Sponsor

Review: ASUS ROG Strix Go BT

Headset

65%
Prijzig en ietwat ondermaats

In het kort

De ASUS ROG Strix Go BT is de vierde uiting binnen de Go-reeks. Helaas is deze variant minder geslaagd, want de prijs van ongeveer € 250,- mag een flinke zijn. Voor dat geld krijg je onvoldoende terug en dat betekent dat ik eerder de Go 2.4 kan aanraden voor draadloos gebruik.

  • Eindoordeel

Review: ASUS ROG Strix Go BT

Links; Navigatie;

Inleiding

Vorig jaar lanceerde ASUS haar ROG Strix GO-headsets. Daarvan waren er drie varianten: 3,5 mm, USB-C en een draadloze 2,4GHz-uiting. De laatste wisten we vorig jaar te reviewen, met lovende resultaten. Op de draadloze versies borduurt ASUS nu voort met een vierde variant, in dit geval met Bluetooth. Het blijft echter niet bij een verandering in verbindingstype, want de nieuwe ROG Strix GO BT voegt Active Noise Cancellation (ANC) en snel(ler) opladen toe.

De toevoeging van ANC levert wel een flinke prijs op, want de ROG Strix GO is voor ongeveer € 250,- te verkrijgen bij een gemiddelde pc-boer. Voor dat geld gaat ASUS direct de concurrentie aan met Apple, Sony, Beats en soortgelijke merken. Kortom, de ANC moet uitstekend presteren en de geluidskwaliteit dient (wederom) puik te zijn. Is dat ASUS gelukt? Dat gaan we uitbundig beluisteren.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesASUS ROG Strix Go 2.4ASUS ROG Strix Go BT
InterfaceDraadloosDraadloos
Connector2,4 GHz
3,5 mm
USB 2.0
Type-C
BT
3.5 mm
PlatformenPC
MAC
PS4
PlayStation® 5
Nintendo Switch
Xbox Series X
Xbox Series
PC
MAC
PS4
PlayStation® 5
Nintendo Switch
DriversNeodymium magnetNeodymium magnet
Grootte drivers40 mm40 mm
Herkenningspatroon
microfoon
Unidirectional
Bi-directional
Omnidirectional
Actieve ruisonderdrukking (ANC)NeeJa
AI ruisonderdrukking microfoonJaJa
KanaalVirtueel 7.1Virtueel 7.1
VerlichtingNeeNee
Aura SyncNeeNee
OpvouwbaarheidJaJa
Draagtas/-doosJaJa
Extra oorkussenNeeNee
KleurZwartZwart
Van 2.4 naar BT

Qua specificaties vergelijken we logischerwijs met de Go 2.4. Ten opzichte daarvan zien we een verschil in ondersteunde platformen, waarbij enkel de Xbox Series X/S afvalt bij de Bluetooth-versie. Verder is de Go BT toch geschikt voor allerlei andere systemen, vanwege de aanwezigheid van een 3,5mm-ingang. Afgezien van Active Noise Cancellation (ANC) lijkt er vrijwel geen verschil te zijn met de Go 2.4, dus laten we vooral doorgaan naar de showcase en praktijkervaring.

Showcase

We beginnen het uitpakproces met een typerende doos van ASUS, gesierd door o.a. zwart en rood. Bij de eerste opening worden we verwelkomd in de republiek van gamers, ofwel ROG. Achter de boodschap vinden we de flinke carrying case met daarin de headset en bijbehorende accessoires. Daarachter zien we nog een informatieboekje omtrent de garantie en een uitvouwbare handleiding.

Opvolgend ritsen we het tasje open om de inhoud te aanschouwen. Bovenin zijn de twee meegeleverde kabels zichtbaar: 3,5 mm en USB-A naar USB-C. Onderin is nog een adapter te vinden, die de 3,5mm-kabel effectief in tweeën splitst voor audio en microfoon. Uiteraard is er dan de ROG Strix Go BT zelf en die mag er op eerste gezicht zeker wezen.

Tijd om een gedetailleerde blik op de headset te werpen. Wat als eerste opvalt, is ongetwijfeld het schone uiterlijk. Nou is er weinig tot niets veranderd t.o.v. de Go 2.4, maar het blijft opvallend dat ASUS een niet-opzichtig uiterlijk hanteert voor een product. Kortom, geen RGB-verlichting en geen toeters en bellen.

Toch zien we, al dan wel subtiel, het ASUS én ROG-beeldmerk in de oren en hoofdsteun gegraveerd staan. Leuke details die niet wegnemen van het anderzijds simplistische uiterlijk. Kijken we nog rondom de Go BT, dan zien we de opvouwbaarheid in actie, alsmede de uitschuifbare hoofdsteun met een kliksysteem en het ROG-logo nog in de oren zelf.

Tenslotte maakt een blik op de externe microfoons duidelijk dat er sprake is van feed-forward ANC, dus gevoeligheid voor wind is een ding. Verder zien we de besturing via de diverse knoppen. Zo dient de powerknop mede als knop om te paren via Bluetooth door deze ingedrukt te houden. Door éénmalig en kort te drukken op de powerknop schakel je tussen de vier modi: ANC uit, ‘heavy’ ANC, ‘light’ ANC en Ambient Sound Mode.

Met de langere knop kan je typerende features aanspreken, zoals pauzeren, hervatten, skippen enzovoort. Uiteraard is er dan nog de volumeknop, die mede ingedrukt kan worden om de ingebakken microfoon te dempen. Kortom, een duidelijk overzicht van de bediening, al mag het wel ontbreken aan touch-bediening. Een punt om te benoemen, gezien er vergelijkbare én goedkopere concurrentie is die dat wél aan boord heeft.

Oh, en niet te vergeten op de de laatste foto is de aanwezigheid van USB-C op het ene oor en een 3,5mm-ingang op het andere oor.

App

Hoewel ASUS het deelt op de website kaart ik het hier duidelijk aan: de ROG Strix Go BT werkt alleen via Armoury Crate op Android. De pc-versie van Armoury Crate, hetzij draadloos of bedraad aangesloten, doet de headset niet detecteren. Zodoende kijken we in dit hoofdstuk dus alleen naar de Armoury Crate-app, waar je terecht kan voor tweaks en audioverbeteringen.

Bij de eerste opstart vraagt de app om toegang tot de camera om optioneel in te loggen met een qr-code van de pc-versie. Daarnaast vraagt de app toegang tot je locatie, al maakt de app het niet duidelijk waarom. Als je één van deze twee weigert, sluit de app zich automatisch af. Meest waarschijnlijk is het voor algemene dataverzameling, kortom, iets om rekening mee te houden.

Bij aankomst in het hoofdmenu werd ik verrassend genoeg begroet door een Italiaans bericht omtrent het gebruik van de app op de achtergrond. Meest waarschijnlijk betreft het een foutje, tenzij ik morgen wakker blijk te worden in Italië. Mocht dat het geval zijn, neem ik nog vakantie ook.

Door Apparaatinstellingen te kiezen, kom je in het overzicht van gekoppelde apparaten. Daar kan je het apparaat selecteren om de opties daarvan te benaderen. Nadat gedaan te hebben, krijg je een sluw aan typerende tweaks en verbeteringen om in te schakelen. Denk maar aan de belangrijkste zaken, zoals een equalizer en versterking van lage tonen.

Wat ik kan adviseren om te vermijden, is ongetwijfeld Virtueel omgevingsgeluid, ofwel virtueel surround. Die optie creëert een vreemde echo in films en muziek, waardoor ik het direct uitschakelde. Gelukkig kan je op Android gebruikmaken van Dolby Atmos, dus als je de jeuk naar surround wil krabben, is er een back-up.

Als laatste om aan te kaarten, zijn de profielen: Vlak, Frames per seconde, Film, Racing en RPG. Jammer genoeg kan je (vooralsnog) niet zelf profielen aanmaken en opslaan. Zeker als je muziek luistert, films kijkt én games speelt op je telefoon had dit een prettige features geweest. De kans is groot dat je voor iedere ervaring een ander profiel behoeft, maar ASUS biedt die feature helaas nog niet. Misschien in de toekomst.

Zelf koos ik uiteindelijk voor het inschakelen van de equalizer en het aanknallen van de basversterking. Laatstgenoemde doet het meeste voor de headset en geluidservaring. Zonder die verbetering klinkt muziek een tikkeltje schel en zelfs hol. Gelukkig valt de ervaring naar wens te tweaken via de equalizer. Met Babymetal op de achtergrond koos ik voor de Hiphop-preset, al raad ik aan om zelf even te spelen met de equalizer.

In de praktijk

Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder comfort, kwaliteit, Active Noise Cancellation en batterijduur.

Comfort en gebruiksgemak

Hetgeen dat als eerste opvalt bij het plaatsen van de Go BT op je schedel is het lage gewicht. Hoewel de oorschelpen flink ogen, voelt het beestje vrij lichtgewicht aan. Het gewicht wordt bij de specificaties niet benoemd, maar met een weegschaal erbij kom je neer op slechts 312 gram. Dat is weliswaar zwaarder dan de Clam Elite die ik recentelijk getest heb, maar zo voelt de Go BT niet aan. Dat is niet verkeerd.

Qua comfort zit het snor, alsmede als het gaat om bouwkwaliteit. De hoofdsteun lijkt meer dan stevig genoeg en het geïntegreerde kussen daarin is zacht en prettig. Houd er wel rekening mee dat zowel dat kussentje als de oorschelpkussens van kunstleer zijn. Die worden inherent warmen dan stoffen varianten, maar je hebt dat kunstleer op de oren nou eenmaal nodig voor de passieve geluidsonderdrukking en betere afsluiting rondom de oren.

Geluidskwaliteit

Zoals gewoonlijk bespreek ik in dit segment twee zaken: de geluidservaring out-of-the-box en met de nodige tweaks doorgevoerd. Om met de eerste zaak te beginnen: de geluidskwaliteit is zeker niet verkeerd. Wel merkte ik op, ten opzichte van de eerder benoemde Clam Elite, dat zaken zoals treble en stemmen doffer klinken. Het instrumentale gedeelte van muziek klinkt op zich prima, maar Bruno Mars wist tijdens Versace minder kippenvel op te leveren via de Go BT.

Maar goed, het is inmiddels duidelijk dat deze headset zich focust op de telefoon. Daar heb je dus toegang tot de Android-versie van Armoury Crate en kan je terecht voor de nodige verbeteringen. Met de basversterking ingeschakeld transformeert Go BT van ‘mwoah, oké’ naar ‘hè hè, daar is ‘ie dan’. Het beluisteren van muziek, bekijken van films en spelen van games wordt een stuk leuker zodra je de app naar wens hebt geconfigureerd.

Hoewel dit beestje via 3,5 mm bedraad terecht kan, levert een dergelijk gebruik niet de beste ervaring op. Mocht een bedraad gebruik puur voor games zijn, gezien instrumenten out-of-the-box prima klinken, dan is het eventueel nog aan te raden. Vooralsnog is de Go BT écht bestemd voor de telefoon en dat vind ik wel jammer. Zoals ik al zei, kan je op de pc niet terecht in Armoury Crate. Dat vind ik jammer en had ik wel verwacht.

ANC en Ambient Noise Mode

Dan komen we aan bij één van de grootste verkooppunten: Active Noise Cancellation. Bij de ROG Strix Go BT zijn er zowaar twee ANC-modi te kiezen: ‘light’ en ‘heavy’. Laatstgenoemde moet rivaliseren met de ANC die je veelal krijgt op gelijkwaardige headphones. Om meteen met deur in huis te vallen: ik zie niet echt een reden om Light ANC te gebruiken, want het elimineert naar mijn mening te weinig achtergrondgeluid. Zeker als je op zoek bent naar voldoende stilte.

Maar oké, daar is de Heavy ANC voor, toch? Jawel, maar bij het eerste gebruik had ik geen plezante ervaring. Met Heavy ANC ingeschakeld deed ik (en doe ik nog steeds) namelijk een lichtelijke ‘white noise’ en druk op de oren ervaren. Met dat fenomeen ben ik welbekend en het kan per gebruiker en headset/headphones verschillen of dat opspeelt of niet. Kortom, iets om rekening mee te houden als je weet dat je zoiets mede kan ervaren.

Uiteindelijk is de werking van de ANC het belangrijkst, dus hoe bevalt die? Wederom is het eerlijke antwoord dat de kwaliteit tegenvalt. Een eerste test die ik altijd verricht, is luisteren of de fans van mijn computer geëlimineerd worden. Jammer genoeg doet de Go BT daarin niet geheel slagen, want de fans bleven zowaar merkbaar. Dat heb ik tijdens het reviewen van de ASUS ROG Cetra II niet ervaren, noch bij de Clam Elite van Fresh ‘n Rebel.

De tweede test onthult meer: het gebruik van een toetsenbord. Wederom doet het zojuistgenoemde duo aan andere ANC-apparaten het beter dan de Go BT, want ik kon de aanslagen duidelijker horen (en met meer bas). Wat mede een rolt speelt, is dat de Go BT minder goed afsluit rondom de oren. Dat wil dus zeggen dat de passieve geluidsonderdrukking minder geluid blokkeert. Dat tezamen resulteert in een ANC-ervaring die minder goed is.

Wil dat zeggen dat de ANC-ervaring belabberd is? Dat zeker niet. Maar ja, voor meer dan € 250,- (ten tijde van deze review) had ik gewoonweg meer verwacht. Dat niet alleen op het gebied van ANC, maar ook qua andere features zoals eerder besproken. Gelukkig ben ik over de Ambient Sound Mode wel te spreken, want die laat geluiden duidelijk en helder door. Dat scheelt in ieder geval, maar is het voldoende om de Go BT te ‘redden’? Dat bewaar ik voor de conclusie!

Opladen en batterijduur

Richting het einde van de praktijkervaring ben ik over één element lovend: de batterijduur. Ten eerste kan je dankzij USB-C/3.0 bloedjesnel opladen, wat erg prettig is. Na een kwartier kan je alweer uren gebruikmaken van de Go BT. Met een volle batterij kon ik gemakkelijk tientallen uren luisteren naar muziek. De beloofde 45 uur haal je met Heavy ANC aan niet, maar dat neemt niet weg dat de batterijduur én oplaadsnelheid gewoon puik zijn.

Oh, als toffe bonus: de Go BT is te gebruiken tijdens het opladen. Dát kan ik waarderen!

Microfoon

Als laatste is nog even de microfoon aan de beurt. Net zoals bij de Go 2.4 wordt de microfoon verbeterd via ASUS AI Noise Cancelling. Dat betekent dat je in drukke omgevingen vlekkeloos gesprekken kan voeren. Deze feature keert dus in volle glorie terug op de Go BT, resulterende in fantastisch klinkende spraak. Mocht Bluetooth een vereiste zijn en je veelvuldig telefoongesprekken voeren, dan kan ik de Go BT voor dat doeleinde ongetwijfeld aanraden.

Conclusie

ASUS zet met de Bluetooth-variant van de Go een pittige ANC-headset neer. Puike kenmerken van dit beestje zijn de geluidskwaliteit (mits je de app gebruikt), ingebakken microfoon met AI-verbetering, batterijduur en oplaadsnelheid, Ambient Sound Mode en het gebruiksgemak. In dat lijstje ontbreekt het logischerwijs aan één zaak en dat is helaas de Active Noise Cancellation. Die presteert gewoonweg minder goed dan de alternatieve ANC-apparaten die ik getest heb.

Dat wil niet zeggen dat de ANC slecht te noemen is ofzo, want de feature doet alsnog geluidsonderdrukking bieden. Echter merk ik dat er minder bas en ruis verwijderd dan, nogmaals, bij andere apparatuur. Voor een headset die nota bene duur(der) is, met een prijskaartje van € 250+,- ten tijde van de review, betekent het dat ik de Go BT niet klakkeloos kan aanbevelen. Althans, niet voor die huidige prijs, alsmede tegenover de concurrentie beschikbaar is.

Wederom moet ik de vergelijking doorzetten, want ook out-of-the-box klinkt de Go BT niet zo goed áls. Dat specifiek in omgevingen waarin je de Armoury Crate-app niet tot je beschikking hebt, ofwel op alle apparaten buiten Android om. Dat wil dus ook zeggen dat er géén ondersteuning is via Armoury Crate op de pc en dat vind ik gewoonweg jammer. Ik had vanuit ASUS eigenlijk een multifunctioneel, veelzijdig apparaat verwacht – nogmaals, mede voor het geld.

Al met al, voor het beluisteren van muziek en spelen van games op je telefoon, kan deze Bluetooth-uiting prima door. Mochten ANC en Bluetooth je echter niet boeien, dan adviseer ik eerder om de 2,4GHz-variant te kiezen, ofwel de Go 2.4. Mocht de Go BT in prijs dalen en kan je die uiting rond de € 150,- oppikken, dan steek ik een stevige duim op. Voor nu blijkt deze versie ietwat teleurstellend te zijn voor de vraagprijs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid