Review: Asus ROG Strix RTX 2080 OC Gaming & RTX 2080 Ti OC Gaming
Deze review betreft de bespreking van twee producten.Links: Asus ROG Strix RTX 2080 OC Gaming productpagina
Asus ROG Strix RTX 2080 Ti OC Gaming productpagina
Ongeveer tweeënhalf jaar geleden kwam de GTX 1080 uit, sindsdien heb ik genoten van deze kaart. Diverse resoluties, verschillende benchmarks en een zolderkamer vol met games mochten het opboksen tegen de Pascal architectuur van Nvidia. Later volgde de nog wat krachtigere GTX 1080 Ti, meer power voor hogere prijs. Naar mijn inzien viel dit nog wel te overzien. Door de mining hype schoten de prijzen van deze kaarten flink omhoog, op dat moment was het een overweging, maar alsnog één van de krachtigste GPU keuzes op de markt, met uitzondering van de GTX Titanen.
Nu tweeënhalf jaar presenteert Nvidia de RTX 2080 en RTX 2080 Ti. Ik doe mij best om niet per ongeluk de GTX 2080 of GTX 2080 Ti te schrijven. Beide kaarten worden gelijktijdig gelanceerd, tevens hobbelt de RTX 2070 er binnenkort nog achteraan. Twee videokaarten met een nieuwe architectuur, beter bekend als de Turing architectuur. De benchmarks moesten lang op zich laten wachten, maar dan eindelijk kwamen er diverse reviews online. Op dat moment zat mijn agenda even volgeboekt, waardoor de RTX-reeks maar even moest wachten, nu circa 3 weken later ben ik ook van de partij met een RTX 2080 en RTX 2080 Ti review.
Op de testbank kwamen de RTX 2080 en RTX 2080 Ti van Asus terecht. Twee flinke jongens met een aftermarket koeler. Diverse features zal ik in het opvolgende hoofdstuk beter toelichten. Ergens probeer ik dit nog redelijk beknopt te houden, aangezien er ondertussen al boekwerken over de Turing architectuur te vinden zijn. Wel doe ik één ding net even anders als de meeste reviews. Ik heb de Intel testbank opzij geschoven, voor de aankomende periode gaan we lekker los op Ryzen 2. De testbank is voorzien van een verse AMD Ryzen 7 2700X, helemaal klaar voor geweldige test avonturen.
De Asus ROG Strix RTX 2080 OC Gaming kost op het moment circa 1050 euro, veel shops staan voor deze kaart nog op pre-order, iets met vertraging. De Asus ROG Strix RTX 2080 Ti OC Gaming doet daar nog een schepje bovenop, met een prijs van ergens tussen de 1350 tot 1400 euro.
Een overzicht van de Asus ROG Strix RTX 2080 OC Gaming specificaties:
Laten we beginnen met de RTX 2080 van Asus. De ROG-STRIX-RTX2080-O8G-GAMING, zo is deze kaart ook te vinden in de prijsvergelijker en op diverse website. Een RTX 2080 met 8GB aan GDDR6 geheugen, 2944 Cuda Cores en een standaard GPU klokfrequentie van 1.515 MHz oplopend tot een turbo klokfrequentie van 1.860 MHz.
De RTX 2080 van Asus heeft een lengte van 30 centimeter, is 12 centimeter breed en 6 centimeter hoog, hiermee bedekt de videokaart een drietal slots, oorspronkelijk heeft de kaart een 2.7-slot ontwerp. De kaart is wat flinker geworden in de lengte en hoogte, mede door de aangepaste MaxContact koeler. DirectX is van de partij samen met de real-time ray tracing techniek, dadelijk hier nog wat meer over.
Beide kaarten zijn voorzien van nieuwe axial-tech ventilatoren, aldus Asus. Qua ontwerp zijn beide kaarten hierdoor direct visueel te onderscheiden van de GTX 1000 series. De ventilatoren bladen zijn verlengt, omhult in een ring voor een neerwaartse luchtdruk, zodat lucht zo minimaal als mogelijk ontsnapt via de zijkanten. De ventilatoren zijn net als op de GTX 1000 series voorzien van een IP5X stofbestendigheid. Tevens past Asus zijn 0dB-technologie toe. Wanneer de GPU onder de 55 graden Celsius blijft, werkt deze kaart volledig passief, de ventilatoren staan dan stil.
Een overzicht van de Asus ROG Strix RTX 2080 Ti OC Gaming specificaties:De forsere en duurdere broer doet er qua specificaties nog een schepje bovenop. Deze kaart is te vinden als de ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING. Meer geheugen en meer Cuda Cores, daar gaat het bij deze RTX 2080 Ti om. Totaal komen we 11GB aan GDDR6 geheugen tegen en 4.352 Cuda Cores, dit zijn er 1.408 meer dan op de RTX 2080. De standaardklokfrequentie zit op 1.350 MHz met een turbo klokfrequentie van 1.560 MHz. Qua ontwerp en formaat is de RTX 2080 Ti gelijk aan de RTX 2080. Met beide kaarten in handen moet je écht de sticker raadplegen, wil je de videokaarten visueel gescheiden houden.
De nieuwe MaxContact technologie is nog gladder volgens Asus. Contact moet hierdoor beter zijn, omdat het oppervlak het koelblok qua warmteafvoer beter weet te vinden. Een 2.7-slot ontwerp siert beide videokaarten, deze is 20 procent aangekomen ten opzichte van de GTX 1000 series. Volgens Asus staat dit gelijk aan een betere koeling, in combinatie met de nieuwe fans en de verbeterde MaxContact technologie. Dit moet ook zo zijn voordeel bewijzen als speelruimte voor tijdens het overklokken.
AURA het label van Asus als het om RGB-verlichting gaat is vertegenwoordigd op de beide videokaarten. We kennen het kleurrijke goedje ondertussen wel. Bij Asus is het tot nu toe altijd een positieve ervaring als het om softwareondersteuning gaat, wat mij betreft één van de koplopers als het om volledige RGB synchronisatie gaat.
Een stukje Turing in een notendop We gaan nog even kort in op deze RTX series aan videokaarten en de achterliggende architectuur genaamd Turing. De real-time ray tracing techniek kwam tijdens de aankondiging van de Turing architectuur vaak ter sprake, terwijl iedereen op het randje van zijn stoel zat in volle afwachting van de resultaten. Althans, dat heb ik er van meegekregen tijdens de livestream van de presentatie. Wat doet ray tracing anders? Het gaat anders om met lichtinvloed in de omgeving. Of dit nu reflectie is van de zon/hemel, een explosie of light flare, de omgeving en de objecten reageren ieder individueel op deze lichtinval. Zie het een beetje al infraroodstraling van de zon, niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar wel van invloed op diverse objecten.Wat gebeurd er nu eigenlijk in de praktijk met ray tracing? Reflecties, actiemomenten en diverse effecten reageren anders op een personage, de ondergrond en bijvoorbeeld een plas met water. Dit zorgt ervoor dat belichting realistischer tot zijn recht komt, het reflecteert werkelijk op een object, wat door verschillende situaties in dezelfde setting anders kan zijn. De camerahoek en de positie van je personage zal een ander effect opleveren als je links of rechts in de straat staat. Hierdoor bekijk je de explosie vanuit een andere positie, waardoor real-time ray tracing zijn werk ‘real-time’ kan genereren. Staat er toevallig in multiplayer een auto geparkeerd op dezelfde positie, dan zal het effect door de onderbreking van de auto een ander effect opleveren. Tevens zal dit effect ook weer van toepassing zijn op de carrosserie van deze auto, dat is in een notendop real-time ray tracing.
Op overige aspecten moeten deze RTX 2080 en RTX 2080 Ti zich nog gaan bewijzen. Een snellere architectuur, sneller GDDR6 geheugen, meer Cuda Cores en meer L2 cache voor een nog sneller verwerkingstijd. Genoeg Turing architectuur! We gaan de kaarten eens van dichtbij bekijken.
Een herkenbare verpakking van Asus streelt mijn ogen. Het mag duidelijk zijn dat het om de RTX series aan videokaarten gaat. Het ROG logo siert de verpakking in RGB modi, overige aspecten van het ontwerp zijn vergelijkbaar aan dat van de GTX 1000 series. Op de verpakking komen we verdere informatie tegen over de specificaties en featureset van deze videokaarten. Binnenin de verpakking komen we een matzwarte doos tegen, met daarin de videokaart en accessoires.
In de verpakking komen we bij iedere videokaart één handleiding tegen met een driver CD. Overige accessoires ontbreken bij deze geleende videokaarten van Asus. Er zou nog een ROG velcro strap bij moeten zitten, overige koppelstukjes en 6 naar 8-pin adapters ontbreken, wat een beetje onwennig is.
Ik presenteer u de RTX 2080 en RTX 2080 Ti! Twee forse videokaarten met een herkenbaar La Crème Strix ontwerp! De videokaarten wijken niet veel af van de GTX 1000 series. Direct onderscheid kan gemaakt worden door het RTX-label op de zijkant, de wat forsere koeler gecombineerd met het grotere koelblok en de aangepaste ventilatoren. Nog een gewijzigd dingetje is de aan- en uit knop voor de RGB-verlichting bovenop de videokaart. Eerst even wat foto’s om een beter idee te krijgen.
Een degelijk ontwerp dat kwalitatief goed aanvoelt. De videokaarten voelen ieder stevig aan, dit heeft Asus goed voor elkaar met het MaxContact ontwerp. Niet enkel is er aandacht besteed aan de koeling, maar juist ook aan de constructie. Binnenin het ontwerp zijn metalen bruggen- stukjes frame aangebracht om de videokaart te verstevigen. Nog een opvallende verandering is het I/O frame. Voorheen waren deze in het zilver uitgevoerd, nu in het zwart. Deze kleine wijziging complimenteert het totale ontwerp net wat beter.
Op het backplate siert het ROGO logo, deze licht tijdens werking op in RGB. De backplate zorgt voor extra warmteoverdracht en is ook aanwezig om de videokaart verder te verstevigen. De ROG Strix videokaarten blijven gelukkig neutraal met het zwarte ontwerp, mooi om te combineren in diverse builds. Het 2.7-slot ontwerp is vanaf de zijkant goed waar te nemen, een flink beest! GEFORCE RTX representing! Op de tegenovergestelde zijde vinden we twee 8-pin connectors om het beest te voeden.
Op het I/O komen we twee HDMI 2.0b poorten tegen, twee DisplayPort 1.4 poorten, een USB Type-C aansluiting en er is ondersteuning voor HDCP 2.2. Zoals eerder vermeldt: netjes afgewerkt met een zwart stukje metaal.
De RTX 2080 is voorzien van Asus FanConnect II. Dit is een hybride fan controller, uitgerust met twee 4-pin fan headers om de samenwerking aan te gaan met de temperaturen van je GPU en CPU. De vernieuwde axial-tech ventilatoren vallen dankzij de omliggende ring/afsluiting goed op. Ik begrijp echter niet waarom de RTX 2080 Ti zonder Asus FanConnect II door het leven moet…
Als het om bouwkwaliteit gaat, kun je dit wel toevertrouwen aan Asus. De videokaarten ogen en voelen goed aan. Je schroeft zo’n bakbeest weg in je PC met een positief gevoel. Lekker solide met een knap ontwerp.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware:
Beide videokaarten zijn getest met de meest recente driver van Nvidia: 411.70. Alle videokaarten worden getest op hetzelfde systeem. Daarbij test ik iedere kaart met de standaard out-of-the-box instellingen. De benchmarks worden gedraaid op 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Aanvullend zijn er ook wat DX12 benchmarks gedraaid. We gaan direct door met de benchmarks, gevolgd door een nabespreking.
Tot zover de resultaten. Mijn lijst aan benchmarks bevat niet alle nieuwe titels aan games, hopelijk is het voor jullie al lezers representatief genoeg om een idee te krijgen. Tevens is het over een andere boeg met een AMD Ryzen 7 2700X. Qua resultaten ben ik dik tevreden, deze generatie weet tot 30 procent beter te presteren ten opzichte van de GTX 1000 series. Op een Intel platform zien we vooralsnog betere prestaties als het om gaming gaat, hoewel dit zich sterk verhoudt met de game naar keuze. De RTX 2080 Ti pak titels letterlijk aan op 4K, waar het niet meer comfortabel rond de 60FPS hangt. Het zit er nu stevig boven, wat gaming op 4K een stuk betrouwbaarder maakt. Tijdens mijn GTX 1080 Ti review concludeerde ik destijds dat de videokaart genoeg potentie had voor 4K gaming. De RTX 2080 Ti ontstijgt deze resultaten en gaat gewoon volledig voor 4K gaming.
De RTX 2080 dobbert in het vaarwater van de GTX 1080 Ti, waar niks mis mee is. De GTX 1080 Ti is in mijn optiek nog steeds een superieure videokaart, veel prestaties voor een nette prijs, vooral nu met de lancering van de RTX reeks aan videokaarten. De prestaties van zowel de Asus ROG Strix RTX 2080 en 2080 Ti zijn uitstekend te noemen. Een belofte die Nvidia wel moest nakomen en ook doet. Wel speelt de verkoopprijs een cruciale rol als het om de geboden prestaties gaat. Beide videokaarten zijn namelijk niet goedkoop.
Testen op een AMD testbank is nog redelijk zeldzaam. Veel reviews maken namelijk gebruik van een Intel processor, het is voor mij ook even iets anders. Wel voel ik mij er goed bij. Zonder te overklokken krijgen we een goed idee van de prestaties. Zelf was ik ook even in twijfel. Ga ik de stap nemen om naast mijn testbank voor thermische producten ook de stap zetten voor videokaarten. Uiteindelijk heb ik er totaal geen spijt van. Ik ben mij er volledig bewust van dat de AMD Ryzen 7 2700X gewoon een beest is van een processor. Een processor die gezien mag worden, niet enkel tijdens moederbord reviews, maar juist ook bij dit soort productlanceringen.
Wel heb ik de resultaten van eerdere GTX 1000 series reviews even vergeleken, wat toe nog vertrouwd gecombineerd ging met mijn Intel 7820X. Op dit platform presteerde ik ook niet gelijk aan een dik overgeklokte 8700K en moesten er wat FPS puntjes ingeleverd worden. Als ik de grafieken nog eens bekijk, zit de RTX 2080 Ti gewoon enorm comfortabel boven de 60 FPS. De RTX 2080 is soms zoekende rond de 60FPS bij titels op 4K, alsnog zijn het prestaties waar ik u tegen zeg.
AURA / AURA VGA Laat ik beide versies van AURA maar gelijk meenemen in deze review. Standaard gebruik je voor de videokaart AURA VGA. Direct uit de verpakking is de verlichting standaard op oranje ingesteld. Krijg je een BSOD, dan resetten de lichteffecten zich meestal, met als gevolg opnieuw instellen via AURA. De color cycle optie en GPU Temperature zijn wat mij betreft de leukste opties.
Heb je meer producten van ASUS die compatible zijn met AURA, dan kun je alles synchroon gaan verlichten. De AURA software is een stuk uitgebreider dan de AURA VGA software, met meer mogelijkheden aan lichteffecten. Wel ontbreekt de optie zoals GPU Temperature in de standaard AURA software. Vooral jezelf is het dus even uitvogelen wat je het fijnste vindt werken. De AURA software is vooral handig om alles snel te synchroniseren.
Gemiddeld tikken de Strix RTX 2080 en RTX 2080 Ti maximaal 65 graden Celsius aan, een prestatie gezien de power. Gemiddeld tikt de RTX 2080 onder full load van het systeem 336 Watt aan. De RTX 2080 Ti gaat daar nog wat overheen met 373 Watt. Dit wil echter wel fluctueren, eerder zag ik bij de RTX 2080 Ti een uitschieter richting de 400 Watt. Gemiddeld kwam ik uit op de onderstaande waardes.
De 65 graden Celsius tikte de kaart aan op de open testbank. Een weekend vol bloed, zweet en tranen, aangezien ik dit allemaal buitenom mijn werktijden doe. Het was even een warrig weekend, uiteindelijk heb ik een extra bureau gecreëerd met de Cosmos C700P verpakking. Betreffende de resultaten in verhouding met het verbruik, prima op orde.
Ik ben de conclusie kort na alle resultaten gaan schrijven. Reden hiervoor is opheldering, voor mezelf en voor jullie als lezers. Laat ik het eerst even in zijn algemeenheid bespreken, het gaat hier dus niet enkel over de RTX 2080 en 2080 Ti van Asus, hier kom ik zo op terug. De RTX 2080 en 2080 Ti presteren geweldig, dat is iets wat duidelijk mag zijn. De AMD Ryzen 2 2700X boekt in combinatie met deze videokaarten mooie resultaten, waar het op een Intel platform in specifieke games nog nét wat beter zal zijn. Het systeem is niet overgeklokt om een vertekend beeld te voorkomen, deze prestaties mag je direct uit de verpakking verwachten. Mogelijk dat dit in de toekomst stijgt met nieuwere Nvidia drivers.
Even terug naar wat ik heel duidelijk wil maken tijdens deze review. De RTX 2080 en 2080 Ti zijn nu circa 2 tot 3 weken op de markt. In de tussentijd heb ik diverse reviews van deze videokaarten gelezen, vaak gecombineerd op het Intel platform met één van deze kaarten, waar de conclusie veelal neerkomt op: betere prestaties, maar wel erg duur. Gaan we even terug naar de GTX 1000 series aan videokaarten, dan durf ik best te zeggen dat de GTX 1080 en 1080 Ti goedkoop waren in verhouding met deze videokaarten. Terwijl ik van mening ben dat het best nog wel serieus geld was tijdens de release van de GTX 1000 series. Nu met de release van de RTX 2080 en 2080 Ti ben ik van mening dat het een beetje te gek aan het worden is. Ik ben niet verbitterd en geen zeikerd, maar kom op… Dit is zelfs mij te veel van het goede. De RTX 2080 presteert redelijk vergelijkbaar aan de GTX 1080 Ti, terwijl de RTX 2080 Ti er nog een schepje bovenop doet. Nu moet ik wel zeggen dat deze RTX 2080 Ti een geweldige kandidaat is voor 4K gaming met 60 FPS+. Leuk voor de komst met de nieuwe HDR/4K monitoren.
Even door naar een nieuwe alinea om informatie overzichtelijk te bundelen. De RTX 2080 en RTX 2080 Ti zijn mij te duur voor wat het momenteel levert. De real-time ray tracing techniek moet ik nog zien, in de zin van: zal het een verhaal PhysX worden met relatief weinig ondersteuning. Terwijl er nog games aan zitten te komen, zoals Metro Exodus, moet ik het gewoon écht zien over een langere periode. Gaan developers massaal aan de slag met deze techniek en in hoeverre investeert Nvidia in dit verhaal richting de developers om het aan de man te brengen. Tijd zal het leren. Iets wat ook de tijd moet leren is de prijs van deze videokaarten. Ik hoop dat de RTX 2070 een schappelijkere prijs krijgt. Het klimaat aan prijzen in combinatie met de pre-orders liggen momenteel exotisch hoog, maar zijn wel indicatief van wat we morgen verwachten van de prijzen.
Dan voeg ik er nog één alinea aan toe, voordat ik naar de nabespreking- conclusie ga van de twee Asus videokaarten. Het is vooral de prijs die steekt. Dit is niet gebonden aan het merk Asus, ook andere fabrikanten hanteren deze prijzen. Zelf zou ik op het moment geen RTX 2080 Ti of RTX 2080 kopen, de prijs is een dooddoener. De prestaties mogen dan wel episch zijn, de prijs duwt al mijn fantasieën van deze twee videokaarten volledig in de grond. De RTX 2080 is nog te doen, als we dit vervolgens vergelijken met de goedkopere GTX 1080 Ti, dan is voor mij de keuze al snel gemaakt. Kortom: het een doet beetje pijn. Mooier kan en ga ik het niet maken.
Vervolg conclusie: Asus videokaarten Door naar de conclusie van de RTX 2080 en RTX 2080 Ti van Asus. Uiteindelijk zijn de videokaarten op technisch aspect helemaal top. Nog meer prestaties, een kleine re-design en allround stralen beide kaarten kwaliteit uit. Gaming op 4K was al redelijk te doen met de GTX 1080 Ti, de RTX 2080 benadrukt deze prestaties ook. De RTX 2080 Ti is helemaal klaar voor de huidige 4K/HDR praktijken. Eerder benoemde games zoals Metro Exodus zullen nog een uitdaging worden, wel mag je verwachten dat dit een pareltje gaat worden als het om 4K/HDR gaming gaat met real-time ray tracing. Hier ben ik dan als technologie liefhebber enthousiast over.De nieuwe AMD Ryzen 2700X testbank heeft de eerste getallen in de tabellen geslingerd. Hier zal binnenkort wel meer videokaarten aan toegevoegd worden. De 2700X doet het bij games nog steeds niet zo sterk als het Intel platform, desondanks hoor je mij niet klagen over de geleverde prestaties. Ook in de processormarkt nemen de prijzen wegens tekorten aan processoren een exotische prijs aan, terwijl dit bij AMD vooralsnog redelijk beperkt is. Nu verwacht ik niet dat je bespaart op een processor als je een RTX 2080 Ti koopt. Kortom: prestaties van deze videokaarten komen de verwachte 20 tot 30 procent stijging na.
Real-time ray tracing heeft potentie, maar heeft tegelijkertijd een kwetsbare positie. Het is dus nog even afwachten of deze techniek daadwerkelijk een gunstige positie in de markt zal aannemen. Verder zijn beide kaarten voorzien van de MaxContact videokaart koeler, deze weet beide GPU’s goed koel te houden. Asus wijkt met dit ontwerp niet te veel af van de vorige generatie, naar mijn mening is dit positief. Er zijn kleine verbeteringen aangebracht als het om de ventilatoren gaat. De videokaart is in de hoogte (de heatsink) wat forser geworden, wat beide kaarten gewoon ten goede komt, nette temperaturen met monsterlijke prestaties.
Overige aspecten als RGB en software doen het gewoon prima. Ik kan er nog veel woorden aan vuil maken, overall levert Asus twee top kaarten af. De RTX 2080 en 2080 Ti series van Asus presteren heerlijk. Alleen presteren de videokaarten het ook op een hoge verkoopprijs, iets wat ik nog niet kan rechtvaardigen, ondanks de prestaties echt beter zijn. Dit beïnvloedt dan ook mijn uiteindelijke beoordeling voor deze review. Dit zou overigens niet anders zijn als ik een andere RTX 2080 of RTX 2080 Ti in handen zou hebben van een concurrerende partij. Indien de prijzen milder worden, dan moet je mij nog maar eens in de toekomst een por geven, wellicht is mijn mening dan bijgesteld. Voor nu voelt deze conclusie goed en eerlijk aan. Wel is de RTX 2080 de interessantere keuze qua prijs- prestaties van de twee. Sommige GTX 2080’s gaan al richting de prijs van de 1080 Ti, positief!