Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Raikiri Pro
Links; Navigatie;Eerder dit jaar werd de ASUS ROG Raikiri Pro onthuld en inmiddels heeft de controller zijn plaats op mijn bureau gevonden - voornamelijk voor pc-gaming. Als inspiratie is overduidelijk Xbox genomen en daarmee gaat deze ook door het leven als Xbox-controller, geschikt voor bedraad gebruik met zowel de Xbox One als Series X/S. ASUS heeft vervolgens haar eigen ROG-kruidenmix toegevoegd, waaruit deze ROG Raikiri Pro is ontstaan.
Ten opzichte van de normale Raikiri (non-Pro) zijn er wat upgrades doorgevoerd. Waar de Raikiri enkel bedraad te gebruiken is met een Xbox-console of pc, kan de Pro draadloos gebruikt worden op de pc via Bluetooth of de meegeleverde 2,4GHz-dongel. Daarnaast zijn er twee koppen extra aan de achterkant geplaatst en is voorop een OLED-display toegevoegd. Bij beide controllers biedt de D-pad een 8-voudige input, maar op de Raikiri Pro bezit deze een nieuwe vormgeving.
In deze review ga ik dus verder aan de slag met de ROG Raikiri Pro. In het opvolgende hoofdstuk lees je meer over de specificaties. De ASUS ROG Raikiri Pro heeft een adviesprijs van € 189,-.
Een overzicht van de specificaties;
Specifications | ASUS ROG Raikiri Pro |
---|---|
Compatibility | Windows 10 Windows 11 Xbox Series X|S Xbox One |
Connectivity | Wired RF2.4Ghz Bluetooth (Download driver required) *Xbox console only supports wired connection |
Weight | 330g (include cable) |
Dimensions | 103(W) x 64(H) x 155(L) mm |
I/O port | USB-C 3.5 mm jack |
OLED | 1.3" with 128 x 40 resolution, 2 grey level |
Audio output | 3.5 mm analog audio port compatible for Xbox and PC (Windows) *Headset connection is only available in wired connection |
Microphone input | 3.5 mm analog audio port compatible for Xbox and PC (Windows) *Headset connection is only available in wired connection |
Battery life | Last for up to 48 hours of use (w/o lighting, vibration OFF). |
Cable | 3m USB-C to A detachable cable |
Contents | 1 x ROG Raikiri Pro gamepad 1 x USB Type-C to Type-A cable 1 x USB wireless dongle 1 x Warranty book 1 x Quick start guide |
Bedraad of draadloos?
Goed om te weten, is dat de ASUS ROG Raikiri Pro ondersteuning biedt voor Windows 10 en 11, alsmede de Xbox Series X/S en de Xbox One. Een belangrijke toevoeging daarop is dat de controller zowel draadloos als bekabeld te gebruiken is. Hier maak ik nog verder onderscheid, aangezien de draadloze opties - 2,4 GHz en Bluetooth - enkel te gebruiken zijn onder Windows. De Raikiri Pro is dus enkel bekabeld te gebruiken in combinatie met een Xbox-console. Tevens is de ROG Armoury-software enkel te benaderen op Windows als de controller bekabeld verbonden is.
Voor een controller met de benoemde adviesprijs van € 189,- is het uitblijven van draadloze Xbox-connectiviteit verrassend. Bij aansluiting op een gewenste Xbox-console moet je dus terecht bij de meegeleverde USB-kabel van drie meter, waarmee de controller ook opgeladen kan worden. Verder weegt de Raikiri Pro 330 gram inclusief kabel en heeft deze typische afmetingen van een Xbox-controller. Met de RGB-verlichting en vibraties uitgeschakeld zou de batterijcapaciteit een gebruik van 48 uur moeten leveren. Het 1,3" OLED-display met een resolutie van 128 x 40 pixels is daarbij wel ingeschakeld.
Onder op de controller bevindt zich nog een 3,5mm-combijack voor zowel geluid als microfoon. De audio-aansluiting staat in verbinding met de interne ESS DAC, welke een kwalitatieve audio moet opleveren. Tevens belangrijk om te weten, is dat de ROG Raikiri Pro géén ondersteuning biedt voor headsets/microfoons bij gebruik van de draadloze verbinding, ofwel op de pc.
De ASUS ROG Raikiri Pro komt in een nette verpakking. Inhoud bestaat uit de controller, een handleiding, de USB Type-C naar USB Type-A-kabel en een dongel. De kabel is bedoeld voor het opladen, alsmede voor een bekabelde verbinding met je Xbox-console of pc.
Dat de Raikiri Pro aandacht heeft gekregen, mag duidelijk zijn. Het opvallende ontwerp met o.a. het OLED-display, de RGB-verlichting en een semitransparante behuizing creëert een uniek karakter. Toch zien we als basis de vorm van de Xbox-controller goed terug, iets waar ASUS waarschijnlijk rekening mee heeft te houden om officieel erkend te worden door Xbox zelf. De A, X, B en Y-knoppen maken gebruik van de standaard kleurcodering, al zien de letters er nét wat anders uit.
In het midden onder het 1,3" OLED-display vinden we centraal de Xbox-powerknop, met daarnaast de knoppen voor view, delen en het menu. Deze knoppen kunnen verschillen in functies binnen het Windows en Xbox-ecosysteem, al zijn veel functies goed op elkaar afgestemd voor een gebruiksvriendelijke ervaring.
De thumbsticks hebben een verlaging in het midden en een getextureerde rand voor de grip. Links onder bevindt zich een 8-voudige D-pad en verder maakt de controller gebruik van twee schouderknoppen, LT en RT-triggers en maar liefst vier knoppen aan de achterzijde van de controller. De LT en RT-triggers kunnen naar wens ingesteld worden middels de trigger modi-knoppen. Hiermee bepaal je het dieptepunt van de registratie, ofwel het bewegingsbereik. Standaard kan je deze instellen op kort en lang (volledig ingedrukt).
Aan de achterzijde van de controller zit een beschermkapje met daar onder de 2,4GHz-dongel voor gebruik op de pc. Het RGB-element in combinatie met het OLED-display geven de controller zijn eigenzinnigheid, zoals al eerder opgemerkt. Direct naast de USB Type-C-poort zitten twee kleine knoppen om informatie op het OLED-display te beheren. Opties bestaan o.a. uit profielen, wallpapers, status (batterijstatus, verbinding etc.), controllerinstellingen (pc of Xbox en de verbinding), de screensavertijd en de helderheid van het OLED-display. De textuur op de achterzijde van de controller levert een fijne grip.
De ROG Raikiri Pro maakt gebruik van de Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde RGB-verlichting te weergeven middels AURA. Belangrijk om te weten is dat de Raikiri Pro enkel te benaderen is via de software wanneer deze bekabeld is aangesloten aan de pc.
Eenmaal aangesloten levert de Raikiri Pro een uitgebreid scala aan mogelijkheden als het om instellingen gaat. Gevoeligheid, het registratiepunt, keymapping en trillingen zijn secuur te beheren. De thumbsticks zijn in gradaties te beheren als het om gevoeligheid gaat, waar de eerder besproken trigger modi-knoppen op de controller zelfs in de software verder te finetunen zijn. De Armoury Crate-software en zijn mogelijkheden laten de Raikiri Pro voor het eerst doen aanvoelen als “Pro" - hierover meer in het opvolgende hoofdstuk.
Opties zoals de RGB-verlichting, voedingsinstellingen en het wijzigen van animaties op het OLED-display zijn goed toegankelijk middels de software. Verder kan je spelen met instellingen om de batterijduur van de Raikiri Pro te verlengen.
Connectiviteit
Normaliter leid ik dit hoofdstuk in met wat algemene game-ervaring. Toch begin ik met wat andere zaken, want de connectiviteit van de ROG Raikiri Pro roept de nodige twijfels bij mij op. Ik vind het spijtig dat wanneer de controller draadloos verbonden is met een pc, deze niet te benaderen is in de Armoury Crate-software. Je moet de Raikiri Pro dus bekabeld verbinden voor softwarematige wijzigingen. Oké, hier kan ik mij dan wel overheen zetten, maar wanneer ik je vertel dat er geen draadloze verbinding mogelijk is met Xbox-consoles… tja, dan breekt ook mijn klomp.
Software en OLED-display
Gesproken over de software: middels de Armoury Crate-software laat de Raikiri Pro interessante instellingen zien. De thumbsticks, de LT- en RT-triggers en de knoppen op de achterzijde hebben een hoge modificatiegraad, iets wat ik kan toekennen als Pro-waardig. Wanneer de controller weer in draadloos gebruik is, blijven de gemaakte instellingen van toepassing. Deze kan je toewijzen aan één van de vier profielen. De profielen zijn on-the-fly te wijzigen via het menu op het OLED-display.
Het OLED-display levert relatief weinig opties, al wil ik niet zozeer zeggen dat het een gimmick is. Wel ben ik van mening dat ASUS er meer mee had kunnen doen, ondanks het kleine formaat. Het OLED-display is vooral handig voor het wisselen tussen profielen, waar de screensaver en overige opties mij niet enthousiasmeren. Het beheren middels de twee kleine knoppen is ook niet bepaald gebruiksvriendelijk.
Beknopte game-ervaring
Kijkende naar de praktijkervaring: de ROG Raikiri Pro ligt prima in de hand en levert een fijne grip aan de achterzijde. De vier knoppen op de achterzijde zijn daarentegen bijzonder in vorm. Beter nog, het zijn vormen die mij persoonlijk niet echt lekker onder de vingers liggen. Met name het hoekige ontwerp daarvan maakt het wat minder plezierig. Overige knoppen voelen redelijk vertrouwd aan, zoals het zou moeten zijn op een Xbox-controller. In de basis weet je eigenlijk ook exact wat er te verwachten valt bij het ontwerp.
Voor Call of Duty op de pc heb ik rustig de tijd genomen om goed te experimenteren met de thumbsticks en de LT en RT-triggers. Deze triggers staan kort afgesteld om snel te vuren. De algemene thumbstick voor beweging heb ik op de preset ‘snel’ ingesteld in de Armoury Crate-software. Deze maakt de respons aanzienlijk sneller, waar ik de thumbstick voor het rondkijken op de preset ‘voorzichtig’ heb gezet - deze is erg gecontroleerd. De spelervaring is goed te noemen, waar de knoppen en instelbaarheid eigenlijk het mooiste zijn van de Raikiri Pro.
Esthetisch gezien is de ASUS ROG Raikiri Pro een aantrekkelijke controller te noemen. Ten opzichte van een standaard Xbox-controller is de Raikiri Pro een stuk levendiger met o.a. zijn 1,3" OLED-display, een semitransparante behuizing en RGB-verlichting. Maar hoe ‘Pro’ is deze Raikiri Pro nu daadwerkelijk? Ik wind er geen doekjes om: met een adviesprijs van € 189,- zit de Raikiri Pro in het hoogsegment en sluit deze zich daarmee aan bij de Elite-serie van Xbox zelf en controllers van concurrenten zoals de SCUF INSTINCT-controller.
Voor het geld is de Raikiri Pro is met het OLED-display een prachtige controller om te zien, maar het schermpje levert te weinig meerwaarde op dit moment. Hoewel er uitmuntende customization in de Armoury Crate-software is, verdient de controller wat mij betreft geen Pro-erkenning. Dat de controller bekabeld aangesloten moet zijn om aan te passen, is iets waar ik nog mee kan leven. Dat deze enkel bekabeld te gebruiken is met Xbox-consoles is waar het voor mij persoonlijk fout gaat. Het maakt de gehele positie van deze controller naar mijn mening wat ongemakkelijk.
Hoe dan ook is de Raikiri Pro geweldig voor het modificeren en de instelbaarheid van knoppen - dat is de enige kant waar het Pro-aspect zich laat zien. Jammer genoeg bezitten de vier knoppen achterop een bijzondere vorm, waardoor het gebruik van de knoppen enigszins belemmerd wordt. Als uiteindelijke conclusie kan ik je de Raikiri Pro niet adviseren voor het geld. Het is oprecht een mooie controller die het nét wat anders doet, maar bevindt zich tegelijkertijd op dun ijs als het om connectiviteit gaat tegenover concurrentie - tegenvaller!