Review: be quiet! Silent Base 801 Oranje/Zwart
Links: be quiet! Silent Base 801 productpaginaHet Duitse be quiet! komt met de nieuwe Silent Base 801 op de markt. De opvolger van de Silent Base 800, waar stilte een cruciale rol speelt. De Silent Base 800 kwam ergens eind 2014 op de markt, deze Silent Base 801 heeft dus even op zich laten wachten. Opvallend is dat be quiet! dit vaker doet, neem als voorbeeld de Dark Rock Pro 4. Deze CPU-koeler liet ongeveer 4 jaar op zich wachten na de release van de Dark Rock Pro 3. Zal dit dan de verfijning zijn van de Duitse kwaliteit? Daar moeten we nog maar zien achter te komen met deze Silent Base 801 review.
De kleinere Silent Base 601 kwam dit jaar in september uit. De stap van 600 naar 800 (Dark Base behuizing) en de stap van de 601 naar 801 (Silent Base) betekend extra ruimte en meer veelzijdigheid. De Silent Base 801 komt in twee versies; één met stalen zijpanelen met dempingsschuim van 10 millimeter dik en een versie met een zijpaneel van gehard glas. In deze review bespreken we de versie met gehard glas. Op het moment van schrijven kost deze behuizing ongeveer 139 euro. De variant met twee stalen panelen is ongeveer 15 euro goedkoper.
Een overzicht van de specificaties:
De Silent Base 801 gaat voor veelzijdigheid. RGB is volledig out of the picture. Er is ondersteuning voor vijf 3.5 inch HDD’s of elf 2.5 inch SSD’s. Waterkoeling gaat met het aangebrachte mount systeem aan de bovenzijde van de behuizing, deze schuif je eenvoudig uit de behuizing, waarna je er een AIO van maximaal 360mm opschroeft. Hier blijft het niet bij, je kunt namelijk een radiator van maximaal 420mm aan de voorzijde kwijt. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan is er nog ruimte voor één enkele 120 of 140mm radiator aan de achterzijde. Kies je voor luchtkoeling, dan moet je rekening houden met een maximale inbouwhoogte van 185mm.
Standaard bevinden er zich drie ventilatoren in de behuizing, beter bekend als de be quiet! Pure Wings 2. Voorin de behuizing bevinden zich twee 140mm Pure Wings 2 en aan de achterzijde van de behuizing één Silent Wing 2. Bij het schrijven van ‘Silent Wings’ moet ik altijd denken aan het nummer ‘On Silent Wings’ van Tina Turner, wat een legende! Eeuwige liefde!
De behuizing is vervaardigd uit ABS en staal met een nettogewicht van 10,49 kilogram. De behuizing is 539mm lang, 282mm breed en 552mm hoog. Met dit formaat is de Silent Base 801 alsnog een ATX-behuizing. Er is ondersteuning voor grotere printplaten, oftewel een E-ATX moederbord. Overige maten als ATX, M-ATX en Mini-ITX zijn ook van toepassing. Mini-ITX in de Silent Base 801 klinkt wat onwerkelijk. Verdere specificaties deel ik graag met je in de opvolgende hoofdstukken.
Zoals gewoonlijk beginnen we bij de verpakking. De zon schijnt, de lucht is blauw… tijd voor review foto’s! De Silent Base 801 verpakking bestaat uit karton, geen fancy kleurtjes of opvallende afbeeldingen. De eerder geteste Dark Base 700 had dit overigens wel. Maar goed, voor nu mag dit de pret niet drukken. Laten we het houden op een normale verpakking met piepschuim en folie, gewoon goed ter bescherming. De accessoires zitten verborgen in de behuizing zelf, wel komen we een gebruikershandleiding tegen, indien je deze nodig hebt tijdens het proces van demonteren.
Dit brengt ons al snel bij de behuizing zelf. Eerste impressie is een elegante behuizing. Dit keer zijn er geen zichtbare RGB LED-strips met diffuser. Pas als ik nu eerder geteste behuizingen met RGB vergelijk, valt goed op wat dit teweeg brengt aan het ontwerp. De Silent Base 801 straalt rust uit, terwijl deze variant ook weer wat aandacht trekt met de oranje be quiet! kleuraccenten. Zelf vind ik het speels, terwijl ik ook reacties online heb gezien waar mensen deze kleur minder kunnen waarderen. Gelukkig zijn er meerdere kleurvarianten van de behuizing. Opvallend is het stalen frame dat zich mooi mengt op de diverse panelen, vooral de voorzijde doet hier eer aan. Deze is afgewerkt met staal en dempend materiaal, rondom het voorpaneel bevinden zich twee mesh intakes voor de airflow. Uiteraard netjes voorzien van een stoffilter.
Wanneer je het voorpaneel een klein duwtje geeft aan de onderzijde, komt deze bovenaan los. Je kunt het voorpaneel eenvoudig verwijderen en terugplaatsen. Achter het voorpaneel het dempingsmateriaal van 10mm dik, gevolgd door een volledig dekkende stoffilter met daarachter de twee Silent Wings 2 van 140mm. Vooraan de behuizing kun je drie 120 of 140mm ventilatoren kwijt, zoals eerder vermeldt in het hoofdstuk de specificaties past hier ook een 420mm radiator.
Bovenop de behuizing vinden we het front paneel. Bestaande uit één power knop, twee USB 3.1 generatie 1 poorten, één USB 2.0 poort, een microfoon- en audio aansluiting, een power- en resetknop, een HDD activiteiten LED en een ventilator controller met drie standen.
Gehard glas misstaat nooit. Plexiglas is ondertussen bijna verledentijd, wel is het een lekker goedje voor budgetbehuizingen met een window. De Silent Base 801 kan gepositioneerd worden als het middensegment van be quiet!. Heel doelbewust focust deze behuizing zich op het dempen van geluid, beter gezegd: stilte. De variant met gehard glas gaat voor de combinatie van esthetica en stilte, overigens is dit gehard glas subtiel getint. De panelen worden niet vastgehouden met duimschroeven, wat de zijkanten minimalistisch doen ogen. De panelen zitten namelijk vergrendeld op de achterzijde van de behuizing. Achterop de behuizing zijn er twee ronde drukknoppen zichtbaar, wanneer je deze indrukt, laat het paneel zich los, waarna je deze met een opwaartse beweging van de behuizing tilt. Dit systeem werkt naar mijn bevindingen fijn, ook het terugplaatsen vereist geen meerwerk.
Als we achter nog even doorgaan, zien we een verwijderebare PSU houder. Je draait deze los met de vier duimschroeven, bevestigd deze op je PSU en schuift deze eenvoudig in de behuizing. Ik kan je hier alvast de tip meegeven dat je de benodigde kabels alvast monteert op de PSU zelf. Je hoeft dan niet onnodig te rommelen en kabels bij te prikken als er dadelijk meer bekabeling in de onderzijde van de behuizing loopt. Boven het PSU gedeelte zien we 7 horizontale expansiesleuven en 2 verticale voor een verticale positionering van de videokaart. Hier heb je wel een PCI-e extender (flex) voor nodig, deze wordt niet standaard meegeleverd. Verder zien we nog een uitsparing voor het I/O, ruimte voor één 120 of 140mm aan de achterzijde en boven dit gedeelte bevindt zich nog mesh voor extra airflow.
Aan de onderzijde vinden we kunststof delen, hier ben ik zelf minder fan van. Wanneer je de behuizing verplaatst en op zijn kant houdt, raken deze delen de ondergrond aan. Uit eigen ervaring is dit wat krasgevoeliger dan staal, wat op de langere termijn minder mooi zal blijven. Wel levert be quiet! twee ‘side skirts’ mee. Je kunt deze op de randen bevestigen. Op de volledige onderzijde loopt één lange stoffilter, eenvoudig te verwijderen via de voorzijde van de behuizing.
De zijpanelen geven ons toegang tot de binnenkant van de Silent Base 801. We gaan dus door naar het volgende hoofdstuk: de binnenkant!
De drukknoppen achterop de behuizing laten de zijpanelen subtiel los. Op de zijpanelen zelf zitten forse bevestigingsklemmen, zodat de zijpanelen netjes in de behuizing blijven zitten. Het geheel sluit mooi aan op de behuizing, zonder kiertjes. Nog een mooi detail van het paneel van gehard glas is de metalen afwerking die doorloopt aan de bovenzijde, zo behoud de Silent Base 801 zijn gestroomlijnde ontwerp.
In het voorcompartiment voor de hardware is er geen gebrek aan ruimte. Je moet het aardig bont maken, wil je niet uitkomen met deze Silent Base 801. Een puntje van aandacht is het monteren van een E-ATX moederbord. Ik let hier specifiek op, aangezien mijn main systeem een E-ATX moederbord heeft. Wanneer je een E-ATX moederbord in deze behuizing monteert, zal er een overlap ontstaan bij de rubberen kabelmanagement gaten. Deel van het PCB bedekt dan deze kabeldoorvoeren, bij ATX heb je gewoon volledig toegang. Een fijne verschijning, al zeg ik het zelf is de ruimte boven het moederbordtray. Je krijgt hier zeeën aan ruimte om kabels van bovenaf te verwerken. Net als op de be quiet! Dark Base 700 is het interieur voorzien van plastic kappen. Deze bevinden zich aan de onderzijde van de behuizing. Ik laat je dadelijk tijdens het monteren nog wel een foto zien met deze kappen op hun plaats en zonder, de verschillen qua kabelmanagement en looks zijn enorm! Verder zien we één enkele 120mm Silent Wing 2 aan de achterzijde van de behuizing en een flinke ruimte in het moederbordtray voor het monteren van je CPU-koeler.
Tijdens deze avonturen vergezelt Pom alles van dichtbij. Het fotograferen en inbouwen van een behuizing kost flink wat tijd, iets wat voor Pom niet haalbaar was op de zaterdagmiddag, knorren als een varken. Als we het stalen zijpaneel verwijderen van de behuizing, worden we verrast door nog een dikke laag aan dempingsmateriaal.
De accessoires komen tevoorschijn, zo’n flinke accessoiresdoos zag ik nog niet eerder in een behuizing! Pom voor scale. In de doos vinden we een drietal HDD brackets met rubberen grommets. Overal in de behuizing zien we wel aandacht voor demping en antivibratie snufjes. Om een goed beeld te krijgen: op het voorpaneel, stalen zijpaneel, toppaneel en antivibratie op de HDD kooien, ventilatoren, PSU houder en bij het moederbordtray. Je kunt het moederbordtray in zijn geheel verwijderen, voor een gespiegelde lay-out. Je kunt het zijpaneel van gehard glas ook monteren op de tegenovergestelde zijde, in kleding termen uniseks. Zowel gehard als het stalen paneel kan op weerskanten van de Silent Base 801. Verder komen we aan accessoires nog schroefjes en velcro straps tegen.
Met het stalen paneel verwijderd krijgen we toegang tot het kabelcompartiment. Hier zit de fan hub verwerkt met plek voor zes ventilatoren. Deze is te regelen met de ventilator controller op het voorpaneel van de behuizing. Totaal bevinden er zich vijf kunststof inzetstukken aan het kabelcompartiment gedeelte. Je kunt deze verstellen, indien je er een kabeltje doorheen wilt routen. Tevens kun je deze volledig verwijderen, om de HDD kooien (meegeleverd in de accessoires) te plaatsen met duimschroeven. Dit vereist geen extra gereedschappen.
Direct bij de uitsparing van het moederbordtray kun je twee SSD’s monteren. Naast de fan hub bevindt zich één enkele SSD kooi, vastschroeven en klaar is Kees. Je krijgt deze dadelijk nog te zien tijdens het monteren. De Silent Base 801 beschikt over een royale ruimte aan de onderzijde, kabels verwerken en wegwerken is geen probleem. Om je nog een idee te geven van de verwijderebare radiator mount, twee schroefjes los en schuiven maar!
Dit keer gaan we voor een AMD Ryzen 7 2700X build. In dit hoofdstuk deel ik ervaringen betreffende het inbouwen en algemene ervaring. Laten we beginnen met een foto van de build, gevolgd door wat sensuele teksten over het inbouwen met de Silent Base 801.
Laat ik beginnen met waar ik eindigde in het hoofdstuk de binnenkant, om precies te zijn de radiator mount. Zelf zou ik met de Silent Base 801 de voorkeur geven om een radiator te monteren aan de bovenzijde van de behuizing. Aan de voorzijde van de behuizing zitten twee grills bepalend voor de airflow. Bovenaan de behuizing, waar de radiator mount zich bevindt is zeeën aan ruimte. Hier is meer ruimte voor luchtverplaatsing, wat een positievere invloed zal hebben op de koelprestaties. De combinatie van het dempingsmateriaal op het voorpaneel van deze behuizing, is ook niet ideaal voor de airflow, vooral wanneer je hier een radiator weg schroeft. De radiator mount en positie bovenin de behuizing is wat mij betreft de beste optie.
In zijn algemeenheid moet je rekening houden met mindere airflow. Je offert airflow op door te kiezen voor dempende materialen. De gecombineerde Dark Rock 4 draait stock op 26,5 graden Celsius, terwijl dit op de open testbank rond de 23,5 graden Celsius is. Ik heb geen aanpassingen gemaakt als het om de meegeleverde Silent Wings 2 gaat, tevens zijn er geen extra ventilatoren bijgeplaatst. Onder load zien we dat de temperatuur richting de 66 graden Celsius oploopt. Op de open testbank zit dit gemiddeld rond de 60 graden Celsius. Je levert dus wat in op de temperatuur. Wel is de Silent Base 801 heerlijk stil. De ventilatoren draaien op standje auto via de ventilator controller, (verbonden met een 4-pin header op mijn moederbord). Dit gaat allemaal in volledige rust, zelfs met deze versie van de Silent Base 801 met gehard glas. Ik vermoed dat de versie met twee stalen panelen nog nét wat stiller is.
Het inbouwen is overigens een fluitje van een cent. Voldoende ruimte in het voorcompartiment. Je verbindt zelfs kabels vanaf de bovenzijde eenvoudig, de extra ruime uitsparing hier is erg fijn. Wanneer je hier een radiator gaat plaatsen, raad ik je aan om dit als laatste te doen. Met de radiator mount installeer je het waterbeest eenvoudig, er slingeren dan ook geen tubes in je behuizing rond. De voeding schuif je erin, kabels routen en gaan met die banaan. De Dark Rock 4 CPU-koeler heb ik vooraf gemonteerd op het moederbord, laten zakken en vastdraaien maar. De plastic kappen onderin de behuizing verbergen veel van de kabels, het verschil is enorm, hieronder een voorbeeld.
Een verschil van goed naar beter is met de plastic kappen eenvoudig te realiseren. De Silent Base 801 is een ‘cheat day’ voor het verwerken van kabels, niemand zal het zien! Kabelmanagement is heel overigens goed te doen. Je kunt het dus gewoon helemaal naar je zin maken.
Met als resultaat een complete build. Dit moment van de review is mijn beloning, weer een build compleet!
We zijn weer een ervaring rijker met de be quiet! Silent Base 801. Een behuizing uit het middensegment van be quiet! dat zich richt op een stillere werking van je huis, tuin en computer avonturen. Hoe bevalt deze behuizing in de praktijk? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik beginnen met het benoemen van het middensegment, doet dit de behuizing eer aan? Ja en nee. De Dark Base series zijn onderdeel van het high-end segment van be quiet!. Twee actuele behuizingen uit de Dark Base series zijn de Dark Base Pro 900 rev. 2 en de Dark Base 700. Op deze series vinden we de nieuwere Silent Wings 3 ventilatoren, meer functionaliteiten vanaf de fan hub, RGB-verlichting, meer opties als het om de plaatsing van je moederbordtray gaat (gespiegeld en omgedraaid) en kleine extra features. Op de Dark Base Pro 900 rev. 2 is dit bijvoorbeeld de draadloze oplader op de behuizing zelf. De Dark Base series zijn ook uitgerust met een USB 3.1 generatie 2 Type-C aansluiting, iets wat ik persoonlijk mis op deze Silent Base 801.
Verder is de Silent Base 801 vergelijkbaar aan de Dark Base series als het om bouwkwaliteit gaat, met als voordeel: extra geluidsdemping. Dit verschil is zeker aanwezig, maar heeft als nadeel dat je moet inleveren op airflow. Een AMD Ryzen 7 2700X zit hier load op maximaal 66 graden Celsius in combinatie met een Dark Rock 4. Dit zijn gewoon nette resultaten. Je kiest met de Silent Base 801 voor een middenweg, een belangrijke overweging tussen stil en koel, naar aanleiding van mijn bevindingen kan je deze keuze goed maken met deze behuizing.
Qua look & feel doet deze behuizing het goed. Enige punt van aandacht vind ik de kunststof gedeeltes aan de onderzijde van de behuizing, deze zijn niet helemaal naar mijn zin, hier had ik liever metaal gezien, dit had de behuizing net wat completer gemaakt. Vooral bij het schuiven, tillen en kantelen maak ik mij zorgen om deze kunststof delen. Laat ik het gewoon zo zeggen: staal had beter geweest. Het ontwerp en de kwaliteit van de panelen, het bevestigingsmechanisme met de drukknoppen en de stoffilters zijn één voor één goed uitgewerkt.
Tijdens het inbouwen zal je weinig tot geen ergernissen hebben. De ruimte in de behuizing maakt het eenvoudig om componenten te plaatsen, ook de ‘vergeten kabeltjes’ prik je er zo bij op het moederbord. De Silent Base 801 is met dat gezegd een complete behuizing waar je een klein beetje inlevert op het koelvermogen, maar wel met een stillere werking. Kwalitatief is deze Duitse basis goed op orde.