Review: ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)
Links; Navigatie;In deze review zullen we een kijkje nemen naar de ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)-laptop. Deze laptop is te koop in twee verschillende kleuren: “Eclipse Grey" en “Platinum White". Beide hebben een wat matte kleur. De laptop die wij ter review ontvangen hebben is de witte variant en heeft een prijskaartje van ongeveer € 2000. Bij het bezichtigen van de laptop valt het direct op dat Asus ervoor gekozen heeft om deze laptop een minimalistisch design te geven met een mooi verlichtingsontwerp, de Slash Lighting-array.
De voorganger van deze laptop was ook voorzien van een led-matrix. Deze Slash Lighting-array is mooi verwerkt in de laptop en is ook instelbaar. Voor mensen die graag een gaminglaptop willen, maar deze ook willen gebruiken in professionele omgevingen, is dit zeker een aanrader.
Categorie | ASUS ROG Zephyrus G16 2024 |
---|---|
Besturingssysteem | Windows 11 Home |
Processor | AMD Ryzen AI 9 HX 370 (12 core 24 threats) |
Beeldscherm | 16" 2.5K (2560x1600), 240Hz, OLED |
Grafische kaart | NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 Laptop GPU 8GB GDDR6 Tot 1650MHz Boost Clock, 105W |
Geheugen | 8GB*2 LPDDR5X on board |
Opslag | 1TB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD |
Beveiliging | BIOS Administrator Password and User Password Protection Trusted Platform Module (Firmware TPM) Pluton Security Processor Secured-core PC (Level 3) McAfee® 30 days free trial |
Webcam | 1080P FHD IR Camera for Windows Hello |
Toetsenbord | RGB-gaming toetsenbord niet per toets instelbaar |
Communicatie | 802.11 be Wi-Fi 7 + Bluetooth v5.4 |
Audio | Smart Amp Technology Dolby Atmos AI noise-canceling technology Hi-Res certification (for headphone) Built-in 3-microphone array 4-speaker (dual force woofer) system with Smart Amplifier Technology, 2 Tweeters |
Audio Jack | 1x microfoon-ingang/koptelefoon-uitgang combo jack |
I/O Poorten | 1x 3.5mm Combo Audio Jack 1x HDMI 2.1 FRL 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C support DisplayPort™ / power delivery 1x Type-C USB 4 with support for DisplayPort™ / power delivery (data speed up to 40Gbps) 1x card reader (SD Card) (SD Express 7.0) |
Batterij | 90WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion |
Stroomadapter | 200W adapter |
Afmetingen (BxDxH) | 35.4 cm x 24.6 cm x 1.49 cm ~ (1.64 cm met rubbers) |
Gewicht (met batterij) | 1,85 kg |
Kleur | Platinum White |
Verpakking
In de doos van de laptop zit de verpakking van de ASUS Zephyrus G16. Deze is zeer subtiel, met een enkele beschrijving aan de zijkant van wat er in de doos aanwezig is. Deze doos is ook voorzien van een matte coating, wat voor een mooi geheelplaatje zorgt bij het unboxen van deze laptop.
Inhoud
In de verpakking van de laptop is ook de adapter bijgeleverd met modelnummer A20-200P1A met een totaal outputvermogen van 200W. Verder is er in de matte doos waar de laptop zich in bevindt een gebruikershandleiding aanwezig, alsook het garantieboekje. Verder zijn er geen extra accessoires geleverd bij deze laptop.
Toetsenbord
Het toetsenbord van de ASUS Zephyrus G16 zorgt voor een aangename typervaring. De layout en grootte van het toetsenbord zijn even groot als de G14-variant. De extra plaats die beschikbaar is bij de G16 wordt gebruikt voor het verhogen van de audio-ervaring en niet voor een groter toetsenbord. Of het verder uit elkaar plaatsen van de toetsen. Persoonlijk vind ik het niet nodig dat er een ander toetsenbord gebruikt moest worden, omdat dit toetsenbord perfect voldoet aan alle verwachtingen van een toetsenbord van een laptop, namelijk een duidelijke feedback van de toets zelf. De toetsen zijn ook stabiel en uniform bij het indrukken in het midden of aan de zijkant van een toets. Dit zorgt voor een aangename type-ervaring.
RGB-verlichting
Op de achterzijde van de laptop is de Slash Lighting-array aanwezig. Deze is jammer genoeg niet RGB, maar deze is gemaakt van witte LED’s, dus voor de echte RGB-liefhebbers zal het moeten volstaan met de RGB op het toetsenbord. De LED-array op de achterzijde is ook te configureren in ASUS Armory Crate; hier kunnen verschillende motiefjes ingesteld worden. Verder is in de Armory Crate-software ook de kleur van het toetsenbord in te stellen. Het toetsenbord heeft niet de mogelijkheid tot het instellen van individuele toetsen.
Trackpad
Asus heeft ervoor gekozen om de trackpad zo groot mogelijk te maken, tot aan het toetsenbord zelf. Wat gewoonweg top is als deze ruimte beschikbaar is, zou ik zeggen: gebruik deze ook, en dat hebben ze zeker gedaan. Het trackpad voldoet aan alles wat je van een trackpad verwacht. Dan heb ik het over een responsief trackpad dat alle bewegingen vlot volgt. Het gebruiken van gestures gaat ook vlot en simpel. De knoppen van de trackpad zijn niet de beste en kunnen als mushy ervaren worden, maar dit is niet storend.
Scherm
Het scherm van deze laptop is zeer goed. Deze laptop maakt gebruik van een OLED-scherm met een resolutie van 2560 x 1600. Deze laptop heeft een schermgrootte van 16" in combinatie met deze resolutie, en je hebt een zeer mooi scherm dat duidelijk alles helder toont. Ook beschikt dit scherm over een verversingssnelheid van 240 Hz wat ideaal is voor de gamers. Verder is het scherm afgewerkt met een glossy finish, wat wel enkele voor- en nadelen heeft. De voordelen hiervan zijn dat je bij een OLED-scherm heel duidelijk de diepe, zwarte contrasten ziet die dit scherm biedt. Voor veel mensen is een glossy scherm helderder en duidelijker.
Wat dan het nadeel is van een OLED-scherm met een glossy finish, is de reflectie van licht. Dit kan voor een storend effect zorgen als er veel lichtreflectie op het scherm van je computer valt. Bij een matte finish worden deze reflecties als minder storend ervaren. Dit probleem heb je bij alle OLED’s die beschikken over een glossy finish. Mijn persoonlijke keuze gaat uit naar een matte finish, maar dit is voor iedereen verschillend.
Verder maakt dit scherm gebruik van OLED, wat voor velen een afschrikker kan zijn op het vlak van burn-in. Maar ondertussen staat deze technologie zeer ver, en door gebruik te maken van verschillende image-cleaning- en pixel-shiftingtechnieken kan de kans op burn-in gereduceerd worden. Wat niet wil zeggen dat er geen burn-in zal zijn, maar dit kan enorm beperkt worden. Deze technieken die gebruikt worden voor het onderhoud van het paneel zijn ook beschikbaar in de ASUS Armory Crate. Verder wil ik nog toelichten dat een WOLED-paneel niet evenveel lichtintensiteit produceert als een QD-OLED. Dit kan een probleem zijn voor hoogbelichte omgevingen.
OLED’s en windows
Om nog wat verder in te gaan op het OLED-paneel zelf. Wil ik nog eens spreken over de pixel layout die gebruikt wordt op dit paneel; het gaat hier namelijk over een WOLED-paneel. Bij dit paneel wordt er gebruikgemaakt van vier subpixels. Namelijk de RGB-subpixels en als vierde nog een witte subpixel. De lay-out van deze subpixels in een WOLED is naast elkaar voorzien. Binnen Windows wordt er nog altijd rekening gehouden met een IPS-pixellayout, wat ervoor kan zorgen dat je toch enige randen kan zien rond tekst. Omdat Windows geen voorziening heeft voor OLED-panelen.
Bouwkwaliteit
“De behuizing van de Zephyrus G16 is gemaakt van aluminiumlegering 6063 en is zorgvuldig CNC-gefreesd om overtollig volume te minimaliseren, met behoud van stijfheid." Dit is een rechtstreekse quote van de ASUS-website, en ik denk dat deze zeker correct is voor deze laptop. Door gebruik te maken van hoogwaardig aluminium blijf je een robuuste laptop behouden, maar kan je deze laptop nog steeds zo dun en licht maken. Het scherm is het enige wat fragiel kan aanvoelen. Dit komt door het zo dun mogelijk maken van de laptop.
Het is ook te begrijpen dat hier een compromis moet worden gesloten. De scharnieren van de laptop zijn zodanig gekozen dat de laptop met één hand kan opengemaakt worden. Dit is altijd een plus. Het enige nadeel is dat het scherm wat wiebelig kan zijn bij het neerzetten van de laptop op een tafel, of het lichtjes stuiten tegen het scherm; kan deze lang na wiebelen.
Audio
Op het vlak van audio kwaliteit is deze laptop echt een topper. Deze laptop kan aan de hand van de ruimte die zich in het chasis bevindt ervoor zorgen dat je diepe bas ondervindt, alsook mooie hoge en heldere tonen bij luid volume. Dit zou een voorbeeld moeten zijn van de gouden standaard van speakers in een laptop. Voor een speakerservaring uit een laptop is dit echt heel goed en zijn er hier geen opmerkingen over.
I/O-poorten
Deze laptop beschikt over een SD-kaartlezer, wat gemakkelijk kan zijn om foto’s en video’s van camera’s over te zetten. Verder beschikt deze G16 ook over twee type-A USB-poorten die een USB 3.2 Gen 2-specificatie hebben. Dit wil zeggen dat deze een overdrachtssnelheid van 10 gbps aankunnen. Wat ook altijd een leuke toevoeging is, is de mogelijkheid voor het inpluggen van een bedraad audio-apparaat aan de hand van de audiojackaansluiting. Er zijn twee verschillende types USB-C-aansluitingen op de laptop. De USB-C-connector aan de zijde van de voedingsconnector is een 40 Gbps-connector die ook stroomlevering aankan.
Aan de andere zijde van de laptop, waar de SD-kaartlezer zich bevindt, is de tweede USB-C-connector te vinden die ook stroomlevering kan, maar over een lagere snelheid beschikt, en ook de mogelijkheid biedt om over deze connector DisplayPort aan te sturen. Verder is er voor beeldverbinding ook nog een HDMI 2.1-poort voorzien op de laptop, die het gemakkelijk maakt om ergens te projecteren.
Als laatste is er nog de voedingsaansluiting voor deze laptop. Dit is een custom connector voor het opladen van deze laptop, die een gelijkaardige vorm heeft aan de USB-C-connector, dus vergis je niet, deze zijn niet hetzelfde. Dit kan voor onervaren gebruikers verwarrend zijn. Deze laptop beschikt over de nodige aansluitingen voor dagelijks gebruik en maakt weinig compromis op het vlak van I/O, ook al had ik graag nog een ethernet-aansluiting gezien voor het gamen.
Batterij
Voor de batterij maken ze gebruik van een batterij met een capaciteit van 90 Wh, wat niet de maximale capaciteit is van een laptop. De maximale capaciteit van een laptop wordt zowat beslist door de maximale capaciteit van de batterij die je mag meenemen op een vlucht. Deze capaciteit is 100 Wh, dus er is nog wat marge tot vergroting van de batterij, maar dit zal ook geen wereld van verschil maken. Verder is dit een zeer standaard grote batterij. Deze batterij kan op verschillende manieren opgeladen worden door gebruik te maken van de meegeleverde oplaadkabel aan een snelheid van 200W. Maar er is ook de mogelijkheid om de laptop op te laden aan de hand van de USB-C-connector die zich bevindt op de laptop. Bij deze optie is wel de laadsnelheid beperkt tot een vermogen van 100 W.
Webcam
De webcam van de ASUS Zephyrus G16 is geen uitblinker in deze categorie. Maar het is zeker ook geen slechte webcam. Dus zeer goed te gebruiken voor dagelijks gebruik, maar deze is niet speciaal beter dan een gemiddelde webcam op een gelijkaardige computer. Op het vlak van lage lichtintensiteit-situaties is een webcam meestal zeer zwak en dat is hier ook het geval.
Tijdens het gamen merk je dat de laptop flink zijn best doet om de krachtige hardware koel te houden. Dit resulteert in flink wat geluid van de ventilatoren, die duidelijk hoorbaar zijn en soms zelfs behoorlijk luid kunnen worden. Daarnaast wordt het toetsenbord voelbaar warm tijdens intensieve gamesessies. Hoewel dit een normaal verschijnsel is bij laptops met zulke krachtige componenten, is het toch goed om in gedachten te houden, vooral als je lange tijd achter elkaar speelt.
7-Zip
Cinebench R23 Single-core
Cinebench R23 Multi-core
Shadow of the Tomb Raider
Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de ASUS ROG Zephyrus G16. Het is een laptop die een mooie balans weet te vinden tussen prestaties, bouwkwaliteit en design. Het OLED-scherm levert een indrukwekkend beeld, maar is wel glossy en reflecteert soms wat fel. De behuizing is solide, minimalistisch en ziet er best leuk uit, maar het scherm is wel dun en kan breekbaar aanvoelen.
Verder zijn de inputdevices over het algemeen erg fijn in gebruik, en is zelfs de audio prima voor een laptop. Het geheel is lekker veelzijdig, al had een ethernetaansluiting handig geweest. De accuduur is prima in zowel licht als zwaarder gebruik en het is fijn dat de laptop ook gewoon over USB-C op te laden is. Tot slot is er een webcam op de laptop geplaatst, die in principe zijn werk doet, maar niet super is. Deze laptop heeft een mooi totaal pakket en kan verkregen worden voor een prijs van rond de € 2000.
De ASUS Zephyrus G16 is dus zeker een prima keuze wanneer je op zoek bent naar een laptop met enorm veel mogelijkheden op een redelijk formaat. Zoals bij elke laptop zullen er wat dingen zijn die beter kunnen, al lijkt ASUS hier over het geheel genomen beter dan gemiddeld rekening mee gehouden te hebben.