Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Rapture GT-AXE11000
Links; Navigatie;De Rapture GT-AXE11000 is het vlaggenschip van ASUS ROG als het om Wi-Fi 6E gaat. De router komt met talloze gamingfeatures gefixeerd op een betere online ervaring. De Rapture GT-AXE11000 gaat gepaard met maar liefst acht antennes en een forse vormfactor.
In de basis beschikt deze Wi-Fi 6E-router over een 2,4 GHz, 5 GHz en 6GHz-frequentieband. Die laatste frequentieband is aanwezig dankzij 6E - beter bekend als Wi-Fi 6E. De historische volgorde herhaalt zich als het om de kenmerken van frequentiebanden gaat; waar de 2,4GHz-frequentieband een grotere dekking biedt, is de snelheid lager. De 5GHz-frequentieband biedt minder dekking, maar komt met een hogere snelheid ten opzichte van de 2,4GHz-frequentieband. De 6GHz-frequentieband biedt de minste dekking, maar verzendt onder de hoogste snelheden van deze drie frequentiebanden.
De Rapture GT-AXE11000 kenmerkt zich als gamingrouter met Game Boost-features zoals QoS (Quality of Service), een Game Boost-functie voor mobiele gaming, een Game Radar voor een lagere ping richting de server en een Gaming Fast LAN-poort die specifiek is ingericht om prioriteit te geven aan het aangesloten apparaat. Deze features worden gaande de review inhoudelijk besproken. De ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 heeft een adviesprijs van € 699,-.
Een overzicht van de specificaties:
Zodoende is de Rapture GT-AXE11000 een triband gamingrouter; dit betreft een simpele optelsom van de drie frequentiebanden die het totaal op “tri" brengt. De hoogst haalbare snelheid op de 2,4GHz-frequentieband is 1148 Mbps, op de 5 GHz frequentieband is dit 4804 Mbps - evenals op de 6GHz-frequentieband is dit 4804 Mbps. Tel je het aantal Mbps op, dan kom je op 10756 Mbps, ofwel bijna 11000 Mbps waar de gamingrouter zijn naam aan heeft te danken. De genoemde snelheden in Mbps betreffen theoretische doorvoersnelheden - in de praktijk zien we vaak andere snelheden.
De gamingrouter is uitgerust met een quad-core-processor van 1,8 GHz. Dit betreft de Broadcom BCM4908 64 bit, in combinatie met 1 GB DDR3-geheugen en 265 MB aan flashgeheugen.
De Rapture GT-AXE11000 komt in flinke verpakking. Bescherming aan de binnenzijde beoogt goed met o.a. verpakkingsschuim om de gamingrouter netjes op zijn plek te houden. De inhoud bestaat uit wat algemene informatie op een papiertje, een handleiding, een poweradapter en een LAN-kabel.
De forse vormfactor is bedekt met acht antennes waarvan twee aan iedere zijde. Bovenop siert het ROG-logo, die wanneer aangesloten oplicht met het RGB-spectrum. Over de behuizing heen zijn details aangebracht die de algehele gamingsfeer bepalen; tevens dienen de uitsparingen als ventilatiesleuven.
De aansluitingen op de Rapture GT-AXE11000 zijn verdeeld over drie posities. Bestaande uit een poweringang, powerknop en resetknop. Gevolgd door vier 1Gbps-ethernetpoorten, een 1Gbps-ethernetpoort voor WAN en een snellere 2,5Gbps-ethernetpoort voor WAN/LAN. Aanvullend zijn er nog twee USB 3.2-poorten voor directe connectiviteit.
Aan de bovenzijde is nog een drietal knoppen te vinden, waaronder een WPS-knop om direct verbinding te maken met een apparaat naar keuze, een Wi-Fi-deelknop en de Game Boost-knop voor QoS voor gaming. De aanwezige ledindicators geven de verbinding aan, activiteit van de 2,5 Gbps-ethernetpoort en activiteit van de verschillende frequentiebanden.
De antennes maken de Rapture GT-AXE11000 nog grootser. Voordeel is dat je de antennes kan richten naar ruimtes die van belang zijn. Met zijn grote verschijning is de gamingrouter niet voor iedereen; het vraagt ruimte en is met het ontwerp niet gemaakt/geschikt voor wandmontage.
De setup vereiste weinig inspanning, wat positief is. Het modem uitschakelen, de router installeren en vervolgens de ASUS Router-app installeren. Je kan de installatie ook via een browser realiseren, echter heb ik dit keer gekozen voor de applicatie. Wanneer alles netjes staat, schakel je het modem in gevolgd door de routers. De app herkent de Rapture GT-AXE11000 binnen zijn bereik.
In zijn algemeenheid ben je binnen no-time door de setup, het toewijzen van een SSID samen met een wachtwoord, gevolgd door de inloggegevens. Nu is het een paar seconde wachten - pak ‘m beet 30 seconden -, waarna je het netwerk kunt selecteren in je Wi-Fi-lijst. Als zijnde Wi-Fi 6E-router kan je onderscheid maken tussen de SSID’s. Je hebt ook de mogelijkheid om deze te fuseren in één SSID. Persoonlijk vind ik het onderscheid erg fijn, zeker om te kijken hoe apparaten binnen het netwerk reageren.
De app en web-UI tonen overeenkomsten; nochtans is de ASUS Router app enorm uitgebreid voor een app. Het betreft hier een volwaardige applicatie waar gewoon veel in mogelijk is. Het startscherm geeft weergave van het IP-adres, de netwerknaam, AiMesh, verbonden apparaten en de Game Boost-functie. In het midden van het startscherm is een bol met parameters aanwezig voor o.a. processor en ram-gebruik en real-time verkeer. Onderin is een snelmenu te vinden, waar je nogmaals de verbonden apparaten kan bekijken, netwerkinzichten, gezinsopties (parental controls) en instellingen.
Nog een toevoeging specifiek voor de Rapture GT-AXE11000 is de AURA RGB-integratie. Het ROG-logo boven op de router kan middels de app aangestuurd worden. Denk maar aan opties zoals statisch, ademend, regenboog, komeet en nog meer verlichtingseffecten. Daarnaast kan je voor diverse modi kleuren bepalen. Voor een router is het wellicht wat over-de-top; desondanks kan ik het goed waarderen - ik houd er wel van.
QoS (Quality of Service) mag uiteraard niet ontbreken op een router van dit kaliber. Standaard stond QoS uitgeschakeld, wanneer ingeschakeld krijg je de zichtbare modi rangschikken naar wens: gaming, mediastreaming, thuiswerken, thuisleren, surfen op het web en bestanden overdragen. Die volgorde is dan ook bepalend voor de prioriteit (van hoog naar laag).
De Rapture GT-AXE11000 is comaptibel met AiMesh. AiMesh gaat in de basis uit van mesh-netwerken, maar kenmerkt zich bij het ASUS/ROG-front als AiMesh. Hier heeft ASUS dan ook verder op doorontwikkeld. Heb je bijvoorbeeld een ASUS-router staan, dan kan het zomaar dat deze ondersteuning biedt voor AiMesh. De router is daarmee een kansrijke toevoeging om je netwerk verder uit te breiden, in plaats van dat deze staat stof te happen. AiMesh is een mooie brug tussen het functioneel maken van bestaande netwerkapparaten.
De Mobiele Game Boost-functie is een ingebouwde QoS-functie voor mobiel gamen. Het geeft automatisch voorrang aan mobiele devices binnen het netwerk met een urgentere vraag aan dataverkeer.
Apparaten binnen het netwerk kunnen individueel beheerd worden. Vanuit hier kom je glansrijk in de Parental Control-mogelijkheden van de Rapture GT-AXE11000. Wederom zien we hier een uitgebreid pakket aan mogelijkheden. Zo kan je op apparaatniveau leden van het netwerk, mits aangemaakt, toegang geven of juist blokkeren. De Parental Control-mogelijkheden staan beter bekend als “gezin" in de ASUS Router-app. Standaard zijn er al opties voor peuter/kleuter, basisschoolleeftijd, tiener en volwassenen. Ik heb zo’n vermoeden dat de gevoeligheid van wat wel en niet mag op basis van dit lijstje wel duidelijk is. Ik heb Avalon (dreumes) toegevoegd aan het lijstje. Nu is het zo dat Avalon met blokken speelt en gebruikmaakt van YouTube Kids. Overigens doet ze dit niet zelf, dus compleet onder toezicht. Voor de review geeft het een duidelijke inzage van wat mogelijk is.
Opties bestaan uit tijdschema’s, acceptatie op apparaat niveau tot het volledig blokkeren c.q. uitsluiten van iemand - handig voor tieners, lijkt mij? De Parental Control-mogelijkheden zijn van goed niveau bij ASUS.
Onder het menu instellingen, onderin de ASUS Router app, presenteert zich een lijst aan verdere instellingen. Hier staan zaken zoals AiMesh, AiProtection (beveiliging), diagnostiek, QoS, USB-instellingen en algemene LAN en Wi-Fi-instellingen centraal. Je krijgt hier ook toegang tot basale instellingen zoals het updaten van de firmware.
Netwerkdiagnose bestaat uit het nalopen of alle parameters van het netwerk in orde zijn. Dit is puur als diagnostiek; hoe de naam al doet vermoeden. AiProtection is in samenwerking met TrendMicro. Dit is een ingebouwde antivirus controle/scanner inclusief firewall. ASUS levert de Rapture GT-AXE11000 met een levenslange licentie - netjes! In de ASUS Router-app zit ook een ingebouwde internetsnelheid tester.
Er zijn dus opties genoeg, al zeg ik het zelf. De ASUS Router-app scoort qua mogelijkheden beter dan de Orbi-app van Netgear. Visueel oogt de Orbi-app gebruiksvriendelijker, al zou hier voor mij toch echt de keuze vallen op de ASUS Router-app, mocht ik enkel willen beheren via een app.
Ik heb uit de web-UI nog een viertal screenshots gemaakt ter kennisgeving. We zien dat de ASUS Router app en web-UI dicht bij elkaar staan. Op het startscherm heb je directe inzage in de actieve verbindingen, aangesloten apparaten en algemene zaken zoals het netwerkveer. Ook hier is het mogelijk om de spelen met de AURA RGB-verlichting.
In de web-UI komen de gaming features van deze router beter tot zijn recht. De Rapture GT-AXE11000 heeft een zogenoemde gamepoort; dit is een LAN-poort die prioriteit geeft aan het verbonden apparaat. Ideaal om je game-pc direct hierop aan te sluiten voor optimale dataoverdracht. ROG First komt om de hoek kijken voor verdere optimalisatie tussen ROG-apparaten. Dit kenmerkt zich in het finetunen tussen de ROG-apparatuur. De Rapture GT-AXE11000 heeft ook een algemene Game Boost c.q. QoS; deze staat los van de mobiele Game Boost en dient voor de algemene SSID’s/verbindingen. Afsluitend is er ook nog iets wat door het leven gaat als Game Radar. Deze optimaliseert de verbinding op gameniveau. Voorbeelden daarvan zijn Diablo III, DOTA 2, League of Legends, Overwatch en StarCraft.
Deze Wi-Fi-testmethode is opgezet om tot realistische inzichten te komen, zodat resultaten consistent zijn en een hogere betrouwbaarheid hebben om netwerkapparaten onderling te vergelijken.
De serverMijn hoofdcomputer fungeert als server. Deze is uitgerust met een Intel 2,5Gbps-ethernetpoort. Windows 11 is geïnstalleerd op een Gigabyte AORUS Gen4 SSD 500GB (M.2) SSD. De server voldoet om Wi-Fi 6/6E snelheden te testen. Ik sluit de server direct aan op de (snelst) beschikbare ethernetpoort (LAN-poort) van de Wi-Fi router/mesh set. Op de server heb ik een gedeelde netwerkmap aangemaakt; deze is binnen het netwerk beschikbaar voor andere computers. Verbinden met de server
De tweede computer en/of laptop fungeert als client. Met de client benader ik de gedeelde map, hier zijn twee testbestanden beschikbaar van 2 en 5 GB. Ik kopieer de testbestanden één-voor-één vanuit de gedeelde map naar de client.
Als voorbeeld: als ik het 5GB-testbestand kopieer en het proces duurt 58 seconden, dan is de snelheid 86,20 MBps (Megabyte), ofwel 689.65 Mbps (Megabit). In het hoofdstuk Wi-Fi resultaten druk ik waardes uit in Mbps. Tevens herhaal ik het testen van de testbestanden op verschillende momenten van de dag. De resultaten per testbestand worden opgeteld en het gemiddelde van deze testen representeert het uiteindelijke Wi-Fi resultaat.
Server specificaties
Client(s) specificaties
Client 1: ASUS ZenBook 14 UX434F
Client 2: spoedig volgt hier een laptop voor met Wi-Fi 6E.
Overige testinformatie
De geteste netwerkapparatuur is altijd voorzien van de meest recente firmware. In de Wi-Fi-resultaten is bovenaan de tabel zichtbaar om welke client het gaat, op welke afstand en het desbetreffende testbestand van 2 of 5 GB. Voor de duidelijkheid geef ik aan of het om een Wi-Fi 5 of Wi-Fi 6-client gaat. In het hoofdstuk Wi-Fi-resultaten licht ik mijn persoonlijke bevindingen toe - dit is berust op mijn praktijkervaring. De Wi-Fi-testmethode is gebaseerd op de testmethode van Dhr. Dong Ngo. Ik heb Dong Ngo zeer hoog staan als het om zijn kennis gaat over netwerk.
Het internetpakket bestaat uit een Internet Max-pakket van Ziggo met snelheden van 600 Mbps (download) en 40 Mbps (upload). Later dit jaar maakt Ziggo plaats voor Delta glasvezel met een snelheid van 1000 Mbps (1 Gbps download). Woninginformatie
Onze woning waar o.a. het TechGaming kantoor gevestigd is, bestaat uit drie woonlagen. De woning heeft een woonoppervlakte van 228 m2 met een inhoud van 740 m3. Totaal telt de woning zeven slaapkamers, waarvan vier op de eerste woonlaag en drie op de tweede woonlaag. Deze ruimtes zijn met het zijaanzicht niet waarneembaar op de onderstaande tekening. Ter indicatie is wel duidelijk gemaakt waar routers en mesh-sets gepositioneerd worden.
Wanneer er sprake is van een routerreview zal er enkel een router gelijksvloer staan in de meterkast. Het rode symbool duidt deze positie aan. Ook bij mesh-sets zal de router hier plaats nemen. Het blauwe symbool is ter verdere aanduiding voor een review van een mesh-set. Hier zal de eerste satelliet plaatsnemen. Opvolgend is er nog een geel symbool voor de tweede satelliet. Positie van de eerste satelliet is op de slaapkamer waar de tweede satelliet op het kantoor staat.
Bij toekomstige testen met mesh-sets bestaande uit een router en satelliet zal er gebruik gemaakt worden van de rode positie (router) en gele positie (satelliet). Bij mesh-sets met een router en twee satellieten is de configuratie zoals hierboven afgebeeld.
Op het moment is het gebrek aan bruikbare clients wat gelimiteerd. De vervolgstap is de aanschaf van een laptop met een Intel Wi-Fi 6E chip; dit in de vorm van de AX210/AX211. Ik heb de server meegenomen om toch wat Wi-Fi 6E-plezier te tonen, al zal deze niet opgevoerd worden in toekomstige testen, gezien het feit dat deze fungeert als server voor het testen.
De ASUS ZenBook 14 UX434F client is uitgerust met een Intel Wi-Fi 6 AX201 M.2-chip. Met deze client is er op diverse posities Wi-Fi 6 getest. In deze review zal de Rapture GT-AXE11000 het opnemen tegen de Netgear Orbi RBK963, een dikke Wi-Fi 6E mesh-set. Voor het aflezen van de resultaten dien je rekening te houden met de woninginformatie, deze zijn terug te vinden in het vorige hoofdstuk de Wi-Fi testmethode.
Op een kortere afstand van vier meter pakt de Rapture GT-AXE11000 het voordeel als het om snelheid gaat, dit geldt voor de kleinere (2 GB) en grotere (5 GB) bestanden conform de testmethodiek. Uiteindelijk zijn deze testresultaten samengekomen en bepalen deze het resultaat. Het verschil is niet groots te noemen, maar valt uiteindelijk wel in het voordeel van de Rapture GT-AXE11000.
Op grotere afstanden legt de Rapture GT-AXE11000 het circa 60 tot 80 Mbps af ten opzichte van de Netgear Orbi RBK963. Houd rekening met het feit dat de Netgear Orbi RBK963 signaal verdeeld over één router en twee satellieten als zijnde mesh-systeem, waar de Rapture GT-AXE11000 dit met één krachtige router doet. Nochtans zijn de verschillen zeer acceptabel. Wel moet ik hierbij vermelden dat de consistentie (betrouwbaarheid) van de Orbi RBK963 beter is op langere afstanden, dit is dan ook een voordeel met de extra satellieten, iets wat bij ASUS ook mogelijk is met AiMesh.
Als enkele routersetup is een relatief ruim huis weet de Rapture GT-AXE11000 gewoon te doen overtuigen. De kritische noot als het om consistentie gaat is vooral bedoeld om duidelijk het onderscheid te maken tussen de twee. De Rapture GT-AXE11000 is niet heel voordelig, echter in vergelijking met de Netgear Orbi RBK963 van € 1.699,00 klinkt het een heel stuk goedkoper.
Een bakbeest van een Wi-Fi 6E router met RGB-verlichting omschrijft de ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 goed. Weet het te overtuigen met zijn acht antennes? Je leest het in deze eindconclusie.
De Rapture GT-AXE11000 is evident gericht op gaming - noem het een gamingrouter. Met zijn acht antennes weet de gamingrouter een grote dekking te realiseren in mijn woonhuis. Voor een gamingrouter vanaf de meterkast is dit een prestatie. Eerder had ik ook routers die moeizaam het signaal konden dekken. De gemaakte vergelijking met de Netgear Orbi RBK963 brengt heftige concurrentie met zich mee. Desondanks beoogt de Rapture GT-AXE11000 in vergelijking een stuk voordeliger - terwijl de gamingrouter best een forse prijs heeft. Nochtans krijg je er veel voor terug en maak je bewust een keuze voor een high-end gamin router. want het is geen instappertje.
De aanwezige quad-core van 1,8 GHz is het kloppende hart van deze router en gevuld met features waar je blij van mag worden. De QoS (Quality of Service) is in de basis erg uitgebreid, nog los van alle gamingfeatures van deze gamingrouter. Aanvullend zijn de Parental Control-mogelijkheden zeer royaal in het afstellen van wat wel of niet mag. Dit kan op globaal niveau, apparaatniveau en gebruikersniveau. Met de voorgeprogrammeerde profielen voor o.a. kleuters en tieners kan je deze snel schakelen.
Een mooi gegeven is dat niet enkel deze opties beschikbaar zijn in de web-UI. Met de ASUS Router-app krijg je enorm veel mogelijkheden voorgeschoteld die je onder je vingers op je smartphone of tablet eenvoudig kan beheren. Hier maakt ASUS goed onderscheid ten opzichte van de concurrentie, waar veelal een deel van de mogelijkheden in de app verwerkt zijn. De dieperliggende game-features behoren grotendeels wel toe tot de web-UI.
Deze dieperliggende game-features bieden een gerichte oplossing om je game-ervaring te optimaliseren - dat geldt ook voor mobiele gaming. Niet te vergeten dat er ook nog twee USB 3.2-poorten aanwezig zijn voor directe connectiviteit, SAMBA en voor het aanmaken van een netwerkschijf/semi-NAS. De ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 heeft als standalone gamingrouter een stevige prijs, desalniettemin is het gewoon een bakbeest van een gaming router. Hier kan je met een gerust hart jaren van genieten - ook als Wi-Fi 6E meer gemeengoed is.