Review: ASUS RT-AX88U
Links;Met de komst van de nieuwe draadloze standaard 802.11ax, volgen er nieuwe routers die deze techniek ondersteunen. Zo is ASUS één van, als niet de eerste met een 802.11ax router op de markt. De ASUS RT-AX88U neemt de nieuwe draadloze standaard mee in zijn naam, net als de voorganger deed met 802.11ac, dan heb ik het over de ASUS RT-AC88U. De ASUS RT-AX88U heeft een vergelijkbare vormgeving met wat kleine kleurverschillen.
Met 802.11ax wordt Wi-Fi sneller. De nieuwe draadloze standaard wordt omschreven als Wi-Fi 6. Om je een idee te geven: 802.11ac is Wi-Fi 5 en 802.11n is Wi-Fi 4. 802.11ac kwam uit in 2014, nu 5 jaar later doet Wi-Fi 6/802.11ax zijn intrede. Wi-Fi 6 is volgens de berichten 40 procent sneller dan Wi-Fi 5, tevens zijn stabiliteit en toegankelijkheid twee belangrijk factoren. Een verbeterde MU-MIMO techniek maakt het praten met nog meer apparaten tegelijkertijd mogelijk. Het principe van mesh en MU-MIMO is iets wat ikzelf ervaar als een belangrijke ontwikkeling. Veel huishoudens hebben namelijk veel draadloze apparaten, mede door de groei van domotica en huisautomatisering. Ontwikkelingen zoals deze zijn van uiterst belang om een stabiel netwerk te behouden, vooral als constante snelheid van belang is.
De ASUS RT-AX88U bevat de moderne 802.11ax techniek. Terwijl Wi-Fi 6 op het moment nog niet officieel is. De RT-AX88U is daarmee zijn tijd vooruit. Officiële Wi-Fi/802.11ax-licenties zijn er nog niet, simpelweg omdat deze techniek er nog niet in zijn definitieve vorm is. Dit geldt overigens ook voor Wi-Fi 6 clients- apparatuur, er zijn namelijk nog geen apparaten die dit ondersteunen. Wel is het zo dat de ASUS RT-AX88U snel kan schakelen als Wi-Fi 6 zijn definitieve vorm aanneemt. Hoogstwaarschijnlijk gaan er nog aardig wat firmware updates volgen in de nabije toekomst, zodat de RT-AX88U nog meer 802.11ax/Wi-Fi 6 potentie kan bieden. Tijdens deze review neem ik de RT-AX88U onder de loep in zijn huidige vorm. Op het moment van schrijven kost de RT-AX88U circa 350 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De komst van een nieuwe standaard gaat gepaard met een nieuwe chip. In de RT-AX88U zit een Broadcom BCM43684. Dit is de eerste chip van Broadcom met ondersteuning voor 802.11ax. De RT-AX88U combineert dit met een 1,8 GHz Quad Core processor, samen met 1GB DDR3 RAM-geheugen en 256 MB aan opslagruimte. Het betreft een zogenoemde dual-band router met twee signalen: de 2,4 en 5.0 GHz frequentieband. Theoretische doorvoersnelheid (de maximale snelheid) van de 2,4 GHz frequentieband is 1148 Mbps. Op de 5,0 GHz frequentieband is dit 4804 Mbps.
Met de nieuwe MU-MIMO techniek kan er vanuit één toegangspunt 8 streams verzonden worden per keer. Samen met beamforming moet het signaal beter bij de eindgebruiker komen. De toename van het aantal streams moet de stabiliteit in drukkere huishoudens en openbare ruimtes verbeteren. 802.11ax richt zich met zijn techniek vooral op wat vandaag relevant is, denk hierbij aan Internet of Things. Verdere specificaties en connectiemogelijkheden worden in het opvolgende hoofdstuk verder toegelicht.
Het mag direct duidelijk zijn wat ik in handen krijg. 802.11ax krijgt een eervolle vermelding op de productverpakking. Op de hoek vinden we de vermelding Next-Gen… Wi-Fi 6 here we go! In de verpakking vinden we al eerste de RT-AX88U, gevolgd door een handleiding en wat leaflets. Onderin de verpakking zit een power adapter met netwerkkabel.
Al snel volgt de RT-AX88U. Zoals eerder vermeldt: een herkenbaar ontwerp met een aangepast stijl. De RT-AX88U kiest voor een goudkleurig jasje, waar de RT-AC88U nog voor rood ging. Roosters, aansluitingen en de antenne posities zijn vergelijkbaar. Het ontwerp is in mijn optiek gewoon prima. De RT-AX88U heeft een traditionele uitstraling. Matzwart ontwerp met LED-indicators aan de voorzijde, roosters rondom en de poorten aan de achterzijde.
Op de achterzijde is de RT-AX88U sterk vertegenwoordigd met poorten. Hier zitten maar liefst acht 1 Gbps netwerkpoorten, een WAN-poort, een USB 3.0 poort, een power- reset en WPS-knop en de aansluiting voor de voeding. Puntje van kritiek hier is het ontbreken van een 10 Gbps poort. Aan de voorzijde zit nog één USB 3.0 poort achter een verborgen klepje.
De rubberen pads brengen de kunststof behuizing flink omhoog van de ondergrond. De ventilatiesleuven- roosters krijgen hierdoor vrij spel voor koeling, dit betreft passieve koeling. De vier antennes zitten los in de verpakking.
De RT-AX88U is met de vier antennes compleet voor ingebruikname. Wat exotische foto’s met het wisselvallige weer mogen niet ontbreken, wat mis ik de zomer.
Vanuit een simpele setup bestaande uit het benoemen van de draadloze verbindingen en de inloggegevens, komen we op het landingsscherm uit, de hoofdpagina van de router. Hier begint het avontuur aan uitgebreide features met de RT-AX88U. Je kunt ervoor kiezen om de 2.4 GHz en 5.0 GHz frequentieband samen te voegen als één SSID, de RT-AX88U bepaald dan zelf wanneer deze schakelt tussen de verbindingen, afhankelijk van de signaalsterkte. Je kunt er ook specifiek voor kiezen om de 2.4 en 5.0 GHz verbinding gescheiden te houden.
Het gastnetwerk mag niet ontbreken, deze kun je net als de standaard 2.4 en 5.0 GHz verbinding opsplitsen en samenvoegen. Er is ook ondersteuning voor Alexa/FTTT. Zelf gebruik ik de optie van een gastnetwerk zelden. De RT-AX88U is wel een van kaliber waar meerdere clients gelijktijdig probleemloos kunnen genieten van het netwerk. Opties zoals extra beveiliging en parental controls ontbreken niet. ASUS werkt wederom samen met Trend Micro. Deze partij is redelijk bekend om het beveiligingen van netwerken en gebruikers. Je kunt handmatig en automatische virusscans uitvoeren via de router zelf, gebruikers en websites blokkeren en gebruikers uitsluiten wanneer deze besmet zijn. Met deze router kun je met een gerust hart de instellingen op automatisch laten staan, de Trend Micro toevoeging voert dan automatisch alles updates, scans en daar waar nodig acties uit. Zo kun je onbezorgd door. De standaard firewall instellingen zoals op consumenten routers zijn ook aanwezig.
QoS is wat mij betreft altijd welkom. Ik vind het heerlijk om na te gaan welke apparaten binnen een netwerk grootgebruikers zijn. Zo kun je goed bijhouden wie wat doet, iets met NSFW video’s downloaden/streamen. In mijn eigen netwerk ben ik aandeelhouder als grootgebruiker. Trap Steam aan en je bent al snel de winnaar. QoS heeft ook de toevoeging om web historie per apparaat terug te zien. Je kunt statistieken terugzien en exporteren. Ook visueel kun je alles direct terugzien in de router in de vorm van een pie chart.
QoS is natuurlijk naar een stukje beheer juist verantwoordelijk voor de takenverdeling. De RT-AX88U heeft standaard QoS profielen, waaronder gaming, media streaming, web surfing en custom instellingen. Ook kun je vanuit de QoS optie goed meten wat de huidige belasting is van het netwerk.
De RT-AX88U is net als de ‘gaming routers’ van ASUS voorzien van Game Boost. Met WTFast maak je gebruik van GPN, oftewel een privé netwerk/portaal voor gamers. WTFast heeft privé servers wereldwijd, deze staan allemaal direct in verbinding met elkaar, waardoor communicatie tussen de servers direct is. Met deze optie heb je minder last van hoge ping en toegang tot een betere werking voor diverse games. Nu is het zo dat WTFast alleen specifieke games ondersteunt, veelal zijn dit de populaire games zoals: League of Legends, Diablo 3, World of Tanks, CSGO, World of Warcraft en Dota 2. Je krijgt één maand gratis toegang tot WTFast, daarna moet je een maandelijks bedrag betalen, variërend van 9.99 dollar per maand tot 99.90 dollar per jaar. Dat de service betere ping/minder packet loss beloofd is zeker. In Nederland/Europa zitten we vrij centraal, waardoor WTFast met een degelijke internetverbinding wat overbodig is in mijn optiek.
Ingebouwde software programma’s mogen niet ontbreken. De processorkracht van deze router moet toch ergens benut voor worden. De RT-AX88U verleent zich prima om een gedeelde netwerkschijf te maken via een USB 3.0 verbinding. Voor oudere printers komt de router met een EZ Printer setup. Met dit stappenplan voeg je oudere printers eenvoudig toe binnen een netwerk, zonder moeilijk te moeten doen met IP-adressen en aanvullende software. Via een USB 3.0 poort kun je ook een 3/4G dongle aansluiten als failover optie. Geeft Ziggo, KPN of XS4ALL het op, dan kun je over op 3/4G. Dit kan overigens ook een mobiele telefoon zijn.
Bij de instellingen van de draadloze verbinding komen we de twee frequentiebanden tegen. De 5.0 GHz band is voorzien van de zogenoemde DFS kanalen. Deze DFS kanalen zijn een waardevolle toevoeging om met andere access points te kunnen werken, wat AiMesh mooi benadrukt. Voor de liefhebber heb ik de beschikbare kanalen opgenomen in een screenshot. 802.11ax mag hier natuurlijk niet ontbreken!
Ondersteuning voor Alexa/IFTT behoord tot de functies van de RT-AX88U. Je kunt Alexa commando’s geven, waarop de RT-AX88U reageert. Door “Alexa, ask ASUS ROUTER to turn on Guest Network" te zeggen, schakel je het gastnetwerk aan. Deze kun je ook weer uit zetten door ‘on door off’ te vervangen. Je kunt ook het gastnetwerk voor bepaalde tijd uitschakelen, door het tijdgebonden te maken: “turn on the Guest Network for 3 hours." Deze functie werkt op het moment alleen met Engelse commando’s.
Meer diepgang in basale instellingen zoals de vaste en draadloze verbinding, kanalen, beveiligingsmaatregelen, port triggering, port forwarding, DMZ, DDNS en VLAN instellingen; allemaal onderdeel van de software. Wil je echt met deze opties aan de slag, dan raad ik je direct aan om de software in gebruik te nemen. Standaardinstellingen over de router, het maken van back-up bestanden en de firmware updaten bevinden zich in het instellingen menu.
Prestaties De RT-AX88U is op het moment het 802.11ax paradepaardje van ASUS. Met de komst van Wi-Fi 6, is ASUS de concurrentie voor in het ontwikkeltraject. Ik zie de RT-AX88U als een ontwikkelplatform van ASUS, om vroegtijdig kennis te maken met 802.11ax/Wi-Fi 6. Ontwikkelplatform is misschien niet helemaal de juist benaming. Deze router functioneert in het nu nog ‘802.11ac tijdperk’ namelijk buitengewoon goed. De router verslaat op basis van prestaties de ASUS ROG Rapture GT-AC5300, zowel op 2.4 als 5.0 GHz frequentieband.
Wel is het zo dat deze router zijn volledige potentie nog niet kenbaar kan- en mag maken, er zijn namelijk nog geen 802.11ax/Wi-Fi 6 clients. Zoals eerder vermeldt is Wi-Fi 6 op het moment nog niet officieel. Ondanks dat zijn de prestaties van de RT-AX88U op 802.11ac overtreffend.
Vooral de 5.0 GHz frequentieband mag er zijn. Met de komst van 802.11ax en zijn clients gaan deze prestaties een flinke boost krijgen. Zodra 802.11ax officieel is volgen er hoogstwaarschijnlijk flink wat clients. Wi-Fi 6 kan op dat moment officieel inburgeren, waarna er nog veel tweaks zullen volgen. Vooral voor de 5.0 GHz frequentieband samen met de verbeterde MU-MIMO techniek en het aantal streams, zal 802.11ax zichzelf gaan bewijzen. Meer clients met een stabiele en snelle doorvoersnelheid, dat is de toekomst van 802.11ax. Niet geheel onbelangrijk: de USB 3.0 prestaties mogen er ook zijn. Met de goed gevulde software van ASUS kun je eenvoudig een netwerkschijf aanmaken, terwijl de snelheid meer dan acceptabel is!
De ASUS RT-AX88U komt vroeg met de spannende sensatie van 802.11ax, oftewel Wi-Fi 6. De router laat een positieve indruk achter op meerdere fronten, wat deze router een luxe allrounder maakt, of dat nu thuis is of op een klein kantoor.
Ondanks de geboden prestaties is het eindpunt nog wat onduidelijk, in de loop der tijd zal duidelijk worden wat deze router nog meer te bieden heeft. Ik vermoed dat er op de korte termijn nieuwe firmware updates beschikbaar zullen zijn, zodat je vroegtijdig kunt spelen met nieuwe 802.11ax features. Alsnog heb je dan het gemis van clients/apparaten die 802.11ax ondersteunen. Wel zijn er clients in opkomst, goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Samsung Galaxy S10. Ik vermoed dat Wi-Fi 6 in het tweede kwartaal van 2019 officieel wordt. Hierna zal Wi-Fi 6 snel evolueren tot een volwaardige opvolger van Wi-Fi 5. Ondanks Wi-Fi 6 nog niet officieel is, heeft de ASUS RT-AX88U op 802.11ac-gebied al veel te bieden. De prestaties van de 5.0 GHz frequentieband zijn gruwelijk goed, dit maakt mij benieuwd naar de uiteindelijk prestaties tussen de router en een 802.11ax clients.
De luxe allrounder heeft een buitengewoon uitgebreide software- UI. Deze software kwam ik al eerder tegen op andere ASUS routers, en doet denken aan de uitgebreide opties van Fritz! netwerkapparatuur, een compliment voor ASUS. De toevoeging van AiMesh is waardevol, vooral wanneer je al in het bezit bent van bestaande ASUS netwerkapparatuur. Je creëert van je oude router een ‘hub’ en plaatst deze op een gewenste positie in huis. Op deze wijze breid je eenvoudig het dekkingsgebied uit, zonder afscheid te moeten nemen van je oude router.
Het blijft dan een beetje hangen bij het gemis aan 802.11ax clients. Zou een conclusie kunnen zijn dat deze review te vroeg is? Mogelijk. Toch kan ik mij daar niet helemaal in vinden. Met deze review is de komst van Wi-Fi 6 duidelijker geworden. De RT-AX88U maakt ons alvast warm voor wat er komen gaat. Met de RT-AX88U heb je nu al snellere 802.11ac Wi-Fi dan op de ASUS RT-AC88U. De RT-AX88U presteert op basis van mijn ervaringen beter dan de ASUS ROG Rapture GT-AC5300.
Eindconclusie is dat je nu een solide router koopt met als uitgangspunt dat je dadelijk gebruik gaat maken van Wi-Fi 6. Heb je toevallig een nieuwe Samsung Galaxy S10, dan is de ASUS RT-AX88U al een stuk interessanter. Je zult voor nu een zeer snelle 802.11ac verbinding ervaren, terwijl je nog zoet wacht op de officiële release van 802.11ax.