Sponsor

Review: ASUS ROG Zephyrus G14 (GA401IV-HA116T)

Laptop

84%
Compacte krachtpatser

In het kort

Met de ROG Zephyrus G14 brengt ASUS een bijzonder krachtige line-up aan compacte gaminglaptops op de markt. Binnenin dit model bevindt zich een AMD Ryzen 9 4900HS samen met een RTX 2060 Max-Q design. De laptop staat garant voor de verwerking van zware workloads, ook tijdens mobiel gebruik.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: ASUS ROG Zephyrus G14 (GA401IV-HA116T)

Links;

De inleiding van deze review brengt een persoonlijk ongeloof met zich mee. Ik schrijf nu ongeveer zes jaar reviews en niet eerder had ik een laptop ter review. De hoogste tijd om hier verandering in te brengen.

Ik ga deze verandering (het avontuur) aan met de ASUS ROG Zephyrus G14, om precies te zijn gaat het hier om modelnummer GA401IV-HA116T. De Zephyrus G14 komt in verschillende configuraties, startende bij een GTX 1650 Ti samen met een AMD Ryzen 7 4800HS. Daarnaast is er een GTX 1660 Ti-variant, ook in combinatie met de AMD Ryzen 7 4800HS.

De ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV-HA166T is de ‘god-tier’ van de G14-reeks, met een AMD Ryzen 9 4900HS, een Nvidia RTX 2060 Max-Q Design en een 2560×1440 (WQHD) scherm. Ik ga deze configuratie eens goed aan de tand voelen in deze review. In het opvolgende hoofdstuk ga ik dieper in op de specificaties. Op het moment van schrijven kost dit model circa € 2199,-.


Een overzicht van de specificaties:


Ik zal tijdens mijn review niet steeds in de herhaling vallen met het specifieke modelnummer. Lees je de Zephyrus G14, dan gaat het om de GA401IV-HA116T-configuratie met de AMD Ryzen 9 4900HS, de Nvidia RTX 2060 Max-Q Design en in combinatie met een 2560×1440/60Hz-scherm.

Ik ga van start met algemene informatie. De AMD Ryzen 9 4900HS is een octa-core processor met 8 fysieke kernen met een basisklok van 3 GHz. De Max Boost Clock, ofwel de Turbo loopt op tot maximaal 4.3 GHz voor een enkele kern. De processor is uitgerust met Simultaneous Multithreading, afgekort als SMT, waarmee fysieke processorkernen opgesplitst worden in virtuele kernen, ook wel threads genoemd. Wanneer meerdere kernen worden aangesproken, verdubbelt de AMD Ryzen 4900HS effectief de 8 kernen naar 16 threads voor snellere workloads.

Op het moment van schrijven maakt ASUS exclusief gebruik van deze AMD Ryzen 9 4900HS. Naar verwachting zullen andere fabrikanten later dit jaar ook gebruik gaan maken van deze specifieke processor. De processor heeft een TDP van 35 watt met een maximale temperatuur van 105 graden Celsius. Het mag duidelijk zijn dat een TDP van 35 Watt enorm laag is voor een processor van dit kaliber. ASUS maakt goed gebruik van deze processor en weet het met de Zephyrus G14 in een compacte vormgeving te gieten.

Niet enkel is compactheid van belang. De batterijduur, iets wat normaliter een nadelig aspect is van een gaminglaptop, krijgt met de AMD Ryzen 9 4900HS een zachtaardige behandeling. De processor heeft een geïntegreerde videochip, beter bekend als de Radeon RX Vega 8. De Radeon RX Vega 8 is aanwezig wanneer de RTX 2060 Max-Q Design niet aangesproken wordt. Hiermee bespaart de Zephyrus G14 energie wat de batterijduur ten goede komt. De fusie van compactheid en batterijduur maakt de Zephyrus G14 een portable gaminglaptop.

Ik kom nog even terug op de AMD Ryzen 9 4900HS. De processor maakt gebruik van de Zen 2-architectuur (Renoir) op socket FP6. De processor heeft 12 MB L3-cache en heeft een productieproces van zeven nanometer. De Radeon RX Vega 8 is gebaseerd op een 12nm-proces. Met de Radeon RX Vega 8 is het mogelijk om eenvoudige 2D en 3D-games te spelen. Afhankelijk van de energieschema’s in Windows 10, ASUS’ eigen Armoury Crate-software en de Nvidia GeForce-instellingen schakelt het systeem automatisch tussen de Radeon RX Vega 8 of RTX 2060 Max-Q Design, wat gebaseerd is op grafische vraag per applicatie.

De Nvidia RTX 2060 Max-Q Design heeft 6 GB aan GDDR6-geheugen. Het Max-Q Design is een energiebesparende variant van de mobiele RTX 2060. De RTX 2060 Max-Q Design heeft een verbruik van 65 watt, daarmee zit deze lager dan de 80 tot 90 watt van een reguliere mobiele RTX 2060. In samenhang met het lagere verbruik, heeft de RTX 2060 Max-Q Design een lagere kloksnelheid. Het GDDR6-geheugen betreft Low Voltage GDDR6; hiervan zouden de prestaties per Watt beter moeten zijn. Onder de eindstreep is de RTX 2060 Max-Q Design een videokaart met een lager verbruik en een lagere kloksnelheid, maar dan wel geoptimaliseerd met het Low Voltage GDDR6 geheugen om zoveel mogelijk prestaties per Watt te kunnen leveren. Een mooie bijkomstigheid van het lagere verbruik, is dat deze videokaart effectief gezien minder warmte produceert. De heatsink hoeft dus niet enorm groot te zijn, iets wat we bij krachtige gaminglaptops vaak wel zien.

De RTX 2060 Max-Q maakt onderdeel uit van de Turing-architectuur. In de basis is het een TU106-chip op een 12nm-proces. Belangrijk voordeel in mijn optiek van de Zephyrus G14 met RTX 2060 Max-Q is Nvidia’s deep learning super sampling 2.0, afgekort als DLSS 2.0. Met de Tensor-kernen op RTX is er sprake van deep learning, die AI-gebaseerde functies uitvoert voor rendering om betere prestaties teweeg te brengen. Specifieke games, en steeds meer titels, ondersteunen DLSS 2.0 voor betere prestaties. Heel praktisch: het levert extra FPS. Met de komst van de nieuwe RTX 3000-series zijn Tensor-kernen ook aanwezig voor DLSS/AI-versnelling. De Zephyrus G14 met RTX 2060 Max-Q mag dan wel een hoger prijslabel hebben; met DLSS 2.0 is de toekomstbestendigheid aanzienlijk beter naar mijn mening versus de GTX 1650 Ti en 1660 Ti-varianten.

De GA401IV-HA116T configuratie heeft een 2560×1440/60Hz WQHD-scherm. Er is ook nog een Zephyrus G14 met een 1920×1080/120Hz-configuratie, waarvan de overige specificaties gelijk zijn aan dit model. Persoonlijk vind ik het 1080p-model met 120Hz ook erg interessant. Intern bevindt zich er 16 GB aan DDR4 3200MHz-werkgeheugen. Hiervan is één module van 8GB gesoldeerd en één module van 8GB zit in een SO-DIMM slot.

De interne M.2 NVMe-SSD is de Intel 660p van 1 TB. Specificaties afkomstig van Intel geven weer dat deze M.2 NVMe-SSD leest en schrijft met 1.800 MB/s. In de review besteed ik hier ook aandacht aan. Niet geheel onbelangrijk: de Zephyrus G14 is voorzien van een Intel AX200 (2X2) Wi-Fi 6-chip, een puntje waar ik persoonlijk erg blij van word. De AX200 combineert Wi-Fi 6 samen met Bluetooth 5.0. Het laatste wat ik aanhaal in dit hoofdstuk is het AniMe Matrix-display. Het AniMe Matrix-display maakt gebruik van LED-lampjes op de achterzijde van de behuizing. Je kunt het AniMe Matrix-display configureren met verschillende lichteffecten middels de Armoury Crate software van ASUS. In het hoofdstuk invoerapparaten licht ik deze feature toe. Niet iedere Zephyrus G14 maakt gebruik van het AniMe Matrix-display; dit staat apart vermeld bij het model.


Presentatie is als een troon. Wanneer de verpakking opengaat, licht de Zephyrus G14 subtiel omhoog uit de verpakking. Verdere inhoud bestaat uit een gebruikershandleiding, informatie over garantievoorwaarden en een ‘Light it Up’ stripboek. ASUS levert een 180w-oplader mee met een DC-connector (voedingsstekker). Het is ook mogelijk om de Zephyrus G14 op te laden middels USB Type-C onder 65 watt. Voor gaming verlangt de Zephyrus G14 zijn eigen 180w-oplader om voldoende power te kunnen leveren.


De Zephyrus G14 komt in twee kleurvarianten: wit en grijs. ASUS zelf noemt de modellen maanlichtwit en eclips-grijs. Het review model betreft de eclips-grijze variant. De behuizing is volledig vervaardigd uit magnesiumlegering, dit is een mix van magnesium met andere metalen. Toevoeging van de andere metalen kan invloed hebben voor thermische doeleinden, evenals demping en schokweerstand.

In handen voelt de afwerking luxueus aan. In veel opzichten heeft de Zephyrus G14 veel weg van een MacBook Pro, maar dan met een gamingsausje. Persoonlijk vind ik de laptop er geweldig uitzien. Er zijn subtiele gaming-elementen, met name het toetenbord zelf en de knoppen boven het toetsenbord. Het AniMe Matrix-display is een feature die je volledig kunt uitschakelen, waardoor de laptop goed inzetbaar is in een werkomgeving. Nu ben ik iemand die dit niet doet, iedereen mag meegenieten van het moois. Ook met mijn RGB-rugzak loop ik tijdens donkere dagen verlicht door de Efteling.
Het mag duidelijk zijn dat AMD Ryzen 9 4000-series en Nvidia RTX aanwezig zijn. Een QWERTY (US lay-out) met een bredere spatiebalk voor de duim voor een beter samenspel tussen touchpad en toetsenbord. Voor secundaire functies maakt de lay-out gebruik van de FN-toets (functietoets). Hiermee kun je o.a. diverse mediafuncties mee beheren. Boven het toetsenbord bevinden zich een viertal fysieke toetsen en de powerknop.

De Zephyrus G14 maakt gebruik van twee 2.5w-speakers en twee 0.7w-tweeters. De laptop komt met Dolby Atmos-technologie voor de audio-instellingen. Onder Dolby Access in Windows 10 kan je de instellingen beheren. Er zijn verschillende equalizer-instellingen voor dynamisch, gaming, film en muziek aanwezig. Je kunt deze instellingen verder tweaken. Uit ervaring heb ik ondervonden dat het geluid goed klinkt voor een laptop. Een test met ‘Johnny & Hurricanes – Red River Rock’ en ‘Boney M. – Rasputin’ klinken vol voor een laptop. Het geluid bevindt zich met de Dolby Atmos-techniek rondom de Zephyrus G14.


De laptop tilt zichzelf op wanneer geopend en neemt weer een vlakke positie aan wanneer gesloten. Het optillen van de behuizing zorgt voor ruimte tussen de ondergrond en de laptop, dit ter optimalisatie van de airflow. Er bevinden zich twee fans onder op de laptop: links en rechts. Verse lucht trekt de laptop aan via de onderzijde, waarna de warme lucht via de zijkanten en de rand bij het beeldscherm de behuizing verlaat.
Op de linkerzijde zitten de volgende aansluitingen: de DC-ingang, een HDMI-poort (2.0b), een USB 3.2 Gen 2 Type-C poort en een microfooningang. Aan de rechterzijde zitten twee USB 3.1 Gen 1 Type-A-poorten, nog een USB 3.2 Gen Type-C-poort en een Kensington-slot.Aan de onderzijde zijn de intakes zichtbaar van de twee fans. Toegang is mogelijk met het verwijderen van de Philips schroeven. Upgrade mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de M.2-SSD, de enkele SO-DIMM en de Wi-Fi/Bluetooth-chip. Voorop ter hoogte van de Windows 10 Pro sticker zijn de twee speakers van 2,5 watt zichtbaar.Meer informatie en details bespreek ik in het opvolgende hoofdstuk. De Zephyrus G14 heeft nog wat verfijnde designelementen, hieronder zichtbaar op de luchtuitlaat (exhaust). De magnesiumlegering afwerking complimenteert het totaaldesign. Het feit dat gaming en de looks van een MacBook Pro samenkomen is een mooie creatie.
Toetsenbord

De Zephyrus G14 heeft een chiclet-toetsenbord. Het toetsenbord klinkt wat luider dan gebruikelijk voor een laptop, toch stoort het mij niet. Ik ben een doorgewinterde gebruiker van mechanische toetsenborden. Zo is de geluidsproductie een stuk stiller dan je gemiddelde Cherry MX-switch. De Zephyrus G14 heeft een aangename feedback; er is geen sprake van een actuatiepunt. Echter geeft het voor een laptoptoetsenbord wat meer voldoening.

Het toetsenbord maakt gebruikt van witte LED-verlichting als backlight. Eerdere productiemodellen uit april en maart hadden problemen met uniformiteit. Met wat firmware-updates heeft ASUS dit redelijk opgelost. Het reviewmodel (ASUS ROG Zephyrus G14, GA401IV-HA116T) is een productiemodel uit juni 2020; het toetsenbord heeft een nette lichtspreiding over het toetsenbord. Met de FN-toets, in combinatie met de cursortoetsen omhoog en omlaag, is de helderheid te bepalen. Omhoog staat voor een hogere helderheid, waar omlaag voor een lagere helderheid staat tot volledig uit.

Het toetsenbord is ingericht met diverse multimediatoetsen op de F1 tot F12-toetsen. De combinatie van de FN-toets met F-toetsen is als volgt: F1 geluid dempen, F2 achteruit knop (muziek), F3 pauze/afspelen, F4 vooruit knop (muziek), F5 wisselen tussen energieschema’s (silent, performance en turbo), F6 printscreen met handmatig knipkader, F7 schermhelderheid omlaag, F8 schermhelderheid omhoog, F9 wisselen tussen scherm, tweede scherm of duplicatie, F10 touchpad aan/uit, F11 slaapmodus en F12 vliegtuigstand. Boven het toetsenbord bevinden zich nog vier fysieke mediatoetsen: geluid omhoog en omlaag, microfoon dempen en een ROG-toets om een ROG Armoury software toets. Je kunt de knoppen modificeren naar wens middel de ROG Armoury Software. Niet ver van de mediatoetsen bevinden zich nog een drietal LED-indicators voor aan en uit, opladen en een SSD-activiteit lampje.Touchpad en vingerafdrukscanner

Het touchpad is vervaardigd van glas, deze is 10.4 cm bij 6 cm. Scrollen door pagina’s gaat met twee vingers tegelijkertijd op het touchpad. Een veeg omlaag met drie vingers roept het bureaublad op. Een veeg omhoog met drie vingers laat de actieve apps en vensters zien. Vegen naar links en rechts met twee vingers staat gelijk aan volgend en vorige in browsers en mappenstructuren. Het touchpad voelt gecontroleerd aan met een aangename feedback. Een klik is hoorbaar wanneer je deze indrukt. Het formaat is voldoende voor gaming, mocht je geen gamingmuis gebruiken. Ik kan niet zonder gamingmuis, een touchpad is handig, maar niet mijn ‘cup of tea’ als ik potentie heb om in-game te winnen. Het wisselen tussen de touchpad en spatiebalk is dankzij de bredere spatiebalk plezierig, hiermee win je extra tijd.

De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de powerknop (aan- en uitknop). Normaliter maak ik geen gebruik van wachtwoorden; echter op een laptop vind ik het wel fijn. Veelal is een laptop toch vaker ‘out in the open’. De vingerafdrukscanner configureer je bij het instellen van de Windows 10-installatie. Het werkt precies hetzelfde als het instellen van TouchID voor een iPhone. Je rust de vinger een paar keer op de knop en vervolgens neem je nog wat verschillende posities aan. Inloggen met de vingerafdrukscanner gaat snel. Je moet de powerknop niet indrukken, enkel je vinger er zachtjes op laten rusten.Benchmarks

In dit hoofdstuk deel ik statistiek afkomstig uit CPU, GPU en CPU/GPU-gecombineerde benchmarks. Indien nodig licht ik kort mijn bevindingen toe. In het hoofdstuk ‘in de praktijk’ ga ik dieper in op de totaalervaring. De resultaten zijn tot stand gekomen met de Zephyrus G14 aangesloten op de 180w-oplader/adapter. Het energieschema staat op GameTurbo (hoogste prestaties) in Windows 10; dit komt overeen met de Turbo optie in de ROG Armoury software.M.2 SSD

De Intel 660p 1TB M.2 NVMe-SSD leest en schrijft sequentieel met 1.800 MB/s. De snelheid is niet slecht, maar ook zeker niet op het niveau wat het vandaag de dag zou kunnen zijn, wel voldoet deze voor de snelheid van het systeem. Nu is de Intel 660p een M.2 NVMe-SSD van het middensegment, een upgrade naar een snellere M.2 NVMe is een optie.


Temperaturen en geluidsproductie

De Zephyrus G14 gaat voor compact met krachtige prestaties. Het systeem weet flink wat lucht te verplaatsen. Geluidsproductie onder Turbo mode zit om nabij de 50 dB(A). Dit is zeker hoorbaar tijdens gebruik. Met een goede set aan ingebouwde speakers en tweeters weet in-game geluid of muziek dit redelijk naar de achtergrond te brengen. Met een headset is het vanzelfsprekend nog minder goed hoorbaar.

Bij normaal gebruik, zonder de Turbo en Performance mode schommelt de laptop tussen de 40 tot 42 dB(A). Dit is tijdens workloads en/of gaming. Zeer acceptabel als je het mij vraagt. De CPU-temperatuur onder Turbo mode loopt flink op. Mocht de Zephyrus G14 je vaste laptop/desktop zijn, dan adviseer ik je een laptop koeler. Bij intensief gebruik wordt het bovenste gedeelte van de laptop wat warmer. De laptop is goed in staat om na intensief gebruik weer redelijk snel te kunnen afkoelen. De compacte vormfactor zorgt ervoor dat de temperatuur onder de Turbo en Performance mode hoger ligt. Ik vind het niet schrikbarend, wel is het iets om rekening mee te houden.


Batterij

De Zephyrus G14 laat een goede indruk achter als het om batterijduur gaat. Gemiddeld had ik een batterijduur van zes tot zeven uur tijdens het online surfen, werken in office en het afspelen van muziek met Spotify. Voor gaming was de batterijduur gemiddeld drie uur. Mijn voorkeur gaat uit naar een gaminglaptop aangesloten op het netstroom, de laptop kan dan zijn prestaties volledig benutten.

Mobiliteit bestaat bij mij niet uit gamen met een gaminglaptop en dan niet aangesloten mogen zijn op het netstroom voor volledige vrijheid. Begrijp mij niet verkeerd, dit behoort toe tot de mogelijkheden. Voor mij bestaat mobiliteit uit gaming ongeacht het moment of waar je bent. In opvolging is productiviteit met een langere batterijduur een pluspunt. Een lekkere gaming stoel met een dikke setup is heerlijk, maar achteroverleunend op de bank met de Zephyrus G14 op schoot is ook een geluksmomentje. Opladen duurt gemiddeld ander halfuur tot twee uur met de 180w-oplader.


De opvolgende metingen zijn gemaakt met de X-Rite iDisplay Pro. Om de metingen te verrichten is gebruik gemaakt van de DisplayCal software. Het 14-inch WQHD-scherm van de Zephyrus G14 is een IPS-paneel. De resolutie bedraagt 2560×1440 pixels met een verversingssnelheid van 60Hz.

Vanuit de specificaties heeft deze Zephyrus G14 een 100% sRGB-bereik, pantone-validatie en adaptive sync (FreeSync). De metingen met de X-Rite iDisplay Pro middels de DisplayCal software moeten uitwijzen of het IPS-paneel van de Zephyrus G14 de bovenstaande beloftes nakomt.

Vanuit de meting levert het scherm 322 nits bij de maximale schermhelderheid. Het contrast ligt vanuit de meting op 1620, wat een nette score is. De gemeten kleurtemperatuur op een wit scherm bij maximale helderheid is 7400K. Bij de sRGB-meting komt lager uit op 95% aan dekking. Dit is een mooi resultaat, wel is het wat lager dan de verwachtte 100%. De Adobe-RGB dekking zit op 66.9% en de DCI P3 dekking op 71.4%. Desondanks is het een erg mooi scherm met comfortabele kijkhoeken. Ik zou de 1920×1080/120Hz variant eerder aanraden als gaming met het primaire doel is. Als er ook productiviteit bij komt kijken, dan is de 2560×1440/60Hz variant interessanter.


Standaard levert ASUS zijn ROG Armoury-software mee. De software is aanwezig voor volledig beheer van de Zephyrus G14. Overige ROG-randapparatuur maakt ook deel uit van het ROG Armoury-ecosysteem. Combineer je een ROG-gamingmuis, dan kan je deze ook rechtstreeks beheren in ROG Armoury. Het startscherm van de software geeft de modi weer, deze schakelt met de energieschema’s binnen Windows 10. Persoonlijk vind ik het fijn om de ROG-knop boven het toetsenbord in te drukken, deze roept direct de ROG Armoury-software op. Tussen de Turbo mode en Performance mode ondervond ik marginale verschillen.AniMe Matrix is aanwezig op dit model van de Zephyrus G14. In de software kun je diverse schema’s aanmaken met bestaande verlichtingseffecten. Het is mogelijk om automatisch te roteren tussen deze effecten, evenals het bepalen van de lichtintensiteit en snelheid. Teksteffecten behoort ook tot de opties, in de software is een ASUS zijn veel de algemene systeemfonts beschikbaar. Ook levert ASUS zijn eigen ROG font mee. AniMe Matrix is ook inzetbaar voor systeeminformatie en notificaties, bestaande uit e-mails, tijd, datum en het batterijniveau.De ROG Armoury-software voorziet in AURA-gerelateerde opties, software en firmware updates, ROG nieuws en diverse gaming-opties. Ik heb diverse visuele bugs ervaren, echter geen bugs die het gebruik van de Zephyrus G14 belemmeren.
Met de Zephyrus G14 heb ik een stukje vrijheid ervaren. Veelal zit ik opgesloten op mijn computerkamer, dit klinkt allemaal vrij dramatisch, maar zo erg is het ook weer niet. Wel kriebelt het al langer om iets krachtigs in handen te hebben. Ik ben redelijk verwend met een krachtige desktop, alles wat direct veel langzamer aanvoelt is voor mij een no-go. Het is komisch dat de Zephyrus G14 mij op natuurlijke wijze enthousiasmeerde om mijn Steam-bibliotheek eens nader te inspecteren. Zo kwam ik in contact met Mafia II: Definitive Edition. De in-game soundstracks uit de jaren 40 en 50 galmden hier door de keuken. Ik was oprecht aan het genieten.

Voor productiviteit ben ik nog veel achter mijn desktop te vinden. Met twee beeldschermen werkt dit aangenaam. Voor gaming liet ik mijn desktop/1080 Ti afgelopen periode vaak in de steek. Met de Zephyrus G14 vind ik het heerlijk om beneden in de huiskamer en keuken te gamen. Ik krijg dan toch wat meer mee van de dag. Ik ben immers ook maar mens.

De benchmarkresultaten stellen niet teleur. De processor laat spierballen zien en presteert beter dan de Intel Core i5 10600K-desktopversie in multi-threaded workloads. Bij single-thread workloads is de Intel Core i5 10600K sneller. Misschien denk je: “waarom vergelijkt Pim een laptopprocessor met dat van een desktopprocessor?” Het is enkel om duidelijk te maken wat de AMD Ryzen 9 4900HS weet neer te zetten met een TDP van maar 35 Watt.

Ik heb Mafia 2: Definitive Edition opgenomen in de benchmarks voor een stukje nostalgie. Wel is de game veel minder goed geoptimaliseerd dan bijvoorbeeld Shadow of the Tomb Raider. Terwijl Shadow of the Tomb Raider er grafische gezien een stuk beter uitziet. Hier komt DLSS om de hoek kijken, het voordeel van de Zephyrus G14 met een RTX 2060 Max-Q Design. Dit maakt de RTX 2060 Max-Q Design toekomstbestendiger dan de GTX 1650 Ti en 1660 Ti-varianten van de Zephyrus G14.

Mobiliteit (portable) is een pluspunt van de Zephyrus G14. Je hebt een power house in handen met een kleine vormfactor, dit vind ik zo bijzonder aan de laptop. Ook is de featureset behoorlijk rijk. Al deze features zijn te vinden in de review: scroll gerust even terug naar boven.


De ASUS ROG Zephyrus G14 (GA401IV-HA116T) is een compacte gaminglaptop met indrukwekkende specificaties. Een octa-core wat zich resulteert in 16 threads… Oh Mama! De combinatie van een geïntegreerde videochip, de Radeon RX Vega 8 en de RTX 2060 Max-Q Design zorgen voor gaming op niveau: it’s all part of the G14 deal.

De compacte vormfactor is iets wat mijn ogen keer op keer streelt. De Zephyrus G14 mag er zijn. Of dit nu thuis op de keukentafel is of op kantoor: de G14 staat zijn mannetje. Niet enkel als het om ontwerp gaat, maar ook om de prestaties. De AMD Ryzen 9 4900HS duwt er monsterlijke workloads doorheen. Recentelijk heb ik de Intel Core i5 10600K (desktopprocessor) getest, dit mag dan wel een hexa-core (6 kernen om 12 threads) zijn, de AMD Ryzen 9 4900HS laat deze processor met een TDP van 125 Watt achter zich. Het is magisch dat de AMD Ryzen 9 4900HS dit weet te presteren met een TDP van maar 35 Watt. Dit betreft vooral de multi-core prestaties, op single-core prestaties is de Intel processor de 4900HS nog voor. De vergelijking is om aantoonbaar te maken hoever AMD is met zijn mobiele Ryzen generatie.

De mid-range RTX 2060 Max-Q Design presteert prima. Het niveau ligt nét wat lager dan dat van de reguliere mobiele RTX 2060, evenals dat van de mobiele RTX 2070 en RTX 2080. In dit prijssegment zou een RTX 2070-gaminglaptop een overweging kunnen zijn, met één grote maar: je levert volledig in op mobiliteit. De Zephyrus G14 is op het moment van schrijven nog redelijk uniek. Als je in de markt bent voor een compacte gaminglaptop met mobiliteit, forse CPU-kracht samen met zeer capabele videokaart, dan is de Zephyrus G14 een geweldige keuze.

Het beeldscherm mag er zijn, voornamelijk gebaseerd op de testwaarde. Het is een prettig scherm om op te werken, vooral deze 2560×1440/60Hz-variant draagt bij aan productiviteit. De extra pixels maken twee browser(s) naast elkaar een betere ervaring dan op 1920×1080-resolutie. In Windows 10 schaal ik gemiddeld op 125 of 150 procent lay-out. Standaard schaalt de laptop op 200 procent, dit voelt als een beperking aan schermruimte. Mijn advies is schalen op een lay-out van 125 of 150 procent. Is gaming je primaire doel, dan zou ik eerder de 1920×1080/120Hz-variant nemen. De sRGB-dekking zit op 95 procent, net wat minder dan de vermeldde 100 procent, maar alsnog zeer accuraat voor de bijna volledige sRGB-dekking.

Er is gesleuteld aan de aanwezige hardware om het in deze compacte vormfactor te verwerken. Het sleutelen zit hem vooral in de RTX 2060 Max-Q samen met een laag verbruik van de AMD Ryzen 9 4900HS onder een TDP van 35 Watt. Met de Turbo mode en Performance mode is vooral de CPU een stuk warmer, oplopend tot 95 graden Celsius. De RTX 2060 Max-Q schommelt in zowel de Turbo als Performance mode rond de 80 graden Celsius. Door zijn compacte vormfactor moeten de fans meer lucht verzetten, op 40 centimeter afstand meet ik 50.2 dB(A) met de Turbo mode. Met de Performance mode is de kloof aan temperaturen niet groots. Wel is de geluidsproductie wat lager op 40 centimeter met 47.9 dB(A). Onderscheid in prestaties zijn marginaal. Persoonlijk verkies ik de Performance mode voor een stillere werking.

Batterijduur kwam gemiddeld uit op zes tot zeven uur met actief gebruik. Ik hield mij dan ook niet in met het draaien van diverse applicaties naast elkaar. De software van ASUS voldoet. De ROG Armoury heeft soms last van kleine bugs, vooral visuele bugs. De ingebouwde speakers en het chiclet-toetsenbord zijn van hoog niveau. De ingebouwde vingerafdrukscanner is subtiel verwerkt in de powerknop en werk accuraat.

Onder de eindstreep heb je met de Zephyrus G14 een mobiel werkpaard. Het wisselen tussen mij desktop en deze laptop voelt vrij natuurlijk aan. Er is voldoende kracht voor games op 2560×1440 of 1920×1080 met veelal high tot very high instellingen. De Zephyrus G14 onderscheidt zich als compacte gaminglaptop met een rijke featureset.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid