Sponsor

Review: ASUS ROG Strix Arion S500

Externe SSD

90%
Stijlvol en snel!

In het kort

ASUS biedt met de ROG Strix Arion S500 een puike externe SSD. Snelheid en betrouwbaarheid ogen in orde, waar het slanke ontwerp er ook mag wezen. Ietwat aan de prijzige kant, maar daar kies je met de features bewust voor.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Strix Arion S500

Links; Navigatie;

Inleiding

In 2019 introduceerde ASUS haar eerste externe SSD-behuizing: de ROG Strix Arion. Daar is sinds kort ook een Lite-variant van beschikbaar én we zien nu de ROG Strix Arion S500 met een meegeleverde SSD. De naam hint het al: die komt met een opslag van 500 GB. Qua snelheid belooft ASUS tot 1050 MB/s en verder kijken we naar features zoals een DRAM-cache en USB-C. Is deze externe SSD voor € 130,- de moeite waard? Dat gaan we uitgebreid bespreken!

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsASUS ROG Strix Arion S500
ColorBlack
InterfaceUSB3.2 Gen 2X1
Speed10Gbps
Capacity500GB
OS CompatilityWindows 7
Windows 8.1
Windows 10
Mac OS Catalina or later
Android devices supported OTG function
Chrome OS
Aura System RequirementWindows 10 RS3 or above
Dimension124.57 x 47.76mm x 10.85 mm (L/W/H)
Weight107g
TemperatureOperating: 0 ℃(32 ℉)-40 ℃(104 ℉)
Storage: -20 ℃(-4 ℉)-60 ℃(140 ℉)
HumidityOperating: 15%~90% (Non-Condensing)
Storage: 10%~90% (Non-Condensing)
Voltage5V 1.6A
Package ContentUSB-C to USB-C cable
User manual
Een bewuste keuze

Het prijspunt van de ROG Strix Arion S500 is waar we even aandacht aan moeten schenken. Voor dat geld is het beestje allerminst een betaalbare, beter nog, de S500 is bijna tweemaal zo duur als de goedkoopste instap. Maar goed, bij opslag telt al gauw dat goedkoop allesbehalve goede koop is. Waarmee doet deze externe SSD zich dan onderscheiden om voor € 130,- in een webshop te belanden?

Om het in perspectief te zetten: voor de ROG Strix Arion (de SSD-behuizing zelf) betaal je losstaand € 50,-. Daarbij kies je bewust voor het ontwerp, als in, de slankheid en verbeterde koeling tegenover een gemiddelde plastic behuizing. Gezien de prijs van € 130,- voor de S500 leg je dus effectief € 80,- neer voor de meegeleverde SSD. Is dat het geld waard? Die vraag kunnen we meteen beantwoorden met een volmondig “ja”.

Een kwalitatieve 500GB-SSD valt namelijk minimaal rond de € 60 tot 70,-, waar de SSD in de S500 100% getest is voor compatibiliteit en snelheid. Daarover gesproken: de meegeleverde SSD oogt van Kingston, met een Phison-controller. Dat duidt ASUS bij haar specificaties niet aan, maar dat heb ik met het nodige onderzoek (lees: het openen van de SSD) kunnen achterhalen. Bij de showcase in het volgende hoofdstuk bekijken we de SSD daadwerkelijk.

Flexibiliteit

Belangrijk om nog even aan te kaarten, is de ondersteuning voor een flinke lading aan platformen. Zo kan je niet alleen op de pc terecht, maar ook op next-gen consoles zoals de PlayStation 5 en Xbox Series S/X. Mocht je dus rap een stukje algemene opslag willen toevoegen aan je consoles, dan is dat een optie. Daarnaast is er ondersteuning voor mobiele platformen, al vereist dat voor iOS wat sleutelwerk om aan de praat te krijgen.

Showcase

Het uitpakproces voor een beestje zoals de Arion S500 is een simpele. In de doos treffen we de meegeleverde USB-C-kabel aan, een handleiding, een code voor NTI Backup Now EZ 7 en logischerwijs de externe SSD zelf. Kijken we rondom naar de behuizing, dan zien we het ROG-logo, de naam van de behuizing en de USB-C-aansluiting. Oh, en natuurlijk nog het gaatje waar je met een pinnetje de behuizing kan openen, al wordt het pinnetje hier niet meegeleverd.

Gelukkig verhindert het uitblijven van dat pinnetje ons niet om de behuizing te openen. Door een SIM-pinnetje of speld te gebruiken, klikt de zijkant open en kan je alsnog toegang krijgen tot de SSD. Een reden om dat te doen, is er niet echt, tenzij je op lange termijn de SSD wenst te vervangen. Die flexibiliteit is gewoonweg fijn en één van de redenen om een aanschaf te overwegen.

Met de binnenkant blootgelegd, zien we de thermal pad, de SSD zelf en het onderliggende printplaatje. De SSD oogt van Kingston, met niets minder dan een Phison-controller. Kortom, kwalitatieve keuzes voor een SSD.

Software

Op de SSD zelf krijg je digitale handleidingen en twee stukjes software: ROG SSD Dashboard en NTI Backup Now EZ 7. Met eerstgenoemde kan je de gezondheid van de SSD beheren en typerende functies aanspreken. Met laatstgenoemde kan je lokaal en optioneel online back-ups maken. De software van NTI kan handig zijn, maar ik ben vooral blij met ROG SSD Dashboard, zoals hieronder zichtbaar. Het is van belang om de gezondheid van je SSD in de gaten te kunnen houden.

RGB-verlichting

Mocht je gebruikmaken van ASUS Armoury Crate, dan kan je Aura Sync benutten met de SSD. Hoewel de implementatie van RGB-verlichting als niets meer dan een ‘meme’ oogt, kan ik het wel waarderen. Met de SSD aangesloten, is de kans groot dat je die in het donker terug kan vinden. Verder voegt RGB natuurlijk niets toe, maar ja, we hebben het hier nou eenmaal over ASUS. Als die ergens RGB-verlichting in aan kan brengen, dan gebeurt het.

Resultaten

Op het moment van schrijven hebben we op kantoor geen andere externe SSD’s om tegenover de ROG Strix Arion S500 te zetten. Om die reden kijken we naar een simpele zaak: weet de SSD de beloofde 1050 MB/s te behalen qua lees- en schrijfsnelheid? Om dat te testen, wordt gebruikgemaakt van het welbekende CrystalDiskMark.

Daar zien we hieronder het resultaat van, waar de maximale sequential (opeenvolgende) leessnelheid overeenkomt met de verwachting. De schrijfsnelheid lijkt ietwat tekort te schieten, maar dan wel binnen een te tolereren marge. Al met al maakt de Arion S500 dus de maximale snelheid waar en dat is cruciaal om te weten.

Hitteproductie en garantie

Bij het herhaaldelijk testen met CrystalDiskMark heb ik de temperatuur van de behuizing even aangevoeld. Met de blote hand erop gelegd, kon ik de behuizing hooguit beschrijven als lauwwarm. Een wetenschappelijke test is het niet, maar het is duidelijk dat de SSD niet zomaar oververhit. Gezien het doeleinde van een SSD zoals deze is dat wel zo prettig.

Over duurzaamheid gesproken: er is geen garantie op dataverlies, maar er is wel een algehele garantie van drie jaar. Die geldt vanaf de datum van aanschaf, mits je een aankoopbewijs kan aantonen. Anders wordt er gerekend vanaf de productiedatum. Uiteraard moet je dan nog wel binnen de maximale TBW-waarde (Total Bytes Written) zit. Dat valt te achterhalen in het eerder besproken ROG SSD Dashboard.

Conclusie

De conclusie die ik kan delen voor de ROG Strix Arion S500 is een simpele. Hoewel het niet de goedkoopste externe SSD betreft, is er niets mis mee om te investeren in duurzaamheid. In dit geval verwijst dat naar de aanwezigheid van een DRAM-cache en een Phison-controller op de meegeleverde SSD. Daarnaast is er de stevige, slanke behuizing die gegarandeerd goede koeling biedt. Dat is voor het verplaatsen van flinke ladingen aan data wel zo fijn.

Verder schaf je een product zoals deze aan voor het gemak en snelheid. Daar voldoet de Arion S500 prima aan, waar de SSD op lange termijn ook nog te vervangen is. Garantie op dataverlies is er niet, maar de totale garantie van drie jaar (voor het product zelf) is prima. Kortom, mocht je op zoek zijn naar een puike externe SSD, dan oogt deze uiting van ASUS als een kwalitatieve op alle fronten.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid