Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi
Links;De ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi is een moederbord van Asus in het middensegment. Globaal kijkende naar de specificaties heeft het moederbord een interessant pakket voor alledaags huis-en-tuin computergebruik.
B550 representeert de betaalbaarste intrede in de wereld van PCI Express 4.0. Waar X570 de ultieme overklokomgeving en featureset tegemoet gaat. Afhankelijk van je wensen en eisen krijg je wat meer vrijheid. Toch ontbreekt het aan overklokken niet op B550, iets wat ik tijdens deze review ook zal benadrukken. Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi circa € 189,-. Het betreft hier het Wi-Fi-model met ondersteuning voor Wi-Fi 6.
Een overzicht van de specificaties:
De specificaties mogen er zijn. Het moederbord is uitgerust met een Realtek ALC 1220A audiochip, een AX200/Wi-Fi 6 chip, Bluetooth 5.0/1, een Intel I225-V 2.5 Gigabit ethernetpoort, twee M.2-sloten met bijhorende heatsinks en een leuk VRM-pakket. Dit is een 12+2 powerfasedesign met VRM’s afkomstig van Vishay. De VRM’s hebben 50A continue stroom en staan beter bekend als de Vishay SIC639 mosfets.
Er is ondersteuning voor AMD 2-Way CrossFireX-technologie. Ik acht de groep aan gebruikers hiervoor relatief klein; interessanter is het aantal fan headers. Totaal bevinden er zich vijf 4-pin-headers (PWM) op het moederbord, waarvan één voor de CPU_FAN en één optionele CPU_OPT-header. De overige drie 4-pin-headers zijn de algemene casefans. CPU-voeding gaat middels één enkele 8- en 4-pin connector bovenaan het moederbord. Voor de RGB-liefhebbers zijn er twee 4-pin RGB-headers aanwezig en één 3-pins-ARGB-header. In het opvolgende hoofdstuk zoom ik verder in op de lay-out van het moederbord, geassisteerd met tekst en uitleg.
Het moederbord komt in een typische ROG-verpakking met RGB-stijlelementen. PCI Express 4.0 staat netjes onder de belangrijke features. De verpakkingsinhoud bestaat uit een gebruikershandleiding, een driver-CD, een stickervel, vier zwarte SATA-kabels, een ARGB-extensiekabel, meerdere tie-wraps en schroefjes voor twee M.2-SSD’s en de Wi-Fi/Bluetooth-antenne.
Het moederbord zelf, voluit de Asus ROG B550-F Gaming Wi-Fi, is ook redelijk neutraal. Op de chipsetheatsink (PCH-heatsink) en het I/O-schild vinden we een roze accent - deze gaat mooi samen met mijn handtas. Eerste indruk is goed; neutraal met wat gaming elementen.
Het is zichtbaar op verschillende fronten dat dit een middenklasse-moederbord is van Asus. Features zoals extra headers voor parameters, een Q-code postscherm, on-board knoppen en high-end aansluitingen ontbreken. Toch doe ik daarmee het moederbord niet volledig zijn recht toe: er bevinden zich namelijk best wat features op dit moederbord die enkel zijn weggelegd voor het hogere segment. Mooi voorbeeld daarvan is de AX200-chip (Wi-Fi 6). Deze zien we vooralsnog alleen binnen dat hogere segment, al zal hier naar verwachting een verschuiving in plaatsvinden met de introductie van toekomstige, betere chips.
De Realtek ALC 1220A-audiochip bevindt zich links onderaan het moederbord. Asus heeft het audiopakket zelf omgedoopt als SupremeFX - een lief koosnaampje. De combinatie van
“gouden condensatoren" van Nichicon moet zorgen voor een zuiver geluid. De onderrand van het moederbord is voorzien van diverse headers; bestaande uit een RGB-header, een ARGB-header, de algemene pin-aansluitingen, een USB 2.0-header en een audioheader voor de microfoon- en headset lijningang.
Het moederbord heeft een zestal SATA-600 poorten; deze zijn haaks. Tussen de SATA-poorten en 24-pin ATX-aansluiting is geen interne USB type-C header aangebracht, iets wat veelal te vinden is op deze positie van het moederbord. De B550-F Gaming Wi-Fi (en het reguliere model zonder Wi-Fi) hebben geen USB Type-C-header. Naast de ATX-connector zitten power LED-indicators voor het geheugen, de processor, de videokaart en voor boot.
Het is mogelijk om maximaal 128 GB aan DDR4 te huisvesten met een maximale snelheid van 4600 MHz. Boven de vier geheugensloten bevinden zich de CPU_FAN en CPU_OPT-connectoren samen met een RGB-header. Links van de socket, nabij de VRM heatsink, zitten nog twee 4-pins-fanconnectoren. Met de CPU_FAN en CPU_OPT-connectoren (headers), brengt dit het totaal op vijf 4-pin/fan-headers.
Het 12+2 powerfasedesign wordt getemd door twee forse VRM-heatsinks. CPU-voeding gaat middels een enkele 8-pin en 4-pin powerconnector. Het I/O schild loopt van de VRM-heatsink direct door op het gesloten I/O, geen gehannes met een I/O-schild. Aansluitingen op het I/O bestaan uit een BIOS Flashback-knop, vier USB 3.2 Gen 1 Type-A poorten, twee USB 2.0 poorten, twee USB 3.2 Gen 2 poorten, waarvan één Type-A en één Type-C, een 2,5Gbit-ethernetpoort, een HDMI en DisplayPort, twee antenne-aansluitingen voor de Wi-Fi 6/Bluetooth 5.0-antenne, vijf audiojacks en een optische audio-ingang.
Afwerking mag er in de middenklasse best zijn. De twee M.2-sloten (PCIe 4.0) zijn beiden netjes voorzien van een heatsink. Het bovenste PCIe 4.0 x16-slot heeft een versteviging; de overige sloten zijn PCIe 3.0. Voor een B550-moederbord is de PCI-e 4.0 x4 M.2-opslag een geweldige toevoeging.
In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk vind je relevante informatie over de gebruikte instellingen, gevolgd door diverse synthetische benchmarks. De AMD Ryzen 7 3800XT heb ik getest onder stock-instellingen en een all core-overklok van 4,5 GHz. De overklok betreft een handmatige middels de BIOS, met een multiplier van 45, Load-Line Calibration (LLC 3) en een Core Voltage van 1375 mV. Ik heb geen gebruikgemaakt van software of overkloktools; deze instellingen zijn handmatig ingeklopt. Na de synthetische benchmarks volgt een nabespreking van de resultaten.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:
Cinebench 20
Cinebench 15
PassMark- CPU Mark - Multi
PassMark- CPU Mark - Single
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
CPU-rekenkracht is niet enkel weggelegd voor het X570-platform. Het B550-platform kan er ook wat van, althans, dat bewijst de B550-F Gaming Wi-Fi maar al te goed. De overklok liet zich op stabiele wijze toe, alsof je een vaatwastablet in je vaatwasser gooit en een programma draait. Handmatig klokte de processor zich snel naar de 4.5 GHz. Ik heb getracht om 4.6 en 4.7 GHz onder dezelfde Core Voltage (1.375) te testen, echter bleef deze niet stabiel. Het verder hogen van de Core Voltage zag ik niet zitten; dit in combinatie met de be quiet! Dark Rock 4. Onder volledige load met een 4.5GHz-overklok tikte ik de 84 graden Celsius aan. Onder load met de stock-instellingen was dit 78 graden Celsius. Met een dikkere AIO-set of nog dikkere CPU-luchtkoeler ga ik in mijn opvolgende overklokavonturen graag de GHz-strijd aan.
Met de overklok van 4.5 GHz tikte de processor een verbruik van 134 Watt aan onder load. Het is dus ook niet zo vreemd dat de be quiet! Dark Rock 4 hard moest werken. Waar ik onder load gemiddeld rond de 120 - 122 Watt zat. Het verschil van 10 tot 12 Watt zorgt al voor een significante temperatuurverschuiving van 6 graden Celsius ten opzichte van stock. In het geval van deze review neemt de macht van 1 graden Celsius toe met een macht van 2 Watt.
Het BIOS/UEFI speelt met zijn uitgebreide overklokmogelijkheden goed in op het bovenstaande verhaal. De Crosshair-reeks, ofwel de duurdere X570 line-up is van nóg meer mogelijkheden voorzien als het om overklokken gaat vanuit het BIOS/UEFI. De 3800XT profiteert goed van een all core-overklok, waar deze een klein beetje inlevert op single core-prestaties, om het simpele feit dat de fabrieksboost van AMD op 4,7 GHz ligt. Wel dien je rekening te houden met een beefy CPU-luchtkoeler of AIO-set; de 3800XT loopt qua temperaturen snel op.
Het 12+2 powerfasedesign met VRM’s afkomstig van Vishay, die 50A continue stroom leveren blijven verassend koel. Met de all core-overklok onder 4.5 GHz blijven de heatsink en VRM’s na langdurig testen binnen een range van 40 tot maximaal 50 graden Celsius. De Vishay SIC639 mosfets (VRM’s) kunnen een maximale temperatuur van 150 graden Celsius hebben. Uiteraard niet wenselijk, maar vanuit de fabrieksopgaaf van Vishay wel mogelijk. Hieronder een tweetal foto’s, waarvan één van de VRM’s en één van de be quiet! Dark Rock 4. De foto’s zijn gemaakt met een FLIR C5-camera.
Onder de eindstreep is de B550-F Gaming Wi-Fi een middenklasse-moederbord met veel potentie. Het moederbord temt probleemloos een 3800XT onder een 4.5 GHz all core-overklok. Je mag ook nog eens genieten van het PCIe 4.0-voordeel, al wat beperkter dan op het X570-platform, doch voldoende voor de meesten die een PCI-e 4.0 x4 M.2-SSD willen gebruiken. Voor videokaarten is het vooralsnog niet doorslaggevend om een PCI-e 4.0 x16-slot te gebruiken, al is die wel gewoon aanwezig op het bord. Je kán deze gebruiken, maar biedt vooralsnog geen directe voordelen in de vorm van extra FPS.
Het BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features zoals temperaturen, bootvolgorde, tijd en datum, kloksnelheden en geïnstalleerde ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht met de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ-mode zit nog een optie ‘EZ-Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control-optie om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn hier beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om te overklokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poorten of SATA-poorten beheren.
Het monitormenu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wil uitlezen. Daarnaast bevindt zich hier het boot menu, waar we de Fast boot-modus kunnen inschakelen voor een snellere boottijd. Vaak in de praktijk wordt de UEFI-post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot-vertraging inschakelen; handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens/parameters rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool-pagina. Hier kun je actieve videokaarten bekijken en ook de PCI Express-snelheid/bandbreedte nagaan, het UEFI flashen, overklokprofielen aanmaken en verdere gegevens over het moederbord inzien.
En als laatste de save en exit pagina. Gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok; tot zover de UEFI van de Asus ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi.
De Asus ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi is van een solide niveau, een moederbord van dit kaliber bewijst dat B550 buitengewoon presteert. Wat moet je onder de eindstreep weten over dit moederbord? Je leest het verder samengevat in deze conclusie.
Voor een middenklasse-moederbord kom je niet snel tekort met de B550-F Gaming Wi-Fi. Voor een prijs van circa € 189,- heb je een rijke featureset aan specificaties. Esthetisch oogt het moederbord fraai, dus het gaat goed samen met een ruime diversiteit aan builds. Het geheel is niet te overdreven; neutrale kleurtinten met een tintje gaming.
Het 12+2 powerfasen design is een knappe samenstelling voor een B550-moederbord. Uiteraard vergelijkt dit zich niet met de X570 Crosshair-serie aan moederbord, hier hebben we het over een andere prijsklasse, doch heb ik een gevoel van tevredenheid. De VRM’s zijn opgesplitst in een zogenoemd “Teamed ontwerp" voor de Vcore en SOC. Samen de forse koellichamen, ofwel de VRM-heatsinks, presenteert de B550-F Gaming Wi-Fi zich voldoende voor een middelmatige tot hogere overklok. Uiteraard hangt dit nauw samen met de siliconen loterij van je processor.
De B550-F Gaming Wi-Fi komt met een degelijk pakket aan specificaties, bestaande uit een Realtek ALC 1220A audiochip, een AX200/Wi-Fi 6 chip, Bluetooth 5.0/1, een Intel I225-V 2.5 Gigabit ethernetpoort, twee M.2-sloten met bijhorende heatsinks en ondersteuning voor PCI-e 4.0. Een solide line-up aan specificaties, al zeg ik het zelf. Jammer genoeg ontbreekt er een interne USB-C header, wat naar mijn mening nog een mooie toevoeging had geweest. Extra fan-headers zijn altijd fijn, maar beperken zich ook tot een totaal van 5, inclusief de CPU_FAN en CPU_OPT-header. Voor een meerderheid van dit soort poorten kom je toch sneller terecht bij de X570-series, ofwel de Crosshair-moederborden van Asus.
Opties zoals een Q-post (post-scherm), extra headers voor parameters zoals temperatuur, flow en specifieke voltages zijn ook weggelegd voor de duurdere moederborden. De prijs van circa € 189,- zit op hoger niveau voor een B550-moederbord - toch kan ik mij redelijk vinden in deze prijs. Je krijgt voor B550-begrippen enorm veel aan bord, met veel features waarvan je eerder zou zeggen: dit is enkel weggelegd voor X570. De B550-F Gaming Wi-Fi bewijst dat dit ook gewoon op het B550-platform kan, met veel denkbare features. Onder de eindstreep ben je goedkoper uit dan een deftig X570-moederbord en koop je voor dat geld een capabel B550-moederbord, waarmee je ook geniet van de voordelen van PCIe 4.0.