Review: Asus ROG Strix B450-F Gaming
Links: Asus ROG Strix B450-F Gaming productpaginaGisteren zagen de B450 moederborden het levenslicht, het middensegment van AMD. De B450 is de directe opvolger van het B350 chipset, destijds gelanceerd voor AMD Ryzen 1 (Summit Ridge). De B450 moederborden ondersteunen direct uit de verpakking AMD Ryzen 2 (Pinnacle Ridge). Qua on-board connectiviteit blijft B450 vergelijkbaar aan B350. Dit kenmerkt zich in twee USB 3.1 Generatie 2 10 Gbps poorten, twee USB 3.1 Generatie 1 5 Gbps poorten en zes USB 2.0 poorten. Overige aansluitingen betreffende de PCI-e indeling blijven ook gelijk. Om te vermijden dat er dadelijk een waslijst aan specificaties in de inleiding staat, gaan we nu eerst door naar het moederbord van deze review.
De Asus ROG Strix B450-F Gaming is de goedkopere variant van de Asus ROG Strix X470-F Gaming. De B450 variant zal net wat goedkopere zijn, gezien het onderdeel uitmaakt van het B450 middensegment. Je bespaart hierdoor wat geld, terwijl je nog steeds dezelfde processor op dit moederbord kunt prikken. Verschillen tussen de B450-F Gaming en X470-F Gaming zitten hem voornamelijk in de chipset, oftewel de beperking en mogelijkheden. Werkgeheugen is op de B450-F Gaming over te klokken tot 3200MHz, terwijl dit maximaal 3600MHz is op de X470-F Gaming. De B450-F heeft een streepje voor als het om de HDMI 2.0 poort gaat, op de X470-F Gaming zit namelijk een HDMI 1.4 poort. Voordelen met de X470-F Gaming komen vooral voort uit de chipset, meer beschikbare PCI-e lanes, waardoor je videokaarten in een x8/x8 configuratie kan draaien, terwijl dit op de B450-F Gaming maximaal x8/x4 is.
In zijn algemeenheid zal het X470 net wat chiquer zijn qua uitvoering, dit zullen ook vaak toevoegingen zijn van fabrikanten zelf. Een net wat duurder VRM-huishouden, meer headers en ondersteuning voor bijvoorbeeld software. B450 laat op dit moment flink wat potentie op papier zien, vooral met de gunstigere prijs, kan dit nog wel eens de meest interessante keuze worden voor een AMD platform. Op het moment van publicatie kost de ASUS ROG Strix B450-F Gaming circa 132 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De B450-F Gaming is een redelijk recht-toe-recht aan moederbord. Waar het vooral veel goed wil maken op connectie mogelijkheden voor een schappelijke prijs. Het moederbord moet zich bewijzen met zes SATA aansluitingen, zes PWM fan headers, USB 3.1 generatie 1 Type-C, een HDMI en DisplayPort, twee RGB headers en dit alles samen op één strakke plank, met een herkenbare ROG/Strix vormgeving. Overige informatie betreffende het moederbord hou je tegoed, dadelijk meer in de opvolgende hoofdstukken!
Hoe moet het B450 chipset zich gaan onderscheiden? AMD blijft wakkert de concurrentiestrijd met Intel aan. Met het middensegment bij AMD kun je overklokken, zowel de B350 als B450 chipset ondersteunen dit. Zo kun je aan de slag met een AMD Ryzen 2700/2600/2400G en 2200G, terwijl dit bij de concurrentie niet mogelijk is. Denk hierbij aan redelijk vergelijkbare processors zoals de i7 8700/i5 8600/i5 8400 en de i3 8100. Zowel de processoren als chipsets van Intel zijn in het middensegment locked voor overklokken, dit geldt voor het overklokken van de processor en het geheugen.
Welke veranderingen brengt B450 dan met zich mee ten opzichte van B350? Dit zit hem vooral aan de nieuwe technieken van de AMD Ryzen 2 series processoren. Direct uit de verpakking is er ondersteuning voor AMD StoreMI technologie. Toevoegingen zoals XFR2 en Precisie Boost 2.0 zijn afkomstig van de Ryzen 2 series. Dan hebben we nog de ruime keuze vrijheid startende bij de AMD Athlon processoren, de 7e generatie AMD A-series APU’s, de AMD Ryzen processoren met Vega chip, de eerste generatie Ryzen processoren en als laatste de tweede generatie Ryzen processoren. AMD geeft groenlicht voor maar liefst ‘5 processor families’ op één chipset, dat is toch best netjes?
Het middensegment is qua licenties goedkoper voor fabrikanten in gebruik dan het high-end segment. Dit maakt X470 een duurder platform om op te mogen werken, wat wij uiteindelijk als consumenten betalen. B450 mag dan wel wat minder aansluitingen hebben, voor de algemene gebruiker zal het wellicht al voldoende zijn.
We beginnen traditiegetrouw bij de verpakking. Een herkenbare moederbord verpakking, met de B450-F Gaming afgebeeld en kleurrijke invloeden. In de verpakking vinden we het moederbord, een handleiding, ROG stickers, een ROG deurhanger, een Driver CD, vier zwarte SATA kabels, een RGB kabel en schroefjes voor de M.2 SSD’s. Geen I/O schild in dit prijssegment… vreemd!
De B450-F Gaming is een ATX moederbord, het veelvoorkomende formaat als het om moederborden gaat. We gaan er ook nog bij rijmen. Net als de recent geteste Asus ROG Strix B450-I Gaming heeft dit moederbord een gelijkwaardige samenstelling: zwart met zilver- en grijs accenten. Het moederbord oogt degelijk, de teksten op het PCB zelf vind ik wat te schreeuwerig, dit had Asus wat mij betreft mogen beperken tot enkel de PCH heatsink. Aan de achterzijde van het moederbord zijn de teksten nog aanwezig, gelukkig zit deze kant richting het metaal van de behuizing. De Strix line-up heeft ondertussen een herkenbare reputatie opgebouwd, zeker als het om een eigen uitstraling gaat. Het I/O cover is voorzien van RGB LEDs, de PCH-heatsink moet het jammer genoeg afzien als het om RGB-verlichting gaat. We vinden forse heatsinks rondom de AM4 socket, met een 8-fasen power design. Het zijn zeker niet de VRM’s van de meest hoogwaardige kwaliteit, dit mag je ook niet verwachten in de prijssegment. Het feit dat er een 8-fasen power design op dit bord zit, in dit prijssegment, vind ik stiekem al erg netjes.
Verassend detail en misschien loop ik dan wat vooruit op zaken is het geïntegreerde I/O. Vooralsnog tot kort op de écht ‘high-end’ modellen van Asus, nu te vinden op moederborden in een lager prijssegment. Geen gedoe meer met I/O schildjes! Het levert net wat meer gebruikersgemak en ziet er esthetisch net wat strakker uit. Nu we toch het I/O in beeld brengen, gelijk maar een korte opsomming van de aansluitingen: een PS/2 toetsenbord- muis combinatie, een DisplayPort 1.2 met een maximale resolutie van 4096×2160 op 60 Hz, een HDMI 2.0 poort met dezelfde specificaties als de DisplayPort, één RJ45 ethernet aansluiting, twee USB 3.1 generatie 2 poorten (Type-A), vier USB 3.1 generatie 1 poorten, waarvan drie Type-A en één Type-C, twee USB 2.0 poorten, één optische audio ingang en vijf audio Jacks.
Aan de onderzijde vinden we een stukje branding met SupremeFX, opgebouwd uit een Realtek ALC S1220A. De ALC S1220A is net wat uitgebreider dan de ALC 1220 zonder S. We vinden namelijk een aparte headset versterker op de ALC S1220A, hierdoor is het moederbord compatible met headsets die een hogere impedantie vereisen. Duurdere headsets, veelal headsets met een hogere impedantie verbruiken meer vermogen om een betere audiokwaliteit tot stand te brengen. Het schild rondom de componenten is aangebracht om ongewenste signalen te voorkomen.
Onderop het moederbord vinden we een reeks aan pin connectors, bestaande uit een RGB header, twee 4-pin fan aansluitingen, een header voor de front panel connectors, twee interne USB 2.0 aansluitingen, een TPM header en een COM header. Boven de pin connectors bevinden zich de PCI-e sloten. Configuraties verschillen, zo kun je CrossFire draaien op dit moederbord, dit kan enkel met een eerste of tweede generatie Ryzen processor op x8/x4. De twee bovenste PCI-e sloten zijn voorzien van een laagje metaal.
De PCH heatsink trekt veel aandacht naar zich toe. Hier vind ik het plakkertje met teksten erg goed op gelukt. Naast de PCH-heatsink vinden we zes SATA poorten, tussen de PCH-heatsink en PCI-e sloten door komen we twee M.2 sloten tegen. Waarvan één een M.2 SSD van maximaal 110mm accepteert, en de ander tot maximaal 80mm.
Aan de bovenzijde vinden we een aparte VRM voor het overklokken van het geheugen. Je kunt een totaal van 64GB kwijt en overklokken tot 3200MHz. Dit ligt lager dan de recent geteste B450-F Gaming, deze gaat namelijk tot 3600MHz. Rondom de AM4 socket vinden we natuurlijk de VRM’s, de VRM’s heatsinks, twee 4-pin fan headers (CPU_FAN en CPU_OPT) en nog een AURA RGB header. Het moederbord heeft één enkel 8-pin connector voor de voeding. Net boven het eerste PCI-e slot vinden we nog één 4-pin fan header en nog eens één 4-pin header voor een AIO pomp. Dit zet het totaal aan 4-pin header op zes, zeker niet slecht! In het verleden was het nog wel eens zoeken naar fan headers bij relatief goedkopere moederborden.
Tot zover een ronde over de Asus ROG Strix B450-F Gaming. Mocht je toch nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter. Ik help je graag verder. Nog wat afsluitende foto’s.
Voor deze review gebruiken we een AMD Ryzen 5 2600X. Ik had deze processor niet op de plank liggen, het duurde ook even voordat deze hier binnen was, iets met PostNL. Ik heb de Asus ROG Strix B450-I Gaming en Asus ROG Strix B450-F Gaming opeenvolgend getest. Om die reden heb ik de resultaten van beide moederborden verzameld en samengevoegd in de onderstaande tabellenreeks. Naar verwachting heeft de B450 redelijk vergelijkbare resultaten aan het X470 platform, geen nieuwe bevindingen. De enige bevinding is het ‘middensegment versus het enthusiast segment’ wat voor de consument voordeliger uitvalt.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]Kloksnelheden: [list]
Test Bench:
Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
Valley Benchmark
Heaven
Time Spy
Zijn de testresultaten bijster interessant? Nee. Naar verwachting presteert een B450 moederbord in combinatie met een AMD Ryzen 5 2600X gelijk aan het X470 platform, met verschillen die nihil zijn, oftewel te verwaarlozen. De B450-I Gaming en B450-F Gaming ontlopen elkaar nauwelijks, waar de B450-I in eigenlijk alle gevallen net wat minder presteert. Dit zijn synthetische testen, real-word zul je weinig verschil merken tussen deze twee moederborden.
Dit maakt het B450 enorm capabel als je niet gaat overklokken, of gebruik wilt maken van een minimale overklok. Enorm fanatiek overklokken zal ik eerder vermijden, de VRM’s zijn redelijk, op beide borden die ik nu getest heb. Toch is het totaal setje rondom de socket aan VRM’s en condensatoren minder spannend dan op X470 moederborden. Mocht je een CPU hebben met een goede overklok potentie, en wil je een flinke 24/7 overklok draaien, dan raad ik toch X470 aan. In alle andere situaties (niet overklokken of minimaal), is de keuze eenvoudig: B450. Budgettair een stuk aangenamer, voor vergelijkbare X470 prestaties.
De BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features als temperaturen, boot volgorde, tijd en datum, kloksnelheden en actieve ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie, om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
Door op F11 te drukken komen we in de EZ Tuning Wizard, volgens mij val ik in de EZ-herhaling. De EZ Tuning Wizard klokt het systeem over, ook als je de Asus Optimal instellingen hebt ingeschakeld. Met de opties: gaming/media editing en water koeler.
In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om de computer over te klokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poort of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wilt uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen, om nog sneller op te starten. Vaak in de praktijk wordt de BIOS post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens / parameters veelal ook rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid / bandbreedte nagaan, de BIOS flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Asus ROG Strix B450-F Gaming.
AURA AURA is niet meer weg te denken bij Asus moederborden, vooral de modernere moederborden zijn voorzien van dit kleurvolle goedje. De nieuwste versie van AURA krijgt steeds verder vorm. Fysiek op de moederborden komen we ook steeds meer AURA (4-pin) headers tegen, waar we voorheen een enkele header zagen, zijn het er nu al snel twee. Bij het hogere segment zijn er zelfs 4 tot 5 headers te vinden. Steeds meer apparatuur van diverse merken synchroniseren met elkaar, eindelijk kan je wel zeggen, het gerommel tussen verschillende software is niet gebruiksvriendelijk. AURA krijgt flink wat ondersteuning van diverse merken, een Cooler Master AIO kleurt bijvoorbeeld samen mooi op met deze nieuwere moederborden. Ook ARGB (addressable RGB) om LED-zones en specifieke LEDs aan te spreken is nu onderdeel van AURA. Je kunt in de software de headers benaderen en configureren, zodat alles synchroon loopt. Dit gaat erg eenvoudig.
Geweldige effecten blijven de regenboog modus, Flash and Dash, Glowing Yoyo en Starry-Night. Bij Flash and Dash in het speciaal gaan de LED-effecten los, a.k.a. discostijl. Na een halfuurtje stap je meestal over op een rustigere modus.
De Asus ROG Strix B450-F Gaming gaat een slordige 132 euro kosten. Op basis van mijn ervaring is dit een behoorlijk goede prijs voor de featureset. Een strak design en voldoende connectiemogelijkheden. Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Strix X470-F Gaming nog circa 205 euro, een prijsverschil van 70 tot 80 euro is fors! Binnenkort volgt er nog een ervaring met de X470-F Gaming, voor nu is mijn verwachting al dat de 70 tot 80 euro besparing dusdanig groot is, dat deze B450-F Gaming in veel opzichten de meest interessantste keuze is.
Gebaseerd op de benchmarks presteren het B450 en X470 best gelijkwaardig. Dit is vooral tijdens benchmarks getest, waar de écht langere ‘24/7’ testrondes uitgesloten worden. Mocht je écht een forse overklok willen draaien 24/7, dan zou ik stiekem toch uitwijken naar een X470 moederbord. De Asus ROG Strix X470-F Gaming heeft een 6+4 fase power design, met kwalitatief hoogwaardigere VRM’s en condensatoren, deze zijn gewoon tegen net wat meer opgewassen.
Ik wil vermijden dat de conclusie te veel geratel is over wat al eerder besproken is in deze review. Het lijkt er gewoon op dat de B450-F Gaming kiest voor een leuke featureset in connectiviteit, samen met een nette audiovoorziening, twee M.2-sloten, een strak ontwerp en een redelijk ontwerp als het om powerhuishouden gaat. Met nadruk op redelijk, want als we het écht over de ‘top modellen’ hebben, dan komen we terecht in het X470 segment. Hier zit dan nog een merkbaar verschil tussen veel B450 en X470 moederborden. Een M.2 heatsink op één van de M.2 sloten had leuk geweest, maar voor de prijs, ach, je begrijpt het wel, ergens is het wel goed.
Met een prijs van 132 euro doe je geen miskoop. Je kunt er een Athlon op draaien, een 7e generatie AMD A-series APU, een AMD Ryzen met Vega chip, de eerste generatie Ryzen en de tweede generatie Ryzen. Genoeg keuze, de potentie om over te klokken en hier en daar voldoende manieren om je kabeltjes op deze zwarte printplaat te drukken, voor de prijs haal je best een deftig bord in huis.