Sponsor

Review: Asus ROG Ryujin 360

Processorkoeler

79%
Unieke AIO-set.

In het kort

De ASUS ROG Ryujin 360 is een geweldige AIO-set met topprestaties. Met het 1,77 inch OLED-scherm kun je systeemparameters uitlezen – het is dus niet enkel een gimmick. De 60mm-fan op de pompbehuizing is effectief, al is het nadeel hiervan de geluidsproductie. Veel AIO voor een premium prijs.

  • Eindoordeel

+ Komt met een 1.77 inch OLED-scherm op het koelblok. Niet enkel een gimmick = informatief!
+ OLED-scherm opties: afbeeldingen, animaties, systeeminformatie en eigen JPG en GIF-bestanden.
+ LiveDash software voor het aansturen van het OLED-scherm werkt aangenaam. Ook is de Ryujin te vinden in de AURA software.
+ Top prestaties! Claimt zijn positie in de tabellen.
+ Stille werking met de Noctua NF-F12 iPPC fans.
+ 60 mm fan op de pompbehuizing bijzonder effectief voor de VRM's.
+ Eenvoudige montage (AM4).
+ Nette presentatie: verpakking en de AIO-set zelf.

- 60 mm fan neemt wat geluidsproductie met zich mee. Deze vereist wat tuning wil je echt een stille werking hebben.
- Veel kabels vanaf het koelblok (vereist zeker wat aandacht).
- Gebruikershandleiding mag wat gedetailleerder.
- Premium prijskaartje.

Review: Asus ROG Ryujin 360

Links: Asus ROG Ryujin 360 productpagina


Na een testronde met de Asus ROG Ryuo 240, een 240 mm AIO-set van Asus, mocht de Asus ROG Ryujin 360 niet langer op zich laten wachten. Het extreemste model uit het AIO arsenaal van Asus, met hetzelfde 1.77 inch OLED-scherm en wat kleine extra verfijningen.

Klein is misschien niet het juiste woord. Het komt eerder neer op interessante verfijningen die niet enkel leuk op papier klinken, maar daadwerkelijk nog impact zouden kunnen hebben op de prestaties van deze forse set. Zo gaat Asus de samenwerking aan met Noctua. Er bevinden zich namelijk drie Noctua IndustrialPPC fans in de verpakking. Deze fans worden bekroond tot stil en efficiënt op de productpagina, iets waar ik zeker aandacht aan zal besteden in het hoofdstuk resultaten.

De pompbehuizing maakt gebruikt van actieve koeling door middel van een fan. Deze is niet bedoeld voor het koelblok zelf. De 60 mm fan duwt zijn flow op componenten rondom het socket gedeelte, wat terecht komt op de VRM’s en indien aanwezig een M.2-slot. Zeker iets wat de Ryujin 360 onderscheid ten opzichte van de concurrentie. Of het de extra centjes waard is, dat gaan we gezamenlijk ondervinden in deze review. Op het moment van schrijven heeft de Asus ROG Ryujin 360 een adviesprijs van 259 euro.


Een overzicht van de specificaties:

Specificaties mogen direct duidelijk zijn: een 360 mm radiator met een LiveDash (OLED-scherm), gevolgd door AURA RGB synchronisatie en de Noctua iPPC fans. Zoals opgemerkt probeert Asus deze AIO-set te onderscheiden, eerlijk is eerlijk, veel van deze AIO-sets lijken op elkaar vandaag de dag. Waar sommige wat extra inspelen op design, de ander op prestaties en de ander weer op een scherper budget.

De 38 centimeter tubes zijn voorzien van een sleeve. De radiator zelf is vervaardigd uit aluminium en volledig in het zwart afgewerkt. Het gaat hier om een 360 mm radiator, met alles er op en aan komt het formaat uit op 394 mm lang, 121 mm breed en 27 mm hoog. Nu is het zo dat ‘360 compatible’ spots in je behuizing compatible zijn met deze afmetingen, hier kijkt men enkel naar het daadwerkelijke radiator oppervlakte, wat zich verhoudt met een rekenfactor in het aantal fans.

De Noctua NF-F12 IndustrialPPC fans zijn PWM, met een minimale snelheid van 450 RPM (lekker laag), oplopend tot 2000 RPM. Aangegeven is dat de geluidsproductie gemiddeld op 29.7 dBA ligt. Ondersteuning voor alle moderne Intel en AMD platforms is sprake van. AMD’s TR4 kan, echter moet je hier wel de TR4 CPU Package (Ryujin 360) versie voor hebben.


We starten vooraan bij de verpakking. Net als de Ryuo 240 komt de Ryujin 360 in een elegante verpakkingsvorm. Een openslaande flap waarmee het product mooi wordt gepresenteerd, zelf ben ik er niet vies van. Verpakkingsinhoud is prima, beschermd door karton. Overigens is de Ryujin ook beschikbaar in een 240 mm variant, het verschil met de Ryuo 240 is de vormgeving van het koelblok, de Noctua fans en de geïntegreerde 60 mm fan op het koelblok zelf.


In de verpakking komen we een gebruikershandleiding tegen gevolgd door diverse accessoires. Ook hier geldt net als bij de Ryuo 240 review dat de gebruikershandleiding wat gedetailleerder mag. Accessoires bestaan uit de Intel en AMD brackets, een kapje voor het koelblok (wut!?), diverse schroefjes en de Noctua fans. De Noctua fans zijn volledig in het zwart uitgevoerd met op de hoeken rubberen padding als demping.


Laat ik eerlijk zijn. Ik was in de veronderstelling dat het koelblok kapje iets anders was. Het rustte nog in het folie in de verpakking zelf, terwijl ik het koelblok aan het inspecteren was. Ik had deze al letterlijk vier keer naar de verpakking gehouden in volledige verwarring. Was er iets fout gegaan in de fabriek? Na mijn beslissing om het folie uit te pakken, viel alles op zijn plaats. Dit was een typisch noob-momentje. Het koelblok oogt wat maf, met het kapje op zijn plaats ontstaat er eenheid. Wel weet Asus met dit ontwerp de 60 mm fans op het koelblok zelf goed te benadrukken. Je ziet precies hoe het in elkaar steekt en kunt de fan spotten. Laten we dit even samengaan met een overzichtsfoto van de AIO-set zelf.
Pompbehuizing- het koelblok oogt solide. Het kapje klik je er magnetisch op, zit lekker stevig en rolt er niet zomaar vanaf. Op de zijkant weet Asus er nog een Republic of Gamers tag weg te werken. De processor maakt contact met een koperen basis op de Ryujin 360, dat vergelijkbaar is aan de koperen basis van de Ryuo 240. Het koelblok weet uiteindelijk mijn hart te veroveren, iets wat ik ook opmerkte bij de Ryuo 240 review. De radiator zelf is recht-toe-recht-aan, geen specifieke designkeuzes. Dat deze volledig opgetrokken is in het zwart is natuurlijk een pluspunt. De aluminium lamellen zijn netjes zwart, hier oogt het spuitwerk goed. Met de Noctua fans is het totaalplaatje op de radiator zelf al wat beter. De ROG-fans op de Ryuo 240 trokken toch wat meer mijn aandacht, nét wat meer iconisch.

Vanaf de pompbehuizing heb je aardig wat kabeltjes lopen, hiermee moet je even aan de slag om dit netjes te krijgen. Zo gaat er een kabeltje naar het moederbord om parameters uit te lezen, zodat je deze kunt weergeven op het OLED-scherm, gevolgd door een AURA RGB connector, een pomp connector en een SATA-connector voor extra voeding. Verder oogt de Ryujin 360 in zijn prijssegment machtig, wat voor het geld wel mag. Laten we het bakbeest eens op de AMD Ryzen 7 1700X schroeven.


Installatie is bij deze CPU-koeler gelijk aan de Ryuo 240, het gaat hier namelijk over hetzelfde blok in essentie. Dit is helemaal eenvoudig op het AM4 platform. Je hebt hier namelijk geen aparte backplate voor nodig, iets wat op het Intel platform wel moet. Uiteraard zit deze gewoon netjes meegeleverd in de verpakking. Wat blijft er dan nog over voor montage? Le moederbord, Le CPU, Le backplate van je AM4 moederbord als je voor een AMD/AM4 installatie gaat en Le vier afstand schroeven met duimschroeven. Kortom: eigenlijk heb je vier schroeven- busjes nodig en vier duimschroeven, that’s it!


Ik zou hier een lang en moeizaam verhaal van kunnen maken, laat ik dit vermijden. Backplate klaar, schroeven erop, gevolgd door de pompbehuizing zonder kapje, duimschroeven aandraaien en een slagje na met een schroevendraaier.


Nu nog enkel het kapje erop en de Ryujin 360 is klaar voor een nieuw avontuur. Om precies te zijn het software (LiveDash) avontuur!De Ryujin 360 komt met samen met de LiveDash software voor het OLED-scherm. Overigens is dit ook de software voor de overige series aan waterkoelers, (de Ryuo 120 en de Raiyun 240). Op de eerst pagina van de software kun je systeeminformatie weergeven op het 1.77 inch OLED-scherm. Wanneer je meerdere opties selecteert, wisselt het scherm de informatie af. Deze verspringt ongeveer om de 3 seconde. Het kan zo dat het OLED-scherm ondersteboven zijn weergave vertoont, een enkele druk op de 180 graden rotatie knop zorgt voor een juiste weergave. Dadelijk krijg je een beter beeld van deze weergave in een video.


De tweede pagina bestaat uit animaties. Je kunt een GIF en JPG uploaden van maximaal 160×128 pixels met een maximale bestandsgrote van 1 MB. Je kunt kiezen uit de standaard images, dit zijn ROG oogjes.

Gevolgd door de custom banner opties. Hier kun jezelf een stukje tekst in weg typen. Voor de RGB-verlichting is ook een menu aangebracht, tevens kun je de Ryujin 360 besturen via de AURA (RGB software) van Asus. Deze is netjes opgenomen in het AURA ecosysteem. Hierna volgt een video met de diverse features van het OLED-scherm.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.


Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven: ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Noctua fans, een 360 mm radiator en een extra 60 mm fans op het koelblok zelf. Het klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe bewijst de Ryujin 360 zich in de praktijk? Weet de AIO-set te tippen aan de NZXT Kraken X72? Voor de idle resultaten laat de Ryujin 360 een duidelijk resultaat zien, de AIO-set presteert gelijkwaardig aan de NZXT Kraken X72, met hier en daar wat kleine verschillen, hoewel deze redelijk te verwaarlozen zijn, oftewel: nipt. Een mooi resultaat, iets wat ik zonder meer had kunnen verwachten. De Ryujin 360 is overigens uitgerust met een pomp van Asetek, een beetje van Asetek, Noctua en Asus zelf. Idle resultaten zijn écht prima op orde, hier kan geen twijfel over ontstaan.Leuker zijn de resultaten als we de druk opvoeren met Prime95. Hier blijft de Ryujin 360 eervol bovenaan de tabellen staan met de NZXT Kraken X72. Verschillen zijn marginaal, waarover ik niet direct een heel verhaal kan ophangen. De AIO-set laat veelbelovende resultaten zien. Gemaakt voor een high-end systeem, waar je met een AIO-set het maximale eruit wil halen.Onder load met Prime 95 en de fans op 100%, in het geval van de Ryujin 360 op 2000 RPM, zien we een kleine verschuiving in het voordeel van de Ryujin 360 met een AMD Ryzen 7 1700X op stock. Dit scheelt een halve graad. Nog belangrijker is de geluidsproductie. Hoe verhoudt deze zich met de NZXT Kraken X72. Qua geluidsproductie zit de NZXT Kraken X72 wat hoger, terwijl de fans op beide modellen tot 2000 RPM gaan. De fans zijn op de Ryujin 360 aanwezig, maar snijden minder door de lucht dan de Aer P120 fans op de NZXT Kraken X72, dit klinkt net wat gunstiger in het voordeel van de Ryujin 360. Qua prestaties presteren beide gelijk, terwijl de Ryujin 360 nog nét wat beter uit de bus komt als het om geluidsproductie gaat.Hoe zit het dan met de 60 mm fan op de pompbehuizing zelf? Asus vermeldt zelf dat het maximaal een verschil van 20 graden Celsius kan opleveren rondom de socket/VRM’s en M.2 SSD, indien aanwezig. Op de 4GHz overklok zag ik gemiddeld een verschil van 13 graden Celsius met deze Ryujin 360, wat een enorm verschil is. Vooral als je serieus wilt overklokken kan dit een factor betrouwbaarheid en stabiliteit opleveren. De geluidsproductie van de 60 mm fan is redelijk aanwezig. Hierop zou ik adviseren om een specifieke fan snelheid in te stellen, het kan zomaar zijn dat je deze nét wat beter waarneemt dan de Noctua fans zelf op een hogere snelheid. Dit niet zozeer af aan het totaalplaatje, wel vereist het wat tuning. De meerwaarde van 13 graden Celsius winst (koeler) is goud.


We zijn gearriveerd bij de conclusie van de Asus ROG Ryujin 360. Tot zover kan ik bevestigen dat de Ryujin 360 een imposante indruk achterlaat. De AIO-set bewijst zich positief op diverse fronten, laten we het hieronder nog eens samenvatten.

Iets wat direct opvalt is het 1.77 inch OLED-scherm. Niet enkel is dit een leuke gimmick, het kan meer. Tuurlijk kun je er eigen JPG en GIF-bestanden op weergeven, de standaard visualisaties en afbeeldingen, maar juist de systeeminformatie- parameters functies zijn waardevol. Je kunt dit afwisselen tussen diverse instellingen, zo verspringt het scherm ongeveer om de 3 – 4 seconde met informatie. Dit kan de processor temperatuur zijn, de VRM-temperatuur, de flow van de pomp en de fan snelheid. In het hoofdstuk software kun je de diverse opties zien in de LiveDash software. Deze software werkt eenvoudig net als de AURA RGB software van Asus.

Op het koelblok zit nog een likje aan RGB-verlichting. Deze is niet zo indrukwekkend als op de NZXT Kraken X72 met zijn mirror effect. Het 1.77 inch OLED-scherm compenseert dit per direct. De ingebouwde 60 mm fan op het koelblok zelf creëert meer geluidsproductie op volle toeren. Wanneer je computer op je bureau staat, komt deze ongeremd (zonder tuning) boven de NF-F12 iPPC ventilatoren van Noctua uit. De Noctua NF-F12 iPPC fans zijn stiller dan de Aer P120 fans op de NZXT Kraken X72, terwijl de Ryujin op alle vlakken gelijk tot nipt wat beter presteert dan de NZXT Kraken X72, een prestatie!

Om nog even terug te komen op de 60 mm fan op het koelblok zelf. Je kunt deze tunen, indien je een stillere werking wenst. Wel is het verschil met mijn 4GHz op de VRM’s dusdanig groot, dat dit een temperatuurverschil van 13 graden Celsius oplevert. Dit is voor een AIO-set als deze episch, vooral met de intentie om zwaar te gaan overklokken. Hier speelt betrouwbaarheid en stabiliteit een belangrijk rol. De 60 mm fans is dus niet alleen leuk op papier, het voegt thermisch veel toe!

Aankleding van de Ryujin 360 oogt prima. Het is een nette AIO-set, waar wederom het koelblok vooral iets is wat je aandacht op gevestigd wordt. De Ryujin heeft met een adviesprijs van 259 euro een premium prijskaartje. De Noctua NF-F12 iPPC fans hebben een prijs van circa 26 euro per stuk. Je kunt dit eventueel in de rekensom meenemen. De features van de Ryujin 360 zijn om te smullen, echter moet je bij deze set, net als bij de Asus ROG Ryuo 240 overtuigd zijn van je aankoop. Het blijft een flinke klap met geld voor een AIO-set, wat bij de Ryujin AIO-sets nog nét wat hoger in de papieren oploopt dan de nieuwe Ryuo AIO-sets. Het verschil zit hem dan ook in de stillere werking met de Noctua fans en de ingebouwde 60 mm fan op de Ryujin, waar je een forse meerprijs voor betaald.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid