LED-effecten van ASUS/ROG-randapparatuur wat overigens goed werkt.

Afsluitend de power instellingen voor slaapmodus en een batterij indicator middels de LED-verlichting. De ROG Armoury Crate-software controleert dagelijks op nieuwe software en firmware updates. Hier is een verzamelpagina voor te vinden met alle aangesloten ROG-apparatuur in de software zelf. Je kan dit ook op apparaat niveau controleren.

Comfort

Bouwkwaliteit en comfort gaan goed samen op de Keris Wireless AimPoint. De muis voelt comfortabel aan. Ik durf te stellen dat dit nog steeds één van de fijnste ROG-muizen is geweest die ik in handen heb gehad. Bouwkwaliteit is solide ook de combinatie van de met PBT afgewerkte linker- en rechtermuisknop maken een verschil. Het voelt solide en gecontroleerd, iets waar ik wel aan kan wennen.

De Keris Wireless AimPoint klauwt kostelijk vast. Ik doel hiermee op de manier van hanteren, de klauwgreep voelt aangenaam aan. Er zit relatief veel ruimte tussen de achterkant van de ROG Keris en mijn handpalm. De zijkanten kan en mag ik lichtjes forceren tussen mijn duim, ringvinger en pink. Op deze wijze slinger ik de muis comfortabel over de muismat. De gewichtsafname van 4 gram t.o.v. de originele Keris is niet écht merkwaardig in de praktijk.

Het scrollwiel heeft een relatief lichte weerstand. Dankzij de breedte van het scrollwiel voelt het wel gecontroleerd. De Omron- en Kailh-schakelaars klinken stevig in feedback. De linker- en rechtermuisknop hebben een redelijke reistijd tot de bodem. In de tussentijd heeft de registratie al plaatsgevonden.

Sensor

De aanwezige ROG AimPoint optische sensor is instelbaar van 100 tot maximaal 36.000 DPI en dit kan in stappen van 50 DPI. De optische sensor registreert muisbewegingen tot 650 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50G. Op papier zijn dit monsterlijke prestaties.

Het gaat hier om een high-end optische sensor met indrukwekkende specificaties. Het maximale DPI-niveau van 36.000 is extreem. Met een dubbele 1440p-setup vliegt de cursor onder 36.000 DPI in een andere dimensie – al met de kleinste beweging. Zelfs onder een resolutie van 4k of 8k is dit nog te veel van het goede. Tracking is draadloos zeer consistent; het is gewoon een deftige optische sensor. Diverse langeafstandsschoten in Rust met een simpele pijl en boog voelen fijn aan.

De ROG AimPoint optische sensor zagen we eerder op de ROG Chakram X gamingmuis. De Keris Wireless AimPoint is een lichtere gamingmuis met 75 gram versus de 127 gram wegende Chakram X. Hier voel je in de pols een duidelijk verschil, waarmee de Keris Wireless AimPoint naar mijn inzien een toegankelijkere keuze is.

Batterijduur

Met een volledig opgeladen batterij wist ik uit de originele ROG Keris circa 52 uur te persen met de RGB-verlichting ingeschakeld. Ik maakte toen gebruik van het standaardprofiel voor batterijbesparing, middels de ROG Armoury Crate-software. Na 3 minuten inactiviteit schakelt de gamingmuis zich automatisch uit naar slaapmodi. Ik heb hetzelfde trucje uitgeprobeerd met de Keris Wireless AimPoint. Gemiddeld wist ik 72 á 73 uur uit de Keris Wireless AimPoint te persen; een verbetering van 20 á 21 uur. Hier levert ASUS/ROG wat mij betreft een prestatie.

De ASUS ROG Keris Wireless AimPoint bouwt verder op de solide basis van de originele ASUS ROG Keris. Of deze formule in het ROG-kamp geslaagd is lees je in deze eindconclusie.

Laat ik vooropstellen dat ASUS/ROG erin geslaagd is om deze missie te voltooien. De Keris Wireless AimPoint is een verbetering. Met een goed gevoel kan ik stellen dat dit niet geforceerd aanvoelt door het introduceren van nieuwe features c.q. gimmicks. ASUS/ROG is erin geslaagd om belangrijke eigenschappen te verbeteren, waar de originele Keris al solide in vertegenwoordigd was.
De ROG AimPoint optische sensor is een dikke upgrade. Het beest van 36.000 DPI registreert muisbewegingen tot 650 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50G. Je ontvangt een accurate doch consistente ervaring. Enige opmerking die ik hier heb is het achterblijven van de pollingsnelheid met 1000 Hz. We zien bij de concurrentie zoals Razer draadloos al 4000 Hz, iets wat ik ook graag op deze Keris Wireless AimPoint had willen zien. Wel kost deze uitbreiding bij Razer fors meer geld, dus helemaal vrijblijvend is het ook niet.

De batterijduur op de originele Keris was met RGB-verlichting ingeschakeld circa 52 uur. De Keris Wireless AimPoint rekt dit op naar een indrukwekkend 72 á 73 uur. Op het sensor en batterij-front zijn gewoon duidelijke upgrades gemaakt die de Keris Wireless AimPoint een heerlijke refresh maken.

Afsluitend is de griptape een mooie toevoeging voor wat extra grip. Je modificeert hiermee ook het uiterlijk van de muis, iets wat ik ondanks het gemis van het gevoel van de PBT-afweking van de linker- en rechtermuisknop wel kon waarderen. In de basis was de Keris al een prima gamingmuis die ik iedereen met een gerust hart durfde te adviseren. De Keris Wireless AimPoint doet daar nog een schep bovenop; wat een pracht gamingmuis.

De ASUS ROG Keris Wireless AimPoint ontvangt dezelfde scoren en award die de originele Keris destijds ook kreeg. In mijn optiek zou het “het is alles wat je hart (nog meer) naar verlangt” zijn, echter hebben we deze award niet, kortom: het is een pareltje.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid