Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Tessen Mobile Controller
Links; Navigatie;De ASUS ROG Tessen is de eerste mobiele gamecontroller van ASUS en maakt daarmee binnen hun ROG-ecosysteem een intrede in deze markt. Nieuw is deze categorie natuurlijk niet, want met de inmiddels al jaren gevestigde Razer Kishi 2 / Ultra, Backbone One, GameSir X2, en meer, heeft ASUS wel wat concurrentie op deze markt. Deze “telescopische" controllers zijn gemaakt om compatibel te zijn bijna elke smartphone door de manier hoe ze uitschuiven en zo je telefoon stevig omklemmen. Met een dergelijk compacte, inklapbare en telescopische controller, is het het doel van ASUS om veel van de grote, lompe controllers overbodig te maken. Hoe dat zich in de praktijk heeft ontwikkeld, gaan we zien in deze review, maar hoe goed je de huidige uitvoering van de ASUS ROG Tessen ook vindt, is deze niet voor iedereen geschikt.
De ASUS ROG Tessen Mobile Controller is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
ASUS ROG Tessen | |
---|---|
Afmetingen | 19,1 x 9,2 x 4,0 cm |
Gewicht | 136 gram |
Connectie | USB-C |
Compatibiliteit | Android |
Software | Armoury Crate |
Passthrough laden? | Ja, tot 18W |
Polling Rate | Tot 500hz (via USB-C) |
Herprogrammeerbare knoppen? | Ja (via Armoury Crate) |
Laten we beginnen met het uitpakken van de ASUS ROG Tessen. De Tessen komt verpakt in een typisch “ROG" (Republic Of Gamers) gestyleerde doos met een gedrukt ontwerp in een mix van matte glanzende illustraties. Als we de cover langzaam omhoog tillen, ‘valt’ de verpakking binnen de cover als een opgeslagen kubus uit elkaar en worden we gepresenteerd met de Tessen dubbelgevouwen binnenin. De hele verpakking is gemaakt van (gerecycled) karton, en er komt (bijna) geen plastic aan te pas. Wat ASUS hier wel tof gedaan heeft, is dat een deel van de kartonnen binnenverpakking kan worden afgescheurd om te functioneren als een standaard! Is het mega praktisch? Denk het niet. Is het tof en handig? Zeker!
Eenmaal alles uitgepakt zie je wat je allemaal bij de ASUS ROG Tessen geleverd krijgt. Het komt vooral niet op de extra rubberen randen die worden aangeraden om te gebruiken als je geen hoesje om je telefoon hebt; het zorgt namelijk voor meer grip tussen de telefoon en de Tessen en vermindert daardoor de kracht en spanning die op je USB-C poort komt te zitten. Een bijkomstigheid hierbij is dus dat je telefoon ook in een hoesje (volgens ASUS van 74mm-107mm dik) werkt met de Tessen. Gezien anno 2024 de ruime meerderheid van de smartphonebezitters een hoesje gebruikt, verlaagt dat zeker de barrière om ’toch even snel’ een spelletje te doen met de Tessen, gezien je je hoesje niet van je telefoon hoeft te halen.
De ASUS ROG Tessen heeft alle knoppen die je mag verwachten op een controller anno 2024, maar doet daar wel nog een schepje bovenop met twee extra triggers op de achterzijde.
Ten slotte krijg je, zoals bijna altijd, een garantiekaart en handleiding. De handleiding is erg kort maar bondig. Hier kom ik nog even terug of de extra rubberen pads die je bijgeleverd krijgt. Deze lijken namelijk identiek, maar hebben vier verschillende diktes. Voor de rechter pad (waar de USB-aansluiting zit) gebruik je altijd dezelfde pad, maar voor de linkerzijde hangt het af wat de dikte van je telefoon (met óf zonder hoesje) is. Hoe beter de rubberen pad past bij de dikte van je telefoon, hoe minder flex je zal hebben tijdens het gebruik. Als je een vrij dunne telefoon gebruikt (maar ik denk dat het voor de meeste telefoons geldt), dan is er ook nog een extra vierkanten rubberen pad voor de achterkant van je telefoon, dat op het telescopische deel van de Tessen wordt bevestigd. Ook hier zijn twee verschillende diktes van meegeleverd.
De ASUS ROG Tessen heeft geen interne accu en geen Bluetooth support, dus hij moet altijd via USB-C aangesloten zijn. Dat is, als je een Android telefoon hebt. Heb je een iPhone liggen die je graag met de Tessen wilt gebruiken? Sorry, maar dan moet je bij de buren aankloppen: de ASUS ROG Tessen werkt namelijk alléén met Android! Tijdens het gamen op je Android kan de accu van je telefoon flink belast worden. De Tessen ondersteunt passthrough opladen tot 18W; dit doe je door rechtsonder een USB-C laadkabel aan te sluiten. Deze krijg je niet meegeleverd.
Om de ASUS ROG Tessen verder naar wens aan te passen, heb je de Armoury Crate app van ASUS ROG nodig uit de Play Store. Wanneer je de app opstart, word je begroet met een pop-up die vraagt of Armoury Crate altijd mag opstarten wanneer de Tessen wordt aangesloten. Dat is handig, want dat maakt de Tessen nog een stukje meer ‘plug-and-play’. Wanneer we in het menu doorklikken naar “Device Configuration" (apparaatconfiguratie), dan zijn er binnen de Armoury Crate app twee voornaamste functies: het herprogrammeren van de knoppen en het instellen van de RGB-verlichting.
Dat is het eerste is iets wat je niet vaak ziet bij dit soort controllers. Niet alles is herprogrammeerbaar trouwens: de D-pad en de vier menuknoppen onderin hebben een vaste functionaliteit. Dat gezegd hebben kan je de A/B/X/Y, alle triggers, en zelfs het indrukken van de joysticks herprogrammeren naar elke andere knop die je wilt. Erg netjes!
In de “Lighting" sectie kan je de RGB-verlichting aanpassen naar wens. Zo kan je kiezen tussen meerdere lichteffecten, kleur, richting, helderheid, en snelheid. Let er wel op dat de RGB-verlichting extra accuduur ontneemt van je telefoon.
Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te melden dat de ASUS ROG Tessen geen ‘screen-mapping’ ondersteunt: dat betekent dat je knoppen niet kunt programmeren om een bepaalde plek op het scherm te activeren. Dat is vervelend, want de Backbone One kan dat bijvoorbeeld wel, en die functionaliteit maakt een dergelijke controller pas écht universeel. Nu ben je afhankelijk van de ontwikkelaar van de game of je controller werkt. Mocht je een simpele test willen doen: sluit je Xbox-controller eens aan op je telefoon via een USB-C kabel en kijk of de games die je graag wilt spelen daarmee werken. Ja? Mooi, dan werkt deze ook met de Tessen. Nee? Helaas dan kom je met de Tessen ook niet veel verder.
Eerste indruk & bouwkwaliteit
De ASUS ROG Tessen is erg licht van gewicht, en door het unieke inklapsysteem is hij ook nog eens makkelijk meeneembaar voor onderweg. Met slechts 136 gram voegt hij weinig gewicht toe aan je smartphone, en dat merk je. Dat is wel ongeveer gelijk aan de Razer Kishi v2, maar de Kishi Ultra weegt bijvoorbeeld al 266g. De behuizing zelf voelt erg stevig aan, al zit er - zelfs met de juiste rubbers - wat flex in het hele systeem door het scharniermechanisme. De joysticks voelen goed aan, en het concave/ingedeukte design van de joysticks past goed bij het formaat. Wel vind ik persoonlijk dat de rechter joystick erg laag zit, wat niet altijd even ergonomisch in de hand ligt. De analoge triggers voelen ook erg goed, maar ik ben wat minder te spreken over de schouderknoppen (L1 en R1) en A/B/X/Y-knoppen. De schouderknoppen klinken erg metalig/blikkerig - echt alsof je met je nagel op een hol blikje tikt, en de A/B/X/Y-knoppen zijn erg ‘clicky’. Dat is zeker weten een persoonlijk euvel, want ik hou zelf ook niet van clicky toetsenborden bijvoorbeeld. Toch denk ik dat voor een gamecontroller wat meer tactiele feedback over het algemeen prettiger is.
De vorm en het ontwerp is ook iets anders wanneer je die vergelijkt met bijvoorbeeld de Razer Kishi v2: de zijkanten lopen wat schuiner en breder af. Voor mij persoonlijk voelt dit ergonomischer aan, maar toen ik het een aantal andere mensen liet proberen was het toch een terugkerend verhaal dat sommigen het prettiger vingen om hun armen/handen ‘verticaler’ te houden. Als je dat gewend bent, kan het schuine profiel wat in je handen ‘duwen’, wat als onprettig kan worden ervaren.
Gamen
Gamen is natuurlijk waar de ASUS ROG Tessen voor gemaakt is, dus laten we dat ook vooral gaan doen. In games zoals Zenless Zone Zero, Rocket League SideSwipe of Super Soccer Champs merk je zeker dat je telefoon is omgetoverd tot een volwaardige handheldgameconsole. Er is nauwelijks input lag en de besturing is erg intuïtief. Maar, zoals ik eerder al had gezegd, moet je wel goed op zoek gaan naar welke games ondersteund worden. Een uitgelezen voorbeeld door ASUS zelf is bijvoorbeeld Call of Duty: Warzone (Mobile), maar die is niet beschikbaar in Nederland & België vanwege lootbox-wetgeving. Dus ik dacht: dan maar de normale Call of Duty Mobile… helaas, die wordt alleen ondersteund door de BackBone One. Aangezien je dus geen screen-mapping kan toepassen, ben je volledig aangewezen tot de ontwikkelaars aangaande de compatibiliteit met de ASUS ROG Tessen. Wellicht dat ASUS dit in de toekomst nog toevoegt, maar we moeten het product reviewen zoals hij nu is. Als deze functionaliteit er wel was, hadden ze ook makkelijk een 8 of 8,5 gescoord.
Mocht je fan zijn van gamen in de cloud zoals GeForce Now, dan is de ASUS ROG Tessen natuurlijk wel uiterst geschikt!
Als het gamen met een controller op je smartphone er puur om gaat dat je ergonomisch kan gamen, en heb je al een Xbox (One) controller liggen, dan ben je toch beter uit met een simpele clip zoals die van 8bitdo. Die conclusie lijkt makkelijk genomen, maar de telescopische controllers zoals de ASUS ROG Tessen (of alternatieven) hebben zo hun eigen charmes. Zo is de Tessen erg compact, licht, en stevig gebouwd. Hij werkt met telefoons in hoesjes, en eenmaal de setup binnen de Armoury Crate app gedaan, is het vanaf dat punt volledig plug-and-play.
Het blijft wel jammer dat schermtoewijzing van de knoppen (dat een knop een bepaald deel van het scherm indrukt) niet ondersteunt, evenals dat iPhones in totaliteit niet ondersteund worden. De joysticks zijn erg goed, maar de clicky knoppen en ergonomie laten voor mijn part wat te wensen over voor zo’n premium product. Dat is eigenlijk ook gelijk het grote struikelblok van de ASUS ROG Tessen: de prijs. Op het moment van schrijven mag je namelijk bijna 120 euro neertellen voor de Tessen. Dat is slechts dertig euro minder dan de Razer Kishi Ultra, wat op dit moment wel de ‘ultieme’ (telescopische) controller is voor smartphones. Zo is ook de BackBone One, mocht je een meer universele controller willen voor Android games, een betere en goedkopere optie rond de 99 euro.
Het is oneerlijk om de ASUS ROG Tessen een onvoldoende te geven, want in zijn totaliteit is het een best wel compleet en degelijk product. Voor nu ligt, ongeacht de vele goede punten, de prijs eigenlijk te hoog om voor het brede publiek een algemene aanrader te zijn. Maar, als het ontwerp van bijvoorbeeld de handgrepen, de joysticks, de extra triggers aan de achter, of dat je het compact/opgevouwen mee onderweg kan nemen, dan is de ASUS ROG Tessen zeker het overwegen waard.