Review: ASUS ROG Maximus XII Formula
Links;Met de 10de Intel Core generatie gelanceerd in mei 2020 volgt er een ruim arsenaal aan nieuwe moederborden. Met terugwerkende kracht is het niet mogelijk om een eerdere generaties aan Intel Core processoren te combineren op deze nieuwe moederborden, er is namelijk sprake van een nieuwe socket. Deze gaat door het leven als LGA 1200. Samen met de nieuwe socket volgt er een nieuwe chipset, van hoog naar laag gesegmenteerd zijn dit: Z490, H470, B460 en H410.
De 10de Intel Core Generatie krijgt codenaam Comet Lake mee. Betreft het een volledige nieuwe architectuur en zien we een verkleining als het om het procedé gaat in nanometers? Nee. Comet Lake borduurt wederom voort op het 14 nanometer procedé, dit maakt Comet Lake de zesde generatie na de Coffee Lake Refresh in oktober 2018. De verwachting is dat we op het 14 nanometer procedé wat IPC-verbeteringen zullen zien met wat nieuwe toevoegingen op de 400-reeks chipset zelf.
Wel worden we verwend met nieuwe moederborden. Waar de één minder hoog staat te springen, gezien het simpele feit dat we te maken hebben met een nieuwe socket en geen terugwaartse compatibiliteit. Laat ik het enorm praktisch maken: een Intel Core i5 9600K gaat niet samen op een Z490-moederbord. Toch ontkom ik er niet aan, en wil ik er ook niet aan ontkomen om deze generatie te testen. Dit doe ik met de Asus ROG Maximus XII Formula en Intel Core i5 10600K. In de review zelf staat het moederbord centraal met aanvullende informatie over deze generatie voor een compleet verhaal.
Door met de Asus ROG Maximus XII Formula. Met dit moederbord heb je een volwaardige aanmelding binnen het high-end segment van ROG. Enkel de Maximus XII Extreme is wat extremer dan de Maximus XII Formula. Tussen de twee is het prijsverschil op het moment van schrijven circa 390 euro. De Maximus XII Extreme heeft meer PCI-e mogelijkheden, meer aansluitingen en extra features zoals een dual BIOS. Nu is er nog veel meer op te noemen, maar voor nu beperk ik mij daar toe.
In mijn enthousiasme wijk ik te veel af van het onderwerp, terug naar de Maximus XII Formula. Eerlijk is eerlijk: dit moederbord is binnen de grenzen van moederbord specificaties extreem te noemen. Maar waar zit hem nu het onderscheid? Dat zit hem in waterkoeling! De Maximus XII Formula is uitgerust met een CrossChill EK III VRM koeling in samenwerking met EK Blocks. De Formula historie gaat terug naar socket 775 met de Asus Maximus Formula (Special Edition). Naast de Special Edition was er ook nog reguliere versie van de Formula zonder waterkoeling. Ondertussen is waterkoeling op de Formula reeks gemeengoed geworden.
Verdere specificaties deel ik in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Maximus XII Formula circa 505 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Ik heb gekozen voor een visueel overzicht van het moederbord. Belangrijkste kenmerken licht ik nader toe. In principe is de Maximus XII Formula een uitgebreidere versie van de Maximus XII Hero. Wel is het zo dat de Maximus XII Formula duidelijk onderscheid maakt met de eerder besproken waterkoeling voor de VRM’s. Het betreft een 16-fase powerdesign met 16 mosfets aangestuurd door een Digi+ ASP1405I controller. De toegepast mosfets zijn afkomstig van Infineon, het gaat hier om de TDA21472 met een powerstage classificatie van 70A stroom. Vermenigvuldig je dit met 16, dan heb je een totale powerstage van 1120A.
Als het om geluid gaat is de Maximus XII Formula uitgerust met een Realtek ALC1220 audiochip. Vergezeld door een ESS ES9023P DAC en twee Texas Instruments RC4580 VRM’s. Met dit audiopakket speelt Asus in op high-end headsets. Met de komst van Comet Lake en LGA 1200 verschijnt WiFi 6 (802.11ax) op de moederborden. Niet ieder moederbord is hiermee uitgerust. Voor nu is het vooral weggelegd voor het hogere segment, wat perfect aansluit op de Maximus XII Formula. Het moederbord is uitgerust met een Intel AX201 WiFi controller met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 2.4 Gbps. Voor een bekabelde verbinding heb je twee mogelijkheden, de Intel WG-I225-V met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 2,5 Gbps en de Marvell AQtion AQC107 met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 10 Gbps. Gebruik van de 10 Gbps poort lijkt mij geweldig i.c.m. een eigen CAT6 “koper infrastructuur".
Verder telt de Maximus XII Formula tien USB-poorten, waarvan zes USB 3.0 poorten tot 5 Gbps en vies USB 3.1 poorten tot 10 Gbps. Hiervan zijn negen poorten USB Type-A en één poort USB Type-C. Op het I/O is één USB Type-A poort aangeduid als BIOS USB-poort, deze is voor het flashen van de BIOS middels een USB-stick. Dit kan via de UEFI, maar ook via de fysieke BIOS FlashBack knop op het I/O. Met een USB-stick aangesloten druk je deze 5 seconden in tot het lampje op de knop gaat knipperen. De BIOS is succesvol geflashed zodra het lampje niet meer knippert. De Maximus XII Formula is ook uitgerust met een CLEAR CMOS knop, de naam zegt het al: een hard reset voor de CMOS als je bijvoorbeeld niet meer de BIOS/UEFI komt.
Op het I/O schild en de PCH zone siert AURA RGB-verlichting aanstuurbaar middels de AURA of Armoury Crate software van Asus. Voor het aansluiten van LED-strips of overige RGB apparaten zijn er twee ARGB (3-pin) headers beschikbaar en twee RGB (4-pin) headers. Als kers op de taart is het moederbord voorzien van een 2 inch OLED-scherm. Deze bevindt zich tussen de socket en het eerste PCI-e slot. Wat mij betreft een betere positie dan het I/O waar Asus wel eens in het verleden voor koos.
Connectiviteit voor opslag bestaat uit drie M.2 sloten, waarvan twee aan de voorzijde van het moederbord voorzien van heatsink en één op de achterzijde van het moederbord. De twee M.2 sloten aan de voorzijde zijn gelabeld als SLOT 1 en SLOT 2, logischerwijs neem je eerst gebruik van deze twee M.2 sloten om je systeem toegankelijk te houden. Totaal tel ik zes SATA600 poorten op de zijkant. Twee interne on-board headers die zeker waardig zijn om te vermelden is de USB 3.1 en Thunderbolt header.
Na flink wat tekst en uitleg gaan we nu eerst van start met het uitpak avontuur. De verpakking is typisch ROG ‘met een goud (rood) randje’ in het high-end segment. Het uitpakken van de Maximus XII Formula voelt aan als een feestje voor menig enthousiasteling, gamer en HARDEwaren liefhebber. De inhoud bestaat uit het moederbord zelf aanvullend met diverse accessoires, bestaande uit boekjes, een ROG stickervel, zes zwarte SATA kabels waarvan twee met een sexy sleeve, RGB/ARGB verlengkabels, een ROG sleutelhanger, een I/O verzamelblokje voor pin-connectoren, M.2 schroefjes, een ROG case badge en als laatste de WiFi/Bluetooth antenne.
Door naar het moederbord zelf. Per generatie heeft Asus mij weten te verassen met diverse ROG en Strix moederborden. Afwerking laat weinig wensen over. De samenstelling van zwart, grijs verveelt niet en is redelijk uniseks voor diverse builds. Bij de Maximus XII Formula maakt Asus gebruik van een zwarte pianolak afwerking ter hoogte van de PCH heatsink, hier is het ROG logo zichtbaar. Persoonlijk ben ik minder enthousiast over deze afwerking. De stofgevoeligheid en reflecties op deze onderdelen vallen beter op. Vooral in combinatie met RGB-verlichting. Ik vind de mattere afwerking van Asus met een brushed look aangenamer.
Toch ontneemt mij dit niet om te genieten. Wat is het een verdomd mooi moederbord. Afwerking met een RGB mirror effect op het I/O, doorlopend op de heatsinks en het schild rondom de PCI-e sloten. Bij de heatsinks is dit enkel optisch zonder RGB-verlichting, hier willen we geen LEDS die voor extra warmte kunnen zorgen. Laten we het bord in zijn natuurlijke vorm eens bewonderen.
Dit maakt mij oprecht blij, anders kan ik niet zeggen. Niet enkel de voorzijde van de Maximus XII Formula mag er zijn, de achterzijde is voorzien van een verstevigend en beschermend schild. Hier is SLOT 3 van de drie M.2 sloten fysiek zichtbaar.
We doen een korte ronde over de lay-out van het moederbord. Veel informatie over de specificaties en kernmerken van dit moederbord lees je terug in het hoofdstuk de specificaties. We gaan linksonder vertrouwd van start. Hier is het SupremeFX audiopakket zichtbaar in de vorm van een schild. De ingebouwde DAC is compatible met headsets die een hogere impedantie verlangen.
Het schild bedekt grotendeels het volledige oppervlakte van het moederbord. De interne headers en aansluitingen zijn veelal te vinden op de randen en rondom de socket, waar nog specifiek een waterpomp header zit. Ondanks alle USB 3.0 en 3.1 verschijnselen vind ik het fijn dat er nog twee USB 2.0 interne headers aanwezig zijn. Sommige apparaten maken gebruik van deze headers, goed voorbeeld hiervan is mijn waterkoeler.
Diverse pin-aansluitingen zijn zichtbaar naast de zes SATA600 aansluitingen. Dit zijn aansluitingen voor o.a. parameters zoals een thermal en flow sensor voor waterkoeling, wat meer mooi aansluit op het EKWB sausje bij de VRM’s. De gekantelde USB 3.0 is wat mij betreft een aanwinst. Deze buigt minder opzichtig rondom je moederbord en staat bekend als een stugge kabel.
Richting de rechterbovenhoek van het moederbord bevinden zich de interne USB 3.1 header, de ATX-connector een fysieke aan- en uit knop samen met een reset knop. On-board knoppen zijn altijd een aanwinst. De Q-LED mag niet ontbreken. Ik heb mijn enthousiasme al vaak uitgesproken over de functionaliteit van Q-LED. Toch zie ik de ingebouwde OLED-schermpjes langzamerhand deze functie overnemen op de high-end moederborden van Asus, gezien het feit dat deze bij het opstarten ook postcodes weergeven. De schermpjes zijn zelfs nog wat uitgebreider met icoongebruik, waardoor het eenvoudiger is om direct zichtbaar te krijgen wat het probleem mogelijk veroorzaakt. Niet ver boven de knoppen vinden we een RGB (4-pin) en ARGB (3-pin) connector samen met drie 4-pin fan headers voor o.a. de CPU_FAN en CPU_OPT fan.
De socket is de basis voor het bestaan van een nieuw systeem. Socket 1200 mag dan wel meer pinnetjes hebben, qua maatvoering voor het plaatsen van CPU-koelers is deze gelijk gebleven. Eerdere 115x generaties CPU-koelers en AIO-sets zijn compatibel. Je krijgt gelijk een mooie inkijk op het moois onder de VRM heatsinks. Voeding van het moederbord gaat met een enkele 4 en 8-pin CPU_Power connector. Aan geheugen kun je maximaal 128 GB aan DDR4 huisvesten.
Nu we in het kamp van de VRM’s zijn aangekomen, mogen de VRM’s heatsinks shinen. Zichtbaar zijn de twee schroefgaten voor fittingen (in en out). De ontwerpovergang van I/O naar heatsink vind ik prachtig.
Om een M.2 SSD te plaatsen moet je twee schroefjes losdraaien, waarna je de heatsink optilt uit het schild. Op de heatsink zelf zijn thermal pads aangebracht. Ik heb ervoor gekozen om de sticker op mijn M.2 SSD te laten voor wat het is, dit in verband met garantie. Wel heb ik de blauwe folie verwijderd op één van de thermal pads.
De build is nu redelijk compleet. Ik krijg de indruk dat Pom het er mee eens is, hoewel ik hier soms aan twijfel. Het is tijd voor vervolgstappen: op naar de benchmarks!
In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk vind je relevante informatie van de gebruikte instellingen, gevolgd door diverse synthetische benchmarks. Er is gebruik gemaakt van eerdere stock resultaten afkomstig uit eigen review(s) en testen. Ik heb Intel Core i5 9600K (Coffee Lake S) verwerkt ter vergelijking. Belangrijke disclaimer is dat de Intel Core i5 10600K gebruik maakt van HyperThreading. Opvolgend zullen er nog wat game benchmarks gepresenteerd worden tussen de Intel Core i5 9600K (6-core/3.7GHz - 4.6 GHz, stock) en de Intel Core i5 10600K (6-core met HyperThreading/4.1GHz - 4.8 GHz, stock). De Intel Core i5 9600K is in het 4e kwartaal van 2018 vrijgegeven en de Intel Core i5 10600K in het 2e kwartaal van 2020. Alle benchmarks zijn gecombineerd met een GTX 1080 Ti.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]
[/list] Aanvullend
In de review is zowel de Cooler Master Test Bench V 1.0 als ROG Helios behuizing zichtbaar. Na de benchmarks is het systeem verplaatst van de Test Bench naar een vaste behuizing. Ik zal gedurende de nabespreking van de resultaten wat meer praktische informatie hierover delen. Cinebench 20
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark - Fire Strike 1.1 - Ultra
Time Spy - Extreme
Thief in 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160
Rise of the Tomb Raider in 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160
Shadow of War in 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160
Eerste indruk
Eerste impressie is dat we verbeteringen zien, wat niet onlogisch klinkt met een nieuwe generatie. De verbeteringen zijn bij de Intel Core i5 10600K vooral zichtbaar met CPU gerelateerde taken. Grootste verandering is de aanwezigheid van HyperThreading en standaard een agressievere Turbo op de Intel Core i5 10600K.
Comet Lake voelt aan als het laatste drupje sap uit de 14 nanometer procedé van Intel. Volgens de geruchten is de eerste volgende stap Rocket Lake, wederom zou Rocket Lake gebaseerd zijn op het 14 nanometer procedé. Na eerdere Intel Core reviews met Coffee Lake en Coffee Lake S, voelt deze generatie als een herhaling, en weet ik nog niet helemaal wat ik moet vinden van Rocket Lake op wederom 14 nanometer. Lees dit vooral als “hardop denkende Pim". Het gaat om IPC verbeteringen gepaard met vanuit de fabriek standaard een hogere overklok. De temperaturen liegen er niet om en gaan per generatie stapsgewijs omhoog, wel krijg je daar nét wat betere prestaties voor.
Overklokken met de Intel Core i5 10600K vraagt een high-end CPU-koeler. Met een Core Voltage van al snel boven de 1.3V+ voor een 5GHz overklok lopen de temperaturen op. Ik heb testen gedraaid met de Intel Core i5 10600K op 1.35V i.c.m. de be quiet! Dark Rock 4 en Asus ROG Ryujin 360. De be quiet! Dark Rock 4 neigt richting de 90 graden Celsius. Met de Asus ROG Ryujin 360 is dit rond de 82 - 84 graden Celsius. De extra warmteproductie komt niet enkel door de hogere turbo, HyperThreading zorgt ook voor extra warmteproductie.
Tijd voor?
Ik wil LGA 1200 niet volledig afschrijven als platform. Op gaming aspect levert Intel degelijke prestaties. In sommige gevallen zijn het marginale verschillen met de Intel Core i5 9600K. Het woord upgraden van de 9600K en 10600K komt niet in mij op, vergeet dit direct. Wel komt AMD met zijn Ryzen 7 3700X om de hoek kijken. Een vergelijkbare prijs met acht kernen versus de zes kernen van de 10600K. Op CPU gerelateerde testen is deze processor sneller, mede dankzij deze twee extra kernen. Als het om gaming prestaties gaat wint de 10600K het met ongeveer 5 procent. In mijn optiek is de AMD Ryzen 7 3700X de interessantere keuze van de twee. Het percentage aan gaming prestaties weegt niet op tegen de twee extra kernen van de AMD Ryzen 7 3700X.
Comet Lake is wat mij betreft de laatste stuiptrekking op het 14 nanometer procedé. Ik kan mij niet voorstellen dat Intel Rocket Lake wederom gebruik zal maken van 14 nanometer, hoewel de geruchten mij tegen spreken. Intel is wel wakker geworden door HyperThreading in te schakelen op de Intel Core i5 10600K, en ergens kunnen ze niet anders door de sterke positie van AMD.
Op het moederbordDe Maximus XII Formula voorziet in veel aspecten. Het powerdesign is om te smullen. De Intel Core i5 10600K was eenvoudig naar 5.0GHz te jagen met een Core Voltage van 1.32 en een multiplier van 50 op alle kernen. Met een gemiddelde idle temperatuur van 34 graden Celsius en load rond de 82 - 84 graden Celsius in combinatie met de Asus ROG Ryujin 360 AIO. De BIOS en UEFI maken overklokken toegankelijk. Vooral de AI Overclocking Guide van Asus kan waardevol zijn als je middels de BIOS je systeem automatisch wil laten overklokken. Met AI Overclocking loopt de BIOS de systeemparameters na. Je vult verder informatie aan over de toegepaste componenten, waarna AI Overclocking het systeem een automatisch overklok geeft op basis van de variabelen.
Toch zie ik veel mensen de Maximus XII Formula kopen als high-end moederbord om zelf te kunnen spelen met variabelen. Het moederbord is een prachtige basis voor een custom loop met zijn CrossChill EK III VRM heatsink. Verder is het moederbord rijk aan features met zijn 10G ethernet aansluiting, voldoende USB mogelijkheden, WiFi 6 met Bluetooth 5.1 en een deftige 2 inch OLED schermpje.
Het 16-fase powerdesign met 16 TDA21471 mosfets bepalen de basis voor je overklok. Dit gaat samen met de Digi+ ASP140I controller. Dit totaalpakket is van hoogwaardige kwaliteit, enkel de Maximus XII Extreme maakt gebruik van zwaardere mosfets met een powerstage classificatie van 90A per mosfet. Hiermee ligt het totaal op 1440A op de Maximus XII Extreme versus de al forse 1120A op de Maximus XII Formula. In de conclusie geef ik mijn eindoordeel over het moederbord en vat ik Comet Lake nog één keer samen, voor nu gaan we door met de UEFI.
De BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features zoals temperaturen, bootvolgorde, tijd en datum, kloksnelheden en geïnstalleerde ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht met de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn hier beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om te overklokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poorten of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wil uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen voor een snellere boottijd. Vaak in de praktijk wordt de UEFI post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens/parameters rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid/bandbreedte nagaan, de UEFI flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien.
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Asus ROG Maximus XII Formula.
Vooraf aan de conclusie wil ik nog graag Asus zijn Armoury Crate software bespreken. In het verleden was ik tevreden over de software van Asus. Ik vond Armoury II voor het beheren van randapparatuur het minst succesvol, over overige software zoals LiveDash en AURA was ik positief gestemd. Met al die losse deeltjes aan software, ongeacht dat Armoury II randapparatuur samenbracht, was het soms te veel van het goede. Ik vond het wisselen tussen software voor diverse delen van je build onprettig, met als gevolg: “laat maar, het is wel best zo!"
Met Armoury Crate brengt Asus (gelukkig) zijn uitgebreide portfolio aan hardware samen. Dus niet enkel randapparatuur bij randapparatuur. Met alles bedoel ik ook alles. AURA (RGB-verlichting) en hardwarematige instellingen zijn nu samengekomen, er zijn nog meer toevoegingen zoals game profielen, echter gebruik ik dit niet.
De Maximus XII Formula is volledig te beheren, bestaande uit het OLED-scherm, AURA (RGB-verlichting), de aangesloten adresseerbare headers en kalibratie hiervoor om het in sync te brengen met overige hardware. Armoury Crate heeft nog wat kleine slordigheidjes, maar werkt ondertussen naar mijn ervaring stabiel. Eerdere versies hadden nog wat stabiliteitsproblemen, ondertussen is Asus redelijk doorontwikkeld met Armoury Crate.
We zijn aangekomen bij de eindconclusie van de Maximus XII Formula. In de review maakte we kennis met het moederbord, zijn featureset en de Comet Lake generatie, in het bijzonder de Intel Core i5 10600K. Hoe beleef ik de Maximus XII Formula met processorvoet 1200? Je leest het hieronder.
Laat ik van start gaan met het moederbord zelf. De Maximus XII Formula brengt weinig teleurstellingen met zich mee. Het moederbord is keurig afgewerkt, hoewel het ontwerp wat minder glossy had mogen zijn, dit blijft persoonlijk. De komst van WiFi 6 en een dikke Marvell AQtion AQC107 chip met een 10G ethernetpoort maakt netwerk een genot. Of je deze volledige 10 Gigabit ooit gaat gebruiken… Maar what the heck! It’s there. Het audiopakket in de vorm van SupremeFX mag er ook zijn met zijn extra DAC/headset versterker voor headsets met een hogere impedantie.
De onderscheidende toevoeging van de CrossChill EK III VRM heatsink maakt dit moederbord interessant voor eigenaren met een custom loop. Overklokken is ondanks de hogere hitte productie bij de Comet Lake generatie nog steeds goed mogelijk. Uiteraard hebben we het over diverse variabelen beginnende met “het lot uit de loterij" als het om je CPU gaat. De optie om de VRM’s te waterkoelen kan net die extra stap zijn voor wat extra potentie. Features zoals het 2 inch OLED-scherm, de on-board knoppen, het Q-post scherm en een ruime diversiteit aan interne headers naast het uitgebreide arsenaal aan aansluitingen op het I/O maken de Maximus XII Formula oprecht een high-end moederbord. Eerder in de specificaties haalde ik de interne Thunderbolt header aan, een adapter voor deze interne header als accessoires had aangenaam geweest.
Over het powerdesign van dit moederbord heb ik het al vaker gehad, hier gaat mij hart sneller van kloppen. Ik hou het hier dan bij, in de review zelf kun je hier meer informatie over terugvinden. Het ecosysteem van Asus als het om de combinatie hardware, BIOS/UEFI en software gaat voelt compleet aan. Toevoegingen zoals de fysieke FlashBack en CLEAR CMOS knoppen maken het leuker om te spelen met je systeem, er kan en mag wel eens iets verkeerd gaan.
Wel ben ik wat kritischer naar Intel toe. Ik denk velen van ons. De Comet Lake generatie is de zesde generatie op het 14 nanometer procedé. Wat mij betreft is de rek er met Comet Lake nu wel ruim uit, het is tijd voor Intels nanometer verkleining. Maakt dit Z490/LGA 1200 nutteloos? Nee. Voor gaming en het pushen van de processor met een overklok blijft het een mooi platform. Let wel op dat je hier een beefy CPU-koeler nodig hebt.
Mocht je meer willen lezen over mijn ervaring en oordeel over de Intel Core i5 10600K, dan verwijs ik je door naar het hoofdstuk in de praktijk. Dit brengt mij bij een eindoordeel van de Maximus XII Formula. De Maximus XII Formula maakt zich vooral interessant als je kiest voor een custom loop. De Maximus XII Hero is goedkoper alternatief als je voor high-end gaat in het ROG kamp zonder waterkoeling. Met een prijs van circa 505 euro is het moederbord niet goedkoop te noemen, wel is het een moederboord vol met mogelijkheden en ultiem in zijn klasse voor waterkoeling. Met dat gezegd is het een geweldige kandidaat voor waterige liefhebbers met overklok wensen.