Review: ASUS ROG Strix Helios
Links;Dik een jaar geleden kondigde ASUS de ROG Strix Helios behuizing aan tijdens Computex 2018. Deze aankondiging maakte de Helios officieel de eerste ROG-behuizing. Ondertussen heeft de behuizingen markt wel wat succesnummertjes gezien. Voorbeelden hiervan zijn de Phanteks Evolv, de NZXT H-series en diverse MasterCases van Cooler Master. Met de Helios wil ASUS het groots aanpakken, dit is niet enkel berust op een rijke featureset, maar ook het ledige gewicht van maar liefst 18 kilogram. Op papier is het een mid-tower behuizing, hoewel de verpakking die hier binnenkwam toch anders deed denken.
Eerst nog een korte impressie voordat we doorgaan met de specificaties. Bedekt met drie panelen van gehard glas met geïntegreerde AURA-verlichting. Gecombineerd met geborsteld aluminium, ruimte voor een E-ATX moederbord en een 420 mm radiator. Tevens is de behuizing voorzien van handgrepen aan de bovenzijde. Deze zijn te verwijderen indien gewenst. ASUS geeft aan dat dit een mooie toevoeging is voor de LAN-parties, echter betwijfel ik dit een klein beetje gezien het ledige gewicht van de behuizing. Rugpijn en paracetamol incoming! De prijs voor dit frame aan geborsteld aluminium met gehard glas: 279 euro wat zeker geen misselijk bedrag is. In deze review ga ik mijn gevoelens en praktijkervaring erop loslaten, om te ondervinden of deze prijs te rechtvaardigen is.
Een overzicht van de specificaties:
Hierboven zijn wat beknopte specificaties zichtbaar. De Helios is 565mm lang, 250mm breed en 591mm hoog en word daarmee omschreven als mid-tower (ATX Mid Tower). Er zijn vier 140mm fans voorgeïnstalleerd, dit betreft case fans zonder RGB-verlichting. Het nettogewicht komt neer op 18 kilogram, wanneer de glazen zijpanelen verwijderd zijn, is het gewicht een stuk aangenamer. In de praktijk is het fijner om zonder de glazen panelen te werken, op het einde plaats je deze eenvoudig terug op de behuizing zelf.
De Helios is uitgevoerd in het zwart. Met zijn forse verschijning is er voldoende ruimte voor o.a. luchtkoeling, waterkoeling en hardware van een forser formaat. Een E-ATX moederbord kan gehuisvest worden, ook langere videokaarten tot 450mm is geen enkel probleem. Als het om waterkoeling gaat, zou je met deze behuizing weinig tot geen problemen moeten ervaren. Je kunt aan de voorzijde een radiator tot 420mm huisvesten, bovenin tot 360mm en aan de achterzijde tot maximaal 140mm. De maximale hoogte voor de CPU-koeler is vastgesteld op 190mm.
In het ontwerp is geen ruimte voor 5.25" bays, wat we overigens veel zien in modernere behuizingen. Totaal kun je twee 3.5" HDDs kwijt onderin de HDD kooi van de behuizing. Uiteraard kun je hier ook twee 2.5" SSDs plaatsen. Er zijn daarnaast nog vier posities voor 2.5" SSDs. Op het I/O is een geïntegreerde fan controller te vinden met extra opties voor RGB-verlichting middels AURA. Laten we de Helios nader bekijken in het opvolgende hoofdstuk.
De verpakking is degelijk in stijl met ROG-elementen in het rood. In de verpakking vinden we verpakkingsschuim. De accessoires zijn verpakt in een doosje die je niet eerst zelf uit de behuizing moet vissen. Rondom de Helios zit een gestoffeerde sleeve ter bescherming, ook hier is zeker oog voor aandacht.
Door naar de behuizing, voordat we de accessoires erbij pakken. Eerst indruk is dat de Helios een flinke behuizing is. Het is vooral even wennen dat je de 18 kilo moeiteloos optilt aan een stuk stof met klittenband. Met hardware in de behuizing is het overigens ook geen probleem. Je verplaatst en tilt de behuizing moeiteloos op. Wel is de behuizing dan nog zwaarder, wat het manoeuvreren soms wat lastiger maakt. Het maakt de Helios mobieler, maar om nou echt te zeggen dat de Helios gemaakt is voor LAN-parties… Zelf prefereer ik het bakbeest op een vaste plek op mijn bureau.
Wat valt er dan precies op bij het zien van deze behuizing? De voorzijde met het geharde glas is iets wat direct lekker op het netvlies valt. Dit gaat mooi samen met het geborstelde aluminium. Dit is geen laagje aan aluminium geplakt op kunststof, het is gewoon de real deal: geborsteld aluminium. Vanaf de voorzijde loopt dit door naar de bovenzijde van de behuizing. Zowel voor het oog als de touch is het een mooie toevoeging. Het geharde glas bedekt de zijkanten van de behuizing. Overigens is het voorpaneel voorzien van het ROG-logo met nog wat ROG tekens/symbolen. Wanneer de computer is ingeschakeld lichten deze delen op met RGB-verlichting.
Een enkel zijpaneel verwijder je met één knopje aan de achterzijde van de behuizing. Deze zit ter hoogte van de bovenrand van het glaspaneel, eenmaal ingedrukt komt het paneel bovenaan los. Met een hoek van circa 30 graden gaat deze open. Het paneel blijft bevestigd in de onderrand van de behuizing. Je moet het paneel enkel optillen om deze volledig te demonteren. Mocht je per ongeluk op het knopje drukken dan blijft het paneel dus gewoon netjes op zijn plaats.
Het front I/O is goed vertegenwoordigd met vier USB 3.0 poorten, één USB 3.1 poort Type-C, een microfoon- en audio ingang, een power- en resetknop, een knop voor de LED-verlichting van het front paneel en de fan controller. De fan controller heeft niet bijzonder veel tweak opties. Het is optie low of high, that’s it.
De ROG-band bovenop de behuizing kun je verwijderen, waarna je toegang krijgt tot het filter. Deze kun je verwijderen door deze uit de behuizing te schuiven, waarna je deze optilt. Het geborstelde aluminium is ook hier goed vertegenwoordigd. Onderop de behuizing zit één groot stoffilter, deze bedekt de volledige onderzijde. Je trekt deze via de voorzijde van de behuizing los, iets wat ik persoonlijk liever zie. Op veel behuizingen verwijder je deze via de achterzijde, waardoor je vaak knel staat met een muur.
Op de achterzijde van de behuizing vinden we een opvallende sticker, iets wat ikzelf nog niet eerder had gezien “ASUS CASE". Normaliter houdt ASUS stevig vast aan ROG of Strix, zelf vermoed ik dat deze algemene naam verklapt dat er nog wel meer in de pijpleiding van ASUS zit als het om behuizingen gaat. Aan de achterzijde vinden we een uitsparing voor het I/O van het moederbord, een 120/140mm fan spot, acht verticale uitsparingen voor expansiesloten, twee horizontale expansiesloten voor een zijwaartse opstelling van de videokaart en een PSU opening. ASUS levert een PSU bracket mee, deze schroef je eenvoudig vast op je voeding, waarna je deze in de chassis schuift. Voor de horizontale opstelling van je videokaart levert ASUS geen extra accessoires mee.
De Helios heeft vooral een chique uitstraling met het geborstelde aluminium en geharde glas. We vinden op de rechterzijde van het aluminium nog een ‘kledingtag’ met het ROG woordmerk. De details doen het hem goed. Daar sluiten we dan ook mee af voor dit hoofdstuk. In het volgende hoofdstuk inspecteren we de binnenkant en maak je kennis met de accessoires.
Laten we van start gaan met de accessoires. ASUS levert een gedetailleerde omschrijving mee van de Helios. De gebruikershandleiding kun je goed raadplegen voor informatie. De accessoires zitten netjes verpakt in een kartonnendoosje, echter had ik hier toch wat meer van verwacht. Phanteks levert bijvoorbeeld een kunststofdoosje mee voor schroefjes, bij de Helios zit alles los in plasticzakjes. In dit prijssegment mag ASUS dat wel wat netter verzorgen. Verder komen we een pump bracket tegen voor een custom loop en een bracket voor een horizontale GPU-opstelling.
Met het glazen paneel van zijn plaats krijgen we toegang tot de binnenzijde van de Helios. Klein detail van de glazen panelen: deze zitten wat losjes op de behuizing, dan heb ik het enkel over de zijpanelen. Als je tikt tegen het paneel zit er duidelijk ruimte/speling op de panelen en het frame. Dit had ASUS eenvoudig kunnen oplossen met wat pads aan de binnenzijde van de panelen, hier ontvangt de Helios een minpunt.
De Helios garandeert je zeeën aan ruimte. In het hardware compartiment kan het eigenlijk niet fout gaan. De indeling is standaard te noemen, echter heeft ASUS de Helios wel voorzien van wat aangename extra’s. Rechts van de positie waar het moederbord komt zit een kabelmanagement systeem. Door middel van twee platte duimschroeven kun je dit gedeelte (afgebeeld met ROG-logo) naar links en rechts verplaatsen. Tijdens het inbouwen doe je er verstandig aan om deze op te schuiven, zodat je kabels kunt ordenen. Eenmaal op zijn plaats en aangesloten op het moederbord schuif je deze weer op zijn voormalige positie. Op deze wijze zijn de kabels afgedekt. Het verlengde is voorzien van een railsysteem, met dit systeem kun je twee videokaarten ondersteunen om het doorzakken van de videokaarten te voorkomen.
ROG details zijn zichtbaar op de PSU-shroud, deze bedekt de volledige onderzijde van de behuizing, kabels vanaf de voeding zijn hierdoor niet zichtbaar. Er is een acryl window verwerkt voor voedingen met een eigen OLED-scherm, in het geval van ASUS: de ROG Thor voeding. Ik combineer deze voeding zo dadelijk tijdens het inbouwen. De PSU-shroud moet je vanaf de voor- en achterzijde verwijderen van de behuizing, middels kruiskopschroeven. Zelf heb ik hier de voorkeur voor duimschroeven.
Aan het kabelmangent compartiment is een aangename toevoeging te vinden. ASUS kiest voor een plexiglas kap die vrijwel alle kabels bedekt. Je maakt deze los middels twee kruiskopschroeven. Mooie toevoeging is dat deze verankert zijn en niet per ongeluk los komen. Je kunt het plexiglas gedeelte open en dichtmaken als een deurtje. Verwijderen is geen probleem, wat overigens wel fijner is voor het inbouwen.
De plexiglas kap presenteert zich maar al te goed, kortom: ik ben fan. Dadelijk tijdens het inbouwen mag dat nogmaals bevestigd worden. Een viertal velcro straps zitten op het middengedeelte van de behuizing. Je kunt deze goed oplengen, aangezien er voldoende lengte is. Het doorvoeren van je 24-pin kabel gaat moeiteloos. Bovenin vinden we de fan controller gevoed door een SATA-connector. Er zitten zes 3-pin aansluitingen op de controller, die direct in verbinding staan met het front I/O voor het low en high fan profiel. Op low draaien de meegeleverde fans ongeveer 900 RPM met high is dit circa 1400 RPM. De Helios is op de high setting duidelijk aanwezig met de meegeleverde fans.
Met de PSU-shroud van zijn plek maken we kennis met de HDD kooi voor twee 3.5 inch HDDs of twee 2.5 inch SSDs. De SSD-kapjes zijn zichtbaar op de bovenstaande foto’s links naar de kabelboom. Je schroeft deze met een duimschroef los, waarna je de SSD monteert en op zijn plaats fixeert.
Als laatste vinden we drie 140mm fans aan de voorzijde van de behuizing. De vier meegeleverde 140mm fans zijn alle vier standaard aangesloten op de fan controller. Bovenin de behuizing onder het stoffilter komen we nog een radiator bracket tegen tot maximaal 360mm aan radiator goodness. Genoeg van de binnenkant… We gaan door met het inbouwen!
Op een schaal van 1 tot 10: hoe complex is de Helios om in te bouwen? De behuizing scoort zeker een 9 á 10 voor het inbouwgemak. Puntje van aandacht is het gewicht. Doe jezelf een enorm plezier: verwijder de glazenpanelen en overige onderdelen, dit maakt de Helios een stuk verdraagzamer tijdens je inbouwavonturen. Zelf met een E-ATX moederbord zul je ruimte ervaren.
Kabelmanagent in deze behuizing is top. Wel is de Helios een flinke behuizing, wat het kabel tracé vanaf de CPU_Power connectoren vrij lang maakt. ASUS levert geen CPU_Power extensie kabels mee, dit is wat mij betreft een grote misser. Zelfs met ASUS zijn eigen ROG Thor is het benaderen van de voeding en de connectoren enorm strak, de kabels staan namelijk onder spanning (zeg maar weinig trekbelasting). Dit is dan ook zeker een aandachtspunt voor ASUS. Wel oogt de ROG Thor enorm chique in de Helios dankzij de plexiglas uitsparing.
Die de kabelboom met de velcro straps kun je de kabels netjes bundelen. De cut-out onderaan richting de voeding is enorm ruim, wat het doorvoeren van kabels een gemak maakt. Je kunt vervolgens de kap netjes op zijn plaats drukken, waarna er volledige rust te vinden is op de zijde van het kabelcompartiment.
Het is wenselijk om de PSU-shroud als laatste terug te plaatsen. Je hebt op deze wijze vrijheid om kabel netjes te begeleiden. Vooral de kleinere pin-connectoren onderaan het moederbord blijven dan goed toegankelijk. Zoals je op de onderstaande foto kunt zien is er geen gebrek aan ruimte. Met wat vervolgstappen voeg je eenvoudig hardware toe en behoud je een ‘clean look’ principe.
Dit brengt on bij het einde van het inbouwen. Maar hoe zit dat dan precies met een ingeschakeld systeem? De AURA-verlichting van het front paneel staat in verbinding met één USB 2.0 connector. Wanneer aangesloten op het moederbord activeer je de LED-knop op ‘MB’ wat gelijkstaat aan het moederbord. Verlichting zal zich dan automatisch via de instelling van het moederbord laten sturen. Uiteraard gaat dit enkel goed samen met een ASUS moederbord. Het aansturen van de verlichting doe je via AURA. Je kunt ook zelf effecten via de LED-knop selecteren, zonder verplichtingen aan een ASUS moederbord. Het totaalplaatje is uiteindelijk iets waar ik wel blij van kan worden.
Als afsluiter de temperaturen. Gemiddeld zit de temperatuur rond de zomerperiode (op het moment van schrijven) circa rond de 33 - 34 graden Celsius met een ASUS ROG Ryujin (een 360mm AIO). Dit is een Intel Core i7 7820X overgeklokt op 4,4GHz 24/7. Dit is overigens met de vier standaard 140mm fan op het standaard fanprofiel low. Maximaal tikt de processortemperatuur gemiddeld 66 - 68 graden Celsius aan, wat redelijk vergelijkbaar is aan dat van de Phanteks Evolv X. De ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti is gemiddeld 66 graden Celsius, wat de resultaten van de Helios redelijk vergelijkbaar maakt aan de Evolv X. Idem dito is het voor de Helios zo dat de behuizing niet enorm stil is. Bij de Helios gaan prestaties voorop, waar je inlevert op een stillere werking.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de ROG Helios. Voor een adviesprijs van circa 279 euro zijn de verwachtingen hoog. Kan de Helios woord bij daad voegen? Of moet ASUS nog eens goed achter zijn oren krabben? Je leest het in deze eindconclusie.
Ik sloot het hoofdstuk inbouwen af met een redelijk bekende behuizing, namelijk de Phanteks Evolv X. Nog niet zo lang geleden testte ik deze behuizing, waar de behuizing op alle fronten aangename verbeteringen heeft doorstaan ten opzichte van de originele Evolv. Met een prijs van circa 200 euro is de Evolv X als best een forse investering. De Helios is circa 79 euro duurder dan de befaamde Evolv X. Hoe weegt dit tegen elkaar op? De Helios is kwalitatief goed, maar in mijn optiek wat te duur. Nu is het niet nieuw dat ROG-producten duurder zijn. Voor een goedkoper segment bij ASUS moet je bij TUF line-up zijn. Qua bouwkwaliteit en thermische prestaties presteert deze Helios. Vreemd genoeg is dit redelijk vergelijkbaar aan de Evolv X met een vergelijkbare geluidsproductie.
De Helios maakt het mij dan ook knap lastig. De panelen van gehard glas, de fan en LED-controller, de integratie van AURA-verlichting in het voorpaneel, het geborstelde aluminium en de klep voor kabelmanagement en de oneindige ruimte voor het inbouwen, het zijn één-voor-één top toevoegingen. Nog niet gesproken over de mogelijkheden van een horizontale GPU-mount, de GPU-ondersteuning, een USB Type-C aansluiting op het front I/O, vier 140mm case fans en de meegeleverde strap aan de bovenzijde voor transport. ASUS noemt de Helios een “showcase", tevens is het de ultieme natte droom voor een ROG fan, alles zit er op, waar er toch nog wel wat ruimte is voor verbetering.
Ruimte voor verbetering mag er dan ook zeker zijn, gezien het feit dat dit de eerste serieuze stap van ASUS is op de behuizingen markt. Het ontbreken van een extensiekabel voor de CPU_Power connectoren is er één. Tevens zijn er kleine details zoals het toepassen van kruiskopschroeven, waar een duimschroef netter en praktischer had geweest. Meer informatie in zijn algemeenheid over de vier meegeleverde 140mm fans zou fijn zijn, zodat je de meerwaarde van deze vier case fans kan inschatten. Een kritisch punt vind ik de glazen zijpanelen. De ruimte/speling van de panelen op het frame had makkelijk opgelost kunnen worden met een pad.
De Helios een LAN-party case voor je nodige rugpijn, of je moet zelf zo slim zijn om de LAN-party te organiseren. Of is het écht voor de showcase? Ja, daar zit de Helios beter op zijn plaats. Voor de adviesprijs van 279 euro zal de Helios niet voor de massamarkt zijn. Je zit dan met een Evolv X op een beter prijspunt, waarvan de bouwkwaliteit en overige aspecten ook fenomenaal zijn. De Helios is in mijn optiek nog steeds erg duur, maar komt wel zijn belofte na: iets unieks dat zichzelf onderscheidt. Om die reden waardeer ik deze behuizing. Weggelegd voor de ultieme fan boy/girl die kiest voor dit unieke stuk aan 18 kilogram van aluminium en glas, met een zeer deftig glazen voorpaneel. Het vechten tegen de adviesprijs van 279 euro zet ik dan voor nu even opzij.