Review: Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition
Links: Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition productpaginaNa wat test avonturen met de RTX 2080 en RTX 2080 Ti van Asus, gaan we voor het einde van het jaar nog even kennismaken met de RTX 2070. Wederom de Asus after-market variant, maar dan nét even op een andere wijze. In mijn RTX 2080 en RTX 2080 Ti review maakte ik gebruik van een AMD Ryzen 7 2700X als testsysteem. Waarop ik gemengde reacties kreeg, het zat blijkbaar diep, zelfs tot emotie toe! In mijn belevingswereld is de AMD Ryzen 7 2700X een zeer capabele processor, waarvan we weten dat prestaties in het gros van de games (écht niet alle games) nog net wat minder zijn. Intel is nog steeds koning als het om de keiharde Game FPS gaat, daar ben ik mijzelf bewust van, toch kon mij dit er niet van weerhouden om te testen op Ryzen. Waarom tig Intel reviews met zwaar overgeklokte processors en Ryzen ho maar? Daarom!
Hoe verder? We pakken er voor de sier een Intel platform bij. Geen zwaar overgeklokte Intel Core i7 8700K of 9700/9900K, maar gewoon mijn Intel Core i7 7820X. Ik heb de afgelopen jaren aardig wat hardware in handen gehad, maar ook weer niet de luxe om 9700K’s op te stapelen. Ik heb de Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition ontvangen als testexemplaar van Asus zelf. Met een prijs van circa 649 euro, neigt deze videokaart richting de RTX 2080 prijs van diverse fabrikanten te gaan. Het prijsverschil met de goedkoopste RTX 2080 met aftermarket koeler zit nu op grofweg 86 euro. Hoe de Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition zijn mannetje staat, lees je in deze review.
Een overzicht van de Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition specificaties:
De Asus ROG Strix RTX 2070 OC edition staat beter bekend als de ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING. De videokaart is voorzien van GDDR6-geheugen met een totaal van 8GB. De OC-modus van deze videokaart overklokt de GPU naar 1845 MHz, standaard draait deze op 1410 MHz. De standaard modus, beter bekend als de Gaming modus, overklokt de GPU naar een kloksnelheid van 1815 MHz. De videokaart is voorzien van 2304 Cuda Cores.
Een stukje Turing in een notendop We gaan nog even kort in op deze RTX series aan videokaarten en de achterliggende architectuur genaamd Turing. De real-time ray tracing techniek kwam tijdens de aankondiging van de Turing architectuur vaak ter sprake, terwijl iedereen op het randje van zijn stoel zat in volle afwachting van de resultaten. Althans, dat heb ik er van meegekregen tijdens de livestream van de presentatie. Wat doet ray tracing anders? Het gaat anders om met lichtinvloed in de omgeving. Of dit nu reflectie is van de zon/hemel, een explosie of light flare, de omgeving en de objecten reageren ieder individueel op deze lichtinval. Zie het een beetje al infraroodstraling van de zon, niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar wel van invloed op diverse objecten.Wat gebeurd er nu eigenlijk in de praktijk met ray tracing? Reflecties, actiemomenten en diverse effecten reageren anders op een personage, de ondergrond en bijvoorbeeld een plas met water. Dit zorgt ervoor dat belichting realistischer tot zijn recht komt, het reflecteert werkelijk op een object, wat door verschillende situaties in dezelfde setting anders kan zijn. De camerahoek en de positie van je personage zal een ander effect opleveren als je links of rechts in de straat staat. Hierdoor bekijk je de explosie vanuit een andere positie, waardoor real-time ray tracing zijn werk ‘real-time’ kan genereren. Staat er toevallig in multiplayer een auto geparkeerd op dezelfde positie, dan zal het effect door de onderbreking van de auto een ander effect opleveren. Tevens zal dit effect ook weer van toepassing zijn op de carrosserie van deze auto, dat is in een notendop real-time ray tracing.
Het uitpak avontuur mag voor deze videokaart redelijk duidelijk zijn. De Strix verpakking is onveranderd sinds de GTX 1000 series, hoewel de RTX 2070 verpakking een klein glimmertje heeft meegekregen van Asus. Onder de sleeve komen we een mat zwarte verpakking tegen met het Strix woordmerk, gevolgd door de inhoud: een RTX 2070, de gebruikershandleiding met driver CD, een tweemaal 6-pin naar 8-pin adapter en een tweetal ROG velcro straps.
Geheel in het ROG stijltje verwelkomen we de RTX 2070 van Asus op het balkon. Strak design, lekker neutraal, iets wat met een ruime diversiteit aan builds mooi samengaat. Net als de RTX 2080 en RTX 2080 Ti van Asus wordt er ook gekozen voor het forse MaxContact koeler ontwerp. Opvallend genoeg vinden we geen shroud- rand rondom de fans zelf, iets wat we dan wel weer zagen op de RTX 2080 en RTX 2080 Ti, eerst even een goed beeld krijgen.
Knap ontwerp waarop ikzelf weinig op aan te merken heb, gewoon positief in uitstraling als bouwkwaliteit. Met een lengte van 30.5 centimeter, een breedte van 13.06 cm en 4.89 cm hoog, is de kaart opvallend vertegenwoordigd in de behuizing. De welbekende Strix backplate zorgt voor extra koeling en stevigheid. We vinden hier het ROG beeldmerk, deze kleurt tijdens gebruik op in de RGB-kleuren.
Opvallende toevoeging is de Dual Bios switch. Je kunt de P-mode of Q-mode inschakelen. De P-mode staat voor prestaties en de Q-mode voor een stillere werking. Bij Q-mode worden de fans pas ingeschakeld wanneer de GPU 55 graden Celsius is, de P-mode gaat wat agressiever om met zijn fan profiel en laat de fans altijd draaien, ook op hogere snelheden bij lagere temperaturen, puur om prestaties te benadrukken. Naast de switch vinden we een LED aan- en uit knop voor de RGB-verlichting.
Op de rand vinden we een RTX markering. De kaart is voorzien van één 6-pin aansluiting en één 8-pin aansluiting. Aan de achterzijde vinden we FanConnect II, bestaande uit twee 4-pin PWM fan headers. Je kunt deze instellen via de meegeleverde GPU Tweak II software. Opties zoals snelheid, wanneer een fan actief moet zijn en wanneer deze uit moet staan kunnen handmatig worden ingesteld in deze software.
Het I/O heeft een zwarte afwerking, keurig! Uitgerust met twee DisplayPort aansluitingen, twee HDMI-poorten en één USB Type-C aansluiting. Tot zover een beeld overzicht van de RTX 2070 van Asus.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware:
De videokaarten zijn getest aan de hand van driver 417.01 van Nvidia. Alle videokaarten worden getest op hetzelfde systeem. Daarbij test ik iedere kaart met de standaard out-of-the-box instellingen. De benchmarks worden gedraaid op 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Aanvullend zijn er ook wat DX12 benchmarks gedraaid. We gaan direct door met de benchmarks, gevolgd door een nabespreking.
Ik vond het heerlijk om de GTX 1080 en GTX 1080 Ti te betrekken in deze review. Eerder had ik de RTX 2080 en RTX 2080 Ti in handen, met de RTX 2070 neigde ik toch sneller naar de ‘oudere’ generatie als test arsenaal. Vooral om nog eens op Nederlandse bodem de verschillen in prestaties te bevestigen. Voor mijzelf was het praktisch ook een eyeopener, wat doet de RTX 2070 anders dan bijvoorbeeld de GTX 1080 in prestaties? Niet zo vreemd accelereert deze videokaart flink als we naar hogere resoluties gaan. Op 2560×1440 en 3840×2160 is de RTX 2070 overduidelijk beter. Op een resolutie van 1920×1080 komt het neer op een wisselspeler. In de praktijk moet je heel specifiek opmerken of het om een RTX 2070 of GTX 1080 gaat, zonder betrekking van enige software om dit te analyseren. Toch komt de RTX 2070 ook hier wat beter uit de verf. Met één DX12 game benchmark en één DX12 synthetisch benchmark, gaat de RTX 2070 duidelijk beter overweg met deze techniek.
De ray tracing benchmarks maken geen onderdeel uit van deze review, om het simpele feit dat de GTX 1080 en GTX 1080 Ti hier niks te zoeken hebben. De techniek heeft mogelijk potentie voor de toekomst, vooralsnog zie ik het nog niet helemaal. Battlefield V is ondertussen alweer even speelbaar, waar de één super enthousiast is, en de ander zoiets heeft van; tja… Ik heb een RTX 2070, RTX 2080 of RTX 2080 Ti maar het hoeft niet aan te staan, omwille het feit dat men liever wat extra FPS heeft. Can’t blame them! Laat ik het zo zeggen: ray tracing heeft zijn tijd nodig, niet alleen de techniek, maar ook de implementatie van ontwikkelaars in combinatie met de bereidwilligheid van Nvidia moeten goed samengaan, wil het ray tracing verhaal een kans van slagen hebben in de toekomst.
De RTX 2070 van Asus presenteert zich prima in de tabellen. Zoekt de balans op tussen de GTX 1080 en GTX 1080 Ti. Prima kaart, prima prestaties, klinkt wellicht een beetje dubbelop, maar goed, wellicht begrijp je wat ik bedoel. De prijs is nog een beetje zoeken, hoewel ik daar niet te veel op wil ingaan tijdens dit hoofdstuk, dit houden we over voor de conclusie. Met de beperkte beschikbaarheid van de GTX 1080 en GTX 1080 Ti beginnen de GTX 2070 ’s interessanter te worden. Waar je nu voor de prijzen van circa 500 - 550 euro de GTX 1080 wel links kan laten liggen. Dan is de bewuste keuze de RTX 2070, met net wat meer prestaties. Speel je op een hogere resolutie dan 1080p, dan hoor je eigenlijk niet meer te twijfelen; RTX 2070 all the way.
AURA / AURA VGA Laat ik beide versies van AURA maar gelijk meenemen in deze review. Standaard gebruik je voor de videokaart AURA VGA. Direct uit de verpakking is de verlichting standaard op oranje ingesteld. Krijg je een BSOD, dan resetten de lichteffecten zich meestal, met als gevolg opnieuw instellen via AURA. De color cycle optie en GPU Temperature zijn wat mij betreft de leukste opties.
Heb je meer producten van ASUS die compatible zijn met AURA, dan kun je alles synchroon gaan verlichten. De AURA software is een stuk uitgebreider dan de AURA VGA software, met meer mogelijkheden aan lichteffecten. Wel ontbreekt de optie zoals GPU Temperature in de standaard AURA software. Vooral jezelf is het dus even uitvogelen wat je het fijnste vindt werken. De AURA software is vooral handig om alles snel te synchroniseren.
We knallen de 3D donut nog even aan met de software Furmark. Preset draait hier op 4K benchmark, waar we zien dat de RTX 2070 het voortouw neemt. Alle benchmarks zijn overigens gewoon netjes onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd. De GTX 1080 blijft een kleine beetje achter, is tevens ook wat luidruchtiger als het om geluidsproductie gaat. Deze draait een agressiever fan profiel om de GTX 1080 onder de 70 graden Celsius te houden. De GTX 1080 is nog een 2-slots koeler, waarna Asus later overgestapt is naar een 2.5-slots koeler. Later zijn er nog kleine tweaks geweest in het design, waardoor de RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080 Ti nog wat verbeterd zijn.
Schrikbarend is het allemaal niet. Wel is het agressievere fan profiel van de GTX 1080 beter hoorbaar. De GTX 1080 Ti en RTX 2070 verschillen niet zoveel, dit wisselt zich gemiddeld 1 tot 2 graden Celsius. Het verspringt een beetje tijdens de diverse activiteiten zoals gaming, idle en benchmarks. Lang verhaal (zo lang is het niet, maar goed); prima koeler!
Zonder daadwerkelijk ray tracing in deze heuse RTX 2070 review te verwerken, voornamelijk doordat er een GTX 1080 en GTX 1080 Ti tegenover worden gezet, laat de RTX 2070 degelijke prestaties zien. Ik vind het ray tracing verhaal nog allemaal wat te complex, in de praktijk klinkt het allemaal leuk en heeft het zeker potentie. Naar mijn idee is het vooral iets voor later, wat nu mooi is, maar later pas echt zijn plek in de markt weet te vinden.
Dat ontneemt nog niet het feit dat Asus met deze RTX 2070 een prima kaart levert. Een strak ontwerp, met ruimschoots voldoende koelpotentie om deze kaart een stille werking te geven. De Strix line-up aan videokaarten heeft deze positie sterk vertegenwoordigd. De prestatie ‘P-mode’ en quiet ‘Q-mode’ switch is fysiek een aangename toevoeging, idem dito voor fysieke RGB aan- en uit switch. Het zijn kleine extra’s op de videokaart zelf, waar ik mij ook afvraag of je deze feature echt vaak zal gebruiken, dit betwijfel ik enigszins.
Prestaties zoals in de eerste alinea vermeldt mogen er gewoon zijn. Als referentiekader heb ik de GTX 1080 en GTX 1080 Ti van Asus in deze review betrokken. Beide videokaarten zijn ook de ‘OC-edities’ net als deze RTX 2070 van Asus. Op een 1080p resolutie is het tussen de RTX 2070 en GTX 1080 een beetje om en om. Het is sterk afhankelijk van de benchmark die je draait, het kan dus zomaar per game verschillen. Op de grote linie zien we wel dat de RTX 2070 net wat sneller is dan de GTX 1080 als het om 1080p gaming gaat. Op hogere resoluties claimt de RTX 2070 langzamerhand meer grond, waardoor de kloof tussen de RTX 2070 en GTX 1080 vergroot. Hieruit is op te merken dat de RTX 2070 de GTX 1080 in vrijwel alle aspecten voor is.
De GTX 1080 Ti blijft beide kaarten ruimschoots voor. Soms pink ik een traantje weg, het blijft toch een verdomd mooie kaart. De RTX 2080 en RTX 2080 Ti zijn twee geweldige kaarten, maar weten vooralsnog niet dezelfde emoties bij mij los te krijgen die ik deel over de GTX 1080 Ti. Dit zet hem dan vooral in de prijs, waar een geval beschikbaarheid van de GTX 1080 Ti nu ook verloren zaak is. Het spanningsveld tussen de RTX 2080 en GTX 1080 Ti is vrij klein, gezien de prijsdalingen begint de RTX 2080 steeds interessanter te worden.
Terug naar de RTX 2070 van Asus. Met een prijs van 649 euro is de ROG Strix variant zeker niet de goedkoopste RTX 2070 op de markt. Het prijsverschil tussen een RTX 2080 met aftermarket koeler zit op circa 86 euro, wat de stap als maar kleiner maakt tussen de twee kaarten. De goedkoopste RTX 2070 zit rond de 535 euro met een aftermarket koeler, een prijsverschil van circa 114 euro. Niet te vergeten dat Asus de RTX 2070 OC editie net wat luxer segmenteert dan de eerder genoemde RTX 2070 met een aftermarket koeler.
Met de prijs van 649 euro blijft het dus nog een beetje zoeken. Toch is deze videokaart in een tijdspan van een kleine maand tot anderhalve maand ongeveer 50 euro gezakt. Je krijgt voor je geld één van de dikkere RTX 2070 ’s op de markt, iets waar ASUS/ROG positief om bekend staat. Wel is het een afweging of je hier meer geld voor wilt neerleggen. Met nét wat meer kun je ook voor één van de goedkoopste RTX 2080 ’s gaan met een aftermarket koeler, dan maakt een OC niet meer zoveel uit, omdat je toch meer prestaties krijgt. Goedkoper kan ook, iets waar wij Nederlanders maar al te graag van houden, toch? Het blijft onder de eindstreep een persoonlijke afweging, oftewel: keuzes maken. Desondanks de positieve aspecten van deze videokaart, blijft de huidige meerprijs van deze RTX 2070 toch wat bewuster op het netvlies staan.