Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
Links; Navigatie;Eerder had ik de ASUS ROG Strix Scope RX series onder mijn vingers. Dat betrof een bedraad mechanisch toetsenbord met ASUS’ eigen ROG RX optische mechanische schakelaars, ofwel mechanische switches. De evolutie aan draadloze randapparatuur krijgt ook vorm op deze Scope RX in de vorm van de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe, het onderwerp van deze review.
Draadloze toetsenborden dan wel draadloze mechanische toetsenborden zien we mondjesmaat steeds vaker. Het is vooralsnog nog niet gemeengoed, nochtans is de techniek inmiddels dusdanig ver dat het een interessante keuze kan zijn. Je hebt natuurlijk te maken met een gezonde balans aan voor- en nadelen. Uiteraard kan dit per persoon verschillen en ligt dit in lijn met jouw eigen wensen. Desalniettemin ben ik positief gestemd over draadloze mechanische toetsenborden. Of de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe dadelijk ook toebehoort tot dit lijstje, dat lees je in deze review.
Op het moment van schrijven kost de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe circa € 180,-.
Een overzicht van de specificaties:
Fundamenteel voor dit toetsenbord in zijn draadloze werking in combinatie met de ROG RX optische switches. Het reviewmodel maakt gebruik van de ROG RX red switches. Het actuatiepunt - beter bekend als het registratiepunt ligt op 1,5 mm, daarmee actueert (registreert) de ROG RX red switch sneller dan Cherry MX op 2 mm.
De optische (infrarood) registratie vindt plaats in de switch-behuizing zelf. Wanneer de gebruiker een willekeurige toets indrukt, zakt de steel intern de switch-behuizing in. Het punt van de optische registratie ontstaat wanneer de steel de opening kruist, waar normaliter de optische straal (infraroodstraling) vrij doorheen projecteert. Door het kruisen van deze opening, blokkeert de steel de projectie, wat gelijkstaat aan een registratie, ofwel een toetsaanslag met een bedieningspunt van 1,5 mm. De ROG RX red is een combinatie van mechanisch met optisch. Bij een volledige mechanische switch vindt registratie plaats door een mechanische registratie. In het geval van de ROG RX red switch is dit optisch. Het registratiepunt van 1,5 mm staat in de wereld van mechanische toetsenborden ook wel bekend als het actuatiepunt.
De ROG RX red switch heeft een eigen steel ontwikkeld, zonder comptabiliteit voor Cherry MX-keycaps. Normaliter kiezen veel fabrikanten voor een steel met ondersteuning voor die keycaps, zodat gebruikers eenvoudig de keycaps kunnen uitwisselen. De steel van ASUS bestaat uit een holle vierkant met vier drukpunten op de hoeken van dit vierkant. Volgens ASUS levert dit een consistenter en stabieler gevoel voor onder de vingers. Tevens zou het voor een betere spreiding moeten zorgen van de aanwezige RGB-verlichting. De steel is transparant, evenals de switch-behuizing.
Intern maakt ROG RX red switch gebruik van een zogenoemde X-Stabilizer. Deze stabilizer komt redelijk overeen met de vier aanwezige drukpunten van de steel. Wederom zou dit moeten bijdragen aan een consistente (wiebelvrije) ervaring. De ROG RX red switch heeft een initiële bedieningskracht van 40 g met een totale kracht van 55 g. De totale reisafstand van de steel is 4 mm tot aan de bodem. ASUS claimt een verwachte levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen. In het hoofdstuk in de praktijk ga ik dieper in op mijn persoonlijke ervaringen.
Het toetsenbord heeft een zogenoemde Tri-mode connectiviteit, wat zich vertaalt in: bekabeld, 2.4 GHz (RF) en een Bluetooth verbinding. ASUS claimt een batterijduur tot 76 uur. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het gebruik i.c.m. de RGB-verlichting en helderheid hiervan. Het toetsenbord is standaard uitgerust met Double Shot PBT-keycaps.
De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe komt in een nette verpakking. Het toetsenbord is voorzien van beschermende hoes, een tweetal boekjes, waarvan één de handleiding, een ROG-stickervel, een USB Type-A naar USB Type-C kabel en een USB Type-A naar USB Type-C omvormer.
Het toetsenbord oogt zich minimalistisch met op de rechterbovenhoek het ROG-logo en subtiel links onderin het “Republic of Gamers" woordmerk. Verder is er geen zichtbare branding los van op de achterkant. De metalenplaat onderscheid zich met zijn kleur ten opzichte van de zwarte Double Shot PBT-keycaps. Aan de structuur te zien - valt het direct op dat dit PBT is; ruwer.
Met de FN-toets (functietoets) zijn talloze secundaire functies te vinden op de toetsen, iets wat buitenom de ROG Armoury II software prima werkt. Met de software in gebruik krijg je toegang tot meer mogelijkheden, echter is gebruik zonder software goed te doen. De Scope-toetsenborden van ASUS/ROG typeren zich als stealthy c.q. minimalistisch; de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe is ook uit dit hout gesneden.
De ROG RX red switches stelen wederom de show met een zijaanzicht. De transparante switch behuizing tonen de X-Stabilizer(s) in volle glorie. Mooi details is dat iedere ROG RX switch voorzien is van ROG-beeldmerk - mooie details. De holle/vierkant steel heeft een witte afwerking. De LED-driver bevindt zich in het midden van de ROG RX red switch. De LED-driver ligt dieper gelegen in de behuizing zelf, al is deze voor het blote oog zichtbaar.
Merendeel van de switches op de markt maken gebruik van een centrale steel; deze zakt op het middelpunt van de behuizing naar beneden. Bij de ROG RX red switch is dit principe anders. De holle/vierkante steel heeft een drukpunt op iedere hoek en deze komen overeen met de interne X-Stabilizer. De mechanische werking/toetsaanslag wordt aangesproken vanuit de vier drukpunten. Daarmee overigens niet centraal, maar rondom. Rondom de RGB-driver zit een fysieke cilinder van kunststof en deze zorgt voor directe verlicht onder de keycap.
Op de rand aan de logische achterzijde (bij gebruik van het toetsenbord) zit een knop en de USB-dongle voor draadloze connectiviteit. Met de knop wissel je tussen de 2.4 GHz (RF) en Bluetooth verbinding. De middelste positie van de knop schakelt het toetsenbord uit. De linker control-toets (CTRL) is groter uitgevoerd, waarmee ASUS zich richt op de FPS-gamer.
Secundaire functies die te combineren zijn met de FN-toets (functietoets) bestaan uit mediaknoppen, verlichtingsknoppen, het handmatig instellen van een macro en profielen. Met de reguliere knoppen, 1 tot en met 6, kan je wisselen tussen profielen. De F12-knop gaat door het leven als de stealth-knop; met een enkele druk op deze knop demp je audio en minimaliseer je alle vensters. Laat ik de stealth-knop omdopen tot hub-knop.
Aan de achterzijde van het toetsenbord zit rubberen padding en twee uitklapbare pootjes. Deze pootjes zijn verstelbaar in twee hoogtes. De Deluxe-versie van dit toetsenbord is voorzien van imitatieleren polssteun, uiteraard is deze ook te vinden in de verpakking.
Het minimalistische ontwerp valt hier gewoon goed in de smaak. Het doet weliswaar denken aan de aanpak van Cooler Master zijn toetsenborden: niet te veel toeters en bellen als het om uitbundige ontwerpkeuzes gaat. Liever elegant dan te veel. De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe stelt op dit vlak zeker niet teleur.
De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe is opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ASUS: ROG Armoury II. Als je in het bezit bent van meerdere ROG-producten komt hier alles samen. In veel opzichten ervaar ik de software als plezierig, vooral voor software en firmware-updates. Inmiddels in 2022 is de ROG Armoury II software een stuk stabieler dan voorheen; de software heeft zeker wat verbeteringen gezien afgelopen jaar.
De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe heeft veel on-the-fly mogelijkheden met combinaties fysiek op het toetsenbord. Inhoudelijk bestaat dit uit het combineren van de fysieke FN-toets (functietoets), rechts onderaan het toetsenbord, samen met de toetsen die een secundaire functie hebben. Macro’s kan je “on-the-fly" maken met de linker ALT-toets, maar er is vervolgens geen macrostudio in de software beschikbaar.
De eerste pagina waar de Strix Scope RX mee opstart, is de keymapping-pagina. De naam zegt het al: het toewijzen van een functie voor specifieke toetsen. Opties hiervoor zijn ingevoerde teksten, muisfuncties, macro’s, media, en snelkoppelingen. Je kan een knop ook volledig uitschakelen, mocht de Windows-Lock toets onvoldoende zijn. Gemodificeerde knoppen worden in de lay-out rood geaccentueerd.
De vervolgpagina’s bestaan uit de RGB-indicator en lichteffecten. De RGB-indicator stelt synchronisatie met overige RGB-apparatuur centraal, zowel als de batterijmodus. De batterijmodus is logischerwijs om batterij te besparen, iets wat een draadloos toetsenbord zeker niet misstaat als je het mij vraagt. Niet in alle gevallen wil je altijd gebruik maken van de aanwezige RGB-verlichting en verkies je mogelijk een langere batterijduur. Verlichtingseffecten bestaan o.a. uit de effecten, helderheid en snelheid.
Als draadloos toetsenbord zijn er nog meer mogelijkheden om batterij te besparen, dit stelt de energiebesparing pagina in de software centraal. Zo behoren een waarschuwing bij een specifiek batterijniveau en de slaapmodus voor de RGB-verlichting tot de op opties. Het volledig uitschakelen van de RGB-verlichting en/of een lagere helderheid zijn ook twee keuzes. Iets waar ik blij van word is het batterijpercentage; ASUS geeft deze tot in het detail weer, dus niet per stap/niveau van bijvoorbeeld 25 procent. De laatste pagina bestaat uit een overzicht van de huidige firmware-versie.
Bij lancering van de ASUS ROG Strix Scope RX in 2020 maakte ik voor het eerst kennis met ASUS ROG RX red switch. Dit toetsenbord introduceerde overigens deze switch voor het eerst. De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe mag beschouwd worden als een opvolger, maar dan wel draadloos. Wederom zien we de terugkeer van de ROG RX red switch - voor de RX-liefhebbers: die toetsenbord is ook verkrijgbaar met de ROG RX blue switch.
Met een holle/vierkante steel was de ROG RX switch destijds wat anders. De achterliggende techniek met interne X-Stabilizer die de optische straal (het infrarood) doorbreekt heeft veel weg van een switch met schaar-mechanische. De combinatie van de twee maakt het dat de ROG RX switch mechanisch en optisch is. Met de holle/vierkante steel stelt de switch zijn RGB-verlichting letterlijk centraal. Dit zorgt voor een subtiele doch volle spreiding van de RGB-verlichting; het misstaat de Double Shot PBT-keycaps niet op dit toetsenbord.
Ik kan wederom stellen dat de ROG RX red switch consistent en stabiel aanvoelt - dit gevoel blijft ook in 2022 onverminderd. Het bedieningspunt ligt op 1,5 mm, iets wat naar mijn mening prima is voor hedendaags gebruik. Het is nét wat sneller dan Cherry MX red met een bedieningspunt van 2 mm. De X-Stabilizer voelt degelijk en stabiel - het zijaanzicht met de transparante ROG RX switch behuizing doet mij bekoren; de beweging van de X-Stabilizer oogt fraai. Een nadeel van dit ontwerp is het gemis aan ondersteuning van Cherry MX-keycaps.
Inmiddels met twee jaar extra ervaring in mechanische toetsenborden - kan ik stellen dat de ROG RX red switch wat stijver is dan gemiddeld. De X-Stabilizer is hier deels verantwoordelijk voor, hoewel de initiële actuatiekracht op 40 g ligt, is de totale kracht tot de bodem 55 g. Het voelt wat steviger en zwaarder aan dan Cherry MX red in de volledige linie - los van de actuatiekracht, iets om rekening mee te houden. Ook klinkt een toetsaanslag wat hol versus een Cherry MX red switch. Dit is niet zozeer een negatief punt, wel iets om rekening mee te houden.
De ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe volgt de ROG Strix Scope RX op in een draadloze vorm. Met zijn Tri-mode connectiviteit, bestaande uit bekabeld, 2,4 GHz (RF) en een Bluetooth-verbinding, moet de ROG RX switch nu draadloos je hart veroveren. Liefde op het eerste gezicht? Je leest het in deze eindconclusie.
De ROG RX red switch laat wederom prima mechanische techniek zien op een toetsenbord. Persoonlijk mag ik deze switch wel. Hij is wat stijver, maar biedt voldoening en consistentie met zijn X-Stabilizer. Ik heb het dan vooral om consistentie in stabiliteit. De holle/vierkante steel zakt subtiel weg in de transparante switch behuizing. Het holle ontwerp stelt de RGB-verlichting letterlijk centraal, gezien het feit dat de LED-driver het middelpunt van de switch bezet. Hiermee komt de spreiding c.q. verzadiging goed tot zijn recht, vooral onder de aanwezige Double Shot PBT-keycaps. Hier maakt de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe trouwen een upgrade t.o.v. zijn voorganger de ROG Strix Scope RX met ABS-keycaps.
De ROG RX red switch typeert zich als een gamer-switch. Met een bedieningspunt van 1,5 mm en initiële bedieningskracht van 40 g druk je de switch zonder moeite in, waarna het bedieningspunt snel volgt. Nogmaals: de ROG RX red switch voelt gemiddeld genomen wel wat stijver dan Cherry MX red. Het bedieningspunt kent zijn registratie optisch met het doorkruisen van de X-Stabilizer op 1,5 mm in de switch behuizing, kortom: de ROG RX red switch is een fusie van zowel mechanisch als optisch.
De ROG Armoury II software stelt veel functies centraal die wenselijk zijn voor dit toetsenbord. De batterijbesparing opties zijn daarvan een fijne toevoeging. De claim van een batterijduur van 76 uur gaat op met de RGB-verlichting uitgeschakeld. Gemiddeld heb ik 60 á 70 uur weten te persen uit het toetsenbord met de verlichting aan- en uit. Het leeuwendeel van de tijd stond de RGB-verlichting uit om dit te behalen. Met de ROG Falchion, een 60%-toetsenbord van ASUS, wist ik destijds 50 uur te behalen op een volle batterij met de RGB-verlichting ingeschakeld. Naar verwachting doet de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe veel van hetzelfde, maar dan net wat minder, gezien deze meerdere toetsen met zijn TKL-vormfactor verlicht.
Bouwkwaliteit voelt wederom goed aan - het toetsenbord gaat grotendeels uit van hetzelfde principe als de ROG Strix Scope RX met een metalen plaat. De Deluxe-versie komt standaard met een imitatieleren polssteun. Met zijn draadloze connectiviteit levert dit toetsenbord op één feature in t.o.v. zijn voorganger: zijn IP56-gradatie (water- en stofbestendigheid). Ook is het toetsenbord bij lancering € 10,- tot € 15,- duurder, al hoor je mij hier niet treuren. De draadloze connectiviteit en Double Shot PBT-keycaps compenseren dit met een gouden randje. Het ROG RX switch-platform is met de komst van de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe draadloos - een feest voor de liefhebber van deze hoogwaardige switch.