Review: ASUS ROG Strix Carry
Links;Een klein en compact profiel voor wat serieuzere zaken en productiviteit, dat is de insteek van ASUS met de ROG Strix Carry. Een compacte muis die gemaakt is voor on-the-go met een 2.4GHz verbinding en een Bluetooth verbinding. Het verschil tussen de twee? De batterijduur. Met de 2.4GHz verbinding is dit volgens ASUS circa 300 uur en met de Bluetooth verbinding circa 433 uur.
De Bluetooth verbinding is bedoeld voor de productieve uren, terwijl de 2.4GHz verbinding met de gaming uurtjes aan zet is. Tussen de twee draadloze verbindingen zitten nog wat verschillen, iets wat ik tijdens deze review maar al te graag met je deel. Op het moment van schrijven heeft de ASUS ROG Carry een adviesprijs van 79 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Belangrijkste feature is de dubbele draadloze verbinding. Toch schuilt er meer achter dit kleine muisje. De Carry is namelijk maar 101 mm ( L ) x 62 mm ( B ) x 36 mm ( H ) en weegt 72.9 gram. De muis heeft een minimale DPI van 50 oplopend tot 7200. Binnenin vinden we een PMW3330 optische sensor, dit is geen slechte sensor, maar qua prestaties nog net niet helemaal vergelijkbaar aan een PMW3360 of PMW3389, terwijl er wel muizen te vinden zijn met deze sensors in dit prijssegment. Daarentegen onderscheid de Carry zich wel met de dubbele draadloze verbinding.
Op de Carry kom ik een persoonlijke favoriet tegen, iets wat meer fabrikanten van mij mogen doen: verwisselbare OMRON switches voor de L- en R-knop. ASUS levert twee losse OMRON switches mee in de verpakking. Je kunt hiermee kennis maken met het verwisselen. OMRON switches zijn via diverse websites beschikbaar voor een vriendelijke prijs. AliExpress is hier een goed voorbeeld van. Overige kenmerken lees je verder in de opvolgende hoofdstukken.
Een nette verpakking met aan de voorzijde de Carry afgebeeld en specificaties op de achterzijde. De inhoud bestaat uit de ROG Carry, een reistas (pouch) voor de muis, twee AA-batterijen, twee OMRON switches samen met een ROG pincet en een ROG case badge.
Zoals eerder vermeld in de inleiding: de insteek van de Carry is gaming en productiviteit. Met de meegeleverd reistas (pouch) mag het duidelijk zijn dat de Carry zijn naam eer aan doet. De muis past eenvoudig in een vak van je rugzak. Voor gebruikers die reizen kan de Carry een nette uitkomst zijn. Geen gedoe met kabeltjes. Gewoon eenvoudig verbinden middels de 2.4GHz en Bluetooth verbinding. Het ontwerp met AA-batterijen is in mijn optiek prima. Je denkt er niet altijd aan om je muis tussendoor op te laden, vooral niet als je veel onderweg bent. Dat je telefoon of tablet zijn opgeladen is een ander verhaal. AA-batterijen zijn in veel landen goed beschikbaar en eenvoudig mee te nemen, mocht het noodlot na 300 tot 433 uur toch toeslaan: verwissel de AA-batterijen.
Door naar de Carry. De muis heeft veel weg van een ROG Gladius II Wireless, maar dan compacter. Uit oog van batterijbesparing zit er geen RGB-verlichting op de muis. Het is redelijk uniek voor ASUS om vandaag de dag geen RGB-verlichting toe te passen. Wat direct opvalt bij deze muis is dat hij klein is, dit beïnvloed het aangrijppunt van de muis. Een palm-grip is niet mogelijk. Aan de achterkant is de muis wat hoger wat je al snel forceert tot een finger-tip of claw-grip houding.
De muis heeft een neutrale uitstraling. Hierdoor is de muis discreet. Voor op kantoor oogt dit wat ‘zakelijker’ terwijl ik liever tijdens kantooruren iedereen voorzie van een straaltje RGB. Ondanks het gemis aan RGB doet ASUS er wel goed aan bij de Carry.
Verder kenmerken zijn de twee side-buttons, ook wel bekend als de voor- en achterwaarts knoppen en een rubberen afwerking zowel links als rechts. De rubberen afwerking is fijn in combinatie met een claw-grip. Je kunt de Carry hiermee comfortabel vastgrijpen tussen je duim, ringvinger en pink. Bovenop de muis zit een DPI-knop met ingebouwde LED-indicator. Deze LED-indicator schakelt zichzelf uit zodra er een modi gekozen is. Een groene LED-kleur duidt op de 2.4GHz verbinding en blauw voor… tja Bluetooth.
Met de Carry op zijn rug zien we de optische sensor en de modi-knop. De knop heeft drie standen: uit, Bluetooth en 2.4GHz. Wanneer je wisselt tussen de modi, is de LED-kleur kort zichtbaar op de zojuist besproken DPI-knop, deze gaat redelijk snel uit voor batterijbesparing. Via de software kun je de Carry nog verder tweaken om deze eventueel nog zuiniger te maken.
Het bovenste gedeelte van de muis is eenvoudig te verwijderen met een trekbeweging via de achterkant. Dit is op de bolling aan de voor- achterzijde waar de muis samenkomt met het onder frame. De bovenkant komt samen met de onderkant middels magneetjes. Binnenin is ruimte voor de twee AA-batterijen. Ook zit hier de USB-dongle verwerkt in de behuizing en zijn de verwisselbare OMRON-switches zichtbaar.
De losse/meegeleverde OMRON switches zijn de D2F-01F ORMON-switches. Het grote verschil tussen de D2FC-F-K en D2F-01F zit hem in de herkomst. De D2FC-F-K is een Chinese switch, de D2F-01F een Japanse switch. De D2F-01F hebben in vergelijking met de D2FC-F-K maar een klik rating van 10 miljoen kliks, aanzienlijk minder. Het grote verschil zit hem vooral in het zwaartepunt- het actuatiepunt van de switches. Het omwisselen gaat eenvoudig met het meegeleverde pincetje.
De ROG Carry maakt gebruik van ROG Armoury II. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je bijvoorbeeld de ROG Strix Flare (een toetsenbord), dan kun je makkelijk wisselen tussen beide apparaten in dezelfde software. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde LED-verlichting te weergeven. Aanvullend heb je nog de AURA-software van ASUS. Hiermee regel je het volledige ‘ecosysteem’ aan ASUS hardware, inclusief moederborden, videokaarten en randapparatuur. Je kunt in de AURA software alles in één simpele handeling afstemmen, deze software staat los van de ROG Armoury II software. Uiteraard is er één uitzondering in dit geval: de Carry heeft geen RGB-verlichting.
In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende bindings. Je kunt dit geheel naar eigen smaak instellen. Aanvullend heb je drie profielen die je ook naar je eigen hand kan zetten.
De performance tab staat centraal om de optische sensor en knoppen verder te finetunen. Op het moment kun je twee DPI-levels instellen per profiel, voor sommige is dit wellicht te weinig. We zien bijvoorbeeld ook muizen die beschikken tot 4-5 DPI-levels on-the-fly. Hier laat de Carry net te weinig zien. Opties als angle snapping, acceleratie en knoppensnelheid ontbreken ook niet.
De ingebouwde oppervlakte kalibratie is om de sensor nog verder te finetunen. Bij de Carry is dit naar mijn mening minder van belang, aangezien een muismat niet altijd onderdeel is van de middelen in je rugzak. Desondanks is en mag het er gewoon zijn. Als laatste de power instellingen. Deze kun je op één minuut zetten voor batterijbehoud.
Comfort
Zo’n kleine muis vraagt aandacht als het om comfort gaat. Een palm-grip kun je vergeten bij deze muis. Mocht dit je verlangen zijn: dan is de Carry niet voor jou. De claw-grip is in mijn optiek de ‘greep’ die thuis hoort bij deze muis. De rubberen zijkanten zorgen voor een comfortabele claw-grip, ook als je handen/vingers wat groter zijn. Een kleinere hand zorgt niet zozeer voor een palm-grip (test met vriendin). Door de wat verhoogde achterkant kom je snel op de claw- en finger-tip grip uit.
Gebruik van de voor- en achterwaarts knoppen is redelijk. De voorste knop (de voorwaarts knop) forceert mij om de muis lichtjes te tillen aan de linkerzijde, dan pas voelt de knop gecontroleerd onder mijn duim. Bij de achterwaarts knop heb ik dit overigens niet. Ondanks het tillen gaat de PMW3330 hier prima mee om. Mocht je problemen ervaren, dan kun je de LOD (lift off distance) instellingen via de software aanpassen.
Scrollen gaat prima net als het wisselen tussen DPI-levels met de DPI-knop. De muis laat zich met de PMW3330 sensor goed optillen en verplaatsen op diverse ondergronden. Dit is een kenmerk van een optische sensor. Een optische sensor gaat beter samen met diverse ondergronden dan een laser sensor.
Sensor
De PMW3330 sensor is een prima sensor. De PMW3330 misschien wat ouder, dit maakt de sensor zeker niet outdated. Wel is het een feit dat deze sensor op goedkopere muizen te vinden is rond het prijssegment van 35 tot 50 euro. Dan is er nog een kwestie tussen optisch en laser. Laser sensors zijn in gebruik een stuk zuiniger dan optische sensors. Ik heb deze vraag nog niet weerlegd aan ASUS. Ik stond er overigens ook niet echt bij stil, omdat de batterijduur met de 2.4GHz en Bluetooth verbinding al erg goed is.
Prestaties in-game met de PMW3330 zijn prima, met één maar wat zich niet zozeer relateert aan de sensor. Snelle bewegingen met de Carry (snelle bochten) kunnen ervoor zorgen dat de muis onder je hand glijdt. Met een claw-grip had ik niet altijd genoeg beheersing. De rubberen zijkanten zorgen voor extra comfort en houvast, maar voorkomen niet altijd dit probleem. Dit is bij zeer snelle bewegingen, vaker voorkomend bij low-sense/lagere DPI-instellingen. Het gewicht van de muis zit met de AA-baterijen achterin, wat het wegschieten van de muis onder je handpalm kan veroorzaken. Nu speel ik op het moment weinig FPS-spellen, toch is het iets om rekening mee te houden. Zeker als je erover nadenkt om de Carry als je dagelijkse muis te gaan gebruiken.
Instelbare LOD-instellingen zijn bij mij altijd welkom. De PMW3330 is goed doorontwikkeld. De DPI stappen van 50 zijn aangenaam voor het verder finetunen. Het DPI-level kun je maximaal opschalen naar 7.200. Voor productiviteit is de muis op hogere resoluties (denkende aan 4K) fijn in gebruik. Je kunt de knip tussen gaming en productiviteit prima maken.
BatterijAls laatste de batterijduur. Zelf ben ik van mening dat ASUS er goed aan gedaan heeft door te kiezen voor AA-batterijen. Goed verkrijgbaar, behoud van een lange batterijduur en niet afhankelijk van een batterijlading. Waar je anderzijds het gemis van een ingebouwde batterij/bekabeld gebruik zou kunnen benoemen. Toch mis ik een USB Type-C of Micro-USB poort niet. De Carry streeft zijn doel duidelijk na: geen gedoe met kabels, gewoon aanzetten en je gewenste draadloze signaal kiezen.
De batterijduur is een pluspunt van deze muis. Bluetooth houdt het langer vol ten opzichte van de 2.4GHz verbinding. Hoewel ik niet de daadwerkelijke statistieken heb, omdat ik simpelweg nog niet lang genoeg de muis in gebruik heb. Dit wil niet zeggen dat ik er geen gebruik van heb gemaakt, echter is 300 uur continue gebruik circa 12,5 dag. Zo lang heb ik sinds ontvangst en testen nog niet achter mijn computer gezeten. Wel heb ik de muis grotendeels gebruikt met de 2.4GHz verbinding.
Kortom: ik denk (inschatting) dat ik nu circa 6 - 7 dagen de muis in gebruik heb, dit gaat om continue uren met de slaapinstelling via de software van 1 minuut. De batterij zit nu op 50 procent van wat het was. Je kunt overigens nog spelen met zaken zoals polling snelheid om de batterijduur verder te optimaliseren.
De ASUS ROG Carry is een lichtgewicht compacte muis voor het serieuze gaming werk, maar ook het serieuze werk als het om ‘werk… werk’ gaat. De insteek is een muis voor on-the-go in je laptoptas. Ben jij die tijdreiziger die vaak in hotels bivakkeert en nog wel eens een potje Rust, Dota 2 of Risk of Rain 2 speelt? Dan is de Carry mogelijk interessant voor je.
Laat ik beginnen met zijn vormfactor. De muis is compact. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Het kan zomaar zijn dat de muis je te klein is. Een palm-grip is een no-go, denk er maar niet aan. Enkel de finger-tip en claw-grip de juiste manier zijn van hanteren. Hier zit een claw-grip gebruiker, die ook af en toe een uitstapje maakt, maar puntje bij paaltje toch het liefste voor een claw-grip gaat. Met de rubberen zijkanten pakt de Carry aangenaam vast. Op intensievere moment zul je misschien wat meer problemen ervaren met deze muis. Een 180-graden bocht/draai of 360 no-scope is minder comfortabel. Het is geen fanatieke E-Sports/FPS muis. Mede door de AA-batterijen is de achterzijde van de muis zwaarder, waardoor de kans ontstaat bij zo’n fanatieke 180 graden draai dat de muis een klein beetje wegschiet onder je handpalm. Ben je een fanatiekeling, dan is deze muis misschien nét wat minder interessant voor je.
De combinatie tussen de twee draadloze signalen is top. Hoewel ik al enorm te spreken ben over de batterijduur met de 2.4GHz verbinding, maakt de Bluetooth verbinding dit nog net even beter. Wisselen tussen de signalen gaat eenvoudig met de knop. De muis oogt discreet wat prima is voor kantooruren. Er is geen RGB-verlichting aanwezig *SAY WHAT!?* voor het behoud van een langere batterijduur.
De Armoury II software ziet betere tijden dan voorheen. ASUS heeft het steeds beter voor elkaar met de software. Toch zit het nog niet op het niveau van een SteelSeries en Razer. Meegeleverde accessoires en het formaat van de Carry benadrukken de mobiliteit. Je gooit de muis eenvoudig in een kleiner vakje van je rugzak. De PMW3330 is niet de allernieuwste sensor, wel is deze stabiel en gerenommeerd.
De Carry heeft een adviesprijs van 79 euro. Er zijn muizen met betere presenterend sensoren in deze productrange, echter mag dit de pret niet drukken. De PMW3330 is een solide keuze. Waar het uiteindelijk om telt zijn de twee draadloze signalen samen met de batterijduur. Aanvullend heb je nog de unieke feature van de verwisselbare OMRON switches. Prestaties zijn goed, let wel op de dat de muis erg klein is, om die reden kan het zomaar zijn dat de Carry niet volledig bij je in de smaak valt. Is de claw-grip je vertrouwt, ben je veel onderweg en wissel je tussen gaming en productiviteit? Dan is de ASUS ROG Carry een interessante kandidaat.