Sponsor

Review: ASUS RT-AX86U

Router

90%
Wi-Fi 6 prestaties van hoog niveau!

In het kort

De ASUS RT-AX86U betreft de grote broer ten opzichte van de RT-AX82U. Voor het extra geld krijg je betere Wi-Fi 6 én Wi-Fi 5-prestaties, een 2,5Gbps-LAN-poort en een extra USB 3.0-poort.

 • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: ASUS RT-AX86U

Deze review betreft de bespreking van twee producten. Links:

De ASUS RT-AX86U en RT-AX82U zijn twee Wi-Fi 6 gamingrouters die eind juni op de markt kwamen. De RT-AX86U is de krachtigere van de twee; dit betreft een Dual-Band Wi-Fi 6 router, ofwel 802.11ax. De RT-AX82U is ook een Dual-Band Wi-Fi 6 router, met wat minder processorkracht, RAM-geheugen en een wat langzamere 2.4GHz-frequentieband. Het prijsverschil tussen de twee is circa € 90,-, waar de RT-AX82U op het moment van schrijven € 179,- kost en de RT-AX86U € 269,-.

De verschillen gaan we tijdens dit nieuwe reviewavontuur samen ondervinden. In het opvolgende hoofdstuk ga ik dieper in op de specificaties. De RT-AX86U heeft nét wat meer op verschillende fronten, voor een hogere prijs.


Een overzicht van de specificaties ASUS RT-AX86U:

Vorig jaar in maart 2019 had ik de RT-AX88U op de pijnbank; dit was de eerste Wi-Fi 6-router van ASUS. Overigens was dit de allereerste Wi-Fi 6-router, terwijl Wi-Fi 6 op dat moment van schrijven nog niet officieel was. De RT-AX86U doet mij veel denken aan de RT-AX88U, maar heeft één klein voordeel: de router heeft zijn tijd mee. Zo mag de RT-AX86U minder LAN-poorten hebben – vier versus acht poorten op de RT-AX88U. Wel heeft de RT-AX86U een 2.5Gbps-LAN-poort, die overigens niet aanwezig is op de RT-AX82U.

De RT-AX86U heeft een 2.4GHz-frequentieband met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 861 Mbps. De 5GHz-frequentieband heeft een maximale theoretische doorvoersnelheid van 4.804 Mbps. Ter informatie: de maximale theoretische doorvoersnelheid is de maximale snelheid die haalbaar is op een frequentieband. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van omgevingsvariabelen. In de ideale ‘Wi-Fi-wereld’ is dit haalbaar – in de praktijk is het vrijwel onhaalbaar. Zowel de RT-AX86U als RT-AX82U heeft één Gigabit WAN-poort en vier Gigabit LAN-poorten. Er is kanaalondersteuning op 20, 40, 80 en 160 MHz, linksamenvoeging en Dual-WAN op beide routers. De RT-AX86U heeft twee USB 3.0 Type-A-poorten, waar de RT-AX82U er ééntje heeft.

Een overzicht van de specificaties ASUS RT-AX82U:

De RT-AX82U heeft een minder snelle 2.4GHz-frequentieband met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 574 Mbps versus de 861 Mbps op de RT-AX86U. Op de 5GHz-frequentieband loopt de RT-AX82U op tot een theoretische doorvoersnelheid van 4.804 Mbps, net als op de RT-AX86U. De aanwezige 1.5 GHz Tri Core processor is wat minder snel dan de 1.8 GHz Quad Core-processor van de RT-AX86U. Ook is de RT-AX86U uitgerust met 1 GB aan RAM, waar de RT-AX82U 512 MB aan RAM heeft.

Opties zoals Mesh (AiMesh), AP, QoS en terugwaartse compatibiliteit voor Wi-Fi 5 en voorgaande versies maken onderdeel uit van de featureset van beide routers. De RT-AX82U is de compactere van het duo en heeft net als de RT-AX86U verlichting aan de voorzijde.


De RT-AX86U en RT-AX82U komen in degelijke verpakkingen – beiden voorzien van een verpakkingssleeve. Accessoires bij de RT-AX86U bestaan uit een gebruikershandleiding, de power adapter, een LAN-kabel en vier losse antennes.


De RT-AX86U gaat de hoogte in, waar de RT-AX82U kiest voor een laag ontwerp. Op de voorzijde is een rode grill aangebracht. Niet ver daarboven zitten diverse LED-indactors met statussen voor onder andere WPS, de vier LAN-poorten, internet, de twee frequentiebanden en power. Het ontwerp zelf oogt traditioneel en is vrij bescheiden als het om gamingaccenten gaat.
Bovenop de router zitten drie antenne-aansluitingen; hier siert het ASUS logo. Rondom de routers, zowel op de voor- als achterzijde, maakt ASUS gebruik van inkepingen voor de hitteafdracht. Op de achterzijde komt de ‘gaminglook’ wat beter tot zijn recht. Op weerskanten is de router voorzien van een knop: links is dit een WPS-knop en rechts een LED aan- en uitknop.
Aan de achterzijde zit het arsenaal aan aansluitingen, bestaande uit een DC-ingang, een aan- en uitknop, twee USB 3.0 Type-A-poorten, een 2.5Gbps-LAN-poort, een WAN-poort en vier 1Gbps-LAN-poorten. De 2.5Gbps-LAN-poort is aangeduid in het groen. LAN-poort 1 en LAN-poort 2 kan je aggregeren tot een 2Gbps-LAN-poort. LAN-poort 1 gaat door het leven als de ‘Game Port’; deze krijgt automatisch proiriteit voor gaming. Naast LAN-aggregatie heeft de router ook WAN-aggregatie door de WAN-poort te combineren met LAN-poort 4, met als resultaat een 2 Gbps WAN-poort. Deze opties gelden voor zowel de RT-AX86U als RT-AX82U. De RT-AX86U is niet aan de muur te monteren.De drie meegeleverde antennes draai je eenvoudig op de antenne-aansluitingen. Indien gewenst kan je deze naar een specifieke positie laten richten. Er zouden zich nog eens vier interne antennes in de behuizing moeten bevinden.De RT-AX82U komt met vergelijkbare accessoires als de RT-AX86U. Enkel zijn de antennes al gemonteerd, dus deze zitten vast. De accessoires bestaan uit een gebruikershandleiding, de power adapter en een LAN-kabel.Qua naam verschillen de routers niet zoveel, maar qua uiterlijk is het een ander verhaal. De RT-AX82U is vlak en oogt stealthy. Het doet mij denken aan een gevechtsvliegtuig uit de Nintendo Star Fox-serie, dan wel de legendarische Star Fox 64. De RT-AX82U kiest voor standaard een blauwe kleur, hoewel daar nu nog weinig van zichtbaar is. Overigens kan de ingebouwde LED-verlichting meer kleuren vertonen.De RT-AX82U heeft minder LED-indicators dan de RT-AX86U. Op de linkerzijde van de behuizing komen we deze tegen, bestaande uit internet, de twee frequentiebanden en een aan- uit LED-indicator. Op de rechterzijde is het ASUS-logo zichtbaar.
Net als de RT-AX86U is het ook niet mogelijk om de RT-AX82U aan de muur te monteren. Verder wordt de onderzijde gebruikt voor de hitteafdracht. De aansluitingen bestaan uit een DC-ingang, een aan- en uitknop, een USB 3.0 Type-A-poort, vier 1Gbps-LAN-poorten en een 1Gbps-WAN-poort. Naast de WAN-poort bevinden zich een WPS-knop en resetknop.Vooraf aan het opvolgende hoofdstuk poseren de twee Wi-Fi 6-broeders nog samen. Het verschil in formaat tussen de twee mag dan ook gelijk duidelijk zijn.
Vanuit een simpele setup, bestaande uit het benoemen van de draadloze verbindingen en de inloggegevens, komen we op het landingsscherm uit: de hoofdpagina van de RT-AX86U. Hier begint het avontuur aan uitgebreide features. Je kunt ervoor kiezen om de 2.4 en 5GHz-frequentieband samen te voegen als één SSID. De Rapture RT-AX86U bepaalt dan zelf wanneer deze schakelt tussen de verbindingen, afhankelijk van de signaalsterkte. In deze review laat ik de WEB UI van de RT-AX86U zien en deze is volledig vergelijkbaar aan dat van de RT-AX82U.


De landingspagina geeft vooral inzage in relevante informatie, bestaande uit internetstatus, de beveiliging, verbonden clients, aangesloten USB-apparaten en de draadloze instellingen. Doel is dat je de draadloze instellingen eenvoudig vanaf de landingspagina direct kan aanpassen. Opties zoals uitloggen, herstarten en taal zijn altijd zichtbaar bovenin de WEB UI. Het menu met een flinke lijst aan instellingen bevindt zich aan de linkerzijde van het scherm. Overigens is er ook een ASUS Router-app voor beheer.Het gastnetwerk mag niet ontbreken; deze kun je net als de standaard 2.4 en 5 GHz verbinding opsplitsen en samenvoegen. Er is ook ondersteuning voor Alexa/FTTT. Zelf gebruik ik de optie van een gastnetwerk zelden. Opties zoals extra beveiliging en Parental Control ontbreken niet. Verder werkt ASUS wederom samen met Trend Micro. Deze partij is redelijk bekend om het beveiligingen van netwerken en gebruikers. Je kunt handmatig en automatische virusscans uitvoeren via de router zelf, gebruikers en websites blokkeren en gebruikers uitsluiten wanneer deze besmet zijn. Met deze router kun je met een gerust hart de instellingen op automatisch laten staan. De Trend Micro-toevoeging voert dan automatisch alles updates, scans en daar waar nodig acties uit. Zo kun je onbezorgd door. De standaard firewallinstellingen zoals op consumenten routers zijn ook aanwezig.
Ingebouwde softwareprogramma’s mogen niet ontbreken. De processorkracht van deze router(s) moet toch ergens benut voor worden. De Rapture RT-AX86U verleent zich prima om een gedeelde netwerkschijf te maken via een USB 3.0-verbinding. Voor oudere printers komt de router met een EZ Printer setup. Met dit stappenplan voeg je oudere printers eenvoudig toe binnen een netwerk, zonder moeilijk te moeten doen met IP-adressen en aanvullende software.

Ondersteuning voor Alexa/IFTT behoort tot de functies van de RT-AX86U en RT-AX82U. Je kunt Alexa commando’s geven, waarop beide routers reageren. Door “Alexa, ask ASUS ROUTER to turn on Guest Network” te zeggen, schakel je het gastnetwerk aan. Deze kun je ook weer uitzetten door ‘on’ met ‘off’ te vervangen. Je kunt ook het gastnetwerk voor bepaalde tijd uitschakelen, door het tijdgebonden te maken: “turn on the Guest Network for 3 hours.” Deze functie werkt op het moment dus alleen met Engelse commando’s.


Het gamingelement is terug te vinden in de WEB UI, met ingebouwde opties voor QoS met specifieke gameprofielen. Het is op QoS-niveau mogelijk om specifieke apparaten voorrang te geven, of beter gezegd: meer bandbreedte. Je kan de gameprofielen naar eigen voorkeur instellen en eventueel game(s) toevoegen. De algemene QoS-opties zijn van zowel de RT-AX86U als RT-AX82U uitgebreid.

Middels een USB 3.0-poort kan je een 3/4G dongle aansluiten als failover-optie. Overige opties zoals het aanmaken van een netwerkprinter, een netwerk-USB-schijf en een eigen FTP-server zitten allemaal in de WEB UI ingebakken. AiCloud is een goed voorbeeld van een eigen ‘USB-schijf’ die als netwerkschijf functioneert, mits er een actieve internetverbinding is. Een interessante optie voor gebruikers zonder een NAS.Bij de instellingen van de draadloze verbinding komen we de twee frequentiebanden tegen. De 5GHz-band is voorzien van de zogenoemde DFS-kanalen. Deze DFS-kanalen zijn een waardevolle toevoeging om met andere access points te kunnen werken, wat AiMesh mooi benadrukt. Op beide routers is het mogelijk om handmatig te 160MHz-kanaalbandbreedte in te schakelen, voor een snellere verbinding onder Wi-Fi 6.Overige opties bestaan onder andere uit de internetverbinding algemeen, de dubbele WAN-optie, eerder besproken voor het combineren van een WAN- en LAN-poort voor een 2Gbps-WAN-poort, poortactivatie, een virtuele server, DMZ en VPN.
Naast het Trend Micro-antiviruspakket komen we de firewall nog apart tegen onder de algemene instellingen. Deze maakt overigens wel onderdeel uit van het Trend Micro-pakket. De RT-AX86U en RT-AX82U zijn instelbaar als router (stand-alone), AP-punt, repeater, media-bridge en AiMesh-knooppunt. Het AiMesh-ecosysteem is bij ASUS behoorlijk doorontwikkeld. Je kan oudere en nieuwere netwerkapparatuur laten samenwerken voor bijvoorbeeld een groter dekkingsgebied.

Deze Wi-Fi-testmethode heb ik opgezet om tot betere inzichten te komen, zodat resultaten consistent zijn en een hogere betrouwbaarheid hebben om netwerkapparaten onderling te vergelijken.

De server
Mijn hoofdcomputer fungeert als server. Deze is uitgerust met een Marvell® AQtion AQC107 10Gb ethernetpoort, ofwel een 10Gbit-ethernetpoort. Windows 10 is geïnstalleerd op een Samsung (M.2) 970 Evo Plus 500GB SSD. De server voldoet om Wi-Fi 6 snelheden te testen. Ik sluit de server direct aan op de (snelst) beschikbare ethernetpoort (LAN-poort) van de Wi-Fi router/mesh set. Op de server heb ik een gedeelde netwerkmap aangemaakt; deze is binnen het netwerk beschikbaar voor andere computers.

Verbinden met de server
De tweede computer en/of laptop fungeert als client. Met de client benader ik de gedeelde map, hier zijn drie testbestanden beschikbaar: van 1 GB, 2 GB en 5 GB. Ik kopieer de testbestanden één-voor-één vanuit de gedeelde map naar de client.

Als voorbeeld: als ik het 5GB-testbestand kopieer en het proces duurt 58 seconden, dan is de snelheid 86.20 megabytes per seconde, ofwel 689.65 Mbps. In het hoofdstuk Wi-Fi resultaten druk ik waardes uit in Mbps. Tevens herhaal ik het testen van de testbestanden op verschillende momenten van de dag. De resultaten per testbestand worden opgeteld en het gemiddelde van deze testen representeert het uiteindelijke Wi-Fi resultaat.

Server specificaties

 • Processor: Intel Core i5 10900K
 • Moederbord: ASUS ROG Maximus XII Formula
 • SSD: Samsung (M.2) 970 Evo Plus 500GB
 • LAN: Marvell® AQtion AQC107 10Gb-ethernetpoort (10 Gigabit)


 • Client(s) specificaties

  Client 1: ASUS ROG Zephyrus G14 (Wi-Fi 6 client)

 • Processor: AMD Ryzen 9 4900HS
 • SSD: Intel (M.2) 660p 1TB
 • Wi-Fi: Intel AX200 (2×2) Wi-Fi 6


 • Client 2: Test Bench (Wi-Fi 5 client)

 • Processor: AMD Ryzen 7 3800XT
 • Moederbord: ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi)
 • SSD: Samsung (M.2) 950 Pro 256GB
 • Wi-Fi: ASUS PCE-AC88 4×4 Wi-Fi 5-adapter. Dit is de snelste Wi-Fi 5-adapter op de markt.


 • Overige testinformatie
  Client 1 test ik op twee afstanden: 3 meter vanaf de server/router en op 12 meter. Client 2 test ik op één afstand, gezien het feit dat dit een vaste testcomputer is – dit is op 3 meter afstand van de server/router. Geteste netwerkapparatuur is altijd voorzien van de meest recente firmware. In de Wi-Fi-resultaten is bovenaan de tabel zichtbaar om welke client het gaat, op welke afstand en het desbetreffende testbestand van 1 GB, 2 GB of 5 GB. Voor de duidelijkheid geef ik aan of het om een Wi-Fi 5 of Wi-Fi 6-client gaat. In het hoofdstuk Wi-Fi-resultaten licht ik mijn persoonlijke bevindingen toe – dit is berust op mijn praktijkervaring. De Wi-Fi-testmethode is gebaseerd op de testmethode van Dhr. Dong Ngo. Ik heb Dong Ngo zeer hoog staan als het om zijn kennis gaat over netwerk.


  Hieronder volgen vier tabellen om resultaten te vergelijken. Deze Wi-Fi-resultaten zijn gebaseerd op de bovenstaande testmethode. De resultaten krijgen naarmate tijd, ofwel meer reviews, verder vorm. In opvolging van de Wi-Fi-resultaten (tabellen) volgt er een nabespreking.

  Iets wat direct duidelijk mag: resultaten worden geleverd. De RT-AX86U doet alles sneller dan de RT-AX82U die circa € 90,- goedkoper is. De RT-AX86U is tijdens het testen aangesloten op de snelste LAN-poort; dit betreft de 2.5Gbps-LAN-poort. De RTAX82U is getest middels een 1Gbps-LAN-poort. Zowel de RT-AX86U als RT-AX82U zijn vrijwel op alle fronten sneller dan de Netgear Orbi Wi-Fi 6 (AX6000). De TP-Link Deco X60 bleef destijds achter in snelheid, wat ik jammer vind, gezien het feit dat dit een betrouwbare Wi-Fi 6 meshset is, vooral als het om stabiliteit gaat. Wellicht brengen toekomstige firmware-updates nog wat teweeg.

  De RT-AX86U overtreft zichzelf zelfs met +/- 30 Mbps op een Wi-Fi 5-verbinding, hoewel dit sterk afhankelijk kan zijn per apparaat. De Intel AX200 (2×2) Wi-Fi 6-chip op mijn ASUS ROG Zephyrus G14 is een bescheiden chip. Overigens niks mis mee, maar niet vergelijkbaar aan de ASUS PCE-AC88 4×4 Wi-Fi 5-adapter. Dat is een PCI-insteekkaart met vier antennes en daar zit dan ook een stukje nuanceverschil. Wi-Fi 6 staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen, dus met krachtigere client(s) kan het alleen maar interessanter worden. De stabiliteit van zowel de Wi-Fi 6 als Wi-Fi 5-verbinding mag er zijn – dit geldt voor beide routers. De RT-AX82U presteert onder Wi-Fi 6 in bijna iedere situatie beter dan Wi-Fi 5, terwijl dit bij de RT-AX86U wat flucteert.

  Qua dekking presteert de RT-AX86U nét wat beter binnenshuis en dit merk ik op het balkon. Hier zijn de verschillen met de RT-AX82U klein. De snelheidswinsten van de RT-AX86U zijn voor mij een belangrijker argument dan het verschil in dekkingsgebied. Als het om dekkingsgebied gaat, presteren de eerder genoemde Netgear Orbi Wi-Fi 6 (AX6000) en TP-Link Deco X60 beter – vooral de Orbi scoort hier in het bijzonder goed. Bijkomend voordeel van een meshsysteem kunnen de meervoudige satellieten zijn, zodat je in specifieke ruimtes een satelliet hebt staan met beschikbare LAN-poorten. Ook kan dit interessant zijn voor een bekabelde en draadloze backhaul, mits het meshsysteem naar keuze dit ondersteunt. Uiteraard mag ik AiMesh in dit verhaal niet vergeten: ook met oudere en nieuwere ASUS netwerkapparatuur is het mogelijk om een meshnetwerk te bouwen. Rekening houdend met het feit dat je niet in het bezit bent van een meshsysteem wanneer je de RT-AX86U of RT-AX82U koopt als standalone router.

  Prestaties zijn om van te smullen. Ik heb nu al zin om de tabellen met meerdere netwerkapparaten verder te kunnen uitbreiden. De RT-AX86U kies je als het allemaal wat sneller mag. Wat meer bescheiden? Dan is de RT-AX82U een goedkoper alternatief en scheelt je dit weer € 90,-.


  De ASUS RT-AX86U en RT-AX82U zijn uitstekende Wi-Fi 6-routers. De keuzevrijheid tussen de twee maakt het extra leuk. De RT-AX86U is je keuze als budget ruimer is, met het voordeel van meer snelheid. Daarbij doet de RT-AX82U het allemaal net wat minder snel, al is dit relatief, omdat de snelheden van hoog niveau zijn. Al dan wel minder snel dan bij de RT-AX86U. Wel spaar je dan € 90,- uit.

  Beide routers hebben een zeer uitgebreide WEB UI. Het zit nog nét niet op het niveau van AVM/FRITZ!Box, maar het komt redelijk in de buurt. Mooie aanvulling is de ASUS Router-app. Je kunt snel instellingen aanpassen op je smartphone, zonder de game te moeten verlaten. Het wijzigen van QoS-opties – in het bijzonder de gameprofiel opties – maakt dit een leuk samenspel. Voor het uitgebreide werk verkies ik de WEB UI, al voelt deze wat gedateerd aan. De informatie en mogelijkheden voldoen, al is de vormgeving niet je van het. Soms zitten er wat kleine slordigheidjes in, zoals teksten die buiten kaders lopen en de indeling van specifieke menu’s.

  De RT-AX86U verlangt wat meer budget, maar voor dat geld krijg je ook wat meer. Je hebt een wat snellere processor, meer RAM, een extra USB 3.0 Type-A-poort en een 2.5Gbps-poort tot je beschikking. Beide routers onderscheiden zich enorm als het om vormgeving gaat; hier zal een stukje keuzegevoeligheid zeker meespelen. Laat de vrouw des huizes zeker even meekijken voordat je een keuze maakt. De RT-AX86U schaf je aan voor circa € 269,- aan. Je bent op alle fronten sneller dan de RT-AX82U en dat geldt voor Wi-Fi 6 én Wi-Fi 5. De WEB UI en ASUS Router-app zijn vergelijkbaar. Verder heeft de RT-AX86U nipt een groter bereik en meer LED-indicatoren op de behuizing voor diverse statussen.

  Bekommert je de extra snelheid niet en spaar je liever € 90,- uit? Dan is de RT-AX82U een mooi alternatief. Gezien het prijsverschil, zou ik persoonlijk eerder de RT-AX82U kiezen, met één grote maar: de 2.5Gbps-poort op de RT-AX86U is aantrekkelijk. Als het prijsverschil wat kleiner zou zijn, hetzij 50,- tot 60,- euro, dan zou ik de RT-AX86U boven de RT-AX82U verkiezen. Het blijft dus een prijskwestie.

  Ben je helemaal niet gevoelig voor prijskwesties en wil je snelheid? Dan is de keuze eenvoudig. Bekijk vooral de Wi-Fi-testresulaten nog in het voorgaande hoofdstuk om jezelf beter te informeren. Dekkingsgebied voldoet, waar een meshsysteem zoals de Netgear Orbi 6 toch nog wat meer te bieden heeft. De verschillen tussen de RT-AX86U en RT-AX82U liggen er dik op: meer snelheid voor een hogere prijs of wat minder snel voor een lagere prijs – de keuze is reuze.

  Laat een reactie achter

  Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

  We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid