Sponsor

Review: Asus ROG Ryuo 240

Processorkoeler

90%
Super tof 1.77 inch OLED-scherm!

In het kort

De Asus ROG Ryuo 240 zorgt voor een frisse wind in AIO-land met zijn 1,77 inch OLED-scherm. Deze is via de LiveDash-software plezierig aan te sturen, waar ook nog voldoende modificatie-opties in te vinden zijn. Prestaties mogen er ook zijn. Kortom: een classy, high-end AIO-koeler.

  • Eindoordeel

+ Een frisse wind in AIO-land met een 1.77 inch OLED-scherm.
+ OLED-scherm opties: afbeeldingen, animaties, systeeminformatie en eigen JPG en GIF-bestanden.
+ LiveDash software voor het aansturen van het OLED-scherm werkt aangenaam. Ook is de Ryuo te vinden in de AURA software.
+ Prestaties mogen er zijn! High-end AIO-set.
+ Bouwkwaliteit (met name de pompbehuizing- het koelblok).
+ Zeer netjes verpakt (nette presentatie).
+ Eenvoudige installatie (AM4).
+ Drie jaar garantie.

- Presteert goed, maar levert hierdoor ook in op geluidsproductie.
- Gebruikershandleiding mag wat gedetailleerder.

Review: Asus ROG Ryuo 240

Links: Asus ROG Ryuo 240 productpagina


Even iets totaal anders van het ROG kamp: een waterkoeler. Niet eerder bracht het merk een product uit in deze categorie. Wel waren er samenwerkingen tussen Asus en andere merken als het om CPU-koelers gaat. Een voorbeeld hiervan is de vrij recente Scythe TUF CPU-koeler line-up. Niet enkel Scythe maakt onderdeel uit van het TUF Gaming Alliance thema, ook Cooler Master, Deepcool, Enermax en SilverStone doen mee met het feestje, best wel imposant zoveel merknamen.

Vermoedelijk begon het toch te kriebelen bij Asus. Mooie AIO-sets sieren de markt, denkende aan de Kraken lijn van NZXT, de ZoomFlow van ID-Cooling en de MasterLiquid ML120/240/360R RGB. Toch zien we wat unieke features op de Asus line-up aan AIO’s. Jawel, dat is meervoud, er is namelijk een 240 en 360 mm model. In deze review maak je kennis met de Asus ROG Ryuo 240. Op het eerste oog doet deze AIO-set denken aan de Kraken series. Het leent hier en daar wat succesvolle aspecten, onder andere het mirror effect idee op de pompbehuizing. Eenmaal aangesloten is er visueel toch wel wat meer te zien op de pompbehuizing van de Ryuo 240, wat niet alleen sierlijk oogt, maar ook nog eens verdomd handig kan zijn, dadelijk meer!

De grotere broer van de Ryuo 240 is de Asus ROG Ryujin 360. Nu ik dit in een Word document verwerk, voelt deze review aan als het reviewen van een katana; exotische namen. De Ryujin 360 heeft nog een bijzonder trucje in de pompbehuizing zelf. Het is nog éven wachten voordat deze review online verschijnt. Voor nu gaan we door met de Ryuo 240, meer informatie volgt in de opvolgende hoofdstukken. Tevens is er ook een Ryuo 120 (120 mm variant) en een Ryujin 240 (240 mm variant). De adviesprijs van de Ryuo 240? 179 euries.


Een overzicht van de specificaties:

Ik had het in het vorige hoofdstuk over de pompbehuizing van de Ryuo 240. Niet enkel kan deze pompbehuizing een leuk trucje met RGB-verlichting, er schuilt meer onder het waterige motorkapje, namelijk een 1,77 inch OLED-scherm voor systeeminformatie, effecten en animaties. Asus bracht eerder een drietal (naar schatting) moederborden uit met een OLED-scherm. Op dit OLED-scherm kun je systeeminformatie weergeven, iets wat met een openbehuizing en glazenpaneel handig kan zijn. Zo heeft de Rampage VI Extreme een OLED scherm op het I/O. Deze is relatief klein in verhouding met de geboden ruimte van 1,77 inch op de Ryuo 240, echter hoor je mij niet klagen, omdat ik laaiend enthousiast ben over deze feature. Niet enkel is het handig voor systeeminformatie, het voegt iets speels toe, zonder dat het afdoet aan de build.

We parkeren het 1,77 inch OLD-scherm even voor wat het is. Verder vinden we RGB-verlichting op de rand van de pompbehuizing, uiteraard te besturen via de AURA RGB-verlichting software en de meegeleverde LiveDash software. Deze software is voor zowel de RGB-verlichting op de Ryuo 240 en het aansturen van het OLED-scherm. Begin ik toch weer over het OLED-scherm… Verder is de Ryuo 240 voorzien van ROGiaanse fans met een eigen stijl.

Nu nog even de wat technische aspecten. De Ryuo 240 is uitgevoerd met een 240 mm radiator, duh. De ROGiaanse fans, zelf benoemd door Asus als de ROG RYUO fan model 12 claimen hun positie op de radiator. Met een minimale snelheid van 800 RPM oplopend tot 2500 RPM, woosh! 2500 RPM is flink! De radiator is 272 L x 121 B x 27 H en vervaardigd uit aluminium. De tubes zijn van rubber en afgewerkt met een zwarte sleeve. Asus geeft maar liefst 3 jaar garantie mee, niet slecht!


Asus pakt de verpakking aan met een zelfde stijl als zijn high-end moederborden. Het klinkt misschien wat zoetsappig, maar wat een nette verpakking. I know… we willen prestaties en de features zien, maar alsnog, de eerste indruk mag er zijn! Op de verpakking vinden we de specificaties, een afbeelding van de CPU-koeler zelf en alvast een voorproefje van het OLED-scherm.


Gevolgd door de accessoires met een handleiding, twee aparte brackets voor een Intel en AMD installatie, schroefjes voor de fans op de radiator, afstandbusjes en een Micro-USB naar pin-header aansluiting. In deze review maak je kennis met een AMD installatie op een Ryzen 7 1700X.

Door naar de Ryuo in pracht en praal. De radiator is redelijk recht-toe-recht-aan, iets wat we bij veel fabrikanten tegenkomen. Radiatorvinnen van aluminium uitgevoerd in het zwart met een zwart exterieur. Verder is er geen zichtbare branding te vinden op de radiator zelf. De ROG RYUO fans kleden de radiator wat verder aan, met zichtbare ROG-branding. Hierdoor oogt het totaal net weer even wat chiquer. Hieronder de Ryuo 240 als overzicht gevolgd door de radiator met fans.
Kleine details zijn zichtbaar op de ROG RYUO fans. De vormgeving heeft ribbels op de buitenste randen, op de binnenrand van de fans zelfs vinden we nog een Republic of Gamers woordmerk. Dit detail valt minder op als de AIO-set is ingebouwd. Overigens heb je daar weinig tijd voor, volledige aandacht gaat namelijk uit naar het 1.77 inch OLED-scherm.
Dit brengt ons bij de pompbehuizing zelf. In de tussentijd heb je de sleeves rondom de rubberen tubes wel kunnen waarnemen. Gewoon netjes geen verdere op- of aanmerkingen. De pompbehuizing (a.k.a. het pompblok) heeft rond ontwerp met een koperen basis. Het exterieur van de pompbehuizing is vervaardigd uit metaal, wat een premium feeling geeft. Hier heeft Asus zijn best gedaan. Het mirror effect op de bovenzijde van de pompbehuizing oogt vooralsnog neutraal, dadelijk meer! Overall ziet de pompbehuizing er deftig uit, zeker een gevalletje Kraken-stijl als het om degelijkheid gaat. Dit mag Asus beschouwen als een mooi compliment.
De Ryuo 240 voelt in zijn totaliteit gewoon lekker aan. Een knappe AIO-set met een deftig randje, in het bijzonder doet de pompbehuizing hier eer aan. Handig zo’n spiegeltje, door naar het monteren!Monteren op het AMD platform is met de Ryuo 240 een korte rit. Je kunt namelijk de backplate van je moederbord op het AM4 moederbord laten zitten. Gevolgd door een klein setje aan afstandshoudertje en duimschroeven. Op de pompbehuizing zelf kun je de juiste bracket plaatsen, in mijn geval AMD.Veel stappen heeft het proces van monteren niet. Afstandsbusjes erop, gevolgd door de pompbehuizing/het koelblok plaatsen op de processor en aandraaien maar. Enkel nog een slagje na met de schroevendraaier, en klaar is Kees. Moeilijker kan ik het niet maken.

En dan heb je zo samen met een Asus moederbord een smaakvolle sensatie. Streelt de ogen en misschien wel meer sensationele gevoelens… Dit soort gevoelens moet ik denk maar voor mezelf houden.
De Ryuo 240 komt met samen met de LiveDash software voor het OLED-scherm. Overigens is dit ook de software voor de overige series aan waterkoelers, (de Ryuo 120 en de Raiyun 240 en 360). Op de eerst pagina van de software kun je systeeminformatie weergeven op het 1.77 inch OLED-scherm. Wanneer je meerdere opties selecteert, wisselt het scherm de informatie af. Deze verspringt ongeveer om de 3 seconde. Het kan zo dat het OLED-scherm ondersteboven zijn weergave vertoont, een enkele druk op de 180 graden rotatie knop zorgt voor een juiste weergave. Dadelijk krijg je een beter beeld van deze weergave in een video.


De tweede pagina bestaat uit animaties. Je kunt een GIF en JPG uploaden van maximaal 160×128 pixels met een maximale bestandsgrote van 1 MB. Je kunt kiezen uit de standaard images, dit zijn ROG oogjes.

Gevolgd door de custom banner opties. Hier kun jezelf een stukje tekst in weg typen. Voor de RGB-verlichting is ook een menu aangebracht, tevens kun je de Ryuo 240 besturen via de AURA (RGB software) van Asus. Deze is netjes opgenomen in het AURA ecosysteem. Laat ik je niet langer laten wachten, hieronder een video met de verschillende effecten op het OLED-scherm. Iets met Tweakers… uhhhh… Twakers… LOL.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.


Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven: ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Idle staat de Ryuo 240 direct zijn mannetje. De Ryuo 240 schommelt idle op de 1700X rond de 23 graden Celsius, dit is rond het punt van de be quiet! Dark Rock Pro 3. Past interessanter wordt het met een overklok van 4GHz. Hier claimt de AIO-set grondgebied, in achtervolging van de be quiet! Silent Loop 280 mm. De Silent Loop 280 mm zit rond het prijspunt van 135 euro. Overigens is dit een zeer subtiele AIO-set zonder fancy RGB-verlichting, een typische Duitser (Za German Quality).Met Prime95 op de test bench gaan we warmte in de kamer blazen. Rond de winterperiode is dit niet verkeerd. Stock onder Prime95 blijft de Ryuo 240 op een derde positie, hier laat de AIO-set de Dark Rock Pro 4 en de befaamde Noctua NH-D15 achter zich. Het verschilt circa 1 – 1,25 graden Celsius. Overigens is het best een prestatie om twee CPU-koelers van dit kaliber te verslaan in de tabellen. Tot zover ziet het er goed uit voor de Ryuo 240. Prijstechnisch zijn de CPU-koelers natuurlijk interessanter, idem dito voor de Silent Loop 280 mm. Gooien we het dan weer op de features van de Ryuo 240 met RGB-verlichting, software en het OLED-scherm, dan is de Ryuo 240 zonder enige twijfel het interessantste. Op 4GHz moet de Ryuo een derde plaats inleveren voor de be quiet Dark Rock Pro 4. Ongeacht het verschil van een halve graad, weet de AIO-set mij te verassen met zijn prestaties. Zo claimt de Ryuo 240 een positie als ‘gouden drie’ van de AIO-sets in mijn tabellen met de NZXT Kraken X72 en de be quiet! Silent Loop 280 mm. Nette prestaties!We gooien de snelheid op maximale rotaties. Dit betekend dat je 2500RPM onder je neus hebt met de Ryuo 240, dit is hard en snel. Geluidsproductie is rond de 1900 – 2500RPM goed hoorbaar. Ik kan niet écht zeggen dat de Ryuo 240 rond deze snelheid stil is. De Noctua NH-D15, be quiet! Dark Rock Pro 4 en de be quiet! Silent Loop 280 mm zijn duidelijk stiller. Enkel de NZXT Kraken X72 komt er op 2000RPM mee in de buurt. Prestaties zijn top, geluidsproductie is wat minder ten opzichte van de besproken modellen in dit hoofdstuk.
De Asus ROG Ryuo 240 stelt niet teleur. Met een adviesprijs van 179 euro ligt deze AIO-set een stuk hoger dan concurrerende AIO-sets. Voor de prijs kun je bij sommige merken zelfs een 360 mm AIO kopen. De populaire NZXT Kraken series, waaronder de 240 mm Kraken X62 kost 150 euro. Dit is 29 euro goedkoper dan de Asus ROG Ryuo 240. Voor deze prijs heb je een prima AIO-set. Wel moeten we in het achterhoofd houden dat de Ryuo 240 veel te bieden heeft, oh ja? Laat ik het nog eens samenvatten voor je in deze eindconclusie.

Het 1.77 inch OLED scherm is een blikvanger. Eerder had ik vaak de Kraken AIO-series in mijn hoofd op LAN-parties flitsend in verschillende behuizingen. Waar ik enthousiast ben over de pompbehuizing van deze Kraken AIO-sets, moet ik nu toegeven. De Ryuo 240 heeft mijn hart gestolen. Het scherm en zijn kleuren ogen geweldig in je build. Het creëert diepgang, vooral met de verschillende animaties en keuze van eigen JPG en GIF-bestanden. Dit maakt de AIO-set relevant en tegelijkertijd straalt het redelijk vernieuwend uit. Een likje aan RGB is nog wel te vinden op de pompbehuizing, echter heerst dit niet als de boventoon. Het scherm ziet er tof uit en maakt de Ryuo 240 een stuk unieker.

Monteren was kinderspel op het AM4 platform. Ik kon de backplate van het moederbord zelf gebruiken, gevolgd door vier afstandsbusjes en vier duimschroeven. Plaatsen, aandraaien en klaar. De handleiding geeft voldoende informatie, maar is nog niet op het niveau van andere fabrikanten die al langer in de koeling business zitten. Qua prestaties stelt de Ryuo 240 niet teleur. De AIO-set claimt zijn positie bij de gouden drie van mijn AIO testresultaten, samen met de NZXT Kraken X72 en be quiet! Silent Loop 280 mm. Wederom een prestatie van de Ryuo 240. De Ryuo 240 presteert, dit doet mij verlekkerd doen kijken naar de Ryujin 360. Zal het de NZXT Kraken X72 killer zijn? Dat is iets voor volgende keer.

Kwalitatief is de afwerking prima. De radiator is niet super bijzonder, wanneer de fans plaats nemen oogt het al wat meer als een totaalplaatje. De pompbehuizing met zijn metalen afwerking en het OLED-scherm is iets waar je gewoon niet omheen kunt. De Ryuo 240 presteert op high-end niveau, wel zijn de fans luider, wat ook niet zo vreemd is op 2500RPM. Toch is deze ook wat luider rond de 1900 – 2000RPM dan de NZXT Kraken X72. De visie van de Ryuo 240 is duidelijk: presteren! Ook met een overklok laat de AIO-set zichzelf van zijn beste kant zien. Asus heeft mijn aandacht!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid