Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: AVM FRITZ!Box 7590
Deze review betreft de bespreking van twee producten.
Links;AVM is met FRITZ! weer eens in mijn handjes terecht gekomen. Alweer dik vier jaar geleden testte ik een AVM FRITZ!Box. Een gevalletje persoonlijke historie wat direct op zelfreflectie neerkomt dat deze hobby al lang aan mij vastplakt, overigens heb ik daar nog geen moment spijt van gehad.
In deze review bespreek ik twee product van AVM, namelijk de FRITZ!Box 7590 en de AVM FRITZ!Repeater 3000. Beide producten sluiten op elkaar aan als het om ondersteuning, software en mesh technologie gaat, een mooi moment om dit te testen in de praktijk. In het opvolgende hoofdstuk maak je verder kennis met de specificaties. Op het moment van schrijven kost de FRITZ!Box 7590 circa 209 euro en de AVM FRITZ!Repeater 3000 gaat voor ongeveer 118 euro over de digitale toonbank.
Een overzicht van de AVM FRITZ!Box 7590 specificaties:
De FRITZ!Box 7590 is een AC2600 router met 4×4 Wi-Fi AC wat zich resulteert tot een maximale theoretische doorvoersnelheid van 800 Mbps op de 2.4GHz frequentieband en 1.733 Mbps op de 5.0GHz frequentieband. Samen opgeteld krijg je 2.533 Mbps wat afgerond is naar 2.600 Mbps, oftewel AC2600.
Waar de FRITZ!Box(en) vooral goed scoren is de ingebouwde IP-telefonie centrale. Ik kom maandelijks veel klanten tegen die gebruik maken van IP-telefonie in combinatie met een FRITZ!Box. Vaak zijn deze ook afkomstig van providers zoals XS4ALL. DECT, VOIP en een ingebouwd antwoordapparaat zijn herkenbare features, vooral veel klanten en in het bijzonder horeca vertrouwen hier op. Opties zoals een gastennetwerk, MU-MIMO en een ingebouwde mediaserver maken onderdeel uit van de FRITZ!Box 7590. Ook iets wat zeker niet vergeten mag worden: de 7590 is afkomstig uit 2017 en is nu circa twee jaar op de markt. De prijs is in de tussentijd met 100 euro gezakt, wat de 7590 juist interessant maakt om te testen in 2019. In hoeverre deze router nog bij zijn tijd is lees je in het hoofdstuk; in de praktijk. Door naar de FRITZ!Repeater 3000.
Een overzicht van de AVM FRITZ! Repeater 3000 specificaties:De FRITZ!Repeater 3000 kent een jongere historie, deze kwam namelijk in 2019 op de markt. De FRITZ!Repeater 3000 beschikt over drie frequentiebanden, waarvan twee op de 5.0GHz frequentieband en één op de 2.4GHz frequentieband. De eerste 5.0GHz frequentieband heeft een theoretische doorvoersnelheid van 1.733 Mbps en de tweede gaat tot 866 Mbps. De 2.4GHz frequentieband heeft een snelheid van 400 Mbps. Waarom twee 5.0GHz frequentiebanden hoor ik je denken. Met de dubbele 5.0GHz frequentieband kan de FRITZ!Repeater 3000 extra inzetten op Mesh. Tussen de 7590 en 3000 creëer je namelijk een mesh netwerk, hieronder een eigen beschrijving over mesh in de theorie en praktijk.
Bij mesh gaat het niet meer enkel om verzenden en ontvangen, maar om verzenden, ontvangen en terug communiceren. Dit maakt het een slim netwerk. Het vertrouwde beeld van de router als centraal punt begint dus langzamerhand te verschuiven. Bij een mesh netwerk is er sprake van een cross-over spinnenweb verbinding. De satellieten (antennes) binnen een mesh netwerk communiceren onderling, ieder onderdeel, of iedere uitbreiding (satelliet) kan het mesh netwerk vergroten. Valt er bij één van de satellieten de verbinding weg, door bijvoorbeeld een stoorzender, dan is een andere satelliet instaat om de verbinding staande te houden. Vaak zal een storing bij één van de satellieten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Het mesh netwerk is intelligent genoeg om de verbinding van de satelliet automatisch te herstellen. Sommige gebruikers zullen het wegvallen van een satelliet wel opmerken, afhankelijk van je omgeving en de variabelen. Een langzamere verbinding zou bijvoorbeeld kunnen opdoen als de dichtstbijzijnde satelliet wegvalt, dan moet de verbinding een grotere afstand overbruggen wat gelijkstaat aan mogelijk snelheidsverlies. Het grootste voordeel is wel dat je gewoon kunt blijven genieten van je draadloze netwerkverbinding.
Veel mesh systemen maken gebruik van één centrale router, bij sommige sets is er ook sprake van meerdere routers. De router stuurt de verbinding naar de aanwezige satellieten, waarna deze het Wi-Fi signaal weer doorsturen tot het bij de client aankomt. Een satelliet is vrijwel een ‘semi-router’ dankzij het zendvermogen. Een groot voordeel is het grotere dekkingsgebied, een stabiele verbinding en het uitbreiden van je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een zwakke verbinding in de tuin, dan is het plaatsen van een extra satelliet in de schuur een mogelijke oplossing. Tevens is het een ideale oplossing om langs ‘dode netwerkpunten’ heen te werken. Een mesh netwerk maakt het leuk om te experimenten. Je kunt namelijk goed spelen met de positie van de router, satellieten en de richting van de satellieten, als deze verstelbaar zijn, ook dan kan een mesh netwerk nog meer potentie bieden. Als laatste is het plaatsen van een mesh netwerk zeer eenvoudig, het vereist weinig kennis en geeft veelal direct uit verpakking goede prestaties.
AVM blijft traditiegetrouw bij de welbekende vormgeving van zijn verpakkingen en producten. Gesierd door een blauw omhulsel met het herkenbare rood met gele AVM logo gevolgd door wat kenmerken en specificaties. Dat beide producten afkomstig zijn van dezelfde fabrikant is met één oogopslag zichtbaar. Laten we van start gaan met de FRITZ!Box 7590. In de verpakking komen de router zelf tegen, een gebruikershandleiding (die van de FRITZ!Repeater 3000) is op de foto ook zichtbaar, een RJ11 en RJ45 adapter, een witte netwerkkabel en de poweradapter.
De FRITZ!Box 7590 zelf kent een vernieuwde uitstraling ten opzichte van zijn voorgangers, deze deden mij sterk denken aan een ruimteschip, waar het ontwerp van de FRITZ!Box 7590 al wat minder opvallend is. Noch blijft de kleur en het ontwerp een unieke keuze van AVM. Je kan het waarderen of slaat liever over en maakt daarmee de keuze voor iets minder opvallends. Het ontwerp is wat mij betreft een veiligere keuze van AVM. Veel wit met een klein beetje rood. Met direct aan de voorzijde diverse statuslampjes voor o.a. power, WLAN, Fon/DECT, WPS en Info.
Aan de achterzijde van de router vinden we de aansluitingen. Bestaande uit een WAN-poort, vier LAN-poorten, de telefonie/RJ11 aansluiting, de power aansluiting en een USB 3.0 poort. Op de linkerzijde komen we nog één USB 3.0 poort tegen en op de tegenovergestelde zijde nog een telefonie/FON aansluiting.
Er is ondersteuning voor muurmontage. AVM levert zijn eigen ‘custom’ WPA2 key mee vanuit de fabriek. Idem dito voor het wachtwoord om in te loggen, deze worden vanuit de fabriek gegeneerd, daarmee is iedere FRITZ!Box anders. Pom was tijdens de fotosessie weer eens aanwezig (kleine diva), een mooi moment om model te staan.
Door naar de FRITZ!Repeater 3000. In de verpakking komen we een netwerkkabel tegen en poweradapter. Gevolgd door de repeater zelf. Het leeftijdsverschil tussen de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000 is circa twee jaar. We zien dat AVM loyaal is gebleven aan het wit met rode kleurenschema. De samenwerking in ontwerp tussen de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000 is ondanks het leeftijdsverschil complementair aan elkaar. Met zijn dubbele frequentiebanden op 5.0GHz vult de FRITZ!Repeater 3000 de FRITZ!Box 7590 mooi aan. Niet enkel gaat dit om het bedienen van meer gebruikers via het draadloze netwerk, het dient ook om het dekkingsgebied verder te maximaliseren. Ook heb je zo je voordeel aan mesh, de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000 praten ‘mesh’ met elkaar.
De FRITZ!Repeater 3000 heeft twee LAN-poorten om apparatuur direct aan te sluiten. Ik zelf vind de repeater redelijk compact, in vergelijking met een TP-Link Deco M4 komt deze qua formaat goed mee. Verbinden met de FRITZ!Box 7590 is eenvoudig, de WPS-knop indrukken op de FRITZ!Repeater 3000 en FRITZ!Box 7590 en je bent verbonden tussen de twee. Gebruik van de UI en app maken de werking tussen de twee beter inzichtelijk. Net als de FRITZ!Box 7590 heeft de FRITZ!Repeater 3000 een eigen unieke WPA2 code met wachtwoord, waarmee je de repeater apart kunt benaderen via de UI en app.
AVM kiest met FRITZ! voor drie varianten: een web-UI, een app (eigenlijk twee apps) en een mobiele UI. Logischerwijs ben ik begonnen met het installeren van de FRITZ!Box 7590. Ik heb ervoor gekozen om dit via de MyFRITZ! app te doen. Een verzamelplaats voor informatie; verbindingen, smarthome, NAS en diverse instellingen waar je met deze app in één oogopslag overzicht in krijgt. Voor de ingebruikname van de FRITZ!Box 7590 kwam ik al snel in Safari terecht via mijn iPhone, de setup en diepere data: lees meer opties zitten in de mobiele UI ingebakken. De setup bestaat uit het inloggen, instellen van de taal, locatie instellingen, data- netwerkinstellingen en het updaten van de FRITZ!Box 7590 wat redelijk automatisch gaat tijdens ingebruikname.
Eenmaal up-to-date kom je in het startscherm van de mobiele UI. Hier heb je meer instellingen via het menu wat een stuk diepgaander is dan de MyFRITZ! app, die je vooral dient te gebruiken als snelle inzage partner. Aanvullend is er nog de WLAN app. Deze app geeft meer inzicht in de verbonden clients, maar dient ook als verbindingspartner tussen diverse FRITZ! apparatuur. Ik heb de FRITZ!Repeater 3000 verbonden middels de WPS- connect knop op de repeater zelf. Dit is een fysiek knopje induwen op de router en repeater, waarna deze verbonden zijn. Je kunt de verbinding tussen de twee vervolgens nagaan in de WLAN app. In deze app krijg je advies over de plaatsing van je repeater/node/powerliner et cetera. Je kunt het netwerk delen in de vorm van tickets en je gastennetwerk openbaar stellen voor nieuwe gasten. Ook heeft AVM er een speedtest ingebakken, dit kan je met een simpele ‘touch’ direct testen.
Daarna begint het echte werk: de FRITZ! web UI. Geboren met instellingen, instellingen en nog eens instellingen. Je FRITZ!Box 7590 ziet de bomen door het netwerkbos niet meer. De gekkigheid opzij: ik refereer in veel reviews terug naar FRITZ!OS (de naam van de UI/software). Ik benoem dan altijd de talloze mogelijkheden waar FRITZ! in mijn optiek zichzelf groots mee heeft gemaakt. Dat avontuur gaat van start op de landingspagina van de FRITZ!Box 7590. Uiteraard moet je vooraf even netjes inloggen met je gebruikersnaam en het wachtwoord. In het overzicht aan clients staat de FRITZ!Repeater 3000 netjes vermeldt, zowel de 2.4 als 5.0GHz verbinding is actief.
Onder de internetinstellingen vinden we diverse opties. Dit zul je vaker terug lezen in dit hoofdstuk, omdat veel hoofdinstellingen weer veel sub-instellingen hebben. Onder internet vinden we een online monitor en meter, hier kun je duidelijkheid krijgen in je down- en upstream. Verdere instellingen bestaan uit het beheren van de verbinding en veel Parental Control opties. Je kunt tot in de kleine details apparaten die verbonden zijn beheren. Zaken als een black- en white list, timers of zelfs een planning voor specifieke apparaten is mogelijk. Met kinderen kan ik mij voorstellen dat je hier misschien wat meer grip op wilt hebben.
Zelf profielen aanmaken is ook een optie. Je kunt een profiel bepaalde restricties toewijzen zoals gebruik van het internet, welke websites er wel en niet beschikbaar mogen zijn (black- en white list), een ‘up time’ aan hoeveel minuten- uren een apparaat per dag gebruik mag maken van de verbinding en eventuele zelfgemaakte schema’s toewijzen. Je kunt met FRITZ!OS veel inzicht krijgen wat een IP-adres/apparaat doet en dit tot in de details beheren. Dit is voor zowel het beheer als QoS opties erg fijn. Je hebt letterlijk grip op je netwerk.
Overigens vind ik het ‘ticket systeem’ geniaal. Dit zien we op sommige routers die specifiek in de markt worden gezet voor openbare ruimtes en/of om korte periodes gebruik te maken van het internet. Met een gastennetwerk accepteer je vrij snel je bezoekers, met een ticketsysteem behoud je meer overzicht en ontploft het gastennetwerk niet aan dataverbruik. Nu heb ik niet ieder weekend 20-man over de vloer, wel is het een optie waarmee je bevuiling van je gastennetwerk voorkomt.
Je kunt jezelf optioneel registreren voor een MyFRITZ! Account voor informatie over AVM/FRITZ! en back-up mogelijkheden. Ook voor een externe verbinding kun je gebruik maken van deze optie, zonder te moeten rommelen met VPN-instellingen.
Voor de gebruikers met de telefonie- DECT opties ingeschakeld: voldoende opties om te beheren. Opties zoals gemiste oproepen, het antwoordapparaat, een alarm, ingebouwde fax en doorschakelen zijn allemaal onderdeel van het pakket. De optie zoals het terugluisteren van ingesproken berichten is ook aanwezig.
Om een beter idee te krijgen van de ondersteuning van mesh binnen je netwerk en welke apparaten hier gebruik van maken heeft FRITZ! zijn eigen ‘mesh boom’. Opgebouwde uit de FRITZ!Box 7590 samen met de FRITZ!Repeater 3000. Je krijgt netjes een overzicht (momentopname) van welke apparaten op dat moment verbonden zijn.
De FRITZ!Box 7590 heeft een ingebakken home sharing optie/FRITZ!NAS. Met het ingebouwde geheugen kun je al wat basale zaken op orde krijgen. Nog mooier is de koppeling tussen een USB-stick voor extra opslag. En dan nog eens mooier is de koppeling tussen een externe schrijf, denkende aan een externe SSD, zodat je binnen je netwerk met snelheid kunt delen en streamen.
In de wireless instellingen krijgen we een overzicht van alle verbonden apparaten samen met de doorvoersnelheid. Je kunt hier handmatig per apparaat instellingen wijzigen en verwijderen. Standaard zoals veel routers zoekt de FRITZ!Box en FRITZ!Repeater het beste kanaal. Er is altijd sprake van veel ‘hopping’ wat redelijk onopgemerkt gaat. Met de automatisch instellingen blijven routers- repeaters zich oriënteren op het beste kanaal. Het kan zomaar zijn dat de router van de buren hetzelfde kanaal selecteert, waarna er zich te veel routers en overige apparaten bevinden op hetzelfde kanaal, met als gevolg een nieuwe hop. Minder routers (minder buren) is daarom altijd gunstig voor minder bezetting op de kanalen.
Een optie die steeds meer gebruikers waarderen: sleep time! Specifieke apparaten tussen een bepaald tijdstip uitschakelen, volgens een schema- planning of gewoon volledig uit tussen bijvoorbeeld 22:00 uur en 6:00 uur. Met name ‘WiFi’ en straling wat steeds vaker aan slapeloosheid en onrust gelinkt wordt maakt deze feature populair. Zelf verwacht ik in de toekomst meer toezicht en strengere regels rondom Wi-Fi straling. Het gastennetwerk kun je automatisch of handmatig inrichten. Delen gaat via het wachtwoord, een QR-code of via de fysieke WPS-knop.
Diagnostische gegevens over de bekabelde en draadloze verbinding, login(s), filters en beveiliging maken onderdeel uit van het FRITZ!OS pakket. Het onderdeel beveiliging en port forwarding maakt ook onderdeel uit van dit menu.
Het systeemmenu geeft je inzage in stroomverbruik, verbonden apparatuur zoals USB-apparaten en FON apparatuur. Je kunt statistieken inzien om de grootverbruikers op te sporen. Ben je de lichtjes beu? Uitschakelen gaat via het systeemmenu, eventuele instellingen die informatie weergeven via de LED-indicatoren is ook mogelijk. Back-up via je FRITZ! Account en een directe back-up maken middels een USB of externe schijf is mogelijk. Overige instellingen zoals taal, versie en firmwareversie spreken voor zich.
Mocht je het dan écht niet meer weten: de FRITZ!Box 7590 wizard(s). Vanuit hier kun je stap-voor-stap alles aan de praat krijgen. Voor nieuwe FRITZ! gebruikers een fijne optie. Wat mij betreft voor het telefonie gedeelte een zeer waardevolle aanwinst. Als laatste kun je vanuit de Web UI direct in de MyFRITZ! Web UI instellingen neuzen. Waar opties die ook zichtbaar zijn in de MyFRITZ! app direct voor je neus verschijnen. De Web UI variant is voor systemen binnen een winkel en/of horeca omgeving wel wat fijner, op het grote scherm werkt dit nét wat overzichtelijker. Gevolgd door de FRITZ!NAS waar je direct in je mappenstructuur komt. Zowel intern als extern te benaderen zonder al te veel moeite. Breid ‘m uit met een externe schijf voor nog meer opslag!
Zo zijn we aangekomen bij de laatste screenshots van de FRITZ!Box 7590. In opvolging nog de FRITZ!Repeater 3000. Inloggen gaat via https://fritz.repeater/ (inloggen voor de FRITZ!Box gaat via: https://fritz.box/). Op de landingspagina direct overzicht van de verbinding tussen de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000. Beide apparaten hebben zich samengevoegd als één netwerk (SSID). Je kunt beide scheiden indien wenselijk. Voordeel kan zijn dat je voor de beneden- en bovenverdieping bewust een knip maakt, terwijl er wel sprake is van hopping tussen nodes/satellieten. In dit geval een hop naar het best beschikbare node/satelliet. Zoals eerder opgemerkt: de FRITZ!Repeater heeft één-op-één de instellingen overgenomen van de FRITZ!Box 7590. De optie ‘adopt settings enabled’ kun je uitschakelen om handmatig wijzigingen door te voeren.
Dit geldt voor de instellingen (connecties) als SSID zichtbaar op de opvolgende screenshots. Wel is de FRITZ!Repeater vrij om zijn eigen kanaal op te sporen. Het kan zomaar zijn dat er een beter signaal beschikbaar is op de bovenverdieping.
Opties zoals beheer lopen dan wel via de FRITZ!Repeater. Systeeminstellingen zoals eerder zichtbaar op de FRITZ!Box 7590 zijn ook aan de orde met de FRITZ!Repeater 3000. Eveneens als de wizard(s).
Dit brengt ons nog bij een deel praktijkervaring met de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000. Tot zover was het al een flinke reis aan apps, mobiele UI en web UI. Wat kun en mag je verlangen van deze combinatie? Laat ik beginnen met veel instellingen en opties via de bovenstaande vormen. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat je fijn vindt. Wel heeft de app en mobiele UI een limiet t.o.v. van de web UI als het om mogelijkheden gaat. Alsnog mag dit de pret niet drukken, gezien het feit dat de mobiele UI al enorm uitgebreid is.
Persoonlijk is de web UI mijn favoriet. Eigen schema’s maken voor het beheren van je eigen netwerk en iedereen een plekje geven binnen dat netwerk (of juist niet), heerlijk! AVM heeft met FRITZ! nog steeds goed op orde. Vier jaar geleden was ik al onder de indruk en dat blijft zo. Ik heb eindelijk mijn ‘FRITZ!OS referentiekader’ een refresh gegeven (CTRL+F5 niveau). Wat het vergelijken van concurrerende netwerkapparatuur en zijn software des de leuker maakt. Neem de tijd om alles op je gemak te bekijken, er valt namelijk zoveel voordeel te halen met specifieke instellingen. Het kan wel zijn dat de web UI door al zijn instellingen je wat afschrikt. Een mooie aanvulling daarop zijn de diverse wizard(s). Toch denk ik alsnog dat het voor sommige gebruikers wat te overweldigend kan zijn.
Met alle respect: de FRITZ!Box 7590 is nu wat ‘ouder’ met ongeveer twee jaar. Dit maakt de FRITZ!Box 7590 naar mijn mening zeker niet out-of-the-market. Met het prijspunt van 209 euro is de router goedkoper geworden over de jaren. Waar het hem vooral nu in de combinatie zit met de FRITZ!Repeater 3000. Zonder de FRITZ!Repeater 3000 op het netwerk voldoet de FRITZ!Box 7590 hier prima voor de benedenverdieping en deels (een stukje) bovenverdieping. Daarna is het dekkingsgebied richting de computerkamer/badkamer en slaapkamer een stuk minder vanuit de meterkast. Waar nieuwere (minder gedateerde) oplossingen hier veelal beter mee omgaan, denkende aan mesh systemen met losse nodes- routers. Laten we eerst een blik werpen op de prestaties, let op: dit is in samenhang met de FRITZ!Repeater 3000.
Waar ik erg enthousiast over ben is de 5.0GHz verbinding, vooral op de bovenverdieping. Hier komt de combinatie sterk mee, vooral t.o.v. de duurdere routers met een (eigen) groter dekkingsgebied, denkende aan de ROG Rapture GT-AC2900, Asus RT-AX88U en de TP-Link Deco M9 set. De 2.4GHz frequentieband is acceptabel, maar niet bijzonder indrukwekkend. Met een goede dekking zal je vooral voordeel pakken van de 5.0GHz verbinding, wat met deze combinatie goed te realiseren is.
De USB-prestaties zijn echter niet meer op het niveau van vandaag de dag. Je kunt goed zaken binnen je thuisnetwerk realiseren, echter is het niet op niveau van bovenstaande oplossingen. Wel ben je vooralsnog goedkoper uit dan de Asus RT-AX88U en redelijk vergelijkbaar aan dat van de ROG Rapture GT-AC2900. De Deco M9 Plus is redelijk vergelijkbaar in prijs, waar het dan vooral kiezen is voor het ecosysteem. Zelf zie ik veel ruimte voor AVM om een nieuwe router op de markt te brengen, waar de FRITZ!Repeater 3000 nog een prominentere rol kan spelen. Begrijp mij niet verkeerd: de FRITZ!Box 7590 is nog steeds een mooi stukje hardware, vooral met zijn ingebouwde DECT mogelijkheden en al zijn features, wat de bovenstaande routers- mesh kits niet hebben. Daar blijft AVM/FRITZ! meester. Nieuwere oplossingen hebben veelal out-of-the-box een betere dekking met betere USB prestaties. Waar je bij FRITZ! nog over twee aparte ‘stand alone’ producten gaat, die elkaar voor de rest naadloos aanvullen. Daarbij kan een voordeel zijn dat je de FRITZ!Repeater 3000 helemaal niet nodig hebt, omdat de FRITZ!Box 7590 voldoet. Of je kunt later een uitbreiding doen, mogelijk met een leuke aanbieding, deze optie(s) blijven open.
In de conclusie pak ik de belangrijkste punten nog eens op. Ik ben redelijk los gegaan in deze review over de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000. Waar ik in de laatste alinea’s van het vorige hoofdstuk (tekst boven het kopje conclusie) een flinke aanloop neem naar de conclusie. Wat mag en wil ik jullie nog meegeven over de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000… here we go!
Beginnend met de FRITZ!Box 7590. Je hebt het vast en zeker wel eens gehoord ‘leeftijd zegt niet alles’. In hardware land is dit toch nét even wat anders. De FRITZ!Box 7590 is 2 jaar sinds zijn release nog steeds goed beschikbaar op de markt. Het is zelfs dat ik nog een review op perkament met een griffel schrijf en daarmee wil ik zeker niet mijn ‘populariteit’ benadrukken. Ik ben ook maar een doldwaze gek die zichzelf opsluit in een kamertje vol hardware en RGB-verlichting. Het ecosysteem van AVM, oftewel FRITZ!OS is doorontwikkeld. Dit staat niet stil en is in mijn optiek geweldig. Ik vermoed dat er veel meer gebruikers zijn met deze mening, ook ga ik er vanuit dat het voor sommige gebruikers wat overweldigend kan zijn. Daar heeft FRITZ! zijn wizards, apps en mobiele UI.
Niet enkel is het FRITZ!OS platform qua mogelijkheden enorm uitgebreid. De opties zoals FRITZ!NAS, smart living en de ingebakken telefooncentrale maken de FRITZ!Box 7590 nog relevant. Niet enkel voor de particuliere markt, maar juist ook voor de zakelijke markt die lekker DECT wil draaien. De FRITZ!Box 7590 heeft van zichzelf een redelijk dekkingsgebied, een snelle 5.0GHz verbinding, een acceptabele 2.4GHz verbinding en USB prestaties die normaal maar zeker niet spannend zijn. Daar hebben nieuwere routers in dit prijssegment een streepje voor. Toch zijn er dan nog veel opties en kenmerken die deze routers niet in pacht hebben, waar de FRITZ!Box 7590 deze wel heeft.
Combineer je de FRITZ!Box 7590 met de nieuwere FRITZ!Repeater 3000, dan boost je de totaliteit. Met FRITZ!OS 07.12 zijn de FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000 een goed team. Eerdere (oudere) reviews van de FRITZ!Box 7590 draaide destijds de beschikbare firmware, sindsdien is er veel verbeterd. Het is daarbij ook wel mooi dat AVM de FRITZ!Box 7590 nog volledig ondersteunt, waar veel fabrikanten meerdere routers binnen twee jaar op de markt pompen. Dit bewijst een andere invalshoek van AVM.
Met de FRITZ!Repeater 3000 is vooral het 5.0GHz dekkingsgebied een warm bad. Snelheid heerst hier op de bovenverdieping, wat de combinatie in één klap met nieuwere systemen competitief maakt. Mocht je een FRITZ!Box hebben, dan kun je met de FRITZ!Repeater 3000 meer snelheid en een groter dekkingsgebied in huis te halen, zonder een volledige nieuwe set te moeten aanschaffen. Vooral als FRITZ!OS, de mobiele UI (mobiele FRITZ!OS) en apps je aanspreken is het een oplossing om nog langer te genieten van je AVM/FRITZ! infrastructuur.
De combinatie komt dus mooi mee met huidige oplossingen met uitzondering van .AX/Wi-Fi 6. Wat het redelijk eenvoudig maakt. Wil je alle kenmerken van een FRITZ! met de bijhorende FRITZ!OS en zijn talloze opties, go for it! De 5.0GHz verbinding vliegt er doorheen, waar de 2.4GHz verbinding acceptabel is. Het dekkingsgebied is in samenhang goed, waar de USB prestaties voldoende zijn voor bestandsoverdracht en wat streaming, op de USB prestaties is de FRITZ!Box 7590 wat achterhaald.
Award:
Hallo Pim,
Dank voor je uitgebreide review van de Fritzbox 7590.
Ik gebruik hem inmiddels al weer een half jaar en ik ben enorm tevreden. Omdat ik ben verhuist van het ter ziele gegane xs4all naar Freedom heb ik het nieuwere type modem Fritzbox 7581 terug mogen sturen en de 7590 aangeschaft, met name vanwege MiMu. Waar de 7581 nooit lekker heeft gedraaid, omdat de wifi met zeer grote regelmaat liep te hakkelen, waar meer mensen met hetzelfde modem last van hadden, draait dit modem als een zonnetje. Maar ik heb een vraagje misschien weet je mij de goede kant op te sturen.
Het volgende Ik kijk Netflix (wie niet) met een tv van Samsung maar als ik wil Netflixen dan werkt het niet wanneer ik de tv verbinding laat maken via het ‘gast account’ (utp lankabel) wanneer ik een blacklist instel dan gaat het ook niet werken omdat dan uitsluitend ip adressen kunnen worden aangeroepen via een url en niet via het ip adres zelf. Gebruik maken van de uitzonderingsregel om ip adressen toe te staan, heeft niet veel zin omdat elke film zo ongeveer 8 ip adressen heeft alvorens te kunnen laden. Dus rest mij niets anders dan de tv onderdeel te laten zijn van mijn huisnetwerk waarbij alle apparaten met elkaar mogen communiceren. Dat is nu net wat ik niet graag doe, ik heb geen zicht op software van de tv ook kan ik daar geen apps op draaien die de zaak wat kunnen beveiligen. Nu mis ik dus een instelling waarbij ik specifieke apparaten (tv) kan uitsluiten van communicatie met andere netwerk apparaten maar dat het wel naar internet mag. (equivalent aan het gastaccount dus.)
Heb je misschien enig idee wat ik tegen deze (opgedrongen) spyware verder kan doen?
Vriendelijke groeten, Jaap
Hallo Jaap, dank je wel voor je reactie! Pim is momenteel nog op vakantie, maar hij zal later deze week de kans hebben om te reageren.
Beste Jaap,
Ik heb in het verleden problemen gehad met o.a. Samsung en Sony televisies, ook met het verbinden/bufferen van films en series. Ik heb ooit één klant gehad in het verleden, waarvan de televisie redelijk bricked was,grotendeels van de instellingen waren door een firmware update niet meer toegankelijk.
Misschien is het interessant om alvorens de TV-instellingen nog wat verder in te duiken, wellicht dat hier extra optie(s) in vrij komen. Dit kan middels de “secret service menu” wat een toetsencombinatie op de afstandsbediening verlangt, afhankelijk van type- model.
Is er nog een specifieke error melding die de Samsung televisie/Netflix geeft?
Groetjes,
Pim