Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless
Links; Navigatie;Vandaag nemen we een kijkje naar een spiksplinternieuw toetsenbordje van ASUS, de ROG Strix Scope II 96 Wireless. Zoals de naam hint, biedt deze 96% van de functionaliteit van een full-size toetsenbord. De vormfactor is echter vergelijkbaar met dat van een 80%-bord, ofwel verrassend compact voor de hoeveelheid aanwezige toetsen. Nou is het kleinere formaat verre van het enige verkooppunt van dit nieuwe ramplankje. Er is namelijk een hele lijst features in deze plank gestopt om dit een beestje van de bovenste plank - pun intended - te maken.
Zo is de Scope II 96 Wireless hot-swappable met zowel 3-pins als 5-pins mechanische switches. Je kan dit bord dus volgooien met alle switches die je maar wil. Zoals te verwachten voor een draadloze plank kan het bord zowel via Bluetooth en 2,4 GHz als bedraad worden verbonden. Een nieuwe draadloze feature ligt in de 2.4GHz ROG Omni Receiver, waar dit toetsenbord als eerste ondersteuning voor heeft. Met die receiver kan zowel een muis als een toetsenbord verbonden worden via een enkele dongel. Ideaal als je een chronisch USB-tekort hebt.
Verder belooft ASUS met dit bord een ultieme batterijduur, want met de RGB-verlichting uitgeschakeld zou dit bord tot 1.500(!) uur mee moeten gaan op een enkele acculading. Dat is een onderzoek dat even tijd gaat kosten. Met de RGB-verlichting aan zou alsnog 90 uur gered moeten worden - ik ben benieuwd! Als laatste opvallende feature zijn de eerste vijf F-toetsen voorgeprogrammeerd als hotkeys voor de Xbox Game Bar en opname-opties.
Ten tijde van schrijven is er nog geen Hollandse adviesprijs bekend voor de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. De adviesprijs in USD lijkt op $ 179,99 te liggen, wat zich in Nederland zou kunnen vertalen naar € ~200,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless | |
---|---|
Connectivity | USB 2.0 (TypeC to TypeA) Bluetooth 5.1 RF 2.4GHz (Speednova) |
Size | 96% |
Lighting | RGB Per keys |
AURA Sync | Yes |
Anti-Ghosting | N Key Rollover |
Macro Keys | All Keys Programmable |
USB Report rate | 1000 Hz |
RF 2.4GHz Report Rate | 1000Hz |
Cable | 2M USB type A to C braided cable |
OS | Windows 11 |
Dimensions | 377 x 131 x 40mm |
Weight | 1012gr without cable |
ASUS ROG NX Snow Switches
Laten we als eerste beginnen met de switches van de ASUS ROG Scope II 96 Wireless. Deze is standaard uitgerust met ROG NX Snow óf ROG NX Storm switches. Hierbij is de Snow-versie ‘refined linear’ en de Storm-versie is ‘refined clicky’. De versie die ik op mijn bureau geslingerd heb gekregen, is - gelukkig - de NX SNow versie. Clicky switches zijn echt niet aan mij besteed, want als ik auditieve feedback op mijn toetsaanslagen wil, dan koop ik wel een typmachine.
De RX Snow switches verschillen op een aantal punten van de RX Red switches; de reguliere lineaire switches uit deze lijn. Zo is de totale kracht, voor een volledige toetsindruk, van de RX Snow switches iets lager met 53 gram tegenover de 55 gram van de RX Red. De actuatiekracht en initiële kracht van beide switches is wel gelijk met respectievelijk 45 gram en 40 gram, waar ook het actuatiepunt gelijk is met 1,8 mm. De totale diepte van een toetsaanslag van de RX Snow is wel iets lager dan de NX Red, namelijk 3,6 mm tegenover 4,0 mm voor de NX Red.
Het laatste grote verschil zit in de stam (stem), want bij de regulier ROG NX switches bestaat dit puur uit een Cherry-stam. Bij de NX Snow en NX Storm is er sprake van een ‘walled-stem design’. Dit moet de keycap op de switch stabieler maken en het binnendringen van stof in de switch tegengaan. Deze walled-stem is gewoon compatibel met Cherry-keycaps, dus ook hierin is het customizen van je toetsenbord een eitje.
ROG Omni Receiver
In een uitsparing van de ASUS ROG Scope II 96 Wireless bevindt zich de ROG Omni Receiver. Daarmee kunnen twee ondersteunde ASUS-apparaten tegelijkertijd worden aangesloten met een enkele dongel - dat scheelt je dus één USB-poort. Het aansluiten van een tweede apparaat kan via de Armoury Crate-software. Bij het overzicht van apparaten kan de ROG Omni Receiver worden geselecteerd; in dit scherm kan dan geklikt worden op de knop ‘muis toevoegen’. Daarna hoef je enkel op je muis de connect-knop een paar seconden ingedrukt te houden en klaar is Kees. Volgens testresultaten van ASUS scheelt het aansluiten van de twee apparaten niet merkbaar in de klik-latency en polling rate.
Op dit moment zijn, voor zover ik kan vinden, de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless en de ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition de enige stukjes randapparatuur die compatibel zijn met de ROG Omni Receiver. Maar ik gok dat hier in de nabije toekomst meer apparaten bijkomen.
Laten we deze showcase maar weer eens beginnen met de verpakking. De ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless komt in de kenmerkende ROG Strix-doos; zwart met rode accenten. Verder staat de doos vol met features en een afbeelding van dit plankje. Als we de doos opentrekken, zien we een stoffen hoes die de Scope II extra beschermt tegen stof en krassen tijdens transport. Uiteraard trekken we dit ook vlug van het bord af om een eerste indruk te krijgen.
Zo is de eerste indruk van dit bord solide; dit slaat zowel op de bouwkwaliteit als het design. Het strakke ‘no-nonsense’ design van dit bord spreekt mij erg aan en voelt daardoor heerlijk compact aan. Na een ruime tijd alleen maar een 60%-bord te hebben gebruikt, wilde ik eigenlijk geen full-size plank meer op mijn bureau. Bij de Scope II krijg je een magnetische polssteun; deze heeft ook een strak design afgewerkt met een ROG-logootje.
Als we vervolgens de rest van de doos leegklauwen, vinden we nog een scala aan accessoires. Zo vinden we boekjes - not gonna read, lol - een stickervel en de bruikbare accesoires. Laatstgenoemde bestaat uit een keycap/switch-puller, een extra ROG-spatiebalk, de USB-kabel en een houder voor de dongel. Na een uitvoerige snuffel- en meptest zijn alle onderdelen goedgekeurd door Gimli.
Laten we nu dieper op het bord en zijn onderdelen induiken. Om dit bord zo compact mogelijk te maken, is dit bord op wat punten anders dan een regulier full-size toetsenbord. Zo is de rand rondom het bord minimaal; slechts een bescheiden randje scheidt switches van een afgrond. Rondom de pijltoetsen is een scala aan veranderingen gemaakt om deze regio lekker compact te houden. Zo is de Shift-toets rechts onder compact gehouden en is daar de tweede Windows-toets weggelaten. Ook de 0-toets op de numpad is een toets van normaal formaat in plaats van een brede toets.
Dankzij deze wijzigingen kunnen de pijltoetsen iets onder de overige toetsen tussenin geplaats worden. De functietoetsen die hier normaal gesproken boven zitten, zijn naar de rij aan F-toetsen verplaatst. Om ruimte over te houden, zijn de Home en End-toetsen als secundaire functie toegevoegd aan de Page-toetsen. Tussen het hoofddeel van het toetsenbord en de Num-toetsen vinden we een aantal lampjes. Hiervan geven de bovenste lampjes het gebruik van verschillende Locks aan. Daaronder is een rijtje lampjes te vinden voor de functies van het mediawiel. Als laatste zijn er wat lampjes om de Bluetooth-verbindingen aan te duiden.
In het vooraanzicht van de Scope II zien we mooi de opdruk van de secundaire functies van de toetsen die zich aan de voorzijde van deze toetsen bevinden. Ook zien we onder de keycaps het gedeelte van de switches dat de RGB-verlichting doorlaat. Op de volgende foto is goed te zien dat ook de Enter en +-toets voorzien zijn van twee stabilisatoren. Hierin zijn dus duidelijk geen shortcuts genomen.
Op de voorzijde van het toetsenbord vinden we een ROG-logo en de dongel van dit bord, dat voor gemakkelijk meenemen magnetisch vastzit in het toetsenbord zelf. In het midden bovenaan vinden we de knop om de verbindingsmodus in te stellen en de USB-C-poort voor het opladen en bedraad verbinden.
Zoals veel toetsenborden van tegenwoordig is de ROG Strix Scope II 96 Wireless in drie standen te gebruiken: plat, middelhoog en hoog.
We vervolgen deze tour met een blik op het mediawiel van de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. Het wiel kan uiteraard naar boven en beneden draaien; ook is het mogelijk om erop te klikken. De knop naast het wiel, met het ROG-logo, bepaalt welke modus van het wiel je gebruikt. Welke modus actief is, kan je opmerken aan de lampjes die we hierboven besproken hebben.
Het eerste deel van de F-toetsen is standaard voorgeprogrammeerd om te dienen als sneltoetsen voor de Xbox Game Bar. De 1 t/m 5 toetsen zijn - met gebruik van de Fn-toets - standaard snelkoppelingen voor de verschillende profielen voor dit bord. Als laatste hier een showcase van de speciale ROG spatiebalk die je bij deze set krijgt.
Als we deze spatiebalk vergelijken met de reguliere spatiebalk, dan zien we duidelijk dat de ROG spatiebalk een flink stukje hoger is - in de praktijk is dit ook goed te merken. Als we de onderkanten van de spatiebalk bekijken, zien we typerende ondersteuning voor Cherry-stammen. Op de onderste spatiebalk is te zien dat hier speciale uithouders in kunnen, een detail hiervan zie je in de volgende foto. Deze uithouders klikken in een slot op de printplaat, hierdoor heb je het effect alsof je drie switches onder je spatiebalk hebt.
Als laatste een blik op de switches en sockets van dit toetsenbord; de Scope II 96 Wireless is hot-swappable van aard. Met de bijgeleverde switch/keycap-puller zijn de keycaps en switches relatief gemakkelijk te verwijderen. Ik ben persoonlijk meer fan van switch-pullers, want die voelen wat stabieler aan tijdens het uittrekken van de switches. Als we de keycaps verwijderen, krijgen we zicht op de heerlijke ROG NX Snow switches. Deze witte switches hebben een mooi walled-stem design.
Als we een van de switches uit het bord sleuren, kunnen we de socket van de Scope bewonderen. We zien hierin dat deze 5-pins is. Zowel 3-pins als 5-pins switches zijn dus te gebruiken op dit bord. In de hoekjes rondom de socket zijn kleine zwarte pads te zien. Deze zijn onderdeel van de speciale dempingslaag die in dit bord verwerkt zit. Deze dempen de hogere geluiden die toetsaanslagen kunne veroorzaken en helpen met de akoestiek van het overige geluid.
De software voor dit beestje is - zoals verwacht - de Armoury Crate-software van ASUS. Deze welbekende software is makkelijk in gebruik; alle basisinstellingen zijn prima te vinden en in te stellen. Voor dit bord is met gebruik van de Omni Receiver wel een bulk aan updates nodig, maar dat mag geen probleem heten. Verbinden van een extra apparaat zoals in dit geval de ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition is een fluitje van een cent. Meer dan enkele seconden de verbindingsknop op het betreffende apparaat indrukken is niet nodig. De werking van beide apparaten blijft supersnel en zonder haperingen.
In het eerste scherm voor de Scope II 96 Wireless kunnen de toetsen worden ingesteld. Iedere toets is volledig naar wens in te stellen. Het tweede scherm is bedoeld om de verlichting in te stellen. Hier zijn de gebruikelijke opties in te stellen. Ook is het mogelijk om met de Aura Creator-tool een eigen RGB-modus te maken. Hierbij is per toets in te stellen wat voor effect er gewenst is. Op het moment van schrijven is er wel een kwestie met de spatiebalk als je Aura Creator gebruikt. Na het instellen van een effect word alleen de linkerled van de spatiebalk verlicht; de middelste led en rechterled blijven onverlicht. Hopelijk is dit met een update van Aura Creator of Armoury Crate snel verholpen. Ook de verlichtingsfunctie van het mediawiel werkt momenteel helaas niet in combinatie met Aura Sync/Aura Creator.
Het derde en vierde scherm bevatten instellingen voor het scrolwiel dat in rechts bovenin het toetsenbord zit. Eerst kan ingesteld worden of de verlichting van de knop naast het wiel meedoet met de verlichting van het bord. Als alternatief kan deze gebruikt worden als indicator voor het batterijpercentage.
Het vierde scherm bevat de instellingen voor het wiel zelf en deze kent vier functies waartussen gewisseld kan worden met de knop naast het wiel. De eerste functie is Systeemvolume; hiermee kan het volume geregeld worden en gedempt worden. De tweede functie is Mediatrack; hiermee kan een vorige of volgende track worden afgespeeld en de muziek gepauzeerd worden. De derde functie is voor het regelen van de helderheid van het toetsenbord. De laatste functie is aanpasbaar; er kunnen bijvoorbeeld toepassingen mee worden gestart of er kunnen toetsenbord of muisfuncties aan worden toegewezen.
In het vijfde scherm kunnen de batterijmeldingen worden ingesteld en de snelheid van de slaapmodus. Daarnaast kan je hier instellen of je banners wil zien met meldingen voor een laag batterijpercentage. Ook is hier het huidige batterijpercentage zelf te zien. Op het laatste scherm kunnen firmware-updates voor de ROG Strix Scope II 96 Wireless worden geïnstalleerd.
In dit hoofdstuk gaan we kijken naar de praktijkervaring met deze plank. Ik bekijk hierbij het gebruikscomfort en de batterijduur en oplaadsnelheden.
Gebruikscomfort
Laten we maar met de deur in huis vallen en beginnen met het hart van de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: de ROG NX Snow switches. Deze switches zijn ‘refined linear’ volgens de beschrijving en ze voelen zeker verfijnd aan. Zowel het gevoel als geluid van deze switches is gewoon heerlijk. De website van ASUS beschrijft het geluid van deze switches als ’thocky’ en in eerste instantie dacht ik, wat bedoelen ze daar nou weer mee? Na mijn eerste paar toetsaanslagen klonk dat woord ineens heel logisch, want het is ook eigenlijk preceis het geluid dat ze maken. Een tok, maar dan voller en dieper - het is het lekkerste geluid dat ik ooit uit een switch heb horen komen. Het geluid is ook niet schel dankzij de dempingslaag die in het toetsenbord is ingebouwd.
Daarbij mag het gevoel eveneens fantastisch zijn. De switches zijn nog stabieler en consistenter dan de ‘gewone’ ROG NX Red switches, de reguliere lineare switches in deze lijn. Deze Red switches heb ik niet beschikbaar ter vergelijking, maar de NX Snow switches voelen in ieder geval uitstekend aan. De aanslagen zijn lekker consistent en het opvolgen van toetsen is soepel en snel. Nota bene voelen de double-shot PBT keycaps goed aan en bezitten deze een subtiel profiel dat glad aanvoelt doch genoeg grip geeft. De speciale ROG-spatiebalk die bij deze set zit, is van ABS-plastic. Hoewel deze mooi uitgevoerd is en nagenoeg geen uitstralingsverschil heeft met de reguliere spatiebalk is deze wel een stuk hoger en dit vond ik niet prettig in gebruik - ik gebruik dus de standard spatiebalk.
Vanwege de dicht op elkaar liggende lay-out van dit bord moest ik wel even wennen, maar dit was van korte duur. Het enige punt dat een gewenning nodig had, was het sluiten van mijn inventory in PUBG. Op mijn voormalige 60%-bord was dit de tildetoets en fungeerde dubbel als Esc-toets. Op de Scope II moet ik echter weer een rij hoger zijn dan dat. Het terugkrijgen van een numpad en F-toetsen weegt hier echter ruimschoots tegenop. Deze mis je niet vaak, maar als je ze mist, is het wel vervelend.
Dan gaan we door naar het multimediawiel. Dankzij de vele functies die dit wiel kan bedienen, is het een heerlijke toevoeging aan je bord. Met een druk op de knop schakel je van een volumeknop naar een mediaknop om een volgend nummer te selecteren. Met de laatste instelbare functie kun je zelfs je favoriete website - TechGaming.nl natuurlijk - openen met een simpele draai aan het wiel. De lampjes op het bord geven aan in welke modus het wiel staat en dat werkt prettig. De feedback die het wiel per klik heeft, is tevens fijn en geeft dit wiel een premium gevoel. Oh, en de mogelijkheid om het ROG-logo als batterijindicator te gebruiken is zeker handig.
Batterij en opladen
Tenslotte is er een belangrijk onderdeel voor ieder draadloos product: de batterijduur en oplaadsnelheid. Zoals in de inleiding al aangekaart, heeft de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless een geadverteerde batterijduur van 1.500 uur bij gebruik in de 2,4GHz-modus en met alle verlichting uit. Zoals te verwachten, heb ik deze niet tot op de minuut gecontroleerd. Ik heb mijn testen wel gedaan met de 2,4GHz-connectie. Ik heb niet precieze tijden bijgehouden, omdat dat met inactiviteit van het toetsenbord na drie minuten toch nooit 100% betrouwbaar is. Mijn test gaat dus uit van normaal gebruik over enkele dagen heen.
Allereerst heb ik de Scope II 96 Wireless tot 100% opgeladen. Het opladen kost voor 10% batterij ongeveer 40 minuten; dit is tijdens intensief gebruik met de verlichting op maximaal. Aangezien ik op dit moment nog vakantie heb, zijn er aardig wat uren doorgebracht achter het toetsenbord. Gedurende ruim een week - met tussen de drie en vijf uur per dag aan gebruik van wisselende intensiteit - heeft de accu 20% van de batterij opgebruikt. Hierbij heeft de verlichting meestal op 100% gestaan en de inactieve tijd tot uitschakelen op drie minuten.
Kort gezegd, tijdens ongeveer 25-30 uur gebruik (inclusief periodes van inactiviteit) is de batterij 20% leeg gegaan. De geadverteerde batterijduur van 90 uur op een volle acculading met de RGB aan lijkt dus zeker haalbaar.
Omdat ik toch benieuwd ben naar de claim van 1.500 uur aan gebruik met de 2,4GHz-connectie zonder RGB ga ik dit over de komende tijd heen testen en zal ik mijn review updaten zodra ik klaar ben met deze test. Ik zal geen uren en minuten bijhouden, maar het bord opladen tot 100% en deze simpelweg met de verlichting uit gebruiken via de 2,4GHz-verbinding totdat deze leeg is (noot van hoofdredactie: tot over een paar maanden!).
Update 10-10-2023. In vijf weken tijd is de ROG Strix Scope II 96 van 100% batterij naar 95% batterij gegaan. Omgerekend komt dit dus neer op 100 weken gebruik, dit is bizar voor een draadloos toetsenbord. Kleine noot hierbij dat een volledig onverlicht toetsenbord niet geheel ideaal is en zorgt voor een toename in foute toetsaanslagen, bij mij in ieder geval. Ik verklaar dus hierbij mijn experiment voor gesloten en ga met liefde mijn toetsenbord weer op maximale verlichting zetten!
We zijn alweer aangeland bij het slotstuk van deze - aardig lang geworden - review. Van te voren was ik zéér benieuwd naar de ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. De combinatie van volledige functionaliteit en een compact formaat sprak mij absoluut aan. Na meer dan een jaar met alleen TKL of 60%-borden was het voor mij bijna ondenkbaar om weer alle ruimte op mijn bureau op te geven aan een full-size toetsenbord. Daar brengt deze plank met volle functionaliteit en een minimaal formaat verandering in.
Vanaf de eerste toetsaanslag was ik verkocht aan dit bord, want de ROG NX Snow switches zijn een absoluut genot en dat zowel voor gamen als typen. Dankzij de dempingslaag en pads is het geluid ook lekker, maar niet té aanwezig. De hot-swappable aard maakt het ook nog eens mogelijk om andere switches te gebruiken. Daarbij zijn het design en de bouwkwaliteit van de Scope II twee dikke pluspunten. Het bord is strak vormgegeven en is ontworpen om zo compact mogelijk te zijn. Hierdoor is er geen ruimte voor opsmuk en dat komt dit strakke design ten goede.
Op het gebied van verbindingen en batterij is ook alles aan dit bord dik in orde. Er is een ruime gebruiksduur die de belofte van 90 uur kan halen, zelfs met de RGB-verlichting op maximale sterkte. Verbinden met zowel de dongel als Bluetooth is een eitje en ook het gebruik van de Omni Receiver werkt vlekkeloos. Om een lang verhaal kort te maken; ik ben heel erg tevreden met dit heerlijke toetsenbord. Ondanks de redelijk stevige aanschafprijs van waarschijnlijk € ~200,- is dit bord het met het rijke scala aan features het zeker waard.