Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Links;De Rapture router gaming line-up van ASUS is ondertussen redelijk bekend, eerder kwamen de RT-AC5300, GT-AC5300 en vrij recentelijk de GT-AX11000 beesten uit. Drie routers die eerder alles uit de kast haalde om monsterlijke specificaties te presteren, met dat gegeven waren de prijzen van deze gaming routers niet bepaald goedkoop.
Toch blijkt er meer rek te zitten in de Rapture line-up, de ASUS ROG Rapture GT-AC2900 is op papier nog steeds fors vertegenwoordigd. De dual-band router heeft meer dan de gebruikelijke 2.4 en 5.0GHz frequentieband, er zit een Nvidia keurmerk op, waarmee de router geoptimaliseerd is voor gamestreaming. Tevens is het de allereerste router in mijn zweterige handjes met RGB-verlichting. The hype is real!
Voordat ik te diep in ga op specificaties houd ik het nog wat oppervlakkig. De ROG Rapture GT AC2900 heeft een adviesprijs van 269 euro. Met de komst van .AX (Wi-Fi 6) ben ik benieuwd hoe deze .AC (Wi-Fi 5) router zich staande zal houden, en daar is maar één oplossing voor: een review.
Een overzicht van de specificaties:
Niet geheel onverwachts, maar toch de moeite waard om te vermelden: de Rapture GT-AC2900 is een AC-router. De router beschikt over een 2.4 en 5.0GHz frequentieband. De 2.4GHz frequentieband heeft een theoretische doorvoersnelheid van 750 Mbps. De 5.0GHz frequentieband heeft een theoretische doorvoersnelheid van 2167 Mbps, lekker fors!
Onder de kunststof motorkap zit een 64-bit 1.8GHz dual core processor samen met 512MB RAM en 256MB flashgeheugen. Verder is de router uitgerust met MIMO-technologie en… RGB! Dit zijn niet enkel wat kleurtjes, het RGB-pakket bestaat uit verschillende verlichtingseffecten. Op de behuizing zitten fysieke knoppen om de verlichting handmatig aan te sturen.
De Rapture GT-AC2900 komt in een herkenbare ROG verpakking met roodaccenten. Op de voorzijde zijn diverse features afgebeeld die voornamelijk te maken hebben met gaming. Zodra de wikkel verwijderd is komt er een witte doos tevoorschijn. Minder fraai in mijn optiek. Dit had wel netjes in het zwart gemogen om het ROG thema eer aan te doen. Niet het einde van de wereld, wel een puntje van aandacht.
Door met de inhoud. In de verpakking komen we de Rapture GT-AC2900 tegen, een voet- muursteun, een schroevendraaier om de muursteun te monteren op de router zelf (netjes), een drietal antennes (ter info: er zit één interne antenne in de router zelf), een zwarte netwerkkabel, een poweradapter en diverse boekjes ter informatie
En door met de ASUS ROG Rapture GT-AC2900. Qua vormgeving heeft de router verdacht veel weg van de ASUS RT-AC86U Dual Band Wireless Router AC2900 en dit klopt ook. Qua specificaties heeft de router namelijk ook een 1.8GHz Dual Core processor eveneens 512MB RAM en 256MB flashgeheugen. De Rapture GT-AC2900 is van dezelfde komaf, echter meer met een focus op gaming. Voornaamste features hiervoor zijn GeForce Now, AURA (RGB), GameBoost, WTFast en meer functies via de UI/software. Hardwarematig zijn er geen grootste verschillen tussen de twee routers.
De vorm blijft gelijk waar de uitstraling wat veranderingen doorstaat. Het ROG logo is vooraan groot zichtbaar, ook de LED-indicators zijn net wat ander verwerkt en minder aanwezig. Het AURA RGB-spektakbel moet bij deze Rapture RT-AC2900 op de voorgrond treden.
Achterop vinden we diverse aansluitingen, bestaande uit een DC-ingang, een aan- en uitknop, een USB 2.0 en 3.0 aansluiting, een WAN-poort met vier LAN-poorten. Aan de rechterzijkant is de router voorzien van een vijftal knoppen. Hier komen we een WPS-knop tegen, een Wi-Fi (share) knop, een resetknop, een LED-knop voor RGB-verlichting en de ROG-knop. De ROG-knop kun je vanuit de software koppelen aan een ‘Gaming functionaliteit’ waar ik in het volgende hoofdstuk meer over vertel.
Met de drie antennes op hun plaats krijgt de Rapture GT-AC2900 direct wat meer router uitstraling. De voet- muursteun monteer je op de onder of achterzijde van de router, montage kan dus redelijk vlak aan de muur of gewoon staand op zijn troon.
Nog een klein beetje RGB met AURA, voordat we doorgaan naar het volgende hoofdstuk. Spelen met de RGB-verlichting is via de UI/software aangeraden, zodat je de fysieke LED-knop verder kunt instellen.
Vanuit een simpele setup bestaande uit het benoemen van de draadloze verbindingen en de inloggegevens komen we op het landingsscherm uit, de hoofdpagina van de Rapture GT-AC2900. Hier begint het avontuur aan uitgebreide features. Je kunt ervoor kiezen om de 2.4 en 5.0GHz frequentieband samen te voegen als één SSID, de Rapture GT-AC2900 bepaald dan zelf wanneer deze schakelt tussen de verbindingen, afhankelijk van de signaalsterkte. Je kunt er ook specifiek voor kiezen om de 2.4 en 5.0GHz verbinding gescheiden te houden. Uiteraard doet de Rapture alles in ‘Gaming Stijl’ met zijn ROG kleurpatronen. De software zelf oogt wat agressiever en wil direct de essentiële zaken voor gamers zichtbaar maken.
De ingebakken GameBoost technologie functioneert als QoS. Je kunt dit zowel automatisch als handmatig bepalen. Met GameBoost kiest de router voor een gaming profiel middels de QoS functionaliteit, waarna de router vervolgens zoekt naar de kortste weg tussen je huisnetwerk en de game server om ping en latency zo laag mogelijk te houden.
Het laatste wordt verzorgd door WTFast, een service dit je gratis krijg voor een x-periode. Met WTFast maak je gebruik van GPN, oftewel een privé netwerk/portaal voor gamers. WTFast heeft privé servers wereldwijd, deze staan allemaal direct in verbinding met elkaar, waardoor communicatie tussen de servers direct is. Met deze optie heb je minder last van hoge ping en toegang tot een betere werking voor diverse games. Nu is het zo dat WTFast alleen specifieke games ondersteund, veelal zijn dit de populaire games zoals: League of Legends, Diablo 3, World of Tanks, CSGO, World of Warcraft en Dota 2. Je krijgt één maand gratis toegang tot WTFast, daarna moet je een maandelijks bedrag betalen, variërend van 9.99 dollar per maand tot 99.90 dollar per jaar. Dat de service betere ping/minder packet loss beloofd is zeker. In Nederland/Europa zitten we vrij centraal, waardoor WTFast met een degelijke internetverbinding wat overbodig is in mijn optiek.
Op de landingspagina is een ‘Game Radar’ zichtbaar. Deze functie analyseert specifieke games en bijhorende game servers om ping te meten. Met deze informatie kun je een keuze maken met welke game server je gaat verbinden. Deze keuze blijft een handmatige handeling, aangezien jezelf de server in-game moet selecteren, het is dus enkel informatief vanuit de UI/software.
AURA RGB is ook vertegenwoordigd op de landingspagina. Je kunt hier eenvoudiger kiezen tussen diverse lichteffecten. De router werkt niet samen met de AURA software van ASUS. Je kunt de Rapture RT-AC2900 dus niet synchroniseren met overige hardware. Op de router zelf kun je de fysieke ROG-knop binden met diverse features, waaronder AURA (RGB), GameBoost en GeForce Now.
Het gastnetwerk mag niet ontbreken, deze kun je net als de standaard 2.4 en 5.0GHz verbinding opsplitsen en samenvoegen. Er is ook ondersteuning voor Alexa/FTTT. Zelf gebruik ik de optie van een gastnetwerk zelden. Opties zoals extra beveiliging en Parental Control ontbreken niet. ASUS werkt wederom samen met Trend Micro. Deze partij is redelijk bekend om het beveiligingen van netwerken en gebruikers. Je kunt handmatig en automatische virusscans uitvoeren via de router zelf, gebruikers en websites blokkeren en gebruikers uitsluiten wanneer deze besmet zijn. Met deze router kun je met een gerust hart de instellingen op automatisch laten staan, de Trend Micro toevoeging voert dan automatisch alles updates, scans en daar waar nodig acties uit. Zo kun je onbezorgd door. De standaard firewall instellingen zoals op consumenten routers zijn ook aanwezig.
Ingebouwde software programma’s mogen niet ontbreken. De processorkracht van deze router moet toch ergens benut voor worden. De Rapture RT-AC2900 verleent zich prima om een gedeelde netwerkschijf te maken via een USB 3.0 verbinding. Voor oudere printers komt de router met een EZ Printer setup. Met dit stappenplan voeg je oudere printers eenvoudig toe binnen een netwerk, zonder moeilijk te moeten doen met IP-adressen en aanvullende software. Via een USB 3.0 poort kun je ook een 3/4G dongle aansluiten als failover optie. Geeft Ziggo, KPN of XS4ALL het op, dan kun je over op 3/4G. Dit kan overigens ook een mobiele telefoon zijn.
Ondersteuning voor Alexa/IFTT behoord tot de functies van de Rapture RT-AC2900. Je kunt Alexa commando’s geven, waarop de Rapture RT-AC2900 reageert. Door “Alexa, ask ASUS ROUTER to turn on Guest Network" te zeggen, schakel je het gastnetwerk aan. Deze kun je ook weer uit zetten door ‘on door off’ te vervangen. Je kunt ook het gastnetwerk voor bepaalde tijd uitschakelen, door het tijdgebonden te maken: “turn on the Guest Network for 3 hours." Deze functie werkt op het moment alleen met Engelse commando’s.
Bij de instellingen van de draadloze verbinding komen we de twee frequentiebanden tegen. De 5.0 GHz band is voorzien van de zogenoemde DFS kanalen. Deze DFS kanalen zijn een waardevolle toevoeging om met andere access points te kunnen werken, wat AiMesh mooi benadrukt.
Prestaties De Rapture GT-AC2900 is een Wi-Fi 5 router, ondanks dat de router nog niet uitgerust is met .AX (Wi-Fi 6) presteert de router prima. De 5.0GHz frequentieband stelt niet teleur, eveneens als de USB 3.0 prestaties. Op 15 meter in de slaapkamer weet de 5.0GHz goed te presteren, wel is het zo dat de richting van het apparaat op dit moment redelijk bepalend is. Wanneer ik met mijn iPad en iPhone draai richting een hoek van de ruimte, zie je dat de 5.0GHz frequentieband het zwaarder heeft. Hier kan de Rapture GT-AC2900 niet altijd goed zijn dekking kwijt, terwijl dit bij eerder geteste mesh systemen (van o.a. Ubiquiti, ASUS en TP-Link) nét wat vloeiender gaat. Hier zie je dan ook direct het voordeel van een node/satelliet op de bovenverdieping.
We zijn aangekomen bij de conclusie van de ASUS ROG Rapture GT-AC2900 Gaming Router. Voor het eerst zien we een ‘light variant’ in de ROG Rapture reeks, waar we voorheen te maken hadden met de high-end Rapture Gaming routers rond het prijssegment van circa 350 tot 450 euro. Hoe bevalt zo’n RGB Rapture in de praktijk? Je leest het in deze conclusie.
Een ‘ligt variant’ klinkt misschien wat oneerbiedig, gezien het feit dat de ASUS ROG Rapture GT-AC2900 Gaming Router best zijn spierballen laat zien op verschillende fronten, iets wat we wat mij betreft gewoon mogen verwachten van een router in dit prijssegment. De Rapture GT-AC2900 is meer mainstream, waar je niet direct aan een Rapture budget van 350 tot 450 euro zit.
De uitgebreide UI/software maakt deze router veelzijdig. Je kunt veel tweaken en je zult jezelf ook wel eens in de positie vinden dat je wat onderzoek moet doen. Uitgebreide VPN opties, zeer nette QoS mogelijkheden, Parental Control en je eigen media server/SAMBA behoren tot de featureset. Dit is nog maar een klein deel van de mogelijkheden. In het hoofdstuk software lees je meer over de diverse features met beeldmateriaal uit de UI/software.
Voor een AC-router heeft de Rapture GT-AC2900 veel te bieden. De router werkt zich goed naar de top als het om prestaties gaat, waar de 5.0GHz frequentieband in het bijzonder goed presteert. Een deftige 2167 Mbps (theoretisch) is er beschikbaar. Samen met de drie antennes zorgt dit voor een goede dekking binnen- en buitenshuis. Op het balkon circa 19 meter verwijderd van de router met drie dik geïsoleerde muren en een niveauverschil pakt de 5.0GHz frequentieband nog circa 77 Mbps. Het dekkingsgebied is niet vergelijkbaar aan mesh systemen rond dit prijspunt, daar hebben meerdere nodes/satellieten een duidelijk voordeel.
De Nvidia GeForce Now toevoeging voor dedicated prestaties voor meer bandbreedte van streaming en Cloud Gaming is een mogelijke interessant toevoeging. Ben je veel in de weer met de GeForce Now dan kan dit als optimalisatie zeker dienen. Persoonlijk heb ik er weinig mij, gezien het feit dat GeForce Now niet mijn voorkeur geniet voor streaming. De USB schrijf- en lees snelheden zitten met een snelheid van 95 tot 100 MB/s op een solide niveau. De algemene focus op gaming kan ik wel waarderen. Het startscherm leeft direct met diverse gaming iconen, zaken zoals ping en optimalisatie tweaks om meer uit je verbinding te halen. Al is het enkel bewustwording hoe je hiermee omgaat, het is namelijk erg leerzaam. Opties zoals QoS krijgen hierdoor automatisch meer je aandacht.
De toevoeging van RGB brengt de RGB hype verder op niveau. De Rapture GT-AC2900 doet dit in pracht en praal, vooral met de verschillende verlichtingseffecten. Daarmee verdient de router een prominent plaatsje in de huiskamer en is het bijna zonde om deze te verstoppen in de meterkast.
Met een prijs van 269 euro zit de Rapture GT-AC2900 niet in het budget AC-segment, wel is het een AC-router met alle denkbare moderne features. Met .AX om de hoek (Wi-Fi 6) en vergelijkbare AC-routers voor een scherpere prijs heeft de Rapture GT-AC2900 geduchte tegenstanders. De prijs is premium, waar vooral de overweging moet zitten in kenmerken als GeForce NOW, het ROG ecosysteem (UI/software), de extra gaming/QoS opties, het ROG-label en natuurlijk RGB!
Mooi review
Wat zelf minder vind is
Alles aan achterzijde zit en niet aan onder kant
Maar 4 lan ports
Had liever 6 lan ports gehad. Veder is gewoon fijn router
Meer LAN-poorten zijn altijd welkom. Bedankt!