Review: Asus ROG Strix Fusion 700 en Asus ROG Strix Fusion Wireless
Deze review betreft de bespreking van twee producten.Links: Asus ROG Strix Fusion 700 productpagina
Asus ROG Strix Fusion Wireless productpagina
In deze review bespreek ik twee nieuwe headsets van de ROG lijn. Het betreft de Asus ROG Strix Fusion 700 en de Asus ROG Strix Fusion Wireless. Eerder kwam SteelSeries op de markt met een nieuwe reeks aan Arctis headsets, er ontstond een variërend aanbod van bekabelde en draadloze headsets in het lage- en hoge segment, tevens kwam er een variant uit met de integratie van een GameDAC voor Hi-Res audio. Asus heeft deze smaak ook te pakken met de nieuwe Strix Fusion lijn. Dit vertaald zich in de Asus ROG Strix Fusion 300, 500, 700 en nog een draadloze variant. De Strix Fusion 300 is de instapper, gevolgd door het middensegment met de Strix Fusion 500 en daarna gevolgd door de high-end Strix Fusion 700. De draadloze headset gebruiker mocht niet vergeten worden, hier neemt de Fusion Wireless zijn positie in.
De Strix Fusion 700 is de duurste headset van deze line-up met een prijs van circa 210 euro. De Strix Fusion Wireless zit daar ongeveer 40 euro onder met een prijs van 168 euro. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de ESS Hi-Fi 9018 DAC en SABRE9601K versterker van de Strix Fusion 700. Deze headset classificeert zich als ‘Hi-Res audio headset’ met één doel: kwalitatief geluid. De Strix Fusion Wireless focust zich op de fanatiekeling die niet stil kan zitten en tussendoor dingen moet doen, pakken of simpelweg naar de WC lopen. De batterijlevensduur van meer dan 15 uur (volgens Asus) en een maximale afstand van 20 meter moeten je deze vrijheid geven. Ik laat verdere specificaties over voor het volgende hoofdstuk, hier zal ik dieper ingaan op de Hi-Res DAC van de Strix Fusion 700.
Een overzicht van de specificaties Asus ROG Strix Fusion 700:
De ESS Hi-Fi 9018 DAC en SABRE9601K versterker is de belangrijkste basis voor deze headset, net als op de Strix Fusion 500, deze headset is namelijk ook uitgerust met deze DAC. Wat is het verschil dan nog tussen de Strix Fusion 500 en 700? De Strix Fusion 700 is uitgerust met een Bluetooth 4.2 module om bijvoorbeeld verbinding te maken met je telefoon. Dit is niet alleen wanneer de headset verbonden is met een computer, het is namelijk ook te combineren met een console. Met de Bluetooth verbinding kun je muziek afspelen of een inkomende oproep beantwoorden. PUBG en direct de weekboodschappen doornemen kan simultaan. Met de Bluetooth verbinding is het ook gewoon mogelijk om enkel te verbinden met Bluetooth apparatuur. De opgegeven batterijduur is 8 uur met de RGB-verlichting ingeschakeld en 16 uur met de verlichting uitgeschakeld.
De Bluetooth 4.2 verbinding moet de Strix Fusion 700 verder onderscheiden van de Strix Fusion 500, aangezien er vrij weinig andere features op de Strix Fusion 700 zitten ten opzichte van de Strix Fusion 500. Met dat gezegd betaal je circa 40 tot 50 euro meer voor deze feature. Met de Bluetooth verbinding kun je overigens ook de RGB-verlichting aansturen van de Strix Fusion 700. Voor nu op papier vind ik dat de Strix Fusion 700 zich nog te weinig presteert om 40 tot 50 euro duurder te mogen zijn dan de Strix Fusion 500. Laten we vooral niet vergeten dat de Strix Fusion 500 al wat langer op de markt is, waardoor prijzen inmiddels al wat gezakt zijn.
In de behuizing verbergt zich een uni-directional microfoon, deze trek je eenvoudig met je vinger uit de behuizing. Op de rand vinden we een tweetal knoppen, één voor de Bluetooth verbinding en één voor het 7.1 virtuele surround sound. Vergelijkbaar aan dat van de SteelSeries headsets, oftewel DTS surround sound, deze moet in het bijzonder voor FPS games een extra kick geven.
Een overzicht van de specificaties Asus ROG Strix Fusion Wireless:Door maar de Strix Fusion Wireless. Belangrijk voor een draadloze headset is het bereik en de batterijduur. Op de website claimt Asus een batterijduur van 15 uur met één volle lading. Het opladen gaat vervolgens met de meegeleverde Micro USB naar USB kabel. In de meegeleverde handleiding staat een batterijduur van 16 uur aangegeven, waar Asus wel vermeldt dat dit kan variëren, afhankelijk van het gebruik, slimme zet. In de verpakking is een USB dongle voor het 2.4 GHz signaal meegeleverd. De 2.4 GHz verbinding is veelal een stuk betrouwbaarder dan Bluetooth, vooral als het om langere afstanden gaat.
Verschillen met de Strix Fusion 700 en Wireless zijn er. Zo is deze headset niet uitgerust met een DAC. De zojuist besproken 7.1 virtuele surround sound ontbreekt ook op de draadloze variant. Het is vooralsnog nog wachten op verdere praktijkervaring, voordat ik überhaupt een goede vergelijking mag maken.
Nog niet eerder zag ik een headset zo zorgvuldig verpakt als de Strix Fusion 700, de headset ligt lettelijker in een zacht bedje. De verpakking klapt elegant open, waarna je de ‘shiny’ earcups kunt bewonderen met de geïntegreerde touch functionaliteiten, overigens is dit niet zichtbaar op de headset zelf. De Strix Fusion 700 verpakking benadrukt het gevoel van een dure Rolex die uit zijn doosje komt rollen.
Na het verwijderen van de transparante sticker krijg je de spiegelende oorschelpen beter te zien. Ik kom nog even terug op de touch functionaliteit van deze headset. Je kunt namelijk afspelen/pauzeren met een simpele aanraking op het middenstuk van de headset. Laat ik alvast wat gebruikerservaring delen: het werkt verrassend goed! Het touch gedeelte is lekker responsive. Het is niet zo dat je echt op het midden moet drukken. Swipen voor volume en het volgende of vorige nummer werkt top. De glossy onderdelen misstaan deze headset niet. Voor sommige zal het een te hoog ‘bling bling’ gehalte hebben, hier aan de Oudelandsedijk kan ik het wel waarderen, het maakt de headset op een vrij eenvoudige manier wat chiquer.
We zien rondom de earcups transparante delen voor de illuminatie van de RGB-verlichting, dadelijk nog zichtbaar in deze review. Standaard is de headset uitgerust met leatherette oorkussens, deze zijn om te wisselen naar oorkussens van stof die netjes in de verpakking zitten als accessoire. Verder komen we een gebruikershandleiding tegen en een Micro USB kabel naar USB van 2 meter. De constructie is grotendeels vervaardig uit kunststof. Door het frame van de headset loopt een metalen frame, redelijk stevig en toch flexibel. Je trekt de headset eenvoudig van je hoofd af en visa versa.
We zien kenmerkende ‘ROG labeltjes’ op de headset, zo vinden we het ROGO logo op weerskanten van de headset net boven de earcups, wanneer je de headset verstelt wordt het Maya patroon van Asus zichtbaar en als kers op de taart: een écht Strix labeltje. Hoe trendy?
Niet geheel onbelangrijk zijn de knoppen op de headset zelf, een totaal van twee stuks. Wanneer je de headset draagt zijn deze knoppen op het linkeroor te vinden, net als de microfoon. De voorste knop op de behuizing is de knop om een Bluetooth verbinding te realiseren, de tweede knop is om de surround sound in te schakelen. Wanneer deze ingeschakeld is, brandt er een rode LED op de headset ter indicatie, bij de Bluetooth verbinding is dit overigens een blauwe LED. Op de linkerzijde bevindt zich overigens ook de Micro USB aansluiting. Nog wat extra foto’s ter beeldvorming.
Qua afwerking is deze Strix Fusion 700 verzorgd. De glossy onderdelen ogen deftig, de afwerking van de padding op de hoofdband voelt comfortabel aan, eveneens de meegeleverde oorkussens. De leatherette oorkussens hebben als kenmerk een betere isolatie van het geluid, met het gevolg dat je oren wat sneller opwarmen tijdens gebruik. Voor mij is het heel simpel: leatherette tijdens de wintermaanden en de variant van stof tijdens de zomer. Nog een puntje om aan te halen is de meegeleverde beschermhoes. Je kunt de Strix Fusion 700 hier in opbergen. Dit is vooral bedoel als je buiten de deur activiteiten opzoekt. Qua flexibiliteit zoals eerder vermeldt, zit het wel goed met deze headset. Je kunt de earcups 90 graden roteren, zodat je de headset netjes plat op je bureau kunt plaatsen. Nog even wat ‘volledige foto’s met de headset, waarna we doorgaan met de Strix Fusion Wireless.
Waarom een combinatie review? De Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless hebben enorm veel van elkaar weg qua design. Overigens geldt dit ook voor de Strix Fusion 300 en 500, ook niet zo gek dat dit de ‘Strix Fusion’ line-up is, het zit hem in de naam… De Strix Fusion Wireless heeft kleine details net wat anders aangepakt. Persoonlijk vind ik de headset niet onderdoen aan de Strix Fusion 700, het verschil zit hem vooral in glossy (Strix Fusion 700) en non-glossy (Strix Fusion Wireless). Dat is hem vooral op design niveau. De verpakking is wederom netjes op orde, wel oogt deze minder luxueus dan die van de Strix Fusion 700. Geen zacht bed voor de Strix Fusion Wireless. Bij het openen van de verpakking zien we direct de headset zelf met de meegeleverde 2.4GHz dongle.
De accessoires zitten verborgen in een zwart kartonnen doosje, bestaande uit een handleiding en Micro USB kabel om de headset te kunnen opladen. We kunnen direct door naar de headset zelf. Earcups met een mat zilveren afwerking, hetzelfde frame en een vergelijkbare microfoon. Misschien is het interessanter om beide headsets op één foto te zetten, zoek de verschillen!
Een klein verschil zit hem nog in het ROG logo op de zijkanten van de headsets. Bij de Strix Fusion 700 is dit ook net even wat meer ‘bling bling’ waar de Strix Fusion Wireless wat neutraler is uitgevoerd. Qua knoppen zien we weldegelijk een verschil. De Strix Fusion Wireless heeft geen knop voor de virtuele 7.1 surround sound, aangezien deze niet aanwezig is op de headset. Ook de Bluetooth knop ontbreekt, deze is omgedoopt in een power on- en off knop. We knallen beide headsets nog even in de natuurlijke microfoon stand, waarna we doorgaan met het hoofdstuk software.
Over de software van de Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless kan ik eigenlijk weinig vertellen. Het is niet zozeer dat ik dit niet wil… Er is geen software aanwezig voor deze headsets. Maar… De Strix Fusion 700 is wel te vinden in de AURA software om de RGB-verlichting te synchroniseren met je hardware en randapparatuur. Tevens is het mogelijk om de Strix Fusion app te installeren om meerdere Strix Fusion 700’s te laten synchroniseren als het om RGB-verlichting gaat. Dit is niet mogelijk met de Strix Fusion 500. Deze headset heeft de vergelijkbare RGB-verlichting als op de Strix Fusion 700, alleen ontbreekt de Bluetooth verbinding op deze headset voor RGB synchronisatie via de app.
Persoonlijk vind ik het een gemiste kans van Asus dat er geen softwareondersteuning is. De headsets zouden prima in het ROG Armoury software pakket passen. Dadelijk in de praktijkervaring ga ik nog even dieper in op dit onderdeel, voor nu maak je kennis met een enkele screenshot van AURA gevolgd door wat RGB actie met de Strix Fusion 700.
We zijn aangekomen bij het belangrijkste onderdeel van deze review: de praktijkervaring. We mixen de Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless ervaringen in dit hoofdstuk. Zodoende volgt er vergelijking, zal ik wat dieper ingaan op het geboden geluid en aspecten die van belang zijn voor een draadloze headset. Kortom: mijn eigen ervaringen.
Geluidskwaliteit In chronologische volgorde gaan we wederom van start met de Strix Fusion 700. Wat zijn de prestaties van deze headset als het om geluid gaat met de Hi-Res DAC. Laat ik heel eenvoudig opmerken dat het verschil in geluidskwaliteit tussen de Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless enorm is. Als ik de Arctis Pro Wireless van SteelSeries betrek, is het verschil in geboden geluidskwaliteit van de Strix Fusion 700 ook enorm.De Strix Fusion 700 levert impact. Waar je een ontploffing kan verwachten, levert de Strix Fusion 700 dit in triomfantelijke sfeer. De toon is snel gezet met deze headset op je knar. Dit geldt overigens voor games, films, muziek en zelfs systeemgeluiden. De Hi-Res weergave produceert zijn geluid tot in de kleine details. De bas laat goed van zich horen, krachtig en toch helder, zonder vervorming. Met de virtuele 7.1 surround sound modus, zoals de naam het al zegt: een virtuele simulatie, laat de Strix Fusion 700 zich van zijn goede kant zien. Voorheen was ik zelf niet zo’n voorstander van virtuele oplossingen, geef mij maar een hardwarematige implementatie. De afgelopen jaren hebben diverse headsets toch laten zien dat er virtueel best veel kan. Met de 7.1 modus ingeschakeld op de Strix Fusion 700 krijg je net wat meer ervaring. Nu heb ik de afgelopen periode lachwekkende games gespeeld, bestaande uit foute indie games met vunzigheid. De nieuwe Monster Hunter game voor het PCMR platform ga ik zeker nog proberen in combinatie met deze headset. Pakken we een games zoals PUBG en Overwatch, dan vliegt het geluid wat ruimtelijker om je oren heen.
Hoe presteert de Strix Fusion Wireless? Het gemis van het virtuele 7.1 surround sound heerst, ook de geluidskwaliteit in verhouding met de Strix Fusion 700 een stuk minder. Nu is dit niet zo’n interessante bevinding, het ligt volledig in lijn met het verwachtingspatroon. Als we kijken in de categorie draadloze headsets, zijn er wel headsets met draadloze mogelijkheden en virtuele surround sound, wat op deze headset ontbreekt. Zoals eerder opgemerkt zijn de virtuele surround sound headsets over de jaren heen verbeterd, om die reden mis ik dit op de Strix Fusion Wireless.
De geluidskwaliteit is verder gewoon goed te benoemen. De drivers van 50mm produceren een net stereogeluid. Mijn bevinding van de Strix Fusion Wireless komt aardig overeen met de Arctis 7 wanneer de (virtuele surround sound) van deze headset uitgeschakeld is, dus ook in stereo modus. Geen overheersende bas, gewoon redelijk neutraal waar de diverse tonen redelijk in lijn liggen wat je mag verwachten. Geen ontploffende actie, maar gewoon subtiel. Ik moest mezelf tijdens het testproces een paar keer een reset geven, het wisselen tussen de Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless is qua geluidskwaliteit enorm. Ik moet dus voorzichtig zijn dat ik de Strix Fusion Wireless niet volledig de grond in stamp na de ervaring met de Strix Fusion 700, qua geluidskwaliteit is dit een volledig ander kaliber. De Strix Fusion Wireless meet zich aan de Arctis 7 in stereomodus, wat een nette prestatie is, aangezien de Arctis 7 een prima headset is.
Comfort De Strix Fusion lijn kenmerkt zich naar mijn ervaring comfortabel. Er bevindt zich veel ruimte in de earcups, deze vallen lekker om de oren en geven geen beknellend gevoel. De padding op het hoofd, net zo belangrijk als om de oren voelt comfortabel aan. De Strix Fusion headsets rusten aangenaam op de bolling van je hoofd. Dankzij de flexibele opzet van deze headset, knellen de earcups niet op en rondom de oren. Oftewel: de headset knijpt/klemt zich niet op en rondom je hoofd. Het wisselen tussen de leatherette en stoffen oorkussens is een persoonlijk dingetje. Qua geluidsisolatie doen de leatherette oorkussens het een stuk beter, wel warmen je oren sneller op met deze oorkussens. De oorkussens van stof ventileren je mooie oorschelpen een stuk beter, waar we weer te maken hebben met een slechtere geluidsisolatie. Keuzes!Microfoon De microfoon zit verborgen in de headset, deze trek je eenvoudig uit de behuizing. Het betreft hier een buigbare microfoon, je kunt deze dus vormen naar eigen wens. De rubberen afwerking doet mijn denken aan de CM Storm Sirus 5.1, wat een epische headset was dat.
De Strix Fusion 700 heeft de betere microfoon van de twee. Intonatie, helderheid en klanken komen een stuk beter over. De Strix Fusion Wireless klinkt wat vlakker, niet monotoon, maar wel minder levendig als de Strix Fusion Wireless. Bij de Strix Fusion 700 opname is een minimale ruis op de achtergrond te vinden, deze komt overigens niet aan bij gesprekspartners op Discord/Teamspeak.
Asus ROG Strix Fusion 700 | Microfoontest
Asus ROG Strix Fusion Wireless | Microfoontest
Batterij De Strix Fusion 700 is uitgerust met een 900 mAh batterij voor de Bluetooth verbinding. Je kunt ervoor kiezen om de RGB-verlichting van de headset aan te laten, wel heeft dit een drastische impact op de batterijduur van een enkele lading. Vanuit de fabriek claimt Asus een batterijduur van 8 uur met de RGB-verlichting aan en ongeveer 16 uur met de RGB-verlichting uit. Zelf zie ik een behoorlijk onderscheid tussen de Strix Fusion 700 en Strix Fusion Wireless. De Wireless is primair gemaakt voor zijn draadloze capaciteiten. Deze komt zijn batterijduur van 15 uur goed na, beter dan de Strix Fusion 700, waar circa 13 uur zonder RGB-verlichting meer overeenkwam met mijn eigen ervaring. De Bluetooth verbinding werkt, maar is niet zo betrouwbaar als de 2.4GHz verbinding van de Strix Fusion Wireless. Je kunt met de USB dongle aangesloten een stuk verder wegwandelen van het apparaat, waar de Strix Fusion 700 met circa 8 meter toch wat begint te protesteren. De Strix Fusion Wireless haalt de opgegeven 20 meter moeiteloos, die vrijheid wil je toch hebben met een draadloze headset?Kortom: de Strix Fusion Wireless doet zijn draadloze functionaliteiten met pracht en praal. Waar de Strix Fusion 700 zeker niet slecht uit de bus komt. In dit segment mag de Strix Fusion Wireless zich grootmeester noemen.
Ondertussen zijn we weer aardig wat woorden verder. De Asus ROG Strix Fusion 700 en Asus ROG Strix Fusion Wireless hebben duidelijke plus- en minpunten. Asus weet beide headsets voldoende te onderscheiden van elkaar, wat keuzevorming eenvoudiger maakt. Hoe zit dat dan?
De Strix Fusion 700 is grootmeester als het om geboden geluidskwaliteit gaat. Ik schreef eerder dat het lastig was om de Strix Fusion Wireless kans te geven, terwijl ik tussen beide headsets aan het wisselen ben om de geluidskwaliteit te testen. Het verschil van de Hi-Res DAC op de Strix Fusion 700 is enorm. Deze zit overigens ook op de goedkopere Strix Fusion 500. Wanneer je de virtuele 7.1 surround sound knop indrukt op de headset, zoekt het geluid de breedte op. Veel kracht, een lekkere bas en dit allemaal genuanceerd, in de zin van: helder. Je kunt hiermee goed losgaan met games, films en muziek.
De Strix Fusion Wireless heeft dit kenmerkende virtuele 7.1 surround sound niet. De stereo headset is redelijk vergelijkbaar aan de geluidskwaliteit van een Arctis 7 in stereo modus. Ik zeg bewust stereo modus, aangezien de Arctis 7 DTS (Headphone:X surround sound) heeft. De geluidskwaliteit in stereo is subtiel, wel vrees ik dat deze headset veel goede concurrentie heeft, ook als we kijken naar batterijduur. Hier weet de Strix Fusion Wireless zich prima te onderscheiden van de Strix Fusion 700. De 2.4GHz verbinding op de Strix Fusion Wireless is uitermate stabiel. De afstand van 20 meter kun je goed overbruggen, zonder in te leveren op geluidskwaliteit. Er is ook geen sprake geweest van wegvallend geluid. De Bluetooth verbinding op de Strix Fusion 700 is een toegevoegde waarde om verbonden te zijn me de computer en simultaan met je telefoon, zodat je oproepen kun opnemen terwijl je aan het gamen bent. Ook kun je de Bluetooth verbinding gebruiken om te verbinden met Bluetooth apparatuur. Het werk goed, alleen is de Bluetooth verbinding in de praktijk niet zo stabiel als de 2.4GHz verbinding van de Strix Fusion Wireless.
Batterijduur is een ook een stuk beter op de Strix Fusion Wireless, met gemak pers ik de 15 uur uit deze headset, waarna deze na 2 uur opladen weer volledig vol is. Bij de Strix Fusion 700 vergt dit wat meer tijd, het opladen naar inschatting is 3 uur. Ook ligt de batterijduur op ongeveer 12 uur met de RGB-verlichting uit. Met de RGB-verlichting aan, zakt dit al snel naar 7 uur volgens mijn bevindingen. Hieruit valt vooral te concluderen wat beide headsets moeten doen; de Strix Fusion Wireless kiest overwegend voor zijn draadloze functionaliteiten, terwijl de Strix Fusion 700 hier het middenveld opzoekt.
Het ontbreken van software voor beide headsets doet wel een beetje zeer. Vooral de Strix Fusion 700 zou ik verder willen tunen via een Asus geleverde software, al zou het enkel de bas en equalizer instellingen zijn. Wat mij betreft een duidelijk minpunt voor beide headsets. Naast de geboden geluidskwaliteit speelt de opnamekwaliteit ook een rol. De Strix Fusion 700 presteert hier beter. Opnamekwaliteit bevat emotie, een betere intonatie met meer zelfexpressie. Bij de Strix Fusion Wireless klinkt dit wat vlakker. Het is best verraderlijk, aangezien de microfoons identiek ogen op de headsets.
Naar verwachting gaat de Strix Fusion Wireless met een prijs van circa 168 euro de zwaarste strijd tegemoet, er is namelijk sterke concurrentie op de markt. Waar deze headset voor de prijs zonder virtuele surround sound en software door het leven moet. Voor de rest is het een prima headset, toch vind ik het een puntje van aandacht voor Asus. De Strix Fusion 700 is extra verwennerij ten opzichte van de Strix Fusion 500. Dit uit zich in de toevoeging van de Bluetooth module. Voor mij persoonlijk is het niet zo relevant, de geluid- en opnamekwaliteit gaan boven deze Bluetooth functionaliteit. Voor mij zou de Strix Fusion 500 de relevantere en goedkopere keuze zijn. De Hi-Res audio samen met de virtuele 7.1 surround sound klinkt fenomenaal. In dit geval ga ik niet discussiëren over de prijzen tussen de Strix Fusion 700 en 500, of je koopt de Strix Fusion 700 voor een meerprijs met Bluetooth, waarvan de prijs tijdens een nieuwe productlancering altijd wat hoger uitvalt, of je koopt de Strix Fusion 500 zonder Bluetooth voor een prijs van circa 40 tot 50 euro minder. Pick your poison!