Sponsor

Review: Razer Barracuda X (Quartz)

Headset

85%
Wireless Multi-Platform Gaming!

In het kort

De Razer Barracuda X is heerlijke keuze voor iedereen met meerdere platformen in huis. Het werkt gemakkelijk met de Playstation 4/5, Xbox One, Nintendo Switch en ook de pc. De headset is een waar genoegen om te gebruiken en degelijk geprijsd voor de kwaliteit die het biedt.

  • Eindoordeel

Review: Razer Barracuda X (Quartz)

Links; Navigatie;
Inleiding

Daar zijn we weer en met niets anders dan weer een Razer-headset, want deze keer heb ik de Razer Barracuda X verkregen. Ik vermoed dat ze mijn geklaag over het niet bezitten van een draadloze headset voor mijn Playstation 4 allicht zat waren. Kortom, deze versie kan niet uitblijven in mijn collectie aan headsets. Eindelijk een draadloze gamingheadset in het arsenaal!

Wat een apparaatje heb ik dan toegezonden gekregen, met compatibiliteit voor pc, Playstation 4 of 5, Nintendo Switch en Xbox one. De headset moet een kwestie zijn van ‘plug & play’ op elk genoemd platform. Uiteraard is de Barracuda X eveneens te verkrijgen in Quartz (roze), Mercury (wit) en zwart. We hoeven natuurlijk niet te raden welke kleur ik gekregen heb. Jazeker, Quartz.

Met een gewicht van slechts 250 gram is deze dame een slanke den in vergelijking met de vorige headset die ik gereviewd heb, de Razer Opus X. Qua prijs zijn deze twee dames in dezelfde ‘fighting pool’. Beiden zijn ze al verkrijgbaar vanaf €99,99, maar wat heeft deze roze knaller dat de Opus X niet heeft? Dat gaan we bekijken in mijn nieuwe review.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsRazer Barracuda X
Frequency Response20 Hz – 20 KHz
Impedance32 Ω (1 kHz)
Sensitivity6dBSPL / mW@1KHz by HATS
Driver Size – Diameters40 mm
Driver TypeRazer™ TriForce
EarcupsOval FlowKnit Ear Cushions
Inner Earcup Diameter60 mm x 40 mm
Earpads MaterialUltra-soft FlowKnit memory foam
Noise CancellingPassive noise cancellation
Connection TypeUSB-C Wireless (2.4GHz), 3.5mm Analog
Cable Length1.5 m
Weight250 g
Microphone StyleDetachable HyperClear Cardioid
Pick-up PatternUnidirectional
Microphone Frequency Response100 Hz – 10 KHz
Microphone Sensitivity (@1KHz)-42 ± 3 dB
Virtual Surround Encoding7.1 Surround sound: Only available on Windows 10 64-bit
Other Controls– Mic mute on / off toggle
– Play / pause track, accept incoming call or end current call, skip track, previous track
Battery Life20 hrs
LightingNone
Compatibility -PC (wireless, wired)
-PlayStation (wireless, wired)
-Nintendo Switch (wireless, wired)
-Android Devices (wireless, wired)
-Xbox (wired)
Draadloos gamen op elk platform?

Wireless Multi-Platform Gaming is het motto van deze headset, maar maakt dit juweeltje dat dan ook waar? In tegenstelling tot de Opus X die ik recentelijk gereviewd heb, die enkel voor de mobiele telefoon fatsoenlijk te gebruiken viel, mag de Barracuda X inderdaad een heerlijk lichtgewicht zijn. Niet geheel verrassend, gezien de Opus een ANC-koptelefoon was en de Barracuda X een normale headset is.

Nou had ik in mijn geval een hogere prijs verwacht, maar dat blijkt dus totaal niet het geval. De Barracuda X kost eveneens zo’n €99,- euro, terwijl ze toch wat meer features bevat in de drivers en met de oorschelpkussens van geheugenschuim. Waar de Opus X geen externe microfoon heeft, bezit de Barracuda X dit wel. Evenals dat dit plaatje zowel op pc, consoles en op een Android-toestel draadloos te gebruiken is.

Hoe en of deze headset daadwerkelijk gemakkelijk in gebruik is, gaan we bekijken bij de praktijkervaring.

Showcase

Als je van de kleur al niet blij wordt, dan word je zeker weten blij van de verpakking: een heerlijke knalroze doos met aantrekkingskracht. Althans, voor mij natuurlijk. Roze is leven. En daar weet Razer erg goed op in te spelen met wederom een stijlvolle verpakking. Hier houd ik dus van, mocht dat nog niet duidelijk zijn.

De headset zit verpakt in anti-statisch verpakkingsmateriaal. Zo is ze ook degelijk beschermd tegen krassen. In de doos vind je onder meer een gebruikershandleiding, een USB-C naar USB-A-kabel voor de receiver, een USB-C naar USB-A-kabel voor het opladen, een kabel voor de 3,5mm-audiojack en de USB-C receiver voor de draadloze verbinding. De microfoon komt ook apart verpakt en dit allemaal ook netjes in anti-statisch materiaal.

De Barracuda X Quartz is wederom een prachtige, curvy lady. De zachte oorschelpkussens met een grootte van 60 x 40 mm zijn net zoals de hoofdband gemaakt van geheugenschuim om het draagcomfort te verhogen. De oorschelpen zijn daarbij ook kleiner dan die van de Opus X. Het microfoonkussentje is verder optioneel en gemakkelijk te verwijderen, mocht je dit net zoals ik niet fijn vinden.

Op de linkeroorschelp vind je de aansluiting voor de microfoon. Deze kun je dus geheel verwijderen als dit gewenst is, de USB-C aansluiting om de headset te kunnen opladen, een 3,5mm-ingang voor het bedraad gebruik, een volumewieltje voor het instellen van het volume en een aan/uitknop voor de microfoon.

Zoals je op de foto kan zien, is de hoofdband gemakkelijk te verstellen. Deze is omringd door geheugenschuim en het binnenwerkje is van staal. Deze vormt daardoor gemakkelijk naar het hoofd na een aantal uur gebruik. Wel raad ik aan vóór het eerste gebruik de band wat uit te buigen. De headset kan namelijk erg krap zitten.

Software

Over de software, die beschikbaar is voor de, pc kan ik niet naar huis schrijven. Het was veel moeite voor weinig, als het gaat om wat je er voor terugkrijgt. Na een hoop gezoek op Google en YouTube had ik dan eindelijk gevonden hoe en wat voor software ik op mijn pc kon verkrijgen voor deze headset. Ik had gehoopt dat ik Razer Synapse had kunnen gebruiken hiervoor, maar dat is niet het geval.

Ik had natuurlijk ook gewoon de handleiding erbij kunnen pakken, om te kijken of daar misschien wat informatie in stond over de software van deze headset, maar wie doet dat nu nog tegenwoordig? Ik in ieder geval overduidelijk niet. Ik moest dan ook het woord “gebruikershandleiding” even googelen. Ik wist niet meer wat dit betekende.

De procedure is als volgt: je moet dus eerst een account maken op een website van Razer. Daarna dien je het product, waar je de software voor zou willen downloaden, eerst te registreren, zoals te zien op de screenshot. De meeste informatie kun je vinden op het apparaat zelf en anders op de verpakking.

Het eerste obstakel waar ik tegenaan liep, is het vinden van het Serienummer of unieke ID van het apparaat. Er staat een hoop nummers en gebeuren op je doos en apparaat. In het geval van de Barracuda X staat de unieke ID gegraveerd in de rechteroorschelp. Je zou dit ook, na wat scheel kijken, kunnen vinden op de doos. Het productnummer vind je op de doos bij de barcode. Na de unieke ID is de aanschafdatum aan de beurt, die natuurlijk voor zichzelf spreekt. Althans, tenzij je zoals ik bent, en het selectieve geheugen van een dode goudvis hebt.

Als laatste het land waar je de headset hebt aangeschaft, wat hopelijk niet een al te moeilijke vraag is. Tenzij je zoveel hebt zitten gamen met deze headset dat je niet alleen het besef van tijd kwijt bent. Maar ook je besef van realiteit en plek. Dat zal mij echt nooit overkomen hóór. Dit zijn de verplichte velden die je moet kunnen aanleveren als je het product zou willen registreren. Proof of Purchase, oftewel bewijs van aankoop (het bonnetje) is niet verplicht. Dit heb ik dan ook gedaan.

Als je product correct is geregistreerd, komt het er uit te zien als deze screenshot hierboven. Links zie je in dit geval mijn Barracuda X en rechts zie je een knop waar je eventueel nog een product kan toevoegen aan het lijstje. Ikzelf heb mijn andere Razer-producten nog niet toegevoegd. Onder de geregistreerde producten vind je een klein lijstje met Support links. Verder niet heel veel spannends aan. Je kan hiermee contact opnemen over hetgeen waar je hulp bij behoeft.

Na de productregistratie krijg je een e-mail van Razer, zoals je hierboven kan zien, met daarin een downloadlink en een registratiecode. Hiermee kan je de software downloaden, genaamd “7.1 Surround Sound”. Nadat de download voltooid is en je de setup opent hoef je alleen de stappen te volgen, zoals hieronder te zien. Je voert je unieke registratiecode in die je eerder via de mail toegestuurd hebt gekregen en selecteert jouw product. Hierna kun je gebruik maken van de software.

Om dan een lang verhaal kort te maken: de software is niet denderend te noemen. Je kan 7.1 aan- of uitzetten, maar ik hoor niet veel verschil in het geluid als hij aan of uit staat. Dus voor mij is deze software overbodig en het is dan ook jammer dat het mag ontbreken aan ondersteuning in Razer Synapse. Voor een headset die gemarket wordt voor gebruik op de pc had ik die verwachting wel.

In de praktijk

Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder comfort, kwaliteit en batterijduur.

Eerste indruk

Dan is nu de tijd daar gekomen om deze pink lady uit te testen in de praktijk. In het verleden ben ik dikwijls erg teleurgesteld geweest na het kopen van draadloze headsets voor mijn PlayStation 4 (PS4). Zo kocht ik op recensies uitgaande een headset die het zou moeten doen, maar niets was minder waar. Als ik mijn onderzoek goed had gedaan, had ik dit kunnen weten. Maar ja, toch had ik dat sprankeltje hoop dat willekeurige mensjes die een recensie plaatsen bij een product de waarheid spreken. Helaas is mijn vertrouwen in de mensheid diep gezakt, als dat tenminste nog dieper kon.

Om de Barracuda X aan te sluiten op de PS4 heb je het kabeltje nodig die USB-C omzet naar USB-A. De PS4 heeft namelijk geen USB-C-aansluiting. Nou is het kabeltje wat lang, dus ik heb deze in het kabelbindertje gelaten. Dit omdat ik een rode pluizige moordenaar op vier pootjes heb rondlopen die maar al te graag lange kabeltjes sloopt. Ik zag het al gebeuren dat hij het USB-C-receivertje in zijn bakkes nam en daarmee de hele PS4 meebracht op avontuur met een snelheid van mach 8.

Na het aansluiten op de PS4 sloeg mijn hart zowaar een slagje over, want jawel, de headset werkt! Voor mij natuurlijk een behoorlijke opluchting en een bevestiging van de plug & play-aard. Ik had de Barracuda X nog niet eens op het hoofd gezet of ik hoorde al het themageluid van Final Fantasy 7 uit de oren denderen. Op dit punt was ik zo verwonderd dat ik even met open mond naar het gedempte geluid heb zitten luisteren, omdat ik het toch nog niet geloofde.

Comfort

Het was tijd om de Barracadu X op het hoofdje te plaatsen. Heel enthousiast had ik dit dan ook gedaan om tot de conclusie te komen dat ze te krap zat. Enigszins zou dit positief kunnen zijn als je een wat smaller of kleiner hoofd hebt. Als het me geen pijn deed, had ik het ook fijn gevonden. In mijn review van de Opus X had ik al eens aangekaart dat de meeste headsets pijn doen aan mijn oren door mijn tunnels en piercings. Dit komt doordat de oren vrij klein zijn en niet om het hele oor vallen. Helaas is dit ook het geval bij de Barracuda X.

Maar dat mocht mijn pret niet bederven; ik heb mijn tanden op elkaar gezet en de remake van Final Fantasy VII opgestart. Na een uur gameplezier moest ik de headset echt afzetten. Ik had het gevoel dat mijn breinmaterie via oor en neusgaten eruit kwam zetten. Als een echte diehard probeerde ik het dat weekend nogmaals. Tot mijn verbazing zat de headset een stuk comfortabeler dan de eerste keer dat ik haar op had. Ze leek iets ruimer te gaan zitten na een wat langere draagtijd. Het was voor mij iets comfortabeler, dus de headset kon ik ook wat langer ophouden.

Na een week gebruik zat de headset totaal niet te krap meer, alsof ze wat uitgebogen is, al zie dat je natuurlijk niet letterlijk. Ik kon de headset zonder pijn ditmaal een aantal uur dragen en heb er zelfs wat films mee zitten kijken. Een duidelijk pluspunt is dat de headset zich vormt naar je hoofd en daar ben ik onwijs blij mee. Combineer dit met het feit dat het een lichtgewicht headset betreft, met een gewicht van 250 gram, en je hebt een prettige ervaring.

Qua warmte moet ik zeggen dat de headset echt onwijs goed ventileert. Ik had totaal geen last van warme oren en de kussentjes voelden ook niet warm of klam van het zweet aan. Dat in tegenstelling tot de Cooler Master MH752 die ik op de pc gebruik. Ondanks dat de headset in het begin voor mij erg krap zat kun je de hoofdband erg gemakkelijk verstellen. De headset is daarom erg geschikt voor mensen met smalle of kleine hoofden. De headset is dan ook gemakkelijk te verstellen als je een wat groter hoofd hebt.

Nou is een voordeel van de strakke plaatsing dat de headset niet zomaar van het hoofd vliegt richting een scherm. Bijvoorbeeld bij het opspringen van de bank omdat je het spel niet snapt. Erg handig dus. Althans, dat lijkt me. Want ik krijg echt nooit een nerdrage hóór. Toch raad ik aan bij het eerste gebruik de headset zachtjes uit elkaar te buigen zodat ze misschien wat minder op een boa constrictor lijkt.

Batterij

Over de batterij van de Barracuda X ben ik erg te spreken. Na het uitpakken heb ik het beestje zonder opladen direct aangesloten. Pas op de derde dag van gebruik begon ze te tetteren dat ze trek in stroom had. Ik heb de headset een nachtje in het stroom gehangen en ze was geheel opgeladen. Er staat bij de specificaties dat de batterij wel 20 uur mee kan gaan. Voor mijn gevoel is dat wat langer.

Ik gebruik deze headset voor zowel een potje gamign op de PS4 als gezamenlijk films kijken met andere mensen. Daarbij gebruik ik natuurlijk ook de microfoon en dan zou je denken dat de batterijduur wat korter wordt. Gelukkig blijkt dat niet het geval en hoef ik de headset in principe maar één keer per week op te laden. Al met al lijkt de Barracuda X die 20 uur gemakkelijk waar te maken met typerend gebruik.

Geluidskwaliteit en Microfoon

Gezien de Barracuda X een gamingheadset betreft, kan de microfoon natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe bevalt deze in de praktijk tegenover mijn gebruikelijke headset? Dat gaan we bekijken met twee audiofragmenten die ik heb opgenomen om het verschil te kunnen testen.

Cooler Master MH752

Wat kan ik zeggen? Ik ben en blijf fan van mijn gebruikelijke Cooler Master MH752. De microfoonkwaliteit daarvan, naast overige features trouwens, is in mijn ogen moeilijk te overtreffen.

Razer Barracuda X

Op eerste gezicht is er niets mis mee, al zeg ik het zelf. De opname klinkt zuiver, al is deze overduidelijk wel van een lager volume tegenover de MH752. Houd daar dus rekening mee en zet, indien mogelijk, het volume wat hoger in je systeem.

Surround en PNC

Hoewel de Barracuda X het qua geluidskwaliteit tegen mijn favoriet heeft moeten opnemen, blijft het beestje niet ver uit. Er komt degelijk geluid uit en tijdens het gamen is het surround geluid duidelijk. Je kan genieten van geluiden uit je omgeving en als er in-game iemand links van je tettert, hoor je dit dan ook daadwerkelijk links van je. Kortom, de audiopositionering is top en dat had ik ook wel verwacht van Razer.

Mede dankzij de passieve noise cancellation (iets met een strakke plaatsing) zit je geheel in je spel gezonken. Zo zou ik het geluid ook niet al te hard zetten, want anders loop je al gauw een hartverzakking op wanneer een zekere rode, pluizige moordmachine onverwachts over je schoot rent. Laten we stellen dat ik dusdanig hard schrok dat zelfs de buren mochten genieten van een gil.

Gebruik op consoles

Zoals eerder genoemd, heb ik de headset voornamelijk op de PS4 getest. Daar kan je kiezen om de headset aan te sluiten via 3,5mm-audiojack of draadloos met de USB-C-receiver. Toch was ik best nieuwsgierig wat en hoe de headset het deed op andere consoles. Degenen die mij kennen, weten dat ik net als headsets óók consoles spaar.

Op de Nintendo Switch is deze headset ook te gebruiken, gezien de daarop aanwezige USB-C-aansluiting. Helaas leek de headset dan niet te werken op het dockingstation met de Type-C naar Type-A-kabel, dus het gebruik is enkel in de handheldmodus. Verder had ik de Barracuda X graag willen testen op mijn Xbox One, maar ik moet helaas mededelen dat binnenkort een bijeenkomst wordt gehouden voor de overlijdenis daarvan.

Bereik draadloze verbinding

Moving on, na wat zoute traantjes, heb ik de USB-C receiver met het verlengkabeltje naar USB-A in mijn MacBook gestoken. Van daaruit heb ik op Discord de heren van TechGaming kunnen terroriseren met propere kwaliteit. Een filmpje kijken en tussendoor wat lekkers uit de koelkast pakken verliep prima. Het bereik van de Barracuda X is dan ook echt puik te noemen. Één verdieping omhoog naar de badkamer begon ze wel wat te haperen, maar hoorde ik de heren nog wel duidelijk.

Vanuit de badkamer naar de slaapkamer werd het geluid van mijn microfoon weer beter. Ik stond toen direct boven mijn MacBook met een verdieping er tussen. In mijn huis moet je eerst een trap op voordat je bij de woonkamer uitkomt. Ik ben dan ook naar beneden gelopen om de voordeur te openen voor een postpakketje terwijl ik de headset nog op had. Hierbij had ik totaal geen verlies van de verbinding, voor zowel het geluid als de microfoon. Pluspunt dus!

Conclusie

Wat een plezier heb ik mogen ondervinden aan het testen van deze headset. Je krijgt ontzettend veel voor een prijs waar je niet van hoeft te schrikken op het gebied van headsets. Deze prachtige dame kan je namelijk al krijgen vanaf €99,-, net zoals de Opus X die ik eerder gereviewd heb. Met beide headsets heb ik de eer gekregen om ze op het hoofd te plaatsen en ik ben wederom zeker niet teleurgesteld.

Dat is ook te zien met hoe blij ik ben in het gebruik en met de audiokwaliteit van de Barracuda X, al ben ik teleurgesteld in de software op de pc. In plaats van Synapse krijg je enkel een 7.1-software voorgeschoteld, die voor mij geen merkbaar verschil maakt. De software van deze headset is voor mij dan ook als een zak patat die geserveerd wordt zonder mayonaise. Het had voor mij dan ook niet gehoeven.

Maar goed, maakt dit dan ook mijn mening en conclusie? Zoals ik al eens in eerdere reviews heb geschreven, vind ik de software een belangrijk aspect van een stuk hardware. Ondanks dat mocht het de verdere pret in het gebruik van deze headset niet onderdrukken. De Barracuda X is mijn eerste draadloze gaming headset voor de console en man, wat heb ik mogen genieten van de wereld die wederom voor mij is opengezet. Razer heeft het weer puik weggezet en ik ben dan ook reuze benieuwd naar wat mijn volgende review voor mij in petto heeft.

Voor iedereen die op zoek is naar een fatsoenlijke draadloze gamingheadset voor consoles raad ik de Barracuda X ten zeerste aan. Het bereik van de draadloze verbinding is immens, de batterijduur is fantastisch en ook het comfort is puik, al was deze in het begin pijnlijk. Uiteindelijk kan ik deze headset makkelijk omdopen tot mijn tweede favoriete headset in mijn huidige arsenaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid