Review: ASUS TUF Gaming K7
Links;TUF Gaming gaat al wat langer mee bij ASUS, in zijn beginselen redelijk bekend om de TUF moederborden, uitgerust met een militaire look en een focus op duurzame materialen. De Sabertooth Z170 Mark 1 staat mij vooral goed bij, bedekt met een schild en twee fans voor koeling. Het productportfolio van TUF is fors gegroeid, bestaande uit moederborden, behuizingen, laptops, randapparatuur en diverse samenwerkingen met fabrikanten waaronder Scythe met de TUF CPU-koelers.
In deze review pak ik er een nieuw TUF toetsenbord bij. De ASUS TUF Gaming K7 heeft mijn aandacht aan als het om techniek gaat. De Gaming K7 is namelijk voorzien van optische switches, net als de Huntsman Elite van Razer. Ik was over de Huntsman Elite enthousiast, de responsetijd bij het indrukken van een toets ligt namelijk een stuk lager. ASUS belooft hetzelfde met zijn Gaming K7. Uitgerust met de zogenoemde TUF Optische Switch. Het actuatiepunt ligt op 1.5 mm met een responsetijd van 0.2 ms.
Laat ik in de specificaties je meer vertellen over de techniek van dit toetsenbord. De adviesprijs van de ASUS TUF Gaming K7 is 139,99 euro.
Een overzicht van de specificaties:
ASUS heeft in het verleden vooral toetsenborden uitgebracht onder de noemer van ROG. Dit waren vaak Cherry MX toetsenborden. De Gaming K7 kwam dan ook als verassing, een toetsenbord van het TUF-kamp met optische switches, damn right!
De TUF Optische switches hebben een vergelijkbare werking als mechanische switches, enkel dat de optische switch met de snelheid van het licht werkt. Dit gaat met een bundeltje infraroodlicht. Door het indrukken van een willekeurige toets, zakt de slider in de switch behuizing, waardoor deze de optische lijn van het infrarood doorbreekt. Als je een laserpen met je hand onderbreekt, schijnt deze op de hand, in dit geval is de laser onderbroken. Bij de optische switch is de werking redelijk vergelijkbaar, maar dan met infrarood. Wanneer de lijn onderbroken wordt, volgt het signaal van registratie. De tijd en het registeren van de toetsaanslag moet hierdoor aanzienlijk sneller zijn dan traditionele mechanische switches.
In de praktijk vertel ik je graag dadelijk nog wat meer over de optische switches. Voor nu betrek ik er nog wat verdere specificaties bij. De Gaming K7 is voorzien van RGB-verlichting, had je nou écht anders verwacht? Het toetsenbord heeft een IP56 classificatie, wat het binnendringen van stof en vocht moet voorkomen. Macro’s zijn va de partij, een stukje software en als afwerking een aluminium plaat met daaronder het comfort van een zachte polssteun.
TUF pakt het nét wat anders aan dan ROG. De verpakking bestaat uit een zwart met zilveren kleurafwerking. Op de voorzijde is het toetsenbord zichtbaar met een cut-out om de toetsen te proberen. Er is ondersteuning voor AURA synchronisatie en verdere specificaties staan op de achterzijde van de verpakking.
In de verpakking zit een beknopte handleiding, de TUF Gaming K7 zelf en een losse polssteun. De polssteun bestaat uit een zacht laagje schuim met wat TUF art- tekens, oogt netjes. Nog niet zichtbaar, maar wel iets om alvast te vermelden: de polssteun is magnetisch en klikt subtiel vast aan de voorzijde van het toetsenbord. Overigens is dit niet nieuw, veel fabrikanten maken gebruik van een magnetische polssteun.
Het toetsenbord zit er goed uit. In mijn beleving is het geen blikvanger als het om een extravagant ontwerp gaat, redelijk recht-toe-recht-aan. Een nette aluminium plaat die het totaal esthetisch net wat spannender maakt. Het toetsenbord is dankzij deze aluminium plaat redelijk robuust, zonder enige flex als je de zijkanten forceert met druk. Op de rechter bovenzijde vinden we een TUF Gaming woord- en beeldmerk.
De keycaps hebben een redelijk groot font, lekker opvallend. Meerwaarde kan zijn dat de RGB-verlichting mooi door deze toetsen vloeit. De keycaps zijn naar verwachting vervaardigd uit ABS. PBT keycaps kom je bijna enkel tegen op toetsenborden die hier zich duidelijk mee willen onderscheiden.
Voor mij persoonlijk van belang: pootje onder het ontwerp van het toetsenbord. Helemaal vlak op een ondergrond geniet niet mijn voorkeur. Nu ben ik een vlakke ondergrond wel beter gaan waarderen na de aanschaf van een nieuwe stoelen. Op het moment zit ik in een Secretlabs Titan stoel, deze forceert mij een natuurlijk houding, oftewel: rechtop zittend. Ik zit nu hoger en rechtop, waardoor mijn polsen vlakker uitkomen met mijn bureau en armsteunen. Tegelijkertijd vind ik het nu nog lekkerder op mijn polsen harder in een polssteun te duwen. Lang verhaal kort: vlakker is met mijn nieuwe stoel aangenamer, alsnog verkies ik een toetsenbord met uitgeklapte pootjes.
Het toetsenbord maakt gebruik van een zogenoemde FN-toets. Bij het indrukken van deze toets kun je secundaire commando’s- functies gebruiken. Deze zitten o.a. op de 1 t/m 4 numerieke toetsen en de F-toetsen bovenaan het toetsenbord. Dit is o.a. voor macro’s, multimedia en een Windows Lock. Op de pijltjestoetsen kun je RGB-verlichting beheren zonder software. Je kunt door de diverse modi heen en de helderheid beheren. Boven de pijltjestoetsen zitten de LED-indicators.
De achterzijde is vervaardigd uit kunststof. Dit is mijn ‘least favorite part’ van het toetsenbord. De achterzijde oogt mij te speels- kinderlijk, wat afdoet aan het volwassen voorkantje van de Gaming K7. De pootjes zijn voorzien van een laagje rubber. Verder heeft het toetsenbord een vaste kabel. Je kunt in discussie gaan wat fijner is, in mijn belevingswereld is een afneembare kabel altijd handiger.
Ik keer nog even terug naar de voorzijde van het toetsenbord. Hoe oogt de TUF Optische Switch? Want dit is uiteindelijk de ‘main focus’ van deze ramplank. Uiteraard Cherry MX compatible met een zwarte behuizing en de RGB LED verwerkt bovenop de switch. Ik vermoed dat deze buiten de behuizing moet blijven om de optische werking te garanderen. De switch behuizing zelf is ook zwart, hoogstwaarschijnlijk om het infrarood bundeltje te borgen. De switch is redelijk fors t.o.v. een Cherry MX Switch met een LED aan de buitenzijde van de behuizing.
Het geheel moet nog samenkomen met de polssteun. Om toch nog wat ROGiaans bloed te verwerken in deze review: ROG keycaps. Zouden ze dat bij TUF wel leuk vinden?
De ASUS TUF Gaming K7 maakt gebruik van de ROG Armoury II, toch nog wat meer ROGiaans bloed. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Aanvullend heb je nog de AURA-software van ASUS. Hiermee regel je het volledige ‘ecosysteem’ aan ASUS hardware, inclusief moederborden, videokaarten en randapparatuur. Je kunt in de AURA software alles in één simpele handeling afstemmen, deze software staat los van de ROG Armoury II software. Dit geldt dus ook voor TUF Gaming producten. Je synchroniseert me TUF mee in het ROG kamp. Met dat gezegd zijn producten van ROG/TUF goed uitwisselbaar.
De software is sinds de originele Armoury een stuk verbeterd, wel ben ik van mening dat ASUS zeker nog niet zover is als een Razer en SteelSeries. Het is in mijn beleving redelijk vergelijkbaar aan de Cooler Master Portal software, waarin alle randapparatuur van Cooler Master samenkomt. Je kunt vier profielen aanmaken in de software. De TUF Gaming K7 maakt gebruik van on-board geheugen. Je kunt je profielen lokaal opslaan, zonder afhankelijk te moeten zijn van de software. Op het overzicht van het toetsenbord in de software kun je knoppen modificeren. Simpel gezegd: je hangt een andere functie- commando aan een toets.
Verlicht kun je beheren via de Armoury II software. Diverse modi zijn beschikbaar. Dit is niet enorm uitgebreid. Als we even teruggaan naar mijn eerdere vergelijking, heeft Cooler Master het toch nét wat beter voor elkaar. Verder voldoet het en mag ik zeker niet de integratie van AURA vergeten. ASUS is wat mij betreft met AURA nog steeds leading als het om RGB en synchronisatie gaat.
Het statistieken overzicht moet naar mijn mening nog steeds een update krijgen. Je moet deze handmatig activeren. Bij iedere reboot reset deze en moet je deze opnieuw aanklikken. Met als resultaat dat je het zelden gebruikt. Voordat we doorgaan met de bespreking van de TUF optische Switch hier nog wat zoetsappige RGB plaatjes, pak aan!
Geen elektrisch contact net als mechanische switches, maar een optische trucage, dat omschrijft de TUF Optische Switch wellicht het beste. Terwijl het karakter van mechanisch ‘het gevoel’ dat zo geliefd wordt eervol behouden blijft. De TUF Gaming K7 komt uiteindelijk in twee varianten: een tactiele en lineaire switch. De tactiele switch is tot zover besproken in deze review. Het tactiele kenmerk is bij deze optische switch vergelijkbaar aan dat van een Cherry MX switch, hier onderscheidt de optische switch zich dus niet verder mee. Wat mij betreft een pluspunt, zo blijft het duidelijk voor iedereen, zonder allemaal lastige marketingtermen. Het actuatiepunt ligt op 1.5 mm, wat standaard al wat lager is dan bij Cherry MX switches. De gemiddelde Cherry MX switch heeft een actuatiepunt van 2 - 2.2 mm. De TUF Optische Switch is redelijk vergelijkbaar aan een Cherry MX Blue switch als het om gevoel gaat. Tevens heeft de TUF Optische Switch ook een actuatiekracht van 50 g net als de Cherry MX Blue switch.
Hoe bevalt de optische switch van TUF dan in de praktijk? En is de snelheid van deze switch een game changer? Net als de Razer Huntsman Elite was het onwennig. Mijn eerste sessies bestonden uit typo’s. De Razer Opto-Mechanical switch en TUF Optische switch verschillen niet zoveel van elkaar, enkel dat ik de TUF Optische switch wat luider is. Verder zie ik weinig onderscheid tussen de twee switches. Het indrukken van een toets levert direct feedback. Met het actuatiepunt van 1.5 mm, is de TUF Optische Switch met enige gewenning verdomd snel. In de ‘bedrijvigheid’ merk je uiteindelijk de snellere werking van deze switches. Vooral herkenbaar in een Word document als deze (vooraf aan de plaatsing van de review). Tijdens het gamen ligt het wat nauwer. Als je een MOBA speelt liggen je vingers vaak op een reeks aan toetsen. Opeenvolging is vooral wat deze switches zo snel maakt. Net als Cherry MX Switches kies je iets wat fijn voelt. Bij de optische switch gaat dit nog nét een stapje verder. Natuurlijk moet je deze switch ansicht kunnen waarderen voor zijn karakter, echter de snelheid komt er pas later in als jij en de optische switch vrienden zijn. Dan kun je de snelheid ervaren. Na een korte sessie kun je dit niet goed vergelijken, het verdient dus meer tijd en aandacht.
Verdere comfort is met dit toetsenbord gewoon top. De polssteun blijft fijn aan je toetsenbord bevestigd, ook als je wat fanatieker bent. Het zachte schuim voelt plezierig aan, deze is overigens niet te zacht. Je kunt een natuurlijk houding aannemen, wat het totaalplaatje aan comfort gewoon compleet maakt. De kunststof achterzijde van het toetsenbord spreekt mij minder aan. Of het nu voor je studie is, werk of lange sessies aan gamen, de TUF Gaming K7 durf ik dit zeker toe te vertrouwen. Let wel op dat de switches luid zijn! Ze klinken in mijn optiek minder plezierig dan de ‘THUNK’ van Cherry MX Switches. Het zijn kleine klappertjes, waarmee je de omgeving in werksferen best mee kan irriteren.
De ASUS TUF Gaming K7 met TUF Optische Switches. Voor een adviesprijs van 139,99 euro stapt TUF met een serieus toetsenbord op de markt. Dit baseer ik niet enkel op de adviesprijs, maar juist op de geboden features. Hoe competitief is dit toetsenbord en wat mag je er van verwachten? Ik gooi het nog allemaal één keer op een hoop in deze eindconclusie.
Het begint met een kennismaking met de optische switch van TUF. De switch voelt wat lichter aan als het om toetsaanslag gaat, terwijl de kenmerken redelijk vergelijkbaar zijn aan dat van een Cherry MX Blue switch. Het actuatiepunt van 1.5 mm ligt wat lager dan bij Cherry MX Blue op 2 mm. Uiteindelijk is het veel praktijkervaring opdoen met het toetsenbord om de snelheid te kunnen waarderen. Het gebruik van een optische laser (infrarood) werpt zijn vruchten af bij intensief gebruik. In Gaming termen: heftige gamesessies waar veel commando’s opeenvolgend moeten worden uitgevoerd. Je zit dan echt in het MMO en RPG/RTS genre. Een MOBA past ook nog wel in dit rijtje. Bij FPS games zie ik de urgentie wat minder.
De TUF Optische Switch is wat luid. Cherry MX produceert het ‘THUNK’ geluid, terwijl dit bij de TUF Optische switch een ‘TOK’ geluid is. Wanneer je de snelheid te pakken hebt is de TUF Gaming K7 een prachtig toetsenbord. Snel is dan ook echt snel. Je vingers vliegen dan over het toetsenbord als… boter? De toets voelt wel wat lichtjes, kortom: wennen. Overigens is dit niet nieuw in de wereld van mechanische toetsenborden; eerst proberen wat je fijn vindt, dan pas keuzes maken. Met dat gezegd is de Gaming K7 eigenlijk een wolf in schaapskleren, het doet zich voor als mechanisch toetsenbord, terwijl het in de basis een optisch toetsenbord is met het karakter van een mechanisch toetsenbord.
De IP56 classificatie voor de bescherming van stof en vloeistof is een aangename toevoeging. Net als de aluminium plaat die de robuustheid van deze ramplank garandeert. Het ontwerp typeer ik als een volwassen ontwerp; aluminium plaat, switches en gaan met die banaan. De RGB-verlichting oogt prima, vooral met het forse font op de keycaps. De RGB effecten beheer je via de Armoury II software. De verschillende modi zijn redelijk beperkt via Armoury II. Wanneer je de AURA software betrekt in het verhaal krijg je een stortvloed aan RGB mogelijkheden. Armoury II voldoet, maar is zeker niet zover als de software van Razer of SteelSeries.
ASUS zet met de TUF Gaming K7 een pareltje neer in dit prijssegment. Ik duw het toetsenbord met zijn adviesprijs van 139,99 euro naar high-end, terwijl het nog onder de magische grens van 150 euro blijft. De IP56 classificatie en vooral de TUF Optische switches maken dit een verhaal apart. Een nu nog redelijk exotische verschijning voor een zeer acceptabele prijs. Het is weer even iets anders dan Cherry MX. Alles er rondom heen is mooi meegenomen, dan heb ik het over bouwkwaliteit en zaken zoals comfort. Voor mij nu even bijzaak. Wat telt is de optische switch en zijn snelheid. Met de adviesprijs van 139,99 heeft TUF een mooie ramplank in handen. Zie ik wat zweet op het voorhoofd van ROG?