Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Maximus XIII Hero
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- UEFI
- Testomgeving
- Resultaten - benchmarks, nabespreking & verschillen
- Conclusie
Met Intel Rocket Lake-S in de schappen lanceert ASUS’ dertiende generatie Maximus-moederborden. Voor nu zien de ROG Maximus XIII Hero en Extreme levenslicht op het Z590-platform. Van de Maximus XIII Extreme is er ook nog een Glaciaal-variant beschikbaar met geïntegreerd EK-waterblok.
Intel Rocket Lake-S is de langverwachte opvolger van Comet Lake. Destijds kwam Comet Lake, ofwel de tiende generatie uit met de 400-serie aan chipsets, waarvan de 500-serie aan chipsets nu eveneens de directe opvolger is. Rocket Lake-S maakt wederom gebruik van socket LGA 1200, waardoor er sprake is van achterwaartse compatibiliteit met Z490. Belangrijk om te weten is dat dit niet geldt voor de H410 en B460-chipsets. Tevens is het mogelijk om een Comet Lake-processor te plaatsen op een Z590-moederbord, al levert dat weinig meerwaarde op.
Rocket Lake-S is Intel’s eerste processorreeks met ondersteuning voor PCI Express 4.0. Verder heeft de nieuwe reeks vier extra CPU PCIe 4.0-lanes voor een M.2 NVMe PCIe 4.0-SSD. Dit brengt het totaal op 20 CPU PCIe 4.0-lanes op Rocket Lake-S. Voor de goede orde: Comet Lake heeft 16 CPU PCIe 3.0-lanes. Sommige Z490-moederborden bieden ondersteuning voor PCIe 4.0; uiteraard dan enkel in combinatie met een Rocket Lake-S-processor én met als vereiste een BIOS-update.
De ASUS ROG Maximus XIII Hero maakt gebruik van nieuwe connectiviteitopties als zijnde Z590-moederbord. Er is ondersteuning voor USB 3.2 Gen 2×2, waardoor er een maximale overdrachtssnelheid van 20 Gbps mogelijk is. Ook is er een Thunderbolt 4-controller aanwezig. De snelheid van Thunderbolt 4 is gelijk aan dat van Thunderbolt 3. Voornaamste verbeteringen bestaan uit ondersteuning voor 8K-beeldschermen, extra beveiliging en ondersteuning voor langere kabels.
Meer specificaties bewaren we voor de opvolgende hoofdstukken. Doelstelling van de zojuist gedeelde informatie moet vooral helderheid verschaffen in de verschillen tussen processoren en chipsets. Op het moment van schrijven is de ASUS ROG Maximus XIII Hero te verkrijgen vanaf € 469,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
De Maximus XIII Hero is een moederbord dat behoort tot de high-end orde van ROG. Voorzien van een 14+2 powerfasedesign met een MOSFET-rating van 90A, is het moederbord op papier opgewassen tegen een stevige overklok. De combinatie van een forse VRM-heatsink om dit powerfasedesign de meester te zijn, maakt deze boodschap alleen maar duidelijker.
Belangrijke eigenschappen die we welkom heten op de Z590-reeks aan moederborden is PCIe 4.0, USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps), Thunderbolt 4, Wi-Fi 6E (802.11ax) en DMI (Direct Media Interface) tussen de CPU en chipset. PCIe 4.0 werkt uitsluitend met een Rocket Lake-S-processor. Met de komst van Wi-Fi 6E-technologie krijg je met de Maximus XIII Hero een extra frequentieband tot je beschikking: 6 GHz. Deze heeft een hogere bandbreedte en is om die reden sneller dan de 5GHz-frequentieband die alweer even meegaat. Wel is het belangrijk om te weten dat je hiervoor een Wi-Fi 6E-router nodig hebt. Een Wi-Fi 6-router is wel compatibel met Wi-Fi 6E en andersom, maar geeft je dan geen beschikking over een 6GHz-frequentieband.
Het audiopakket krijgt een upgrade van ASUS. Lang gingen de ALC1200 en/of ALC S1220A samen op high-end moederborden; deze maakt nu plaats voor de ALC4082 van Realtek. De ALC1200 en ALC S1220A werden door ons als hoogwaardig bevonden. Toch zou de ALC4082 daar nog een schepje bovenop moeten doen. De audiokwaliteit en opnamekwaliteit zouden met name verbeterd moeten zijn. Meer over audio en overige specificaties lees je verder in de review.
De Maximus XIII Hero wordt geleverd in een hoogwaardige verpakking. Chique en stijlvol als je het mij vraagt. De accessoires bestaan uit een handleiding, stickervel, vier zwarte SATA-kabels, een I/O-pin-header, RGB/ARGB-kabeltjes, een ROG GPU-houder (support), een gecombineerde Wi-Fi/Bluetooth-antenne en een ROG-sleutelhanger.
Door met de Maximus XIII Hero zelf. Eerste indruk en iets terugkerend bij de ROG-reeks aan moederborden: damn, wat heerlijk. Het is oprecht genieten om een moederbord van dit kaliber in handen te hebben. Keer op keer heb ik het idee dat het design definitief is; het kan niet beter. Toch weet ASUS het wederom naar een hoger niveau te tillen. Een combinatie van lay-out, heatsinks en afwerkingselementen strelen de ogen maar al te goed.
De nieuwe generatie SupremeFX bestaat uit een Realtek ALC4082 in combinatie met een ESS SABRE9018Q2C 32-bit DAC. Dit is een 2-kanaals audio D/A-converter met hoofdtelefoonversterker en als focus: hoogwaardige audiokwaliteit. De SABRE9018Q2C levert een DNR van 121 dB en THD + N van -115 dB. Verder bestaat het audiopakket uit de gebruikelijke Japanse Nichicon-audiocondesatoren, die overigens niet direct op de printplaat zichtbaar zijn. Deze bevinden zich namelijk onder de afscherming.
De PCH-heatsink sluit direct aan op overige heatsinks van o.a. de aanwezige M.2-sloten. De M.2_1 en 2-sloten zijn PCIe 4.0 x4. Standaard wijst de Maximus XIII Hero de vier extra CPU PCIe 4.0-lanes van de Rocket Lake-processor toe aan het M.2_1-slot. De overige M.2-sloten functioneren onder PCIe 3.0 x4, waar de Maximus XIII Hero totaal beschikt over vier M.2-sloten.
Het moederbord heeft drie PCIe x16-sloten, waarvan de bovenste twee bediend worden de aanwezige processor, ofwel de CPU-lanes. Deze twee sloten bieden maximaal PCIe 4.0 x16. Het onderste PCIe x16 slot wordt geleverd door de Z590-chipset en heeft een maximale snelheid van PCIe 3.0 x4. Tussen de PCIe 4.0 x16-sloten zit nog een PCIe 3.0 x1 slot voor bijvoorbeeld een netwerkkaart.
Onderop het moederbord bevindt zich een flinke set aan aansluitingen en headers, bestaande uit ARGB-headers, een RGB-header, fan-headers, 2-pin water in, out en flow headers. Totaal telt het moederbord zes SATA 600-poorten. Daarnaast bevinden zich twee USB 3.2 Gen 1-aansluitpoorten. Verder heeft het moederbord ook nog twee USB 2.0 headers en specifiek op het Z590 platform: een USB 3.2 Gen 2×2-header (20 Gbps).
Op de rechterbovenhoek bevinden zich twee ARGB-headers en daarbij drie PWM-headers - waarvan twee voor de CPU-fans en één voor een pomp. Altijd aangenaam: het moederbord heeft een fysieke power- en resetknop en Q-post-scherm. Aan geheugen kan het moederbord maximaal 128 GB huisvesten, wat standaard bij een Intel Rocket Lake-S-processor verhoogd is naar DDR4-3200.
De aluminium VRM-heatsink is fors; dit om het 14+2 (16) powerfasedesign te temmen. Voor het oog een mooi aspect van dit moederbord en een stukje techniek dat we maar al te goed kunnen waarderen. Met een MOSFET-rating van 90A is overklokken een belangrijk aspect van dit moederbord. Zo is er een thermische header te vinden op het moederbord om thermische parameters te kunnen uitlezen.
Het I/O is bijzonder uitgebreid, bestaande uit een CMOS-knop, een BIOS-knop waarmee je ook zonder CPU kan updaten, een HDMI-aansluiting, twee USB 2.0-poorten, twee SMA-aansluitingen voor de meegeleverde antenne, zes USB 3.2 Gen 2 Type-A-poorten, twee Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoorten, twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten, een optische audio-ingang en vijf audiojacks.
Het mag duidelijk zijn dat de XIII Hero deel uitmaakt van ROG’s befaamde Maximus moederbordenreeks. Wi-Fi 6E, Dual Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoorten, twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten, een interne USB 3.2 Gen 2×2-header (20 Gbps), PCIe 4.0 M.2-sloten, een dikke 14+2 powerfasedesign met een 90A MOSFET-rating en een legioen aan diverse aansluitingen en headers op de printplaatplaat zelf. Qua aansluitmogelijkheden kan je je geluk niet op.
Het BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features zoals temperaturen, bootvolgorde, tijd en datum, kloksnelheden en geïnstalleerde ventilatoren. Bij ASUS krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’ - het zit hem in de naam. Bij EZ-mode zit nog een optie ‘EZ-Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control-optie om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn hier beschikbaar. Ook kun je daar kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pins en ondersteunen PWM.
Belangrijke toevoeging op de Z590-reeks is de Gear ½-functie; hetzelfde geldt voor de Re-Size BAR-functie. Op basis van onze ervaring zijn de Gear 1 en 2-toevoegingen makkelijker te vinden in het MSI BIOS/UEFI. Waar de Re-Size BAR-functie prominent beter zichtbaar is in de Asus BIOS/UEFI.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poorten of SATA-poorten beheren.
Het monitormenu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wil uitlezen. Daarnaast bevindt zich hier het boot-menu, waar we de Fast boot-modus kunnen inschakelen voor een lagere opstarttijd. Vaak in de praktijk wordt de UEFI-post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot-vertraging inschakelen; handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens/parameters rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool-pagina. Hier kun je actieve videokaarten bekijken en ook de PCI Express-snelheid/bandbreedte nagaan, het UEFI flashen, overklokprofielen aanmaken en verdere gegevens over het moederbord inzien.
En als laatste de save en exit pagina. Gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok; tot zover het UEFI van de ASUS ROG Maximus XIII Hero. Als toevoeging op het UEFI/BIOS hoofdstuk vind je hieronder nog wat RGB-foto’s van het moederbord.
Voor de benchmarks zijn een paar belangrijke richtlijnen opgesteld. Alvorens we daarin duiken, is het belangrijk om de testomgeving te delen. Zowel de Core i9 10900K als Core i9 11900K zijn voor deze review met dezelfde setup, koeling en instellingen getest. Om de beesten te temmen, is gebruikgemaakt van een Noctua NH-D15. Als testplatform is een ASUS ROG Maximus XIII Hero gehanteerd, met daarop 16 GB aan 3200MHz-geheugen en een MSI RTX 3070 Gaming X Trio. De volledige setup is hieronder zichtbaar. Bij de benchmarks zelf staan instellingen genoteerd.
Teruggrijpend op de richtlijnen: eventuele verbeteringen vanuit ASUS zijn voor opvolgende benchmarks uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat de 10900K én 11900K zich hebben gedragen conform de richtlijn van Intel zelf. Dit is om onnodige variabelen te voorkomen en een eerlijke vergelijking te maken, onafhankelijk van moederbord en/of fabrikant. Om dat te valideren, is een meting van de processorfrequentie gedaan gedurende een Blender-test. Dit was succesvol, want de all-core turbofrequentie van beide processoren viel na een korte tijd altijd omlaag, om de vermogens-, ofwel TDP-richtlijnen van Intel te volgen.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:- BIOS: 0610
- Nvidia Driver: 461.92
- Instelling 1: Intel Core i9-11900K - 3,5 - 5,3GHz (stock)
Als eindnoot: dit is een moederbordreview. Hier kijken we specifiek naar productiviteit, synthetische resultaten en een tweetal games. Diepgaandere resultaten aangaande processor, temperatuur en gameresultaten zijn bestemd voor onze processor- en videokaartreviews.
Productiviteit
7-Zip
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
Cinebench R23
Javascript Kraken - lager is beter
PugetBench - Adobe Photoshop
Synthetisch
3DMark Fire Strike Ultra
3DMark Time Spy Extreme
3DMark Port Royal
Games
Voor het schrijven van deze moederbord review zijn er twee games meegenomen in de resultaten. In onze Intel Core i9 11900K review delen we meer gameresultaten.
CS:GO
F1 2020
Nabespreking
Oké, dan is het nu tijd voor de nabespreking van de resultaten. Conform de verwachtingen is één zaak verduidelijkt: multi-threaded-prestaties zijn verslechterd. De enige uitzondering hierop is PugetBench in Photoshop, omdat hier niet alle kernen, ofwel threads worden gebruikt.
In betrekking tot het Turbo boost-gedrag zijn duidelijke verschillen te zien tussen de 10900K en 11900K. Beide processoren zijn met dezelfde BIOS-instellingen getest, ofwel conform de Intel-richtlijnen. Het Rocket Lake-S-vlaggenschip stond logischerwijs ingesteld op Gear 1, zoals besproken. Tijdens de Port Royal-test van 3DMark deed de 10900K een boost aanhouden van vrijwel constant 4,9 GHz door de gehele test heen. Ondertussen wist de 11900K tussen 4,9 GHz en 5,3 GHz te boosten dankzij Thermal Velocity Boost.
In onze Intel Core i9 11900K-review lees je meer over diverse benchmarks, rendering, compiling, games, RTX, DLSS en temperaturen tezamen met stroomverbruik. Met de Rocket Lake-S lancering hebben we twee moederborden in handen: de besproken ASUS ROG Maximus XIII Hero en de MSI MEG Z590 ACE. Verschillen tussen de twee moederborden zijn marginaal - tot nipt als het om resultaten gaat. Hier is de Intel Core i9 11900K de bepalende factor. Het feit dat we volgens de Intel-configuratie testen houdt het dat resultaten consistent zijn.
Moederbord-verschillen
De ASUS ROG Maximus XIII Hero is eigenlijk niet uit ander hout gesneden. Oké, los van het verschil dat het hier gaat om twee verschillende merken met eigen designkeuzes. Beide moederborden worden gesegmenteerd als high-end, hierdoor zijn de verschillen dusdanig klein. De ASUS ROG Maximus XIII Hero kiest voor wat meer opties als het om USB-poorten gaan, evenals een extra interne USB 3.2 Gen 2-header en een tweede Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoort. De MSI MEG Z590 ACE beloont je daarentegen met een extra PCIe 3.0 x1-slot en twee Mini DisplayPort-poorten (Thunderbolt 4).
De ASUS ROG Maximus XIII Hero oogt wat rustiger qua design, waar de MSI MEG Z590 ACE eleganter oogt dankzij de gouden kleuraccenten. Het powerfasedesign is met een 14+2 fasen configuratie net wat minder uitgebreid dan de 16+2+1 fasen configuratie op de MSI MEG Z590 ACE. Beide moederborden maken gebruik van VRM’s met een MOSFET-rating van 90A. Op dit niveau zijn de verschillen relatief klein, een powerfasedesign- ontwerp van dit niveau is redelijk indrukwekkend.
Om die reden zijn de verschillen tussen de twee moederborden niet groots. Onder de eindstreep blijft de merkvoorkeur, een stukje design en mogelijk dat je de configuratie van de ASUS ROG Maximus XIII Hero beter kan waarderen of die van de MSI MEG Z590 ACE. Prijstechnisch ontlopen beide moederborden elkaar marginaal. Qua prestaties zien we ook weinig verschillen.
De ASUS ROG Maximus XIII Hero is een deftig en enerzijds rustig moederbord om te zien. De lay-out heeft een doordacht ontwerp, die basis is voor de harmonie van dit moederbord. Hoe dit moederbord presteert met de gloednieuwe Intel Core i9 11900K lees je in deze eindconclusie.
Op basis van de nabespreking mag het duidelijk zijn wat we van de Intel Core i9 11900K vinden. Het continu herhalen van deze informatie willen we vermijden. Wel mag gezegd worden dat de Z590-reeks qua featureset een flinke inhaalslag heeft gemaakt t.o.v. Z490. Wellicht nog sterker geformuleerd: t.o.v. de concurrentie op het X570-platform van AMD. Daar is de ASUS ROG Maximus XIII het levende bewijs van.
Z590 introduceert niet alleen PCIe 4.0, daarnaast komt het platform ook met USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps), Thunderbolt 4 en Wi-Fi 6E (802.11ax - 6GHz-frequentieband). De ASUS ROG Maximus XIII is royaal in het aantal USB-poorten, fan headers, interne aansluitingen en knoppen. Met kers op de taart heeft het moederbord nog een extra interne USB 3.2 Gen 2-header en een tweede Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoort. Ook het I/O van dit moederbord bewijst dat het Intel 500-platform volwassen is.
Het 14+2 powerfasedesign is van hoogwaardig niveau en zal menig hart van overklokkers sneller doen kloppen. Niet te vergeten dat dit moederbord met een Realtek ALC4082 in combinatie met een ESS SABRE9018Q2C 32-bit DAC is uitgerust. Dan kan je er ook nog eens 4 M.2 SSD’s op kwijt, waarvan twee op PCIe 4.0 x4 en twee op PCIe 3.0 x4. Een minpunt versus de MSI MEG Z590 ACE is het ontbreken van een dubbele BIOS. Dit lijkt vooralsnog enkel weggelegd voor de Maximus Extreme-modellen.
Onder de eindstreep is het onvermijdelijk om de Intel Core i9 10900K én 11900K nog aan te stippen. In onze Intel Core i9 11900K concluderen we dat het lastig is om de prijs van de 11900K te rechtvaardigen, dat neemt wat ons betreft geen waarde weg van het Intel 500-platform. Een platform dat ook gebruikt kan worden in combinatie met Comet Lake voor het leeuwendeel van zijn featureset. Het is dus vooral zoeken welke processor voor jouw budget opgaat, en vanaf welke generatie je een mogelijke upgrade maakt. Maakt dat Rocket Lake-S een tekortkoming voor het Intel 500-platform? Wellicht.
De ASUS ROG Maximus XIII Hero voorziet vrijwel op alle fronten. We vinden het Intel 500-platform (chipset Z590) een doorontwikkeld platform, zeker nu PCIe 4.0 van de partij is. De ASUS ROG Maximus XIII Hero laat niets te wensen over. Nou, oké… een tweede BIOS dan! Maar voor de rest heb ik weinig klagen en kan ik oprecht alleen maar genieten. ROG belooft met de Maximus XIII Hero high-end. Wat krijg je? High-end!