Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC
Links;Nvidia’s GeForce RTX 3080 is in het land, evenals de GeForce RTX 3090. Daarbij laat de GeForce RTX 3070 nog heel even op zich wachten. De nieuwe 30-series is gebaseerd op de Ampere-architectuur met 2e generatie raytracing-kernen en 3e generatie Tensor-kernen.
Voordat ik dieper op specificaties in ga, deel ik liever eerst wat informatie over de ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC - de videokaart die centraal staat in deze review. De TUF-variant is geen ROG-videokaart, iets wat we dan ook niet tegenkomen in de productnaam. De TUF-lijn van ASUS is, ten opzichte van het ROG-label, in wezen gericht op gaming voor een voordeligere prijs. Deze specifieke videokaart is de overgeklokte versie, zoals de naam wellicht al doet vermoeden.
Out-of-the-box heeft de TUF Gaming RTX 3080 OC een game-boost van 1785 MHz versus de 1710 MHz op de RTX 3080 Founders Editie. De videokaart heeft daarbovenop nog een OC-boost tot 1815 MHz. Dankzij deze hogere boost zou je in theorie net wat meer GFLOPS en TFLOPS uit de kaart moeten kunnen persen, ofwel: nét wat meer prestaties. Hoe de TUF Gaming RTX 3080 OC presteert op de pijnbank, lees je in deze review. Gemiddeld kost de TUF Gaming RTX 3080 OC nu € 799,- en dat is ongeveer € 80,- duurder dan de RTX 3080 Founders Editie. Prijzen zullen mogelijk nog wat variëren; dit is koffiedik kijken.
Een overzicht van de beknopte specificaties:
Belangrijkste verschillen ten opzichte van de RTX 3080 Founders Editie zijn de koeler, het PCB en de hogere kloksnelheid van 1785/1815 MHz. De overige specificaties liggen in lijn met de RTX 3080 Founders Editie. Als eerste gaan we in op de Ampere-architectuur van Nvidia. Het is de eerste architectuur die gebruik maakt van een 8nm-chip. Met het kleiner worden, ofwel de 8 nanometer-krimp is het mogelijk om meer transistors te plaatsen op een kleiner gebied. De extra transistors resulteren vervolgens in een flinke prestatieverbetering.
De RTX 3080 maakt gebruik van een Nvidia GA102-GPU. Er is sprake van een verdubbeling in CUDA-kernen; bij de RTX 3080 zijn dit er maar liefst 8.704 totaal. De 2e generatie raytracing-kernen en 3e generatie Tensor-kernen leveren extra rekenkracht en zijn efficiënter. De 2e generatie raytracing-kernen dienen een verdubbeling in raytracing-gerelateerde applicaties te leveren. Dit dan ten opzichte van de eerste generatie die aanwezig is in de 20-reeks. De RTX 3080 heeft dan wel 50% minder Tensor-kernen (272) dan de RTX 2080 Ti met (544) kernen. Eerste gedachte zou een prestatieverlies zijn, maar schuilt hier meer achter. Ook de 3e generatie Tensor-kernen zijn verder geoptimaliseerd. De bewerking (matrixbewerking) ligt hoger dan de 2e generatie Tensor-kernen op bijvoorbeeld de eerdergenoemde RTX 2080 Ti. Tevens maakt de 3e generatie aan Tensor-kernen gebruik van een zogeheten techniek: de Tensor-kernen-schaarsheid. Deze techniek maakt gebruik van ‘deep learning’, waarmee de Tensor-kernen effectief verdubbeld worden. Voor Nvidia’s DLSS-technologie (Deep Learning Super Sampling) past de videokaart grotendeels de Tensor-kernen toe.
Ik wil de informatie enigszins luchtig houden, dus ik ga niet te diep in op specifieke calculaties. Het GDDR6X-geheugen ziet het eerste levenslicht op de 30-series aan GA102-videokaarten, om precies te zijn de RTX 3090 en RTX 3080. Zo maakt de RTX 3070 nog gebruik van GDDR6-geheugen. Het X-type is ontworpen met Micron om een hogere doorvoer door de geheugenbus mogelijk te maken. Er is effectief dus meer geheugenbandbreedte. Ook maakt de 30-reeks gebruik van PCI Express 4.0. Met een volledige PCIe 4.0 x16-sleuf kan een 30-series videokaart tot circa 32 GB aan I/O-bandbreedte behalen. Prestatieverschillen zullen marginaal tot niet-bestaand zijn op het moment. Kortom, de bandbreedte van een PCIe 3.0 x16-slot wordt nog niet verzadigd.
De TUF Gaming RTX 3080 OC maakt gebruik van drie axiale ventilatoren, voorzien van een opstaande rand om statische druk te verbeteren. De twee buitenste ventilatoren draaien tegen de klok in, al kan ik niet met zekerheid delen of dit mede geldt voor de middelste fan. In ieder geval moet dit design volgens ASUS het lawaai verminderen. Onderschat de TUF Gaming RTX 3080 OC verder niet, want de videokaart is 300 x 127 x 51,7 mm (L x B x H) en daarmee groter dan de Founders Editie. De videokaart neemt effectief 2,7 sloten in beslag en weegt 1398 gram.
De kaart heeft standaard 10 GB aan GDDR6X-geheugen. Dit is 2 GB aan geheugen meer dan de RTX 2080 met 8 GB aan GDDR6-geheugen. Dan zijn er de RTX 2080 Ti met 11GB aan GDDR6-geheugen en de GTX 1080 Ti met 11 GB aan GDDR5-geheugen. Ten opzichte van die kaarten heb je dus wel 1 GB minder tot je beschikking. Ik heb in deze review diverse benchmarks gedraaid, waaronder met een 4K-resolutie (3840×2160). Met de hoogste instellingen heb ik geen problemen ervaren als het gaat om een eventueel tekort van videogeheugen. Wel kan ik mij voorstellen dat het voor 8K en productiviteit te weinig kan zijn, maar dan is de RTX 3090 met 24 GB interessanter. Die voel je dan wel weer goed in de portemonnee.
Nvidia/ASUS laat doorschemeren op de productverpakking dat het om de Ampere-architectuur gaat. Er zijn labels aangebracht om belangrijke kenmerken te benadrukken, waaronder AURA RGB-verlichting, een overklok vanuit de fabriek en het GDDR6X-geheugen. De videokaart is verpakt in een antistatische verpakking en beschermd met verpakkingsschuim. Van accessoires is niet echt sprake; deze bestaan uit boekjes. ASUS levert een certificaat van betrouwbaarheid mee - dit gaat over onder andere de condensatoren, smoorspoelen en mosfets. ASUS is nu ook van start gegaan met haar eigen Pokémon-kaartspel en de TUF is met drie sterren redelijk zeldzaam.
Door met de TUF Gaming RTX 3080 OC. Eerste indruk is gewoon episch - wat een pronkstuk. Niet eerder was er een TUF-videokaart van dit niveau. Veelal bleef dit beperkt tot het middensegment aan videokaarten: voorbeelden hiervan zijn de RTX 2060 en GTX 1660 Ti. De 3080-variant kondigt daarmee een nieuw tijdperk aan voor TUF en het mag gezegd worden: de eerste indruk is gewoon enorm goed. Geen getrut met kunststof, maar gewoon een aluminium behuizing die koud aanvoelt bij de eerste uitpakervaring.
Esthetisch oogt de videokaart verantwoord voor een ruime diversiteit aan behuizingen. De drie axiale ventilatoren zijn ieder voorzien van een opstaande rand voor een hogere statische druk. Dit zou het resultaat ten goede moeten komen. Overigens blijven de fans inactief tot 55 graden Celsius. MaxContact, een techniek die we eerder tegenkwamen op de Strix-videokaarten van ASUS, is ook vertegenwoordigd op de TUF Gaming RTX 3080 OC. Een duidelijk signaal dat ASUS kiest voor een serieuze aanpak, gezien deze voorheen enkel exclusief voor de Strix-videokaarten waren.
De videokaart maakt gebruik van een Dual-Bios switch, hiermee pas je het prestatieprofiel eenvoudig aan, zonder het gebruik van software. Ik heb de videokaart getest in de performance-modus. Verder heeft de videokaart een metalen achterplaat voor bescherming en hitteoverdracht. De opening is aanwezig voor de afdracht van warme lucht.
De videokaart maakt gebruikt van twee vertrouwde 8-pinsaansluitingen als voeding. Met de komst van de 12-pin mini-connector van Nvidia op de Founders Editie voelt dit met een bestaande build, ondanks het meeleveren van een verloopstukje door Nvidia, vertrouwder aan. Plug & Play! Iets wat nu een veel besproken onderwerp is omtrent de RTX 3080-videokaarten zijn de multi-layer ceramic chip capacitors, afgekort als mlcc’s. Dit zijn de condensatoren direct achter de GPU (chip) voor het spanningscircuit. Deze condensatoren filteren hoge frequenties richting de GPU. Sommige fabrikanten maken gebruik van een combinatie van goedkopere en duurdere mlcc’s, wat als resultaat voor problemen zorgt, zoals een ‘crash to desktop’ of willekeurige crashes. Fabrikanten zullen toekomstige RTX 3080-videokaarten hoogstwaarschijnlijk gaan aanpassen, met de duurdere (kleinere mlcc’s). Leuke bijkomstigheid voor deze review is dat de TUF Gaming RTX 3080 OC al gebruik maakt van deze duurdere mlcc’s. Kortom: ik heb geen problemen ervaren tijdens mijn praktijkervaring. Gesprekken over voorraad? Die zijn verleden tijd! Gesprekken over RTX 3080 mlcc’s zijn HOT!
De TUF Gaming RTX 3080 OC heeft twee HDMI 2.1-aansluitingen, drie 1.4a DisplayPorts en biedt ondersteuning voor HDCP 2.3. ASUS beveelt een 850watt-voeding aan, al dient een voeding van 650 tot 750 watt voldoen te zijn. Laat het dan geen goedkope troep zijn.
RGB-verlichting is subtiel aanwezig; dit is redelijk bescheiden. Op de Strix-modellen is RGB-verlichting uitbundig toegepast en dit kan een mooi alternatief zijn, mocht RGB-verlichting hoog op je RTX-lijstje staan.
De videokaarten zijn getest aan de hand van Nvidia-driver 456.38 (datum: 17-09-2020). Besproken videokaarten zijn getest met gelijkwaardige variabelen. Iedere videokaart is getest met de standaard out-of-the-box instellingen. De set aan benchmarks bestaat uit games onder de volgende resoluties: 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Gevolgd door een set aan synthetische benchmark resultaten. Voorheen maakte ik gebruik van een tabel pér resultaat; voor een beter overzicht zijn resultaten nu samengevoegd in één tabel. Onderlinge vergelijkingen tussen de verschillende videokaarten worden in het opvolgende hoofdstuk, na de synthetische benchmarks, besproken.
De titel van dit hoofdstuk luidt als volgt: “van GTX 1080 Ti naar RTX 3080". De RTX 20-serie achtte ik als een aangename toevoeging, vooral met de komst van DLSS en deels raytracing. Ik heb destijds ook reviews geschreven over onder andere de RTX 2080 Ti en RTX 2070. De prestatieverbeteringen waren aangenaam te noemen, maar niet overtuigend genoeg. Iets waar Nvidia-president Jensen Huang tijdens de onthulling van de Nvidia RTX 30-serie stiekem naar hintte. Dit was vooral met een subtiele knipoog naar de eigenaren van Pascal-kaarten, ofwel de GTX 10-serie.
Met raytracing aan (#RTXON) moest RTX 2000 simpelweg te veel ruwe prestaties (FPS) inleveren. De overweging van real-time schaduwen en licht liet ik voor wat het was. Ook was de line-up aan games met ondersteuning voor raytracing niet overtuigend genoeg. DLSS vind ik de interessantere van de twee, dankzij de aanwezige Tensor-kernen. Nu met de 2e generatie raytracing-kernen en 3e generatie Tensor-kernen komt het geheel mooier samen. Kijkende naar de benchmarks is #RTXON met 4K mogelijk, hoewel je nog steeds inlevert als het om FPS gaat. Toch voelt het nu meer gerechtvaardigd. De prestaties van de RTX 3080 zijn van een dusdanig niveau; RTX kan en mag aan. Met de komst van de PlayStation 5 en Xbox One Series X/S kan het aantal raytracing-games nog weleens toenemen.
Bij de komst van de RTX 2000-reeks heb ik de serie overgeslagen - losstaande van de reviews die ik heb gedaan. Ik heb gewoonweg een GTX 1080 Ti in het systeempje behouden. Echter doet de komst van RTX 3080 de kriebel voor een upgrade aanwakkeren. De TUF Gaming RTX 3080 OC maakt dit gevoel alleen nog maar sterker. Hieronder het overzicht van de ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC versus de ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC uit 2017.
Met de geteste games en synthetische benchmarks mag één ding heel duidelijk zijn: je gaat er 40 tot 50 procent in prestaties op vooruit. Ik bekroonde in 2017 de GTX 1080 Ti als de Plug & Play voor 4K-titels, uiteraard gaat dit niet meer op voor hedendaagse titels. Wel ben ik van mening dat de GTX 1080 Ti vandaag de dag nog steeds een capabele videokaart is. Kijkende naar de prestaties afkomstig van de ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC, tja, dan gaat mijn hart toch sneller kloppen. Het mag een heerlijke videokaart zijn en dat mede dankzij stille, doch koele prestaties, iets waar ik tijdens het volgende hoofdstuk dieper op inga.
Om de knipoog van Jensen omtrent de Pascal-architectuur naar Ampere-architectuur te beantwoorden: bij deze knipoog ik terug. Met deze nieuwe videokaart heb je de voordelen van DLSS en raytracing zonder een absurd prestatieverlies. Nou kwam raytracing middels een update ook nog beschikbaar voor GTX 10-serie, terwijl het eerder alleen weggelegd was voor videokaarten met de Tensor-kernen. Maar ja, de prestaties zijn op GTX 1000-kaarten nou niet om over naar huis te schrijven. Laat dit werk lekker over aan de 20 en 30-reeksen.
De RTX 3080 is in zijn algemeenheid een zeer capabele videokaart voor 1440p met hoge verversingssnelheid en anders 4K-gaming. Op 1080p en 1440p/60Hz is het zonde om te investeren in een RTX 3080. Hiermee bedoel ik niet dat de resolutie ondergeschikt is, doch benut het niet de volledige potentie van deze videokaart. Met #RTXON weet de RTX 3080 ook comfortabel boven de 60 FPS te blijven, wat voor mij langzamerhand een omslagpunt is om raytracing wel te benutten. In alle opzichten is de RTX 3080 een enorme prestatieverbetering versus de RTX 2080 en 2080 Ti. Kom je nog van de Pascal-generatie, dan is de prestatieverbetering buitengewoon: het is upgrade-waardig.
Iets waar de TUF Gaming RTX 3080 OC weet te overtuigen is het leveren van prestaties terwijl deze koel blijft. De videokaart tikte maximaal 61 graden Celsius aan en tot 55 graden Celsius blijven de fans inactief. De videokaart is met een geluidsproductie van 39 dB(A) - op 40 centimeter afstand - stil te noemen. Vergelijk ik dit met de eerder besproken ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti, dan ligt bij die uiting de geluidsproductie en temperatuur hoger. Dit met 67 graden Celsius onder load.
Met een GPU-overklok ben ik op 1947 MHz blijven hangen en een geheugenklok van 20.000 MHz (+1000 MHz). Temperatuur zat tijdens deze overklok op 64 graden Celsius onder load. Gemiddelde verbetering ligt op 3 tot maximaal 4 FPS, circa 2%. Het overklokken van de TUF Gaming RTX 3080 OC vind ik persoonlijk niet zo aantrekkelijk. De out-of-the-box overklok voldoet al ruimschoots als het om prestaties gaat. Ook de vermogenslimiet voor het overklokken van de GPU beperkt dit deels. Dit is van toepassing bij alle Ampere-videokaarten, dus niet specifiek dit model.
Dit brengt mij bij de eindconclusie van de ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC. Een nieuw begin met een nieuwe architectuur, weet Nvidia te overtuigen en laat ASUS haar spierballen zien met deze AIB-videokaart? Je leest het hieronder.
De TUF Gaming RTX 3080 OC pakt met zijn game-boost van 1785 MHz en OC-boost tot 1815 MHz het net wat sneller aan dan de RTX 3080 Founders Editie. Het verschil tussen de twee maak ik niet duidelijk in deze review, gezien het simpele feit dat ik geen Founders Editie heb. Iets met een uitverkoopactie binnen een minuut. Maar goed, dat mag zeker niet de pret drukken. Met goede moed ging ik verder.
De TUF Gaming RTX 3080 OC levert prestaties voor doorgaans een lagere prijs dan de Strix-videokaarten. Uiteraard is het nog even afwachten alvorens ik überhaupt een Strix-videokaart aan de tand kunnen voelen en eigenlijk vind ik dit niet zo erg. The Ultimate Force, afgekort TUF, weet mij meer dan te verrassen. De videokaart is uitermate geschikt voor 1440p gaming met een hogere verversingssnelheid en/of 4K-gaming. Ik voel mij met de RTX 3080 voor het eerst comfortabel met raytracing ingeschakeld. Dit voelt bijna aan als een persoonlijke overwinning.
Nu heeft de RTX 30-serie nog meer nieuwe GeForce-functies te bieden, zoals Reflex, Broadcast en RTX-IO. De 2e generatie raytracing-kernen en 3e generatie Tensor-kernen zorgen voor efficiënter gebruik van raytracing en DLSS, waar de RTX 20-serie mij gewoon niet wist te overtuigen. Heb je een mooi 4K-scherm voor je neus, dan is het eindelijk mogelijk om deze onder ‘MAX SETTINGS’ eens goed te benutten.
De TUF Gaming RTX 3080 OC presteert onder druk. Met een maximale temperatuur van 61 graden Celsius onder load, terwijl de ventilatoren maar maximaal 39 dB(A) aantikken. Dit maakt de videokaart met zijn game- en OC-boost koel doch krachtig. De handmatige overklok levert nipt wat extra prestaties. Voor deze videokaart vind ik het niet bijster interessant, gezien het feit dat de overklok vanuit de fabriek al extra prestaties (FPS) levert. De RGB-verlichting is voor een videokaart anno 2020 bescheiden, met enkel het TUF-logo dat oplicht en een klein streepje onder het logo. Voor de RGB-liefhebber is het waarschijnlijk te beperkt.
Met een huidige prijs van € 799,- levert ASUS een zeer complete RTX 3080 af. Ook maakt de videokaart gebruik van zes kwalitatieve mlcc’s. Zeker met het laatste nieuws is het fijn om te weten dat je veilig zit. De TUF Gaming RTX 3080 OC bewijst op vrijwel alle fronten zijn kwaliteit te waarborgen. Het maakt de kennismaking met RTX 3080 een plezierige en het proeft automatisch naar meer. ASUS moet met de Strix-modellen, die later beschikbaar komen, van goeden huize komen om te voorkomen dat ze geen eigen concurrentie vormen - grappig. Maar goed. Indien beschikbaar is de ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC een machtige videokaart voor hogere resolutie gaming avonturen… niet te vergeten: #RTXON!